2020-01-14 760 瀏覽
這是一間小店,座位不多,但食物的質素不錯。刺身十分新鮮,特別是劍魚腩刺身超正,非常爽口,一口咬下,在口腔內慢慢泌透出油份,十分美味。而各款壽司都不錯,壽司飯也很有飯香,特別是帶子壽司很好味,帶子十分鮮嫩,又甜美,值得一試!而炸雞軟體和炸雞塊都很惹味,而炸雞塊外皮酥脆,內裏卻能鎖住肉汁,加些沙律醬,十分美味!而較殼蟹手卷也有瞄頭,大大塊軟殼蟹,認真足料,十分香脆!

一直想搵機會試下呢間店 週日放假就去試下佢嘅午餐先地點可以話非常方便易搵當日12點9左右去到 都等咗三個字先有位入面位唔多地方唔大 大家都預咗唔會坐得好舒服嘅有餐有散嗌 豐儉由人佢仲有唔同嘅優惠添✨刺身定食 $86刺身有五款係固定嘅 好食新鮮嘅 但就當然唔會係好驚喜嘅水平啦但都有樣野令筆者好驚喜嘅 就係佢俾咗三文魚腩阿🤤🤤🤤跟餐仲會有個飯沙律同湯嘅✨自選手卷+烏冬定食 $74先講烏冬筆者睇到佢真係用日本烏冬嘅佢個湯好清好甜 烏冬質地剛剛好仲有條蟹柳同鮮冬菇淨係個烏冬已經啱筆者口味🤤🤤🤤手卷方面 用料都幾澎湃😆最後要提一提佢個沙律佢加咗蘆薈粒喺面 成件事即刻昇華同加分😆最後埋單$176 不過menu明明話六點前免加一唔知點解最後都係加咗一但整體嚟講價錢親民都對得住個價錢對街坊嚟講 絕對值得再回頭😗
一直想搵機會試下呢間店 週日放假就去試下佢嘅午餐先

自選手卷+烏冬定食
湯烏冬
三式自選手卷
2019-09-23 417 瀏覽
承上, 位處屯門大型商場同兩間戲院附近, 算不上隱世, 但確是小店。星期日晚七點, 見openrice 有40個lam lam脷walkin😋全店五張四人枱, 呈L型圍住佔餐廳約一半的廚房, 員工穿著隨意但無特別喧鬧, 整晚入座率約五成, 由是片刻安靜⛵兩個人點了百零蚊晚市推介套餐+九十蚊海膽炒飯(貴)👉薯仔沙律稍冰, 薯蓉帶薯粒, 粗糙中流露手作的誠意, 作為前菜口感份量剛好; 刺身擺盤簡潔, 三文魚和吞拿魚每片厚約1cm, 接近室溫, 山葵帶黑點沒有很嗆鼻(kai子說是高檔壽司店常見的新鮮研磨做法), 不嗜刺身的人都會讚👍; 晚市推介的主菜是鰻魚飯, 鰻魚三小塊另上, 加了香茅(🐘嗅覺為之一振), 微焦味美, 可惜白飯有點爛😅海膽糖妹不太懂,橙黃橙黃數坨在炒飯上🤔, 偏乾身可以用陰力完整夾起, 沒有腥味但海水味略嫌不自然。炒飯顯然比爛白飯分明, 加少量蘿蔔粒,沒有很油膩所以也沒有很惹味🙈👈上菜速度悠哉, 廚師無交行貨, 一如餐牌所言食物用心製作需時。 縱然「瀧,急流也」, 周末晚市呈上片刻安靜 🐒(貪心)後記: 臉書打卡可免費獲贈泡芙兩枚, 唔...感覺還是別貪小便宜好了。
兩個人點了百零蚊晚市推介套餐+九十蚊海膽炒飯(貴)👉

2019-09-22
2019-08-31 289 瀏覽
星期六去完新墟中銀排長龍之後,好想好想食日本野,自從青森日本料理冇左之後,日本料理小店的選基少之又少。呢間似係魚一裝修後轉營的小店,座位不多,但價錢同咪味道都唔差,叫左個刺身定食。刺身都算新鮮,有五種,大甜蝦,帶子,三文魚,北寄貝,八爪魚。驚喜係唔中意食飯的我覺得碗飯幾好依,成碗食哂。小店廚師連埋侍應都得三個人想要五星服務就唔好太期待個人認為可以再食,佢好似有生日優惠添呀。

小店廚師連埋侍應都得三個人
想要五星服務就唔好太期待

個人認為可以再食,佢好似有生日優惠添呀。
2019-08-23 223 瀏覽
喺屯門嗰邊行街發現有一間日本小店,咁岩都想食日本野所以我就入去試吓餐廳好細,大概坐十幾個人左右,而且只有一位店員落單同出餐,佢都忙不過來,所以等嘅時間都比較長。我就叫咗炙燒左口魚,炙燒三文魚,北寄貝,赤海蝦仲有就係軟殼蟹卷。嗰個左口魚同埋三文魚燒得啱啱好唔會太燶非常香口,北寄貝同埋個赤海蝦都好新鮮,好甜,另外個軟殼蟹卷都非常出色新鮮,而且仲係即叫即炸👍👍壽司賣相唔錯,size適中,價錢又唔貴! 下次一定再嚟試其他手卷或者壽司其他壽司~

2019-07-20 140 瀏覽
今天有時間出去逛逛,大約行街到一點多,很肚餓,便四圍覓食去,經過一間日本料理,內裏只有兩個店員,一個負責做前台落單一個負責在裏面處理食材,看他們的手勢和眼神,很用心的去做每一樣食材,首先我們看看餐牌,叫了幾樣東西,一口芝士,軟殼蟹卷,海膽炒飯,燒帶子,十分好味平民化價錢,高級品質,值得一吃不像連鎖店的食材是冷冰冰的,即叫即弄,超級新鮮,熱辣辣非常好味,朋友都讚不絕口,會再來幫襯,現在這些小店都是被連鎖店的走,我們必須支持小店,保留它的特色及用心做食材的心。
今天有時間出去逛逛,
平民化價錢,高級品質,值得一吃
2019-07-20
2019-07-20 71 瀏覽
【食評分享📌】「軟殼蟹卷4件、串燒熟帶子、海膽炒飯、芝士天蝦卷、一口芝士」接下來介紹的這家位於屯門日本料理的店,也能吃到美味的海膽蓋飯。其中海膽的份量就絕對值回票價。焦點所在, 所有食物中最有價值, 最美味, 最抵食, 回本之選! 北寄貝爽口又帶鮮味; 北海道帶子和日式超巿買到的矜貴急凍帶子味道一樣, 雖然是雪藏但解凍後不覺有雪味, 反而吃到啖啖鮮甜, 質感柔潤,味道新鮮, 芝士天蝦卷吃到其蝦味, 不會有一點腥味, 蝦頭還有香濃的蝦膏呢。」一定再來光臨
【食評分享📌】

2019-07-20
  • 「軟殼蟹卷4件帶子、串燒熟帶子、海膽炒飯、芝士天蝦卷
2019-07-14 85 瀏覽
呢間日本餐廳唔算大間,但選擇竟然都有好多,由烏冬去到壽司到刺身等都有,每一款都賣相唔錯既,我地就嗌左:蟹籽沙律:非常足料,有青瓜,蟹籽,蟹柳等等,加埋自製既沙律汁,作為前菜係好開胃壽司:三文魚壽司條三文魚勁長勁厚,鮮味都好出。好少見咁長型厚肉既三文魚,正。自家制玉子壽司玉子勁厚, 又甜又口感充實, 好食。最正就要數火炙焦糖鵝肝壽司, 鵝肝有用火槍係表面加上焦糖燒過, 香得來又油脂味濃, 鵝肝既味道超出,好有特色。烏冬:我地就叫左個豚肉烏冬, 豚肉入口即溶而又冇太多脂肪, 肉感厚實味道又香濃。湯底係豬骨湯底, 都飲得出係落足料既。手卷:吞拿魚手卷既吞拿魚都非常出色,  入口溶得來d鮮味係慢慢滲透出來。飯既份量岩岩好, 有少少壽司醋令到個手卷層次又升級。帶子好大粒而又唔會太腥
呢間日本餐廳唔算大間,但選擇竟然都有好多,由烏冬去到壽司刺身等都有,每一款都賣相唔錯既,我地就嗌左:

蟹籽沙律:

烏冬:

手卷:
2019-07-07 84 瀏覽
係附近行行見到比較日式嘅日本餐廳仲可以係出面睇到入面廚房煮野食野都唔錯入到去見到入面唔係好大 但裝修好日式 三文魚刺身Omg 勁肥美 勁厚切 正呀🤤食落仲有魚油嘅香味係口到爆開 火灸焦糖鵝肝壽司佢燒到岩岩好 仲見到啲鵝肝油仲滴緊 食落有少少焦糖味同鵝軍都幾夾 唔錯 入口即溶 口感一流🤤依個真係冇得頂呀仲叫左lunch set三款手卷(三文魚 帶子 吞拿魚) 配烏冬 前菜有個蟹子沙津 手卷每卷都好卷 而且好夠料呀 全部都好甘甜 而且食落個每一啖都好豐富 因為佢啲料由頭到尾都有 唔錯 另外佢個烏冬 佢比較似日本風味多啲 因為烏冬上面有啲關東煮嘅材料 平時好少見啲舖頭烏冬會加關東煮啲料入面 而且佢啲料相當入味 值得一讚 依啲小店整嘅野食特別用心而且真係好正🤤👍🏻
係附近行行見到比較日式嘅日本餐廳

三款手卷(三文魚 帶子 吞拿魚) 配烏冬
前菜有個蟹子沙津
依啲小店整嘅野食特別用心而且真係好正🤤👍🏻
2019-06-30 72 瀏覽
係附近睇完戲,點個落大雨,又差不多到食飯時間,就黎個early dinner. 有special menu 5點幾未有人流兩個人食左4樣野蟹子沙律🥗超級推薦!我見佢$32以為得一碗仔啦,點知成個面盆咁大,沙律醬同蟹子都比得超大方,青瓜新鮮爽口,好fresh!夏天食一流!叫左兩件特式壽司,飯魚($22/件)同炙燒三文魚(沙律醬)$12。前者係超長鰻魚,岩岩燒起好夠熱,飯都唔會散開,推薦!而三文魚都夠厚身,好有口感。朋友叫的角切魚生飯,魚生又係比得超大方,好似仲多過飯,而且食品都夠新鮮。因為我好鍾意食蕨餅,所以叫埋呢個,$20有4舊。口感充實,唔會一pat pat,抹茶味都夠濃。好有誠意的小店,會再黎!

有special menu

5點幾未有人流

兩個人食左4樣野

而三文魚都夠厚身,好有口感。

好有誠意的小店,會再黎!
2019-06-27 89 瀏覽
之前經過幾次都留意到呢間小店今次終於有機會試😍環境上空間唔大 但都坐得好舒適 唔會好迫壽司我同朋友叫左兩件三文魚+花之戀+兩件左口魚邊+火炙三文魚 仲有得揀沙律 燒汁!本身都好期待 果然冇令到我失望 壽司嘅飯唔會太多醋 而且魚重好新鮮食得出佢唔係擺好耐或者亂咁處理🤩尤其個三文魚🍣好似我手掌咁長都係14蚊好抵食!卷我叫左芝士吉列蝦 出面食個啲 個蝦成日都會搞到好硬 好介口🥴呢個個蝦就唔會 手卷軟殻蟹手卷好有驚喜 係原隻蟹腳 唔係擺一兩隻腳仔入去 而且蟹腳表面仲有調味過 令到成個手卷好有層次感炒飯海膽炒飯個海膽都好新鮮 個飯就係普通炒飯 不過都係好好食總括來說 呢間小店好有驚喜 超級推介👍🏼👍🏼
之前經過幾次都留意到呢間小店

芝士吉列蝦
海膽炒飯
軟殼蟹手卷
2019-06-25 1327 瀏覽
新墟依邊出名多野食,今日就趁住未睇戲之前去左一間日式小店食晚餐。店面雖少,人氣卻好旺Full House。星期日八點黎到都大概要等10mins先有枱。小店黎講,食物種類都算多,應有盡有。因為唔算好肚餓,所以每類叫左少少填下肚。分別叫左火炙壽司、卷物、小食同燒物。 火炙壽司以件計算,彈性比一客兩件更有彈性。即叫即燒,火炙味好香。北海道帶子肉質厚,夠鮮甜。鹽燒左口魚邊油脂肥美,放入口帶少少爽口,細細一片突顯矜貴。之後都再Encore左一次!另外兩款卷物不過不失,四件為單位,份量剛好。軟殼蟹同吉列蝦都炸得夠脆,唔會因為卷係飯入面而吸哂水氣。算處理得唔錯。再加美乃滋,可以盡情點~小食方面叫左一口芝士,一啖一粒,脆皮包裹住熱溶芝士,係幾邪惡。最後一樣照燒油甘魚感受到廚師既用心。照燒汁伴上大蔥花同薑片。魚肉口感柔軟細滑,脂肪分佈平均,魚味濃郁。______________________________ 🔸火炙汁燒北海道帶子壽司 $16🔸火炙鹽燒左口魚邊壽司 $14🔸軟殼蟹卷四件 $28🔸芝士吉列蝦卷 $28🔸一口芝士 $38🔸照燒油甘魚 $56.by VIN

火炙壽司

火炙壽司
照燒油甘魚
  • 軟殼蟹卷
2019-06-17 655 瀏覽
期待已久嘅變種特攻終於上映啦🙆‍♀️一放假即刻係新墟戲院買飛🤣見仲有時間剩諗住周圍行下搵間鋪頭仔食飽飽先再睇戲點知比我發現左呢間CP值極高嘅日本餐廳💕講起上黎就真係有D慚愧行過多咁次新墟我都發現吾到認真走漏眼🙈.小店裝潢以簡約風設計但又富有日式風格門面以黑啡色為主調,散發出低調嘅氣息踏入餐廳就係格調清新嘅日式裝潢位置吾多,但都有齊二至四人枱牆上掛住幾幅日系風情畫~而右邊則係開放式廚房師傅一舉一動都清晰可見🙆‍♀️.餐牌方面共有十五類,選擇性都幾多如壽司手卷,火炙壽司,刺身,卷物丼物,小食,燒物,天婦羅,烏冬等等仲有午市定食添~.🔸吉列豬扒丼+麵豉湯+沙律 ($62)吉列豬扒入口金香酥脆,外酥內嫩啖啖肉腍甜香,仲要夠鬆富肉汁肉味重又不帶豬臊味,好正😍飯底都落足心機~加入唔少椰菜絲,紫菜同日式胡麻醬攪拌而食,又有口感又有麻香🥰P.S. 吾好吾記得沾少少豬扒醬呀~.🔸蟹籽壽司 ($10)蟹籽好新鮮,食落卜卜脆~.🔸火炙三文魚 ($12)第一次見火炙三文魚有三種味道可以揀🙈分別係塩燒,沙律同汁燒我地就揀左塩燒~大大條三文魚,燒至表面微微焦香入口即溶更帶豐富油香😍.🔸芝士吉列蝦卷 ($28)呢款炸蝦

期待已久嘅變種特攻終於上映啦🙆‍♀️
講起上黎就真係有D慚愧
行過多咁次新墟我都發現吾到
認真走漏眼🙈

小店裝潢以簡約風設計但又富有日式風格
門面以黑啡色為主調,散發出低調嘅氣息
踏入餐廳就係格調清新嘅日式裝潢
位置吾多,但都有齊二至四人枱
牆上掛住幾幅日系風情畫~
而右邊則係開放式廚房
師傅一舉一動都清晰可見🙆‍♀️

餐牌方面共有十五類,選擇性都幾多
壽司手卷,火炙壽司刺身,卷物
丼物,小食,燒物,天婦羅,烏冬等等
仲有午市定食添~

🔸吉列豬扒丼+麵豉湯+沙律 ($62)
吉列豬扒入口金香酥脆,外酥內嫩
啖啖肉腍甜香,仲要夠鬆富肉汁
肉味重又不帶豬臊味,好正😍
飯底都落足心機~
加入唔少椰菜絲,紫菜同日式胡麻醬
攪拌而食,又有口感又有麻香🥰
P.S. 吾好吾記得沾少少豬扒醬呀~
吉列豬扒丼

🔸蟹籽壽司 ($10)
蟹籽好新鮮,食落卜卜脆~

🔸火炙三文魚 ($12)
第一次見火炙三文魚有三種味道可以揀🙈
分別係塩燒,沙律同汁燒
我地就揀左塩燒~
大大條三文魚,燒至表面微微焦香
入口即溶更帶豐富油香😍
火炙三文魚

🔸芝士吉列蝦卷 ($28)
呢款炸蝦卷真係堅抵食!
$28一共有4件,吉列蝦係即叫即炸
而且炸衣超薄,配上外層一片微焦芝士
入口濃郁芝士香,外軟內脆,好正呀😋
芝士吉列蝦卷

🔸日式煎餃子 ($36)
亦係即叫即炸,薄薄嘅餃子表
咬落香脆又多汁!
🔸草莓雪芭 ($24)
雖然屬中上價位,但真係值得一食👍
原隻嘅草莓🍓,入面係乳酪味嘅雪糕
入口清甜冰爽又帶點微酸
華莓雪糕

估吾到新墟內藏咁高質CP值好高嘅日本餐廳
以後又有一個地方打躉啦🙆‍♀️
日式煎餃子
日式煎餃子。吉列豬扒丼
2019-06-16
火炙三文魚
芝士吉列蝦卷
華莓雪糕
日式煎餃子
2019-06-05 99 瀏覽
今日放工係屯門新墟搵野食,平時黎新墟都係睇戲多,不過原來附近都唔少好野食。今次經過呢間瀧赤料理,小店格局,門面裝修都好日式。餐廳大概只可以坐1️⃣0️⃣人,都好既,可以讓廚師細心地好好的控制出品。一個人🚶‍♂️少少地叫左個卷物同鰻魚丼就夠醫肚啦,先黎炸蝦卷,天婦羅炸蝦好新鮮,師傅控制得好好,等隻蝦滴哂油先包,因為d 紫菜仲好脆口。主角鰻魚丼,丼物會跟埋麵豉湯同白飯。鰻魚新鮮彈牙,夾埋個醬汁亦岩岩好。炸蝦卷🦐日式鰻魚丼鰻魚好肥美,好彈牙🐟午市套餐都好吸引呀😋😋

炸蝦卷🦐

日式鰻魚丼

鰻魚好肥美,好彈牙🐟

午市套餐都好吸引呀😋😋
2019-06-03 105 瀏覽
星期日, 有時都想留番係屯門hea, 唔出去出面同人迫㗎, 加上成個星期都落雨, 更加唔想出去啦。。。 於是乎上openrice search 一下有咩野小店係未食過, 主要都係想搵日本野食, 咁就搵到瀧赤料理,其他平時去新墟睇戲都會行過附近的, 但就未食過。雖然小店, 只有 兩位staff, 但款式都唔算少喎, 我點左蟹籽沙律, 大大碗仲有一客 極上刺身併盤 $98 有。。。油甘魚(2片), 吞拿魚 (2片), 甜蝦 (2隻), 帶子( 4片 ) , 再另外單點多一客赤海蝦 ( 2隻)$24 好抵呀。估唔到小店都有咁多選擇呀。

估唔到小店都有咁多選擇呀。