最近工作壓力太大,今日俾自己放縱吓,放一日假抖抖,今日晏畫行經銅鑼灣,記得曾經mark低過一間好想試嘅日本鐵板燒就在銅鑼灣糖街,於是走去試吓呢間嘅午餐先。一入到呢間餐廳,俾佢個無敵兼居高臨下嘅景色吸引住對眼球👀,可以望到全維港景色兼整個維園景,淨係個景已經加晒分喇。今日試食咗個$488午餐,足足有9道菜,呢個價錢極為吸引。➰ 季節前菜 (煙燻吞拿魚沙律)兩件厚厚兼肥美嘅吞拿魚刺身,既有濃濃嘅煙熏味,再配以師傅自家製嘅蒜蓉醬,同埋同埋炒製過嘅紫洋蔥,提升咗口感層次,使到味道更加豐富。➰ 季節刺身二款 (深海池魚+吞拿魚赤身)深海池魚肉质鲜嫩,口感细腻,而吞拿魚赤身則带有淡淡的油脂香。➰ 精選壽司2款 (伊佐木壽司 + 鯛魚壽司)伊佐木壽司口感細膩,魚味濃郁,帶有魚油的芳香,滑而不膩。而黑松露鯛魚壽司同樣係肉質滑嫩,加埋黑松露的香氣嘅融合,口感極為豐富,層次分明。➰ 香煎法國鵝肝師傅把鵝肝煎到外焦里嫩,口感细腻,油而不腻,搭配埋意大利陳醋汁的酸甜,能中和鵝肝嘅油膩感,再加埋師傅特別醃製過嘅日本黑豆,口感甜甜哋,更可解膩。➰ 香草牛油帆立貝師傅用少許牛油把帆立貝煎香,肉質夠鮮嫩,口感好Q彈,

今日試食咗個$488午餐,足足有9道菜,呢個價錢極為吸引。

➰ 季節前菜 (煙燻吞拿魚沙律)

➰ 季節刺身二款 (深海池魚+吞拿魚赤身)

➰ 精選壽司2款 (伊佐木壽司 + 鯛魚壽司

➰ 香煎法國鵝肝

➰ 香草牛油帆立貝
師傅用少許牛油把帆立貝煎香,肉質夠鮮嫩,口感好Q彈,再配以師傅特製嘅海苔汁,而海苔汁嘅味道令到整體口感更加爽口。

➰ 野生大虎蝦
師傅用牛油把沙巴大虎蝦煎到好香口,而蝦肉夠曬鮮甜味美,蝦頭好香脆兼好多蝦膏,牛油味又夠香濃。

➰ 美國頂級牛肉
師傳選用咗頂級美國牛柳,把牛柳煎到5成熟,肉質夠晒彈牙多汁,重有好香嘅牛肉味添,再配以師傅自己炸嘅蒜片,再加埋岩鹽,簡直好味到難以形容。

➰ 鐵板炒飯配海帶麵豉湯
呢個炒飯好多配料,包括有櫻花蝦、蔥粒、蒜粒、蛋等等,師傅把飯炒到好香,而且夠乾身兼粒粒分明,食落口感好豐富。
而海帶麵豉湯夠晒熱,兼料子十足。

➰ 炒雜菜
師傅用咗芽菜、椰菜、青蔥同埋紫洋蔥嚟炒,再撈埋師傅自家製嘅蒜蓉醬嚟食,夠晒香口兼惹味。

2024-09-02
  • 野生大虎蝦
  • 香草牛油帆立貝
  • 炒什菜
  • 香煎鵝肝伴自家制醬汁
  • 鐵板炒飯
⌇瀧 宴 日 本 料 理“ 🍱 “ Lunch Set ( $ 4 4 8 )瀧宴日本料理Lunch Set呢個價錢有9道菜,包括刺身、壽司同鐵板燒,超級大滿足🤩當日季節前菜有豆腐沙律,刺身有黑木魚同吞拿魚刺身,黑木魚香氣濃郁🎏然後精選壽司係依左木、池魚壽司,師傅已經為壽司調味,將魚嘅鮮味帶出🍣 接住到鐵板燒食物,首先有野生大虎蝦,非常有牛油香味,口感彈牙🍤 跟住係香草牛油帆立貝,底部有海帶汁襯托帆立貝嘅鮮味😋 下一道菜香煎鵝肝伴自家醬汁,睇到鵝肝係非常大!但唔會覺得膩😉 然後到牛嘅部份,食左米國頂級牛肉,厚燒同薄燒都試左,平時偏好厚燒嘅我覺得包住蔥嘅薄燒都非常出色,另有岩鹽同蒜片調味🥩 然後有炒什菜配自家製蒜蓉醬,蒜蓉醬味道好邖出!最後係鐵板櫻花蝦炒飯配麵豉湯完結美滿嘅一餐😋餐廳位於銅鑼灣Sugar+ 26樓,有落地玻璃飽覽維園同維港景色,光線充足,室內裝修亦有心思✨總括而言呢個午餐非常滿足,食物環境都好滿意,師傅亦細心解釋每一道菜,非常推薦👍🏻🦞瀧宴日本料理銅鑼灣糖街25-31號Sugar+ 26樓🍞#foodraah_cwb
⌇瀧 宴 日 本 料 理
“ 🍱 “ Lunch Set ( $ 4 4 8 )
瀧宴日本料理Lunch Set呢個價錢有9道菜,包括刺身壽司同鐵板燒,超級大滿足🤩
季節前菜:豆腐沙律

米國頂級牛肉:厚燒+ 薄燒
櫻花蝦鐵板炒飯
蒜汁炒雜菜
2024-05-24 1320 瀏覽
尋晚食左間搜羅左好耐嘅鐵板燒omakase, 由經驗豐富又超nice嘅廚師掌舵,成餐飯除左可以即席欣賞面前師傅嘅用心烹調,食物嘅賣相同味道都做到極繳,真心enjoy x100000😍😍首先有前菜,包括螢光魷魚、糖醋蕃茄等,超級開胃呀。師傅每一道菜都會簡單作介紹,又會建議進食嘅先後次序,務求令口感味道更加昇華!然後到刺身,有真雕配松露油,池魚,吞拿魚,三款魚同樣口感軟滑,食落充滿豐富天然魚油香壽司有伊佐木,黑木魚,呢兩種魚我第一次品嚐,雪白通透,脂肪豐盈,肥美甘香雪藏蟹配貝殼麵,蟹肉好厚實,配貝殼麵覺得呢個配搭幾fusion,個汁要認真試下,我覺得非常唔錯呀!!!啲牛煎到剛剛好五成熟,滿滿肉汁,其中兩舊仲有驚喜,包左d香蔥喺入面架,勁好食😍銀鱈魚口感好柔軟滑嫩,個面煎得極香!最後仲有日式炒飯同白酒啫喱甜品作結。覺得餐廳全部食材都係靚料而且自身鮮味/師傅調好左嘅味都已經好足,基本上我都冇點額外嘅醬汁已經超級好味!同埋啲食物真心擺得好靚😍下次要帶埋成家黎幫襯!

銀鱈魚口感好柔軟滑嫩,個面煎得極香!

最後仲有日式炒飯同白酒啫喱甜品作結。

2024-05-22
3天前 0 瀏覽
很久沒吃鐵板燒,忽然好想食,要慰勞一下平時辛苦返工的自己。這間位於銅鑼灣Sugar+的日本菜餐廳,主打廚師發辦鐵板燒,裝修時尚富格調,更可一邊品嚐美食,一邊飽覽維園、維港美景。最近鐵板燒套餐還有8️⃣折優惠,真的很吸引!.✨Dinner Teppanyaki Set $1480/位.🔸季節前菜擺盤精美,有蕃茄、熟蝦菠菜、吞拿魚三款前菜,三款各有特色,清新開胃。.🔹南非鮑魚鮑魚份量不少,切成薄片,口感軟腍,令每片都沾滿牛油和黑椒,簡單調味已很惹味,更能夠食到本身鮮味。.🔸野生大虎蝦虎蝦🦐好大隻,鮮甜又彈牙,每口都充滿鮮味。.🔹香煎銀鱈魚魚肉🐟雪白鮮嫩,味道鮮甜,外層燒得香脆,內層肉嫩,上面還放了脆魚皮,層次豐富。.🔸香草牛油帆立貝帆立貝好厚身,雪白嫩滑,配上牛油海苔醬汁和醃三文魚子,令味道和口感層次更提升。.🔹美國頂級牛肉 (厚燒/薄燒)和朋友分別選了🐮薄燒和厚燒一同分享,兩款牛味都很香濃富肉汁,薄燒配上蔥蒜,味道更添惹味,而厚燒更有口感,肉質嫩滑,還可配上乾蒜、海鹽等一起吃。.🔸鹿兒島櫻花蝦炒飯配炒什菜炒飯🍚炒得有鑊氣,而且粒粒分明,入面還有不少櫻花蝦,令香氣更提升,忍不住一口接一口。另外

🔸季節前菜

🔹南非鮑魚

🔸野生大虎蝦
虎蝦🦐好大隻,鮮甜又彈牙,每口都充滿鮮味。

🔹香煎銀鱈魚

🔸香草牛油帆立貝

🔹美國頂級牛肉 (厚燒/薄燒)

🔸鹿兒島櫻花蝦炒飯配炒什菜
炒飯🍚炒得有鑊氣,而且粒粒分明,入面還有不少櫻花蝦,令香氣更提升,忍不住一口接一口。另外,還有炒芽菜,配上秘製醬料更惹味。
🔹季節吸物
大蜆清湯🥣味道清甜,充滿鮮味,入面還有鮮甜蜆肉。

🔸日式雪糕
是日口味🍦是我最愛的開心果雪糕,果仁味香濃,甜度適中,為完美一餐作結。
有一段時間沒有吃鐵板燒啦🙈~想吃好吃又有美景的鐵板燒? 一定要試試銅鑼灣𝐒𝐮𝐠𝐚𝐫+的 🇯🇵 瀧宴日本料理囉(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)/餐廳飽覽維多利亞港及維園美景,景色吸引🥰,一望無際的感覺,令人感覺好舒服呢!晚市到訪,鐵板燒套餐正在做特價,只需$𝟖𝟖𝟎就吃到$𝟏𝟑𝟖𝟎的料理囉🙋🏻‍♀️!南非磯煮鮑思🌟,鮑魚又腍又入味,超好吃~刺身有深海池魚、吞拿魚及黑松露真鯛,魚肉鮮美。吞拿魚腩手卷🍣,用紫菜代替最中餅,好有口感。海鮮茶碗蒸🍥,雞蛋滑嫩嫩,也不錯。野生生猛龍蝦🦞,蝦肉用蝦膏去煮,又濃又惹味。美國頂級牛柳🥩,牛肉軟腍,四面焦香。煙肉蒜香炒飯🍚,炒得乾身又入味,大碗一點更好最後還有青提啫喱呢~🍇
有一段時間沒有吃鐵板燒啦🙈~
南非磯煮鮑思🌟,鮑魚又腍又入味,超好吃~
刺身有深海池魚、吞拿魚及黑松露真鯛,魚肉鮮美。
吞拿魚腩手卷🍣,用紫菜代替最中餅,好有口感。
海鮮茶碗蒸🍥,雞蛋滑嫩嫩,也不錯。
野生生猛龍蝦🦞,蝦肉用蝦膏去煮,又濃又惹味。
美國頂級牛柳🥩,牛肉軟腍,四面焦香。
煙肉蒜香炒飯🍚,炒得乾身又入味,大碗一點更好
最後還有青提啫喱呢~🍇
最近去咗Sugar+ 26樓嘅瀧宴,享受了一餐高質日式鐵板燒盛宴🤩💯💯餐牌美食選擇多、食材高質煮得好味、環境氣氛一流,十分滿意既用餐體驗❣️❣️適合約會聚會👫❣️餐廳裝修以日式風格為主,環境寬敞舒適,落地大玻璃,晚上重可以欣賞到維港景色💕 店員主動有禮,服務態度很好,師傳亦好細心講解每道菜既建議食法😎👍👍🔥🔥晚市鐵板燒套餐🔥🔥🔥自家製醬汁煮南非鮑魚頭盤既南非鮑魚幾大隻,切好幾片,有咬口又唔會太韌自家醬汁煮得好入味😋🔥季節剌身3款🐟🐟深海池魚、拖羅口感鮮嫩軟滑,滿滿既天然魚油香沾上芥末醬油,味道更添層次❣️真鯛配上黑松露和雪鹽直接食已經好好味🥹🥹🫶💕💕🔥金鎗魚腩手卷🍣 蔥拖羅蓉壽司,配上脆口威化餅特別又美味既組合😆🔥海鮮茶碗蒸🥚🥚🦀🦀蒸蛋好嫩滑,面頭重有蟹肉醬汁好好味🤤🤤🔥季節吸物🥒🥒爽脆開胃~🔥昆布蜆肉麵豉湯🫕 清甜入味~🔥野生生猛龍蝦🦞🦞💦師傳現場即捉即煮勁新鮮🤩👍每人足足半隻龍蝦份量‼️龍蝦肉質細嫩、口感彈牙,連埋蝦膏一齊炒,味道濃郁好好食加上檸檬汁更添鮮味,令人回味無窮🤤🤤❣️推薦❣️🔥香煎鵝肝伴自家制醬汁🍞好鐘意食既鵝肝多士😍😍 鵝肝外層焦香,入口即融多士好脆口,一齊食真係啖啖滋味😋另外重有

🔥🔥晚市鐵板燒套餐🔥🔥

🔥自家製醬汁煮南非鮑魚
頭盤既南非鮑魚幾大隻,切好幾片,有咬口又唔會太韌
自家醬汁煮得好入味😋

🔥季節剌身3款🐟🐟
深海池魚、拖羅口感鮮嫩軟滑,滿滿既天然魚油香
沾上芥末醬油,味道更添層次❣️
真鯛配上黑松露和雪鹽
直接食已經好好味🥹🥹🫶💕💕

🔥金鎗魚腩手卷🍣
蔥拖羅蓉壽司,配上脆口威化餅
特別又美味既組合😆
🔥海鮮茶碗蒸🥚🥚🦀🦀
蒸蛋好嫩滑,面頭重有蟹肉醬汁好好味🤤🤤

🔥季節吸物🥒🥒爽脆開胃~
🔥昆布蜆肉麵豉湯🫕 清甜入味~

🔥野生生猛龍蝦🦞🦞💦
師傳現場即捉即煮勁新鮮🤩👍
加上檸檬汁更添鮮味,令人回味無窮🤤🤤❣️推薦❣️

🔥香煎鵝肝伴自家制醬汁🍞
好鐘意食既鵝肝多士😍😍
鵝肝外層焦香,入口即融
多士好脆口,一齊食真係啖啖滋味😋
另外重有2粒日本黑豆,味道甜甜地幾特別~

🔥美國頂級牛柳🥩🥩
我地揀咗5成熟。牛柳外層有鐵板燒嘅焦香,內裡肉質軟滑多汁,肉色粉嫩,好香牛肉味🥹
重有岩鹽、香脆焦片來配搭~每樣都好夾!

🔥煙肉香蒜炒飯🍳🥓🍚🍚
炒飯炒得乾身而且粒粒分明,加上其他配料如櫻花蝦、洋蔥粒、葱粒、煙香,材料豐富,心
非常之好味道😋😋👍

🔥炒什菜🥬🥬
新鮮芽菜炒韮菜段,加埋自家調製蒜蓉醬一齊食,非常惹味❣️讚❣️

🔥甜品~提子啫喱🍇🍇🍧
啫喱清涼彈牙,為美味既晚餐完美作結☺️

📍瀧宴日本料理 (銅鑼灣)
銅鑼灣糖街25-31號Sugar+ 26樓
  • 美國頂級牛肉
  • 南非鮑魚
  • 季節刺身
  • 香煎鵝肝伴自家製醬汁
  • 澳洲龍蝦
2024-09-12 0 瀏覽
餐廳位於銅鑼灣Sugar大廈的高層,餐廳環境裝修得好modern,餐廳一邊係食omakase,一邊係食鐵板燒,仲有其他table seat,可以一邊食飯,一邊欣賞維港及維園嘅景色餐廳嘅鐵板燒而家做緊優惠,$880兩個人就可以食到龍蝦,鮑魚,鵝肝,刺身,CP值真係非常高✨自家製醬汁煮南非鮑魚鮑魚肉質煙韌彈牙,而且鮮甜,汁煮過嘅鮑魚更加可以提升鮮味,連蘿蔔都非常入味同埋清甜✨季節刺身三款分別有赤身,鯛魚,深海池魚,鯛魚加上淡雪鹽同黑松露可以提升鮮味,深海池魚🐟油脂最豐富,入口即溶✨西班牙金鎗魚蓉中餅拖羅蓉口感細滑,中餅食落好酥脆,雙重口感✨海鮮茶碗蒸日式蒸蛋相當嫩滑,加上嘅海鮮湯打成嘅芡汁,同新鮮嘅蟹肉,成個味道更加提升✨澳洲龍蝦龍蝦啖啖肉,肉質爽口彈牙,仲用上蝦膏整成嘅醬汁,完全帶出蝦肉嘅原汁原味✨鵝肝多士鵝肝大大嚿,煎到兩面金黃,一啖咬落去鵝肝油爆發,香味四溢✨美國牛柳(薄燒加厚燒)牛柳叫咗五成熟,火候控制得剛剛好,牛肉口感嫩,帶有豐富的油脂,薄燒牛肉裏面包住炸蒜同蔥花,非常惹味✨蜆肉湯蜆肉大大粒,湯非常之清甜✨煙肉香蒜炒飯最鍾意食鐵板燒嘅炒飯,炒到好乾身,超香口,完全令我非常驚喜✨炒

✨自家製醬汁煮南非鮑魚

✨季節刺身三款

✨西班牙金鎗魚蓉中餅
拖羅蓉口感細滑,中餅食落好酥脆,雙重口感

✨海鮮茶碗蒸

✨澳洲龍蝦

✨鵝肝多士
鵝肝大大嚿,煎到兩面金黃,一啖咬落去鵝肝油爆發,香味四溢

✨美國牛柳(薄燒加厚燒)

✨蜆肉湯
蜆肉大大粒,湯非常之清甜

✨煙肉香蒜炒飯
最鍾意食鐵板燒嘅炒飯,炒到好乾身,超香口,完全令我非常驚喜

✨炒雜菜
芽菜清脆爽甜,炒到剛剛脆身,配埋少少蒜頭辣椒更加惹味

甜品
係店家自製嘅藍莓果凍,唔會太甜口感好清新

2024-09-12 0 瀏覽
今日同老公來瀧宴食餐好,一進餐廳映入眼簾是超高樓底超美風景及海景,令人心曠神怡。我們選的午市套餐既有刺身壽司,又有鐵板燒,最適合想把款式全試上的我們。季節前菜是梅素麵,酸酸的梅汁浸著素麵,非常開胃涼快,夏天食尤其適合。季節刺身是油甘魚腩、深海池魚和中吞拿魚。油甘魚腩油脂分佈比例勻稱,深海池魚則較爽身,中吞拿魚迴甘香口。旁邊配上的比較特別是蓮芋,清淡香甜。精選壽司有炊鯛配上柚子醬較為清淡要先食,及小鯛配松露醬香濃得來亦不蓋過魚的鮮味。餐廳亦會附上清口腔及解膩的蘿蔔青瓜,讓客人吃得出每樣食物的鮮甜及美味。輪到鐵板燒,師傅會先讓我們看一看食物燒前的模樣,然後就在我們面前的鐵板燒起來。香草牛油帆立貝是用上北海道帶子,再用牛油煎香,完成後放在海苔湯上,絕配﹗野生大虎蝦大大隻燒到香味四溢,蝦頭還燒到脆卜卜可以整個吃掉。鵝肝多士配上藍苺醬黑豆,前者不會很油膩,可能因為藍苺醬黑豆甜甜的非常解膩。米國頂級牛肉有兩種食洗,一是厚切一是薄切。先食厚切,牛香濃郁,後食薄切包著大量蔥花及炸蒜片,豐富滋味。鐵板炒飯用上大量櫻花蝦,所以整個飯非常香口和充滿口感。配上海帶面豉湯,一點也不會死鹹。最後的炒什菜可以伴和餐

最後的炒什菜可以伴和餐廳自家製蒜蓉醬,令整個菜味道提升,十分惹味。

餐廳用膳望著如此風景令人非常放鬆,食物質素高,而且份量十足,性價比高。
2024-08-06
2024-09-11 0 瀏覽
瀧宴前菜:白粟米🌽米香米酒香甜味refresh吞拿魚 白芝麻XO醬 炙燒左 口入面有魚香同麻油香汁煮螺 煙韌 爽彈 甜 螺的甜加埋汁煮的甜五點刺身3.秋刀 淡口紅魚 魚肉相連的位置就重且2.鯛魚 本身淡味 鯛魚甜黑松露醬有 米粉造salt 唔好落washabi 和豉油黑龍魚 深海 燒 逼油出來表面有油香 入面新鮮幼滑甜,帶點爽口 又有魚皮的煙靭口感又有魚肉嘅嫩滑口感,兩個mix埋一齊。口感豐富1.鯖花魚 生食少有 要有返咁上下先可以生食呑拿魚蒸蛋主要的調味表面有半jelly的蟹肉芡汁中餐的湯羹好似食緊翅一樣白果 銀杏 鴻喜菇蛋色比深黃八點壽司1.伊佐目壽司 柚子胡椒 魚肉爽身 少甜 胡椒係強烈對比 係衝擊全個口腔的的feel 個柚子係平衝返胡椒的霸道,最long lasting係胡椒的味道,第一舊壽司就做左主角2.深海池魚壽司 Washabi鹽甜身 平衡返第一舊好搶眼的胡椒味,washabi味又唔係好重,甜為主。魚身比較軟糯,同第一舊伊佐門都好大對比,係兩種完全唔同的口感。雖然池魚淡口偏甜,魚肉魚肉之間紅肉接駁位 魚味較重。3.富山縣出產的白蝦海膽壽司飯、白蝦同埋海膽入口即融為一體,都
瀧宴

八點壽司

2.深海池魚壽司
Washabi鹽

3.富山縣出產的白蝦海膽壽司
飯、白蝦同埋海膽入口即融為一體,都係三樣的果道配合得好好,海膽濃烈的海洋咸味、白蝦有淡甜味、飯的澱粉比口水分解個種麥牙糖甜味,係按呢個次序出現係口中。

4.三文魚子壽司 落檸檬汁 自家醃製
無出面醃好的咁咸,醃製期間,應該用左甘口d的醬油,入晒去每粒三文魚子。小朋友應該都好鍾意食。

漬物
沙葛、柚子蘿蔔、青瓜、切片蘿蔔

5. 黑松露鯛魚壽司 飯的甜味平衡返黑松露的霸道
6. 吞拿魚壽司 中拖羅 望落脂肪唔係好多 食落我會形容做,油脂同肉融為一體。
7. 北海道帶子手卷 帶子鐵板燒過 唔同一般的用火槍燒 同燒的味道唔同 我會形容有獲氣,呢個只有喺同時做鐵板燒嘅舖頭先至食到。
8.呑拿魚大拖海膽壽司
肥美拖羅加埋大堆海膽的甜,好滿足。

淮山濃魚湯

銀鱈魚西京燒
四季酒店做法

三文魚蓉一口酥
口感好好 雪糕cone的米餅 蔥芝麻

柚子雪芭

整體嚟講👍🏻👍🏻十分抵食又滿足
2024-09-05 109 瀏覽
今日約咗好耐無見的朋友黎食呢度食晚餐,餐廳樓底高空間感好夠,而且佢可以遠眺維港,仲望到維園,今晚黎食下佢個Tasting Menu先,就咁睇Menu就見到有好多種類的唔同食物,聽職員介紹全部都係用上時令食材。自家製醬汁煮南非鮑魚鮑魚切好一塊塊,好淋入味得黎唔會過咸,佢連個配菜白蘿蔔都整到好出色😍季節刺身三款(秋刀魚 吞拿魚 鯛魚)我平時好怕魚腥的人,呢個秋刀魚刺身一啲腥味都無,仲有好濃郁的魚味☺️金鎗魚腩手卷職員介紹已經做左調味,醬油都唔使點,就咁用手拎住食,真係好鮮味,睇到啲飯粒係粒粒分明。海鮮茶碗蒸職員好細心,幫我哋打開個蓋,怕我哋會熱親,睇上去唔係好大碗,點知食落又大碗又足料,調味亦都做到非常恰當。澳洲龍蝦一上枱就已經聞到好香的燒牛油味,已經整好啲肉出嚟好方便食,龍蝦肉爽口彈牙。香煎鵝肝伴自家製醬汁個鵝肝一咬入口即溶,伴以整到好香脆的多士食,再配上自家製藍莓汁食,可減低油膩感,呢個大推。美國頂級牛柳薄燒係包住啲蔥黎食,好軟熟又好香。厚燒配上蒜片食又係好正😍😍煙肉香蒜炒飯炒得好香,好有鑊氣,煙肉帶點咸香,食完呢個就開始好飽🤣🤣炒什菜正常發揮精選甜品係提子啫喱,職員介紹係廚師自家製,啫

自家製醬汁煮南非鮑魚

季節刺身三款(秋刀魚 吞拿魚 鯛魚)

金鎗魚腩手卷

海鮮茶碗蒸

澳洲龍蝦

香煎鵝肝伴自家製醬汁

美國頂級牛柳

煙肉香蒜炒飯
炒得好香,好有鑊氣,煙肉帶點咸香,食完呢個就開始好飽🤣🤣

炒什菜
正常發揮

精選甜品係提子啫喱,職員介紹係廚師自家製,啫喱入口好煙韌,配上個提子汁好食到食多幾杯都仲得呀。

呢度食飯個氛圍一流,職員服務態度又超級好同友善,好有心留意客人用餐狀況,每道菜式都會介紹。👍👍👍👍👍
  • 香煎鵝肝伴自家制醬汁
  • 自家製醬汁煮南非鮑魚
2024-09-04 169 瀏覽
久聞瀧宴鐵板燒店的食物味道水準不錯,碰巧優惠正進行中,就決定訂位一嚐。今次選了晚市鐵板燒套餐,冷盤有刺身,熱盤有經鐵板烹調的肉類及海鮮,湯品,炒飯,蔬菜,還有甜品,看來很豐富。✨自家製醬汁煮南非鮑魚南非鮑魚經過自家製醬汁烹調,散發濃郁的味道,口感較軟腍✨季節刺身是晚的季節刺身是赤身和深海池魚,新鮮的赤身和深海池魚肉質細嫩,鮮味不錯✨金鎗魚腩最中餅外貌可愛,有綿綿的金鎗魚腩魚蓉,放在最中餅上,能一口吃下品嚐魚肉的風味✨海鮮茶碗蒸蒸蛋很滑口,拼搭著魚肉蟹肉絲和菇類,味道豐富✨澳洲龍蝦龍蝦口感彈牙,搭配蟹頭膏醬煮後,鮮味更出眾✨美國頂級牛柳厚燒的牛柳肉質軟腍多汁,味道濃郁✨西班牙黑毛豬薄燒的豬肉油香均勻,配上香蔥超香口。也可以用伴碟的炸蒜片,鹽加入獨有的調味✨香煎鵝肝伴自家制醬汁鵝肝油香豐富,口感細膩,搭配意大利黑醋,能中和油膩感和調味✨季節吸物較清甜的熱湯,搭配時令蔬菜✨煙肉香蒜炒飯香氣四散,煙肉和香蒜使飯味更濃郁✨炒什菜清新的芽菜搭配蒜蓉醬,有惹味感覺✨是日精選甜品提子啫喱感覺清涼,啫喱彈牙的感覺特別

✨自家製醬汁煮南非鮑魚
南非鮑魚經過自家製醬汁烹調,散發濃郁的味道,口感較軟腍

✨季節刺身
✨金鎗魚腩最中餅

✨海鮮茶碗蒸
蒸蛋很滑口,拼搭著魚肉蟹肉絲和菇類,味道豐富

✨澳洲龍蝦
龍蝦口感彈牙,搭配蟹頭膏醬煮後,鮮味更出眾

✨美國頂級牛柳
厚燒的牛柳肉質軟腍多汁,味道濃郁
✨西班牙黑毛豬

✨香煎鵝肝伴自家制醬汁
鵝肝油香豐富,口感細膩,搭配意大利黑醋,能中和油膩感和調味
✨季節吸物
較清甜的熱湯,搭配時令蔬菜

✨煙肉香蒜炒飯
香氣四散,煙肉和香蒜使飯味更濃郁
✨炒什菜
清新的芽菜搭配蒜蓉醬,有惹味感覺

✨是日精選甜品
提子啫喱感覺清涼,啫喱彈牙的感覺特別
2024-08-25 174 瀏覽
❤️今日真係超級開心🥰同老公 阿女一齊食鐵板燒🦞係銅鑼灣近維園個邊 都幾容易搵一入餐廳就有種嘩嘅感覺 居高臨下嘅風景好正🤣Staff見到我地湊住阿女 比左紫菜阿女食🤣仲會時不時氹阿女笑 令我覺得好貼心☺️廚師亦都會同我地互動 介紹下今日嘅食材😍我地嗌左兩個Dinner Tasting Menu🍴自家製醬汁煮南非鮑魚評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻頭盤呢個鮑魚已經好用心,係用左自家製醬汁煮嘅南非鮑魚,咬落去唔會好韌,仲好入味😋刺身評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻𩶘魚,中拖羅非常鮮甜肥美,香滑無筋,肉質仲好軟綿,連我唔太好刺身嘅人都忍唔住食曬😆金鎗魚腩配餅評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻好特別用餅唔係用紫菜,因為會更快唔脆,呢個仲更美觀,金䱽魚腩亦都係好肥美,用粒狀形式口感好豐富海鮮茶碗蒸評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻勁嫩滑嘅蒸蛋,仲有啲海鮮係入面,阿女食到舔舔脷😋澳洲龍蝦🦞評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻係新鮮係水游水嘅龍蝦🦞廚師將龍蝦膏連龍蝦肉一齊煮,索曬啲膏勁入味,龍蝦肉質超級新鮮彈牙,連埋龍蝦膏食真係令口感再昇華🤤香煎鵝肝伴自家製醬汁評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻底下嘅脆法包餅吸收左鵝肝嘅油分,入口就冇咁油膩,味道肥美煎
❤️

刺身

金鎗魚腩配餅

海鮮茶碗蒸
評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
勁嫩滑嘅蒸蛋,仲有啲海鮮係入面,阿女食到舔舔脷😋

澳洲龍蝦🦞
評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

香煎鵝肝伴自家製醬汁
評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
底下嘅脆法包餅吸收左鵝肝嘅油分,入口就冇咁油膩,味道肥美煎得好香鎖住鵝肝嘅味

美國頂級牛柳
評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
我地揀左薄燒同厚燒,廚師自己炸嘅蒜片真係食唔停口,牛肉油脂分布平均,入口即化🤤
仲有煙肉炒飯,炒雜菜都已經飽到爭啲食唔曬😂
Staff仲好好比左杯雪糕阿女食🍨

甜品係巨峰提子🍇蒟蒻😋😋真係好好食🤤
2024-08-25 139 瀏覽
一入門,望到藍天白雲,加埋迷人景色 同遊艇會,未食已經覺得 心情愉快Lunch Special Menu:九道菜一次過有齊刺身、壽司、鐵板燒🔹 梅子素麵素麵 冰凍,掛滿梅子汁,十分清新,係一個十分開胃嘅前菜👍🏻🔸 Sushi:吞拿魚 + 黑松露鯛魚吞拿魚 油脂重,入口軟滑。黑松露配鯛魚 多層次味道,朋友話最鍾意😍🔸 Sashimi:油甘魚+鰹魚十分厚切,入口軟滑,又鮮甜,好有口感,好滿足😋🔹 鐵板 煎虎蝦虎蝦肉 爽口彈牙,味道滋味🔹 北海道 帆立貝口感爽口,鮮味,配上菠菜湯汁,好 match,好清甜🔹 香煎法國鵝肝 配自家制藍莓醬鵝肝外層焦香、脆口,入口即融,充滿油脂香,而多士焦香脆口,仲有有2粒黑豆,口感軟軟地,味道有調味,幾特別。🔹 US Prime Beef6成熟,肉色粉嫩,肉質軟滑,外面有鐵板燒嘅香口,內裏有牛脂味。🔸 鐵板 櫻花蝦炒飯櫻花蝦十分香口,炒飯乾身同粒粒分明,再加上其他配料,例如:洋蔥粒、葱粒……,口感豐富,不油不膩🔸 炒雜菜 配 糊椒醬芽菜條條肥厚,糊椒醬惹味🔸 海帶麵豉湯每道菜,職員都會細心地講解。職員對顧客嘅專注度好高。

Lunch Special Menu:九道菜
一次過有齊刺身壽司、鐵板燒

🔹 梅子素麵
素麵 冰凍,掛滿梅子汁,十分清新,係一個十分開胃嘅前菜👍🏻

🔸 Sushi:吞拿魚 + 黑松露鯛魚
吞拿魚 油脂重,入口軟滑。
黑松露配鯛魚 多層次味道,朋友話最鍾意😍

🔸 Sashimi:油甘魚+鰹魚
十分厚切,入口軟滑,又鮮甜,好有口感,好滿足😋

🔹 鐵板 煎虎蝦
虎蝦肉 爽口彈牙,味道滋味

🔹 北海道 帆立貝
口感爽口,鮮味,配上菠菜湯汁,好 match,好清甜

🔹 香煎法國鵝肝 配自家制藍莓醬

🔹 US Prime Beef

🔸 鐵板 櫻花蝦炒飯

🔸 炒雜菜 配 糊椒醬
芽菜條條肥厚,糊椒醬惹味

🔸 海帶麵豉湯

每道菜,職員都會細心地講解。
職員對顧客嘅專注度好高。

2024-08-24 177 瀏覽
Teppanyaki dinner, recommended by PickyEater. 2 Teppanyaki counters. Various sets to choose from.Here’s what we had ($1480 set).Trio of Appetiser: 靜岡 Tomato, 水雲 and Tuna pre-marinated in soy sauce.Pickles Quail consommé cooked for 6 hours, leaving an indelible impression on my taste buds.South African AbaloneKing PrawnCod Fish- superbly cooked with super Crispy skinScallop With Herb ButterU.S Prime Beef- sliced and in pieces. Garlic pieces were perfectly done; wished we weee given more.Sakura Eb

Various sets to choose from.

Pickles

South African Abalone

King Prawn

Scallop With Herb Butter

Sakura Ebi Fried Rice

Vegetables with black Garlic sauce

Choice of green tea or red bean Ice-Cream.

In summary: awesome nite out; high-quality ingredients expertly prepared by skilled chefs. Impeccable service offered by friendly staff.
2024-08-20 196 瀏覽
呢日唔係咩特別日子﹐就係純粹想食omakase慰勞下響香港生活既自己水雲菜、昆布、京都腐皮作為開胃前菜,水雲菜柔軟黏滑;腐皮上有一小海膽,完全提升層次!刺身係大池魚同吞拿魚池魚爽口,沾上點點芥末更添鮮味壽司係針魚同池魚針魚比較少食,入口都是爽口彈牙,味道淡雅清甜,唔錯!off topic我覺得食餓媽家姐最享受既環節之一係睇師傅準備食物我叫佢做中場蔬菜到熟食喇呢堆就係準備進入我個肚既野個塊魚皮真係精華同重點…鱈場蟹其實我是港女,一食貴野就想影相呢舊係美國牛柳 煎得太太太靚沾一點海鹽食 簡直上升天堂西班牙火腿炒飯係正你面前炒呀炒,呢個過程已經令你流曬口水終於到甜品了其實到呢刻已經好飽 以為d野細細碟咁上唔覺但其實份量剛剛好愈食愈脹個肚 每一道都好精緻同勁好食但價錢係超級合理個人覺得有得翻啅
水雲菜、昆布、京都腐皮
作為開胃前菜,水雲菜柔軟黏滑;
腐皮上有一小海膽,完全提升層次!
刺身係大池魚同吞拿魚
池魚爽口,沾上點點芥末更添鮮味
壽司係針魚同池魚
針魚比較少食,入口都是爽口彈牙,味道淡雅清甜,唔錯!
我叫佢做中場蔬菜
到熟食喇
呢堆就係準備進入我個肚既野
個塊魚皮真係精華同重點…
鱈場蟹
美國牛柳
其實我是港女,一食貴野就想影相
呢舊係美國牛柳 煎得太太太靚
沾一點海鹽食 簡直上升天堂
西班牙火腿炒飯
係正你面前炒呀炒,呢個過程已經令你流曬口水
終於到甜品
其實到呢刻已經好飽 以為d野細細碟咁上唔覺