2023-12-19 89 瀏覽
各位食友!今晚嘅發現真係正!嗰間「瀟記麻辣外賣店」啲菜,味道勁過連環拳👊。我一路好鐘意食辣,隨便一間麻辣店都難填滿我嘅食慾。但今次,就真係攞齊分!先講講酸菜魚啦,魚塊彈牙得嚟入味,同酸菜混埋一道,仲哂哂噃,每一啖都係享受。湯底鮮味得嚟又啱口,辣得嚟唔會死,啱晒我意🌶️。跟住啲擔擔麵就更加過癮喇,麵條有嚼勁,似乎喺口入面跳舞噉,辣醬夾雜咗班花生醬,呢個味道組合,真係正啦!要叫你哋都試吓添!啲海帶都爽口得黎,口感真係輕盈到飛起✈️。至於個涼拌薯粉,夠晒韌勁又爽滑,配上脆口嘅豬耳朵,完全係一個黃金拍檔。我仲未食完,就已經諗住下次仲要點多啲其他配菜!正所謂人靠衣裝,飯要美味嘅,「瀟記」真係做到兩樣都得。各位食友,如果想食返碗有層次、有驚喜嘅麻辣,記住要試下呢度架!🍜🔥👍

2023-06-25 268 瀏覽
📍 瀟記麻辣小店 (荃灣)荃灣建明街7號昌華大廈地下15C-2號舖 落雨濕濕唔想係街到逗留咁耐,就去咗買外賣返屋企食‼️ 最近喺路德圍附近發掘到呢間外賣川菜小店,叫咗個酸湯肥牛紅薯粉同埋泡椒肥腸返屋企慢慢嘆下😍😎🤲🏼👉酸湯肥牛紅薯粉💰58😋😋😋😋.5/5等咗唔使10分鐘就拎得,湯底好濃厚,份量都好足料。肥牛份量都好多,配料仲會有酸菜、豆卜、芽菜、脆豆等等,連埋口感煙韌嘅紅薯粉一齊食,好有口感。濃底夠晒酸,我非常之喜歡💖‼️‼️👉泡椒肥腸💰38😋😋😋😋.5/5泡椒肥腸都係即叫即整,嗌咗細份,個份量都好多,肥腸好入味。口感正又唔會過辣👍🏻👍🏻👍🏻回頭: Yesyesyes,間唔中想食濃味嘢可以幫襯!外賣小店款式都幾多,出菜都好快!呢度都出名臭豆腐,佢仲要唔係一般嘅臭豆腐係黑色嘅長沙臭豆腐,下次要試吓先得!😍😍
📍 瀟記麻辣小店 (荃灣)

👉酸湯肥牛紅薯粉
💰58

👉泡椒肥腸
😋😋😋😋.5/5

瀟記麻辣小店外賣店 (荃灣)荃灣建明街7號昌華大廈地下15C-2號舖味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐⭐食物推介:蠔仔餅 $38、長沙臭豆腐 $38、麻辣肥腸 $68、小酥肉 $38、吉祥三寶 $48等候時間:0分鐘星期三放工,因為第二日係端午節假期,不禁心情好,便到瀟記買外賣小食,食後覺得味道不錯,特來介紹一下!瀟記位於建明街,由荃灣巴士總站前往,只需經天橋過對面馬路,5分鐘即到,交通非常方便!蠔仔餅:蠔仔特多,餅底夠厚,炸至鬆脆,鋪上芫茜,加點醬油,好味!😋😋😋長沙臭豆腐:黑色的臭豆腐,賣相獨特,吸收了不少香甜湯汁,惹味!👍👍👍麻辣肥腸:肥腸切成一小條,放在麻辣汁中煮得勁入味,加上芹菜、芝麻及花生米,香口!😍😍😍小酥肉:嫩滑雞肉,炸至酥香爽脆,附以芝麻粒及辣粉,正!👏🏻👏🏻👏🏻吉祥三寶:內有包心丸、,一次過嘗到三種小食,多滋味!😄😄😄
瀟記麻辣小店外賣店 (荃灣)

味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐

環境指數:⭐⭐⭐⭐

服務指數:⭐⭐⭐⭐⭐

等候時間:0分鐘

吉祥三寶:內有包心丸、,一次過嘗到三種小食,多滋味!😄😄😄
2023-06-21
  • 蠔仔餅
  • 長沙臭豆腐
  • 麻辣肥腸
  • 小酥肉
  • 吉祥三寶
2023-06-21 85 瀏覽
瀟記麻辣小店外賣店 (荃灣)地址 : 荃灣建明街7號昌華大廈地下15C-2號舖味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐食物推介:炸蠔餅 臭豆腐 泡辣肥腸 炸酥肉 吉祥三寶等候時間:0分鐘今日經過荃灣地站附近的一間麻辣小食店,看見有很多人在等候,當然知道就有好味的食物,於是我買了一些小食外賣回家,果然,食物質素真的不錯,正!👍👍👍潚記麻辣小店鄰鄰近地鐵站,只需要行五分鐘便到。今次我買了炸蠔餅、臭豆腐、泡辣肥腸、炸酥肉和吉祥三寶,樣樣食品都非常好味。炸蠔餅$38😋😋😋脆卜卜,用料十足,豪仔大大隻。臭豆腐$38🤩🤩🤩小小臭的臭豆腐,味道十足。泡辣肥腸$68🥰❤️🥰份量十足,肥美可口,伴上芹菜,認真一流!炸酥肉$38🐧🐧🐧外脆內暖,保持肉質的水分,加上辣粉,惹味非常!吉祥三寶$48😍😍😍有包心丸、燕餃和魚肉,樣樣稠密緻滑,容易入口,大碗飽肚。
瀟記麻辣小店外賣店 (荃灣)
地址 : 荃灣建明街7號昌華大廈地下15C-2號舖
味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐
環境指數:⭐⭐⭐⭐
服務指數:⭐⭐⭐⭐
食物推介:炸蠔餅 臭豆腐 泡辣肥腸 炸酥肉 吉祥三寶
等候時間:0分鐘

潚記麻辣小店鄰鄰近地鐵站,只需要行五分鐘便到。

炸蠔餅$38😋😋😋
脆卜卜,用料十足,豪仔大大隻。

臭豆腐$38🤩🤩🤩
小小臭的臭豆腐,味道十足。

泡辣肥腸$68🥰❤️🥰
份量十足,肥美可口,伴上芹菜,認真一流!

炸酥肉$38🐧🐧🐧
外脆內暖,保持肉質的水分,加上辣粉,惹味非常!

吉祥三寶$48😍😍😍
有包心丸、燕餃和魚肉,樣樣稠密緻滑,容易入口,大碗飽肚。
2023-06-10 84 瀏覽
🌶️麻辣外賣小店去荃灣行 想食啲特別既野買番屋企食 行出荃灣站附近 就見食好多食店 見有酸菜魚&小食 整體味道不錯😊😊於是去試下📌酸菜魚薯粉😊份量還好 微辣岩我 適合~ 📌蠔仔餅🦪幾特別小食🏷️瀟記麻辣小店外賣店 (荃灣)📍荃灣建明街7號昌華大廈地下15C-2號舖#荃灣 #麻辣
🌶️麻辣外賣小店

見有酸菜魚&小食 整體味道不錯😊😊於是去試下

📌酸菜魚薯粉
😊份量還好 微辣岩我 適合~

📌蠔仔餅🦪
幾特別小食

🏷️瀟記麻辣小店外賣店 (荃灣)
📍荃灣建明街7號昌華大廈地下15C-2號舖

#荃灣 #麻辣
2023-05-27 92 瀏覽
今天途經「瀟記」,原來她已經轉型,以前都是賣四川小吃,涼皮等,現在還有在出售些福建小食,例如:扁食、海蠣餅、福州魚蛋等因為父親是福建人,所以小時候不時會回到家鄉探親, 順道也會吃會嚐到不少家鄉特色小食而海蠣餅是福建的特色小吃之一,是一層薄薄的麵糊包裹著滿的餡料: 海蠣(蠔仔、豬肉粒、菜絲和紫菜),然後拿去炸做法跟炸蘿蔔糍有點像,只是炸模和中間的餡料有所不同但都因為工序繁多, 炸起來也要點技巧,所以暫時在福建特產店凍貨版有售外,未見香港其他食店有出售,今天看到她們竟然有這項食品出售,有點喜外望外而且不是入貨,而自己調配糊漿和餡料,還是現場即整碰巧她們現在現在炸,所以雖然有點貴,也想一試。海蠣餅$10在家鄉吃時,有花生在面,這個沒有,但外形也十分相似也算飽滿果然中間餡料很足,皮也夠薄而且用料也新鮮,豬肉不羶不嚡有肉味,蠔也有點鮮味,沒有變成乾也沒有鯹菜也新鮮,不會霉霉爛爛,還爽脆,紫菜正常沒噏味,整體也不會太油。只是如果餅可以再炸久一點,外皮可以更香脆。
現在還有在出售些福建小食,例如:扁食、海蠣餅、福州魚蛋等
而海蠣餅是福建的特色小吃之一,
做法跟炸蘿蔔糍有點像,只是炸模和中間的餡料有所不同
而且不是入貨,而自己調配糊漿和餡料,還是現場即整
碰巧她們現在現在炸,所以雖然有點貴,也想一試。
海蠣餅$10
海蠣餅
在家鄉吃時,有花生在面,這個沒有,但外形也十分相似
也算飽滿
海蠣餅
果然中間餡料很足,皮也夠薄

而且用料也新鮮,
豬肉不羶不嚡有肉味,
蠔也有點鮮味,沒有變成乾也沒有鯹
菜也新鮮,不會霉霉爛爛,還爽脆,
紫菜正常沒噏味,
整體也不會太油。
只是如果餅可以再炸久一點,外皮可以更香脆。
2023-03-31 145 瀏覽
冇諗過連續兩晚嘅晚餐,都係食呢間小店今日有兩個人食可以試多啲佢唔同嘅嘢一早預早喺WhatsApp落單佢話等大概15分鐘到有得攞結果其實係25分鐘 佢得一個人做,所以要俾少少耐性等待熱重慶小面 (最少辣)$35呢個面正正常常啦係預想中嘅味道面嘅份量都幾多長沙臭豆腐 $38呢個好有驚喜本身朋友話食嘅時候我一臉嫌棄因為實在係聞過佢製作時候嗰種臭味係不是說笑正當我以為自己只會食一嚿嘅時候點知我食咗半盒😂😂😂棒棒雞 $58呢個係呢度四樣嘢價錢入邊最貴嘅不過反而我覺得係最普通我會形容佢係大舊手撕雞版嘅口水雞version然後有大量我朋友唔食嘅西芹😂加一個3寶 $48呢個超級有驚喜一碗入邊有三樣唔同嘅嘢食嗰個魚蛋真心讚成個雞蛋咁大粒入邊有啲肉然後佢嗰個鯊魚滑煙煙韌韌口感彈牙好特別我想再發掘佢其他食物
冇諗過連續兩晚嘅晚餐,都係食呢間小店
今日有兩個人食可以試多啲佢唔同嘅嘢
一早預早喺WhatsApp落單
佢話等大概15分鐘到有得攞
結果其實係25分鐘
佢得一個人做,所以要俾少少耐性等待
熱重慶小面 (最少辣)$35
呢個面正正常常啦
係預想中嘅味道
面嘅份量都幾多
長沙臭豆腐 $38
呢個好有驚喜
本身朋友話食嘅時候我一臉嫌棄
因為實在係聞過佢製作時候嗰種臭味係不是說笑
正當我以為自己只會食一嚿嘅時候
成個雞蛋咁大粒入邊有啲肉
然後佢嗰個鯊魚滑煙煙韌韌口感彈牙好特別
我想再發掘佢其他食物
2023-03-30 51 瀏覽
吸收咗上次嘅教訓⋯⋯今次唔會再眼闊肚窄🫢一個人食,就正正常常叫返一個麵算啦🍜等咗唔使10分鐘就拎得佢一碗酸菜魚麵,都只不過係$58可以揀麵,米線或者喺薯粉打開個蓋發現都幾多料魚塊差唔多有10塊仲有啲芽菜,酸菜,豆卜、一粒粒嗰啲花生嘅物體⋯⋯佢個麵嘅份量真係超級多😳另外用個碗裝起佢嗰度差唔多係有兩個人嘅份量⋯⋯叫一碗麵絕對係可以夠兩個人食👭不過佢係幼身嗰隻薯粉如果佢係闊扁嗰隻嘅話就更加加分💯
吸收咗上次嘅教訓⋯⋯
今次唔會再眼闊肚窄🫢
一個人食,就正正常常叫返一個麵算啦🍜
等咗唔使10分鐘就拎得
佢一碗酸菜魚麵,都只不過係$58
可以揀麵,米線或者喺薯粉
打開個蓋發現都幾多料
魚塊差唔多有10塊
仲有啲芽菜,酸菜,豆卜、一粒粒嗰啲花生嘅物體⋯⋯
佢個麵嘅份量真係超級多😳
另外用個碗裝起佢
嗰度差唔多係有兩個人嘅份量⋯⋯
叫一碗麵絕對係可以夠兩個人食👭
不過佢係幼身嗰隻薯粉
如果佢係闊扁嗰隻嘅話就更加加分💯
2023-03-25 94 瀏覽
📍 瀟記麻辣小店 (荃灣)荃灣建明街7號昌華大廈地下15C-2號舖行過聞到勁臭嘅臭豆腐味,勁吸引囉🤤🤤沿住啲臭味搵到你間小店,佢仲要唔係一般嘅臭豆腐係黑色嘅長沙臭豆腐😍😍我真係未食過啊!👉 長沙臭豆腐💰38😋😋😋😋.5/5長沙臭豆腐係好非常有特色既食,非常唔錯!豆腐的口感非常軟嫩,而且酥脆的外皮好有嚼勁,味道濃郁,有種特殊的香味。而且入面係爆汁,另外配上店家自製的醬料,更惹味。👉 泡椒肥腸💰38😋😋😋😋/5呢個都係即叫即整!份量都幾多,不過有小小過咸,但肥腸真係好入味。入口口感好正,唔會過辣👉 酸辣粉💰32😋😋😋😋.2/5酸辣粉另外可加錢落配料,我就無加。因為我叫咗咁多小食,🤣🤣而酸辣粉最緊要夠酸辣,最like佢可以簡多酸 辣就簡左少辣。粗身薯粉煮得岩岩好,唔會過淋,而且真係即叫即整,仲配上、花生、榨菜、蔥花和芫荽等配😋😋😋😋回頭:YESYES,全部食物都係即叫即整,好有心既小店😋!#kermit食在荃灣
📍 瀟記麻辣小店 (荃灣)

👉 長沙臭豆腐

👉 泡椒肥腸
😋😋😋😋/5

👉 酸辣粉
💰32
😋😋😋😋.2/5

回頭:YESYES,全部食物都係即叫即整,好有心既小店😋!

#kermit食在荃灣

2023-03-07 124 瀏覽
這個星期天是之前經歷過的口罩令解除後,我第一次可以毫無束縛走在街上享受街頭小食的自由。我決定前往荃灣這個小食的殿堂,盡情把食欲發揮到極致。經過匆匆數十米便發現一間推出特色麻辣小菜的地道小店「瀟記麻辣小菜」。我點了一「福州肉燕」$38,一份外酥里嫩的「香炸小酥肉」$38,以及辣味十足的「重慶涼皮」$28。這三樣小菜各展所長,從麻辣到酸辣酥脆,彷彿帶我遊走不同地區的味道,卻又在食材中巧妙的融為一體。吃得津津有味,悠閒的打量人來人往,這種在街頭自由呼吸自由享受美食時光,實在珍貴。對這一場「口罩解禁」後的首次街頭小食體驗,我相當滿意!瀟記麻辣小店 (荃灣)荃灣建明街7號昌華大廈地下15C-2號舖

瀟記麻辣小店 (荃灣)

2023-03-06
2023-03-03 91 瀏覽
位於荃灣建明街「瀟記麻辣外賣店」,除四川、重慶等小食,更有鐵技串燒、雞煲、水煮魚、毛血旺等等很多地道美食。 《涼拌薯粉+豬耳》($28+$12)份量頗多,混有青瓜絲,花生,青蔥粒,莞茜,口感不錯。由於這是涼伴撈薯粉,所以沒有湯,亦不會太多醬汁過濕。《重慶薯粉+肥牛+肥腸》($28+$12+$20)本來想試《重慶涼皮〉可惜剛無貨,所以改薯粉。入口感覺帶微微花生醬香味,配料一樣有青瓜絲,花生,青蔥粒,莞茜。要一讚店員很細心,表示幫我將肥腸分開盛載,否則肥腸沒有麻辣汁,返到去食就沒有那麼滋味了。由於這兩款均是涼伴撈薯粉,所以沒有湯,亦不會太多醬汁過濕。本人口味偏愛辣一點,但忘記了要求大辣,所以覺得兩款都不算是很辣。小店其實有分大、中、小辣供選擇,所以喜歡不同辣度朋友仔,建議可於落單時店員反映喜歡的辣度。至於薯粉頗QQ彈牙,純個人喜好,我回家會雪凍後再食用,感覺更佳。

《涼拌薯粉+豬耳》($28+$12)

《重慶薯粉+肥牛+肥腸》($28+$12+$20)

2023-02-19
2023-02-24 94 瀏覽
一個人的晚餐⋯⋯👩🏻‍💼店面沒有其他客人的情況下19:38 分落單⋯⋯等到20:04先有得拎本身已經等到不是很耐煩見到佢炸起個蠔餅個樣都幾靚仔聞落去好香姑且睇吓佢食物質素如何叫左3樣野試吓佢重慶涼麵叫咗小辣 $28同出邊一般涼拌面,冇乜分別、正常發揮另外果個炸酥肉 $38份量很多(有幾十舊之多)炸得幾酥脆,不過一個人食有啲膩炸蠔餅 $38的份量,剛好一個紙碟大小酥脆之餘蠔肉份量亦不少⋯⋯呢個價錢性價比的確很高有機會會想試埋佢其他嘢,不過一定要預先電話落單
一個人的晚餐⋯⋯👩🏻‍💼
聞落去好香
姑且睇吓佢食物質素如何
叫左3樣野試吓佢
重慶涼麵叫咗小辣 $28

同出邊一般涼拌面,冇乜分別、正常發揮
另外果個炸酥肉 $38

份量很多(有幾十舊之多)
炸得幾酥脆,不過一個人食有啲膩

炸蠔餅 $38的份量,
剛好一個紙碟大小
酥脆之餘蠔肉份量亦不少⋯⋯

呢個價錢性價比的確很高
有機會會想試埋佢其他嘢,不過一定要預先電話落單
2023-02-13 84 瀏覽
黎到荃灣做野有時就周圍行下,睇下買唔買d野番屋企加餸😆😆 睇到呢間「瀟記麻辣小店」是一間外賣店來的。這是一間充滿🌶四川風味的小店,有涼拌小吃、粉麵🍜😍 看到入面都好乾淨,而且係即叫即整🔸口水雞 $48🔸涼拌豬耳 $48呢兩款都係有好多花生粒🥜、唐芹、芝麻作配料撈埋一齊,辣椒味油味亦十足呀,好入味。岩曬呢家天氣秋涼時食😆🐷豬耳嘅口感食落係好脆口的🐔雞肉不會太有雪藏的味道,而且我辣味都接受到

🔸口水雞 $48
🔸涼拌豬耳 $48

岩曬呢家天氣秋涼時食😆

🐷豬耳嘅口感食落係好脆口的

🐔雞肉不會太有雪藏的味道,而且我辣味都接受到

2023-02-10 94 瀏覽
最近喺路德圍附近發掘到呢間外賣川菜小店,叫咗個酸菜魚米線同埋蠔仔餅。😆酸菜魚米線 $58因為外賣都冇晒大碗,所以佢哋俾咗兩兜嘢我。🤣湯底好濃厚,份量都好足,因為走咗辣所以得返好少辣味,食落酸味比較出😄而且魚嘅份量都好多,件件都冇骨之餘仲要好滑💯👍配料仲會有啲豆卜,芽菜,連埋滑滑嘅米線一齊食,好有口感😆蠔仔餅 $38蠔仔餅炸得好香,淡淡都會食到又飽滿又大粒嘅蠔仔,超正👍👍因為佢唔係用盒裝住,所以唔會比蒸氣焗淋,食落去好香脆🤩

酸菜魚米線 $58
因為外賣都冇晒大碗,所以佢哋俾咗兩兜嘢我。🤣
而且魚嘅份量都好多,件件都冇骨之餘仲要好滑💯👍
配料仲會有啲豆卜,芽菜,連埋滑滑嘅米線一齊食,好有口感😆

蠔仔餅 $38
蠔仔餅炸得好香,淡淡都會食到又飽滿又大粒嘅蠔仔,超正👍👍
因為佢唔係用盒裝住,所以唔會比蒸氣焗淋,食落去好香脆🤩
  • 蠔仔餅
2023-02-09 57 瀏覽
偶爾想食濃味嘢,見到有間重慶四川美食就試下。外賣小店款式都幾多,出菜都幾快喎。好彩啲嘢食唔算好辣,不過好香好易入口。重慶棒棒雞 $58雞肉又軟腍又入味,充滿辣椒油同唐芹嘅香味,仲灑上大量芝麻,最適合餸飯。雞肉絲好多,都好抵食!撈麵 $38口味同棒棒雞有啲似,加埋芫茜香到不得了。撈埋花生同青瓜好惹味。同埋份量好多,食兩餐都食唔晒。佢哋仲有扁食、臭豆腐等等特式美食,下次試下先!📍瀟記麻辣小店 (荃灣)荃灣建明街7號昌華大廈地下15C-2號舖

重慶棒棒雞 $58

撈麵 $38

佢哋仲有扁食、臭豆腐等等特式美食,下次試下先!

📍瀟記麻辣小店 (荃灣)