復活節的第一日,又可以睡到日上三竿,之後去了銅鑼灣時代廣場睇小飛象展覽。復活節咁開心當然唔少得去食放題,又想食生蠔,又想食刺身,又想食串燒,於是找到位於銅鑼灣駱克道京都廣場內的瀛豐放題料理專門店。餐廳裝修設計簡約明亮,給人舒適的感覺。晚市放題是可以在任何時間入座計用餐2小時,由於實在太想食生蠔,所以我們便加了$118升級任食法國皇家生蠔、美國太平洋生蠔、海膽火焰帶子和任飲Blanc1664及Asahi生啤。這裏點餐既方便又環保,只要掃一掃枱面上的QR Code,就可以用手機點餐。食任食最慘就係點完又點都唔到,有了這個點餐系統就點過邊啲食物都一目了然,可以監察住店舖有無走單。以我們點了又點,點了咁多唔同類型的食物來說,真係你點幾多就來幾多,超讚。除了手機點餐的任點任食項目外,還有採用自助形式的飲品櫃、雪糕櫃及甜品櫃。重點的生蠔即叫即開,而且洗得乾淨。生蠔隻隻飽滿,入口好順滑兼爽甜帶少許海水味,令人食完一盤又想食多一盤。海膽火焰帶子的帶子又大又厚肉,入口鮮美,配上同是非常新鮮兼且入口即溶的海膽,是多麼的夾。刺身新鮮、擺盤亦美觀,三文魚刺身肥美;馬刀貝、北海道角螺、八爪魚及象拔蚌刺身爽口鮮美
海膽火焰帶子
刺身新鮮、擺盤亦美觀,三文魚刺身肥美;馬刀貝北海道角螺八爪魚象拔蚌刺身爽口鮮美;油甘魚白玉豚刺身油脂肥美;珍寶赤蝦刺身大隻兼且新鮮爽滑;泰式生蝦爽彈配上酸酸辣辣的生蝦刺身汁一流。
刺身拼盤
辣椒膏炒蜆和味一口牛即叫即炒,好有鑊氣;口水雞泰式酸辣鳳爪麻辣牛脷,爽口彈牙;泰式蝦餅新鮮熱辣辣,蝦膠打得爽彈。
辣椒膏炒蜆、和味一口牛、口水雞、泰式酸辣鳳爪、麻辣牛脷、泰式蝦餅
串燒有豬、有牛、有雞,配上治味的沙嗲汁,比美得上泰國食的串燒;泰式魚露燒蝦,好入味,爽口彈牙;燒過後的菠蘿更加甜美。
串燒、泰式魚露燒蝦、燒菠蘿
魚湯味濃的香茜三文魚湯、泰式風味的冬陰功蝦湯也不錯。
香茜三文魚湯、冬蔭功蝦湯
最後,當然唔少得香滑的雪糕
雪糕
2019-04-19
串燒、泰式魚露燒蝦、燒菠蘿
香茜三文魚湯、冬蔭功蝦湯
雪糕
2019-04-22 129 瀏覽
要知道時下潮流食乜,去銅鑼灣走一轉就知。呢日黎到瀛豐,食泰菜crossover日式放題!非常suprise, 黎到加錢,仲可以食埋生蠔。當然有殺錯,無放過啦。生蠔有兩種,美國生蠔同法國生蠔,法國生蠔比例細dd,但味道相對濃。美國生蠔就以size取勝。接住黎係~海膽帶子刺身。呢兩味一濃一啖,相當夾。接住黎刺身拼盤!份量超多,刺身包括三文魚,油甘魚,希靈魚,牡丹蝦,鮑片,象拔蚌等等。牡丹蝦係非一般既大隻。正。另外,當然唔少得壽司啦~以上係赤貝壽司,味道都幾新鮮。食完生野,立刻飲個燉雞湯暖暖胃! 仲可以食埋雞腳補一補。泰式食物有炒通菜就唔少得。當然仲有各式串燒,當中我最喜愛雞串,微辣夠刺激~唔夠喉,仲可以叫個幾足料既冬陰功湯,喜愛泰菜一定中意飲!唔辣既選擇有豆腐菜湯~可以解解辣燒菠蘿係另一樣必嗌既飯後甜品,解辣解滯。炸香蕉亦係另一不俗之選。總括來說,食物總類頗多,而且出單快,不錯。
要知道時下潮流食乜,去銅鑼灣走一轉就知。
呢日黎到瀛豐,食泰菜crossover日式放題!
非常suprise, 黎到加錢,仲可以食埋生蠔。
當然有殺錯,無放過啦。

接住黎係~海膽帶子刺身
呢兩味一濃一啖,相當夾。

接住黎刺身拼盤!

牡丹蝦係非一般既大隻
。正。

另外,當然唔少得壽司啦~以上係赤貝壽司,味道都幾新鮮。

食完生野,立刻飲個燉雞湯暖暖胃! 仲可以食埋雞腳補一補。

泰式食物有炒通菜就唔少得。

當然仲有各式串燒,當中我最喜愛雞串,微辣夠刺激~

唔夠喉,仲可以叫個幾足料既冬陰功湯,喜愛泰菜一定中意飲!

唔辣既選擇有豆腐菜湯~可以解解辣

燒菠蘿係另一樣必嗌既飯後甜品,解辣解滯。

炸香蕉亦係另一不俗之選。
總括來說,食物總類頗多,而且出單快,不錯。

2019-04-21 244 瀏覽
工作繁忙總有些朋友較難約,那日臨時相約朋友放工後晚餐,因為我們終於有個晚飯時間大家都有空,便約在朋友上班地方銅鑼灣覓食,正當漫無目的地遊蕩之時,我們看到廣告牌瀛豐放題看似價廉物美,食品種類繁多,有港、日、泰之美食,一於膽粗粗試試walk-in 有否座位詢問後幸好因平日所以不用訂座也可品嚐。店鋪面積比想像中細小,所以座位與座位之間較擠迫,餐廳燈火通明之餘比起其他放題環境寧靜得多,終於可以在放題下仍可與朋友詳談心事檯面已簡單放有餐具,與其他放題有所不同是該餐廳提供多款泰國食物,我想這就是調味碟除了有豉油芥末外也放有泰式酸辣醬的原因餐廳點菜只需要用手機掃掃檯上QR code 便會跳到菜單,菜單為菜式分門別類,每款還附上圖片供參考,是頗方便亦環保的表現,還有已點選菜式記錄,有無走單或點溜都一目了然。朋友是個生蠔迷,所有加了$88升級至可任飲任食生蠔、海膽帶子、1664及生啤手機點菜有個弊處就是會不知不覺點了成檯食物,而圖中食物只不過為其中一部分,在眾多款食物當中,我會推介以下數款:拼盤內共有10款刺身,我自己最愛三文魚、八爪魚、象拔蚌和白玉豚。三文魚切成正方體而非一般片狀,入口更豐富更有口感,

刺身拼盤

拼盤內共有10款刺身,我自己最愛三文魚、八爪魚、象拔蚌和白玉豚。三文魚切成正方體而非一般片狀,入口更豐富更有口感,八爪魚及象拔蚌都爽脆滑溜,第一次品嚐白玉豚已經深深愛上,因為有香濃魚油味而且肥嫩可口
生蠔

朋友是生蠔迷當然對生蠔要求甚高,但以$88任食生蠔水準已經不俗,雖然不算肥美,但不會有過鹹鹽水味,口感嫩滑無沙
泰式魚餅

泰國菜或小食涵括在放題內已經少有,有質素之泰國菜更感到意外,最意外的是不愛芫茜的我仍然超愛這塊佈滿芫茜的魚餅,因為魚餅帶有酸辣冬陰公味,蓋過濃烈芫茜味之餘反而令芫茜更帶出酸辣味
泰式蝦餅

蝦膠新鮮沒雪味亦沒有酸味,在沒有特別調味下更特出蝦膠鮮味,外脆內熱彈牙
沙爹雞肉+牛柳串燒

兩款肉類都新鮮沒雪味而且肉質不覺梅,燒後不會太乾身反而鎖到少許肉汁,不過食串燒當然最著重沙爹汁,該沙爹汁不會太甜帶有小辣,但又不會太多辣油在內,最重要是帶有花生味,與串燒燒肉非常合適
泰式燒元貝

元貝上放有蒜蓉和蔥花,興幸蒜蓉完全煮熟並非生蒜,不然蒜味太濃會蓋過元貝鮮味
鹹蛋薯條

鹹蛋乜乜紅極一時,彷彿所有食物加上鹹蛋便會變黃道,而餐廳亦緊貼潮流推出新品鹹蛋薯條。每條薯條都被鹹蛋碎包裹著,但略嫌薯條過於腍身欠缺口感。
推介後發覺推薦的食物大多以泰式食品為主,我倆覺得廚師應該有在餐廳餐廳工作過,不然放題少有水準不俗之泰國菜,我們決定下次見面想吃泰國菜的話可考慮該放題,既可吃到有質素之泰國菜同時又可任飲任食,泰國料理放題必選!

2019-04-11
泰式魚餅
泰式蝦餅
沙爹雞肉+牛柳串燒
泰式燒元貝
鹹蛋薯條
2019-04-20 772 瀏覽
日式放題食得多,來來去去都係個幾款選擇。今次朋友帶左我嚟呢度食集於日式加泰式既放題😋我地選擇升級左$88,可以任食生蠔同帶子海膽😍😍帶子海膽❤️帶子大大粒,相中可見海膽份量超級多,鮮咪滿滿😋😋回本無難度!生蠔❤️好係大大隻,淡淡海水味,頗鮮味~刺身❤️配上乾冰上菜,吸晴度高。刺身厚切,三文魚腩油脂豐富, 油甘魚非常出色👍軍艦❤️即叫即做,紫菜保持到脆身,配料豐富,壽司飯亦不會過多。生蝦❤️平時散叫$100都係得10隻到。呢度可以任食真係可以食番夠本😍😍生蝦汁夠辣,好過癮😍泰式燒元貝❤️元貝非常彈牙,大量蒜蓉夠哂惹味!泰式炒椰菜苗❤️菜身翠綠,食落爽口無渣~串燒❤️沙嗲醬甜甜地,好入味!肉質嫩滑唔乾身。三文魚頭湯❤️湯頭鮮甜,充滿魚既精華,一口氣飲左2碗😍冬陰公湯❤️味道正宗,唔會太辣,香料有層次雪糕❤️朱古力+雲呢拿,係童年既味道😍任飲Asahi & 1664 ❤️升級專享😍性價比高!!!

我地選擇升級左$88,可以任食生蠔同帶子海膽😍😍

帶子海膽❤️

生蠔❤️
好係大大隻,淡淡海水味,頗鮮味~

刺身❤️

軍艦❤️
即叫即做,紫菜保持到脆身,配料豐富,壽司飯亦不會過多。

生蝦❤️

泰式燒元貝❤️
元貝非常彈牙,大量蒜蓉夠哂惹味!

泰式炒椰菜苗❤️
菜身翠綠,食落爽口無渣~

串燒❤️
沙嗲醬甜甜地,好入味!肉質嫩滑唔乾身。

三文魚頭湯❤️
湯頭鮮甜,充滿魚既精華,一口氣飲左2碗😍

冬陰公湯❤️
味道正宗,唔會太辣,香料有層次

雪糕❤️
朱古力+雲呢拿,係童年既味道😍

任飲Asahi & 1664 ❤️
升級專享😍性價比高!!!
2019-04-20
2019-04-17 144 瀏覽
今晚去食呢個放題,重點不在於款式有幾多選擇或者食材有幾咁特別,而係生蠔任食! 我地加左$118就可以有美國同法國生蠔任食,海膽帶子同埋生啤任飲。法國生蠔要回本就緊係要狂嚓生蠔啦,法國生蠔海水味較重,肉質則較爽口。美國生蠔美國生蠔口感就相對清啲,味道鮮甜。兩款生蠔都係任食,我嗌左幾round都冇漏單情況!海膽帶子另一回本之選,帶子好厚肉,海膽味道唔算濃,但尚算清甜。剌身好新鮮!唔止平時食開既款,仲有好多唔同既貝類呢度其實係一間日泰放題,所以除左壽司、天婦羅、燒物等等日式料理外,仲會有好多泰菜選擇,例如炭燒豬頸肉、辣椒炒蜆、泰式炒椰菜苗等等有成個甜品櫃任君選擇,仲有雪糕同雪條

法國生蠔

美國生蠔

海膽帶子
另一回本之選,帶子好厚肉,海膽味道唔算濃,但尚算清甜。

剌身
好新鮮!唔止平時食開既款,仲有好多唔同既貝類

有成個甜品櫃任君選擇,仲有雪糕同雪條

2019-04-16
✨有生蠔任食嘅放題正呀😍呢間瀛豐放題之前已經聽過㗎啦最吸引嘅莫過於加錢任食生蠔 (+$88)去到只要like佢嘅facebook就可以有燉湯一盎 當晚係菜乾排骨豬肺湯 味道都唔錯😛主要係用電話Apps落單 都幾環保不過如果電話冇電嘅話呢就有啲麻煩啦🙈睇完Menu發現呢度嘅食物主要係泰式居多刺身同壽司嘅款式咩都多嘅 慢慢試任食生蠔(+$88) 都想得幾快 唔算細隻 海水味較重任食帶子海膽 帶子大大粒好厚身 釀左海膽 唔腥 非常好👍🏻刺身 質素唔錯呀 蝦勁大隻 三文魚腩夠厚身辣椒炒蜆 醬汁惹味而且啲蜆都幾大隻泰式蒜蓉焗帶子 帶子上面鋪滿蒜蓉同埋牛油 好香呀🤤 其中一樣我會瘋狂encore嘅仲有泰式生蝦 好似平時食泰國舖嗰啲咁正當然唔少得泰式燒豬頸肉同埋串燒等等👍🏻呢度唔算好大 環境有啲迫 不過勝在喺銅鑼灣區價錢便宜 食物選擇又多 飲品甜品去自助區嗰度自己拎性價比不錯 係大胃王嘅好選擇🍽 瀛豐放題料理專門店🔎 銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場10樓
✨有生蠔任食嘅放題正呀😍
呢間瀛豐放題之前已經聽過㗎啦
最吸引嘅莫過於加錢任食生蠔 (+$88)

去到只要like佢嘅facebook就可以有燉湯一盎

性價比不錯 係大胃王嘅好選擇
🍽 瀛豐放題料理專門店
🔎 銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場10樓
2019-04-16 96 瀏覽
今晚同老婆去左銅鑼灣食放題,慶祝大家齊齊搵到新工。呢到點菜係用電話掃QR code用電話點,環保得黎又免除職員落錯單。原本諗住普普通通食個日式放題,但上到去見到加多118就可以升級任食生蠔同海膽帶子,咁抵當然照加。我地like左FB所以有兩個盅湯送,好有老火湯味道。法國同美國生蠔,美國生蠔比較鮮味同海水味較重,法國蠔就比較肥同重蠔味。刺身拼盤,好鮮甜無雪藏味,殼類刺身都幾爽口,三文魚腩亦都好肥美。蝦都好大隻而且好彈牙。海膽帶子個樣幾特別,帶子既鮮甜夾著海膽既甘甜,味道好新鮮。炸物都係新鮮炸出黎的。一口牛好腍,加上醬汁一齊好惹味。串燒一啲都唔趕,而且沙嗲味濃得黎又無掩蓋左肉味。扇貝連埋蒜蓉一齊焗,所以好香蒜味,味道較濃。天婦羅炸粉唔厚,咬落脆皮,而且無同肉分開,炸得唔錯。鍾意飲生啤既呢到都有提供,任飲的。甜品款式都唔少,不過我地太飽無乜點食。
今晚同老婆去左銅鑼灣食放題,慶祝大家齊齊搵到新工。

我地like左FB所以有兩個盅湯送,好有老火湯味道。

蝦都好大隻而且好彈牙。

海膽帶子個樣幾特別,帶子既鮮甜夾著海膽既甘甜,味道好新鮮。

炸物都係新鮮炸出黎的。

一口牛好腍,加上醬汁一齊好惹味。

串燒一啲都唔趕,而且沙嗲味濃得黎又無掩蓋左肉味。

扇貝連埋蒜蓉一齊焗,所以好香蒜味,味道較濃。

天婦羅炸粉唔厚,咬落脆皮,而且無同肉分開,炸得唔錯。

鍾意飲生啤既呢到都有提供,任飲的。

甜品款式都唔少,不過我地太飽無乜點食。
2019-04-15
2019-04-14 112 瀏覽
今日同男朋友去食放題呢間係啲朋友講咗好耐話有生蠔同海膽只要加118 就可以任食生蠔同帶子海膽仲有生啤任飲 真係好正呢部機仲可以自己斟 要多要少仲可以自己控制今日我地食嘅係美國蠔蠔身肥美 而且好大隻 食落爽口 較重海水味刺身選擇多我特別推介佢嘅白玉豚 油甘魚 珍寶赤蝦同埋三文魚腩其他都好鮮味 只係我比較偏好蝦 同油脂較多嘅刺身呢個蝦真係勁大隻 而且食落鮮甜白玉豚味道較淡 魚身軟滑 油脂感重 好好味油甘魚就比較厚實 有種扎實嘅口感 好好味海膽火炙帶子海膽甘甜 帶子肥美 夾埋一齊食簡直一流仲要好好講下呢度個老火湯食咁多凍野 飲返碗熱湯暖下個胃而且個湯好清甜 全無味精嫁除左刺身 佢地仲有好多款熱食尤其係泰式小炒小食等 都好值得推介除左小炒 當然有 串燒 天婦羅 同其他熱食啦呢啲 其實都好好食 如果有啲唔食生野嘅朋友都唔洗怕無野食
今日同男朋友去食放題

尤其係泰式小炒小食等 都好值得推介

除左小炒 當然有 串燒 天婦羅 同其他熱食啦
呢啲 其實都好好食 如果有啲唔食生野嘅朋友都唔洗怕無野食

2019-04-13 202 瀏覽
現在吃放題晚市都都要三百多元,今晚和友人在銅鑼灣這家瀛豐吃,其實只需二百多元!不過,當我們聽到升級118元後,可以任飲生啤、任食即開生蠔和海膽帶子,就毫不猶豫升級了! 又有多少的放題餐廳能提供這樣的任飲任食呢?! 再生啤當前,汽水櫃對我來說已不是很吸引,不過我還是拿了有解油膩作用的茶。原來還有足料燉湯送!散叫價值68元一盅的海底椰燉雞湯,每盅都放滿湯料,有雞、豬肉、魚和藥材,味道清甜帶鮮味,非常滋潤!然後就來升級優惠才可以點的海膽火焰帶子。 每隻帶子都非常肥美肉厚,切開中間塞滿海膽,是一個奢華的組合!帶子味道清甜,海膽就更鮮甜,簡直是極致的享受!即點即開的生蠔用了一個優雅的方式上菜, 半打的生蠔都大大隻,厚肉又creamy,加上檸檬汁更能提升鮮味,多吃幾隻都回本了!任飲的生啤是1664 blanc啊!斟啤酒的方式不如其他餐廳有手柄可拉,而是要用特製的杯子放到機器上鎖好位置,生啤酒會由下至注滿杯,感覺新奇! 這款生啤最好的地方就是男女皆宜,花香味重,甘香不澀,非常易入口。 又是多飲幾杯就能回本然後終於吃放題的其他東西當然先來刺身大盛!哈哈!我倆就是吃那麼多!魚肉厚。貝螺類鮮甜,蝦超大隻又

燉湯

1664生啤

然後終於吃放題的其他東西
當然先來刺身大盛!哈哈!我倆就是吃那麼多!魚肉厚。貝螺類鮮甜,蝦超大隻又爽甜,吃完這些都飽了大半!

會點壽司其實是因為有火炙
最突出是左口魚邊和三文魚,入口即溶!!

燒烤類有爆蒜扇貝,清甜菠蘿和泰式串燒等等,有醬汁供應啊!在放題餐廳有泰國菜吃好特別呢!

炸物中我較喜歡香口的芝麻雞翼和外脆內軟的紫薯球和芝士年糕,不過會較飽。

泰式豬頸肉,酥香羊扒和中式牛柳粒,不同的煮法滿足各食肉獸的慾望

姐不行了,已經好飽!但是還有雪糕和甜品要吃!藍莓雪糕完全沒藥水味,正!紫薯甜點做得精緻,也不錯呢!

選了加118元的升級完全超值啊!!生蠔、海膽帶子、生啤...全部任飲任食,正
燉湯
1664生啤
2019-04-13 720 瀏覽
今天約左朋友一齊去維園游水,運動完出來時非常肚餓,就去銅鑼灣找下有什麼好嘢吃。朋友說不如去京都廣場10樓食,個到有間瀛豐放題都幾好食而且仲唔貴,而且在星期五、六、日及公眾假期前夕,在19:30前離座只收$199。+$118仲有升級任食優惠。因太肚餓我們好快就叫食物,全部都係用QR CODE 你電話落order,很方便快捷,又齊單!原來只要在Facebook like 佢就免費有個湯送,今晚我飲的是南北杏菜乾豬肺湯,內有豬肉、雞肉、圓玉,豬肺、白菜、南北杏,食材豐富十分好飲。我個刺身來了:有希靈魚、珍寶赤蝦、北海道角螺、油甘魚、三文魚、象拔蚌、馬刀貝、白玉䐁共8款。珍寶赤蝦果然好大隻,有手掌咁長而且很鮮甜,象拔蚌爽脆又新鮮,角螺鮮甜爽脆又無沙,刺身款款都新鮮好味。火炙壽司:鵝肝帶子火炙壽司,鵝肝金香帶子鮮甜,如果食多幾件都回本,和牛火炙壽司,三文魚火炙壽司,火炙左口魚邊,左右魚因用火燒一燒,食落口即容而有一陣燒烤味,真是要叫多件。一口鰻魚本來應該唔錯,但是我覺得鰻魚太細件真是一口鰻魚,如果大件些就食得比較痛快。泰式料理:脆皮鹹豬手,皮脆肉香,食時要小心盪,鮮淮山炒雜菌,淮山爽爽地,雜菌很香,炒到很有鑊氣而且碟碟食物都很熱。天婦羅:大蝦天婦羅,温室南瓜天婦羅,日本蕃薯仔天婦羅,茄子🍆天婦羅,件件都有少許脆漿,小脆漿就可以吃到食物,如果脆漿太多就只吃到粉而不吃到食物。炸物:七味雞軟骨,雞軟骨不太硬小小爽脆,飲酒人仕最喜歡,八味黃金豆腐,豆腐內很滑外面脆口,真是好味。芝麻炸雞翼,芝麻香口雞翼滑滑。燒物:泰式燒元貝,在元貝上面鋪左很多蒜頭,燒烤到一陣陣蒜頭香味,同元貝一同吃很香和鮮甜,燒菠蘿,菠蘿很多汁厚厚2大件而且仲好甜。飲品:熱煎茶,楊協成清涼爽,甘蔗水。隔一段時間仲會更新湯,正!😋😋

+++++++++++++++
2019-04-12 64 瀏覽
第一次喺香港食嘢係用手機 scan QR code落單,吾洗再用紙落單,好環保!而飲品和甜品就自助形式出去攞!頭先一黎到,見個場細細地又好嘈,有諗過轉身走!不過最後都決定坐低試下…基本放題 $239(可加$88升級任食生蠔,海膽帶子同生啤)同朋友吾算食得多,所以揀左最基本的放題估佢吾到啲野食又幾正常波😂有啲都幾好食tim壽司食落夠新鮮炸物炸得夠薄脆燒扇貝大大嚿,夠肉感燒菠蘿夠甜,咬落口必汁總括黎講推薦-菠蘿-火灸三文魚壽司-燒扇貝-所有的炸物丶魚餅丶串燒
而飲品和甜品就自助形式出去攞!

基本放題 $239
(可加$88升級任食生蠔,海膽帶子同生啤)

同朋友吾算食得多,所以揀左最基本的放題

估佢吾到啲野食又幾正常波😂
有啲都幾好食tim

壽司食落夠新鮮
炸物炸得夠薄脆
燒扇貝大大嚿,夠肉感
燒菠蘿夠甜,咬落口必汁

總括黎講推薦
-菠蘿
-火灸三文魚壽司
-燒扇貝
-所有的炸物丶魚餅丶串燒

2019-04-12 85 瀏覽
今日我老友生日,所以帶咗佢食啲好嘢慶一慶佢生日。上咗OpenRice 查咗一下銅鑼灣附近有咩好食推薦,見到呢間瀛豐放題料理專門店,好!一於就佢!其實都易搵到,銅鑼灣地鐵站C出口出嚟就見到。呢間店唔算大,我哋坐嗰個位啱啱好可以望到啲師傅準備刺身。佢個點餐方式幾有趣喎,係要用手機先掃QR code再喺網上點餐,幾新鮮又幾環保嘅做法。起碼使驚漏單。加多$118,仲可以升級食生蠔、海膽帶子,飲生啤添。先嚟盅燉湯補補佢先,好滋潤。再嚟盤刺身拼盤:三文魚腩、油甘魚、赤蝦、馬刀貝刺身、北海道角螺、鮑片,幾豐富!!真係要讚一讚呢個三文魚腩,油脂分佈平均,放入口唔使點咬,入口就溶,真係估唔到咁正。跟住就係海膽帶子同生蠔。生蠔都幾新鮮,大隻又唔腥,落咗檸檬汁加埋茄汁更加好食。好嘢咪比佢停,繼續叫!叫個泰式生蝦刺身、花之戀、三文魚壽司、燒三文魚壽司、燒和牛壽司、甜蝦壽司。都話香港人最鍾意食壽司刺身,呢句絕對啱晒!再嚟啲炸物同天婦羅,我一見到個炸香蕉、香芋丸、炸芝士年糕我就即刻落咗單,呢三樣係我最鍾意食嘅炸物,冇其他可以取代。最後一輪大家都叫返啲熟食嚟收尾,神奇嘅係呢間日式放題有做泰國菜……一於叫返碟炸通菜同

先嚟盅燉湯補補佢先,好滋潤。

最後一輪大家都叫返啲熟食嚟收尾,神奇嘅係呢間日式放題有做泰國菜……一於叫返碟炸通菜同牛肉雞串燒試下先。

哇哇哇!飽晒,飽到行唔郁啦!
2019-04-11 86 瀏覽
黎到銅鑼灣唔知食咩好,見到樓下有人派宣傳單張,望下原來係放題,價錢亦相對便宜!就黎到 瀛豐放題料理專門店 ,地方主要有兩邊,一出lift門口就見到甜品櫃,款式種類都唔少呀!入座後加左$88,可以任食生蠔 同 海膽帶子 仲可以任似生啤,人生樂事!生蠔肥美鮮甜,海水味十足,如果想任食生蠔,確係不二之選!帶子海膽帶子鮮甜,配上海膽,口感帶點特別,味覺上帶有另類既海鮮味,海膽味道偏淡,食落呢個帶子海膽又帶點創意食物種類繁多,介紹我值得推薦的刺身拼盤有三文魚、虎蝦、鮑片、油甘魚等等六種唔同既刺身,慳時間可以唔洗逐碟點嘛!而且刺身亦相當厚身,唔係薄切禁比人客人!燒元貝大大隻元貝,配上大量蒜蓉,非常可口!彰茶鴨鴨皮烤得熱脆,濃郁鴨酥味,鐘意既朋友一定愛上! 老火湯唔洗用匙羹都清楚睇到係非常足料,我係誇張!烤香蕉、燒波羅燒波羅就聽到多,烤香蕉就唔係度度都有得食!呢個烤得鬆脆,香蕉味道超濃郁!一口牛係坊間一碟一口牛要$50 呢度係任食,面且份量好多!會唔會蝕本架?炸豆腐外脆偏軟既感覺,好耐人尋味!不過要小心熱,豆腐係超熱,好鐘意炸豆腐整體黎講,瀛豐 唔單止日本食物了得,中式菜都做得非常好,讚

生蠔
肥美鮮甜,海水味十足,如果想任食生蠔,確係不二之選!

帶子海膽

食物種類繁多,介紹我值得推薦的

燒元貝
大大隻元貝,配上大量蒜蓉,非常可口!

彰茶鴨
鴨皮烤得熱脆,濃郁鴨酥味,鐘意既朋友一定愛上!

老火湯
唔洗用匙羹都清楚睇到係非常足料,我係誇張!

烤香蕉、燒波羅

一口牛

炸豆腐

整體黎講,瀛豐 唔單止日本食物了得,中式菜都做得非常好,讚
  • 刺身拼盤
  • 生蠔
  • 海膽帶子
好耐無食過放題la,今日難得放假就同朋友去食餐好D!瀛豐放題的價錢由$179起。餐廳放題的食物有好多種類,甚至連泰式食物都有,令人很意外。每枱都使用電子化的點餐,只要掃描QR Code就可以用電話點餐!方便又環保。我地每人加左+$88升級放題!!升級左的放題可以任食法國皇家生蠔 ,海膽火焰帶子 同生啤任飲。首先講下呢個法國皇家生蠔,餐廳係即叫即開!所以生蠔非常新鮮。生蠔肥美厚身creamy,而且海水味夠濃郁蠔身大隻肥美,差不多成個手掌大!叫多幾Round回本無難道。海膽火焰帶子 :呢個海膽帶子都好值得一讚!首先帶子非常鮮甜肥美,加上裏面夾住新鮮的加拿大海膽簡直係鮮上加鮮。海膽味道清甜,而且奶油般滑不溜口。刺身拼盤:刺身選擇有好多,最後我地揀左刺身拼盤!其中我最鍾意的係超級肥美的三文魚,同大大隻嘅牡丹蝦!!牡丹蝦肉質厚身彈牙,非常鮮甜而且蝦頭仲有蝦膏。而三文魚腩超級肥美醇厚,油脂很充足。仲有一系列的壽司和日式食物等等!多到算唔曬,我就叫左芝麻鷄翼,芝士年糕和手卷。除了日式食物外!仲有泰式料理,相信泰式料理的部分應該是由泰國人主理!因爲食到泰式生蝦的醬料很道地,是在泰國吃到的味道。飛天通菜

芝麻鷄翼
芝士年糕

飛天通菜和抄蛤蜊都係即叫即炒!上台時全部都熱辣辣,很惹味

口水鷄
泰式生蝦
抄蛤蜊
飛天通菜

餐廳外面還有甜品,雪糕和飲料任拿!如果加左+88蚊升級放題仲可以同朋友beer下
認真唔錯。

• 海膽火焰帶子,
  • 刺身拼盤,
  • 飛天通菜,
2019-04-09 71 瀏覽
<<OK的放題>>-人大左真係少食放題, 因為個肚真係裝唔到咁多野~ 今次有朋友推介所以去試下啦, 都叫2,3年無食過日式放題, 結論係幾好既~ 收費閒日正常時段HK$229加一, 以今時今日個市價去計都已經算偏平, 佢係用手機自己落單, 所以漏單情況會比一般放題店少. 魚生整體水平合理, 絕對見得人, 仲好欣賞佢係厚切正常size (十間放題有八間都玩薄切)~ 但呢間野重點會係熟食選擇多而質素都OK, 必食推介我揀既係: 炸羊腩 + 脆皮豬手 + 章茶鴨! 不過我建議大家唔好叫既係"炒蛽", 唔太新鮮, 呢個係唯一比較差既點-而佢地甜品飲品選擇都好多, 仲有一啲係香港無見過既特式韓國飲品, 呢個位都可以讚一讚~ 如果你係生蠔控, 加HK$88都可以做埋任食生蠔, 其實係好抵玩, 不過我唔係生蠔發燒友, 無試到~ 軼事一則: 格離枱食生蠔食到入面有隻生勾勾既蟹仔, 證明佢地啲生蠔都新鮮架 (事實係正常情況, 無問題的)
<<OK的放題>>
用餐優惠