2016-10-22 1115 瀏覽
入到店內,只有三枱客,有一枱也差不多吃完,女侍應服務態度極差全程黑口黑面,食品要等三十分鐘才到,食品味道真的一般,真的不知道食品製作為何要這麼久,下次一定不會再惠顧,其實這店這麼少人惠顧,應該都有原因吧!差!差!差!
2016-10-02 923 瀏覽
來到呢間餐廳,係出面望入去一個人都冇,心諗會唔會有伏?但都既然來到就決定入去試試。左邊係左口魚壽司,入口即溶,有輕輕燒過,好香口,非常美味!右邊係友人食,忘記左係咩。山賊汁雞翼仲有個冇影相但本人好喜歡,係沖繩苦瓜炒豬肉。原本我完全唔鐘意食苦瓜,但佢呢個苦瓜甘味大於苦味,而且整道餸味道好好!另外,服務員會不斷加茶,加分。

左邊係左口魚壽司,入口即溶,有輕輕燒過,好香口,非常美味
!右邊係友人食,忘記左係咩。
山賊汁雞翼

另外,服務員會不斷加茶,加分。
2016-09-08
2016-05-15 1859 瀏覽
自選三色丼定食🍱 ($88)特登出新蒲崗食尼個午市定食,真係抵到不得了👍🏻。可以係魚生飯、三文魚飯、吞拿魚飯、鰻魚飯、天婦羅飯、牛肉飯,六款入面自己揀三款。食既係三文魚、鰻魚、牛肉三款,一上枱,嘩好多野啊🙀。先試試蒸蛋,幾滑不過比較輕口味。仲有芝麻醬青瓜當沙律食下🍃。飲啖味噌湯就開始食飯🍚啦喂。三文魚幾新鮮,切得幾薄不過都有好幾塊,話咁快食完一碗😋。鰻魚份量都幾多,唔腥又冇骨,合格有突!牛肉飯好多三色椒,加埋洋蔥,整體味道偏甜,有唔少牛肉汁💦,三兩下又食埋。其實每款都唔大碗,但食三碗都咪話唔飽。
自選三色丼定食🍱 ($88)

2016-05-09 1464 瀏覽
一年一度母親節又黎,今年同奶奶慶祝,選左間在我們家附近日本菜試試,見其他食評都咁好,即管試下……首先我覺得個服務員好親切,感覺已經好好……點完菜,等食比較耐,我估因為節日比較忙所以先耐啲,都唔緊要既!因為我大緊肚所以唔食得生野住,睇見流哂口水但我想講,佢地既熟食非常極之冇得頂,樣樣都好食,大家睇相啦老公佢地話好新鮮,海膽很甜,有得睇冇得食茄子比較清淡些小鰻魚炒飯大大隻,不錯不錯,上面個啲唔食得下面係我既老公至愛既蝦,比佢食哂三文魚腩,劍魚腩,又唔食得一咬就咬就開,味道不錯燒三文魚頭加鮫,味噌鯖魚,個汁超正生完bb我一定會再黎架,要瘋狂地食呀
首先我覺得個服務員好親切,感覺已經好好……
因為我大緊肚所以唔食得生野住,睇見流哂口水
但我想講,佢地既熟食非常極之冇得頂,樣樣都好食,大家睇相啦
老公佢地話好鮮,正
老公佢地話好新鮮,海膽很甜,有得睇冇得食
茄子比較清淡些小
鰻魚炒飯
大大隻,不錯不錯,上面個啲唔食得
下面係我既
老公至愛既蝦,比佢食哂
三文魚腩,劍魚腩,又唔食得
一咬就咬就開,味道不錯
燒三文魚頭加鮫,
味噌鯖魚,個汁超正

生完bb我一定會再黎架,要瘋狂地食呀
2016-05-08
2016-03-12 1141 瀏覽
今次又過到黎新蒲崗,有機會食返上次間日本野,甘啱撞正有一週年優惠,勁好彩!!喱個係今次優惠送既三文魚刺身,食滿300蚊就有啦,超肥美!燒青魚,好鐘意個酸汁,係師傅自己較,一定要加埋羅白蓉點黎食,爭好遠魚奶湯,飲得出冇加味精,好濃郁既魚味但又唔會話好腥辣汁焗蠔,勁惹味,可惜另一半唔食蠔,哈,佢冇口福了什錦天婦羅,不過不失 曼魚炒飯,好味,不過唔知係咪唔夠喉,略嫌份量少左啲逢星期一壽司仲有半價添,超抵啊,再黎再黎

喱個係今次優惠送既三文魚刺身,食滿300蚊就有啦,超肥美!

魚奶湯,飲得出冇加味精,好濃郁既魚味但又唔會話好腥
辣汁焗蠔,勁惹味,可惜另一半唔食蠔,哈,佢冇口福了
什錦天婦羅,不過不失
曼魚炒飯,好味,不過唔知係咪唔夠喉,略嫌份量少左啲
逢星期一壽司仲有半價添,超抵啊,再黎再黎

2016-03-04 297 瀏覽
話說過咗聖誕都幾個月,我而家先記得要寫食評……事緣聖誕唔想同人逼,2條傻仔諗住附近食啲嘢就算,咁啱呢間開咗一排都未試過,就你啦~ 唔洗等位係意料中事,但見成間餐廳都無乜人,個心有d離一離… 死就死啦 XD真係估佢唔到,竟然咁偏僻既細舖有魴鮄食!!! 小弟見識少,暫時無響香港既日本餐廳見到佢過,淨係睇漫畫知道佢腳渣 XD 不過我地呢次冇選擇佢,反而食咗佐佐木~一上台,靚! 薄切嘅魚肉片到透明,少少粉紅色再襯埋隻碟既藍色,一睇已經有返d信心~ 一半厚切一半藝切既選擇絕對冇錯,2種切法,2種口感,唔止口感,原來食味都會因止唔同,正!再上嚟嘅係炸咗既魚頭魚骨,惹味香口又嫩滑,又一個good!跟住嚟嘅鮟魚康魚肝,雖然唔算好滑,不過味道濃郁,都唔錯~ 再嚟個柚子胡椒豚肉,好香口,好惹味,好快就KO咗~ 嚟到呢度其實我已經接近飽,所以之後既壽喜燒都食唔晒,第一次食壽喜燒既我覺得佢味道都好好既,不過唔鍾意食甜嘅我覺得偏甜,不過聽講正宗既都係咁甜? 最後嚟既燒飯團,我堅係食唔落,咬2啖就放棄,唔係佢唔好,係自己眼闊肚窄叫得太多,下次唔會架啦~~ps. 之後都有再嚟食過,水準keep到~
話說過咗聖誕都幾個月,我而家先記得要寫食評……
再上嚟嘅係炸咗既魚頭魚骨,惹味香口又嫩滑,又一個good!

ps. 之後都有再嚟食過,水準keep到~
2015-11-30 485 瀏覽
今日同男友探個fd既baby..入夜後就係附近搵野食先歸家,路經此店俾佢貼係出面玻璃既食物相吸引左,就同男友試下啦!店內並沒有太多裝飾較簡潔,但店員好親切,食物落枱都會提點有咩注意,特別係柚子醬不需點太多……食物質素高有誠意,絕對推介,可能地區問題埋單都係二百幾比起係出面食日本餐平,會再來
柚子胡椒豬腩肉

炸一口芝士跟藍莓醬
味噌煮鯖魚
大蔥雞肉露荀卷
2015-08-25 517 瀏覽
美食無窮無盡,再次幫襯仍然保持水準,由餐前小食要再encore酒釀蕃茄➕柚子蘿蔔(酸酸甜甜又爽口)新鮮既刺身必定係信心之選(必食)一放入口只能用兩個字形容「新鮮」三文魚沙律我估人人都愛,再黎明太子蘆筍➕焗蠔,好為食既我覺得食一隻剛剛好😁食多隻可能會留唔到個肚食舖頭招牌既壓軸甜品,柚子奶凍➕綠茶奶凍,首先綠茶怪獸一定會覺得綠茶奶凍勁好味,但我想講,呢款柚子奶凍真係好好味,除非係唔鍾意食creamy食物既人就可能會麻麻地🙈享受一餐美味而豐富既晚餐,當然都要有知音朋友去陪我食
2015-08-24
  • 焗蠔
  • 柚子奶凍
  • 酒釀蕃茄
  • 明太子蘆筍
  • 柚子蘿蔔
魚生新鮮肥美!🍣魚奶湯好好飲!🍶甜品好滑好正!🍮橙皮奶凍,朱古力奶凍,焦糖燉蛋😍簡直係名酒店水準!軟殼蟹手卷有魚籽都係第一次食到!真係好好味!🍴推介推介!
刺生
壽司
魚奶湯,小食送清酒
橙皮奶凍,朱古力奶凍
燒粟米
  • 橙皮奶凍
2014-08-10 780 瀏覽
第一次黎到新蒲崗,冇特別搵有咩食,係街度行搵野食,一見到個門面就決定入去喇,因為覺得好有氣氛。睇完manu好多野都好吸引,所以都揀左好耐。我同朋友一人點左一個天婦羅拉面,另外再點左壽司。我好中意佢個拉面同天婦羅,唔會好濃味,平時食果d會食到好想係咁飲水,但呢次食得好舒暢。火炙三文魚壽司 !!! 必食 !!! 入口即熔,真係好正 !!!!另外想讚果度既員工,服務態道好好,有笑容有禮貌。
天婦羅拉面
火炙三文魚
另外想讚果度既員工,服務態道好好,有笑容有禮貌。
2014-08-09
火炙三文魚
2012-12-07 816 瀏覽
一向酷愛日本料理的我,今天又再拉著男朋友到這兒用餐。是晚是第二次到這裡了,難忘的是它的厚燒玉子。記得上次來吃壽司,我把WASABI混進豉油裡去,再沾著壽司吃,卻被壽司吧的師傅喝止住: 「不用再加WASABI了,我在壽司裡頭已加。而且,正常吃壽司只會沾生魚片再放下壽司飯上。」我為著師傅對日本菜的正宗有了一點點的感動。其實知道這個吃法的大有人在,只是,香港人偏向接受了港式日本菜,很多細節,很多文化,都慣常用了一句「依三些!」帶走了。是晚有四個人,我們點了一個四人餐來吃,當然會再另加食物,畢竟有兩位壯男在場。前菜來了一個關東煮,沒啥特別。然後一個三文魚沙律,味道頗好,但是略嫌太少了 ... 16片刺身盛 雖然是RANDOM 款,但用料吃得出是特別選過的,新鮮! 最深印象 北寄貝很爽口,不韌。加州卷一般另加的三文魚壽司 新鮮,同樣提提大家裡頭已落了WASABI ,不吃的朋友要先告訴師傅辣汁焗蠔帶給我一個驚喜。平常很少酊外頭吃燒蠔焗蠔的,一是覺得很腥很難吃,二是通常弄得不好吃,三來只因吃慣了生蠔。因為是四人餐,一人一只,我就照吃了,本來沒抱太大期望,只覺得很熱(正常的吧) ,聞下來酸酸甜甜的醬汁
一向酷愛日本料理的我,今天又再拉著男朋友到這兒用餐。
是晚是第二次到這裡了,難忘的是它的厚燒玉子。

我為著師傅對日本菜的正宗有了一點點的感動。
很多細節,很多文化,都慣常用了一句「依三些!」帶走了。

四人前
前菜來了一個關東煮,沒啥特別。
然後一個三文魚沙律,味道頗好,但是略嫌太少了 ...

16片刺身盛
加州卷一般
三文魚壽司
) ,聞下來酸酸甜甜的醬汁很開胃的感覺。咬下去,只可說他在醬汁方面下了很多心機,一來烤得不錯,不會像其他整個是水;二來那個醬汁就是令你想瘋狂咬下去,雖說醬汁又帶點口感,很特別的感覺。裡頭的蠔肉仍很帶水份,不會焗得太乾,只是它是較細的蠔種,沒有很滿足的感覺,風頭都被醬汁蓋過了。
辣汁焗蠔
厚燒玉子
我真的很愛吃這個。雖然說是很普遍的料理,但這裡的玉子不會燒得乾身(乾身會很難吃),咬下來充滿著水感,原味的玉子很香很甜,加上附著的蘿蔔又有另一種感覺。推介。
厚燒玉子
燒雞泡魚干,另外加的。我和朋友曾在漁屋放題吃這個上癮,但這裡的雞泡魚干帶點不同。漁屋的做法是途上一層醬油再拿去燒,所以會很帶風味;這裡的雞泡魚干一吃就知道等級不同,加上做法不同,味道較淡,卻燒得乾脆,伴著沙律醬吃,更會上癮.... ....
燒雞泡魚干
天婦羅 普通
澳洲雪花牛扒,多汁,邊位有點焦,帶點炭燒的感覺,內裡肉質還算可以;但四人分一塊牛扒未免有點....
炒烏冬,十分普通而且沒甚麼味道
烏冬
是晚小小的餐館坐了4-5台客人,其實服務態度很好,有禮,但可能小小的館子預料不到晚上多人,人手不夠,
上菜有點慢
由其是壽司刺身

著實在壽司吧的師傳人很好,建談,可是是晚太忙了(都只有他一人 ... ) ,若不可能可以多談一點。
而且你會發現周邊的客人都是熟客(是的,除了我的一台,都是熟客!!) 可以做到回頭客要有一定的工夫

整體ok的,用著好的材料加一門手藝定能帶給客人無盡驚喜。

2012-12-06
16片刺身盛
三文魚壽司
辣汁焗蠔
燒雞泡魚干
2012-09-15 593 瀏覽
其實已經去過幾次瀛本壽司, 幾次都覺得呢間d食物質數有保證, 而且服務生的態度非常好, 會認真推介有咩新鮮食物俾你.今次我地4個人食左:1. 北海道刺身丼 x 22. 三色丼3. 海鮮拉麵4. 辣汁生蠔 x 45. 鹽燒三文魚腩北海道刺身丼好有誠意, 雖說刺身是random但絶對會是新鮮的:今次呢個丼有1隻新鮮生蠔, 1舊加拿大海胆, 2片帆立貝, 1片中toro, 2片秋刀魚, 1片劍魚, 1隻甜蝦, 2舊甜蛋, 食到好滿足另外, 朋友的三色丼有劍魚, 中toro同大toro, 偷了1片大toro 吃, 好好味好肥美友人的海鮮拉麵絶對足料, 有4隻蜆還有其他海鮮在內本身其實比較喜歡吃生蠔, 但吃了這個辣汁生蠔覺得很驚喜, 本身只係叫了2隻試吃, 後尾再encore 呢鹽燒三文魚同樣是水準之作最後仲送左雪米滋給我們吃, 為呢餐劃上完美句號下次一定會再幫襯

今次我地4個人食左:
1. 北海道刺身丼 x 2
2. 三色丼
3. 海鮮拉麵
4. 辣汁生蠔 x 4
5. 鹽燒三文魚腩

友人的海鮮拉麵絶對足料, 有4隻蜆還有其他海鮮在內
鹽燒三文魚同樣是水準之作
最後仲送左雪米滋給我們吃, 為呢餐劃上完美句號
下次一定會再幫襯

2012-09-14
  • 辣汁生蠔
  • 鹽燒三文魚
2012-05-09 440 瀏覽
開張初期曾經在此店吃過魚生飯,之後便沒有再來.今天我們點了午餐:A2特刺身定食: 刺身, 珍珠飯, 蒸蛋, 前菜, 麫鼓湯, 甜品A4特刺身定食: 壽司, 冷烏冬, 蒸蛋, 前菜, 麫鼓湯, 甜品上菜前服務員會逐一介紹每款刺身的名字, 師傅會按當日最新鮮的材料而選擇當天的刺身,看見刺身放置得很靚, 下面還放上冰粒, 冰鎮食物保持新鮮.壽司:三文魚,海膽,間白,赤目張,赤身刺身: 劍魚,帶子,甜蝦,吞拿魚, 三文魚腩 及 加拿大海膽.       間白,赤目張及赤身:之前在其他壽司店都沒試過,入口新鮮,賣相精美.其他的刺身都很新鮮肥美,油脂分佈平均,尤其是海膽很好味. 前菜:瑩光魷魚,咸香,鮮甜茶碗蒸蛋: 好熱,很滑, 入口即溶 冷烏冬:麵條有口感,炎炎夏日,可以為炎熱的夏天降溫甜品:是美味的雪糕檽米滋
開張初期曾經在此店吃過魚生飯,之後便沒有再來.
今天我們點了午餐:

看見刺身放置得很靚, 下面還放上冰粒, 冰鎮食物保持新鮮.
壽司:三文魚,海膽,間白,赤目張,赤身

其他的刺身都很新鮮肥美,油脂分佈平均,尤其是海膽很好味.

前菜:瑩光魷魚,咸香,鮮甜

茶碗蒸蛋: 好熱,很滑, 入口即溶

冷烏冬:麵條有口感,炎炎夏日,可以為炎熱的夏天降溫

甜品:是美味的雪糕檽米滋
  • 刺身 : 帶子
  • 海膽
  • 甜蝦
2010-07-22 294 瀏覽
朋友介紹呢間日本料理試過話好, 我本來半信半疑, 因為店名未聽過, 而且座落新蒲崗, 不過幾個朋友都話試, 所以我地5人晚上9時到達, 店舖不大, 大約有30-40個座位, 不過無位, 我地大約得等了10分鐘才可進舖, 食日本料理簡直係我地至愛, 我地亦好嘴鵰, 首先來了個小食{明太子}, 真係好爽口,因為我通常都去大型連所壽司店食日本野,呢個小食我覺得較為特別,之後我地點了一個雜錦刺身,其中吞拿魚腩及章紅魚刺身尤其有水準,好有口感,應該是用了一些靚貨做刺身吧!海膽壽司亦是我想推介既食物之一,因為好多壽司店食海膽都會有腥味,而呢間食店就好新鮮。熟食方面,我地叫了焗蠔同燒墨魚,味道都唔錯,呢間舖都有幾多特別野食,焗蠔便是其中一樣!最後我想讚的一定係員工既服務態度, 真係好好, 好好笑容。

最後我想讚的一定係員工既服務態度, 真係好好, 好好笑容。

2010-07-15
  • 明太子
  • 海膽
  • 辣汁蠔
  • 燒墨魚
2010-07-18 244 瀏覽
對於我這個在日本生活過的人來說,根本沒想過在新蒲崗可以找到日本的感覺,原本在新蒲崗找吃的已沒有太大的寄望,而且還要是吃日本食物.開初是想在越秀商場附近找吃的,但全都是人太多,因不想等位的我們再走過了一個街口, 便看到一間新開的日本料理店,問心真的沒有太大的期望,因為店子不太大,有幾十個座位.但走過去時接待的小妹妹十分有禮,所以便進去試試看.入店之後,看到服務員的態度十分欣勤有禮,所以都放心多了,看看MENU上的餐單都十分多選擇,基本日本料理有的東西都有,於是我們3-5個朋友都點了D食物 => 刺身大盛,牛油焗生蠔,牛肉火鍋,等等小小的店,下單後十多分鐘就送來,效率真的不錯. 至於食物方面更加不錯 => 很新鮮,有驚喜 => GOOD驚喜一: 刺身 勁新鮮,,,,,,"正" ,我覺得如果不是用靚料跟本做不了這感覺 (哈哈...一放入口,真的有一種返了日本的感覺)驚喜二: 牛油焗生蠔 一向不吃生蠔的我,在日本都沒有吃,但這次因為朋友點了,所以不好意思不吃, 一吃就有"少少鍾意咗~~"的感覺,因為完全沒有
原本在新蒲崗找吃的已沒有太大的寄望,而且還要是吃日本食物.

開初是想在越秀商場附近找吃的,但全都是人太多,
問心真的沒有太大的期望,因為店子不太大,有幾十個座位.
但走過去時接待的小妹妹十分有禮,所以便進去試試看.

入店之後,看到服務員的態度十分欣勤有禮,所以都放心多了,
小小的店,下單後十多分鐘就送來,效率真的不錯.
至於食物方面更加不錯 => 很新鮮,有驚喜 => GOOD

驚喜一: 刺身
(哈哈...一放入口,真的有一種返了日本的感覺)
驚喜二: 牛油焗生蠔
一吃就有"少少鍾意咗~~"的感覺,因為完全沒有了我討厭的臭味.不錯不錯
驚喜三: 牛肉火鍋
牛肉火鍋是很簡單及一般的菜,但要做得好首先一定要材料好,
因為在日本什麼材料都靚,所以要做得好不難,但香港要做好真的不易,
我覺得這一家做得到我在日本時吃的感覺.
2010-07-17
紀念日