今次朋友聚會選擇了瀛川日本料理,一嘗口碑不錯的放題去前都滿有期待的喔,因為店鋪放題難得有海膽壽司店鋪位於一樓,全層以啡木色為主調,坐桌很寬敞以平板電腦落單,快、靚、正,餐廳食物種類選擇算多,飲品選擇也很多更可以優惠價選擇特飲放題當然重頭戲就是這盤刺身刺身如三文魚、帶子、甜蝦都很新鮮三文魚厚度適中,最令我意外是甜蝦隻隻肥美鮮甜當然少不了壽司壽司有點迷你,但反而可以少吃點飯,哈海膽壽司算是不錯,最愛就是火炙三文魚壽司和蟹棒壽司味道醬汁很不錯熟食方面,串燒類最喜歡是牛舌串燒得很惹味,另外就是燒扇貝,雖然比較細粒,但味道不錯另外竟然有蟹粥,還給這麼大的蟹蓋,很鮮甜的粥底鍋物方面就遜色一點,牛奶鍋比較淡放題整體上性價比很高,以大概每位$250 的價錢吃到這個質素很不錯值得讚是餐廳服務不錯,店員上菜速度很快和很足料!Love a Little More Each Day ❤ a Chai 阿柴

今次朋友聚會選擇了瀛川日本料理,一嘗口碑不錯的放題

去前都滿有期待的喔,因為店鋪放題難得有海膽壽司

店鋪位於一樓,全層以啡木色為主調,坐桌很寬敞

更可以優惠價選擇特飲

放題當然重頭戲就是這盤刺身
刺身如三文魚、帶子、甜蝦都很新鮮

三文魚厚度適中,最令我意外是甜蝦隻隻肥美鮮甜

當然少不了壽司

壽司有點迷你,但反而可以少吃點飯,哈
海膽壽司算是不錯,最愛就是火炙三文魚壽司和蟹棒壽司
味道醬汁很不錯

熟食方面,串燒類最喜歡是牛舌串
燒得很惹味,另外就是燒扇貝,雖然比較細粒,但味道不錯
另外竟然有蟹粥,還給這麼大的蟹蓋,很鮮甜的粥底
鍋物方面就遜色一點,牛奶鍋比較淡
值得讚是餐廳服務不錯,店員上菜速度很快和很足料!

2016-08-09
2016-07-08 4083 瀏覽
呢間放題第一次食已經有驚喜...坐位舒適!!服務很好...而家變了放題首選餐廳刺身好新鮮...三文魚肥美😋😋😋帶子鮮甜!!!海膽壽司係必食的...贊皇帝大大蟹棒壽司係我最愛...天婦羅粉漿不會厚..但南瓜同蕃薯味道就麻麻地...串燒最好食係牛舌!!燒扇貝好好食...雖然比較細隻..但醬汁唔會太多唔會好膩...全晚只有呢個牛肉鍋出事了...個湯超勁咸
刺身好新鮮...三文魚肥美😋😋😋帶子鮮甜!!!
海膽壽司係必食的...贊
皇帝大大蟹棒壽司係我最愛...
天婦羅粉漿不會厚..但南瓜同蕃薯味道就麻麻地...
串燒最好食係牛舌!!
全晚只有呢個牛肉鍋出事了...個湯超勁咸

• 刺身
2016-06-22 3544 瀏覽
食物款式同其他放題無異,但質素方面令我對重量不重質嘅放題另眼相看🤓刺身種類有成十款,厚度適中,新鮮夠凍❄❄壽司主攻海膽軍艦,軍艦紫菜好夠脆,體積雖小一啖一口,但海膽分量佔咗壽司一半,味道鮮甜 ,超級推介😋😋😋🍣另外有其他熟食,例如:串燒,炸物等🍢🍤燒帶子面層沙律醬燒至金黃再加上蟹子,味道濃郁👅羊架同牛舌啖啖咁,食肉獸嘅話都幾值得食🍖
刺身種類有成十款,厚度適中,新鮮夠凍❄❄
另外有其他熟食,例如:串燒,炸物等🍢🍤
燒帶子面層沙律醬燒至金黃再加上蟹子,味道濃郁👅
羊架同牛舌啖啖咁,食肉獸嘅話都幾值得食🍖
生日
平日夜晚,明明無人等位,事實上仲有好多吉位,食完埋單,諗住坐多陣(已經無叫嘢食),點知幾個Waitress輪流趕我哋走。食物其實唔錯,上菜速度頗快,食物種類尚算齊全。不過串燒唔係太熱,應該擺左一陣,味道一般。元貝刺身奇細,Size得唔夠一毫子咁大,唔係咁新鮮,仲有甜蝦都唔新鮮,失望!其他刺身都算可以。最好係有Sake,不過質素就一般,始終價錢唔係太貴,所以都算ok。但係咁樣既態度真係非常差!非常無禮貌!唔明點解要咁做!非常差既體驗!!!
但係咁樣既態度真係非常差!非常無禮貌!唔明點解要咁做!
非常差既體驗!!!
2016-05-17 2404 瀏覽
上星期有個friend生日,而佢最鍾意食放題,所以我地就去左漆咸道“瀛川”,入到餐廳,裝修有D殘舊,但D order纸都幾多,好似款式種類不少,心歡喜以為可以食得好開心,點知就完全中伏。我地首先點左D刺身,三文魚刺身薄過纸,師傳果然好刀工,且有根同腥;帶子又好细粒,我稔大過五毫子少少,同埋好腍,可能唔係好新鮮。之後,叫左D燒物,稔住會好D,點知…………雞軟骨串,無乜肉,有D韌。鹽燒牛舌串…………鹹到不得了,而牛舌好韌,咬都咬吳開呢間放題價錢唔係平,但質量就真係……差,下次請我都唔會去。

之後,叫左D燒物,稔住會好D,點知…………
雞軟骨串,無乜肉,有D韌。
鹽燒牛舌串…………鹹到不得了,而牛舌好韌,咬都咬吳開

呢間放題價錢唔係平,但質量就真係……差,下次請我都唔會去。
2016-04-24 2368 瀏覽
來吃過幾次,今次真的好失望,因為水準大跌!刺身,吞拿魚好乾好硬,其他正常,也並非特別美味。中華沙律,朋友吃了一口立刻吐出來,我們其他人嗅了嗅,有陣明顯的腐臭味,應該變壞了。侍應說會更換,最後還是沒有換回來,大概是一整盤都壞了吧。有點擔心廚房的衛生情況。芝士年糕,中間心仲係凍的,根本未炸夠。海膽壽司,比起以前,海膽顏色不新鮮,紫菜也不脆身。炸甜薯仔,只是暖,不熱的,也不脆。以前覺得呢度又平又正,而家竟然最基本的食物都處理不好,好失望,不會再來。
來吃過幾次,今次真的好失望,因為水準大跌!

刺身,吞拿魚好乾好硬,其他正常,也並非特別美味。

芝士年糕,中間心仲係凍的,根本未炸夠。

海膽壽司,比起以前,海膽顏色不新鮮,紫菜也不脆身。

炸甜薯仔,只是暖,不熱的,也不脆。

2016-04-22
已經幫襯過無數次,真係好正。啲刺身好新鮮,最鍾意食海膽壽司同甜蝦次次去親都一定會黎幾轉。,真係十個good!會keep住幫襯 ,無漏單情況,都黎得幾快,一個字,正!
已經幫襯過無數次,真係好正。

刺身好新鮮,最鍾意食海膽壽司同甜蝦

次次去親都一定會黎幾轉。

,真係十個good!

會keep住幫襯
,無漏單情況,都黎得幾快,一個字,正!
2016-03-22
  • 海膽壽司
  • 刺身
2016-02-25 2633 瀏覽
今次終於搵到一間幾滿意嘅放題啦,滿意到有機會真係會再去過。呢度食物嘅種類選擇都幾多,魚生都幾新鮮,每件嘅厚薄都好適中,壽司嘅嘅size 唔會細到變晒形,軍艦嘅紫菜又好夠脆, 串燒又燒得好好,而且仲有好多其他料理。已一般放題嚟講,算係幾好。上菜嘅速度非常之快,可能因為今次係午餐放題, 客人真係唔多。其實食午餐放題都幾好,有3個鐘頭任食,唔怕因為要交枱趕last order,食到趕頭趕命。幾鍾意呢度用平板嚟落order,一來好清楚,有無漏單一睇就知,又可以自己check下叫咗啲乜嘢,有咩未嚟,而且非常環保,唔會話淨係叫一樣,又用一張order紙。 咁當然落單就需要熟習一下點落,特別係order飲品,要係confrim order 果度再選擇走甜。不過overall 都係唔難用,個interface都幾順暢。唔知係唔係呢度前身係串燒居酒屋,所以我真係覺得呢度嘅串燒係幾好食嘅。唯一麻麻就係啲炸嘢嘅油味都幾重。一般都有嘅就唔講咁多啦,等我介紹下啲驚喜位。驚喜1:脆脆麻醬撈烏冬份量唔細架, 烏冬質素唔錯,幾滑,又煙靱。麻醬份量好多,食晒個烏冬都仲有少少淨。脆脆,係天婦羅炸粉粒,好脆,重要有好多,多

今次終於搵到一間幾滿意嘅放題啦,滿意到有機會真係會再去過。

一般都有嘅就唔講咁多啦,等我介紹下啲驚喜位。

驚喜1:脆脆麻醬撈烏冬

份量唔細架, 烏冬質素唔錯,幾滑,又煙靱。麻醬份量好多,食晒個烏冬都仲有少少淨。脆脆,係天婦羅炸粉粒,好脆,重要有好多,多到食唔晒, 總之成件事係好正,就算好飽都食咗成碗。

驚喜2:蟹粥

姐係係放題有蟹粥已經唔係一定,仲要有咁大件蟹俾你,仲想點?

驚喜3:炸朱古力球 (必食)

其實見到呢個嘅時候,唔係幾想叫佢,事關諗到一個朱古力甜點,重要炸過,應該麻麻地好食,好彩有人諗住咩都要試下叫咗,呢樣絕對係驚喜,因為真係好好食。油味唔算重,炸得好夠脆,最重要係有朱古力流心,又唔太甜,真係大大大大驚喜,即刻叫多幾粒食。下次嚟,一定會再叫!
2016-02-20
2016-01-01 3218 瀏覽
現場觀察,晚飯時段只有7成枱有客,都可以估到質素如何。刺身:總括嚟講,新鮮程度同款式同一眾2百幾蚊嘅日式放題睇齊,惟帶子刺身非常小家,切碎粒上,落40粒order先等如人地幾粒壽司同軍艦:壽司細細粒反而唔錯,火炙壽司幾香,有啲加咗松露嘅更好味,海膽軍艦海膽太少,俾紫菜味蓋過晒海膽味炸物:炸蠔同天婦羅蝦都異常厚粉,本體其實好細炒物:牛柳粒粒粒都有根,倒胃燒物:得脆肉瓜同燒魷魚(?) 軟骨可以,燒海蝦似燒基圍蝦,多春魚好細條,燒扇貝調味太甜口煮物:蟹粥ok, 個翅比不上街邊碗仔翅,牛油粟米甜到顛飲品:好似好多選擇,其實係好多不同味道嘅沙冰,杯西瓜沙冰係藥水味,只飲得下兩啖,要加$8嘅雪梨蘆薈甜到顛甜品:只有三款味道嘅牛奶公司雪糕同好假綠茶味嘅雪米糍整體:價錢同主流日式放題(邊間?你懂的) 差唔多,但食物款式選擇少,漏單情況唔算嚴重,好處係唔駛限死咩時段同大把位。
現場觀察,晚飯時段只有7成枱有客,都可以估到質素如何。

炸物:炸蠔同天婦羅蝦都異常厚粉,本體其實好細

炒物:牛柳粒粒粒都有根,倒胃

煮物:蟹粥ok, 個翅比不上街邊碗仔翅,牛油粟米甜到顛

甜品:只有三款味道嘅牛奶公司雪糕同好假綠茶味嘅雪米糍

2016-01-01
2015-12-25 2722 瀏覽
為食妹最愛到一些食肆,有多款式任選的最愛當然去放題啦呢間店如果食客於生日期內光顧,仲有特別優惠剛巧我的生日月呢呢度同樣任飲任食環境不錯睇下我地成班人食過咩??放題最好同班朋友貪其款可揀多多有烤物,串燒,炸物,刺身,壽司,小食,小菜款式,飲品亦多多選擇奈何太多了,不能盡錄以下係個人覺得味道唔錯的值得推介雞軟骨串,味道好好鹽燒牛舌串有香烤及鹽燒味炸芝士年糕及芝士波波外炸得脆脆的,內里則流出芝士及年糕餡好香呢剌身同鹽燒海蝦亦好新鮮海蝦大大串,絕不'小氣'鹽燒雞中翼燒得夠熟但肉質還算嫩壽司不過不失牛筋腩好入味又唔會韌口牛油燒蕃薯仔粒好香牛油香味,內里甜甜,yummy牛油粟米好香牛油香味粟米清甜一人可吃掉2碗牛油焗帆立貝同樣有牛油香味灑上蟹籽好美味天婦羅炸蝦外層炸粉好適中內里熱呼呼蟹皇翅,好夠味蟹香濃濃絕不被醬油味掩蓋蒜芯炒魷魚鬚味道一流不過較愛吃蒜芯夠爽口呢度真係好多唔同款式選擇而且絕不馬虎係朋友相聚食飯落腳店唯一要留意係時間畢竟係放題
為食妹最愛到一些食肆,有多款式任選的

最愛當然去放題

呢間店如果食客於生日期內光顧,仲有特別優惠

剛巧我的生日月呢

呢度同樣任飲任食

環境不錯

睇下我地成班人食過咩??

放題最好同班朋友

貪其款可揀多多

奈何太多了,不能盡錄

以下係個人覺得味道唔錯的

值得推介
雞軟骨串,味道好好
鹽燒牛舌串

有香烤及鹽燒味
炸芝士年糕及芝士波波

外炸得脆脆的,內里則流出芝士及年糕餡

好香呢
剌身同鹽燒海蝦亦好新鮮

海蝦大大串,絕不'小氣'
鹽燒雞中翼

燒得夠熟但肉質還算嫩
壽司不過不失
牛筋腩

好入味又唔會韌口
牛油燒蕃薯仔粒

好香牛油香味,內里甜甜,yummy
牛油粟米

唯一要留意係時間

畢竟係放題

2015-10-12
2015-10-31 3790 瀏覽
每月一次聚餐,今次終於輪到食日本菜,多人又想食得盡興的話,當然選擇左放題,呢間係尖沙咀新開嘅日式放題未試過,朋友聽過口卑不錯,所以一於過來試一試地方寬敞闊落,八人座位闊到可以坐10人,搞到我地為左方便傾計,一於大家逼埋啲、親密啲。其實一直以來食放題都嗽敢叫太多,怕食唔晒,所以好多野都就住人數叫。但一班愛好刺身嘅朋友,怕有漏單情況,所以將刺身寫成20、20、20、30、50件好誇張,心諗真係食得晒。不過又覺得點會嚟齊比你呀。然後各款食品都就人數叫,壽司、天婦羅、熟食,全部1、1、1、8、8、8、8咁叫,好搞笑。食物上菜速度算快,而且好似冇咩漏單情況,食物又係寫幾多嚟幾多,當刺身嚟到個時,個個都發出驚嘆聲「嘩!」好多呀救命!未見過咁齊全嘅壽司拼盆,三文魚真係有50件架!每款刺身都好新鮮,仲有好少有嘅劍魚腩,又有赤貝、象拔蚝等等,刺身總共叫左三次。甜蝦好大隻,帶子都好鮮甜,不過好似細件左少少,可以大隻啲就好啦熟食方面,不得不提羊鞍,好好好大件,好厚身。呢個同時令我印象深刻,因為夠比起我之前食過嘅大好多。有無睇到有幾厚?真係好厚身壽司方面,每件都細細件,可以食多幾款無咁快飽。受歡迎嘅海膽壽司只

救命!

未見過咁齊全嘅壽司拼盆,三文魚真係有50件架!

有無睇到有幾厚?真係好厚身

壽司方面,每件都細細件,可以食多幾款無咁快飽。受歡迎嘅海膽壽司只叫了一次,無特別,但無咩腥味,令我可以接受到,可惜嘅係,好似紫菜味仲濃過海膽味,可能份量唔夠。

其他食品都OK,可以一提係天婦羅中嘅x葵釀蝦天婦羅,平時難以接受嘅口感同味道,做成天婦羅之後,可以接受同幾好食
仲有我覺得好特別係有蒲燒鰻魚飯,細細碗,大食嘅人可以試下,因為塊鰻魚都幾好食,賣相都唔錯。

另外放題有好多飲料,如檸茶、檸水、沙冰等。仲有雀巢雪糕同糕米糍食。

總括來說,呢間放題值得一試,環境睇落乾淨企理。食材幾新鮮,價錢合理。
2015-10-22
2015-10-27 3305 瀏覽
食完這頓日式放題,真心要推介環境好舒服,坐位頗大,居酒屋格局like facebook送的第一輪,一定要order刺生,就知這店水平得吾得整體新鲜,種糧頗多,三文魚和甜蝦我至愛,鮮甜的蝦,三文魚油分高,两者都好creamy壽司order了兩輪,無失望,超高水準,海膽creamy,鰻魚濃厚,酱油三文油有驚喜,油滑香嫩,花之戀的三文鱼和魚子再加上沙徫酱互抯配合得很好天婦羅外皮香脆,吾太厚,無咩油分,是師傅處理得好好鲭魚,吾醒好juicy,外皮脆內魚肉嫩熱食都有好多,都是一流,枝豆足日本小食,粒粒胞滿,這頓真的太飽,下次再來一定要試其他至得後話是真的太好味,可比美高级水平
食完這頓日式放題,真心要推介
環境好舒服,坐位頗大,居酒屋格局
like facebook送的
第一輪,一定要order刺生,就知這店水平得吾得
天婦羅外皮香脆,吾太厚,無咩油分,是師傅處理得好好
鲭魚,吾醒好juicy,外皮脆內魚肉嫩
熱食都有好多,都是一流,
後話是真的太好味,可比美高级水平
2015-10-21
  • 海膽壽司
2015-10-27 2715 瀏覽
見雜誌推介呢間放題,仲話壽星仔壽星女免費任飲任食,當然拉大隊去食,要埋個生日優惠黎個birthday gathering 去到門口已經見到有好多嘅雜誌推介,一入到裝潢更有特色,有兩部老虎機響門口,坐位裝潢也別緻,日本色彩味濃~ 連杯碟都好靚,令人眼前一亮放題點都唔可以放過刺身~ 甜蝦好新鮮,爽口鮮甜,粉嫩有光澤,係刺身推介~ 三文魚每片切得夠厚,口感非常十足,新鮮度足令魚香好夠壽司推介一口皇帝蟹柳同黑松露鮮帶子,雖然一口size,但絕不細件~ 黑松露好香配上鮮帶子令帶子鮮甜之餘入口更香火炙壽司唔可以唔叫鱈場蟹柳黃金燒,一上枱睇見大條原隻蟹柳已經好吸眼,食落厚肉,燒得表面香內軟,會想加單炸物方面,呢間餐廳提供了一個好抵食,其他餐廳少有嘅選擇—吉列炸蠔,炸蠔令人驚喜嘅係蠔肥美,炸得脆口唔糊,入口好香,油一d都唔多仲有,鐘意食羊嘅朋友就唔好錯過燒香草羊鞍,羊鞍大大件,燒到好香,完全唔韌,唔油膩,微微香草香令羊鞍更惹味飲品方面好多選擇,有冰砂,檸茶檸水,蘋果茶,蘆薈雪梨茶,特濃朱古力………叫左玫瑰雪梨冰茶,好特別,色調好靚,甜甜的帶點椰果,增加口感餐廳食物,飲品都有好多款,餐廳環境不錯,唔會太

,食落厚肉,燒得表面香內軟,會想加單

餐廳食物,飲品都有好多款,餐廳環境不錯,唔會太嘈,座位闊落,夾埋生日朋友黎仲抵食~
2015-10-21 2496 瀏覽
紅日當然要食好東西今次試來放題皇者瀛川是cyn食過的放題中算是top的餐廳刺身款式跟一般的無異但勝在新鮮特別是三文魚十分creamy另外點了幾款壽司每款壽司都十分「的骰」海膽完全是大fit這裡的天婦羅比不少日本料理店來得岀色炸粉很薄炸得十分乾身炸魷魚炸得十分惹味小小辣椒味十分香口溫泉蛋十分流心這樣還有一個賣點就是有著不同款式的飲品凍檸茶 沙冰都應有盡有今次來到 like Facebook page 還有一杯Halloween 特飲送
紅日當然要食好東西
今次試來放題皇者
瀛川是cyn食過的放題中算是top的餐廳
刺身款式跟一般的無異
但勝在新鮮
特別是三文魚
十分creamy

另外點了幾款壽司
每款壽司都十分「的骰」
海膽完全是大fit

凍檸茶 沙冰都應有盡有
今次來到 like Facebook page
還有一杯Halloween 特飲送

2015-10-18 2423 瀏覽
似乎有一段時間沒有吃放題了, 有點想再去放縱一下, 於是這晚約了幾位好友去尖沙咀這裡飽吃一頓。在嘉芙大廈內, 要上一層樓梯。這裡的選擇非常多, 壽司、軍艦、刺身、卷物、火炙壽司、炸物、天婦羅、沙律、一品料理、燒物、串燒, 就連飲品和甜品都有很多的選擇。豆腐沙律: 冷冷的豆腐沙律加了麻醬, 簡單而清新。刺身點了三文魚、吞拿魚、油甘魚、鮮帶子、甜蝦、象拔蚌、鮑片, 特別推介鮮帶子和甜蝦, 非常新鮮而鮮甜, 唯獨象拔蚌不夠爽口。壽司: 花之戀、黑松露鮮帶子、黑松露油甘魚, 和蟹膏甜蝦。推介黑松露鮮帶子、黑松露油甘魚, 黑松露和新鮮的刺身製成的壽司很夾。蟹膏甜蝦上的蟹膏有點腥, 可能不太岩個人口味, 還是甜蝦刺身比較好吃。花之戀很足料。火炙壽司: 芝士大蝦燒和鰻魚, 芝士燒得很香口啦。芝士蟹子和蔥花吞拿魚腩軍艦。這裡的天婦羅很好吃, 很薄的炸粉, 裡面是鮮美的食材。推介南瓜和蟹棒天婦羅。鹽燒鯖魚沾少少醬汁比較好吃, 吃的時候要小心骨。串燒牛舌非常彈牙, 表面燒得香脆, 吃幾串也覺美味。紫心香芋丸是我的最愛, 熱辣辣的, 裡面的香芋很甜而且是軟心的。黃金燒扇貝很惹味, 個人十分喜歡添加了的沙律醬
在嘉芙大廈內, 要上一層樓梯。

豆腐沙律: 冷冷的豆腐沙律加了麻醬, 簡單而清新。
花之戀很足料。
火炙壽司: 芝士大蝦燒和鰻魚, 芝士燒得很香口啦。
芝士蟹子和蔥花吞拿魚腩軍艦。
鹽燒鯖魚沾少少醬汁比較好吃, 吃的時候要小心骨。
串燒牛舌非常彈牙, 表面燒得香脆, 吃幾串也覺美味。
黃金燒扇貝很惹味, 個人十分喜歡添加了的沙律醬。
一口和牛粒煮得很入味, 一口一粒剛剛好。
玫瑰蜂蜜份子很得意, 淡淡的玫瑰味很香, 裡面加了爆珠, 喝的時候在口裡溢出果汁。注意這杯要+$8的。

整體而言是不錯的詨放題, 以後聚會又多了個選擇。

2015-10-12