話說以前喺柴灣返intern時,同事帶過我去漁灣街市嘅澳門大排擋食好西,真係好正,之後無再做都專登返去食過幾次,但早2年話要結業😭😭。後來睇討論區知道喺觀塘工業區開返,呢日咁啱嚟呢幢大廈拎集運貨,可以順便食埋晏。好彩12點就去到,已經半滿,陸陸續續坐爆哂添,始終多上班一族💼。一望個menu我就知係漁灣搬過嚟,而唔係同名,再同個靚女事頭婆吹水confirm係同一家啊!唯一有啲失望係我至愛嘅pasta餐而家只得意粉,無得轉天使麵或通粉🥺。但唔緊要啦,主要係佢個汁好食,但天使麵更掛汁同飽肚。除咗pasta餐,有扒餐同成十款午餐揀,平均$4x-$5x,價格比以前貴咗,但都算相宜嘅。我就要咗煙肉蕃茄芝士汁意粉🍝($52),個份量同以前一樣超多,一個女仔一定食唔哂。雖然話係蕃茄🍅,但唔係平日用茄汁煮或原隻蕃茄嗰種,相反係芝士味更濃郁🧀,加上好多煙肉同埋蘑菇片,意粉又煮得彈牙,好正!呢到嘅pasta真係好好食😋,係久違嘅味道,比起好多出面幾百蚊碟嘅好食,只係用料比較平民化。如果第日佢哋可以配返天使麵就好喇。我朋友就要咗鰻魚煎蛋飯配照燒牛扒($62),呢樣就相對失望,舊時唔見有的。首先係我哋有錯誤嘅e

煙肉蕃茄芝士汁意粉

我朋友就要咗鰻魚煎蛋飯配照燒牛扒($62),呢樣就相對失望,舊時唔見有的。首先係我哋有錯誤嘅expectation,幻想係蛋包飯上面紅鋪起碼半條鰻魚同一塊牛扒仔🥩。現實係一隻煎蛋🍳,一片好薄得兩啖嘅鰻魚同切件牛扒,下面就配白飯同啲三色豆😅😅。不過佢係符合個餐牌所述,只係我哋諗多咗...,哈哈。味道就ok嘅,飯都夠汁夠餸,係鰻魚少咗啲,牛扒都唔錯,不過都係茶記早餐牛扒貨式。整體嚟講,呢個飯偏貴得嚟又無乜特別,可以唔嗌。
鰻魚煎蛋飯配照燒牛扒

我一開頭以為得午餐有例湯,所以加咗$8要羅宋湯同蒜蓉包。羅宋湯就正正常常啦,有好多薯仔粒粒;個蒜蓉包就有啲驚喜,首先唔係方包或法包,而係半個豬仔包🥯,面頭搽滿金黃色嘅蒜蓉,即焗出嚟,所以成件都脆脆的,但就爭少少香味。btw呢到凍飲加$2,但檸檬要再加$2,即係凍檸茶要加成$4,所以叫咗凍奶茶。
蒜蓉包

後來先發現原來我哋都有例湯配,有2款揀,蔬菜湯同青紅蘿蔔豬骨湯,我哋要咗後者,估唔到咁好飲,可能因為落咗南北杏,而且唔油,跟餐例湯界別嚟講無得輸😋。

總括嚟講,澳門大排擋真係無令我失望,依然大份好食,性價比高,推介pasta餐,我食過幾款都好味,下次會叫埋扒餐😆。餐廳環境係工廠食堂啦,枱同枱之間都迫,不過起碼乾淨。另外店員服務唔錯,催單都好態度👍。
2019-11-05
煙肉蕃茄芝士汁意粉
蒜蓉包
2019-06-12 1989 瀏覽
一直以來,都是以樓上樓下身份去食有時都唔記得間鋪名,因為佢地都幾低調每次工作到肚餓,我總會想起香噴噴軟霖霖茄味十足既豬扒飯幾乎10次9次我都剩吃它好喜歡耍上胡椒粉~ 更加有層次鍾情e間係因為即叫即整,老板係對出品好有要求通常4、5點落去,非繁忙時段老闆娘和員工落手腳親自清潔,非常欣賞試問一間對自己要求高,食物質素新鮮好味它家的豬扒飯在香港真的不太發掘到我和男友很喜歡澳門,曾經一年可以去6、7 次因為樓上樓下,只是好吃肚餓去吃飯我沒有太想起鋪頭的名字但這種豬扒飯的味道真的不易找到吃著吃著我想起澳門些小店裡飯乾身鋪著滿滿醬汁,豬扒軟身的確實是澳門感覺看到埋單張單先見到🌟澳門大排檔🌟談起才知老闆娘非常喜歡澳門的味道早餐的烤蒜蓉包,芝士奄列滿滿的口感也是我很喜歡點的元氣早餐希望寫完唔好下次去到無位食😂😂第一次寫食評,係因為已認識了老闆娘一般時間不過通常她很忙很忙但忙的是繁忙時間照顧客人非繁忙做清潔門口還有小糖果,因為她說有些客人喜歡飯後甜甜的喜歡澳門的我真的有回家鄉的感覺值得發亮有人情味認真的小店💕
一直以來,都是以樓上樓下身份去食
有時都唔記得間鋪名,因為佢地都幾低調

每次工作到肚餓,我總會想起香噴噴軟霖霖茄味十足既豬扒飯
幾乎10次9次我都剩吃它
好喜歡耍上胡椒粉~ 更加有層次
鍾情e間係因為即叫即整,
老板係對出品好有要求
通常4、5點落去,非繁忙時段
老闆娘和員工落手腳親自清潔,非常欣賞
試問一間對自己要求高,食物質素新鮮好味
它家的豬扒飯在香港真的不太發掘到
我和男友很喜歡澳門,曾經一年可以去6、7 次
因為樓上樓下,只是好吃肚餓去吃飯
我沒有太想起鋪頭的名字
但這種豬扒飯的味道真的不易找到
吃著吃著我想起澳門些小店裡
飯乾身鋪著滿滿醬汁,豬扒軟身的
確實是澳門感覺
看到埋單張單先見到🌟澳門大排檔🌟
談起才知老闆娘非常喜歡澳門的味道
早餐的烤蒜蓉包,芝士奄列滿滿的口感
也是我很喜歡點的元氣早餐

希望寫完唔好下次去到無位食😂😂
但忙的是繁忙時間照顧客人
非繁忙做清潔
門口還有小糖果,因為她說有些客人喜歡飯後甜甜的
喜歡澳門的我真的有回家鄉的感覺
值得發亮有人情味認真的小店💕
2019-06-12
  • 澳門焗豬扒飯
  • 吉列咖喱豬扒飯
2018-09-20 1938 瀏覽
不經不覺原來已經兩年無來這裡!剛剛今早找舊同事!早上還有少少時間不如食過早餐!但途中經過這間餐廳!這餐廳座落在工廠大厦的中間!幾吊腳!以前係龍門食棧!易手後改名叫澳門大排擋!內裡裝修跟之前一模一樣!餐牌亦然,款式只是老抄!早上就只一名女將主持及一廚哥哥!留意一下早餐反之比以前略平!沙爹牛肉麵同普通茶餐廳無咩分別!味精亦不算嚴重!但是食得出啲麵係即叫即煮!麵質好爽!炒蛋看上去一般!蛋炒得鬆化,有蛋香!而且半熟,有點蛋槳係會流出黎!很不錯!另外塊多士,有牛油係塊包既中間!烘烤完出黎口感很脆的多士!熱咖啡幾濃但不夠香!卻幾滑,算是及格!此店易手後只是舊酒新瓶!這裡環境很細, 地方只是簡單的模樣!店內沒有多餘的擺設!中央坐的是圓榄!檯擺得密,也甚擠迫!但有home feel!野食都保持著上手水準!今天上午得我一個好舒服, 夠silent..最後未到八點凖備離開!已經有三數客人入坐!亦見到有職員阿姐上班來了!
不經不覺原來已經兩年無來這裡!
剛剛今早找舊同事!
早上還有少少時間不如食過早餐!
但途中經過這間餐廳!
這餐廳座落在工廠大厦的中間!
幾吊腳!
以前係龍門食棧!
易手後改名叫澳門大排擋!
內裡裝修跟之前一模一樣!
餐牌亦然,款式只是老抄!
早上就只一名女將主持及一廚哥哥!
留意一下早餐反之比以前略平!

沙爹牛肉麵同普通茶餐廳無咩分別!
味精亦不算嚴重!

但是食得出啲麵係即叫即煮!
麵質好爽!
炒蛋看上去一般!

蛋炒得鬆化,有蛋香!
而且半熟,有點蛋槳係會流出黎!
很不錯!
另外塊多士,有牛油係塊包既中間!
烘烤完出黎口感很脆的多士!
熱咖啡幾濃但不夠香!

卻幾滑,算是及格!
此店易手後只是舊酒新瓶!
這裡環境很細, 地方只是簡單的模樣!

店內沒有多餘的擺設!
中央坐的是圓榄!
檯擺得密,也甚擠迫!
但有home feel!
野食都保持著上手水準!
今天上午得我一個好舒服, 夠silent..
最後未到八點凖備離開!
已經有三數客人入坐!
亦見到有職員阿姐上班來了!
2018-07-19 1643 瀏覽
今日行經觀塘,去左同事附近的澳門大排檔食Lunch 佢個location 係工廠大廈入面,有d難搵,而且覺到個店名好熟,原來係由漁灣街市熟食中心搬來,所以我以前就已經食過。今日叫左個煎蛋鰻魚飯,仲可以加配一餸,我叫左燒汁雞排,加杯凍檸茶,先係$54 ,係觀塘來講,絕對係超高性價比。而且,佢分量勁大。有2碗飯,雞排超大,個蛋又煎到流心,鰻魚都好好味。佢唯一缺點就係環境比較美,坐得比較逼,但佢不是sell 環境,係主打快,靚,正,所以我真心推介觀塘返工人士食!
今日行經觀塘,去左同事附近的澳門大排檔食Lunch

煎蛋鰻魚雞排飯

而且,佢分量勁大。
有2碗飯,雞排超大,個蛋又煎到流心,鰻魚都好好味。

2018-07-19
煎蛋鰻魚雞排飯
2017-09-09 2271 瀏覽
已經在觀塘上班上了一段日子,一直覺得這一區(尤其是近觀塘碼頭這邊)午餐的選擇不多而且價位偏貴。無意間發現這家隱藏於工廈地鋪的澳門大排檔,前身好像是另一家茶記。店面較小,堂食座位不多,這天不想等位就唯有買外賣。除了天天轉款的午餐外,還有多款意粉、炒粉麵飯、蛋包飯可供選擇。點了野菜雜菌蒜蓉炒意粉意粉口感不像一般茶餐廳的意粉那麼焾,軟硬適中,蒜蓉味香濃,十分惹味,雜菌和意粉的份量都頗多,$42包熱飲,抵食!
店面較小,堂食座位不多,這天不想等位就唯有買外賣。
點了野菜雜菌蒜蓉炒意粉
野菜雜菌炒意粉
2017-08-29
外賣自取
野菜雜菌炒意粉
係open rice見到有間澳門大排檔新開係觀塘,好奇去試下,因作為一個柴灣人,食左澳門10幾年,總會有個澳門情意結,去到有驚喜,真係之前柴灣執左個間,個老闆係同一個人,而家係觀塘開反!見到個menu,有d係新野,即刻叫黎試下先。1) 早餐~龍蝦湯火腿絲通粉 $38澳門一向份量超多,所以我叫左走麵包同少通粉但係都超大份,水準冇變,全部都好好味2)決定再反去食下午茶, 老闆見到我又再反去,就問我係咪之前柴灣既熟客,因覺得我熟口面下午茶~唐揚炸雞拼薯仔沙律 $30老闆見我係熟客,仲私人醒左d鮮果俾我水準keep得住,薯仔沙律仲好味左3)可能幾個月冇食過既關係,想再食埋晚餐,但夜晚唔開門,只可以買外賣,之後到夜晚整反熱黎食晚餐 ~ 澳門鮮茄焗豬扒飯 $42賣相麻麻,因由觀塘返去柴灣要成45分鐘,但真係好好味4)照燒雞扒拼薯仔沙律 $30正最後老闆私人醒磨菇湯比我個湯仲好味過以前Menu:

見到個menu,有d係新野,即刻叫黎試下先。
1) 早餐~龍蝦湯火腿絲通粉 $38
火腿奄列

龍蝦湯通粉

熱檸檬茶

下午茶~唐揚炸雞拼薯仔沙律
唐揚炸雞拼薯仔沙律

老闆見我係熟客,仲私人醒左d鮮果俾我

水準keep得住,薯仔沙律仲好味左

晚餐 ~ 澳門鮮茄焗豬扒飯 $42

磨菇湯

個湯仲好味過以前

Menu:

2017-06-10
$40 (早餐)
火腿奄列
龍蝦湯通粉