2020-12-13 894 瀏覽
這陣子,疫情嚴峻日趨嚴重,到尖沙咀忙了半天,便快快到餐廳食個下午茶,趕快回家。飲品方面,首先點了餐廳的推介的龍鳳檸檬可樂和原味樽仔冰鎮奶茶,可樂裏夾了檸檬和話梅,酸酸甜甜味道中和很是清新;冰鎮奶茶保持着奶茶的原汁原味,但稍為偏甜,茶味濃郁。我點了個炸雞肶薯條,還附上一件迷你西多士,雞髀上碟熱騰騰,雞肉嫩滑,雞皮爽脆,一口咬下去,肉汁四溢,薯條肥肥厚厚,熱騰騰的上碟,小心辣到嘴啊,迷你西多士,不溫不火,份量不太多,剛剛恰到好處。朋友點了豬扒包,豬扒中還夾雜了鹹牛肉雞蛋,一口咬下去,有着幾種味道,豬扒淋甜,是絕佳的組合,配上薯條,一個滿足的下午茶,吃飽便趕快回家避疫了。

2020-12-13
  • 豬扒包
2020-01-06 725 瀏覽
個人覺得是最好吃的咖喱牛腩,從59吃到72大元。尖沙嘴食肆林立,每當到了不知道吃什麼的時候,就會來吃澳門大排檔的咖喱牛腩。帶過澳洲,越南和國內的客戶朋友們來吃過,都喜歡,有些下次再來還指定要再吃,食過返尋味😋份量大方,兩個人都夠吃。牛腩和牛筋都炆得非常Lum,咖喱腩汁有點辣但很過癮,薯仔也是很粉,百吃不厭。有飯,意粉和豬仔包三個選擇,每次都是選擇豬仔包,有兩大個,烘得皮脆包暖,沾上咖喱醬吃一流。套餐還包括一杯熱飲,愛她的熱奶茶,茶濃香滑。平時午飯時間總是滿座,鬧哄哄的,今天忙完已經兩點多了,人不多,享受難得的安靜。會一直再來的。

咖喱牛腩

豬仔包

套餐還包括一杯熱飲,愛她的熱奶茶,茶濃香滑。
熱奶茶

2020-01-06
咖喱牛腩
豬仔包
熱奶茶
2019-10-17 485 瀏覽
今日行到黎樂道,原來有間餐廳係二樓,真係平時都冇咩留意。上到去睇,原來係茶餐廳,就入去食下啦。因為太鍾意食公仔麵同蕃茄湯既關係,一見到個menu就已經揀左食蕃茄濃湯系列,佢有得揀唔同既粉麵,同埋配多士/豬仔包,煎蛋都可以揀配唔同野食。我就揀左豬頸肉公仔麵,配豬仔包同火腿煎蛋加野飲。個麵既份量都幾多,好多去豬頸肉,不過都幾薄。個湯都唔濃,普通蕃茄味。個豬仔包好大個,我完全食唔哂。$49有咁多野食,都幾抵

2018-10-24 747 瀏覽
放lunch就係搵野食既時間,澳門系列之中今日食左大排檔,有午餐set 特餐等等。今日叫左個午餐set, 雞扒拼腸配飯,凍檸茶。價錢上,係尖沙咀上食還可以,50蚊加凍飲3蚊。質素上都可以,雞扒口感唔錯,入得口,雖然腸就得半邊不過整體黎講,呢間餐廳隨便食下係絕對無問題既。凍檸茶都無咩特別,食物都上得快,唔駛等好耐。總結雖然無咩特別但對於上班族一個午餐,咁就沒咩問題啦。因為尖沙咀有唔少普通餐廳試過真係伏黎架

今日叫左個午餐set, 雞扒拼腸配飯,凍檸茶。

價錢上,係尖沙咀上食還可以,50蚊加凍飲3蚊。

凍檸茶都無咩特別,食物都上得快,唔駛等好耐。

總結

雖然無咩特別但對於上班族一個午餐,

咁就沒咩問題啦。因為尖沙咀有唔少

普通餐廳試過真係伏黎架

2018-10-24
2018-01-21 825 瀏覽
星期五午餐,約埋同事到尖沙咀樂道搵餐廳,樂道好多食店可以選擇,最後決定去上樓的澳門大排檔,次次都揀這間,貪佢樓上較少人,比較容易搵位。餐廳坐低後,見到今天午餐有煲仔飯,加上最近天氣涼,又想起起今個冬天未食過煲仔飯,所以立即落單,要個「雞肉排骨煲仔飯」,連同事都受我影響,一樣要煲仔飯。茶餐廳速度好快,大約五分鐘,熱辣辣出煙的煲仔飯就到,細細煲但非常足料,整個煲都鋪滿雞肉和排骨,立即加上煲仔飯的靈魂豉油,即刻可以聞到香味,雞肉和排骨都整得好淋,一啲都唔韌,食到最後煲底仲有飯焦,我都只係食左少少,因為已經食得好飽,所以沒有食晒飯焦便放棄。估唔到中午都有驚喜,又能滿足了今個冬天的願望。

2017-03-15 942 瀏覽
還記得上次食早餐仲覺得佢幾好,宜家真係好唔掂檔!話說今日要去漢口道做野,lunch time我地幾個同事一齊去澳門大排檔,上到去已經人頭湧湧,我地企係門口係咁揮手都無人理我地,終於都等到有人應啦,已經過了10分鐘。算啦,人多要等位我都知道既,叫左個E餐,咖哩牛柳粒焗意粉,配上西多士,西多士係迷你版,但係咖央味就唔係好覺,但味道都還可以,我淨係見到好多油...等左15分鐘終於有野黎啦,點知黎左個咖哩牛柳粒焗飯...我要意粉喎..我即係叫返個阿姐,阿姐話:係呀 我寫錯單!收走後如是者又過了15分鐘,忍無可忍我就追下d姐姐,點知姐姐話:咁你要再整過呀嘛,梗係要再焗架啦!等下囉!嘩,咩態度,宜家係佢d姐姐落錯單!咖哩都有d辣,薯仔切晒好細粒,其實我寧願唔要咁細,因為好難吉,牛柳粒其實似牛肉,一d都唔粒,牛肉好粉,好林,食落去好似食左d粉落肚咁,我食左一半忍唔住走人!
2017-01-20 708 瀏覽
三日兩夜澳門之旅轉入直路,我同老豆,太太期待已久,很久沒有跟老爸出遊了,上船前先去食個快樂早餐,澳門大排檔好耐無食了...仍然是早餐A,多士炒蛋,多士烤得不錯,邊皮脆卜卜的,如果可以加點牛油更香口。炒蛋水準很好,又香又滑,全蛋都是熟蛋,面仲加了一點蔥花,炒完更香。家鄉銀針粉,以前食的銀針粉好有heart,但今日呢個無黎文味,以前的用湯開,今早的只是滾水,銀針粉亦較硬,不像以前般淋身,肉碎都不太多,令味道不夠。咁樣...即是...我們去澳門再食吧
咁樣...即是...我們去澳門再食吧
2017-01-09 404 瀏覽
点了一个焗意粉餐50元,包饮品的。饮品选择了+25元转汤。然而买单的时候收银阿姐却收我98元(50+汤原价48)。我说汤是饮品转的,她却说饮品转汤只有下午茶有啊,晚上没有的啊,一般都是这样啦…其实除了她根本没人知道是这样…我下单的时候伙计根本没有说不可以转。这种业务水平和服务态度,以后不会再去。食物也没有可圈可点之处

这种业务水平和服务态度,以后不会再去。

食物也没有可圈可点之处
2017-01-09
2016-11-26 391 瀏覽
11月26日中午路經此地,以一試冇妨的心態隨意一試。但一入到店,店員的態度直令人髮指,好似我欠她的,冇禮貌、態度窮兇極。就算食物可以,我再也不來。😡😡😡😡
2016-08-12 591 瀏覽
行過樂道,都唔知食乜好,見到個牌免加一,哈!岩晒我地這些長期糧尾!食Lunch關係,等左10分鐘先有位,卡位好似迫左少少不過人人都要食飯,無計啦!我地叫左兩個餐,Iris媽食鮮茄豬扒焗意粉,的確有兩件蕃茄係面,無厄人,茄汁開得不錯,甜酸度適中,豬扒好柔軟,像是有少炸過,脆口!另一個叫左咖哩牛柳焗飯,咖哩汁唔算好濃,唔係好辣同好淡,數字屋啲日本咖哩(甘口)仲濃味過佢,牛柳就淋得有啲過份,成個飯怪怪地。個餐仲附有小食,有菜同咖央多士。菜麻麻地,無難度的,多士炸得幾脆,又夠甜,餡都豐富又好味!Lunch Time如果淨食呢個西多都OK!
2016-07-03 545 瀏覽
今朝去左澳門大排檔空肚食早餐。識食一定食A餐鮮油豬仔包配腸仔蛋。腸仔蛋呢d例牌野就唔講,但個豬仔包真係唔錯。烘過,而且脆卜卜,夾住塊牛油薄薄地,但勝在夠大塊。相信你都食過其他茶餐廳既白面包搽少牛油,呢個奶油豬簡直係只應天上有。沙嗲牛肉公仔面。沙嗲牛肉比較乾身,但入味,份量都多,而且每塊牛肉都幾大。 公仔面雖然唔係一丁,但都煮得唔錯,唔會林晒,個湯加埋少少沙嗲汁幾好飲。大滿足
今朝去左澳門大排檔空肚食早餐。
識食一定食A餐
大滿足
2016-06-24 410 瀏覽
每次經過尖沙咀,就會諗起澳記的二佬,澳門大排檔,點解??因為佢比佢大佬平啲啲,食物質量一樣囉咖央西多一塊迷你版的西多,上面加上少少的牛油和糖漿,炸至金黃色的,咬落少脆,口感不錯。內裏的咖央就少咗啲,要打個八折。不過,一個焗飯,送個西多,要求唔好太高。焗豬排飯由從前的小鐵鍋換上這小鐵盤,份量好像多了少少,不過我覺得可以再焗燶啲啲。豬排炸得頗鬆脆,肉唔太乾,而蕃茄醬的味道也不錯,配上炒得乾身的飯,同其他地方的焗飯比較,勝算頗高。

咖央西多

焗豬排飯
2016-06-23
2016-02-27 403 瀏覽
今日竟然係LONG WEEK,要返工..個人好灰呀!因為我仲好想放假一早約左D同事一齊去食個靚早餐先返工~叫左個A餐食,先黎碗沙嗲牛麵,呢個麵無得輸,沙嗲味又香又濃,至於D牛肉,夠多,數落都有4,5塊,D牛醃得好入味,每塊牛肉都充滿住沙嗲味,肉質就一般啦,塊牛肉好林身易咬!連D湯都唔係清水有味架!有HEART!再黎就係「腸仔煎蛋+牛油多士」,蛋煎得幾好,個蛋仲係”跳跳下”既,我將隻蛋放入D麵度再整爛佢一齊食,D都吸收晒D蛋汁,仲正! 牛油多士烘得岩岩好,好脆,但係牛油少左D,建議下次加返多D,仲香脆!
今日竟然係LONG WEEK,要返工..個人好灰呀!
因為我仲好想放假
一早約左D同事一齊去食個靚早餐先返工~
題外話/補充資料: D落單阿姐惡左D
2016-02-13
$36 (早餐)
2016-01-03 265 瀏覽
經常路過這裡,一直沒機會去食。有一次來的非常早,只有這裡才營業。希望能在這裡,品嘗到葡式美食。還是有少許失望的。 招牌是豬仔包,點的A餐。比較脆,也比較硬。如果喜歡食軟點的不要點。 還點了咖喱牛腩。咖喱非常濃郁,牛腩也比較入味。可以將咖喱汁澆在米飯上,香氣四溢。 黑椒燒鵝味道有些油膩,並不滿意。也沒有燒制食品香酥肉皮的口感,應該是屬於澳門燒鵝的特色。
2015-06-01 360 瀏覽
<<唔似貓, 唔似狗, 師奶鹹濕疹>>周星馳無厘頭電影系列其中一幕.星爺和吳孟達在酒樓推點心車.星爺大叫著<<唔似貓, 唔似狗, 師奶鹹濕疹>>其實點心車內, 是<<魚翅包, 魚翅餃, 鮮蝦銀針粉>>只有周星馳如此的無厘頭, 才可做到如斯爆笑境界.即使現在重溫星爺的電影, 都令人回味三分.而這句<<唔似貓, 唔似狗, 師奶鹹濕疹>>,使我有個欲望 - 銀針粉作早餐同事告知澳門冰室餐牌有銀針粉.奈何,澳門冰室維修, 要關閉好幾天.唯有改至澳門大排檔早餐.牛油厚多士配炒蛋牛油厚多士第1塊上來時:有韃黑色, 職員換了另一塊更新牛油厚多士上來時, 明顯好好多.多士唔太硬,雖然牛油集中在中央,但牛油係溶的, 應該是剛烘好的.炒蛋色水很黃, 似是蛋黃偏多, 食落唔算滑溜.A餐: 香蒜肉碎湯銀針粉無鮮蝦的銀針粉, 我預左.茶餐廳快餐店, 邊可能有新鮮蝦現在的樂道澳門街版本是: 肉碎+冬菇片+瓜咸+炸香蒜+銀針粉聞到很香的蒜味,肉碎只是剁碎的雪藏肉, 没有肉的味道冬菇片亦帶出
<<唔似貓, 唔似狗, 師奶鹹濕疹>>
周星馳無厘頭電影系列其中一幕.
星爺和吳孟達在酒樓推點心車.
星爺大叫著<<唔似貓, 唔似狗, 師奶鹹濕疹>>
其實點心車內, 是<<魚翅包, 魚翅餃, 鮮蝦銀針粉>>
只有周星馳如此的無厘頭, 才可做到如斯爆笑境界.
即使現在重溫星爺的電影, 都令人回味三分.

而這句<<唔似貓, 唔似狗, 師奶鹹濕疹>>,
使我有個欲望 - 銀針粉作早餐

同事告知澳門冰室餐牌有銀針粉.
奈何,澳門冰室維修, 要關閉好幾天.
唯有改至澳門大排檔早餐.
牛油厚多士配炒蛋
牛油厚多士第1塊上來時:有韃黑色
, 職員換了另一塊
更新牛油厚多士上來時, 明顯好好多.
多士唔太硬,
雖然牛油集中在中央,
但牛油係溶的, 應該是剛烘好的.
炒蛋色水很黃, 似是蛋黃偏多, 食落唔算滑溜.
A餐: 香蒜肉碎湯銀針粉
無鮮蝦的銀針粉, 我預左.
茶餐廳快餐店, 邊可能有新鮮蝦
聞到很香的蒜味,
肉碎只是剁碎的雪藏肉, 没有肉的味道
冬菇片亦帶出小時候對銀針粉的記憶
瓜咸 (家人係這個叫法)很爽脆,
配上QQ的銀針粉, 2種口感.
這算是新的嚐試吧!
咖啡
需有泡泡, 看落好似即磨,
但聞落咖啡唔夠香, 入口確喉
真係有點怕燥熱呢.

呢條澳門街, 5間店賣的都係差不多,
可是佢地唔似星爺電影,
未能令我回味三分喎!
$34 (早餐)