2022-11-22 2191 瀏覽
Weekdays午飯時間唔多人 二成入坐率以下環境舒適 樓底高 人流少 傾吓計好舒服個中湯係胡椒咸菜豬肚湯 好好好正 好驅風飲到一半個人就開始熱 個喉嚨開始感到辣 個人係鐘意既🫶🏻 比起主菜 我反而鐘意個湯多d不過個反應係兩極既 鐘意就會覺得好正 唔鐘意既應該會覺得味濃同事勁勁勁推既叉蛋餐肉飯係有質素既 但成$153 我會要求更多最少要好似家燕姐錦 要令我大叫好好好味呀羊好見人見智 我覺得羊架大肥 羊𩣑不過不失啦 個綠色汁 我就不了
Weekdays午飯時間唔多人 二成入坐率以下
環境舒適 樓底高 人流少 傾吓計好舒服

個中湯係胡椒咸菜豬肚湯 好好好正 好驅風

同事勁勁勁推既叉蛋餐肉飯
係有質素既 但成$153 我會要求更多
最少要好似家燕姐錦 要令我大叫好好好味呀

2022-11-22
2022-10-23 2468 瀏覽
$500的自助晚餐,當然是沒有龍蝦,鮑魚,鵝肝,但是也有生蠔,長腳蟹,而日本魚生,甜品相當不錯,燒牛肉就不可以接受,好在還有羊架可以頂替,麵食味道都幾好,每人送一隻鮑魚,再加上招呼十分滿意,環境相當清潔企理,都算物有所值。
  • 甜品
  • 麵食
2022-01-22 3771 瀏覽
每次嚟呢間餐廳食飯因為佢喺酒店裏邊,所以係我嘅貴賓室,每次想表揚下啲同事,或者有朋自遠方來,或者想請長輩食飯,我都會揀呢間餐廳。點解會嚟呢度食?因為始終都有酒店水準,我成日都會食佢嘅牛扒!海南雞飯!刺身定食!最好食就唔係呢啲啊,其實係佢自家製嘅豆腐花,每一次我都會叫因為實在太香滑,另外佢嘅老火湯都係好好飲㗎,咁如果想談吓心傾吓計,有啲環境,咁咪新蒲崗工廠區突然間有間酒店嘅餐廳,係真係可以選擇下佢嘅。
2020-12-06 7908 瀏覽
疫情關係,好耐都冇食個buffet啦,趁而家疫情緩和,就搵間抵食嘅試吓啦,潮食街,一直都好想試,好多好評,今次終於可以試吓啦。通常我都係主攻海鮮,呢度有即開法國生蠔,蟹腳,翡翠螺,青口,蜆,蝦,選擇都算多,生蠔好新鮮,大隻,亦好鮮甜,鍾意食生蠔嘅我,食咗三打,都冇唔舒服,可以證明呢度啲生蠔係乾淨嘅。食物選擇好多,冷盤,熱盤,刺身,印度咖喱,薄餅,車仔麵,燒味...想食乜都有,仲有燉湯。食完主菜,梗係到我最鍾意嘅甜品環節啦,必食推介芝士流心撻,即整即食,超好食😋仲有好多唔同嘅選擇,甜品精緻,亦有多款唔同口味,生果亦有多款,飲品是自助形式的,選擇亦很多,有店員協助。不錯的自助餐選擇,食物種類多,質素高,價錢優惠,除咗地點有啲偏僻外,整體都ok,店員服務亦好好,好快就會幫你收碟,座位舒適,可以有梳化位置,而且位置寬闊,唯一缺點,餐廳自助餐位置太大,要攞食物行到好遠。

2020-11-09
  • 生蠔
  • 甜品
  • 刺身
  • 海鮮
  • Dessert
2020-11-04 6394 瀏覽
潮食街朋友一直說想吃自助餐,就在openrice來回掃了一下,發覺位於新蒲崗的潮食街正在進行推廣,加上就近小編的工作地點,於是就把握機會跟朋友共晉晚餐。環境方面尙算不俗,優雅,遵守防疫措施,但安排位置卻有點不太好,處於走廊,正常來說,半個月前的訂座應該不會安排這個並不貼心的位置吧。食物方面基本可分為海鮮,中菜,日式和甜品區域。先說海鮮,有生蠔,青口,蟹腳,蝦,東風螺等。品種之多令人覺得性價比高。大部分海鮮也非常新鮮。沒有海水味,值得一讚。熟食方面,也有芝士焗蠔,薄餅等,但焗蠔只出了兩輪就沒有了,變了焗青口,幸好我吃了不少,滿足。日式區內只有刺身和卷物。甜品區方面,就略嫌有點失色,只有幾個不好吃的甜品,唯一可取的就是有哈根大師雪糕。還有那個立馬烹調的芝士韃,還是值得一戰的。服務方面回收碟的速度還是很快,值得一讚,但座位安排方面就好像上述提及一樣,不好。總括來說,性價比高,特價的情況下可以一試。日期:2020.10.22
潮食街

環境方面

食物方面
基本可分為海鮮,中菜,日式和甜品區域。

焗蠔

日式區內只有刺身和卷物。

服務方面

總括來說,性價比高,特價的情況下可以一試。

日期:2020.10.22
2020-10-22
生日
焗蠔
2020-09-26 6932 瀏覽
這間自助餐已經訂咗一個月。因為之前疫情停止咗自助晚餐。雖然自助餐款式唔多。😋不過總算海鮮都新鮮。生蠔都幾肥美又冇沙,每次每人只可以取三件。呢度仲有鴨肝食,不過鴨肝質素就麻麻。長腳蟹同埋凍螺都好味仲有炸蠔添。👍甜品區,所有甜品都好一般。雪糕有只四個味選擇。佢仲有燒肉粉面、蠔仔粥、炸蠔仔餅、黑椒牛仔、魚肉燒賣、馬拉糕丶冬陰湯、少量刺身……等等,總括嚟講價錢與食物質素尚可。但係環境好寬敞。員工都好細心😍不停幫你收食完嘅碗碟。值得一讚。每個客人出去拎嘢食都要戴返口罩。餐廳衛生情況眼見都乾淨。
鴨肝
鮑魚。
  • 生蠔
2020-09-13 4534 瀏覽
我常看食評、但很少寫,今次經驗很好,所以有動力讚賞餐廳!結婚6年來嘗試在不同餐廳慶祝結婚週年紀念,只有這間看到備註後,細心預備了「結婚紀念的甜品」,並友善地主動為客人拍照!重點不在甜品的味道,但文字及心意搭夠!記得第1次來是兩年前家人聚會、有獨立房,第2次是上年帶幼兒來,感覺很抵食!今次雖然價錢比預期中貴了,但3次來這裡的服務均很好,連收餐碟的侍應哥哥也是笑容滿面的禮貌地先問:幫你收左佢?然後才收碟👍🏼👍🏼👍🏼生蠔新鮮、食物款式尚算多;坐得舒服、適合一家大細或好友歡聚!必定會再來!
我常看食評、但很少寫,
今次經驗很好,所以有動力讚賞餐廳!
結婚6年來嘗試在不同餐廳慶祝結婚週年紀念,
只有這間看到備註後,
細心預備了「結婚紀念的甜品」,
並友善地主動為客人拍照!

重點不在甜品的味道,但文字及心意搭夠!

記得第1次來是兩年前家人聚會、有獨立房,
第2次是上年帶幼兒來,感覺很抵食!

今次雖然價錢比預期中貴了,
但3次來這裡的服務均很好,

生蠔新鮮、食物款式尚算多;
坐得舒服、適合一家大細或好友歡聚!
必定會再來!
2020-09-12
紀念日
  • 刺身
2020-08-30 3911 瀏覽
都大半年無得飛出國玩了,只好留在香港住酒店 staycation 啦check in 時見到早餐buy one get one , 真抵食,同茶餐廳價差唔多,咪即刻加訂啦有3款,hk style ,western and chinese stylehk style 似常餐,中式是點心,一向西化架我要了all day breakfastsausage ,baked tomato bean,eggs ,croissant bacon ,potato ,mushroom 有果汁加 and coffee 大大份好飽下,岩懶人。可惜hotel 設施好似gym room 都要昇閉無得用,純食喝

有果汁加 and coffee

2020-06-27 3448 瀏覽
2019年底食的時候 覺得好多野食 味道唔錯 尋日再去 明顯差左好多 服務員專業度有限 好似個個都啱啱入行咁 負責我張枱個女 waiter 不停昅住我地 跟住火速收碟既動作 搞到我地真係好有壓力甜品更加不濟 個拿破倫嚇死人 得一隻手數埋都無既甜品 屋村面包舖水準 雪糕得三隻味 生果得三款有任拎汽水 紅茶 咖啡 檸檬 熱水 既配搭 自己諗下可以沖到d 咩出黎餐廳很暗 加上疫情關係 係行到埋去waiter 夾比你 無得自己拎 無左自助餐既意義$400蚊咁既quality 我寧願食任食雞煲我地成家都話以後唔會再黎

$400蚊咁既quality 我寧願食任食雞煲

我地成家都話以後唔會再黎
2020-06-26
生日
2020-01-22 6912 瀏覽
成班同事一齊食buffet, 又唔想太貴,於是選擇了去潮食街。地點在新蒲崗,有點辟,但估唔到去嗰晚係十分多人,好滿座。環境走型格路線,都幾舒服。食物方面,選擇唔算好多,最驚喜係依個價錢竟然有即開生蠔,其他海鮮有青口,長腳蟹,凍蝦等等,都幾新鮮。另一樣就係燉湯,必飲,我飲左兩盅, 鮮甜,好足料仲有一個滷水檔,有各式滷味,係其他自助餐比較少有的。甜品款式多,最開心係有即焗迷你芝士撻, 好多人排隊,每次出得好少,想食就要留意住喇。埋單三百幾蚊一位,超抵食啦!

2020-01-11 10668 瀏覽
潮食街係位於工廠區的酒店西餐廳,裝潢充滿新派本土味鐵閘和調味料筷子筒都是懷舊裝飾,成個格調同一般四、五星酒店非常唔同,新潮而燈光較暗,幾有feel既自助餐坐位亦好特別,有似cafe咁既梳化(好舒服),亦有美式長大枱一班人食,設計不錯先試生蠔,法國既,望上去size較細但入口幾creamy蠔味幾濃而且新鮮,海水咸度適中,值得一攞再攞凍海鮮吧要有既都有,凍蝦偏紅色,一開即離殼,算新鮮但唔知點解蝦味好怪,而無乜蝦味,拎左一次都無食了蟹腳相當普通,新鮮度ok但又係蟹味無乜,怪怪的送上人頭數既蒜茸蒸鮮鮑,幾鮮甜而口感爽得黎唔會硬或者韌如果多少少醬油就更好跟住試下佢嘅燒和牛,係肩位黎既,所以期望唔高,但結果比想像中嫩和牛酒份夠既,配少少芥末牛味已經好出九唔搭八地食下佢既蟹肉扒伊麵因為見好多人排住拎,結果係一個普通而淋到爆既麵完全無特別,再拎個象拔蚝燉湯,鮮甜而飲落幾舒服既,我都飲左兩盅但唔知點解湯料好多菜日本刺身時間,拎左三文魚、呑拿魚、甜蝦,無乜人排既時候佢會俾你一次拎多啲幾好三文魚脂肪唔算多但肉質不錯,呑拿魚夠新鮮而無乜筋甜蝦就正正常常,刺身整體算不錯既德國菜都有,有脆咸豬手同幾款香腸,香腸質

潮食街係位於工廠區的酒店西餐廳,裝潢充滿新派本土味
自助餐坐位亦好特別,有似cafe咁既梳化(好舒服
),亦有美式長大枱一班人食,設計不錯

先試生蠔,法國既,望上去size較細但入口幾creamy
蠔味幾濃而且新鮮,海水咸度適中,值得一攞再攞
凍海鮮吧要有既都有,凍蝦偏紅色,一開即離殼,算新鮮
但唔知點解蝦味好怪,而無乜蝦味,拎左一次都無食了
蟹腳相當普通,新鮮度ok但又係蟹味無乜,怪怪的
送上人頭數既蒜茸蒸鮮鮑,幾鮮甜而口感爽得黎唔會硬或者韌
如果多少少醬油就更好

法國生蠔

凍蝦  x  凍蟹腳

蒜蓉蒸鮮鮑

和牛酒份夠既,配少少芥末牛味已經好出
但唔知點解湯料好多菜

和牛牛柳

和牛  x  蟹肉伊麵

象拔蚝燉湯

三文魚脂肪唔算多但肉質不錯,呑拿魚夠新鮮而無乜筋
甜蝦就正正常常,刺身整體算不錯既
德國菜都有,有脆咸豬手同幾款香腸,香腸質素普通而無乜醬係特別既,而咸豬手就做得幾好,皮非常香脆
肉質唔實而幾嫩,味道都好好
如果有得加少少酸菜薯蓉就正
最後幫襯埋佢嘅即炒意粉,揀pasta,揀料,佢就會即炒俾你,食左個帶子蝦蒜茸炒意粉,意粉質地係真係al dente既,食貫港式意粉就會覺得偏硬,味道就真係一般般

刺身(三文魚、呑拿魚、甜蝦)

德國咸豬手  x  德國香腸

即炒帶子鮮蝦意粉

中、西、日、意、德、港菜式都有,都算好多選擇既,普遍質素就中上啦,如果想食幾味好正既就唔太啱,多選擇既中價中質自助餐就算不錯既
服務同氣氛都正

蒜蓉蒸鮮鮑
和牛牛柳
德國咸豬手  x  德國香腸
2020-01-03 4392 瀏覽
同兩個朋友嚟食晚餐,都已經食過幾次,雖然今晚係星期五,但都唔算多人。每人有一隻蒸飽魚,夠大隻,肉質鮮嫩有彈性好食估唔到隻雞幾好食,嫩滑有雞味!反而舊燒腩睇落芝麻皮幾正,食落塊皮勁硬,可能係翻熱所至。今晚係法國蠔,比較細隻,今晚唔算多人輕易攞到,隨便食到一打一開始成條斑任我夾蒸得幾好,又夠滑蜆就胡椒味重,有沙冬陰公海鮮湯好足料,味道唔錯,可以一試燒牛肉同羊架都好好食,羊架肉質夠嫩,但無乜羊膻味唔夠過羊肉癮薯蓉有龍蝦肉焗蠔就麻麻地刺身都不過不失,帶子都唔錯估唔到有蛇羹雖然感覺雞絲比較多,但都幾好啦燉湯好足料,瑤柱雪蓮子象拔蚌好濃好甜羊架好食再食多件,仲有迷你威靈頓牛肉好食,但咸咗啲甜品款式好多,迷你芝士蛋糕好食好濃味,其他款式一般食到超飽,發現有鵝肝,點都食返一件外脆肉嫩豆腐花超級熱辣辣,估唔到又幾好食連埋加一,每人$430!算係好抵

每人有一隻蒸飽魚,夠大隻,肉質鮮嫩有彈性
好食

今晚係法國蠔,比較細隻,今晚唔算多人輕易攞到,隨便食到一打

一開始成條斑任我夾
蒸得幾好,又夠滑
蜆就胡椒味重,有沙

冬陰公海鮮湯好足料,味道唔錯,可以一試

薯蓉有龍蝦肉
焗蠔就麻麻地

刺身都不過不失,帶子都唔錯

估唔到有蛇羹
雖然感覺雞絲比較多,但都幾好啦

燉湯好足料,瑤柱雪蓮子象拔蚌
好濃好甜

羊架好食再食多件,仲有迷你威靈頓牛肉
好食,但咸咗啲

甜品款式好多,迷你芝士蛋糕好食好濃味,其他款式一般

食到超飽,發現有鵝肝,點都食返一件
外脆肉嫩

豆腐花超級熱辣辣,估唔到又幾好食

連埋加一,每人$430!算係好抵
2020-01-01 2653 瀏覽
walked in wednesday lunch,came with;l,dried fish stomach & chicken soup with rice,and fried dumpling for the side,panfried pork dumplings came in three pcs that remain juicy inside and crispy outer,the rice soup in pot stays hot all the way,and with chopped mushrooms, sliced ginger and chicken pieces,peppery tastes and in a big portion.along with iced coffee and beer.friendly & helpful service as well sat ina comfry environment
walked in wednesday lunch,
came with;l,
a comfry environment
2020-01-01
2019-12-29 2538 瀏覽
不是第一次,水準保持住,服務好,收碟和清理枱面高效率,一定要讚👍🏼!特別推薦,黑松忌廉帶子意大利飯,廚師用心烹調生蠔新鮮肥美長腳蟹和蝦就一般熱葷選擇多,味道不錯中湯和西湯足料,一定要試甜品都係一般自助餐嘅選擇,有dreyers雪糕, 不過已沒有即做格仔餅了,可惜!但一定要吃豆腐花,豆味濃郁,糖水帶些少薑味,也可配黃糖這段時間,用openrice訂座有7折,另每位有薑蔥蒸鮑魚,火路不錯,鮑魚入口剛好!總括而言,不過不失,可以再來!
特別推薦,黑松忌廉帶子意大利飯,廚師用心烹調
生蠔新鮮肥美
長腳蟹和蝦就一般
熱葷選擇多,味道不錯
中湯和西湯足料,一定要試

但一定要吃豆腐花,豆味濃郁,糖水帶些少薑味,也可配黃糖

總括而言,不過不失,可以再來!
2019-12-29
紀念日
  • 豆腐花
  • 黑松露忌廉帶子意大利飯
2019-12-25 2143 瀏覽
早幾星期已經搵buffet食,不過近節日好多地方都full啦,見呢度食評唔錯,就先預訂試試啦7點到達,比我想像要靚好大既環境,我地7點鐘入去,已經即刻入座選擇性仲要好多首先熟食海鮮部,沙白,海鮮冬蔭公意外既係有腸同豬手,好少見buffet引入,而且係食既時候都覺得脆皮 中式Conner,又一意外係有蛇羹蠔吧,往往係我buffet中最必選既地方佢呢度得一種蠔,都好creamy往往食50-60隻,不過今次太高質,樣樣都唔錯,所以1打已經盡左埋單都只係每位380左右(經訂座)好抵食,可以再試

7點到達,比我想像要靚

好大既環境,我地7點鐘入去,已經即刻入座
選擇性仲要好多
首先熟食海鮮部,沙白,海鮮冬蔭公

中式Conner,又一意外係有蛇羹

蠔吧,往往係我buffet中最必選既地方
佢呢度得一種蠔,都好creamy

埋單都只係每位380左右(經訂座)
好抵食,可以再試