2019-12-01 1664 瀏覽
早前🌛晚餐🍽去左潮苑餐廳🌛晚餐有Set dinner🍽 , 而且價錢一d 都吾貴💰如果是日晚餐吾岩食, 仲有其他焗飯🍚小菜🥗🐷🐮🐟扒餐可以擇😍😍選擇種類都多叫左個是日晚餐🍽🍅鮮茄汁🐽豬扒🐷帆立貝焗飯🍚🍅有好多蕃茄🍅帆立貝都有成5-6 粒👍🏻👍🏻🐽豬扒份量吾會好小,味道ok 👍🏻飯係炒飯底🍚👍🏻始終焗飯會比較香口& 惹味😍😋(用料都好足)叉燒蛋飯豉油多左d,整體都ok
早前🌛晚餐🍽去左
潮苑餐廳

🌛晚餐有Set dinner🍽 , 而且價錢一d 都吾貴💰

叫左個是日晚餐🍽🍅鮮茄汁🐽豬扒🐷帆立貝焗飯🍚

叉燒蛋飯
豉油多左d,整體都ok

2019-05-18 1242 瀏覽
午餐時段 去左學校附近既潮苑餐廳食飯 午餐餐牌上有黑椒牛排飯仲包埋蛋同餐肉!飯既份量好多 而且牛排唔算太老 味道都幾好 而且蛋煎得半生熟 昇華左成個飯既層次感!成個套餐都係$51 仲包埋凍飲同埋例湯 性價比好高!👍🏻
2019-05-05 681 瀏覽
温完書,晚飯時段,我一如既往,去到一間我食開嘅茶餐廳,叫左個土魷蒸肉餅。肉餅分量很大,兩個人食都唔會覺得少。跟餐有嘢飲有湯同白飯,$75嘅價錢其實唔算貴。肉餅本身冧得黎唔會散,加上土魷既咬口,再配上豉油,餸飯一流。可惜跟餐剩係得一碗白飯,唔係好夠。
土魷蒸肉餅
2018-10-07 944 瀏覽
做完運動沖完涼已經十點幾但又想喺附近食少少野先番屋企就周圍睇下有咩揀原本想食宵夜餐 但係要等多幾個字侍應又話常餐都唔錯我地決定唔等直接嗌常餐lu常餐離不開都係多士奄列加個麵啦多士唔係淨係牛油 仲有蒜蓉味而且都幾鬆化又唔太乾 好味😋奄列中間用左腸仔而唔係火腿個人比較鐘意火腿不過腸仔蛋都一定係夾架啦🤣麵我就揀左炸餃子辛辣麵辛辣麵竟然唔洗加錢餃子有五隻比起平時嘅麵餐算多喇同埋皮唔會太硬 加埋個湯都幾好味朋友就叫左個雞翼烏冬不過唔記得影相雞翼係炸雞翼味道類似香芧雞翼 都幾惹味夜晚呢個時候諗唔到食咩有間茶餐廳食下常餐都係個唔錯嘅選擇😋😋
做完運動沖完涼已經十點幾

味道類似香芧雞翼 都幾惹味

夜晚呢個時候諗唔到食咩
有間茶餐廳食下常餐都係個唔錯嘅選擇😋😋
2018-10-06
$45 (宵夜)
2018-05-10 860 瀏覽
Went here with friend and got a Sirloin steak and Beef Stroganoff Singapore rice noodles.Steak was def worth the money and it came on a sizzling plate.Noodles werent Stroganoff but beef slices with pickled veggies and was pretty alright and huge portion.
2018-04-29 570 瀏覽
約左個朋友出尼食嘢聚聚舊近近地就揀左間茶記尼食 見到menu扒啊扒 間唔中食下慰勞下個胃都好咁就決定左食扒 仲揀左個最貴嘅西冷牛扒配黑椒汁同飯 食扒我有得揀幾乎都喺揀飯唔好問點解 對飯有種莫名奇妙嘅執著嘢飲就叫左熱奶茶 熱奶茶就好快上左但可惜嘅喺自從飲左翠華嘅熱奶茶之後一去冇回頭 從此就以翠華嘅熱奶茶做標準唔落糖嘅熱奶茶暫時淨喺覺得翠華嘅最好飲潮苑嘅奶茶較翠華澀 茶味就夠嘅 但唔夠滑奶再落多啲應該會好啲 有靚奶茶好介紹嘅話歡迎留言同我講啊 (變左做熱奶茶獵人添)等左大概2,3個字 主角上場啦嚇左我一跳嘅喺飯同扒竟然分開上扒下面竟然仲有唔少薯菜 個扒又大份果時第一個諗法喺我食唔食得曬呢?!最後我喺食唔曬嘅 仲有大半個淨左話唔浪費食物嘅我竟然破左戒 慚愧所以小弟建議不妨兩個人去食個扒餐大件夾抵食 又慳錢又食到扒 正啊塊扒有成隻手咁大 有啲誇張90蚊淨喺個扒都夠曬抵食但可惜呢嚿扒筋比較多 較食過嘅難切啲但好彩嘅喺骨比食過嘅細嚿所以幾乎喺滿滿嘅肉 正 食肉獸大推肉唔會太乾 肉汁仲食到 切細左之後雖然啲筋都有唔少但已經已咬好多黑椒汁尼講 黑椒味喺夠嘅 我嫌佢唔夠辣除左汁唔夠辣方面 份量果邊有待改
約左個朋友出尼食嘢聚聚舊
一去冇回頭 從此就以翠華嘅熱奶茶做標準
唔落糖嘅熱奶茶暫時淨喺覺得翠華嘅最好飲
潮苑嘅奶茶較翠華澀 茶味就夠嘅 但唔夠滑
奶再落多啲應該會好啲 有靚奶茶好介紹嘅話
歡迎留言同我講啊 (變左做熱奶茶獵人添)

等左大概2,3個字 主角上場啦
西冷牛扒

嚇左我一跳嘅喺飯同扒竟然分開上
扒下面竟然仲有唔少薯菜 個扒又大份
果時第一個諗法喺我食唔食得曬呢?!
最後我喺食唔曬嘅 仲有大半個淨左

我最尾就食曬啲肉同埋薯菜
飯就淨返大半 唉 浪費食物 (掩臉 求原諒
西冷牛扒
2018-01-19 556 瀏覽
兩人點了兩份餐,一份鐵板,一份意粉,重有幾啖才食完,30秒內分别兩個侍應嘗試收走我們的餐,真係火都來,餐茶都費 Q 事飲便擲錢走人,坐低前後才30分鐘,夜晚11點都無阻你張枱丫,10:30先開始宵夜時段又未收工,又無人等位以後不會幫襯,會同所有朋友講呢間衰嘢

以後不會幫襯,會同所有朋友講呢間衰嘢
2017-11-23 598 瀏覽
今晚係西環開OT,要到11點幾先可以食晚餐,好多店舖都收左,唸住搭地鐵番屋企煮個麵食。去到屈地街見到間潮苑餐廳仲開緊,就入去食。佢有宵夜餐食,但係我太肚餓,所以決定叫個雞扒鐵板餐配蒜蓉汁跟意粉薯菜,送埋羅宋湯,都係HKD 67。 個羅宋湯略為偏辣同稀,同埋偏油一點。個雞扒鐵板餐有3大塊雞扒,熱辣辣同啖啖肉,仲有西蘭花栗米粒薯條做配菜,但跟既意粉就略為偏凍,不過都算大碟。 個人認為味道雖然一般,但整體黎講都係抵食既。餐飲就叫左熱華田,味道不過不失啦。

個羅宋湯略為偏辣同稀,同埋偏油一點。

個雞扒鐵板餐有3大塊雞扒,熱辣辣同啖啖肉

餐飲就叫左熱華田,味道不過不失啦。

宵夜
2017-09-08 534 瀏覽
成日都會去食佢既西冷扒塊扒成日都係大大塊放心佢唔會好似d搵笨餐廳咁大大塊但係有好多肥肉要切走咁佢堅係大大塊 啖啖肉最重要係佢可以揀配薯菜,咁我就可以食多d薯條!如果你同我一樣咁鐘意食薯條你就會明伴碟入面既薯條係幾咁重要價錢好抵食,都係$75一個扒餐塊扒可以揀配白飯/意粉/薯菜,重有羅宋湯/例湯,另有又有茶記野飲跟西炒飯$43.. 味道就普普通通,不過勝在好大碟,至少3-4碗飯既份量,一個大男人一定夠曬飽。睇其他評價話服務態度差,我去過超過5次,服務員態度暫時未令我失望過..希望以後都一直保持水準同態度
成日都會去食佢既西冷扒

塊扒成日都係大大塊
放心佢唔會好似d搵笨餐廳咁大大塊但係有好多肥肉要切走咁
佢堅係大大塊 啖啖肉

最重要係佢可以揀配薯菜,咁我就可以食多d薯條!

如果你同我一樣咁鐘意食薯條你就會明伴碟入面既薯條係幾咁重要

價錢好抵食,都係$75一個扒餐

美國西冷扒
西炒飯
2017-07-31
美國西冷扒
西炒飯
2017-02-23 731 瀏覽
It is 1100 pm. Really hungry so go for some food. Location: 8/10Just Next to HKU station ExitB, highly accessible. located close to other restaurants, enjoying certain level of agglomeration benefit. Environment:6/10fair. Average Hong Kong Tea Restaurant standard. Not so hygiene. But Seats are fantastic. comfortable and spacious. Service: 6/10Fair. again, average HK tea restaurant standard. Staff members chit chat among themselves. Not bad though.  coz i was sitting there alone. provided me some
Location: 8/10

Environment:6/10

Service: 6/10

Fair. again, average HK tea restaurant standard. Staff members chit chat among themselves. Not bad though.  coz i was sitting there alone. provided me some kind of entertainment. prompt service. fair attitude.
Food: 7/10

Fair. Nothing Special. Didnt expect too much. Higher than my expectation for the french fries. They are hot and crispy. The rests are not worth to mention. Ordinary stuff. Dont expect too much if you have a steak in HK tea restaurant. The drink is pretty horrible. I ordered Hot Chocolate. There is no taste of chocolate.

Price: 7/10

Not the best deal. Reasonable. Within my expectation.

I enjoyed the meal quite a lot. The seat really added quite a lot of score for Chiu Yuen.
2017-02-03
2016-01-31 1403 瀏覽
沒想到我用OpenRice第一篇會寫差評其實食物的味道尚可,但是,服務態度十分惡劣!不能忍!而且餐廳給人一種油膩膩的感覺,肯定不會再來了進門的時候只有前台招呼,服務員當我們隱形,那也就算了吧,坐下來就好了。點菜的時候我們一開始沒看到下午茶套餐,直接點了三個菜,後來麻煩服務員過來更改一下,有位留著小鬍子的服務員十分不情願地過來看了一眼我手指的就走了,我怕他點錯還跟過去確認,結果還真的點錯了,我就和他講更改的菜有問題,結果,他把借賬單往我手裏一塞直接轉身干別的事情去了,還一邊嘮嘮叨叨幾個意思啊??明明是你點錯菜!!還好有位女領班和另外一位服務員過來幫我解決問題,否則我就傻站在點單機器前,有這樣服務的嗎?合理嗎?差點直接走人!!發現這家店的服務員都是一臉你欠我錢的樣子,除了一位戴著眼鏡的以外。遞給食客水的時候,五只手指抓著一圈杯口,也就是我們會用嘴喝的地方,請問衛生嗎?桌子上我擦一下都是油膩,收都不敢放上去說到菜品,只能說一般,本來對金牌芝士豬排飯很抱希望,結果上來的豬排肉和骨頭一样多,只見西紅柿不見芝士,而且大米太硬,有種渣渣的口感,表示挺失望的。豬仔包和牛肉河粉也還可以。既然食物不算很出
沒想到我用OpenRice第一篇會寫差評
其實食物的味道尚可,但是,服務態度十分惡劣!不能忍!

而且餐廳給人一種油膩膩的感覺,肯定不會再來了

幾個意思啊??明明是你點錯菜!!

既然食物不算很出彩,但服務可以彌補啊,可惜這家店沒有意識到這一點,早晚會為服務態度而後悔!!
2015-11-27 825 瀏覽
平日工作天的午餐,可以很簡單,毋需過於複雜與昂貴,快捷而便利還是好一點吧。潮苑餐廳位於石塘咀屈地街,是不折不扣的茶餐廳,提供了便捷的午餐。羅宋湯成為茶餐廳的西湯之一,酸酸甜甜,是一貫的味道,湯頭裡的蔬菜,成為午餐蔬菜的來源。蕃茄蛋牛肉飯是一個恆常的而平淡的碟頭飯,蕃茄的酸甜,牛肉的軟腍,兩者的相遇,味剛好。凍茶少甜也許在還未轉冷的時候,為炎熱的天氣降下溫。在少糖的情況下,茶味較突出,也較順滑。簡單的午餐,何需特別的要求?

簡單的午餐,何需特別的要求?
2015-10-08
2012-01-17 608 瀏覽
其實不嬲有同同事食開宵夜水準一般勝在收凌晨2點但感覺越來越差。衰咩?可能炒野食掛...太濕啦...對上一次單點左個外賣肉片炒河,己經成個外賣兜都係水,唔知仲以為係濕炒今次到我自己去宵夜,出事了0110到達,一坐底唔知點解就同我講「仲有幾個字咋」,咁快收?唯有拿拿林叫野食啦...叫左個32蚊宵夜餐,星洲炒米同熱奶茶先黎熱奶茶,未免太多奶啦掛?真係好似飲緊杯奶咁...到碟星米,濕既?師傅好明顯炒唔夠咼濕既米粉令到啲蛋食落去一patpat就算米粉食落啲口感都好怪整體黎講眞係唔滿意下次都係唔好呢個時段黎食野...Service又冇,食物質素又差失望失望
其實不嬲有同同事食開宵夜
水準一般
勝在收凌晨2點
但感覺越來越差。
衰咩?可能炒野食掛...太濕啦...

今次到我自己去宵夜,出事了

唯有拿拿林叫野食啦...
叫左個32蚊宵夜餐,星洲炒米同熱奶茶
太多奶的熱奶茶
先黎熱奶茶,未免太多奶啦掛?
真係好似飲緊杯奶咁...
濕既星洲炒米
到碟星米,濕既?
師傅好明顯炒唔夠咼
濕既米粉令到啲蛋食落去一patpat
就算米粉食落啲口感都好怪
整體黎講眞係唔滿意
下次都係唔好呢個時段黎食野...
Service又冇,食物質素又差
失望失望
2012-01-16
2011-10-16 341 瀏覽
一入去已經聞到好大油煙味,特餐$28,火腿奄列改厚多士加$1,豬扒羅宋湯紐紋粉,等咗30分鐘先到,食第一啖已經想吐出來,豬扒有鬆肉粉味,個湯淡而無味而且唔夠熱,紐紋粉發到淋哂,件多士硬過石頭,全部都好難食,以後都唔會再來。
2011-10-11 292 瀏覽
這天哥有點事要到西環去,那就不如駕車一家人到那邊吃午餐吧。現在的西環還未有地鐵,交通可說是不太方便的,即使是日駕車前來,也要好一會才能找到位置泊車,真希望地鐵快點落成,那就會變得「就腳」多了。沒有特別想到去那間餐廳,就在停車的位置附近隨便走進一間看似是普通不過的茶餐廳算了。下午一時多,店內人客不少,為了坐卡位,我們也等了片刻。坐下才發現原來這間潮苑餐廳和在灣仔的潮苑正宗潮州粉麵屬同一公司,而灣仔的主打潮州粉麵,其牛肉餅更是聞名的粉麵配料,而這間潮苑餐廳則是茶餐廳的格局,除了一般的常餐、小菜、午市客飯外,亦有牛肉餅和潮州粉麵的提供。大家也餓了,父親點了沙爹牛河,成品很快便送上,當中除了主角牛肉片外,還有青椒、切條洋蔥和菠蘿塊,父親一看,便說加上菠蘿的絕不正宗,雖然我也不知道何為正宗的沙爹牛河也沒有試這個,但眼見底下的河粉條條都黏在一起,醬汁不算多又偏稀,加上那些賣相不太好的青椒和洋蔥,整個配搭不太像樣,而其份量也著實不多,整體感覺是屬水準以下。母親和哥都要了潮苑有名的粉麵,母親要了的是魚蛋併牛肉餅粗麵($27),當中包括三粒魚蛋,和七、八塊的牛肉餅,賣相對辦。據母親而言,粗麵沒有煮得過稔
這天哥有點事要到西環去,那就不如駕車一家人到那邊吃午餐吧。
現在的西環還未有地鐵,交通可說是不太方便的
,即使是日駕車前來,也要好一會才能找到位置泊車
,真希望地鐵快點落成,那就會變得「就腳」多了。

大家也餓了,父親點了沙爹牛河,成品很快便送上,當中除了主角牛肉片外,還有青椒切條洋蔥菠蘿塊,父親一看,便說加上菠蘿的絕不正宗
,而其份量也著實不多,整體感覺是屬水準以下。

據母親而言,粗麵沒有煮得過稔,入口是爽身的,魚蛋大大粒的,甚為討好,而當中的牛肉餅亦沒有負上招牌菜的名,的確是不錯吃的
,而且整體份量也不少。
哥要了魚蛋併牛腩麵($27)(哥急不及待就要吃了,都還未來得及拍照!
),見牛腩肥瘦得宜,帶點筋位,肉質想也應該豐腴,見哥不發一聲的,吃得也十分滋味。
這裡的粉麵水準不俗,果然是潮苑的招牌貨。

我對著餐牌選了好一會才選了個沙薑雞($45),本以為是客飯餐,怎料原來是一碟有半只雞的小菜
,只好又加錢要了個白飯和例湯(+$7),例湯在西湯和中湯中,我是一貫的要了後者。中湯來的是合掌瓜南北杏豬骨湯,當中有三四件合掌瓜和少計南北杏,湯味挺濃亦不太能嘗到味精的味道,不錯。
一碟半只的沙薑雞賣相正常,一層淺淺的沙薑汁在雞底,想是最後才倒進去的,沙薑雞沙薑味不重,不太入味
,故不沒有太鹹,是要蘸底下的汁料才會變得較惹味。雞的雞味也不足,是冰鮮雞的毛病
,但肉質尚算可以,雖不算太滑但也沒有嚡口,部份雞皮卻有點過厚,有點肥膩。
白飯飯質偏硬,合我口味,但米香全無又欠熱度,整體感覺不佳。

潮苑主打的始終是粉麵類,如是日所見,粉麵做得相當有水準,而另外的炒粉和小菜卻叫人失望。
要「撈」過界,是有一定難度的。
份量少 整個配搭奇怪不討好
還是招牌貨好