2023-10-05 53 瀏覽
行完張保仔洞勁攰,下來想搵間海鮮餐廳入去食,都無點左揀右揀,第一間就入咗去坐下,叫咗聖子、扇貝同蟹加個白飯,另外餐廳送咗個菜同湯,埋單都係$300有找,又掋又好食。
2022-09-12 184 瀏覽
1.椒鹽九肚,凍的2. 蒜蓉開邊蝦,可以3. 生抄排骨,冇肉淨骨,凍的4. 辣椒煮花螺,霉的在長洲海鮮街幾.佰元一餐的飯我試過好幾閒,但好像這一間這麼衰的我第一次見,他們真是影衰了整個長洲海鮮,结論就是勿去。
1.椒鹽九肚,凍的
2. 蒜蓉開邊蝦,可以
3. 生抄排骨,冇肉淨骨,凍的
4. 辣椒煮花螺,霉的
2022-09-12
  • 冇,千萬不要去。
2019-06-24 599 瀏覽
店舖門口有個姐姐推介話好抵套餐價$248 可以叫三個海鮮 另外送一個菜平時食開嗰間冇開,決定試試我地叫左 三個海鮮 + 一個菜跟住個店員即刻收咗我個menu等上菜嘅時候,突然望到張單點解係$3xx,明明記得應該係二百幾 ... 店員掛住係出邊傾計根本冇人理餐廳入面,又搵唔到餐牌等左起碼10分鐘先有人入嚟,我即刻問佢個價錢跟住佢冇應我 拎起我張單改返$2xx就走左冇講唔好意思,亦睇唔出佢有唔好意思 😡好明顯佢有心 特登收錯錢 😡😡除咗我之外,我見到有兩枱客既單都係修改過 😡😡下圖隱約見到,第二枱都係改過單😤 白灼蝦睇圖都睇到有幾咁唔新鮮,蝦係梅架!唔新鮮到原本頭都甩埋好唔好意思上一碟咁既野比客人!😤鼓椒炒聖子佢將聖子一早用水灼熟左雪住待用當有人order嘅時候就攞出尼再煮所以嚴重嘅overcook,完全冇聖子味仲要好似橡筋咁,根本咬唔開唔知自己食緊咩🤦🏻‍♀️😟花雕蒸蟹幾樣餸相比,呢個叫做比較好....有兩隻蟹,一隻新鮮程度可以接受一隻都係有少少梅既...起碼覺得蒸蟹底部嘅蛋送飯味道ok菜就不過不失,不過份量真係好少其實食海鮮唔介意你收得貴,預咗係貴㗎啦!但最介意係店舖做生意唔老實睇得出店
店舖門口有個姐姐推介話好抵
套餐價$248 可以叫三個海鮮 另外送一個菜
平時食開嗰間冇開,決定試試

我地叫左 三個海鮮 + 一個菜
跟住個店員即刻收咗我個menu
等上菜嘅時候,突然望到張單點解係$3xx,
明明記得應該係二百幾 ... 店員掛住係出邊傾計
根本冇人理餐廳入面,又搵唔到餐牌

等左起碼10分鐘先有人入嚟,我即刻問佢個價錢
跟住佢冇應我 拎起我張單改返$2xx就走左
冇講唔好意思,亦睇唔出佢有唔好意思 😡
好明顯佢有心 特登收錯錢 😡😡
除咗我之外,我見到有兩枱客既單都係修改過 😡😡

下圖隱約見到,第二枱都係改過單

😤 白灼蝦
睇圖都睇到有幾咁唔新鮮,蝦係梅架!
唔新鮮到原本頭都甩埋
好唔好意思上一碟咁既野比客人!

😤鼓椒炒聖子
佢將聖子一早用水灼熟左雪住待用
當有人order嘅時候就攞出尼再煮
所以嚴重嘅overcook,完全冇聖子味
仲要好似橡筋咁,根本咬唔開
唔知自己食緊咩🤦🏻‍♀️

😟花雕蒸蟹
幾樣餸相比,呢個叫做比較好....
有兩隻蟹,一隻新鮮程度可以接受
一隻都係有少少梅既...
起碼覺得蒸蟹底部嘅蛋送飯味道ok

菜就不過不失,不過份量真係好少

其實食海鮮唔介意你收得貴,預咗係貴㗎啦!
但最介意係店舖做生意唔老實
睇得出店舖嘅員工都係家人 屋企生意
如果想繼續落去 唔該檢討一下
唔好煮咁嘅質素比客人

2019-02-16 370 瀏覽
一開始經過這家店,看到有避風塘炒蜆,已很想吃這家門外拉客的大嬸更說,現在人少,本來是師傅決定送甚麼的炒菜可讓我們自己選因之後觀察過幾家,價錢同樣是$168兩碟海鮮一碟炒菜,另配兩碗白飯,海鮮大多都一樣,但只有這家有避風塘炒蜆,所以還是回到了這家大嬸招呼我們坐下後,就把後續點菜的事交給店內的員工我們幾乎已馬上決定了要避風塘炒蜆和豉椒炒蟶子,但當點炒菜時,員工卻不給我們自選菜類當我指出門外的大嬸所說過的話後,店員卻說送的菜都是廚房師傅決定雖然沒有不禮貌,但還是不兌現大嬸給過的承諾,感覺有點被騙但他還是會有一個炒菜,所以只好同意由師傅決定菜類,最後來了個不太愛吃的油麥菜(本來想點通菜的),幸好是蒜蓉炒,味道還算香重點的海鮮來了!豉椒炒蟶子一上菜,滿滿都是蟶子肉!而且每隻都很大!雖然醬汁太「杰」,蓋過了蟶子原本的味道,不太能辨到鮮味,但醬汁搭蟶子再拌飯很開胃第二道避風塘炒蜆,也是風味滿滿的,只是蜆肉都偏小,而且很多是炒到掉離蜆殻,要在配料中揀出來😕不過味道還是不錯的,而且幾乎沒有壞蜆~吃到差不多最後一隻炒蜆,發現一隻有點奇怪,很重,旁邊有灰黑色東西,一打開,原來整隻蜆中都係泥和沙,慶幸是閉著,
一開始經過這家店,看到有避風塘炒蜆,已很想吃這家
大嬸招呼我們坐下後,就把後續點菜的事交給店內的員工
雖然沒有不禮貌,但還是不兌現大嬸給過的承諾,感覺有點被騙

重點的海鮮來了!
豉椒炒蟶子一上菜,滿滿都是蟶子肉!而且每隻都很大!

不過味道還是不錯的,而且幾乎沒有壞蜆~
吃到差不多最後一隻炒蜆,發現一隻有點奇怪,很重,旁邊有灰黑色東西,一打開,原來整隻蜆中都係泥和沙,慶幸是閉著,不然整碟都不能吃,有點奇怪店家是否沒養著吐沙,為何會有蜆含著一口的沙?🤔🤔
另外還有一隻是壞的

總括來說,因為是慶祝情人節,所以不好的都沒計較太多
味道不錯,不太愛吃海鮮的男朋友也吃得津津有味,我覺得已價回票價~
豉椒炒蟶子
避風塘炒蜆
2019-02-13
豉椒炒蟶子
避風塘炒蜆
2019-02-10 209 瀏覽
初四咁嘅樣, 冇嘢做走去長洲打個圈。 在附近海鮮檔秤了一條白臘, 大約一根鬆啲。 叫了一根紗羅有八至九隻左右。 兩樣海鮮成為250。 坐咗喺隔離間餐廳叫潮發, 自來有料不貴70蚊一個菜。
是這樣的,今天一家人來長洲遊玩,山長水遠前來吃海鮮,一看餐牌,248任選3款,168任選2款,但是別讓它給騙了,餐一上來你肯定後悔,我選了蒜蓉扇貝,避風塘炒蟹,瀨尿蝦,味道是還行,但是分量太小太坑人了。還好我們自己買了大魚大蝦自己加工,加工一道菜收80,味道也不錯
2019-01-30 159 瀏覽
在長洲連續吃了兩家海鮮,結論是:來長洲不要吃海鮮!不論是400的三餸海鮮套餐,還是138的兩餸海鮮套餐,食物的素材都是一樣的一般般,不新鮮但又不至於會吃到肚痛。廚藝也都是一般般。我們點了白灼蝦和炒蟹,白灼蝦和另外一家吃的差不多,不失不過。蟹就...根本沒什麼肉😅送的炒菜,其實只是燙熟,放上蒜蓉,根本沒炒過,連啤酒的味道都不太一樣⋯⋯怪怪的😶又失望了,給ok評價是因為便宜,所以也沒有什麼資格要求了....

2019-01-30
2018-12-05 100 瀏覽
難得放個大假,同朋友仔靜靜地入長洲慢活Chill一下先,傍晚時份,想話搵間飯店坐底醫下個肚仔,竟然比我哋發現呢間抵食首選既海鮮飯店。帶位姐姐真係無介紹錯,真係$188 3餸(海鮮/小菜)都得,另送一碟小炒時菜,仲追加另送一大碗例湯(當晚既例湯係粟米魚肚羹)。嘩...你真係無聽錯呀,加加埋埋真係成5個餸都只係$188,今時今日既香港真係越來越少咁抵食既海鮮,重點係要足料既,絕對無Fake你。我哋叫左個椒鹽瀨尿蝦、豉椒炒蟶子、沙薑雞,飯店另外送左碟炒氐菜比我咃,另加送一大碗粟米魚肚羹老老豆豆,兩個人食真係滿足到一個點。味道唔稱得上話西貢/鯉魚門食海鮮既級數,但係咁既價錢有咁多個餸,真係絕對有交代。先講椒鹽瀨尿蝦,絕對足秤之餘又炸到脆卜卜,椒鹽當然好惹味啦。豉椒炒蟶子則啖啖肉,唔會話見到成碟都係炒蟶子殼,而且又無沙,真係食得好放心。飯店好好,沙薑雞比左隻雞比我哋,真係好幸福呀。
難得放個大假,同朋友仔靜靜地入長洲慢活Chill一下先

,真係絕對有交代。
2018-12-03
  • 椒鹽瀨尿蝦
2018-09-01 168 瀏覽
今日剛入長洲,登革熱冇乜遊客,晚飯選擇在這間菜館,(原本想過隔離那間但無位)點了一個二百零蚊的海鮮套餐,有蒜蓉蒸扇貝,椒鹽賴尿蝦,椒鹽鮮尢,味道美味,侍應招呼貼心,有驚喜,睇返呢度嘅食評,多數係負評,原本都有啲驚,但覺得又唔錯,同老細傾開,原來是剛頂返來幾個月,去長洲晚飯不錯的選擇,掛住食忘記影相,最美味是星洲炒米,不錯不錯😋😋
2018-09-01
  • 蒜香銀絲蒸扇貝
  • 椒鹽瀨尿蝦
2018-07-21 173 瀏覽
去到長洲,夜晚都係打算食海鮮。走到那條很多餐廳的食街,我覺得多餐廳選擇,多到唔知點揀好。間間差唔多,夜晚沒有海景,所以隨便同老公揀左這間,因為門口個妹妹招呼幾落力。我地兩個人揀左套餐,野食都ok,唔係好好食或者好特別,最好食就係蒸扇貝,其次就係個白灼蝦,衣兩種煮法係試驗海鮮夠唔夠新鮮。炒聖子都可以不過我唔鍾意佢唔夠汁。兩口子食小菜海鮮,通常係會叫埋啤酒一齊飲,一支起兩支止。我覺得森堡啤酒正,清清地 幾好吖。食完,睇埋回程船幾多點開出,因為行返去碼頭都要5分鐘。野食尚可,就係貴左d

野食尚可,就係貴左d

• 蒜香銀絲蒸扇貝
2018-07-07 136 瀏覽
每次去長洲,都會食埋佢嘅平價海鮮餐先走。佢個平價海鮮餐真係又平又抵食。味道仲要唔錯添。二百幾蚊有四個海鮮你話係邊度有得買呀。真係好抵。佢d海鮮都算新鮮。唔係太差既。講真係既價錢,食都甘既質素,我真係覺得唔錯嫁啦。
2018-06-25 132 瀏覽
星期六,橫風橫雨的日子,入長洲遊玩。晚餐於這間菜館解決。抵食之選,小菜四餸,加送油菜,都係$238,內裏包含海鮮。雖然碟頭細細,但味道不錯,又可多選幾款,我們人多,叫了兩個套餐,加送兩碟油菜,都已足夠。所以真係抵食之選。
豉椒炒蜆無味 勁多沙 沙嗲肥牛粉絲煲仲大件事 個汁機會係水黎嘅 只係有小小沙嗲味 又咸又難食腐乳通菜仲離譜 腐乳多 爆咸 D菜黑色嘅食麥當勞都好過呢間黑餐廳 下次再到長洲真係唔會再食
只係有小小沙嗲味 又咸又難食
腐乳通菜仲離譜 腐乳多 爆咸 D菜黑色嘅
食麥當勞都好過呢間黑餐廳 下次再到長洲真係唔會再食
2018-04-13
2018-04-08 117 瀏覽
叫左個辣酒煮花螺,完全冇所以既辣酒煮一回事。除左尼個之外最精彩就係煮聖子除咗搵到學同洋蔥之外啲肉要用顯微鏡先搵到!真係精彩,請我都唔會再返嚟食痴X線 個服務人員重同我講話 係咁煮架啦 你冇加辣姐我都唔知比咩反應好.........總括黎講...真係完全垃圾反而最好食係個生炒骨同個菜,但個菜同為點煮都好食架啦 最快食左 所以冇影 我地4個人去食叫個菜得果6條菜 我同佢地個服務人員反映 佢地話個份量係咁多就咁多 冇得換架
個服務人員重同我講話 係咁煮架啦 你冇加辣姐
我都唔知比咩反應好.........

總括黎講...真係完全垃圾

辣酒煮花螺
豉椒炒聖子
生炒骨
2018-04-08
2018-02-23 152 瀏覽
一行四大兩小到長洲食海鮮, 點了4餸, 椒鹽瀨尿蝦, 蒜蓉蒸帶子,薑蔥炒蟹, 豉椒聖子。 門口侍應進入前說送一"菜", 正想點多一樣餸, 才知免費的真是一碟生菜。 5分鐘來了4餸, 超快! 1. 豉椒聖子, 味道可以,聖子殼大小約5cm-7cm 小聖子,聖子肉就約3cm 長。 2. 蒜蓉蒸帶子-帶子殼約6cm直徑, 肉就約一圓硬幣大,一碟4隻, $80多元。 3. 薑蔥炒蟹,味可, 但肉不實,有點霉, 不是完整蟹,兩個蟹殼,不夠蟹腳。4. 椒鹽瀨尿蝦, 味最好, 開殼後鹼水味重, 咬下肉質鬆散(霉), 約有15隻, 4人每人試2隻, 最後都是放棄, 食不下。 總價$328.平均$80一碟。 人生來長洲約20次, 海鮮是最差的一次,感覺好難受。 食海鮮預了價錢,但食物品質不能接受, 感覺被騙。 自已香港人都覺羞恥。 影響長洲食物聲譽。
椒鹽瀨尿蝦