餐廳: 潮江春 (銅鑼灣廣場二期)
資訊:

2024-01-16 1498 瀏覽
屋企人好鍾意嚟呢度落腳,勝在招呼周到坐得舒服。呢間我就第一次嚟,平時多數去其他分店食晚飯,最鍾意飲潮州茶。但係午餐冇奉送潮州茶有少少失望。其實都有嗌點心食,但係因為限於相片嘅上載數量限制,只係精選咗部份出嚟。大部分食物都算中上表現。牙帶魚煎得外脆內十分香口。蜆芥鯪魚肉都好彈牙,最欣賞係佢啲粒粒蜆肉都好飽滿,出面真係好少有。另外豬紅都炆得幾入味,又唔會嚡口,處理得幾好。個魚麪放落去平平無奇,但係食落去好鬼Q彈。個春菜排骨,唔知係唔係唔啱季節,唔比我想像中個春菜係有少少分別。個蠔餅就乾咗少少,但係啲蠔肉就好飽滿。個普寧豆腐都處理得幾好,係可惜冇乜豆味。潮菜粿條就有少少似咸水角,個皮幾軟糯。但係個韭菜餃啲韭菜就唔算多,如果多番啲嘅話個韭菜味就會更加濃香。後來屋企人唔夠喉,嗌多咗個香酥芋蓉鴨,食落去冇乜驚喜。最後就嗌咗個綠豆爽同埋咖啡糕,唔算太甜,剛好清一清個味蕾。呢餐下午茶相當滿足!
2023-12-02 1307 瀏覽
舊同學聚會定於鬧市內的一間連鎖潮州食店,地點就腳,食物品質又有一定的保證,怪不得未到七時,座上食客已不少。一大伙兒的晚餐,選上套餐便能省卻了很多選擇的時間,快捷了當。這晚的8人套餐賣相和食味也不錯呀!~潮式四喜拼盤一上桌,那在拼盤中央的旋轉走馬燈便非常吸睛,賣相已贏了。鹵水鵝片味道適中,皮薄肉嫩。蔥油海蜇彈牙入味。炸花姿卷爽口彈牙。酸甜粿肉外脆內鬆軟,味道酸酸甜甜,完全不感肉餡的膩。~原燉杏汁豬肺湯這工序繁複的白湯入口順滑,清熱潤肺。~西蘭花🥦蝦球花姿大大隻蝦球爽口彈牙,薄花姿片完全不韌。~蘿蔔糕焗龍蝦尾龍蝦尾肉厚惹味。~酸湯煮斑片厚肉斑片完全沒有腥味,加了花椒的濃湯微酸帶微辣,味道層次豐富。~潮蓮稻草鴨這款肉嫩草鴨,做得非常入味。席上個個讚好吃。~欖菜肉碎炒飯肉碎欖菜惹味,粒粒米飯爽口。整體炒得乾爽人味,好吃!~鴛鴦水晶包餡料豐富,味道不會過甜,一定要趁熱吃。是晚的菜式質素不錯,邊談邊吃,輕輕鬆鬆又過了一個愉快的晚上。

~潮式四喜拼盤
一上桌,那在拼盤中央的旋轉走馬燈便非常吸睛,賣相已贏了。
鹵水鵝片味道適中,皮薄肉嫩。
蔥油海蜇彈牙入味。
炸花姿卷爽口彈牙。
酸甜粿肉外脆內鬆軟,味道酸酸甜甜,完全不感肉餡的膩。

~原燉杏汁豬肺湯
這工序繁複的白湯入口順滑,清熱潤肺。

~西蘭花🥦蝦球花姿
大大隻蝦球爽口彈牙,薄花姿片完全不韌。

~蘿蔔糕焗龍蝦尾
龍蝦尾肉厚惹味。

~酸湯煮斑片

~潮蓮稻草鴨
這款肉嫩草鴨,做得非常入味。席上個個讚好吃。

~欖菜肉碎炒飯
肉碎欖菜惹味,粒粒米飯爽口。整體炒得乾爽人味,好吃!

~鴛鴦水晶包
餡料豐富,味道不會過甜,一定要趁熱吃。

2023-09-20 1941 瀏覽
今晚來到銅鑼灣的潮江春點了我喜歡的炒辣蟹總體來說,潮式炒辣蟹的味道鮮香辣口,辣椒醬的辣味和螃蟹的鮮美相互融合,形成一種獨特的風味。辣椒醬的辣度今次對我來說是辣了一點, 蟹殼比較堅硬, 但一般來說,它都會給人帶來一種辛辣刺激的感覺,同時伴隨著螃蟹的鮮甜,令人回味無窮。
今晚來到銅鑼灣的潮江春點了我喜歡的炒辣蟹

2023-06-28 2607 瀏覽
早排家庭聚餐,揀咗呢間潮江春,真係唔錯我哋book咗12位,佢哋留咗間房俾我哋,間房入面仲有幾張細枱,所以除咗我哋間房仲有其他食客,咁就唔使收我哋坐房價錢。睇咗meun, 見到呢個12人set, 有幾抵喎,包咗勁多嘢食,人多意見多,我哋費事逐樣菜去揀,就揀咗呢個12人set啦😆呢個黃金韭菜餅,勁好食,入面係韭菜,表面用鹹蛋黃炸脆左!讚呀!鬧鐘跟住就到紅燒海皇仿翅,味道正常啦,冇特別!滷水獅頭鵝拼盤好食!墨魚爽脆好食!跟住呢個係翡翠金豪瑤柱,正常質素,瑤柱譜大大粒,蠔豉都係好食嘅!呢味鮑魚花菇,好好味,最鍾意佢嘅花菇,夠香,夠厚肉,大大粒!個炸子雞都好好,皮薄,又脆,雞肉嫩滑!讚呀!呢個沙巴海斑係用菇一齊蒸,味道還可以,不過蒸嘅時間可能耐咗啲!唔夠滑!呢啲翡翠苗就正常水準!炒飯好好食,粒粒分明!兩個甜品就覺得有啲失色😆
早排家庭聚餐,揀咗呢間潮江春,真係唔錯

鬧鐘

跟住就到紅燒海皇仿翅,味道正常啦,冇特別!

滷水獅頭鵝拼盤好食!墨魚爽脆好食!

個炸子雞都好好,皮薄,又脆,雞肉嫩滑!讚呀!

呢啲翡翠苗就正常水準!

炒飯好好食,粒粒分明!

兩個甜品就覺得有啲失色😆
大約在兩三個月前walk-in到銅鑼灣潮江春吃晚餐,然後驚見裝修中,心諗可能捱不過關門了。後來聽朋友說,裝修是真的,並且已經重開。今天心血來潮想食潮洲野,又想坐好d,就來潮江春吧😆時代進步,現在餐飲業已不復以往。以往即使你餐廳地方爛蓉蓉,但如果食品好吃,依然可以門庭若市。但到了今天如果你地方爛蓉蓉,即使食品好吃也一樣冇人問津。裝修後的潮江春,將傳統和現代的元素結合,用餐環境比以前更佳。飯局還未開始,已帶給人良好印象。與其他美心酒樓不同,其他美心酒樓的茶是另購的,但質素很好👍這裏的茶不需要額外收費,一壺茶一壺水奉上。可是不知道是否器皿的問題,那壺熱水總是不夠熱,大大影響了茶的味道。餐牌種類,比以前多了很多菜式,可是我還是喜歡最基本的家常菜。是晚點了幾道菜:手打魚丸雜菜煲滷水拼盤(大腸 墨魚 紅腸 生腸)滷水雙拼 翼拼鵝片方魚肉碎粥一碗蠔仔粥一碗最後芒果布甸和綠豆清心丸作結。潮州粥 $55蚊一碗,分量十足,蠔仔新鮮,你味道不過不失😆兩份滷水,份量足夠,唯略嫌食物溫度不足,滷水味道不夠入味。其中鵝片略瘦,肉質有點柴。是晚最出色的是手打魚丸,我們確實能吃到手打丸的Q彈口感和魚的鮮味。雜菜煲熱到

後來聽朋友說,裝修是真的,並且已經重開。

今天心血來潮想食潮洲野,又想坐好d,就來潮江春吧😆

時代進步,現在餐飲業已不復以往。

但到了今天如果你地方爛蓉蓉,即使食品好吃也一樣冇人問津。

飯局還未開始,已帶給人良好印象。

與其他美心酒樓不同,其他美心酒樓的茶是另購的,但質素很好👍
這裏的茶不需要額外收費,一壺茶一壺水奉上。

是晚點了幾道菜:

手打魚丸雜菜煲
滷水拼盤(大腸 墨魚 紅腸 生腸)
滷水雙拼 翼拼鵝片
方魚肉碎粥一碗
蠔仔粥一碗

最後芒果布甸和綠豆清心丸作結。

潮州粥 $55蚊一碗,分量十足,蠔仔新鮮,你味道不過不失😆

雜菜煲熱到足夠,高湯味道鮮甜令裡面簡單的雜菜也成了人間美味😋

最後是我最喜歡的甜品環節,

芒果布甸上枱時,略嫌份量過小,但味道非常好吃👍👍👍👍

綠豆清心丸,綠豆蓉羹清爽,清心丸口感Q彈,十分可愛🥰

潮江春的甜品比外邊專精做甜品的店舖做得咁出色,這一點非常值得一讚。

評價:

是晚雖然有AE白金卡二人晚市的六折優惠。
但值得一提,以該餐廳的環境兼食品考量,即使沒有額外優惠折扣,這餐廳也是值得一訪。

謹此供閣下參考

2023-03-03
信用卡優惠
2022-10-23 3693 瀏覽
一家三口喺銅鑼灣搵食,繼續用AE信用卡優惠,今次揀潮江春,環境普通,食物質素就有水準。竽茸香酥鴨、鮮枝竹蕃茄煮斑球、黑椒蘑菇牛柳粒、椒鹽九肚魚、沙茶牛肉炒芥蘭全部都有一定水準👍甜品銀杏芋泥份量也相當足夠比兩個人食😋 AE折扣優惠埋單$479,抵食兼好味之選!
2022-09-30 2758 瀏覽
已經成年冇嚟過潮江春,今晚同美國回港嘅家人喺度聚一聚。杏汁豬肺湯,好香濃嘅杏仁味,可惜嘅係唔夠熱,溫溫吞吞的,感覺不好!蠔仔餅,蝦蟹棗,沙茶牛肉炒河,滷水拼盤,川椒雞,仲有蠔仔粥,全部都一如水準,好味😋👍🏻 我們還叫了綠豆爽,好味又唔甜👍🏻 另外值得一讚係服務員非常體貼及細心,我們帶了生日蛋糕喺餐廳切,發現冇蠟燭,服務員幾經努力為我們找來一支👍🏻 切餅費收取$100!是次晚餐非常之抵,因為A E白金咭有七五折。
2022-09-29
2022-03-22 3511 瀏覽
我昨天去了潮江春食點心.  現在要看1 針詰, 2.) 安心出行, 3.) 量身體温度.  比較麻煩.我點了兩樣: 1.) 蝦蛟   2.) 叉燒包  很快來了點心.  五分鐘已上檯.蝦蛟幾好食,   叉燒包也不錯.埋單要: 港幣 一百零六元.  幾貴.
我昨天去了潮江春食點心.  現在要看1

我點了兩樣: 1.) 蝦蛟   2.) 叉燒包

很快來了點心.  五分鐘已上檯.

蝦蛟幾好食,   叉燒包也不錯.

埋單要: 港幣 一百零六元.  幾貴.
題外話/補充資料: 我問伙記: 遲二十五分鐘, 下午茶時間, 我改叉燒包腸, 和叉燒包 總共要七十八港幣. 可以省許多. 潮江春 冷氣幾嘈, 我不慣.
2022-03-21
試食活動
  • 1.) 蝦蛟 2.) 叉燒包
2022-03-06 1024 瀏覽
今天自己一個人去飲茶,  叫了:1.) 燒賣, (幾好)2.) 叉燒腸粉, (好)3.) 焗蛋撻 (普通) (不太熱)總共要: 港幣一百四十五元 (幾貴)要用手機下單叫點心.  我不太習慣.我比較鍾意下單.價錢比較貴, 可以一下.  焗蛋撻比較普通
今天自己一個人去飲茶,  叫了:

1.) 燒賣, (幾好)
2.) 叉燒腸粉, (好)
3.) 焗蛋撻 (普通) (不太熱)

總共要: 港幣一百四十五元 (幾貴)

要用手機下單叫點心.  我不太習慣.

我比較鍾意下單.

價錢比較貴, 可以一下.  焗蛋撻比較普通
題外話/補充資料: 要用手機下單. 服務好
2022-03-06
$145.2
試食活動
  • 叉燒腸粉
2021-12-02 2398 瀏覽
本來就諗住去銅鑼灣廣場翠園點知去到先見到個牌喺電梯度寫住多謝支持。原來已經結業咁就殺咗上去潮江春平時過嚟都唔係咁多人可能因為上邊冇咗搞到啲人嚟晒呢度叫咗些少小菜沙茶牛肉炒芥蘭鎮江骨羊腩煲川朝雞冇乜特別你唔會覺得佢難食但係好似快餐咁不過要特別讚嘅就係啲職員態度好好留意到間鋪真係有啲唔夠人手所以叫埋單或者點菜要忍讓下總括來講今次冇乜特別要讚要彈隔一排再嚟睇睇咩環境個沙茶牛肉都做得唔錯呢個比較乾啲
本來就諗住去銅鑼灣廣場翠園
點知去到先見到個牌喺電梯度寫住
多謝支持。原來已經結業
咁就殺咗上去潮江春

隔一排再嚟睇睇咩環境
個沙茶牛肉都做得唔錯

呢個比較乾啲
2021-09-29 2548 瀏覽
今天是中秋節正日,我們訂了銅鑼灣廣場裏的潮江春吃晚飯。餐廳不寬躺,坐在七人桌也有點擠迫。不過環境非常衛生,沒有任何污漬。食物方面:先來了一個拼盤,裏面有滷水豆腐配鵝片、炸蝦丸、海蜇及蘆筍炒帶子。最特別的還是拼盤中央有一個裝置,像一個走馬燈,播放着音樂(雖然環境太嘈吵,不是很聽得到),很有心思。再來是杏汁豬肺湯,杏仁味十分濃,豬肺入味。可惜有一點兒冷,令我們有些失望……接着我們吃的是蠔烙,雞蛋色澤金黃,非常漂亮。蠔的口感軟諗,香味十足。第四道菜是蘿蔔糕蝦煲,蝦肉彈牙,有海鮮味。下面有些蘿蔔糕墊着蝦肉,完全吸收醬汁的精華,十分入味。(只是太軟,沒有口感)然後我們吃了芥蘭炒牛肉,牛肉很軟,吸收蠔油味道。芥蘭色澤翠綠,香甜爽口,沒半分過硬。接下來是一碗腐竹白果浸菜心,腐竹的豆味濃,口感軟滑。白果甜中帶苦,完美地帶出湯的鮮味。菜芯清甜美味,口感爽脆。下一道菜是瑤柱蛋白炒飯,蛋白和瑤柱炒得均勻,味道香濃。炒飯中還有菜粒,增加口感。白飯粒粒分明,整體味道不錯。最後一道菜是蒜香炸子雞,整體烤得挺好,外皮又薄又脆,雞肉很結實。配搭乾蒜一起吃,味道更香。員工的服務質素也很好,會跟我們談天。這次晚餐的食物讓
今天是中秋節正日,我們訂了銅鑼灣廣場裏的潮江春吃晚飯。

拼盤

杏汁豬肺湯

接着我們吃的是蠔烙,雞蛋色澤金黃,非常漂亮。
蠔的口感軟諗,香味十足。
蠔烙

蘿蔔糕蝦煲

芥蘭炒牛肉
腐竹菜芯白果煲
白飯粒粒分明,整體味道不錯。
瑤柱蛋白炒飯
配搭乾蒜一起吃,味道更香。
蒜香燒雞
員工的服務質素也很好,會跟我們談天。
這次晚餐的食物讓我回味無窮,經歷也相當不錯。
2021-09-21
拼盤
蠔烙
蘿蔔糕蝦煲
芥蘭炒牛肉
腐竹菜芯白果煲
蒜香燒雞
2021-08-21 2110 瀏覽
銅鑼湾潮江春,午市套餐或点心食物都不錯,每次呢必叫杏汁菜膽豬肺湯,係我必嚟飲的, 今晚仲有羊肚菌燉螺頭湯都不錯, 蠔仔肉碎粥都幾大碗,可惜食到最后啲蠔有沙, 壽包係我老公嘅至愛,食咗一個打包回家。结論:食物不錯,只可惜無乜冷气,我覺得應該射燈太多,及我哋座角位,一边食一边流汗对住啲燈,勁熱,包都未來已急不及待叫定埋單。哈哈!
加拿大龍蝦 (蘿蔔糕底)
涼瓜斑腩煲
2021-08-20
加拿大龍蝦 (蘿蔔糕底)
  • 杏汁豬肺湯
2021-08-19 2058 瀏覽
幾個人去銅鑼灣食飯真係好多選擇, 又要岩口味, 價錢又唔好太貴, 另外就係唔好太嘈同埋枱與枱之間唔好太密, 今次就揀左潮江春, 之前都有來食過幾次, 主要係食物質素唔會差, 服務亦幾好, 另外就係好多時都會有唔同類別既套餐選擇今期佢地有好多唔同既優惠, 包括 AE, HSBC 卡既優惠, 另外餐廳自己都有優惠套餐, 由於今次係 4位男士, 最後就決定 $988 呢個優惠 4人餐,  套餐包括 4餸, 1湯, 2甜品 ! 點好菜, 等左 10分鐘左右, 鹵水鵝拼盤就到, 鵝肉切得厚薄適中, 帶少少脂肪, 好滑, 墨魚片夠爽,  原本套餐既豆醬雞賣哂, 改為走地雞, 肉質爽嫩滑, 再來係XO醬帶子蝦球, 兩位主角都好大隻好爽口, 而且 XO 醬炒得好香好夠味,  清蒸沙巴斑, 估唔到都幾大條, 好新鮮, 個杏汁豬肺湯非常濃郁, 絕對唔係行貨, 最後來埋個瑤柱蛋白炒飯, 炒飯好夠火喉, 米飯粒粒分明夠乾身, 講真各樣既份量都唔細, 炒飯來到既時候都已經飽左 8成,  但炒得咁好, 無理由唔食架主菜來哂食完, 換上了甜品, 先來紅棗糕,  新鮮熱辣而且唔會好甜但好香紅棗味, 另外一樣係楊枝甘露

主菜來哂食完, 換上了甜品, 先來紅棗糕,  新鮮熱辣而且唔會好甜但好香紅棗味, 另外一樣係楊枝甘露, 始於有芒果做主角, 點都會甜少少, 但可以接受 !
2021-08-18
2021-05-26 1770 瀏覽
我不是潮州人,但很喜歡吃潮州菜。香港好的潮州菜館/酒樓挺多的,銅鑼灣潮江春是其中之一。我喜歡潮江春的椒鹽黃魚,午市定價72元 有2條,皮炸得很香,魚肉很嫩,連魚骨也炸得脆卜卜,魚油的甘魚滿溢,是我的最愛!
我不是潮州人,但很喜歡吃潮州菜。
香港好的潮州菜館/酒樓挺多的,銅鑼灣潮江春是其中之一。

2021-03-03
2021-04-26 1572 瀏覽
龍蝦多伊面唔算多,簿簿地一層,兩個人食岩岩好食落龍蝦多過面,真係好爽好正。一整隻蝦,肉質結實彈牙大腸夠淋身,牙力唔夠都no problem海哲彈牙,但另外兩樣就麻麻地lu~兩個人比左六杯潮洲功夫茶,味道唔錯,消下膩🤤整體黎講個場冇咩人,座位好坐,寧靜舒適,加分位!!💯💯💯💯💯龍蝦伊面好味推薦,不過我今日食d 野都唔算真係好潮洲🤪AE 卡單叫6折💳
龍蝦多

伊面唔算多,簿簿地一層,兩個人食岩岩好
食落龍蝦多過面,真係好爽好正
。一整隻蝦,肉質結實彈牙

大腸夠淋身,牙力唔夠都no problem

海哲彈牙,但另外兩樣就麻麻地lu~

兩個人比左六杯潮洲功夫茶,味道唔錯,消下膩🤤

龍蝦伊面好味推薦,不過我今日食d 野都唔算真係好潮洲🤪

AE 卡單叫6折💳