2019-03-07 1372 瀏覽
前日聽朋友介紹大坑有間潮式火鍋店,於是同班friend過去嘗試下,點知去到發現有雞煲食,經過商量大家決定先食個雞煲再打邊爐。原本大家決定食個龍蝦雞煲,但系店員介紹咗個膏蟹雞煲,覺得都幾有新意於是就嘗試下,認真好味,麻辣得黎,又有蟹噶鮮味,認真值得推介,其次食完再打邊爐,牛丸,魚蛋,都好有潮州特色,仲有山東騸軲牛肉,認真冇得彈,入口即溶,另外值得推介噶系聖子,真系手指咁大條,最後埋單一千二百幾,價錢中規中矩,還算OK。
2019-03-04
2018-12-26 1057 瀏覽
食物簡直係唔值得去食,普通屋低買到200蚊嘅食材要成1000蚊,夠膽死雙拼鍋收兩個鍋嘅價錢,問佢嘅時候又唔講清楚。下次唔該俾返兩個鍋我,免得再有人中伏,我平時都唔留言,今次要題醒大家,乜鬼三秒響令,跟本就係包裝開出來,炸都無炸過,垃圾!真心嬲,快啲收當,湯低貴唔緊要,仲以為有咩新鮮蘿蔔皮,點知無味,頂爆佢。我留呢個言已經過咗一日,諗清楚先數你!千萬唔好去!為咗有得評, 我要寫夠200字 and I would like to express my feeling in English for English reader. This shop is a scamp, you won’t get what you paid for and food are totally rubbish! So don’t go, I really regret after going, not because of the price, but mainly the quality.
2018-06-25 1355 瀏覽
湯底款式很多 今日試咗兩款胡椒豬肚湯并牛尾湯 個牛尾湯牛味十足 我睇需要好多心機才做到 個豬肚湯味道真的太濃郁 但我個人嫌不夠辣 但味道真是出眾 牛尾湯配過鹹蛋蝦雲吞 味道好夾 豬肚湯配過凍豆腐加埋個烏冬 真係濃郁可口 啲調味醬汁也算多花欵 有成十五種不同的選擇 但地方就細啲 氣氛幾好 湯底就值得一讚 埋單價錢都算合理 最勁隔離枱果三個人食個雞煲 居然食咗六碗飯 珮服 下次我都會試吓個雞煲係未咁好味至得 反正也近地鉄站 約埋班朋友一起齊食又可以試多幾様
  • 各色湯底與餃子
2018-06-25 917 瀏覽
今日行過大坑一間叫潮民既火煱 有個雞煲158又真係唔貴 就去一試 原先都諗住沒有什麼特別 但一試後味超正 同一般鳼煲唔同 真係意想不到 試完再試牛肉 有四種牛肉梗係試到最好㗎啦 我覺得貴啲冇問題 試咗一個肥邊位 嘩頂級牛肉 即刻想叫多碟 但侍應話冇啦 這個真失敗 食一碟冇一碟 再問侍應有乜嘢好介紹 侍應話 有牛胸口 牛王喉 牛粉腸 都是味道獨特 一試都唔錯 下次一定要試佢個番茄蟹煲 見到隔離枱食 只蚧爆膏爆到離晒大浦 可惜今次食咗雞煲 下次我一定是高蟹煲😁😁😄
2018-06-24
  • 首選雞煲  蕃茄膏蟹喎
2018-04-06 1046 瀏覽
食咗啲咩:19肉蟹雞煲(真係冇改錯名)- 一開始侍應問我要小辣定唔辣?咁中辣同大呢?不如問要唔要辣...- 可能兩個嘅味根本唔夾,雞冇雞煲香味,蟹又冇蟹鮮甜味。-)加左午餐肉:我諗都好難搵到啲咁冇質素嘅午餐肉,完全鬆散冇味。-)加左碟牛肉:因為佢好似好高級好多選擇咁,我問侍應邊隻會瘦啲,佢話個個部位都會可以好瘦。結果整咗啲薄切雪櫃肉出來,咪又係大昌質素嘅美國冰格肥牛。環境:地方細唔緊要,香港租金貴,不過就好唔乾淨。侍應服務:-)掛住吹水,叫佢比個鉗我食蟹就幫我埋單。當時唔好話加餸同飲酒,連個煲都係食到一半。-)侍酒:扮晒高級,不過用咗serve紅酒同啤酒嘅方式來serve清酒,九唔搭八。我都飲晒支酒,佢仲問我駛唔駛幫我包起佢攞走... 兩個人晚餐大概食咗$1000,貴嘅又講唔上,不過都唔算平丫。竟然可以環境,食物,服務,都唔合格嘅。
食咗啲咩:

19肉蟹雞煲(真係冇改錯名)

- 一開始侍應問我要小辣定唔辣?
咁中辣同大呢?不如問要唔要辣...

- 可能兩個嘅味根本唔夾,雞冇雞煲香味,蟹又冇蟹鮮甜味。

環境:地方細唔緊要,香港租金貴,不過就好唔乾淨。

侍應服務:

2018-04-05
2018-01-31 972 瀏覽
雙拼湯底會收你兩個湯底正價,要留意。有兩間鋪,浣紗街那間感覺舒服很多,另外橫街鋪裝修殘舊,感覺去了舊式冰室。洗手間只有一隔,等很久才可以去。豚肉不是一片片是一條條的,又肥。咸蛋蝦雲吞值得一讚。
2018-01-14 856 瀏覽
湯底選擇算多,芫荽皮蛋湯底足料,食物也算多樣化,尤其包括牛肉不同部位,例如牛胸口、牛邊位、牛黃喉等。飲品裏頭有款「龍鳳可樂」,其實就是普通可樂溝對零度可樂再加檸檬。平時也容易滿坐,最好提前預訂,免得等位。2人光顧,點單如下:1)芫荽皮蛋湯底2)牛皇喉3)牛胸口4)牛丸5)豆苗帶子雲吞6)本地肥牛7)美國桶蠔8)蘿蔔9)菜心苗10)炸魚皮11)龍鳳可樂 x212)可樂13)醬料 x2加一後合共HK$964

平時也容易滿坐,最好提前預訂,免得等位。

2人光顧,點單如下:
13)醬料 x2
加一後合共HK$964
2018-01-12
2017-11-19 1161 瀏覽
週六晚上食甚麼才好呢 ,今天晚上在銅鑼灣有渣打藝術夜巡,抓了好機會,大伙可,以齊聚市區,於是,挑選了在台灣即非常的潮民火鍋,潮民火鍋坐落在地價非常昂貴的大坑區域,每回來到這,很多店鋪都是用一種神秘的面紗,光推門進去就可能需要勇氣的高門檻,反而彎進了浣紗街,很喜歡這裡有如台式眷村味道的小房,方格的成橫縱向切開的豆腐般,規模而方正,潮民就坐落在這棋盤中的一戶。在香港吃火鍋被,最重要的就是在湯頭,香港的火鍋湯就跟煲湯一樣,箇中精華全都在一鍋內,今天我們選了汕頭牛尾湯與大魚頭豆腐魚濃湯,喜歡這裡的手切肥牛肉,在牛尾湯涮涮七下,有如活體牛肉的口感,加上甘甜的牛尾湯汁,一盤牛肉就在一個瞬間被大家一掃而空,更不用說大頭魚湯,熬煮的鮮味,有如被施了米芝蓮魔法般,所有火鍋料都成一道好料理,這裡的一切好像被帶領回前陣子大家還在台南相聚的大家,無法想像,在香港大家能一同再齊聚並嚐到這鮮甜。
2017-11-11
紀念日
  • 汕頭牛尾湯、大魚頭豆腐魚濃湯、
  • 鹹蛋蝦餛飩、
  • 羅定魚腐、
  • 三秒腐皮
2017-10-08 1083 瀏覽
The shop is located at the heart of Taihang, and you can see the fire dragon dance from the window!The hotpot is tomato soup base and spicy base. It was so good, we finish it so fast I didn’t get a chance to take a photo. If you want a good mid-autumn festival dinner, this spot is perfect

2017-04-21 1431 瀏覽
今天跟朋友在天后大坑潮民火鍋食飯,當進入此店時,覺得跟其他火鍋店已有點不同,室内燈光柔和及有音樂播放,而且種類很多及自己喜觀很久的歌曲,我非常享受在這樣氣氛下食飯,食物方面也很好,當中包括蕃茄蟹鍋的膏蟹充滿金王色蟹膏,蘇格蘭蟶子王經過店悉心處理,肉質鲜美及爽口,跟我先前在其他地方食過的完全不同,山東手切牛肉很有牛肉味,手打爆汁牛丸够弹牙,還有一個咸蛋蝦雲餛飩非常特别及好味,加上侍應生的殷勤招待,雖然這顿晚餐收费稍高,但都是值得及贊賞

2017-04-12 801 瀏覽
同D朋友打完波想揾D野医吓肚,見E間潮民火鍋幾有人氣喎,ㄧ坐低就有人𣪧勤招待,D餐具光潔明亮,播D歌曲又夠經典,唔錯。侍應介紹㸃咗個沙爹湯底,叫咗碟頂級手切牛肉。點知ㄧ試就超鐘意呢個超濃沙爹淥牛肉真係第處揾唔到吾忍啦三個人就食咗三大碟。來多碟羊片,黑豚肉,真好食,呢個沙爹同D肉味夾到不得了。仲有D酸梅湯咁好飮嘅?真係食得開心。D朋友話下個月嚟E間潮民攪生日爬梯㖞,到時多人D又可以試埋其他嘢。埋单都係4百蚊位啫!帶住滿意回家
真係第處揾唔到
2017-04-03 538 瀏覽
朋友愛吃辣.我就燥底,四条友就來個麻辣拼蕃茄羔蚧鍋啦,估吾到D麻辣真係正到冇朋友,蕃茄湯淥蚧鮮味ㄧ流,食左二碟吾同味嘅牛肉超正,二隻蟶子加ㄧ碟海虾,牛丸啦帶子餃啦,來碟雜莱都OK,座位幾舒適嘅尤其是D音樂好令人想坐多陣感受吓現場氣氛,埋單每人四百幾OK吖我生日喎。下次ㄧ定要試吓個麻辣雞煲,聞到人地食緊,好香。可惜冇甜品送。
  • 蕃茄羔蟹鍋
2017-03-27 666 瀏覽
從未試過服務態度咁好嘅食市, 佢地係站喺客人角度去為客人服務, 座位舒適, 又唔迫, 另外最欣賞係牛肉, 佢地特別為客人提供筲箕, 方便客人, 實在太體貼喇, 依家喺香港, 真係好難搵到一間咁有 heart 嘅食市,如果要比分數, 一定係滿分呀,另外肉蟹,梅菜王豬肉丸必食推介, 重有雙併只需要按照價錢較高者, 另加10至20蚊, 就可以試多一款食物, 實在為我地呢 d 想試多款菜式客人而設, 岩岩試完一次, 已經好想再番去打多次邊爐喇, 平時我好少寫食評, 但今次真係感動到我
平時我好少寫食評, 但今次真係感動到我
2017-03-26
紀念日
2017-03-26 475 瀏覽
😁今日打咗電話俾 潮民老闆訂咗張枱六個人 想話比佢聽我想訂..... 點知我未講佢就話俾我聽六個人我幫你揸fit 心想咁犀利 我想食乜都知 到咗八點我準時到 仲特登買咗兩支wine 頭盤係象拔蚌同牡丹蝦刺身双拼 新鮮就係啦 但係就少啲啫 不過老闆又諗到我想食乜嘢喎 仲親晒我支wine 我今曰係真想食海鮮 嘩 跟住上嚟枱就係我最喜歡嘅番茄蟹湯 爆曬糕嘅高蟹 真係爆到你吾信 個蟹湯嘅味道係我最鍾意嘅 好強嘅蕃茄味 老闆話係用全天然蕃茄做 我已經愛上了 但我飲完啲番茄湯叫waiter幫我加番茄湯 個孤寒鬼只畀我一碗 真孤寒 之後老闆幫我揀了兩款牛肉 一款係極上雪花安格斯 真係溶口個 第二款係手切牛肉邊位 甘香又有牛肉味 真得。之後梗係問吓老闆 有冇點我鍾意嘅鹹蛋蝦餃 同潮民愛心餃 老闆話當然有啦 佢仲話仲有你鍾意嘅大花膠筒同大蟶子皇 佢個番茄湯趁海鮮真係一流 問佢點整又唔肯講真孤寒 不過真係好正 佢仲話下星期會有一個咖喱湯出爐 同香油一口牛肉鍋 我問老闆有冇番茄湯咁正 佢話我下星期落嚟試吓就知 之後點了幾款菜蔬同佢哋嗰個超甜粟米 已經夠飽 老闆超好人。仲請埋我飲佢知珍藏版威士忌 真超得 哩真好滿足 埋單都係400個人頭 真係唔貴 但已經想試吓佢個新嘅咖喱湯啦 心想咖喱湯都可以打邊爐???
2017-03-22
2017-03-25 307 瀏覽
機切肥牛食得多,食到厭!但呢度可以一嚐手切肥牛,肉質鮮嫩,色澤紅潤,唔韌,有嚼口,夠新鮮!侍應活潑善談,上菜快,服務態度好!環境一般,但亦有很多明星光顧,有幸可以見到少女時代成員之一
機切肥牛食得多,食到厭!
但呢度可以一嚐手切肥牛,

肉質鮮嫩,色澤紅潤,唔韌,有嚼口,夠新鮮!

侍應活潑善談,上菜快,服務態度好!
環境一般,但亦有很多明星光顧,

有幸可以見到少女時代成員之一
2017-03-24