2024-03-28 1785 瀏覽
三個人幫襯晚市,我今日喺呢度食晚飯。因為上網見到人推,又話有米芝蓮連續七年入選,諗住無伏啦。去到唔使排隊唔使等,叫咗三樣嘢。第一滷水鵝片,鵝肉柴,老,唔滑口。第二川椒雞,雞肉唔入味,只係外面嗰浸偏鹹,仲要有啲老,唔知點做到。第三魚蛋煲,中規中矩正常,街邊貨色,唔值呢個價錢。雖然有名youtube食家alfred推過,我見到都慕名而去,但我接受唔到呢個價錢呢個質素,亦唔知米芝蓮點評分。結論好簡單:唔好去,唔好食,唔好同自己銀包鬥氣。希望以後潮洲菜唔會再食到呢個水平。如果大家有機會嘅就避開呢度啦。
2024-03-28
🍴滷水鵝三拼 $78 (8/10)送咗個紫菜湯,紫菜好粥鹹鹹地,正常。本來想食滷水鵝片,但冇晒,就叫咗滷水鵝加鵝腸加墨魚片!滷水鵝俾咗背脊嘅位置,皮比較較厚肉比較少😂個皮好肥膩,肉都嫩滑又滷水嘅香味又會好鹹,墨魚片又口感,鵝腸得好爽口,份量都好足,個底下面有滷水豆腐,三拼都算抵食,飯正常份量比較啲,幾好食嘅。推薦指數: 8/10價錢唔貴, $78可以食到四個滷水餸,不過下次應該會叫滷水鵝片多肉少少🤣

🍴滷水鵝三拼 $78 (8/10)
送咗個紫菜湯,紫菜好粥鹹鹹地,正常。

推薦指數: 8/10
对于一间餐厅来说,上一次米其林已经非常不容易了,而连续拿了七年米其林足以证明这家店,不论是口味还是服务,都绝对是优秀中的优秀~ 坐落于港铁北角站附近的这家知名潮州菜,连续七年(2018 2019 2020 2021 2022 2023)被收录于米其林推荐必吃餐厅!还没吃之前就已经buff叠满了有没有!他们家除了传统的潮州打冷和卤水外,还有各式各样的炒菜和潮汕美食,目不暇接~ ⭐“镇店之宝”卤味三拼 作为以卤水著称的米其林王牌店,一定要试的便是他们家的卤水了!鹅肉➕猪颈肉➕金钱肚,味道简直不要太棒!!!真的嫩哭了,以后我该怎么正视街边的这些小店了555~ ⭐香煎咸带鱼 好脆!好鲜!好爽!跳出了传统炸物的限制,吃起来很舒服,入口即化~最重要的是,量也很足,感觉超级棒! ⭐鹅肾小食 真的是因为三拼太好吃了,所以又点了一份鹅肾,没想到这个也做的超棒!奈何肚子有限,不然一定都点一遍了555~ 米其林七年老店果然名不虚传!!!强烈推荐! 潮乐园地址:北角和富道96号侨裕大厦地下4号铺
⭐“镇店之宝”卤味三拼
⭐香煎咸带鱼
⭐鹅肾小食
米其林七年老店果然名不虚传!!!强烈推荐!

潮乐园
地址:北角和富道96号侨裕大厦地下4号铺
2024-01-14 1363 瀏覽
行過北角,朋友掹我去試試潮樂園嘅招牌菜。第一碗滷水三併吸引咗我,鵝肉嘅口感真係過癮,而啲鹅翼食落去嘅時候感覺真係入味得嚟又唔過咸,豬頸肉略帶咸香,同滷水鵝配埋一齊食,嗯,頂級享受!👌特別推介佢地嘅黄金煎豪餅,外皮香脆得黎唔油膩,幾件豪餅附上來個完美嘅蛋香味,食嗰陣真系夠哂震撼。最後啲细肉碎豪仔粥,正宗潮州風味,一啖粥入口,新鮮豪仔嘅鮮味同豐富嘅配料完美融合,簡直係味蕾嘅節日。🎉整晚過得咁愜意,店家嘅熱情服務加上幾碟地道潮州菜,味道正到喊出嚟,我就話你知,呢度絕對係美食探險必到之地。食完真係開心到飛起!😊

2023-12-18 1163 瀏覽
好多人黎呢間餐廳都會推介食潮州菜滷水鵝,我呢,每次過嚟就一定要叫韭菜豬紅,唔誇張咁講佢係我心目中前三既豬紅,啲汁非常濃郁入味,豬紅爽彈又唔腥,呢個質感真係唔係咁多間餐廳做得到。價錢方面要75蚊一份,唔算平宜,不過師傅次次都裝到個外賣盒滿晒,絕對唔會呃秤我一個人都可以食晒成大碗豬紅,證明真係好食到舔舔脷!
我一個人都可以食晒成大碗豬紅,證明真係好食到舔舔脷!

韭菜豬紅
外賣自取
韭菜豬紅
2023-11-04 1345 瀏覽
相信好多香港人都經常食潮州菜. 特別係打冷,滷味。今次我覺得最值得分享嘅係香港少有傳統潮州滷味-潮樂園潮樂園係香港少數獲得米芝蓮連續三年既出名潮州菜餐廳,能夠獲得米芝蓮推薦嘅平價美食,香港地係屈指可數今日我就去咗佢嘅午市純粹因為佢係米芝蓮 所以就試吓佢嘅滷味講真佢既滷味係出色 有口感有擺款我就試下鵝片同埋鵝腸飯加上潮州特色解膩湯真係好食 唔係hea 你果種豉油滷味佢有味得黎有點清甜,完全可以做到油而不膩不過美中不足嘅係佢坐位好窄,服務態度欠佳好似全部都唔休做咁,再加上人手不足所以如果你能成為嘅話係出色,但環境同埋服務態度真係好大改善評分:7/10
相信好多香港人都經常食潮州菜. 特別係打冷,滷味。

今次我覺得最值得分享嘅係香港少有傳統潮州滷味-潮樂園

今日我就去咗佢嘅午市
純粹因為佢係米芝蓮 所以就試吓佢嘅滷味
講真佢既滷味係出色 有口感有擺款

我就試下鵝片同埋鵝腸飯
加上潮州特色解膩湯
真係好食 唔係hea 你果種豉油滷味
佢有味得黎有點清甜,完全可以做到油而不膩

不過美中不足嘅係佢坐位好窄,服務態度欠佳
好似全部都唔休做咁,再加上人手不足
所以如果你能成為嘅話係出色,但環境同埋服務態度真係好大改善

評分:7/10

2023-09-30 1303 瀏覽
滷水鵝,乾柴 唔香凍馬友魚,麻麻哋,肉質好梅潮州雞,同普通切雞差不多 不吃也罷 太興可能會好少少只有菜正常啲,但亦唔係平,普通一碟菜都要$100同西環德記爭10個level,完全唔明點解係米芝蓮推介,中伏 下次不會再去除非你真係好想食潮州嘢,但係完全不抱期望會好啲,價錢亦唔平,最基本都要$200至$300.1個小菜環境都係普通,服務普通,食物質素普通 如果想食潮州嘢,建議都係去西環德記或者阿鴻小吃 呢間完全唔明點解米芝蓮推介,真係令人好懷疑
滷水鵝,乾柴 唔香
凍馬友魚,麻麻哋,肉質好梅
潮州雞,同普通切雞差不多 不吃也罷 太興可能會好少少

只有菜正常啲,但亦唔係平,普通一碟菜都要$100

同西環德記爭10個level,
完全唔明點解係米芝蓮推介,中伏
下次不會再去

2023-08-19 1411 瀏覽
見之前有YouTuber介紹過呢間,米芝蓮推介嘅滷水野,咁啱喺北角區返工就試吓。叫咗雙拼滷水鵝拼紅腸,以為得兩樣餸,原來下面送咗好多舊乾豆腐,啲滷水鵝份量好夠,好入味,推介一試!

店名/Shop Name:潮樂園 (和富道) (北角)地址/ Adresss: 北角和富道96號僑裕大廈地下4號舖種類/Type:潮州菜晚餐推介/Recommend:黃金炸蠔餅,獅頭鵝片,,啤酒+Friend, 爽人均價錢:~$100-150/人招牌獅頭鵝片滷水獅頭鵝片是一道以鵝肉為主料,搭配上豆腐等多種配料,在滷汁中燉煮而成的美食。獅頭鵝片的肉質鮮嫩,入口即化,搭配豆腐等配料口感豐富,飽滿而不膩。滷水獅頭鵝片的滷汁是這道菜的精髓,汁色紅亮,香氣四溢,口感醇厚,深受人們喜愛。滷汁的獨特風味來自多種香料和調味料,例如桂皮、八角、花椒、豆瓣醬等等,这些香料和調味料融合在一起,使滷汁口感豐富,令人回味無窮。總體來說,滷水獅頭鵝片是一道佳餚,肉質鮮美,滷汁醇厚,口感豐富,讓人垂涎欲滴,是這間獲獎米芝蓮餐廳必吃之選。黃金炸蠔餅黃金炸蠔餅是一道以新鮮蠔肉為主要食材,配以精選的調味料和麵粉混合而成的美食。這道菜的外層金黃酥脆,內裡鮮嫩多汁,口感豐富,鮮味十足。蠔肉的鮮美與酥脆的外衣完美結合,彰顯出中國傳統美食的精髓。黃金炸蠔餅的麵粉外衣是由多種調味料和麵粉混合而成,口感酥脆香脆,令人回味無窮。此外,
店名/Shop Name:潮樂園 (和富道) (北角)
種類/Type:潮州菜晚餐
人均價錢:~$100-150/人

招牌獅頭鵝片

黃金炸蠔餅
黃金炸蠔餅是一道以新鮮蠔肉為主要食材,配以精選的調味料和麵粉混合而成的美食。這道菜的外層金黃酥脆,內裡鮮嫩多汁,口感豐富,鮮味十足。蠔肉的鮮美與酥脆的外衣完美結合,彰顯出中國傳統美食的精髓。黃金炸蠔餅的麵粉外衣是由多種調味料和麵粉混合而成,口感酥脆香脆,令人回味無窮。此外,這道菜還會搭配上各種特色的醬汁,例如辣醬、魚露等,讓味蕾得到更多的刺激和享受。總的來說,黃金炸蠔餅是一道風味獨特、口感豐富的美食,不僅具有豐富的營養價值。

最後點多支自己喜愛的啤酒,簡直美食綻放
金豪餅獅頭鵝片
用餐優惠
試食活動
金豪餅獅頭鵝片
  • 黃金煎蠔餅
  • 獅頭鵝片
2023-06-26 1647 瀏覽
店名: 潮樂園地址: 北角和富道96號僑裕大廈地下4號舖北角站A1出口,行5分鐘環境: 3.5/5價錢: 4/5味道: 4.5/5心血來潮一大班人夜晚想食打冷,於是就揀左係北角嘅潮樂園,佢哋係大坑同中環都有分店🙈鹵水鵝片❤️❤️❤️❤️$188鹵水不會太鹹,鹵得好入味,鵝片面頭肥瘦適中,但到中間就比較肥,唔太食到😐黃金煎蠔餅❤️❤️❤️❤️❤️$118 蠔餅香口,色澤金黃,一啲都唔油膩,食落比較嘅䒰輕盈嘅,蠔仔份量好多,好濃蠔味,要encore🤩蠔仔肉碎粥 (例/鍋)❤️❤️❤️❤️❤️$68/$128好大鍋,成班人食份量都好夠,蠔仔好多,唔似出面得幾粒,有蠔味,唔腛,粥入面仲有好多魚肉碎,令粥底清甜好味😍普寧豆醬炒通菜❤️❤️❤️❤️$78通菜炒得啱啱好,味道亦夠味,唔會話太咸,但菜葉比較少,有啲失望🥲反沙香芋❤️❤️❤️❤️❤️$138一大碟有8大舊,外面包住砂糖脆卜卜,甜甜地,入面芋頭炸到外脆內軟啱啱好🥳當飯後甜品一流😋#stitchfoodie北角#foodie #香港美食 #美食推介 #港島美食 #九龍美食 #食好西 #香港吃貨 #打卡美食 #生日好去處 #拍拖好去處 #香港食評 #香港餐廳推介 #香港小食 #香港甜品
店名: 潮樂園

地址: 北角和富道96號僑裕大廈地下4號舖
北角站A1出口,行5分鐘

環境: 3.5/5
價錢: 4/5
味道: 4.5/5

鹵水鵝片❤️❤️❤️❤️

黃金煎蠔餅❤️❤️❤️❤️❤️
味,要encore🤩

蠔仔肉碎粥 (例/鍋)❤️❤️❤️❤️❤️
$68/$128

普寧豆醬炒通菜❤️❤️❤️❤️

反沙香芋❤️❤️❤️❤️❤️

#stitchfoodie北角

#foodie #香港美食 #美食推介 #港島美食 #九龍美食 #食好西 #香港吃貨 #打卡美食 #生日好去處 #拍拖好去處 #香港食評 #香港餐廳推介 #香港小食 #香港甜品 #香港西餐 #香港中菜 #香港泰菜 #香港日本菜 #炸雞 #放題 #火鍋 #打邊爐 #香港拉麵 #香港川菜 #香港台灣菜 #珍奶 #吃貨 #hkcafe #香港越南菜
2023-06-08 1351 瀏覽
對蠔仔粥情有獨鍾,香港試過好多間,呢間水準最高, 真材實料。 雞油花雕蒸馬友更係一絕, 鹹淡得,鱼肉滑到不得了,不愧為米芝蓮推介。 我住喺九龍區,而家已經唔想係我住嘅地區再食潮州嘢, 質素相差好遠, 建議係九龍區開多間分店。
2023-06-03
慶祝紀念
生日
  • 鎮店蠔仔粥
  • 韭菜豬紅
  • 反沙芋
  • 潮州三寶
  • 潮州凍蟹
呢間拎過米芝蓮美食推介嘅潮州菜,日頭座落係北角和富附近,就好似一間低調、普通嘅餐廳,估唔到大有來頭,好多款招牌潮式美食都出晒名。只不過我黎親呢頭只係食lunch,但性價比都唔錯,周不時都會過黎食。Lunch menu簡單啲,主要食碟頭飯,送一碗紫菜湯,但入面有放蒜蓉粒,個人就麻麻地蒜蓉味。店內嘅滷水鵝片同鵝肉好出色,揀任何一款餸都有滷豆腐墊底,唔好睇少滷豆腐,我覺得滷得好入味,唔會過咸,甚至好食過啲肉類添☺我聽朋友推介,揀咗新鮮沙薑雞拼雞腎(附送滷豆腐),估唔到沙薑雞都整得好好食,食得少少沙茶醬味,醬汁亦起沙,雞肉嫰滑,唔會”柴”,雞腎都好入味,好啱送飯。

沙薑雞拼雞腎飯
2023-04-17
沙薑雞拼雞腎飯
2023-02-15 2245 瀏覽
今晚臨時臨急喺北角搵地方食晚飯,上網見到呢間潮樂園,打去問問可以幫手安排座位,相當親切。餐廳走平民風,我地坐在一樓,除角落一張枱較寬敞外,其中枱都頗逼,沒有上去二樓,不知道樓上雅座如何。。鹵水鵝片 - 鹵水不會太鹹,鹵得好入味,鵝片肥瘦適中,油香不錯,底層有豆腐和花生,份量適中。椒鹽鮮魷 - 不夠脆身,魷魚有少少靭,慶幸粉漿調味搭救,整體味道不錯。凍烏頭 - 非常好食,啖啖肉,魚鮮味甜,黃豆醬頗鹹,要適量沾點。菜甫芥蘭炒飯 - 食到啖啖菜甫,幾惹味,炒飯都夠乾身。4個人食左六百幾蚊,算是中規中矩,可以一試。

菜甫芥蘭炒飯 - 食到啖啖菜甫,幾惹味,炒飯都夠乾身。

4個人食左六百幾蚊,算是中規中矩,可以一試。
鹵水鵝片
凍烏頭
椒鹽鮮魷
菜甫芥蘭炒飯
2023-02-15
5 分鐘 (堂食)
鹵水鵝片
凍烏頭
椒鹽鮮魷
菜甫芥蘭炒飯
2023-02-03 1474 瀏覽
 朋友生日而大家係year end party都食厭哂 pizza 意粉、薯條所以破格訂潮州野到會!出奇地超滿足,由前菜到甜品,份量都好足夠, 種類又特別,大家都食得好開心。潮州三寶、滷水鵝片大拼盤:滷水好入味,鵝腸夠爽,鵝肉鵝片出色韭菜豬紅:比較油,但份量幾多朝陽炸蝦蟹棗:正常發揮,同一般蝦餅差唔多潮式凍馬友:勁滑,滑到好似食緊魚生咁!超正!鹹香味,但係又唔會話超咸。鹹菜胡椒豬肚湯:胡椒味好濃,鹹菜夠甜香,豬肚都夠爽好食。金沙蒜香骨:正,好香,好快清哂。送粥一流。家鄉春菜腩肉煲:太油膩,春菜俾啲腩肉浸到超油,腩肉較乾,試咗一舊之後大家都唔敢食潮式豆醬蔥油手撕雞:還好。黃金糖醋伊麵:喺屋企煎返熱之後就好食,但係我個人覺得厚咗少少,同埋要點大量嘅糖先好食蠔仔粥、方魚肉碎粥:好味,但係唔夠食😂用嚟跟餸一流福果綠豆爽:唔會太甜,綠豆粒粒分明。

韭菜豬紅:比較油,但份量幾多

朝陽炸蝦蟹棗:正常發揮,同一般蝦餅差唔多

潮式凍馬友:勁滑,
滑到好似食緊魚生咁!超正!鹹香味,但係又唔會話超咸。

鹹菜胡椒豬肚湯:胡椒味好濃,鹹菜夠甜香,豬肚都夠爽好食。

金沙蒜香骨:正,好香,好快清哂。送粥一流。
家鄉春菜腩肉煲:

潮式豆醬蔥油手撕雞:還好。

蠔仔粥、方魚肉碎粥:好味,但係唔夠食😂用嚟跟餸一流

福果綠豆爽:唔會太甜,綠豆粒粒分明。
2023-01-03
外賣送餐
  • 鎮店蠔仔粥
🍴 湖陽蝦蟹棗 $148 (6/10)分別有四粒蟹棗同四粒蝦棗,蟹肉比較特別同埋少見,都有蟹嘅香味,食到蟹肉一絲絲入邊仲有啲馬蹄,蝦都一樣有馬蹄,不過冇想像中咁重蝦味,蟹會好食啲,整體係不過不失啦!🍴 蠔仔肉碎粥 $128 (8/10)好大碗,即係六個人份量都夠食!蠔仔好多,有蠔味,一啲都唔腥,仲要粒粒都好大粒,有好多方魚肉碎好香,個粥喺潮州粥,一粒粒米,有蠔味濃郁清甜,好好食!🍴 黃金煎蠔餅 $118 (10/10)蠔餅剪得好香口,色澤金黃,餅皮好薄,緊緊包住蠔仔,唔會好似台式嗰啲咁黏口,亦都唔似其他舖頭炸蠔餅咁油膩!食落比較輕盈嘅,蠔仔嘅份量好多,好濃蠔味,好好味!🍴潮樂園招牌炒米粉 $98 (7.8/10)雖然睇落去係一個好普通嘅炒米粉,但係好食嘅,都好多了,炒得乾身又香口,但未算係必叫!🍴 凍元朗楊氏烏頭 $158 (9.5/10)呢個比我想像中好食好多,魚肉好有肉汁,好香濃嘅魚味,肉質仲要好嫩滑,真心推薦!🍴鹵水鵝片大拼盤 $288 (8/10)超級多料,有鵝片,鵝腸,紅腸,大腸,豆腐,豬頭肉,五花腩,雞腎,滷水蛋,花生!播片唔會係好正常,鵝腸就好爽口,滷大腸都好入味彈牙,五
🍴 湖陽蝦蟹棗 $148 (6/10)

🍴 蠔仔肉碎粥 $128 (8/10)

🍴 黃金煎蠔餅 $118 (10/10)

🍴潮樂園招牌炒米粉 $98 (7.8/10)

🍴 凍元朗楊氏烏頭 $158 (9.5/10)

🍴鹵水鵝片大拼盤 $288 (8/10)
超級多料,有鵝片,鵝腸,紅腸,大腸,豆腐,豬頭肉,五花腩,雞腎,滷水蛋,花生!播片唔會係好正常,鵝腸就好爽口,滷大腸都好入味彈牙,五花腩香而不膩,豬頭肉好爽口,雞腎比較腍爽,豆腐都好亂滑,呢個價錢呢個份量都算抵食同埋好食!滷水汁係幾香,唔算好濃郁!

推薦指數: 8/10
真心傳統打冷嘅菜式都幾好食,食得出新鮮真功夫,個人推薦蠔仔粥,蠔餅,凍烏頭,大拼盤都係必叫,其他就正正常常!