2006-04-14 217 瀏覽
一次,我和家人到黃埔食晚餐,見到呢間餐廳幾多人食,又好奇想試下,咪入去食下囉。點知,上菜又慢、野又唔好食、埋單又慢,一家人都食得唔開心。但係,地方都幾乾淨、光亮。
(非會員)
我join左佢O地VIP會員年幾,優惠有88折及coupon(D coupon 要比錢買)昨晚我一家4口去食飯,侍應話轉左老闆,全部優惠及coupon都無用,只比個9折. (有無攪錯,一個月前都可以用,而且又無通知) OK唸住坐低左都照食.點菜後發覺好多O野比之前差好多.* 地板有D黐立立* D潮洲茶凍o既,個杯仲有唇膏印* D碟崩左一大塊* 埋單要等好耐卒之一個仙tips都無比,但都補唔番幾百元coupon!十分憤怒.......
* 地板有D黐立立
* D潮洲茶凍o既,個杯仲有唇膏印
* D碟崩左一大塊
* 埋單要等好耐
卒之一個仙tips都無比,但都補唔番幾百元coupon!
十分憤怒.......
2006-02-13 144 瀏覽
千祈唔好去呀!!!昨晚我和男友二人第一次到潮洲姑爺, 入到去之後, 係無人理會, 叫好多次先識得"針"茶, 之後聼到隔離o個枱人話又貴又唔好食, 我們心騐早d講啦, 因為我們已經落單了, 走人又唔係咁好. 當叫侍應落單後, 叫三樣就無兩樣, 總之推介o個d就無得食, 當時真係好想走, 慘!!! 前菜有咸菜,大頭菜同豆乾,全晚係佢o地最好食, 另外, 有個唔記得咩餃係淡o既; 糖醋麵好多油; 水晶飽就超甜, 好似食咗成個蓮蓉月餅落肚咁, 簡直係掂喉吞. 不知所謂. 去大排檔都無咁嬲. 埋單時, 我梗係一個仙都唔比啦, 當我攞剩1元時, 個waitess竟然縮手喎. 想搶錢咩. 梗係比我攞番啦, 嘻嘻! 之後佢就連一句多謝都無. d service 真係差!!! 千祈唔好去呀!!! 痛苦經歷!!!
千祈唔好去呀!!!

2006-01-05 8 瀏覽
昨晚到黃埔食飯,經過潮洲姑爺,見到只有兩檯客,心想人少少,都好啦,因為之前食過都ok,但入到去後發覺冇晒套餐食,只有散叫小菜,心想來潮洲姑爺哽係食潮洲凍蟹,叫侍應落單,點知佢話凍蟹要八佰八十蚊一隻,開頭我以為聽錯,問她是否一佰八十蚊,她說連買料都唔止啦!我問那凍蟹有多大,她就指給我看,我估計最多都係斤二兩, 噤咪差唔多伍十蚊一兩,重貴過食老鼠班,真係貴到嚇親人, 去尖沙咀食都唔會收噤貴,真係當人係水魚咩.
2004-11-04 71 瀏覽
裝修正,招呼不好,漏單,食物一般,很多雜項收費,唔扺。拿兩枝紅酒去飲,因為餐廳沒有大酒杯,連酒杯我都要自備,收開瓶費,錢會收,但侍應唔會倒酒,走的時候也不幫忙收拾酒杯。
裝修正,招呼不好,漏單,食物一般,很多雜項收費,唔扺。

2004-10-16 61 瀏覽
很少來黃埔,朋友提議這間〔他們也未吃過〕。一人點一樣,有:拼盆:有墨魚,鵝片,豆腐,蛋等,OK,略嫌蛋太孤寒,很薄。抄棵〔忘記全名】:類似上海年糕,上面是蠔仔蛋薄煎,熱食美味,凍了有點漏。方魚粥:香口。紫菜四寶湯:一般,沒驚喜。洗手間水龍頭頗特別。埋單時送了COUPON,但相信下次再來黃埔時,會試其他食店,因為選擇很多。
很少來黃埔,朋友提議這間〔他們也未吃過〕。一人點一樣,有:

拼盆:有墨魚,鵝片,豆腐,蛋等,OK,略嫌蛋太孤寒,很薄。
方魚粥:香口。
紫菜四寶湯:一般,沒驚喜。

洗手間水龍頭頗特別。

2004-05-02 4 瀏覽
的野好肥!
的野好肥!
2003-08-30 12 瀏覽
呢度o既環境比起一般打冷店真係舒服好多,也比較整潔;可能正因為咁,價錢都幾貴。先o黎o既前菜同潮州茶都唔錯;前菜有咸菜,大頭菜同豆乾,都幾好味。我地叫o左一客鵝片拼鵝翼,$88只得一小碟,碟底仲墊o左好多豆腐;雖然味道唔錯,但感覺好唔抵食。此外,仲叫o左兩客海鮮翅(每客$68),同幾乎檯檯都叫o既鮮蠔烙($58)。海鮮翅細細兜,唔算多翅,也冇乜海鮮,只得一隻蝦,冬菇同少少蟹肉。鮮蠔烙就不俗,裏面有好多蠔仔,煎得都幾香。加埋酸菜、茶芥、白粥、加一,埋單要成$370,都唔平;而且碟頭好細,男仕們要叫多幾碗粥先夠飽。相中就係海鮮翅。
2002-12-04 6 瀏覽
環境乾淨唔錯, 但食物普通, 且貴, 前兩天吃午飯, 只叫了鵝片併掌翼, 煎蠔烙和方魚肉碎粥, 味道一般, 比唔上佳寧娜, 煎蠔烙油淋淋, 蠔仔係好多好新鮮, 但覺得廟街的好食, 嘩!埋單過二百蚊, 如果好好食的, 都唔算貴, 真係唔抵。
2002-04-07 5 瀏覽
昨晚再度光顧, 點了"老香黃佛手骨", "方魚肉碎粥", "鵝片"和"豆醬炒時蔬".<br><br>"方魚肉碎粥"內的方魚比上次多了, 有進步. "老香黃佛手骨"味道不俗, 但似乎油膩了一點, 而且肉不太夠"淋". "豆醬抄時蔬"亦似乎下得太多油了. "鵝片"水準和上次一樣.<br><br>總的來說, 菜色味道不差, 雖然價錢不太便宜.
<br>
<br>總的來說, 菜色味道不差, 雖然價錢不太便宜.
2002-01-10 16 瀏覽
見到整個餐廳的裝修都幾好幾舒服,入去試下,樣樣菜都唔錯,糖醋麵唔會太油,麒麟滑豆腐D豆腐真係幾滑,肉涷幾爽,魯肉麵的肉幾滑.最得意係佢地的洗手間,點得意法,要你地自己睇睇.
2001-12-30 9 瀏覽
潮洲菜當然唔少得醃咸酸菜(?)同菜甫小碟 <br>共四碟清哂 <br>另五個大人一個小朋友叫佐個六百幾蚊既四人 <br>有潮式鴨(鵝? 唔識分)全食<掌翼, 腎, 鴨片, 豬大腸等> <br>韓江煲仔翅四位<落少少芫茜同醋惹味好多> <br>方魚炒拾菜<方魚片炒九菜花芽菜, 好似唔多抵咁> <br>脆皮八寶大腸<糯米飯釀豬大腸, 幾好味架!> <br>辣椒膏炒肉蟹<本人非常欣賞, 酸酸甜甜咁唔係點辣> <br>唔記得乜乜炒飯<比較淋身, 但味道不錯> <br>金磚, 銀磚<蕃薯件, 芋件舖佐黃糖漿同芝麻, 一件好味, 兩件已太漏> <br> <br>人幾多要等位, 無得訂位 <br>裝修雖然唔錯但都幾迫下 <br>服務就唔算差但又唔算好好 <br>有機會都
潮洲菜當然唔少得醃咸酸菜(?)同菜甫小碟 <br>
共四碟清哂 <br>
另五個大人一個小朋友叫佐個六百幾蚊既四人 <br>
韓江煲仔翅四位<落少少芫茜同醋惹味好多> <br>
方魚炒拾菜<方魚片炒九菜花芽菜, 好似唔多抵咁> <br>
脆皮八寶大腸<糯米飯釀豬大腸, 幾好味架!> <br>
唔記得乜乜炒飯<比較淋身, 但味道不錯> <br>
<br>
人幾多要等位, 無得訂位 <br>
裝修雖然唔錯但都幾迫下 <br>
服務就唔算差但又唔算好好 <br>
有機會都想幫襯多次 <br>
試下人地話必食既欖菜肉鬆四季豆 <br>
只係希望可以平番o的
2001-12-19 6 瀏覽
佢有好多潮州甜品,樣樣都好食,特別係翻沙竽。鹹點有饒平炒糕粿,唔係度度食得到。我叫左碗魚旦粉,彈牙冶味,不過好野自然係略貴, 但仍然食得過。晚飯記得訂位,唔係都幾難有位。
2001-12-17 6 瀏覽
呢間舖頭我都試過3次, 覺得最好係"潮州水蟹粥""豆醬雞"$90/半隻......價錢就唔算抵, 但味道的確係唔錯^^.... 今次我和男友個老豆來吃飯...但就有點掃興.....因為呢間舖在晚上食飯時間不設"吸煙區".......搞到世伯整頓飯周身唔自在....老人家有煙癮..食到一半就要走到門口吸煙....無癮~ 我都明白吸煙危害自己健康和他人健康.我自己亦不吸煙...但都應該把小部份畫為吸煙區, 照顧下D食左幾廿年既老人...而且都未全面禁煙.....雖然整頓飯有D瑕疵...但這頓潮州菜都好滿意, 我喜歡食"潮州四寶湯"..."水蟹粥"好鮮味.......反而...招牌菜"老香黃佛手骨"$65.00...就覺得太"漏".......
2001-12-15 8 瀏覽
欖菜肉碎四季豆真係好鬼好味,仲有"老"水拼盤,超正。
欖菜肉碎四季豆真係好鬼好味,仲有"老"水拼盤,超正。