2017-03-06 2791 瀏覽
今晚同阿爸阿媽出街食,就黎到潮客,未黎過呢度晚飯只係飲過茶,叫了幾款食飯就開動了。食潮洲野梗係要整番碟鵝片啦,鵝肉夠味夠腍,花淑八角味比較重,底下鋪滿豆腐,佢地d豆腐係好滑好滑的,兩老好鍾意食鹽焗鷄半隻,名符其實夠咸,不過用再點調味料也夠哂味,而且肉質也很腍滑,餸飯一流!呢味叫三鮮豆腐煲,主角係豆腐,配料也很特別,三鮮我食到有蝦仁,羊肉(因為食到塊肉係有小小酥味),以及一種海産(唔記得叫咩名,又鮮甜又彈牙的),比較特別!仲有咕嚕肉,味道不錯,酸甜味適當中兩老也很滿意今餐飯,一人吃了2碗飯
仲有咕嚕肉,味道不錯,酸甜味適當中
兩老也很滿意今餐飯,一人吃了2碗飯
2016-11-24 2552 瀏覽
今晚同4個老細俾面同我食飯佢地話想食潮野咁就食潮州野夠潮啦位於健威坊人流唔算多可以安靜傾下計係其次最重係食因爲好餓先來個頭盤 鵝豆腐紅腸都好味鹵水汁太少有點美中不足咕嚕肉成日食一咬好[林]好易入口都係個句好少汁呀!潮式魚蛋可以一試炸大腸個樣麻麻 好似番炸個咁 食落唔似薯片本人同糯米飯不嬲都唔fd 食過潮客既糯米飯可以立即同佢做番朋友一定要食芝麻雞個人覺得普通唔難食4季豆好食下次可以同屋企人食不錯選擇
今晚同4個老細俾面同我食飯
最重係食因爲好餓
先來個頭盤 鵝豆腐紅腸都好味
鹵水汁太少有點美中不足
咕嚕肉成日食一咬好[林]好易入口
都係個句好少汁呀!
潮式魚蛋可以一試

下次可以同屋企人食
不錯選擇
2016-11-21
2016-10-24 1571 瀏覽
家父想吃鹵水鵝,附近只有潮客一間茶樓有售,於是在此買走鹵水鵝下庄加一份鹵水墨魚。鹵水鵝甘香味美,咸淡適中,肉質尚算鮮嫩,放入口很易咀嚼,一點也不韌;至於墨魚就不算太肥美,食落沒有什麼味道同肉質比較實。
外賣自取
2016-08-02 2414 瀏覽
今年香港第一個颱風天半日假期奶油包就同爸爸媽媽去屋企附近既『潮客』食個LUNCH就完結左『潮客』係北角健威坊都開左好多年以往奶油包通常都係嚟食下晚飯今次就試下飲茶點心方面,其實都有唔少既選擇奶油包就叫左6樣野分別有馬蹄糕,炸雲吞,糯米卷,菜苗餃,叉燒包同馬拉糕而家就等奶油包分享一下食後感:馬蹄糕煎得好香而且馬蹄都好夠唔會太甜炸雲吞個皮好香脆食落唔會太油糯米卷都唔錯入面既花生都唔少但覺得個皮可以再薄D菜苗餃幾鮮味但係今次好似個廚落多左鹽好鬼咸但個皮唔係太厚叉燒包係京式既所以個外型好似雞包仔咁但而且比出面既叉燒包咸D個皮都冇咁甜馬拉糕呢一籠咁上一開八...件件都咁大件食落唔會太甜都幾香(可能因為用豬油整)整餐嚟講...值70分既但係價錢好似貴左D而且『潮客』而家收茶錢...真心覺得係貴貴地....
今年香港第一個颱風天半日假期
『潮客』係北角健威坊都開左好多年
以往奶油包通常都係嚟食下晚飯
今次就試下飲茶

點心方面,其實都有唔少既選擇
奶油包就叫左6樣野
分別有馬蹄糕,炸雲吞,糯米卷,菜苗餃,叉燒包同馬拉糕

而家就等奶油包分享一下食後感:

馬拉糕呢一籠咁上
一開八...
件件都咁大件
食落唔會太甜
都幾香(可能因為用豬油整)
整餐嚟講...值70分既
但係價錢好似貴左D
而且『潮客』而家收茶錢...
真心覺得係貴貴地....
2016-08-02
2016-06-20 1961 瀏覽
呢度連星期六、日都有早市優惠。呢日星期日早咗起身有嘢做,做完就黎嘆個1+1早餐套餐($25.8),係一個粥或飯配指定嘅一個點心。我哋叫咗2個1+1再加多個點心就飽晒!柴魚花生粥 - 柴魚好香口, 粥底好滑, 料好多, 正 鳳爪排骨飯 - 份量剛好一人, 如果一個人黎食呢個1+1套餐, 簡直係Wonderful, 唔駛講, 呢個一定唔會難食!潮州蒸粉果 - 呢個皮略為厚咗啲, 不過我食過好多間啲粉果都係咁上下, 我估潮州粉果係一定要咁掛~~瑤柱珍珠雞 - 呢個好好味, 因為好足料, 係飽肚之選魚肉釀青椒仔 - 魚肉同青椒煎得好好, 冇分開到, 辣就唔太辣, 平時好辣好正, 呢間呢個就唔太辣, 但都好好味道!呢度啲阿姐好好人, 又好快手, 一叫即刻過黎, 完全冇渣流灘, 係我最鍾意嘅原因! 服務一流呀!

柴魚花生粥 - 柴魚好香口, 粥底好滑, 料好多, 正
瑤柱珍珠雞 - 呢個好好味, 因為好足料, 係飽肚之選
2016-06-05
$45 (早餐)
2016-05-21 1659 瀏覽
今日有事要出旺角,搭小巴至健威花園,先去商場覓食。時間尚早,人流不多,潮客周六日也有提供優惠早餐孖寶$25.8,明火靚粥或合時盅仔飯,配一款點心,挺吸引的,走了入內。鳳爪排骨飯以蒸碗盛載,熱辣辣的,有兩隻鳳爪和數件偏肥的排骨。飯蒸得軟硬適中,入口嚼勁甚佳,且混入鮮香豉油,油香豉香滿溢,好好吃!特式鮮竹卷內塞滿了豬肉冬菇西芹等餡料,由一片豆皮包裹,再加上蠔油獻汁。只略嫌餡料過於硬實,且不鮮不美也。鮮蝦炸雲吞一客三粒,雖則油膩膩的,幸雲吞炸得薄脆香口非常,內包著少適鮮蝦餡料。近期大熱的熱薯,潮客也用以製作出沖繩紫薯餅煎軟餅,油份太多了,表層沾滿芝麻的軟餅口感粘糯香軟,惜軟餅盡吸油份,入口油膩萬分。紫薯也只見其色,不覺其味,失敗也。
2016-05-21
$72 (早餐)
2015-08-25 1742 瀏覽
好久不來這家餐廳,雖然在健威坊只是小小一家店面,但是裝潢算得上大方明亮,而且又離家超級近,所以很喜歡來。這次點了3個點心,鮮蝦燒麥皇,馬拉糕,鹹水角。鹹水角上桌後發現是溫的,可見並不是新鮮炸出來,叫服務生去叮熱番,味道OK但口感不是很好。另外兩道水準中上,價位也是適中,每次來都會點來吃。這次另外嘗試了鵝掌鮑汁伊麵,賣相不錯,但味道太淡,湯汁也稍微多了一些,食之無味是一個遺憾。一份78元。
2015-01-05 2032 瀏覽
嫲嫲在12月尾生日,因為老人家很想吃翅,所以是日家人安排了在位於北角的潮客吃晚餐慶祝! 潮客一名結合了潮州菜和客家菜,我很少吃潮州菜或打冷,今次又可以大飽口福了~ 作為後輩的當然交由長輩們決定菜式,他們應該訂了一個套餐吧?  在用餐前有鹹花生及潮州茶,輕啜潮州功夫茶,味道較濃,帶點甘香。首先送上的是潮式鹵水拼盤。我一向怕吃內臟,所以這客鹵水拼盤我主攻豆腐和雞蛋,調味恰到好處,清爽可口。之後是凍烏頭,除了日本魚生外,我還是第一次凍食魚呢!這款凍烏頭先用盬醃好烏頭再蒸熟,然後放涼而成,旁邊配有非常鹹的普寧豆醬。凍食烏頭意外地不俗,帶陣陣鹹香的魚肉不失魚的鮮味,肉質鮮嫩,蘸上普寧豆醬後鹹味更為突出,非常特別,開胃又好食。老人家指定的潮州翅很足料,暖烘烘的翅質地濃稠,加入少許莞茜能帶出味道。這款潮州蠔餅煎得有點像意大利式薄PIZZA,金黃色的蠔餅夾有大量蠔仔,上面加了日本料理常見的木魚絲,有點想起日本燒餅~薄蠔餅煎得油而不膩,頗易入口,口感香脆,不俗。炸雙棗其實是炸蝦肉和蟹肉,啖啖肉且彈牙,正常水準。一頓晚餐當然少不得健康的蔬菜,這款芥蘭炒豬肉炒得爽口。另外還有金銀蛋上湯浸豆苗,很久沒有吃
鹹花生及潮州茶
作為後輩的當然交由長輩們決定菜式,他們應該訂了一個套餐吧?  在用餐前有鹹花生潮州茶,輕啜潮州功夫茶,味道較濃,帶點甘香。
潮式鹵水拼盤
凍烏頭
之後是凍烏頭,除了日本魚生外,我還是第一次凍食魚呢!
潮州翅
潮州蠔餅
薄蠔餅煎得油而不膩,頗易入口,口感香脆,不俗。
炸雙棗
炸雙棗其實是炸蝦肉和蟹肉,啖啖肉且彈牙,正常水準。
芥蘭炒豬肉
一頓晚餐當然少不得健康的蔬菜,這款芥蘭炒豬肉炒得爽口。
金銀蛋上湯浸豆苗
另外還有金銀蛋上湯浸豆苗,很久沒有吃過豆苗了,這裡的豆苗很新鮮,煮得入味,好吃。
鹽焗雞
我對雞的興趣不大,不過這款鹽焗雞確實焗得入味,親友們都說很鹹。
蠔仔粥
在這種寒冷的天氣最適合吃暖胃的蠔仔粥,店員已預先幫我們分好蠔仔粥,湯飯裡加入了冬菇絲及肉碎等,蠔仔粥猶如湯飯,飯粒口感綿綿,綜合了多種食材,不用加入胡椒粉已經很夠味了。
糖醋麵
主菜之一有糖醋麵,吃到這裡記得以前曾嚐過這款潮州菜式!
店員將糖醋麵切成小份,仔細看看會見到裡面幼細的麵條,這客糖醋麵煎得香脆,可按自己的喜好蘸上糖和香醋,我較喜歡配上醋後的酸味。
椰汁西米露
吃到這裡已經非常飽了,但仍然要吃甜品
椰汁西米露,要數小時候最喜歡的甜品非西米露和豆花莫屬,是晚品嚐了久違的西米露,椰味很重,熱呼呼,椰汁非常濃稠,再加上粒粒西米和粟米,好吃!
雙色水晶包及壽包
甜品還有顏色奪目的雙色水晶包及壽包。為嫲嫲慶生的壽包超巨型!
但當天親友還準備了蛋糕慶祝生日,所以最後將這些甜品打包回家慢慢享用,免得浪費。
這頓生日飯真的吃得超飽,整體食物質素十分不俗,而最重要的是老人家吃得開心,看到她燦爛的笑容已是這頓晚飯最大的滿足了!
2014-12-23
慶祝紀念
生日
  • 凍烏頭
  • 糖醋麵
  • 椰汁西米露
2014-09-10 1922 瀏覽
老闆中午訂了一圍吃套餐~「老」水拚盤: 有蛋, 豆腐乾,豬耳這些常見的材料, 挺入味的, 最特別是有五花肉, 不過肥肉較多, 油膩了點, 同事們都不敢吃~海鮮「更」: OK, 都是黏糊糊的生粉水, 幸好不太咸~鮑魚炆節瓜: 想不到每人有一隻鮑魚, 好抵吃啊杏仁花枝丸: 用杏仁片包裹著花枝丸來炸, 有點硬, 亦比較油膩, 花枝丸彈牙, 味道略淡, 要沾酸甜醬吃才有味炆比目魚: 魚肉很嫩, 但外面有一層粉, 應該是炸過的, 不喜歡, 亦太咸了鹽焗雞: 不咸, 肉滑, 只是那只雞本身太肥了杞子桂花糕: 大大件! 味道OK, 溝水多, 所以易爛~綠豆露: 熱熱的, 不太甜, 好吃, 只是粉加得太多, 太糊~還有其他菜, 但都忘了, 整體來講, 全都是大大件, 好抵吃~
老闆中午訂了一圍吃套餐~

海鮮「更」: OK, 都是黏糊糊的生粉水, 幸好不太咸~

鮑魚炆節瓜: 想不到每人有一隻鮑魚, 好抵吃啊

鹽焗雞: 不咸, 肉滑, 只是那只雞本身太肥了

杞子桂花糕: 大大件! 味道OK, 溝水多, 所以易爛~

2013-09-15 1969 瀏覽
炸多春魚很好吃! 吃上去不會太油,最重要的是保持香脆!! 炸粉也不會太厚,有魚味!! 正!香脆,內裡的蝦大隻又彈牙!忘了叫咩名,但記得外皮脆的,但咬落一啖油!炒飯一個字:鹹!不流沙的流沙包!普通菜一碟!冇特別!
炸多春魚
蝦角
香脆,內裡的蝦大隻又彈牙!
忘了名字
忘了叫咩名,但記得外皮脆的,但咬落一啖油!
炒飯
炒飯一個字:鹹!
芝麻流沙包
不流沙的流沙包!
普通菜一碟!冇特別!
午餐
炸多春魚
蝦角
2012-11-07 1439 瀏覽
今日一家人同麻麻食飯,帶佢試新野-潮州菜,因為有訂枱關係所以唔需要等位一黎食左個胡椒湯底煮既烏頭魚,那個胡椒湯底實在太正喇味道不會太咸,辣辣地真係好正,而家涼涼地最岩暖胃保一保.再黎每人一碗足兩両潮州翅, 淡淡都食到翅,不過偏咸,加少少醋會好d....再黎滷水大腸加滷水鵝片, 滷得岩岩好,唔會太咸再叫左個沙爹牛肉菜心就一般喇,菜心好d生,沙爹味道太濃仲有一窩蠔仔粥....用料十足
真係啖啖翅架!!!
再黎滷水大腸加滷水鵝片, 滷得岩岩好,唔會太咸
好入味,大腸好肥好正.
再叫左個沙爹牛肉菜心就一般喇,菜心好d生,沙爹味道太濃
仲有一窩蠔仔粥....用料十足
2012-10-21
真係啖啖翅架!!!
好入味,大腸好肥好正.
  • 潮州翅
  • 蠔仔粥
是日老人家想食潮州翅..不便遠行, 就附近一試潮客水準..潮州翅 一的都唔水, 好多翅, 係十分"杰" !! 比起平時出邊食的雞絲翅蟹黃翅完全唔同水準 !! 當然收費比起個的都有返咁上下.. 沙爹牛肉炒菜 沙爹味濃, 用黎送飯一流!! 同埋最緊要唔水!!菜炒得岩岩好 !! 唔太油!! 老人家都食到!!豬頸肉拼紅腸 豬頸肉大大塊,口感一流!! 布腸就平平無奇..也正常吧..鹵水豬大腸 我食潮州野一定會點大腸..今次都做得唔錯..無異味,洗得好乾淨 !!入口唔會太肥膩..都算唔錯.但唔太入味..唔記得咩名,潮州菜,老人家點的.有芋頭,肉碎..老實說..個人唔岩食.食完一件已唔想再食..另外仲點左個蠔仔粥 比例岩岩好,,好多蠔,而且一的沙都無 !! 仲有好多”方魚”..食落口唔會只係粥水咁寡!! 唔錯 !! 其實有少少估唔到..北角商場仔既潮州翅竟然有返咁上下水準..驚喜!!
是日老人家想食潮州翅..
不便遠行, 就附近一試潮客水準..
潮州翅

一的都唔水, 好多翅, 係十分"杰" !!
比起平時出邊食的雞絲翅蟹黃翅完全唔同水準 !!
當然收費比起個的都有返咁上下..
沙爹牛肉炒菜

沙爹味濃, 用黎送飯一流!! 同埋最緊要唔水!!
菜炒得岩岩好 !! 唔太油!! 老人家都食到!!
豬頸肉拼紅腸

豬頸肉大大塊,口感一流!!
布腸就平平無奇..也正常吧..
鹵水豬大腸

我食潮州野一定會點大腸..
今次都做得唔錯..無異味,洗得好乾淨 !!
入口唔會太肥膩..都算唔錯.但唔太入味..
唔記得咩名,潮州菜,老人家點的.

有芋頭,肉碎..老實說..
個人唔岩食.食完一件已唔想再食..

另外仲點左個蠔仔粥

比例岩岩好,,好多蠔,而且一的沙都無 !!
仲有好多”方魚”..食落口唔會只係粥水咁寡!! 唔錯 !!

其實有少少估唔到..
北角商場仔既潮州翅竟然有返咁上下水準..驚喜!!
2012-10-21
2012-05-10 846 瀏覽
早茶時段叫了數樣食物,分別係鳳爪排骨飯, 咖哩蒸土魷,特式鮮竹卷鳳爪排骨飯鳳爪看似味濃但吃食落沒有什麼味道,排骨淋而香口(神奇地,好多間d排骨都係好食),飯不會太乾或太濕,軟硬適中,但欠飯香味,不過比新都會好,(因新都會盅飯既飯太部分時間都係好似比水浸咁,D飯實在太濕,一"pet pet"咁...),百好,稻香d飯都有飯香也不會太濕飯餸既分量方面算是在北角咁多間酒樓最少的一間,是平日在百好,稻香, 明星, 新都會等等.. 的一半左有 分量最少味道普普通通 但價錢並不是最平咖哩蒸土魷咖哩蒸土魷真係無咩咖哩味,土魷同係底既麵十分爽口彈牙,口感一流,但係味道真係淡而無味,若果味道能夠改善,有望會成為一道值得一試的點心特式鮮竹卷賣相不佳,食落有點像放了很久,不太新鮮,而且有些酸叔的味道.....最後值得一讚既係, 1. 環境乾淨舒適,設有獨立卡位,2. 服務員們態度很好,很客氣很有禮貌,而且多年輕人,所以較有朝氣.3. 免加一茶介,茶的味道算得上比稻香, 明星, 新都會好,而且不另外收錢,這個是我意想不到的
早茶時段叫了數樣食物,
分別係鳳爪排骨飯, 咖哩蒸土魷,特式鮮竹卷
鳳爪排骨飯
鳳爪排骨飯
鳳爪看似味濃但吃食落沒有什麼味道,
排骨淋而香口(神奇地,好多間d排骨都係好食),
飯不會太乾或太濕,軟硬適中,但欠飯香味,
不過比新都會好,
百好,稻香d飯都有飯香也不會太濕
飯餸既分量方面算是在北角咁多間酒樓最少的一間,
是平日在百好,稻香, 明星, 新都會等等.. 的一半左有
分量最少味道普普通通 但價錢並不是最平
咖哩蒸土魷
咖哩蒸土魷
咖哩蒸土魷真係無咩咖哩味,
土魷同係底既麵十分爽口彈牙,
口感一流,
但係味道真係淡而無味,
若果味道能夠改善,
有望會成為一道值得一試的點心
特式鮮竹卷
特式鮮竹卷
賣相不佳,
食落有點像放了很久,
不太新鮮,
而且有些酸叔的味道.....

最後值得一讚既係,
1. 環境乾淨舒適,
設有獨立卡位,
2. 服務員們態度很好,
很客氣很有禮貌,
而且多年輕人,
所以較有朝氣.
3. 免加一茶介,
茶的味道算得上比稻香, 明星, 新都會好,
而且不另外收錢,
這個是我意想不到的
2012-05-09
  • N/A
2011-12-30 699 瀏覽
晚上約九時與愛人來到,店裡的客人不多,經理叫我們選擇卡位或圓枱,我們選擇了卡位。卡位是L形的,坐得很舒服。宵夜時段鹵水菜式六折,小菜七折,我們本已落單,但鹵水大腸售罄,我們便轉叫一個二人餐($298.)。這個餐有五道菜,加一個客家甜包及一杯橙汁,但經理說甜包售罄所以轉為雙色水晶包。橙汁是現成的,不是鮮榨。先來的是海蜇手撕雞拼青瓜,這個味道不錯,青瓜很清爽,手撕雞及海蜇味道調校得不錯。再來是紅燒竹笙海皇翅,很足料。百花球拼椰香蝦,百花球即是炸蝦丸,很新鮮很好味,椰香蝦就一般,椰香味太重吃不到蝦味,但蝦新鮮炸得很脆。花膠扣鵝掌,這個是煲仔上,很夠熱,花膠是原隻的。鵝掌若再腍一些會比較理想。香草汁焗魚扒伊麵,這個很西式,很香牛油及香草味,第一次配伊麵不是配意粉,但味道竟然很夾,魚扒很好味,不是龍利柳。雙色水晶包,這個很令我滿意,皮很薄,豆沙及奶黃很足料,味道不太甜,正!楊枝金露,這個是全個餐最失敗,芒果汁底味道很假,內裡的不是芒果肉而是類似芒果爽的東西,差!整個餐都很夠熱,最特別是這個寫明是二人餐,但每個菜是每位上的,除了水晶包外,每碟菜都是一人一份。很適合不太相熟的朋友吃飯。這裡的服務很週
我們選擇了卡位。卡位是L形的,坐得很舒服。

我們便轉叫一個二人餐($298.)。
餐牌
轉為雙色水晶包。橙汁是現成的,不是鮮榨。

先來的是
海蜇手撕雞拼青瓜,這個味道不錯,青瓜很清爽,
手撕雞及海蜇味道調校得不錯。

再來是
紅燒竹笙海皇翅,很足料。
百花球拼椰花蝦
百花球拼椰香蝦,百花球即是炸蝦丸,很新鮮很好味,
椰香蝦就一般,椰香味太重吃不到蝦味,但蝦新鮮炸得很脆。
花膠扣鵝掌
花膠扣鵝掌,這個是煲仔上,很夠熱,花膠是原隻的。
鵝掌若再腍一些會比較理想。
香草汁焗魚扒伊麵
香草汁焗魚扒伊麵,這個很西式,很香牛油及香草味,
雙色水晶包
雙色水晶包,這個很令我滿意,皮很薄,豆沙及奶黃很足料,
味道不太甜,正!
楊枝金露
楊枝金露,這個是全個餐最失敗,芒果汁底味道很假,
內裡的不是芒果肉而是類似芒果爽的東西,差!

這裡的服務很週到,每樣東西都跟得很足。

這裡不收茶芥,最後埋單連加一,HK$328.-。
2011-12-29
慶祝紀念
紀念日
花膠扣鵝掌
百花球拼椰花蝦
雙色水晶包
香草汁焗魚扒伊麵
餐牌
  • 百花球(炸蝦丸),香草汁焗魚扒伊麵,水晶包
2011-09-10 509 瀏覽
潮客其實都開了很多年, 很久以前是大紅裝修, 近月新近裝修了, 大部分地方都新淨了。與友人在此飯聚, 就在酒樓大後方有落地玻璃的「貴賓房」, 那裡現在是具潮味的白調裝修, 但就跟酒樓其餘的部份不太協調。似乎大家都偏好潮州食品, 菜色就由友人們發辦。此乃餐前的功夫茶, 放涼了都不熱的 (雖然上桌時已經不是很熱的啦)。紫菜蠔仔粥是友人們例點之物, 我對之喜愛程度一般, 可幸蠔仔沒有沙, 粥的味精也不重。鹵水倂盤就是正路的鵝片/鵝肉, 有點韌, 也有點紅腸墨魚之類, 興趣不大, 結果吃得最多的是豆腐! 鹽烤雞不記得跟鹽焗雞有什麼分別, 總之都是金黃色的皮, 略鹹。墨魚餅香口煙韌, 內有粒粒切碎的墨魚, 口感一流。芙蓉蛋白炒海鮮色彩繽紛, 食味也比較清新 。全晚的重點在於什菌烤魚, 我們一行 8 人要了一鍋大邊的魚, 平鍋上桌的時候, 引起了不小的哄動。做得烤魚的應是鯇魚或大魚之類的魚, 肉質較結實, 但佐料有大量的蔬菜, 包括很多的蕃茄秀珍菇、雞髀菇等等, 酸咪咪中帶點微辣, 很惹味。咕嚕肉沒什麼特別。魚腐什菜煲是席間有人想吃魚腐而點的, 而近年我都是愛吃魚腐多過魚蛋的, 味道不差但就給味精

似乎大家都偏好潮州食品, 菜色就由友人們發辦。

咕嚕肉沒什麼特別。魚腐什菜煲是席間有人想吃魚腐而點的, 而近年我都是愛吃魚腐多過魚蛋的, 味道不差但就給味精湯誤了事。
糖醋麵是典型的潮式麵點, 真是很久很久沒有吃過了; 記憶中它應該是外脆內煙韌的, 這個又犯下了「不熱」的大毛病, 因此香脆度大減, 但當然蘸了糖和醋之後味道還是可以的, 但作為回味+頂癮之物, 也連吃兩件。

有電視看而且吃了接近三小時阿姐都仍然好好招呼, 實不失為一個輕鬆飯聚的選擇。