2024-04-26 22 瀏覽
今日去天水圍搵朋友,咁啱畀我哋見到呢間餐廳,有台灣菜又有茶餐廳嘅食物,真係兩樣都想食,就行入去。我哋叫咗📍鹽酥豬扒肉燥飯 $50(送熱咖啡)豬扒炸得香脆,肉燥肥瘦適中,而且食落充滿肉香。☕熱咖啡茶底香濃,入口順滑。📍咖哩牛腩飯 $52(送熱檸水)牛腩炆得入味,薯仔切到一口一啖,咖哩唔係太辣,好適合想食咖哩,又唔食得辣嘅朋友仔。🍵熱檸水檸檬都有四片,真材實料。📍紅豆西多士 $28(送熱檸水)第一次食紅豆西多士,這個配搭幾特別,西多🧇即叫即炸,送上時仍熱辣辣,紅豆煮得夠淋又唔會爛,外脆內軟,甜而不膩。📍手抓餅$18一絲絲搣出嚟,又香又脆,沾上甜酸醬一齊食,的確唔錯。服務員姐姐招呼週到,主動幫我哋加水。地方乾淨,價錢合理。小店要支持都要有質素,呢間就係其中值得撑的,要係天水圍揾到間好食嘅餐廳唔容易,所以值得推薦。✨潮味屋天水圍天秀路8號天一商城2樓2008室舖

我哋叫咗
📍鹽酥豬扒肉燥飯 $50(送熱咖啡)
豬扒炸得香脆,肉燥肥瘦適中,而且食落充滿肉香。
☕熱咖啡茶底香濃,入口順滑。

📍咖哩牛腩飯 $52(送熱檸水)
🍵熱檸水檸檬都有四片,真材實料。

📍紅豆西多士 $28(送熱檸水)

📍手抓餅$18
一絲絲搣出嚟,又香又脆,沾上甜酸醬一齊食,的確唔錯。

服務員姐姐招呼週到,主動幫我哋加水。地方乾淨,價錢合理。

✨潮味屋
天水圍天秀路8號天一商城2樓2008室舖

2024-05-06 0 瀏覽
喺天水圍近天秀輕鐵站發現到呢間值得推介既餐廳🙀性價比超高!😊😊雖然舖頭以家庭式經營,但選擇超多! 所有食物仲有即叫即造🤩新鮮熱辣😀😀我同朋友一共試咗幾款食物,大家都一致好評😊😊鹽酥豬扒肉燥飯$50- 飯粒煮得好味!😊 鹽酥豬扒非常香脆可口😻肉燥醬又足夠😀 好岩胃口🥳鮮茄牛扒焗飯 $60- 係我最鐘意既炒飯底!牛扒大大塊😆😆抵食!好味!油菜 $10- 油菜好抵!$10一碟大大碟,出街食碟菜仲好過自己買菜洗菜自己煮😆紅豆西多士- 好厚身既西多士,紅豆餡豐富😊😊新鮮炸起!超滿足😃😃紅豆奶茶🥤$22 (叫餐轉特飲 +$8)- 正!多謝朋友介紹咁好既餐廳俾我😆我會多多幫襯😊😊潮味屋 (天水圍)天水圍天秀路8號天一商城2樓2008號舖

我同朋友一共試咗幾款食物,大家都一致好評😊😊

鹽酥豬扒肉燥飯$50

鮮茄牛扒焗飯 $60
- 係我最鐘意既炒飯底!牛扒大大塊😆😆抵食!好味!

油菜 $10

紅豆西多士
- 好厚身既西多士,紅豆餡豐富😊😊新鮮炸起!超滿足😃😃

紅豆奶茶🥤$22 (叫餐轉特飲 +$8)
- 正!

多謝朋友介紹咁好既餐廳俾我😆我會多多幫襯😊😊

潮味屋 (天水圍)
天水圍天秀路8號天一商城2樓2008號舖
2024-05-05 0 瀏覽
今日黎到天水圍天一商城依間平民餐廳 , 估唔到天水圍都比我搵到咁好食既隱世餐廳 , 實在太驚喜 , 店鋪雖然細細但座位都好寬敞 , 店員態度好好 , 平民餐廳貴賓式享受咖哩雞扒焗意粉焗意粉需時 , 不過都好快就上左菜 , 咖哩汁香濃 , 混埋芝士撈意粉食好開胃好入味 , 雞扒外皮脆得黎入面肉質軟滑黑椒汁牛扒煎蛋意粉超大碟好抵食 , 試左朋友既一舊牛扒 , 牛扒肉質軟腍 , 牛味香濃迷你生煎包推薦呢個小食 , 一口 size 既生煎包食完都唔會頂胃 , 細細個生煎包都可以煎得出外脆內軟 , 好犀利 , 食果時一定要小心 , 因為係會爆汁架 ! 入面肉汁滿滿 , 肉餡鮮甜 , 仲可以點醬食 , 一試難忘熱朱古力紅豆冰

咖哩雞扒焗意粉

黑椒汁牛扒煎蛋意粉

迷你生煎包

熱朱古力

紅豆冰
  • 迷你生煎包
2024-05-02 4 瀏覽
前排來到天水圍食lunch,見到呢間新開,而且lunch 都好啱我口味,於是同男友一齊食呢間梅菜扣肉飯Pork rice with pickled vegetables and vegetables$50呢個梅菜扣肉飯,相比起傳統嘅會冇咁肥膩,但係一樣咁甜咁好食,肥瘦相間嘅扣肉份量幾多,但係梅菜更加多,所以都非常好送飯!蔥油雞飯Scallion Chicken Rice$52呢款蔥油雞嘅整法比較接近傳統,雞肉會比較結實,雞味亦都比較重,食呢個蔥油雞飯會有一種喺屋企食飯嘅感覺! 香層紅豆拉餅 $28上到嚟都算幾大塊,拉餅嘅口感比較煙靭,咬開滿滿嘅紅豆餡,煙靭香甜,女仔最愛!豬肉餡餅 $26上到嚟嘅感覺同生煎包非常相似,外皮香脆肉餡飽滿有汁,幾好食。份量正常凍柚子蜜熱檸蜜

梅菜扣肉飯

蔥油雞飯
Scallion Chicken Rice

香層紅豆拉餅 $28

豬肉餡餅 $26

凍柚子蜜
熱檸蜜
2024-05-02 8 瀏覽
今日收工已經好夜,返到天水圍拿拿聲搵嘢食🥲餐廳位於天一商場,位置尚算方便,收工時間好多人買外賣😂我地兩個人叫左兩個意粉加四款小食同埋兩杯飲品 咖哩豬扒焗意粉同咖哩雞扒焗意粉,餐廳所用的咖哩汁是香港古早口味的咖喱汁🫨已經好耐無食過呢種味道,相當懷念👍🏻 炸花枝丸配上少少辣醬都幾香口,炸雞翼外皮炸得非常酥脆,鹽酥雞粒大大份都抵食,千層蘿白絲拉餅第一次食幾特別 好耐無飲過哩啲特飲,紅豆奶茶同紅豆鴛鴦,黎兩杯飲品充滿台灣特色👍🏻

和寶寶附近上完興趣班,在天一商城找了家價錢便宜的小店吃午飯。台味小食🍗鹽酥雞翼大隻香脆而鹽酥味濃,勁好食!比麥記的脆香雞翼更出色🤭新鮮炸起,咬落去充滿油香肉汁。🍟台式薯條是地瓜薯條,一碟份量蠻多。粗身香脆,地瓜味甜,寶寶大愛。🌭台式香腸甜味煙韌。🍝🐟焗咖哩魚柳一粉新鮮即焗即制,意粉一點也不糊爛😆咖哩醬香辣🌶️,魚柳雖薄但舖得密滿。點讚瀑布般的芝士量😍一盒份量很多,一個女生吃不完。

台味小食
🍗鹽酥雞翼

🍟台式薯條
是地瓜薯條,一碟份量蠻多。粗身香脆,地瓜味甜,寶寶大愛。

🌭台式香腸
甜味煙韌。

🍝🐟焗咖哩魚柳一粉

2024-04-04 39 瀏覽
焗芝士豬扒飯 梅菜扣肉飯 熱奶茶 一流我是這附近的街坊,最近去了一家小店,點了焗芝士豬扒飯、梅菜扣肉飯和熱奶茶。總的來說,這家店的食物真是一流。首先,焗芝士豬扒飯令我印象深刻。豬扒肉質鮮嫩多汁,外層烤得香脆,而芝士的濃郁奶香與豬扒完美融合,為整個菜餚增添了豐富的味道。配上飯,絕對是一份令人滿足的大餐。另外,梅菜扣肉飯也是非常出色。肉質鮮嫩,梅菜的酸甜味道與豬肉的鮮美相得益彰。這道菜的味道豐富而平衡,每一口都能品味到梅菜和肉的完美搭配。飯的口感也很好,蓬鬆香糯。最後,他們的熱奶茶真是一絕。茶香濃郁,奶味濃厚,溫熱的口感令人心曠神怡。這杯熱奶茶絕對是一個完美的結尾,讓我感到滿足和放鬆。整體而言,這家小店的食物真是讓人驚艷。無論是焗芝士豬扒飯還是梅菜扣肉飯,都展現了他們的烹飪技巧和用心。而熱奶茶更是為整餐帶來了美好的結束。我強烈推薦你去嚐嚐這裡的美食,絕對不會讓你失望。
焗芝士豬扒飯 梅菜扣肉飯 熱奶茶 一流