2019-02-14 342 瀏覽
近排開年返工時間比較Flexible 所以就約埋大學同學一齊食lunch gathering啦👩‍👧‍👧唔知點解近排唔係幾鍾意食日本菜泰國菜嗰啲想食啲濕濕地嘅嘢有湯嘅嘢黎到筲箕灣 見到有間專食粉麵嘅嘢 一啲都唔污糟環境好好就諗住試吓順便可以吹水吹耐啲叫左牛魔王河粉 $78🐮🐮魚三鮮湯米粉 $55🐠炸魚皮 $28🐟清湯蘿蔔 $28牛魔王入邊有牛爽腩牛筋同埋極上牛丸好似話最出名嘅係極上牛丸💓💓無可否認佢係Juicy過人不過可能我唔係特別鍾意食牛丸 所以我又冇特別覺得超級超級超級好食反而個炸魚皮炸得好脆🐟有啲驚喜不過偏鹹左少少 鍾意重口既人會好like同有3隻辣椒油 好岩我胃口🌶🌶🌶如果放工黎都幾好因為比起附近嘅餐廳呢度嘅環境舒服好多Lunch時都見到好多office人黎
近排開年返工時間比較Flexible

如果放工黎都幾好因為比起附近嘅餐廳呢度嘅環境舒服好多
Lunch時都見到好多office人黎
  • 招牌牛爽腩河
2019-01-22 122 瀏覽
今日lunch同校長去試下東大街呢間潮丸,我本身勁鐘意食牛,所以2樣都叫左牛黎食。湯果個牛魔王,D米粉係用勁幼身果隻,我鐘意,湯底比較咸,鐘意重口味既人岩哂。個咖哩味辣辣地,都唔錯。牛肚,我覺得唔夠入味,差少少牛筋,唔夠冧牛丸,係最有牛味既,可惜有點兒鞋霎霎牛腩,半肥瘦唔錯,夠冧值得一讚反而係個辣椒油,記得要試~飲品,正常水平,偏甜。特登影埋meun,實物同相片都一樣。下午茶時間去食都抵,一般凍飲仲唔洗加錢,值得一讚。我叫特飲所以要加12蚊。

個咖哩味辣辣地,都唔錯。

牛肚,我覺得唔夠入味,差少少
牛筋,唔夠冧
牛丸,係最有牛味既,可惜有點兒鞋霎霎
牛腩,半肥瘦唔錯,夠冧

值得一讚反而係個辣椒油,記得要試~

飲品,正常水平,偏甜。

特登影埋meun,實物同相片都一樣。

2019-01-17 85 瀏覽
🐂🐂🐂牛三鮮米線 ($55)牛丸王金錢肚米粉 ($70)牛魔王粗麵 ($78)腩汁湯底肉味濃郁🥰加上芫荽 芽菜 葱 冬菜等配料 口感豐富另外一提 金錢肚炆得好入味🤓🤓紋路分明 睇得出用料好令🤪🤪食落冇得輸👍🏻👍🏻👍🏻腩汁菜心 ($28)清湯蘿蔔 ($28)
🐂🐂🐂
牛三鮮米線 ($55)
牛丸王金錢肚米粉 ($70)
牛魔王粗麵 ($78)
腩汁湯底肉味濃郁🥰
加上芫荽 芽菜 葱 冬菜等配料 口感豐富
另外一提 金錢肚炆得好入味🤓🤓
紋路分明 睇得出用料好令🤪🤪
食落冇得輸👍🏻👍🏻👍🏻
腩汁菜心 ($28)
清湯蘿蔔 ($28)
2019-01-17 55 瀏覽
今日同朋友去了筲箕灣,在差不多8,9點的時候在東大街尋找餐廳,看到有這一間潮丸。我們就進去了,一去到就等店員安排坐位,環境佈置得好靚好舒服,而且四處亦有很多店鋪美食的海報。我們一坐下來就急不及待地拿起餐牌看看有什麼吃,經過我們的討論,叫了二個主食加二個小食以及2杯飲料,包括了牛爽腩撈麵($70)、炸雞翼($28)、豬三鮮($55)、灼蘿白($28)。食物很快就到了,率先到來的是牛爽腩撈麵,非常易入口,而且份量十足,十分滿意。接着的食物就是灼蘿白,很正又健康,而且帶上一點甜味,我懷疑是用了魚湯去灼的。炸雞翼超級好味,外皮很脆,熱騰騰的,與麵配搭起來十分滿意。豬三鮮也是另一個十分好食的,故名思義是三種不同的豬肉,分別有豬肉丸、扎肉配上蔥花,既好看又好吃,愛吃豬的人士,必食之選!我建議2位朋友上來,點2個主食加飲品就很足夠了!

我建議2位朋友上來,點2個主食加飲品就很足夠了!
2019-01-07 82 瀏覽
米線之都既香港係周街都搵到米線鋪頭,咁岩去筲箕灣返工,經過呢間叫潮丸既鋪頭。入面裝潢都幾有style,好似cafe咁。首先嗌左牛爽腩撈麵,加生面,啲牛腩又冧又重牛肉鮮味,真係好好食。而且為左唔會整冧晒啲面,仲可以慢慢加水,生面都好彈牙,好耐無食過啲咁正宗既牛腩,唔錯唔錯。同事嗌左牛丸米線,牛丸明顯唔係買返黎既普通貨,仲自家手打牛丸,雖然無牛腩咁香,但係好彈牙,同調味調得唔錯。米線都好滑,而且份量都唔少,明顯係想打高品質既牛腩米線style,真心幾impressive ,同我真係平時好鐘意食牛腩。希望可以多啲分店!
米線之都既香港係周街都搵到米線鋪頭,
咁岩去筲箕灣返工,
經過呢間叫潮丸既鋪頭。

入面裝潢都幾有style,好似cafe咁。

米線都好滑,而且份量都唔少,
明顯係想打高品質既牛腩米線style,
真心幾impressive ,同我真係平時好鐘意食牛腩。
希望可以多啲分店!
身為港島人,去東大街搵食是常識吧!一個星期起碼有一晚去東大街開餐,今次輪到試潮丸。叫得「潮」,裝修新派得來又有點懷舊,如這些仿小巴價錢牌,新潮又有心思。5點半來到,趕得及點下午茶,正價$55的粉麵,下午茶價只需$48。我和老公各點了一碗牛三鮮米線及豬三鮮河粉。豬三鮮包括豬肉丸、扎肉和腩肉。最驚喜是扎肉,厚切夠彈牙,豬肉味香濃。豬肉丸也彈牙,腩肉可以肥一點,會更嫩和充滿油香。我點的是牛三鮮米線,比豬三鮮出色。牛腩炆得夠腍,肥瘦均勻,帶少許筋。牛肚入味,大大塊,有咬口。最正是牛筋,炆得又滑又腍。食粉麵不可缺少是辣醬,店員特地介紹這三款辣醬。橙色和黃色是用海南燈籠椒製的辣醬,橙色的香辣,黃色的酸辣。最後那樽紅色是店家自家炒的辣椒油。嗜辣的話可以用辣椒油配紅燈籠椒醬👍🏻👍🏻👍🏻另外我們還點了鹵水豆腐和炸墨魚丸,也不錯!

另外我們還點了鹵水豆腐和炸墨魚丸,也不錯!

2018-12-19
  • 牛三鮮米線
2018-12-24 22 瀏覽
天氣凍左,有老人家入左院,放左工即走去探病。探完病,好肚餓,想返屋企前食餐飯就諗起筲箕灣東大街。其實冇咩胃口,見到間靚靚麵店,所以入去,叫左個平日少食既自家牛三鮮、郊外油菜加個熱飲。自家牛三鮮:有牛腩、牛筋、牛肚,米粉好好味,疑似山竹米粉的類型,爽口。湯底真不錯,牛味濃,應用了很多材料淆出來,重點係之後唔口喝。牛腩牛筋炆燉得好淋同軟身又夠入味、牛肚爽。唯獨其份量比較適合細食嘅人。郊外油菜真新鮮,唔好以為新鮮屬正常。食過出面既可以好老,冇菜味。最後一杯熱飲,飲完身體暖番。

最後一杯熱飲,飲完身體暖番。
2018-12-12
2018-12-22 25 瀏覽
放咗工,無無聊聊咁由太古行返筲箕灣!諗住當做下運動啦。行行吓見到專講ufo嘅夏X星先生入咗間餐廳, 我同朋友就緊係跟入去睇下有咩食啦! 哈哈!其實係未食野又唔知食咩好就是但揀咗間啦。同朋友一人叫咗一個主食我要咗自家牛三鮮飯,睇落份量好少咁,但食落去又幾好夠飽! 個味又好入味,三個餸之中,最好味係牛筋! 入味夠軟...朋友就叫咗個差唔多嘅...不過就多咗牛丸,呢個牛丸先係重點,老闆話個個黎都會食牛丸!嘩,佢地個牛丸又真係幾彈牙,個味又唔會有外面食嘅味精味或加咗好多香料咁!推介推介!另外仲叫咗兩個小食,一客炸雲吞,一客炸魚皮。炸雲吞價錢係貴咗少少,不過我覺得超值,粒粒都係包滿咗蝦肉! 貴得黎都抵。食嘅其中途,我地都見到不少人入黎買牛丸!可惜,無哂貨! 下次要買就要打定落去訂喇。

放咗工,無無聊聊咁由太古行返筲箕灣!
諗住當做下運動啦。

同朋友一人叫咗一個主食

朋友就叫咗個差唔多嘅...
不過就多咗牛丸,呢個牛丸先係重點,老闆話個個黎都會食牛丸!

另外仲叫咗兩個小食,一客炸雲吞,一客炸魚皮。

2018-12-21 34 瀏覽
筲箕灣東大街有間食店裝潢驟眼看像文青風Café,睇真D原來主打潮式粉麵餐廳在潮汕自設工場,主打棍打牛丸,湯底不加味精,每天用豬骨及雞熬成。價錢唔算特別平,一碗牛丸麵太約$55。但我相信真材實料,付出多少少代價枱上有辣椒醬、魚露、自家炒製的黃燈籠椒醬和紅燈籠椒醬牛魔王 $78牛魔王包括牛丸、燘牛筋、牛爽腩和牛肚。湯底美味,牛筋又腍又入味,牛爽腩爽口嚼勁,當然棍打牛丸肉味香而且彈牙豬魔王 $78豬魔王有豬手、腩肉、扎肉、豬大腸和豬肉丸。腩肉同豬大腸滷水非常入味非常香口。豬肉丸有肉香而且彈牙有嚼勁粉麵送熱餐茶,凍飲加$3.Menu

枱上有辣椒醬、魚露、自家炒製的黃燈籠椒醬和紅燈籠椒醬

牛魔王 $78

豬魔王 $78
豬魔王有豬手、腩肉、扎肉、豬大腸和豬肉丸。

腩肉同豬大腸滷水非常入味非常香口。
豬肉丸有肉香而且彈牙有嚼勁
粉麵送熱餐茶,凍飲加$3

Menu

2018-12-21 22 瀏覽
今日lunch同男朋友左去筲箕灣食。餐廳出面一望落去乾淨裝修吾錯就入去食碗麵。。餐廳內部裝修格局都好靚,有復古覺,入面店員都十分有禮貌,一坐低就即刻幫我地落單同介紹番出名既食物。我叫左碗潮州魚三鮮河粉,個湯底好濃郁,魚蛋又好彈好爽口,食魚旦最怕有魚腥味但一D都冇,好味。而男朋友就叫招牌牛爽腩,牛肉唔會韌,又濃味,又林,正。另外我哋仲叫咗兩個小食,最出名既炸牛丸,一場嚟到一定要試下。店員話炸牛丸係一定要配自家製泰式辣醬,個味道好match,可能本身自己都係好中意食泰式辣醬。炸牛丸炸完都仲有好多汁,一啲都唔乾JUICY,牛丸本身個陣味仲保存到。另外,一樣小係炸雞翼,我都十分推介,嘅炸雞翼好有水準,佢同蒜香一齊炸,食完成口炸蒜味。餐廳又坐得舒受,又乾淨,賣相吾錯,食落有經起,會再食啊。
2018-12-21 39 瀏覽
東大街不嬲出名多好野食,呢晚同friend揸車去附近就決定去個頭搵好野食。個陣唔算好肚餓所以諗住食碗麵就算,行過見到潮丸冇諗太多就入左去食。叫左個招牌既牛丸麵同埋一碗清湯蘿白。牛丸食落好彈牙,牛味好濃,咬落去有汁咇出黎咁樣。湯亦都冇鹼水味,鹹甜岩岩好,加上幼麵好爽口,好快幾啖扒入口食晒。個清湯蘿白蘿白冇渣咬落軟硬岩岩好,碗湯清淡得黎有蘿白吸晒湯汁,冇得輸。同行個friend都有叫左個墨丸河,佢都好滿意。見到入口個度有d好似街市入面肉檔d膠牌,佢地呢度都有得賣生牛丸同其他丸返去煮或者打邊爐,老闆就話d牛丸係潮州新鮮運返香港,真正原汁原味。最近天氣夠晒凍,最岩打邊爐,買返一磅牛丸去打邊爐真係岩晒。

叫左個招牌既牛丸麵同埋一碗清湯蘿白。
2018-12-21 23 瀏覽
大東街又多左好多野食,今次去左斯呢間出名食潮州牛嘅潮丸。對於一間粉麵店黎講呢間真係好靚好乾淨,地方又大又寬,同舊式粉麵舖差好遠。我叫左個潮州魚三鮮湯河,湯底好淨再帶點點魚鮮味,魚蛋爽口彈牙,我加埋佢地秘製辣醬個味道仲加上一層樓。加外加左個小食蘿蔔,蘿蔔好甜,個上湯仲幾好味。另外朋友叫左碗牛丸麵,我食左佢一點牛丸真係好後悔冇叫到牛丸,因為真係好好食,同番大陸食個種潮汕牛丸一樣,彈牙爽口,又有少少牛筋係入面,口感好正,咬落去真係會爆汁ga原來呢到都可以單買牛丸番屋企煮,價錢係貴左少少,但係老闆話真係潮州入貨運到,真材實料,不過真係好好味。冬天可以黎買番屋企打邊爐。
大東街又多左好多野食,今次去左斯呢間出名食潮州牛嘅潮丸。

加外加左個小食蘿蔔,蘿蔔好甜,個上湯仲幾好味。

2018-12-21 64 瀏覽

我們一坐下來就急不及待地拿起餐牌看看有什麼吃,

炸雞翼超級好味,外皮很脆,熱騰騰的,與麵配搭起來十分滿意。

我建議2位朋友上來,點2個主食加飲品就很足夠了!
2018-12-17 22 瀏覽
母親大人去左旅行,放工太攰懶得煮,記得同事提過呢間潮丸好食,就同細佬落街試下自家牛三鮮河 牛筋炆得夠稔入味牛肚爽 份量十足,每款都有數件一次過滿足三個願望,下次要試下個牛魔王先得🤔偷食左粒魚蛋,爽口鮮味反而魚片頭比一般見到的淺色,味道略淡,相比之下,魚三鮮則是較清淡之選,可能我真的太重口味🤭炸魚皮$18一碟 份量都不少,喜歡粉面店的炸魚皮,大大件十分新鮮炸到脆卜卜,加上炸蒜,十分惹味,初時見炸得好像過火了,但咬落肉質還是嫩嫩的,也沒出現外熟內生的情況

自家牛三鮮河 牛筋炆得夠稔入味
牛肚爽
份量十足,每款都有數件
一次過滿足三個願望,下次要試下個牛魔王先得🤔

偷食左粒魚蛋,爽口鮮味

• 炸雞翼
今次同朋友一齊黎呢度食嘢。我地兩個點左招牌牛丸王同自家牛三鮮兩碗粉。牛丸聽老闆講係由潮汕個邊運落黎香港,所以味道同我以前去潮汕旅遊時,食到嘅味道,一模一樣!絕對係真材實料!牛腩,牛肚,牛筋,入口即化,口感非常好!我地仲點左鹵水豆腐,配搭辣醬以及蒜蓉醬,十分美味!又點少得叫嘢飲呢,我地點左熱嘅香橙熱情果蜂蜜紅茶同埋凍嘅黃檸檬乳酸雪碧特飲。熱情果個杯,未飲,已經聞到好香嘅熱情果味,加埋橙味,味道配搭融合。雪碧特飲呢,檸檬、乳酸、雪碧味,互相配搭之餘,亦能細細分別出個別的味道,清新爽口,層次豐富!總之一句話講到尾,實會做回頭客。
今次同朋友一齊黎呢度食嘢。

我地仲點左鹵水豆腐,配搭辣醬以及蒜蓉醬,十分美味!

總之一句話講到尾,實會做回頭客。