2019-06-14 1781 瀏覽
本局長繼續長洲公幹,是日辛勤工作至黃昏時分,所謂月明星稀,烏鵲南飛,在醉人夜景下同兩位手足來到一日式餐廳前,據聞餐廳老闆由日本遠道而來長洲落地生根,本局長為拓展港日友誼,實行港日一家親,遂決定於門口位置就座,一邊品東洋食物滋味,一邊飽覽長洲人生百態。本局長與眾同樂,點左金菇肥牛卷、日式炒烏冬同冷烏冬拼壽司沙律,兩手足見本司長豪爽請客,目中流露出對本局長既無限欽敬。金菇肥牛卷非常好食,煎得香噴噴之餘,更有甜而不膩既醬汁,加上沙律蛋及生菜襯托,屬本局長推介級別。日式炒烏冬唔油膩,有些微甜味,豬頸肉鮮嫩,是為誠意之作。冷烏冬有醬汁相伴,不過不失,壽司內包炸豬扒,既特別又好味,沙律亦十分好吃。總括而言,此餐廳食物水準甚高,價錢公道,本局長與手足大快朵頤,屬本局長誠意推介之選。

日式炒烏冬唔油膩,有些微甜味,豬頸肉鮮嫩,是為誠意之作。

2019-05-20 603 瀏覽
長洲既三日兩夜旅程又點少得食 睇睇下openrice就俾嚟間既菜餅相吸引左 門面係無名既所以搵既時候都花左啲時間 去到就3點到落場時間但佢地仲好好人咁take埋我地既order. 誰不知佢地已經唔再整個個餅 我地就叫左一個豬頸肉蕎麥麵同鱒魚飯 個魚超好食 超級推介 好食過附近嚟外一間既日本餐廳 個蕎麥麵就無乜特別不過不失以佢既素質嚟講覺得幾扺食 係會有想返轉頭試其他野既衝動 可惜佢星期一唔開門 要去就記住啦

2017-09-03 1102 瀏覽
餐单选择不多,都是主食面饭。好适合一些有选择困难症的人群无论是食物and饮品卖相,餐厅内外的装潢全部皆不加修饰,平平淡淡简简单单。餐具都用上即弃的,干净又利落。服务人员也是亲切友好,坐下来用餐时,一切都让人感觉好舒服…有一种在海边小屋用餐的感觉。点的是日式咖喱吉列猪扒饭,咖喱汁浓稠拿捏得当、不油腻,这种炎热天气,这个味道刚好。猪扒口感很好,但略嫌味道不够,要沾上好多好多咖喱汁才觉好吃。但这个价钱,也值个好评啦~有进步空间哦~
餐单选择不多,都是主食面饭。好适合一些有选择困难症的人群

日式咖喱吉列猪扒饭
日式咖喱吉列猪扒饭
2016-11-27 2193 瀏覽
話說今日就秋高氣爽,小妹一早就拉咗男朋友入長洲,我地早餐都未食,餓住個肚搭船,又要miss咗班船。所以一落船就即刻沖去一直都幫襯開嘅漢娜廚房,原本我已經記熟咗佢嘅鋪位,點知去到無咗,我再周圍望下先發現搬咗去對面。餐牌A. 冷烏冬拼壽司及沙律我由中二開始幫襯,次次都係叫呢個食,因為真係好食。其實之前佢個冷烏冬係用竹個d野黎放,d汁就係用細細個d杯仔,唔知係咪越黎越懶,變咗用即棄。再講下d壽司,酸酸地,好開胃,原本有四件架,不過男朋友太餓啦,所以食咗件。壽司都幾大件,但有一兩嚿唔平衡,細咗d。沙律方面,真心好食。d蟹芓好多,青瓜絲都好好食,份量都好足夠。整體黎講真係好食,雖然烏冬同個汁都普通,但勝在唔咸,食完唔會好口渴。所以$52連飲品,係唔錯嘅選擇。G. 滑蛋吉列豬扒飯雖然話係吉列,但豬扒並唔脆,不過我男朋友有d喉嚨痛,所以都接受到;同埋滑蛋唔係滑蛋,係炒蛋,令到個飯美中不足。而份量都夠一個男仔食,$50都叫抵食,仲包一杯飲品。路線:落船後向右直行,見到好多小食店就啱,之後你會見到一間有透明膠帳篷個間就係。PS:正係開8:30am-3:00pm;6:00pm-9:00pm

A. 冷烏冬拼壽司及沙律
冷烏冬拼壽司及沙律
我由中二開始幫襯,次次都係叫呢個食,因為真係好食。

G. 滑蛋吉列豬扒飯
滑蛋吉列豬扒飯

冷烏冬拼壽司及沙律
2016-05-22 1095 瀏覽
老公係長洲人,不過佢未試過呢間。老爺就話呢度D野食唔錯, 仲話係咖仔開~ 所以今晚趁有朋友從香港入嚟玩, 擇日不如撞日, 一齊去試吓!我地一行3人叫咗3個碟頭飯:1) 日式咖喱吉烈石斑飯2) 吉烈豬扒蛋包飯3) 吉烈豬扒芝士焗飯評:咖喱汁一般, 無乜驚喜, 似出面喺超市買果隻日式咖喱磚塊嘅味 ~ 不過d薯仔紅蘿蔔就幾足料。吉烈石斑好脆口, 上菜後10分鐘再食仍然保持脆卜卜。三個之中覺得蛋包飯最好食。豬扒肉質好淋, 外層脆, 內有點肉汁。有機會的話我會再返去試其他菜。
老公係長洲人,不過佢未試過呢間。
老爺就話呢度D野食唔錯, 仲話係咖仔開~
我地一行3人叫咗3個碟頭飯:

1) 日式咖喱吉烈石斑飯

2) 吉烈豬扒蛋包飯

3) 吉烈豬扒芝士焗飯

三個之中覺得蛋包飯最好食。
豬扒肉質好淋, 外層脆, 內有點肉汁。

有機會的話我會再返去試其他菜。
日式咖喱吉烈石斑飯
日式咖喱吉烈石斑飯
2015-03-09 957 瀏覽
自友人給我介紹過長洲的日式椰菜餅後,今次來到長洲也必定要吃一個才心息~漢那厨房外就設有椰菜餅專賣部,兩塊煎板上也有數個煎餅~大大個的,待底面兩面煎至微黃及熟透即可~椰菜餅 $20[評分:8/10]由於椰菜餅味道較淡,所以店員會在煎好後的菜餅上加入大量照燒汁及沙律醬,樣子吸引,當中除了椰菜絲外,還有少量蟹柳作提味椰菜餅質感較為鬆散,不會厚實實的,菜絲較多,不似一般的煎餅混入大量粉漿,所以感覺不會太膩。而椰菜絲入口帶微爽,混入了蟹柳增加鮮味,再配上大量的沙律醬及照燒汁,感覺濕潤,味道酸酸甜甜的,吃下一整個也不覺膩呢~漢那厨房 (長洲)長洲建新里5號地下~~~~~~~~~~~~~總消費:$ 20味道:8/10環境:7/10服務:7/10衛生 : 7/10抵食 : 8/10
椰菜餅 $20
[評分:8/10]

漢那厨房 (長洲)
長洲建新里5號地下
~~~~~~~~~~~~~
總消費:$ 20
味道:8/10
環境:7/10
服務:7/10
衛生 : 7/10
抵食 : 8/10

2014-10-29 761 瀏覽
帶肥髀入長洲逛下,到嘅時候早上11點幾!一個好尷尬嘅時間,早餐時段剛完,又好像未到時候食午餐,入長洲主攻小食,都唔想食咁飽!本來想來呢間食煎菜絲餅,不過好像未有,見午餐都啱食,咪照坐低,店內環境光猛乾淨,地方好細,大約二十個位,而且幾迫,店外仲有帳篷室外位!店內有個開放式廚房,四個廚師在內忙著煮食,有時樓面店員都會入去幫手!我們坐低,店員無比餐牌,好像只依靠牆壁上嘅餐牌比食客睇!(相片好細張)睇完叫了:早餐格仔熱香餅:格仔餅即焗,但成品偏硬,搽兩片薄薄的牛油,(我平時唔好牛油都覺得少 )又唔見店員比其他醬料我!(無理由咁齋啩 )忍唔住問店員,佢先醒起要比埋練奶同糖漿我,加埋一齊食先好味,因為糖漿只係普通糖漿,唔同楓糖漿有香味,而且質地較浠,所以唔及練奶好味,練奶杰身又甜又有奶味!味道配格仔餅又夾!比糖漿好!但主要比格仔餅硬身扣分了!午餐A冷烏冬拼壽司沙律:因為剛到午餐時間,店員都提醒我要等等,等待15分鐘先到,個烏冬盤幾精緻,日本風格,用竹蓆木盆盛住,但烏冬一啲都唔彈,好粉!點普通樽裝嘅冷麵汁,連青蔥芝麻都無嘅淨汁,唔好味,幸好仲有個蟹子沙律,幼長條青瓜爽口唔會碎濕濕,我鍾意夾得起

)又唔見店員比其他醬料我!(無理由咁齋啩

,幸好仲有個蟹子沙律,幼長條青瓜爽口唔會碎濕濕,我鍾意夾得起嘅,沾滿薄薄蟹子沙律醬,仲有少許彈牙嘅蟹柳,味道酸酸地唔錯!炸豬扒壽司紫菜卷亦唔錯,飯卷內米飯唔會好實,又唔會散,炸豬扒條唔會硬!配合味道都幾夾!份量大,男仔都夠飽!

熱檸茶正常,茶味夠,要讚個杯碟好靚,好有田園feel!

服務店員就一般,唔夠主動,有少許懶散!間店咁少客都唔會望住邊度需要服務!等人舉手!
冷烏冬拼壽司沙律
格子餅可配練奶或糖漿
格仔熱香餅
熱檸茶隻碟好靚
凍檸茶少甜
2014-10-19
2014-04-22 510 瀏覽
復活節假期最後一天入長洲逛逛,原以為會人山人海,想不到也不是那麼誇張。每次去長洲必定會去"漢娜廚房",幾年前開業至今,食物款食增加了不少,但講到必食的非"日式椰菜餅"莫屬。才HK20的一個椰菜餅,吃到飽,細食者可以當午餐吃。外面煎得乾身,內裡充實的椰菜絲及其他配料,上面塗上燒餅汁和蛋黃醬,賣相和味道都很好!令人一吃再吃。每次入長洲都會吃,今次水準依然,推介大家下次去長洲必定要試!

椰菜餅,好好味,大大件!
題外話/補充資料: 凍奶茶都好好飲
2014-04-21
10 分鐘 (堂食)
椰菜餅,好好味,大大件!
2011-11-16 243 瀏覽
今個週末六,日,和朋友到了長洲兩日一夜的宿營. 離開營地已經是三點多,我們打算找一間小食店食下tea之後便離開長洲.行到碼頭附近,看見有一班人正在等待這位Uncle的日式雜菜餅.嘩,這麼多人正在等,深信必定不錯,所以我們也order了一個.在order的時候,女職員便向我們說,現在有10多個正在等候,你們趕時間嗎? 嘩,好細心呀. 但我們又不是太趕,而且又想食,所以我們堅持order.在等候的同時,我便一邊影影相,一邊看著Uncle造日式雜菜餅. 心想,一個爐只可造4個餅,真的要等約20分鐘. 無所謂啦,平時到飯店,等一碟小菜也差不多時間,真的希望這個雜菜餅好食.之後陸續不少人也order一個,order又一個. 終於聽到Uncle說話了,聽他的英文口音及中文口音,才知道他是日本人. 嘩,平時在旺角小食店或日本超市吃的都是香港人手製的雜菜餅. 還未去過日本旅行的我,今次首次吃到日本人親手製的日式雜菜餅,原來又名廣島燒.等了約20分鐘,雜菜餅終於來了.嘩. 真的好好味. 之前在旺角吃過,是勁多麵粉,口感是整個口都是粉漿,但這一個完全不同,麵粉糊適中,加上滿滿的雜菜一起也使這一個麵粉糊更加

日本Uncle正在造日式雜菜餅
等了約20分鐘,雜菜餅終於來了.
日式雜菜餅
嘩. 真的好好味. 之前在旺角吃過,是勁多麵粉,口感是整個口都是粉漿,但這一個完全不同,麵粉糊適中,加上滿滿的雜菜一起也使這一個麵粉糊更加結實. 混這一個麵粉糊+雜菜是內裏的女職員,她混的份量真的是剛剛好,之後再交給日本Uncle放在鐵板裏烹調.

深信這一位日本Uncle對這一個雜菜餅有一定的執著及堅持. 一來他已經過了營業時間,但仍很有心機續一親手造給我們,二來這麼多人正在等,正在排隊吃雜菜餅,但他不會馬馬虎虎,也不會雜菜餅的漿粉還未熟透便交給客人,真的是把雜菜餅弄得完善才給客人,我們吃到一個適量的漿粉及滿滿的雜菜再加上完美的漿汁放在頂上,真的感受到日本Uncle對每一位食客的愛戴.
日式雜菜餅特寫
好開心,今天來到長洲能吃到正宗日本雜菜餅. 等了二十分鐘的日式雜菜餅也是值得等的.下一次再來長洲,我會再向日本Uncle說"唔該一個日式雜菜餅"
2011-10-16
20 分鐘 (堂食)
日式雜菜餅特寫
日式雜菜餅