2018-01-17 328 瀏覽
一間食店可以在香港站立幾廿個寒冬,一定有佢既吸引力係到。職場新鮮人一至五都忙著上班,星期六緊係要搵地方去醫下自己既五臟六腑星期六下午,去到餐廳門口見到好多在門口排隊。我同男朋友二人大概排左10分鐘就到了。入去之前下做定功課。呢間既炸豬扒,豬潤,西多,奶茶都十分出色。一於食呢幾樣啦落單個時姐姐話豬扒已經賣曬,咁唯有叫豬潤麵,牛肉蛋麵,西多,熱奶茶,熱菜蜜。豬潤麵既豬潤係用左厚切黃沙豬潤! 咬落口唔會好硬。最緊要冇煋味!又爽帶有豬潤既甜味牛肉蛋麵牛肉唔會"鞋"口,蛋仲會流心呢.西多內脆內軟熱奶茶好香入落去到喉嚨都好滑熱菜蜜就一般啦~呢到食物好好,一定會再黎架!

一間食店可以在香港站立幾廿個寒冬,一定有佢既吸引力係到。

牛肉蛋麵牛肉唔會"鞋"口,蛋仲會流心呢.

西多內脆內軟

熱奶茶好香入落去到喉嚨都好滑

熱菜蜜就一般啦~

呢到食物好好,一定會再黎架!
2018-01-13
15 分鐘 (堂食)
  • 豬潤公仔麵,
  • 西多, 熱奶茶,
2018-01-04 422 瀏覽
之前食過豬潤米,豬潤超厚又嫩,懷疑自己係咪食緊生既豬潤,好鮮美,好食過x記好多,但湯底就x記好味得多。豬扒麵都好食,豬扒啱炸好,彈牙,啲油同汁熱得嚟好正令人想一下食曬佢。個湯就同豬潤麵一樣好寡,好似水煮加啲鹽咁,個湯可以有進步空間囉⋯⋯啲料就好好味!
豬扒米粉

2017-12-22
2018-01-03 237 瀏覽
牛腩香濃入味,肥瘦相間,一口咬下又軟又多汁,有點像牛肉味道的豬軟骨,河粉也軟滑可口,還有豬幹河粉,豬幹切得很厚,一大碗,但軟滑香甜可口不食豬幹的我也喜歡,很用心去做的小店,已經四十多年歷史,就是味道食材新鮮。
2017-12-31 314 瀏覽
最近看生果報講上環新開餐廳「豬膶麵參照漢發麵家的做法」很有趣, 漢發豬膶麵彷彿成了城中好食豬膶麵的ISO(標準). 我以前吃過, 特意再去試試那美味. 周中十一時半到, 唔洗等位, 點了豬膶牛肉出前一丁及熱奶茶. 嗒著先上的奶茶, 麵也很快上了. 豬膶(超)厚切酒香撲鼻, 浸得真係好滑, 牛肉切得大大塊也好鬆軟, 而丁麵底確有丁味 (唔好笑魚有魚味啦, 好多丁麵底真係冇丁味冇咁好食㗎 ) 的確係一個極出色的膶牛麵. 好多人常把它與深水埗那家比較, 小弟愚見係, 漢發食精緻, 深水埗食湯底, 一個麵兩個做法, 各自各精彩, 各有捧場客, 香港百花綻放, 不好嗎?

) 的確係一個極出色的膶牛麵.

豬膶牛肉出前一丁
2017-11-23
午餐
豬膶牛肉出前一丁
  • 豬潤牛肉麵
2017-12-17 339 瀏覽
為了小女生一大清早就來到深水埗來,好姊妹說在深水埗有間吃豬麵很出名的餐廳(不是維x),那麼我倆就決定為著這碗初麵而出發!由深水埗A 出口走著走著,找到大南街,不過大南街真的很長啊!行了十多分鐘,最後我倆也找到了這間漢發。兩人二話不說就是點了碗豬潤麵,當然也要找杯飲品襯托一下吧!當豬潤米送上枱時,兩人都不約而同說很大塊的豬潤啊!未吃已經興奮起來啊!整碗米粉,沒有其他的花巧,焦點就是數片厚切的黃沙豬潤上。豬潤又軟又香,沒有苦澀,加上少許麻油,實在是香溢四射,回味無窮!愛吃豬潤的朋友們,有機會必定要來試一試!
兩人二話不說就是點了碗豬潤麵,當然也要找杯飲品襯托一下吧!

愛吃豬潤的朋友們,有機會必定要來試一試!

2017-12-16 275 瀏覽
深水埗特別出名豬膶麵😀今次呢就食咗漢發嘅豬潤麵,佢嘅豬潤呢系好大嚿好厚好厚嘅🤪同埋嗰個豬扒都幾好味😆不過呢呢啲比較出名嘅鋪頭呢,都係冇餐要散叫!今次去食呢就撞到阿叻添🙈我每次都係食豬潤豬扒麵👅
深水埗特別出名豬膶麵😀
2017-12-12 230 瀏覽
一直好想食好肥好腍嘅豬潤,對上一次食已經喺去生記,今日經過深水埗,記得漢發豬潤好出名,特登去一試。間舖距離地鐵站都成10分鐘路程,平日12點9去到,2個人唔使等位,明明有4人枱都唔俾我坐,迫我同另一個客3個人坐2人枱。初初唸住齋食豬潤麵,但見隔離枱碗雙併麵有成4、5塊豬潤,所以併埋牛肉加丁麵。碗麵一上枱非常吸引,豬潤肥厚,有好多片,牛肉都大件。一入口,豬潤好腍,雖然仲帶少許血水,但每件都好腍,如果有辣椒豉油點就正,牛肉亦都好腍,比我同區另一間我幫襯咗好多年嘅潤牛麵更出色。見另一枱叫豬扒好似炸得幾香,下次會試。

見另一枱叫豬扒好似炸得幾香,下次會試。
潤牛丁
2017-12-12
潤牛丁
  • 豬潤牛肉麵
2017-12-02 332 瀏覽
8點半到 已經差不多滿座點了岀名的豬潤拼岀前一丁$49好多豬潤 件件厚切好有咬口👍🏼豬扒大大件 又係厚切又真係好正配埋岀前一丁 2個字: 絕配食到9點 已經full house想食的要早d黎

8點半到 已經差不多滿座

想食的要早d黎

豬扒拼豬潤岀前一丁
豬扒拼豬潤岀前一丁
2017-11-04 642 瀏覽
食完新香園仲未拎得車就繼續行住尋食, 行行下到左大南街,估唔到而家呢頭變左咁多。 有好多新潮既皮革舖頭。 行行下見到有間茶記門口好多人,八掛一睇係漢發。 佢以前係大排檔,而家係左呢度開舖。 而家呢度坐得舒適好多。餐牌好多完化,有好多野食。 但由於頭先已經食左D有d飽, 所以叫得唔多。 茶記先試試佢既奶茶先, 凍奶茶($16), 茶味夠香,不過甜左少少,但都係好既奶茶。 西多士($32), 呢度係呢期最hit既梳乎里西多士。 望落色澤金黃, 用鮮牛油。 鬆軟,味道ok.見佢都有蛋牛治,都叫左一份比較下。 鮮牛肉蛋治($23) , um但係2 回事。 見好多人叫豬扒麵, 下次黎試下先。

見好多人叫豬扒麵, 下次黎試下先。
2017-11-04
10 分鐘 (堂食)
2017-09-13 862 瀏覽
如果唔係渣車,一個女仔自己來都幾危險,附近多南亞裔,店鋪都幾難搵。呢間營業至5:30,有幾次摸門釘。今次放假就早d同男朋友來啦。我點了豬潤麵,男朋友就點了潤牛麵,同一杯奶茶。豬潤麵有幾塊厚切豬潤鋪在麵上,嚇死我,平時食開為基,得幾小塊豬潤。厚切豬潤剛剛好熟,入口好爽口,公仔麵係出前一丁,非常爽口。奶茶奶茶夠滑,有茶味,讚!
我點了豬潤麵,男朋友就點了潤牛麵,同一杯奶茶。
豬潤麵
奶茶
奶茶夠滑,有茶味,讚!

2017-09-02 648 瀏覽
一直聽人講,話深水埗有一間豬潤麵好好食,但一直都冇試過,所以我決定要去一次,店內環境都唔太差,裡面d人都好好禮貌,我朋友介紹我,話一定要試個豬扒同牛肉,但一定要炒牛,所以我叫左豬扒炒牛肉米粉,而我老公就叫左個豬潤豬扒出前一丁,個豬潤係出色既,切到好似五餐肉咁大,都仲好夠味同好爽,好香酒味,而個牛肉我都覺得係要炒,不太差,最後到豬扒,唔太差,但我認為冇其他人講得咁好食,如果要食,一定要叫有豬潤既,因為碗湯會好飲好多,而佢地d茶,我覺得唔麻麻地
2017-08-15 493 瀏覽
本身自己未曾試過另外幾間同樣係深水埗的豬潤麵名店,第一次就獻給漢發。明知此店星期天休息,特意星期六12點半前就來到,怕1點時人多,要大熱天站街安排入座!點了名物豬潤牛肉麵($39),價錢真的不便宜,但處理豬內臟得宜亦非易事!豬潤份量頗多,而且每塊也像午餐肉厚切,十分誘人。豬潤很爽嫩,煮的時間剛剛好,沒有過熟,豬腥味亦很少,絕對是高質的豬潤!反而牛肉就比較失望,不至於不好,但相比之下,豬潤完勝知道大家未必人人愛吃豬潤,這裏的豬扒麵亦是不錯的選擇!豬扒已炸好碎上,肉質軟軟,不會太肥,調味亦得宜。兩款的麵底都是出前一丁麵,加上原汁原味的麻油湯底,十分好吃,真的是香港地才會吃到的味道這裏的名物還有西多士,三十多元才有交易,但跟外面吃到的不同,由於做法異同,漢發的西多口感較為軟綿,有點像多士界的梳乎厘,大家一定要留肚吃!!這裏的食物都吃得到是用心烹調,令人感到滿足,相信很快會再來的。

反而牛肉就比較失望,不至於不好,但相比之下,豬潤完勝

2017-08-12
2017-08-15 331 瀏覽
今日阿妹想食彈牙豬潤麵,所以拿拿聲出門口去深水埗。因為依間舖頭下晝五點就關舖,所以一定要早去先食到。我地2人坐底二話不說就叫左一碗豬潤粗麵及一碗豬潤牛粗麵。因為今次為豬潤而黎,所以唔洗諗咁多。嘩!勁厚勁大塊豬潤呀!正!依間舖D豬潤入口彈口,豬潤新鮮,無尿味。牛肉係鮮牛肉,牛肉味濃。加上麵種樣多,我較喜歡食粗麵,較彈牙有口感。因舖主力用出前一丁麻油麵,所以湯底會有麻油麵湯味,但會加入了薑及酒香味,獨有特色。可能味精關係,較為口渴。但我鍾意食無計,唯有飲多D水。豬潤煮既時間剛剛好,上桌時仍有少量血水滲出,拌好就食得。麵湯唔會有一層白色,所以賣相不錯。如果食得辣,不彷食麵時加入店舖辣椒油,味道更提升,更美味。有時間真係可以去試下,真的不錯。
今日阿妹想食彈牙豬潤麵,所以拿拿聲出門口去深水埗。

因為依間舖頭下晝五點就關舖,所以一定要早去先食到。

我地2人坐底二話不說就叫左一碗豬潤粗麵及一碗豬潤牛粗麵。
因為今次為豬潤而黎,所以唔洗諗咁多。
豬潤牛肉粗麵

嘩!勁厚勁大塊豬潤呀!正!

依間舖D豬潤入口彈口,豬潤新鮮,無尿味。
可能味精關係,較為口渴。但我鍾意食無計,唯有飲多D水。

豬潤煮既時間剛剛好,上桌時仍有少量血水滲出,拌好就食得。
麵湯唔會有一層白色,所以賣相不錯。

如果食得辣,不彷食麵時加入店舖辣椒油,味道更提升,更美味。
有時間真係可以去試下,真的不錯。
2017-08-02
豬潤牛肉粗麵
  • 豬潤麵
2017-08-05 387 瀏覽
夏日炎炎 還是粉麵較吸引♥️在深水埗難得找到地方泊車那就一試相當有名氣的麵店下午兩點半門外依然人山人海😵等了足足三十分鐘終於有位了👏🏻👏🏻👏🏻餐牌有簡單分類不同的麵類👍🏻我們點了南乳豬手麵、豬排雞蛋一丁、油菜配凍奶茶🤤首先到的是凍奶茶跟油菜奶茶茶底很香👍🏻👍🏻而油菜是腩汁走油腩汁味道十分好👏🏻👏🏻朋友的南乳豬手麵到!光看賣相不錯喔♥️麵底很好👍🏻香而且爽口👍🏻但豬手味道太令人失望了👎🏻👎🏻👎🏻一點也不入味😣而我點的豬排雞蛋一丁豬排份量相當多👍🏻可是味道沒有預期的好豬排應該被梳打粉泡太久了引致沒有甚麼豬味☹️
夏日炎炎 還是粉麵較吸引♥️
在深水埗難得找到地方泊車
那就一試相當有名氣的麵店
下午兩點半
門外依然人山人海😵

等了足足三十分鐘
終於有位了👏🏻👏🏻👏🏻
餐牌有簡單分類不同的麵類👍🏻

我們點了南乳豬手麵、豬排雞蛋一丁、油菜配凍奶茶🤤
首先到的是凍奶茶跟油菜
奶茶茶底很香👍🏻👍🏻
而油菜是腩汁走油
腩汁味道十分好👏🏻👏🏻

朋友的南乳豬手麵到!
光看賣相不錯喔♥️

豬排份量相當多👍🏻
可是味道沒有預期的好
豬排應該被梳打粉泡太久了
引致沒有甚麼豬味☹️

30 分鐘 (堂食)
  • 凍奶茶
  • 腩汁油菜走油
2017-08-05 3886 瀏覽
當我見到天上星星我會想起漢發麵家皆因這天到來午餐時見到我很喜歡的歌星葉德嫻小姐, 不過面皮薄的我唔敢叫人合照!還是在鄰桌偷偷仰望吧!! 漢發麵家位於深水埗大南街說實話易找不算,但我這天匿埋雙眼拉著車爸爸衫尾便能輕易到達! 這天很幸運來到時不需等位,但我們坐落以後已經座無虛席,餐廳場內牆上畫滿以往大排檔光景的壁畫,其實我也很懷念以往在大排檔搵吃的日子,那份人情味絕對不易在現今食店找得到的。 講到人情味我就要讚一讚這間餐廳內的所有工作人員,近年到過不少懷舊名店內裏的員工甚至乎老闆都唔係咁寬容,但這兒的所有工作人員都笑容滿面而且十分有禮貌,在這兒開餐格外開心! 去茶餐廳車爸爸當然要飲熱奶茶$15,我試了一口香滑兼備味道不俗,而我的凍檸茶$16亦富茶香不反不澀,檸檬亦都十分清香收貨有餘了! 這天到絕對是為了這碗豬潤麵$32,有嘴尖的食家劉總極力推薦又那會不好吃呀吖! 公仔麵係出前一丁煮得幾爽口,我影完相食亦都唔會覺得太淋,加入了豬潤的湯絕對是吸引的。 極度厚切煮豬潤煮至剛剛熟,入口極具爽口充滿彈性,最重要豬潤仍然保留濃郁的味道,比起另一間深水埗出名但又退步不少的豬潤麵好吃百倍。 另一客我們點了

另一客我們點了豬扒出前一丁$39,豬扒絕對係舊冰室那款出品,炸得透徹的豬扒肉質還富有彈力,沒有難吃的蘇打粉味,我就是喜歡這茶餐廳風味!看見鄰桌的炸鯪魚球漲卜卜的好吸引,下趟一於要去試埋中式粉麵先得!
2017-07-28
午餐