2024-04-15 0 瀏覽
曾為大牌檔漢發麵家🍜搬入小店後依然保留住人情味出名招牌菜「豬膶」厚身爽滑厚度僅次於麻將🀄️醃料入味湯底濃郁帶薑酒味麵底用出前一丁 軟硬度適中.今次想重點介紹「豬扒」醃料令肉非常入味🐷以一般炸豬扒比較起來還保持到多汁有肉質
曾為大牌檔漢發麵家🍜
搬入小店後依然保留住人情味
出名招牌菜「豬膶」厚身爽滑
厚度僅次於麻將🀄️
醃料入味湯底濃郁帶薑酒味
麵底用出前一丁 軟硬度適中
今次想重點介紹「豬扒」
醃料令肉非常入味🐷
以一般炸豬扒比較起來
還保持到多汁有肉質
2024-04-14
2024-04-12 0 瀏覽
深水埗有兩間出名嘅豬膶麵,一間係好濃薑味,豬膶質感偏粉,一間就係湯頭比較平衡,豬膶質地超嫩滑嘅,漢發就係後者。每次週末黎都好多人排隊,今次專登早啲黎,十一點幾就到,咁啱天氣唔係咁好,落住微雨,淨係等一張台就到我哋。我哋二話不說嗌左一個豬膶豬扒麵同西多士。兩樣都係世一!佢哋嘅豬膶真係非常犀利,厚厚一塊,但煮到剛剛好,超級嫩,爽口彈牙,仲要係完全無血水。個西多士圓碌碌脹卜卜,唔止個樣同其他西多士唔同,原來都真係內有乾坤㗎。切開個西多士發現,佢係有一層厚厚嘅蛋包住個多士,裏便嘅花生醬,亦都係搽到厚厚一層,食落個口感好蓬鬆,真係第一次食咁樣嘅西多士,好特別,而且好好味,真係喺第二度搵唔到。

2024-03-17 296 瀏覽
今日嚟到呢一間深水埗好出名食豬潤嘅餐廳,喺地鐵站行過去大概都係3分鐘嘅路程餐廳都唔算太難搵我哋都覺得幾方便,食物嚟講,我哋今日就叫咗豬膶牛肉公仔麵,豬潤真係好多,而且非常厚身,非常適合我呢啲咁鍾意食豬潤嘅人,公仔麵嘅軟硬度亦都適中,唔會太硬,牛肉我就覺得不過不失,我哋粗略估計每碗豬膶最少有六至七大塊,真係食豬潤都飽,而且味道都非常好食, 食得出餐廳本身豬潤嘅貨源係新鮮,絕對唔係用急凍冷藏嘅,所以鍾意食豬潤嘅朋友絕對唔可以錯過呢一間餐廳
2024-02-17 481 瀏覽
我最近去那裡品嚐了他們的豬潤河,我必須說這是一個美味的體驗!首先,豬潤給人一種爽口的感覺。這使得每一口都感覺清爽,不會有膩感。另外,豬潤河的湯汁也非常鮮甜。湯底使用了豬肉熬煮而成,充滿了濃郁的香氣和湯汁的甜味。這湯汁不僅為豬潤河增添了口感和層次感,而且讓整道菜更加濃郁美味。一碗熱騰騰的豬潤河下面漂浮著美味的湯汁,絕對讓人胃口大開。總的來說,漢發豬潤河給我留下了深刻的印象。他們的豬潤河好味、豬潤爽口,湯汁鮮甜。豬肉的口感豐富,河粉筋道滑嫩,湯汁濃郁美味。

豬潤河
豬潤河
2024-01-20 611 瀏覽
豬潤面:豬潤是我暫時在餐廳食過最好食的豬潤,彈牙,大片,食完有幸福感,面和湯底則普通。豬扒:見到隔籬枱的豬扒炸得得漂亮,叫了一份淨豬扒(感謝樓面姐姐建議我們轉豬潤面雙拼, 會平D )。豬扒果然非常香口,正!西多:有2種味,忘記了樓面姐姐推介哪一個,只記得西多的口感好似棉花糖一般,軟綿綿,推介!感謝餐廳用心製作食物,幸福的一餐 :)註:可用 app 去拎飛,節省等候的時間。餐廳需要和別人拼枱,但是十分乾淨,服務亦不錯。

感謝餐廳用心製作食物,幸福的一餐 :)

2024-01-14
  • 豬扒
  • 豬潤
  • 西多士
2023-11-28 1033 瀏覽
深水埗有非常多嘅茶餐廳,咖啡店,食物種類林林總總,今日就食非常出名食豬膶麵嘅茶餐廳。餐牌上全部都冇套餐,所有嘢都要分開叫,所以飲品要逐一收費,覺得有啲唔抵,但食物質素中上。廢話小講,直接睇圖片啦👇🏼豬膶公仔麵 🍜 $48厚切豬膶不會煮得過火,很爽口,湯底清甜,組合不會膩鮮炸雲吞配芥末醬 🍤$42即叫即炸,炸皮很薄,配合清新芥末醬,一流👍🏼法蘭西多士 🍞 $40非常邪惡的西多士,可能我最後先食,令到外皮淋哂,味道中規中矩附上餐牌給各位參考
廢話小講,直接睇圖片啦👇🏼

豬膶公仔麵 🍜 $48
厚切豬膶不會煮得過火,很爽口,湯底清甜,組合不會膩

鮮炸雲吞配芥末醬 🍤$42
即叫即炸,炸皮很薄,配合清新芥末醬,一流👍🏼

法蘭西多士 🍞 $40

附上餐牌給各位參考

2023-11-18
$70 (早餐)
  • 豬膶公仔麵
  • 炸雲吞
2023-11-26 610 瀏覽
由鐵皮屋做到入鋪頭再開埋分店嘅深水埗名物😋星期六日經過成日都見到太長人龍而放棄終於的起心肝平日嚟試吓😆.1.) 豬潤米 ($48)本身無話特別鍾意食豬潤上枱一刻其實有少少嚇親🤣因為真係超厚切😝成舊午餐肉咁😁豬潤食落爽口只有好輕微嘅腥味湯底有薑味有酒味僻腥👍🏻不愧為名物唯一美中不足就係中間有少少根 唔知係咪咁啱邊邊位.朋友話自細食漢發雲吞麵大所以今次要懷念下單點咗雲吞食😂不過不失.餐廳另一名物西多士都好想試但太飽食唔落🙈下次再嚟
由鐵皮屋做到入鋪頭再開埋分店嘅深水埗名物😋
星期六日經過成日都見到太長人龍而放棄
終於的起心肝平日嚟試吓😆
1.) 豬潤米 ($48)
本身無話特別鍾意食豬潤

2023-09-26
豬潤米
  • 豬膶米
2023-11-10 633 瀏覽
之前已經食過一次,今次咁啱經過梗係要再嚟食啦呢度出名嘅係豬潤,所以今次照舊豬膶公仔麵再加個豬扒米粉豬潤爽口大舊兼厚身,係我鍾意嘅質感(張相食到一半先記得影),配上公仔麵所以湯底會偏濃味,枱面有日式麻油,如果鍾意嘅話都可以加幾滴應該會更加好食另外叫咗個豬扒米粉,豬扒係第一次食估唔到好有驚喜,豬扒係分開另上唔會俾啲湯浸林左。豬扒大大塊好入味而且容易岩入口,下次去會再食豬扒!!!!不過豬扒米粉個湯底就比較清淡,我就會加埋豬膶公仔麵嘅湯底落去就比較有味
之前已經食過一次,今次咁啱經過梗係要再嚟食啦
呢度出名嘅係豬潤,所以今次照舊豬膶公仔麵再加個豬扒米粉

另外叫咗個豬扒米粉,豬扒係第一次食
估唔到好有驚喜,豬扒係分開另上唔會俾啲湯浸林左。

豬膶公仔麵
豬扒米粉
2023-11-09
下午茶
2023-10-23 3563 瀏覽
不知道這裏有幾多喜歡吃豬潤(豬肝)的朋友呢?我就是其中一個啊!看到網上不少朋友分享哪裡有好吃的豬潤麵都會收藏起來,可男友就不愛吃也不愛吃茶餐廳,這個收藏就讓我來獨樂樂一番 豬潤公仔麵 $48奶茶 $19(熱飲) $21(凍飲)幾乎每檯客人都會點的豬潤公仔麵,一碗麵有4大塊如半隻手掌大又厚身的豬潤,實物跟網上看到的相片一模一樣!超誇張的!一咬爽口腍滑,帶酒香跟薑味用以辟除豬潤的腥味,但對我來說,這幾塊豬潤就像用太多梳打粉跟調味料處理過,然後全然奪走豬潤本來的味道跟口感似的感覺⋯ 對我來說這個不是吃豬潤啊!麵身用上某品牌的公仔麵,略帶硬身的口感是我的菜!不想吃公仔麵也可以轉換其他如通粉等。湯頭偏鹹,滿有薑汁的辛辣感,當然份量就不會多啦就剛好而已~ 對我來說整碗也蠻失望的,不過這純為個人觀點,只是個人真的不喜歡這種口感跟味道不代表其他朋友的立場啊!而這裡也不像其他茶餐廳一樣有套餐供應,想喝飲品的話就需要單點囉~ 簡單的要來一杯熱奶茶,色澤偏深看得出來是茶多奶少的比例,入口偏澀奶味略嫌不夠,不過不失店家在深水埗區幾乎無人不曉,也有不少像我一樣的慕名而來,更有不少明星到來用餐,但沒想到平日早上未
豬潤公仔麵 $48
奶茶 $19(熱飲) $21(凍飲)

店家在深水埗區幾乎無人不曉,也有不少像我一樣的慕名而來,更有不少明星到來用餐,但沒想到平日早上未到中午吃飯時間來到也已經滿座要在外等候;開業超過半世紀,老店重新裝修後感覺光猛舒適,3月更是衝出深水埗到灣仔開分店,來光顧的人依然籠絡不絕,可足見其人氣!
其實除豬潤麵外西多士也是不少人提及過的必吃項目,有機會的話還是會來試試看,看那碗豬潤麵會否如我心目中的那個最好吃的模樣
2023-01-26
2023-10-16 870 瀏覽
深水埗區都有好多正野食,今日朋友就約左我去食呢間好出名嘅豬潤麵🍜,成日都大排長龍,今日亦都5例外,我地差5多等左20張枱先有得食😰,不過都叫得好快,坐低即刻order左鮮牛肉豬潤麵🍜$55(豬潤係厚切好新鮮,牛肉都好淋😋),仲有餐肉蛋公仔麵🍜$40(午餐肉新鮮煎好脆卜卜),另外再加多左1份小食炸雲吞$42(雲吞炸得好脆,蝦好新鮮好大隻😋),5係套餐飲品另外order凍檸茶、凍咖啡$21@,不過座位都坐得比較迫😅
2023-10-15 661 瀏覽
今日會展開工,聽聞深水埗出名嘅豬膶麵已經開到嚟灣仔。所以大清早7:30就過嚟呢間盛傳已久嘅漢發麵店,要一嘗招牌豬潤麵。除咗豬潤麵出名,聽朋友說牛筋牛腩也很出色,菜品十分多。我叫了一碗豬膶米粉加午餐肉。上枱豬潤香氣撲鼻而來,湯頭清甜,豬潤竟然可以切到半寸厚,都仲係爽彈而不蘇,招牌果然係名不虛傳。兩片厚厚的午餐肉,份量非常之大,煎得外脆內軟,女仔食完兩片已經飽咗七成,建議可以同朋友share食。唯一美中不足的是沒有早餐套餐,不包飲品要額外加,對於一個早餐價錢就偏貴。
今日會展開工,聽聞深水埗出名嘅豬膶麵已經開到嚟灣仔。

除咗豬潤麵出名,聽朋友說牛筋牛腩也很出色,菜品十分多。
我叫了一碗豬膶米粉加午餐肉。

2023-09-22
$80 (早餐)
2023-10-09 564 瀏覽
唔知點解喺深水埗搵食,豬膶麵總會係其中一種諗起嘅名物,講起食豬膶麵喺深水埗區內都有兩間幾有口碑,老字號「漢發麵家」就係其中一間。牆上有關於麵店歷史嘅牆畫,店內坐滿客人,一貫麵店格局坐得逼逼的,所以食客享用完通常就會緊接離開,客如輪轉。✣豬膶幼麵 $48我本身唔鍾意食豬膶,但話晒係名物,點都夾舊試吓,豬膶新鮮厚切,每碗都有四大件,一啖食唔晒。火喉啱啱好,唔會煮到過熟,入口軟糯得嚟又爽嫩,我都覺得唔錯,無腥味。豬膶精華都滾晒入啲湯度,飲啖湯有齊鮮味、酒味同薑味,生麵幼身爽口。✣豬扒公仔麵 $50豬扒用碟另上,大塊醃得入味,沾上薄薄炸粉,炸得甘香juice,公仔麵底係用東和招牌麵,麵質爽滑夠煙韌,放耐咗都唔容易浸腍。一張兩頁嘅餐牌,係單點無套餐。⊙凍檸茶 $21⊙茶走 $20#漢發麵家地址:深水埗大南街192號地舖
豬膶幼麵

✣豬膶幼麵 $48
豬扒公仔麵

✣豬扒公仔麵 $50

一張兩頁嘅餐牌,係單點無套餐。
⊙凍檸茶 $21
⊙茶走 $20
#漢發麵家
地址:深水埗大南街192號地舖
2023-08-26
$69.5 (午餐)
豬膶幼麵
豬扒公仔麵
。O小姐。招牌豬扒麵。日常。因為要去深水埗買嘢,同行介紹要去呢度食早餐 - 漢發麵家聽講好出名🤓聽返同行講,呢一間之前係另一條巷一間舊舖度嘅,裝修就冇咁靚,而家喺呢一條行嗰度嘅舖頭已經係改良版,所以坐得舒服啲,門面靚啲,內在裝修到靚啲,咁食客嚟到坐得食得都舒服啲。由於我地時間尚早,所以都唔係太多人,但因為我唔食內臟,所以我就冇叫到佢嘅豬潤面,反而我叫咗佢另外一個招牌炸豬扒拼五香肉丁公仔麵!上枱嘅時候得五香肉丁,仲以為佢呃我啲豬扒係個面底,原來係分開上!唔係講笑,佢個豬扒好厚,好大塊!個皮炸得幾脆,啖啖肉👍🏻👍🏻 五香肉丁都有好多舊,仲要舊舊都有咬口,有肉食😆食完之後,呢一間係暫時食過咁多間炸豬扒公仔麵嚟講,佢算係數一數二。可以再嚟。🙆🏻‍♀️ 下次要食西多士紅豆冰。另外好值得一讚嘅就係,佢枱面上有日本麻油!!加埋幾滴麻油落個麵度,味道即刻升華咗!👍🏻👍🏻再配埋一杯凍鴛鴦,滿足😏不過如果以平民嘅價錢嚟講,佢就貴咗少少,因為都要成六十幾一碗,隔幾條街嘅雲吞麵應該都係廿零三拾🙈🙈🙈所以都係因人而異,平有平食貴有貴食,有多少少錢嘅時候就食一兩餐貴啲,冇嘅時候,就食平少少或者返屋企煮,各有風味🙂
。O小姐。招牌豬扒麵。日常。

因為要去深水埗買嘢,同行介紹要去呢度食早餐 - 漢發麵家

聽講好出名🤓

炸豬扒拼五香肉丁公仔麵

再配埋一杯凍鴛鴦,滿足😏

$80 (早餐)
炸豬扒拼五香肉丁公仔麵
2023-10-03 294 瀏覽
-「欣賞身邊的小美好」呢間真係食咗超多次,因為佢嘅豬膶麵& 西多士真係好出名 ,西多士富有蛋香,好好食,平時仲會食炸面雲呑。🤤豬膶牛米 $55每次必點!呢度重點厚切!豬膶其實花好多心思去炮製,厚厚一片,有用薑汁、料酒醃過,去臊提鮮,且灼得剛剛僅熟斷生,口感爽嫩不老,中間有少少根,但都唔影響嫩滑程度。一咬入口有內臟嘅鮮甜,好輕微的腥味同苦味,湯底入面特登加咗薑,中和豬潤的腥味。🐃牛肉使用鮮牛,9成熟仲有少少粉紅色,都算嫩滑。Ps: 星期日休息,記住唔好白行一趟 。📍漢發麵家 (深水埗)📍深水埗大南街192號地舖-

「欣賞身邊的小美好」

🤤豬膶牛米 $55
每次必點!
呢度重點厚切!
中間有少少根,但都唔影響嫩滑程度。

🐃牛肉使用鮮牛,9成熟仲有少少粉紅色,都算嫩滑。

Ps: 星期日休息,記住唔好白行一趟 。

📍漢發麵家 (深水埗)
📍深水埗大南街192號地舖
點解唔似豬潤?我食緊啲咩?😅一碗麵50蚊,嘢飲係原價,一共72,呢個價真係可以揀間好食嘅豬潤麵常餐(包多士,炒蛋,嘢飲+10蚊以內)。OK,嚴重離題;講返個豬潤麵,我係第一次吃個豬潤覺得好似個假豬潤,口感好怪,而且個湯底都唔好飲,味精好重。我係外賣返屋企食,冇留意現場杯嘢飲有幾大杯,外賣果杯就好細杯,同熱飲差唔多🌚下次想食豬潤,我會去返港里食🤣厚切真係厚嘅,而且有5塊,但口感唔好食,再加湯底亦都偏味精,咁成件事就完咗啦。我會叫未食過嘅朋友想食呢間就快啲嚟試下,一齊同甘共苦先係朋友嘛😊仲有個環境,一入去就覺成個場好昏暗,茶餐廳都不如嘅食物水平,鋸扒嘅環境,真係特別。
20 分鐘 (外賣自取)
$70 (早餐)