2020-07-09 67 瀏覽
📍#漁釗📍Isana Kushiro #IsanaKushiro.🇭🇰香港深水埗深旺道28號V Walk 地下19號舖🇭🇰 Shop 19, G/F, V Walk, 28 Sham Mong Road, Sham Shui Po, HK.🌐📌深水埗📌青衣📌將軍澳.#深水埗 #日本菜 #MFJ深水埗 #MFJ日本菜 #ShamShuiPo #JapaneseFood #MFJ_ShamShuIPo #MFJ_JapaneseFood .味道: 👅👅👅👅賣相: 👀👀👀👀價格: 💰💰💰💰環境: 🌹🌹🌹🌹服務: 👨🏻👨🏻👨🏻性價比: ⭐️⭐️⭐️⭐️回頭率: 🔆🔆🔆🔆.好日系的居酒居🇯🇵因為太趕時間,點咗個柳川鍋已為係有飯跟🤣發現時已經為時已晚🙊.⭐️鰻魚柳川鍋🥘HKD98賣相幾靚啊!👍🏻柳川鍋來自福岡縣柳川市,係鰻魚滑蛋牛蒡鍋滑蛋不錯,蛋白漿比較多,幾嫩滑,但食得慢會變得比較水裡面有好多牛蒡絲,增加不少口感!鰻魚煮得幾好!口感軟稔,醬汁十分入味,不錯!.價錢十分親民,下次要再去試其他!By the way,隻王將醬油碟真係好靚!😍.#eel #japaneseeel #eggpot #burdock
📍#漁釗
回頭率: 🔆🔆🔆🔆
好日系的居酒居🇯🇵

⭐️鰻魚柳川鍋🥘HKD98
賣相幾靚啊!👍🏻
柳川鍋來自福岡縣柳川市,係鰻魚滑蛋牛蒡鍋
滑蛋不錯,蛋白漿比較多,幾嫩滑,但食得慢會變得比較水
裡面有好多牛蒡絲,增加不少口感!
鰻魚煮得幾好!口感軟稔,醬汁十分入味,不錯!

鰻魚柳川鍋

價錢十分親民,下次要再去試其他!
By the way,隻王將醬油碟真係好靚!😍
#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #foodie #hkfoodie #fooddiary #foodblog #hkfoodblog #tastyfood #foodphotography #相機食先 #吃貨 #食好西 #香港美食指南 #美食推介
2020-06-22
2020-07-08 63 瀏覽
我學了日劇嘅主角一個人去居酒屋飲酒, 我搵了間未去過的居酒屋試下, 我點了一支以店名命名的清酒, 店員話同我講支酒很大支喎, 他應該是怕我飲吾曬, 好好笑...哈哈!當然一定要叫我想食左好耐既拖羅, 拖羅口即溶配上清酒真是絕配的組合, 因為我坐Bar枱見到師父在我面前製作炸蝦天婦羅, 當然要試下啦, 脆脆的口感, 外脆內鮮甜的炸蝦天婦羅, 各種食物都有著令人難以抗拒的魔力, 總括超滿意的一餐晚飯。

2020-07-03
2020-05-29 395 瀏覽
一級棒日式黃店座位環境:即使安排坐吧檯也非常舒適。餐飲:多選擇,有不同菜式提供。服務質素:壽司師傅很友善,有介紹不同食法和配搭。環境衛生:很整潔,壽司師傅也很衛生,每弄完一道菜都會立即洗手
一級棒日式黃店

座位環境:即使安排坐吧檯也非常舒適。

餐飲:多選擇,有不同菜式提供。

服務質素:壽司師傅很友善,有介紹不同食法和配搭。

2020-05-27
2020-05-18 374 瀏覽
:🤍2020.05.03 #貓夫婦日式 #貓夫婦遊黃店本身去到大商場 都諗住冇可能搵到黃店但係點知睇Wollipay又比我搵到!不過如無意外應該都係vwalk入面唯一一間黃店😖野食比我想像中有驚喜🤩.1️⃣(超超超推薦🌟🌟🌟)黃金軟殼蟹 $72不得不承認 👧🏻可以自己自己食10碟!佢係👧🏻食過人生最好食既鹹蛋黃野食🤩軟殼蟹都係即刻叫即刻炸 上枱脆卜卜用紫菜夾住出奇地好味😆😋價錢唔算貴 都有五六件 個味道值返晒😍.2️⃣帶子三文魚親子丼 $126係正常發揮嘅魚生飯 都尚算足料魚生幾新鮮 食到超飽😝3️⃣陶根清酒煮蜆 $78顯嘅份量都幾多 不過唔算好大隻鮮甜 冇咩沙 唔腥的呢個價錢算係中上發揮😝4️⃣炸魷魚圈 $58相比之下呢個魷魚圈比較平平無奇都係新鮮即刻炸 上台都係好新鮮 好香🤪.好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗窮遊指數:🌕🌕🌕🌑🌑性價比:🌕🌕🌕🌖🌑回頭指數:🌕🌕🌕🌗🌑
🤍2020.05.03 #貓夫婦日式 #貓夫婦遊黃店
本身去到大商場 都諗住冇可能搵到黃店
但係點知睇Wollipay又比我搵到!
不過如無意外應該都係vwalk入面唯一一間黃店😖
野食比我想像中有驚喜🤩
1️⃣(超超超推薦🌟🌟🌟)黃金軟殼蟹 $72
不得不承認 👧🏻可以自己自己食10碟!
佢係👧🏻食過人生最好食既鹹蛋黃野食🤩

性價比:🌕🌕🌕🌖🌑
回頭指數:🌕🌕🌕🌗🌑
  • 黃金軟殼蟹
2020-05-11 307 瀏覽
松葉蟹沙律估唔到咁多蟹肉,而且鮮甜有蟹味,用個木夾一夾全部都係蟹肉。啲菜都好新鮮好爽口,非常唔錯。天婦羅炸蝦啱啱炸出來熱辣辣,個炸粉唔會太厚,表面非常酥脆,就算點完天婦羅汁都唔會完全軟晒,鍾意食香口野嘅要試下。鰻魚卷有驚喜!估唔到原來呢個卷係咁多舊,仲要每一舊都大大舊。最鍾意嘅地方係,啲鰻魚每一塊都有炭烤嘅香味,食落口陣味超香。食完呢個卷都已經飽左七成啦其實。黃金軟殼蟹有成一隻,食落口陣鹹蛋黃香好正,但因為我地得兩個人,每人要食半隻,所以都幾膩。如果包埋紫菜食會無咁膩,好好多!隻蟹一咬啲汁就爆出來,非常好味。最好我地叫左個鐵板牛舌,係薄切,但好多塊,所以都幾抵。呢種牛舌嘅汁偏甜身,但我鍾意鹹食多少少。所以如果我再揀會揀牛舌串燒。但呢隻鐵板牛舌其實都好正!鍾意偏甜嘅人會好鍾意。服務方面都唔錯,啲員工加水加得好密。環境都幾靚,日式居酒屋設計,一格格卡位分開好舒服。整體來講,對呢餐好滿意。價錢唔係非常平,但味道同質素絕對對得住個價有多。非常值得一試。

2020-04-08 197 瀏覽
They have a waitress who is nice and polite, however there is somebody else, a middle-aged male waiter I encountered today who is extremely rude and I will never come back to this restaurant again and share the experience with my friends, colleagues and neighbors.I was following my routine of ordering the takeaway food. I followed a female waiter to enter the shop for payment of my take out order as I am paying by credit card. A VERY rude male waiter, who obviously has no eye, then attempted to

I was following my routine of ordering the takeaway food. I followed a female waiter to enter the shop for payment of my take out order as I am paying by credit card. A VERY rude male waiter, who obviously has no eye, then attempted to push my body with his dirty hand to the outside of the restaurant. I stared at him. He then talked with the lady and realized she allowed me in, and instead used a thermometer to take the temperature of my forehead. But again he was almost touching my forehead. You are not taking it for precaution, but you are increasing the risk of cross infection.

He was obviously displeased with my attempt to stay away from him, so he shouted towards me in Cantonese "why are you dining out if you are afraid of the virus!". this is completely ridiculous. I am picking a takeaway food from the mall downstairs to my apartment, and it's not your freaking business to say that. If you have nothing good to say, please keep your mouth shut.
外賣自取
今次想講既呢間日本料理店係之前有位朋友因為見工成功咗而請咗我同另一個朋友食😆💙亦都已經係較早前既事喇~🙈好多謝佢咁豪氣請咗我食呢餐🤣!3個人黎計其實都叫咗唔少野🙈-🌸鰻魚炒飯$98:呢個炒飯實在好食😳!飯炒到好乾身飯粒都好爽,食得出係有鑊氣既炒飯👍~調味方面飯係落咗日式燒汁同少少芝麻,同作為配料既鰻魚,紅蘿蔔同蔥粒好匹配,微微甜味又帶啲香氣咁😆💙。我放佢係第一張因為我都鐘意食呢碟🤣🤣!-🌸三文魚富士山$88:賣相呈現迷你版富士山好搞笑🤣~成件野其實係幾棟青瓜被一堆三文魚同蟹子遮蓋住,全個富士山溫度係凍既🤣!入面青瓜清新爽脆,外面三文魚係薄切,加少少沙津醬咁。其實我覺得比較一般,雖然餐牌寫係人氣之選但食個陣覺得啲野group埋咁食唔太match。除非好想試如果唔係可以唔叫~🤣-🌸鐵板牛油焗帶子$68:完全不能抵抗CP值MAX.既帶子😝❤❤!呢個真係好好食!呢碟一上枱已經見到啲帶子被鐵板煎到熱到彈下彈下咁跳😆,被鐵板燒到兩邊都金黃色仲要掛住濃香牛油味既帶子加埋炸蒜真係香到格離枱都聞到😳❤!帶子肉本來都好鮮甜👍👍,可惜得6粒咋,每人食2粒就無😭超唔夠喉😫😫!下次一定要encore😭!-🌸壽司
今次想講既呢間日本料理店
係之前有位朋友因為見工成功咗而請咗我同另一個朋友食😆💙
亦都已經係較早前既事喇~🙈
好多謝佢咁豪氣請咗我食呢餐🤣!
3個人黎計其實都叫咗唔少野🙈

🌸鰻魚炒飯$98:

🌸三文魚富士山$88:

🌸鐵板牛油焗帶子$68:

🌸壽司盛7貫-鐵火卷3件$128:
呢個壽司都ok既😝~刺身主要係吞拿魚,油甘魚,甜蝦同三文魚,都鮮嫩但都係唔夠凍唔夠肥美🤣(咁可能價錢有影響?🤣) 刺身下面啲飯唔係痴埋哂一舊死死實實個種,但夾起唔易散開👍食完都係覺得還好無乜驚喜,不過由我試完啲野食,我諗可能呢度係熟食好食過壽司刺身🧐。又係可叫可不叫既選擇~!

🌸極上四色刺身丼$98:
呢個其實都幾好食😳👍!首先呢碗既刺身,有三文魚,甜蝦,吞拿魚同帶子,都係新鮮過上面壽司同富士山個2款❤,仲有都係肥美啲👍。要重點提一提個魚湯(其實佢係比你當茶漬飯咁食😝),哇!湯勁清一滴油都無咁濟,仲要飄出好香好濃郁既魚味,一飲完就中毒咁不能自拔,我直接當佢係湯咁飲😳,嗅覺同味覺都超滿足喔😳❤❤!

🌸韓醬八爪魚粒沙律$88:
係用充滿泡菜風味既韓式辣椒醬整既沙律🌶!辣味輕而重,食第一二啖都ok,食到第五啖我就同佢saygoodbye🤣🤣🙈~太辣了🌶!試咗啲八爪魚粒,幾爽幾彈牙👍,數量都ok,而整體份量沙律黎講都唔少,想食下刺激野可以叫一叫🤣。
-💙
食完埋單加埋一其實一啲都唔平,不過間唔中豪氣食下都好開心既😝😝~!
極上四色刺身丼
鰻魚炒飯
鐵板牛油焗帶子
韓醬八爪魚粒沙律
2020-02-18 187 瀏覽
經朋友介紹,今晚特意約咗朋友去到深水埗深旺道v walk(漁釧)居酒屋食日本菜,餐廳設計帶有日本風的格局,同時又可以即時睇到廚師即場喺你面前製作食品,令到大家可飽嚐美食之餘又可觀賞手藝,真是雙重享受。美人鍋$188~份量十足,有厚切嫩嫩滑的雞肉、香味的冬菇、新鮮的蔬菜、嫩滑的豆腐,成個湯底都係非常清甜健康。極上四色刺身丼$98,厚切三文魚油脂平均、帶子鮮甜,赤海蝦非常爽口、吞拿鮮味,已按耐不住食咗先講。中拖羅壽司,食落口油脂口感非常豐富。柚子胡椒醬燒雞肉串,柚子帶少少酸再加埋胡椒帶少少辣,口感好特別。

中拖羅壽司,食落口油脂口感非常豐富。

2020-02-08 176 瀏覽
來新商場試新餐廳,門面很漂亮的日式設計,餐牌食物選擇算多元化,刺身、壽司、一品料理、拉麵、飯等都有。在選擇困難下,主要在首頁內選店長推薦項目。最吸睛的是足量壽司,色彩繽紛的顔色,集合了海膽、蟹肉、三文魚籽、呑拿魚蓉,全都是最鮮味的海鮮。足量材料堆滿溢出在小卷壽司上。另一個是博多華美鳥美人鍋,採用了日本華美鳥的雞翼及雞脾部分,湯底奶白色,濃得有點黏,有濃郁骨膠原。黃金軟殻蟹,中式黃金蝦與炸軟殻蟹的合體,可以用紫菜包著黃金與蟹一起吃,則跟中式有另一翻味道。
來新商場試新餐廳,門面很漂亮的日式設計,餐牌食物選擇算多元化,刺身壽司、一品料理、拉麵、飯等都有。

2020-02-07 3360 瀏覽
同朋友買完野,去左呢間位於南昌既日本野食飯。呢到裝修都幾靚,都幾有日本居酒屋既感覺。而且地鐵站一出就見到呢間餐廳,十分方便易搵。當日仲見到日本人都去食添!menu上面選擇都幾多,串燒,鍋物,各式各樣既壽司刺身都有。我地揀左一個素麵,壽司,同小食share。海膽三文魚卷有六舊,見到佢三文魚,青瓜同海膽都放左好多下。海膽同三文魚都幾新鮮。三文魚籽軍艦,啲魚籽好大粒同新鮮,呢個正!然後海鮮素麵普通少少,不過都有魚,帶子,蝦做配菜,麵煮得剛剛好,唔會太淋。鐵板香蒜牛柳卷,成舊都係用牛肉卷出黎!我開頭仲諗緊佢入面會包乜添哈哈!口感好紮實,但係略嫌唔夠入味。串燒方面我地叫左兩串雞腎同一串雞肝,朋友話因為雞肝唔係到到都有,所以想食。口感我覺得係豬肝同鵝肝中間啦!當然比豬肝滑得多。雞腎調味好足夠,好食!呢間串燒係做得幾好,火候岩岩好,調味又足夠!最後叫左杯希望之露蘋果汁埋尾~呢隻蘋果汁係成熟既蘋果既味道,好甜好好飲!

三文魚籽軍艦,啲魚籽好大粒同新鮮,呢個正!

2020-02-05
  • 鹽燒雞腎串
  • 燒雞肝串
2020-02-03 199 瀏覽
年初三 到到都排隊呢間唔算好多人 就試下啦 4個人gathering 又唔算好餓就樣樣叫dSushi又幾新鮮啵! 由其係油甘魚樣樣串燒叫少少燒得唔干 雞皮脆 好難得呢種餐廳有呀豬肉果串就一般 !牛舌少少un 呢個海鮮 黎到時比人影下相佢再幫我地燒 想話係樣樣都新鮮!海鮮鮮味係個鮑魚唔個係咪咁 少少唔熟😂蟹蓋配薯片 第一次試 食完好口渴😂另外仲叫咗兩碟芝麻雞翼冇影相 好香脆有機會會再來試下美人鍋四個人食 又海鮮又盛 每人250價錢算合理啦 坐得又舒服
年初三 到到都排隊

試下美人鍋
四個人食 又海鮮又盛 每人250
價錢算合理啦 坐得又舒服
2020-01-30 146 瀏覽
剛剛過完農曆新年,大部份店舖已經開始營業,即刻和家人到漁釧食日本菜,很喜歡到這裏食飯因為這類食物款式多,食物又新鮮餐牌上每一款食物都好想食香芒大蝦卷😋份量亦不小,大蝦炸得脆卜卜,蝦肉新鮮爽口,芒果酸酸甜甜非常開胃,再夾埋一齊食味道都幾特別,幾清新。海蝦雜錦天婦羅👍👍👍炸漿酥脆之餘不油膩,雖然是炸物,但仍然食得出鮮蝦甜味,肉質彈牙,配埋特色醬料味道有多個層次。金茹牛肉卷😋牛肉入口有即溶感覺,牛肉味濃郁,配金菇一齊食簡直絕配,醬汁亦冇得輸。特盛醬油濃雞白湯拉麵醬油雞湯是我最愛,麵條煙韌度適中,叉燒肥瘦比例恰當,不會感到油膩,每啖湯都能食出濃濃的味道。韓醬八爪魚粒😋這個前菜一入口已經好好味,每粒八爪魚及青瓜都新鮮無比,韓醬又惹味,好食又健康。👍
剛剛過完農曆新年,大部份店舖已經開始營業,即刻和家人到漁釧食日本菜,很喜歡到這裏食飯因為這類食物款式多,食物又新鮮[强]餐牌上每一款食物都好想食
香芒大蝦卷😋
海蝦雜錦天婦羅👍👍👍
金茹牛肉卷😋
特盛醬油濃雞白湯拉麵
韓醬八爪魚粒😋

• 特盛醬油濃雞白湯拉麵
2020-01-29 98 瀏覽
農曆新年到了,這幾天都躲在家裏,直至今天才與家人出外逛逛,順道到深水埗V Walk的漁釧吃晚餐🍣🍱🍜這間餐廳環境很別緻,餐廳內以木質為主調,牆頂有很多燈籠作裝飾,容入日式元素。餐牌上圖文並茂,十分清晰,食物種類繁多,有一品料理、壽司🍣、魚生🐟、天麩羅🍤、串燒、拉麵🍜及沙律🥗等。韓醬八瓜魚粒🐙味道清淡爽口。牛油炒露筍野菌🍄材料有:筍、鮮冬菇、金菇等,熱騰騰上枱,滿口鮮菇味,非常清新。特盛醬油濃雞白湯拉麵🍜,豚肉肉質不太肥膩之餘非常淋,湯濃,蛋香夠滑,好味😋。還有海鮮海膽炒飯,材料有:八瓜魚、蝦🦐、蟹柳絲及海膽,將它撈勻吃,滿是香味好食😋。最後吃這個鐵板牛油焗帶子,不油膩,帶子入口熱辣辣又有陣陣蒜🧄香味,十分惹味。

韓醬八瓜魚粒🐙味道清淡爽口。

2020-01-25 1870 瀏覽
漁釧主打日本高級料理,但價錢卻非常親民,並已經在南昌的V Walk開設分店,附近的日本餐廳不多,今晚就去試試!餐廳的裝潢設計採用傳統與現代結合的日本昭和風格,牆身貼上日式懷舊海報,天花高掛魚形竹籠吊燈,很有和風。先來日本小食《海膽酒盜芝士 $68》酒盜有咸香,配上芝士又香滑味濃,口感更rich,餅乾脆口,整體簡單得來口感又豐富。《鹽燒青花魚 $54》皮薄脆,肉質嫩滑汁潤,蘸上檸汁更提味。《燒雞心串 $28》雞心味道香濃,口質實在,爽而有口感。《鹽燒牛舌串 $38》牛舌厚切,部位夠爽嫩,一點不會韌。《鰻魚柳川鍋 $98》鰻魚爽嫩又汁潤,豐富的蛋舖底,但放久了整鍋會比較水,要新鮮食。《軟殼蟹卷 $98》軟殼蟹卷即炸夠香脆,帶點蟹肉,壽司蘸點豉油更美味。《劍魚腩x2 $14》劍魚腩新鮮厚身,性價比高。《平目魚邊 $12》油潤有魚脂香,壽司蘸點豉油更美味。《飛魚子軍艦 $12》飛魚子不腥又爽口。《腐皮x2 $8》每次必點,最愛腐皮甜甜香香的味道,壽司完不用蘸醬汁都好味。

先來日本小食《海膽酒盜芝士 $68》

《鹽燒青花魚 $54》
皮薄脆,肉質嫩滑汁潤,蘸上檸汁更提味。

《燒雞心串 $28》
雞心味道香濃,口質實在,爽而有口感。

《鹽燒牛舌串 $38》
牛舌厚切,部位夠爽嫩,一點不會韌。

《鰻魚柳川鍋 $98》

《軟殼蟹卷 $98》
軟殼蟹卷即炸夠香脆,帶點蟹肉,壽司蘸點豉油更美味。

《劍魚腩x2 $14》
劍魚腩新鮮厚身,性價比高。

《平目魚邊 $12》
油潤有魚脂香,壽司蘸點豉油更美味。

《飛魚子軍艦 $12》
飛魚子不腥又爽口。

《腐皮x2 $8》
每次必點,最愛腐皮甜甜香香的味道,壽司完不用蘸醬汁都好味。
2020-01-15
一黎到V walk地下,就會見到有間裝潢典雅嘅日本餐廳,除左門面嘅大燈籠外,入面嘅擺設都好有特色,用上唔同嘅木簾分隔開唔同嘅卡位,感覺就好似入左個包箱入面,私穩度立時提高唔少。咁今次我地黎到主要就食左壽司同刺身,見店家其實都因住天氣有推介火鍋同蟹粥等合時菜色,不過因為怕眼闊肚窄,都唔敢叫太多。先講刺身先,4款刺身都係厚切,有jumbo嘅size,而且入口都覺得相當肥美新鮮,比坊間嘅刺身靚上唔少,一食便知龍與鳳。至於壽司呢,最岀色嘅一定係魚子壽司,味道鮮甜,粒粒飽滿。加上呢d用嘅紫菜乾身,唔會好似岀面食個d咁多水份,望到起曬皺紋咁。另外,都叫左天婦羅烏冬,天婦羅品質都相當好。外皮脆口但唔會過硬,茄子做到非常岀色,大大舊,撕開一半,見到氤氳繚繞,令人食指大動!總的來說,高質日本餐廳,係市區,又係黃店,唔係唔黎啊麻?

咁今次我地黎到主要就食左壽司刺身,見店家其實都因住天氣有推介火鍋同蟹粥等合時菜色,不過因為怕眼闊肚窄,都唔敢叫太多。

總的來說,高質日本餐廳,係市區,又係黃店,唔係唔黎啊麻?