2020-01-06 338 瀏覽
今日去左深水埗做野, 之後約左女朋友去v walk食野去左一間叫漁釧既日式餐廳, 入面既牛好似好正, 仲有中拖既壽司食, 睇落壽司仲要好新鮮中拖羅壽司油脂都算豐富, 飯會好細舊, 但可以帶出中拖應有既油脂口感海膽少飯海膽都算多, 撈埋飯一齊食真係好正, 海鮮粒都好豐富,唔會只係得飯海鮮爽口彈牙, 應該有魷魚, 蝦仁等等, 飯粒彈牙, 仲可以食到海膽既淡淡海水味,正芒果海老反卷佢地係用原隻大蝦炸, 然後去殼放上飯及配料上再卷, 見到都流哂口水,加上芒果酸酸甜甜既味道,令人食慾大增黃金軟殼蟹用咸蛋整既野食唔可以話簡單, 但一定係香港人既最愛佢地首先炸到軟殼蟹脆卜卜, 再用咸蛋快炒, 個口感真係好正, 咸香加脆卜卜既軟殼蟹, 真係食唔停口炸鰻魚玉子天婦羅呢樣野對我黎講好新, 因為未聽過有炸鰻魚加玉子既配搭鰻魚本身味濃, 少少爽口, 有鰻魚應有既味道, 玉子甜甜地,加上炸既口感, 真係新口感, 但又幾夾厚燒牛舌燒到剛剛好, 仲要厚切, 食落口口感好豐富, 牛舌本身唔會好多汁, 但竟然食到汁, 唔會乾曾曾wow唐揚雞軟骨粒炸物當然唔少得, 炸得剛剛好, 唔會過濃, 脆卜卜唔駛講, 加上沙律醬一齊
今日去左深水埗做野, 之後約左女朋友去v walk食野

中拖羅壽司
油脂都算豐富, 飯會好細舊, 但可以帶出中拖應有既油脂口感

海膽少飯

芒果海老反卷
加上芒果酸酸甜甜既味道,令人食慾大增

黃金軟殼蟹
用咸蛋整既野食唔可以話簡單, 但一定係香港人既最愛

炸鰻魚玉子天婦羅
呢樣野對我黎講好新, 因為未聽過有炸鰻魚加玉子既配搭

厚燒牛舌

唐揚雞軟骨粒
炸物當然唔少得, 炸得剛剛好, 唔會過濃, 脆卜卜唔駛講, 加上沙律醬一齊食,正
2019-09-30
2019-11-13 1789 瀏覽
從同事口中得知深水埗有一間高級日式餐廳,名叫漁釧,把日本高級料理平民化,無論用料、味道、賣相都媲美高級日本料,今日同老公去深水埗買嘢,順便去試試。餐廳位於近期新開V walk商場内,裝修擺設如日本居酒屋。店內設有吧枱,可以睇到師傅製作食物。特盛醬油濃雞白湯拉麵:雞湯底超濃郁,义燒不會太肥,肉質軟嫩,温泉蛋滑溜,拉麵比較粗身,掛上濃湯,彈牙又美味。極上四色刺身丼:刺身好新鮮,有三文魚、帆立貝、赤海蝦、吞拿魚蓉。三文魚角切,所以有很好的口感,魚脂甘香,帆立貝鮮甜,赤海蝦鮮美爽口,吞拿魚蓉鮮味十足,口感creamy,還有一壼綢魚湯跟上,可以加入壽司飯做日式漬飯,奶白色的魚湯好鮮甜,加入軟硬適中的壽司飯中,極之美味!帆立貝壽司:帆立貝大粒厚身,鮮味十足。珍寶赤海蝦壽司:赤海蝦大隻,已經去殼去腸清潔得好乾淨,非常爽口。海蝦天婦羅:即叫即炸,熱騰騰,外層香脆可口,蝦肉爽口。唐揚池魚仔也是即炸,細细條好脆口,配啤酒一流。Suntory啤酒,有優惠第二客半價,抵飲就飲多杯。
海蝦天婦羅:即叫即炸,熱騰騰,外層香脆可口,蝦肉爽口。
唐揚池魚仔也是即炸,細细條好脆口,配啤酒一流。
Suntory啤酒,有優惠第二客半價,抵飲就飲多杯。
2019-10-29
2019-11-10 974 瀏覽
南昌站新開的v walk 有不少特色餐廳進駐,我地趁假日去逛左陣,最後決定到[漁釧]食晚餐🍣🍣🍱🍙 餐廳格局都非常有特色,有日本居酒屋既感覺食物種類都頗多,有不少熱食串燒拉麵,亦有創意壽司手卷等等。帆立貝$18@ 三文魚$10海膽三文魚卷 $188 總共六件卷物,鋪面的海膽份量不少,色澤鮮豔,味道鮮甜不苦 足量壽司 $168名符其實係足料份量多到完全蓋過下面的飯卷,分別有吞拿魚蓉、蟹柳、魚籽、海膽、蟹肉,非常豐富 個人較喜歡蟹肉,一啖啖結實的蟹肉,好滿足 如果將蟹柳改為蟹膏會更吸引!海膽醬油三文魚$12@ 火炙平目魚邊$14@火炙和牛$28火炙鵝肝$40喜歡和牛的朋友可以一試。鵝肝份量偏少,有點失望。醬油濃雞白湯拉麵$78估唔到壽司店的拉麵做得幾出色,湯底濃郁又不會重味精感,奶白的湯底加上彈牙拉麵 再配埋大量爽口木耳、微微煎香的叉燒片,非常吸引價錢也合理!

餐廳格局都非常有特色,有日本居酒屋既感覺

食物種類都頗多,有不少熱食串燒拉麵,亦有創意壽司手卷等等。

帆立貝$18@ 三文魚$10

海膽三文魚卷 $188
總共六件卷物,鋪面的海膽份量不少,色澤鮮豔,味道鮮甜不苦

足量壽司 $168

名符其實係足料
個人較喜歡蟹肉,一啖啖結實的蟹肉,好滿足

如果將蟹柳改為蟹膏會更吸引!

海膽

醬油三文魚$12@
火炙平目魚邊$14@

火炙和牛$28
火炙鵝肝$40

喜歡和牛的朋友可以一試。
鵝肝份量偏少,有點失望。

醬油濃雞白湯拉麵$78

再配埋大量爽口木耳、微微煎香的叉燒片,非常吸引
價錢也合理!

• 醬油濃雞白湯拉麵
  • 海膽三文魚卷
2019-11-10 661 瀏覽
漁釧 Isana Kushiro 本身都出品都相當唔錯佢既老闆係一個好有品味同要求既食家定期會重金請來名廚大師傅開辦料理晚宴10月個場就十分精彩日本清酒配美食食到頂級既食材同手藝品嚐到獨特既清酒當晚氣氛非常熱鬧,就像去到日本居酒屋有興趣就留意漁釧 Isana Kushiro聽講11月也會有一場晚宴,想試就快D報名!單係美食已經值回票價!唔飲醉唔好走! 呢一場名為熊本和牛懷石料理X日本酒$498一位每一道菜都配上不同的清酒作為配搭飲到不一樣的清酒滋味本來我已經好多年無飲咁多酒當晚我都忍唔住飲了好多杯!好多獨家既名貴清酒都可以任飲!前菜有煎海蝦,燒帆立貝,大黑煮伴以純米作穗乃智,清雅甘甜酒味,易入口當季既時令鮮魚刺身中拖羅,白身魚海膽卷,甘海老,金目鯛等刺身油花平均,油脂甘香肥美配返上寫樂,爽口既清酒味道特別夾 煮物配白隱正宗濃郁醇厚,帶甘辛味,配上煮物係最好既選擇 百合根,海鼠腸,蟹肉茶碗蒸,汁燒秋刀柚味曾汁鮟鱇魚肝,炙燒魚壓壽司配以七本鎗純米原酒 蒸物,煮,飯,燒物,這幾款菜式最合適配酒每款精緻小巧,將山海滋味放入小碟之中! 甘苦酸甜辣咸,味覺體驗極之豐富 個人最期待就是熊本和牛了!合
漁釧 Isana Kushiro
10月個場就十分精彩
日本清酒配美食
食到頂級既食材同手藝
品嚐到獨特既清酒
當晚氣氛非常熱鬧,就像去到日本居酒屋
有興趣就留意漁釧 Isana Kushiro
唔飲醉唔好走!
 呢一場名為熊本和牛懷石料理X日本酒
$498一位
每一道菜都配上不同的清酒作為配搭
飲到不一樣的清酒滋味
本來我已經好多年無飲咁多酒
當晚我都忍唔住飲了好多杯!
好多獨家既名貴清酒都可以任飲!

前菜有煎海蝦,燒帆立貝,大黑煮
伴以純米作穗乃智,清雅甘甜酒味,易入口

當季既時令鮮魚刺身
中拖羅,白身魚海膽卷,甘海老,金目鯛等
刺身油花平均,油脂甘香肥美
配返上寫樂,爽口既清酒味道特別夾

煮物配白隱正宗

濃郁醇厚,帶甘辛味,配上煮物係最好既選擇

百合根,海鼠腸,蟹肉茶碗蒸,汁燒秋刀
柚味曾汁鮟鱇魚肝,炙燒魚壓壽司
配以七本鎗純米原酒

蒸物,煮,飯,燒物,這幾款菜式最合適配酒

每款精緻小巧,將山海滋味放入小碟之中!

甘苦酸甜辣咸,味覺體驗極之豐富

個人最期待就是熊本和牛了!
合肴(あいざかな)
熊本和牛壽喜燒
用上頂級和牛,加上秘製醬汁煮過
油花豐富,肉質細緻嫩滑,獨有既和牛香氣
而且份量比得相當豪氣!

單係呢碟和牛已經回本一半

辣味曾羽太牡蠣鍋 (蠔鍋)
強肴,主菜,蠔鍋

清甜既高湯煮蠔,食材仲有鯛魚肉片
十分鮮味既鍋物,吃到最後連湯都喝埋!

食事,秋天釜飯

金目鯛魚肉飯,最後加上海膽,魚籽
未食已聞得濃濃鮮味
米粒已盡吸魚肉鮮味,飽滿味美
再加上海膽,如此豪華御飯作結
讓人十分滿足!

一場海鮮美味宴,最後再配上一道甜品結尾
抹茶雪糕,洋梨,無花果
果汁多汁又甜,配埋凍冰既抹茶雪糕
飲過清酒岩飲可以落單預訂
奧村憲司係懷石料理大師!
今晚真係大開眼界
#漁釧 #IsanaKushiro #漁釧IsanaKushiro #懷石料理 #VWALK #奧村憲司  #熊本和牛
#和牛 #金目鯛 #海膽 #純米清酒 #寫樂 #白隱正宗 #日本清酒配對 #日本料理 #日本菜
2019-10-22 980 瀏覽
男友呢個星期都係VWALK呢頭開工,放工黎接佢收工,順手係附近食飯, 呢頭我唔識地型,見到呢間日式嘅裝修都好有和風居酒屋嘅感覺,又係星期五,所以想放肆一下。七味炸魷魚圈出面嗰層炸粉厚度適中 冇咁厚重既炸漿感覺炸到香脆口感 入面既魷魚好新鮮 夠哂彈牙魷魚味濃 醬油濃雞白湯拉麵有水準個湯底好濃雞湯味叉燒好大塊X2, 肥瘦適中, 燒得幾好成塊入口都唔覺會肥膩, 夠哂厚啖啖肉,入味得黎唔會太咸, 拉麵比較粗身幾彈口, 質地煙煙靭靭既爽口, 滑捋捋嘅麵條掛汁力高吸到個雞湯汁 e流心蛋都好正,個黃仲係流貿狀態,入口滑每次食放題都會點一個雪花牛肉鍋自隊, 想知居酒屋既味道會咪不一樣甜豉油呢個汁真係令人好開胃,會令人無遺和感,真係食到飲左2/3個湯鍋內有菜+豆腐+菇,量多,肉一碟,無咩肥肉,肥瘦適中牛肉味都OK重,兩個人食都好飽,鍋係不錯的說既選擇仲有點左炸墨魚咀同天婦羅, 香口惹即炸係無得輸整體來說,環境舒服,食物有水準,每樣既份量都幾多,一定要大大力錫佢個拉麵,呢個超水準兩個人都飽到反左艇

七味炸魷魚圈
出面嗰層炸粉厚度適中
冇咁厚重既炸漿感覺
炸到香脆口感
入面既魷魚好新鮮 夠哂彈牙魷魚味濃

醬油濃雞白湯拉麵有水準
個湯底好濃雞湯味

仲有點左炸墨魚咀同天婦羅, 香口惹即炸係無得輸

兩個人都飽到反左艇
2020-01-17 1 瀏覽
喺V Walk嘅漁釧,主打中價位的日本料理,就算座住坐滿,也能極速上菜,而且質素不錯,真正快靚正!松葉蟹肉野菜沙律 $98超多蟹肉同埋蟹籽嘅沙律,蟹肉是拆出來的,味道極鮮甜,內含少量軟骨碎,證明不是蟹柳棒!極體味道上佳,很開胃,推介!三文魚壽司 $10/件魚味濃郁,肥瘦適中,不錯的!劍魚腩壽司 $14/件刺身頗為厚肉和清甜!火炙平目魚邊 $14/件燒同出晒油,又香又滑,正!鹽燒牛舌串 $38/串超級軟腍仕味,加少少檸檬汁提味,更加醒神,超正,推介!鹽燒黑豚腩串 $20/串肥得黎唔膩,肉味香濃!鐵板牛油焗帶子 $68帶子煎至兩邊微焦,加埋炸蒜粒同埋牛油,香口到搶住黎食!醬油濃雞白湯拉麵 $78濃郁的白湯濃而不咸,味道的平衡相當出色!是我最最愛的粗身拉麵,有咬口得黎又掛湯!日本白檸波子汽水 $18買個童年回憶,不錯!

松葉蟹肉野菜沙律 $98

三文魚壽司 $10/件
魚味濃郁,肥瘦適中,不錯的!

劍魚腩壽司 $14/件
刺身頗為厚肉和清甜!

火炙平目魚邊 $14/件
燒同出晒油,又香又滑,正!

鹽燒牛舌串 $38/串
超級軟腍仕味,加少少檸檬汁提味,更加醒神,超正,推介!

鹽燒黑豚腩串 $20/串
肥得黎唔膩,肉味香濃!

鐵板牛油焗帶子 $68
帶子煎至兩邊微焦,加埋炸蒜粒同埋牛油,香口到搶住黎食!

醬油濃雞白湯拉麵 $78
濃郁的白湯濃而不咸,味道的平衡相當出色!

是我最最愛的粗身拉麵,有咬口得黎又掛湯!

日本白檸波子汽水 $18
買個童年回憶,不錯!
2020-01-12 22 瀏覽
今日同家人來逛下新商場v walk,晚餐時間,發現原來都幾多餐廳選擇。由於商場嘅一字型設計,由頭行到尾都需要啲時間,我哋決定見到居酒屋幾啱食就唔好諗咁多.屋企人鍾意食牛舌,鍾意佢呢個鐵板牛舌所以係寒冷嘅天氣保存食物嘅溫度。牛舌薄薄一片,有口感得來唔會太難咬。個人認為偏甜,但勝在牛舌好食 $248嘅魚生飯雖然唔平,但係勝在份量夠多,厚厚好新鮮嘅魚生一啲都唔吝嗇,足夠同家人分享而唔覺得飽濟。平時落豉油同芥辣,呢度嘅魚生飯附送魚湯,幾特別嘅食法,魚湯嘅鮮鹹味唔會好似豉油咁蓋過左魚生嘅味道,反而相輔相成,冬天有湯落肚,更覺得溫暖屋企人比較鍾意食熱食,我哋叫咗一個海蝦天婦羅稻庭烏冬。烏冬煙韌,天婦羅稍為厚粉最鍾意嘅係呢個美人雞鍋,湯底鮮甜,上湯配菜很鮮味。雞份量夠多,美中不足係我地冇選擇較貴嘅美人雞,雞件唔太有雞味,相比個湯就失色少少。不過,$188有咁嘅份量,一家人食相當夠最後每人叫咗一隻燒日本蠔,都係一人$26。待應會俾你睇吓未燒嘅樣,再幫你拎去燒,認真周到

2019-12-28 23 瀏覽
I chose this restaurant mainly due to its large number of great reviews out of all restaurants in V Walk. It did not disappoint. The Osaka Castle Bento as it's name implies is modeled after the Osaka Castle, which contains 3 layers. All the sashimi were fresh especially the sea urchin. The soba had a lovely firm consistency to it. It may seem small but with all the sashimi, rice and soba, it is very fulfillng so prepare an empty stomach when you order this.
2019-12-08
Osaka Castle Bento
上星期約咗個朋友出嚟食飯,因為佢最近搬咗屋,喺深水埗南昌站嗰邊,我哋揀咗 v walk商場裏面一間日本餐廳,食物質素唔錯,價錢都中肯。我哋點了三款菜式,一款鰻魚柳川鍋,鰻魚非常肥美,魚身肥嘟嘟,鮮甜軟綿綿,配搭自家調製鰻魚汁,還配有嫩滑日本蛋伴碟進食,把鰻魚推至更高峰。另一款吞拿魚腩蓉當丼, 又係上乘之作,鮮嫩魚腩蓉,鮮甜至極,餐廳絕不吝嗇,滿滿一大碗,珍珠米粒粒圓潤飽滿,柔軟幼滑,只需加一點點醬油提升魚腩蓉嘅鮮已經很可口。還有一款博多牛腸味噌鍋,超大的一鍋,有數款材料配搭,非常惹味嘅肥嘟嘟牛腸,當你在口中咀嚼時滋味非常,濃濃嘅牛香柔韌兼備。仲有鮮雞件 同樣出色,跟著原汁原味湯底,香甜微辣,連同佢嘅配菜,例如日本大蔥都非常清甜。最後我哋連整大窩湯都冇放過,捧著滿滿的肚dum 結帳離去。

最後我哋連整大窩湯都冇放過,捧著滿滿的肚dum 結帳離去。
2019-12-17 47 瀏覽
We went there around 8pm and it was a full house! First time trying out this japanese restaurant around the block and it’s surprisingly good! Espicilly the uni sushi is a must try!!! The uni melt into tightly hand pressed sushi rice ! Perfect!!Also the ramen noddles is one the the best I have tried in Hong Kong even tho the restaurant is not specialised in just ramen! Over all very high quality japanese restaurant

2019-12-12 79 瀏覽
第二次定係南昌站呢個商場食晚飯今日想食日本野,漁釧唔洗等位睇個樣似係比較貴價嘅居酒屋但其實價錢合理唔算貴,而且質素仲好高!揀咗幾款壽司試吓油甘魚、帆立貝、珍寶赤海蝦$14-18一件 幾新鮮 唔錯👍🏻另外有刺身五點刺身超級厚切$178 有五款 非常抵食新鮮好味!推薦💕💕除咗壽司,仲叫咗唔同嘅串燒推介牛舌同雞腎!食物質素高,價錢合理,一定會再嚟🤤特別推介刺身,其他餐廳唔會食到咁厚切!壽司有唔同拼盤,唔想揀可以揀set!
第二次定係南昌站呢個商場食晚飯
今日想食日本野,漁釧唔洗等位
睇個樣似係比較貴價嘅居酒屋
但其實價錢合理唔算貴,而且質素仲好高!

揀咗幾款壽司試吓
油甘魚、帆立貝、珍寶赤海蝦
$14-18一件 幾新鮮 唔錯👍🏻

另外有刺身五點
刺身超級厚切$178 有五款 非常抵食
新鮮好味!推薦💕💕

除咗壽司,仲叫咗唔同嘅串燒
推介牛舌同雞腎!

食物質素高,價錢合理,一定會再嚟🤤
特別推介刺身,其他餐廳唔會食到咁厚切!
壽司有唔同拼盤,唔想揀可以揀set!
2019-12-05 72 瀏覽
今日因為工作關係咁啱會行過南昌站 諗住一於就行吓位於南昌站嘅呢間商場V City啦 一入去就畀一間裝修超靚嘅日本餐廳-漁釧吸引住啦 門外有大大嘅日本燈籠。餐廳出面有好多食客排着隊等食 見到咁多人 一於趁下熱鬧啦 等左成半個中 一邊睇住餐牌上面精緻嘅日本美食超期待😋餐廳服務超好 一坐低已經有幾個侍應過嚟望吓需唔需要加茶 又好留意我哋幾時想落單 食客好多 要有嘅服務質素都真係唔係咁容易 餐廳入面嘅食物選擇都好多有壽司 天婦羅 黃金軟殼蟹 刺身 仲有啲好特別嘅壽司種類例如係火灸和牛壽司 🤭🤭令我最驚喜嘅就係黃金軟殻蟹同埋和牛壽司啦 黃金軟殼蟹外皮超香脆 被濃濃嘅鹹蛋包住但入面嘅蟹肉依然保持厚實既口感 兩隻味道神奇咁樣好夾完全中和左鹹蛋嘅油膩感和牛壽司同樣都係好驚喜 原本只係覺得比較特別想叫黎試下 但意想唔到和牛肉汁勁豐富 加上微微煎過 外面係好香嘅油香味 咬落入口即溶🥰🥰係幸福既感覺壽司雖然唔大件 但係件件都係手工心思之作 一啖一件 啱晒女仔食 😊下次一定要再叫多d種類 試哂佢啊

2019-10-30
2019-12-04 60 瀏覽
今日同女友人黎左南昌呢個新開既商場V walk行街, 商場唔算大但勝在多野食, 我同女友人行到攰就揀左漁釧呢間日本料理黎醫肚。佢既鋪頭格局係走日本風,連d卡位都有竹簾隔住外面,好有日本風味既呢。 野食方面我地叫左松葉蟹肉野菜沙律,石燒牛小排,海鮮海膽炒飯,炎燒平目魚邊三文魚井. 個松葉蟹肉野彩沙律係有一大對蟹籽同松葉蟹肉撈落一般沙律菜度再加d酸汁,超開胃幾好味的說。石燒牛小排就有專人係我地面前幫我地燒埋燒得岩岩好味道都唔錯..個海鮮海膽飯炒得好香再撈埋片海膽黎食真係一絕..而個炎燒平目魚邊三文魚井呢.. 女友人就話都唔坐好新鮮爽口..我地兩口子叫左4 樣野都差d食唔晒.. 最後就埋單飽住走滿足的說
,超開胃幾好味的說。
石燒牛小排就有專人係我地面前幫我地燒埋
燒得岩岩好