等咗15分鐘左右入座,環境唔錯——日本風開放式廚房同裝潢,少人可以坐卡位。拉麵嘅湯底豚肉味好濃郁,湯汁很凋,肉很嫩。但食完一直好渴......天婦羅料很足。壽司都幾新鮮。不過唔知係張枱材質嘅問題定係無清潔嘅問題,一入去見檯面好黏,連個杯底每次拎起都粘住。總消費:~$335(加一)味道:8/10視覺:8/10環境:7/10

天婦羅料很足。

壽司都幾新鮮。

總消費:~$335(加一)
味道:8/10
視覺:8/10
環境:7/10

2021-02-27 0 瀏覽
叫豆腐蟹煮物,蟹腳似未完全解凍。叫煎銀雪魚,中間心似未熟透,叫燒牛肉串,中間心似魚生溫度,白飯有怪味,只有蛋卷係正常。職員上菜有咳聲,行過但未撞倒女侍應先聽倒佢’ 即‘一聲。裝修還好,新淨,但食物完全不合格,服務態度不友善,也不專業,收費與食物質素不成正比,從未試過叫6款食品,有一半以上是有問題的。也從未試過要如此評價一間餐廳,食物熟透是基本,侍應有禮也是基本,這餐廳是人生最差的一間。
2021-02-13 0 瀏覽
因為平日堂食八折,lunch time, 排兩次都吃不到,年三十晚取了半日假,可以不用和人爭lunch time時段就去吃了!但 蒸蛋竟然係苦嘅!四杯中2杯無吃三文魚刺身有骨!也不太新鲜!烏東就0K拉麵啲湯一大大浸油!送到客人時已结成膜(但 曾經催單說還未煮好!!)堂食八折都覺得中伏!2人限聚,四人去吃,食物未到,店內亳不繁忙的情况下,要求 轉近啲枱 。店長招呼亦都好黑面!應無下次了!

但 蒸蛋竟然係苦嘅!四杯中2杯無吃
三文魚刺身有骨!也不太新鲜!烏東就0K
堂食八折都覺得中伏!
應無下次了!

2021-02-11
2021-01-26 432 瀏覽
聽講話呢間嘢好好食,唔使等位,即入﹗叫左個角切魚生set,有蒸蛋、前菜、主菜、湯蒸蛋,水多得滯了,太滑;唔合格;前菜,無食主菜,份量足,日本米,角切魚生即係頭頭尾尾,都算新鮮,合格;湯,有紅白蘿蔔一齊,一開以為青紅蘿蔔D朋友……但係好咸個豉油,咸到不得了,我用晒成舊wasabi都溝淡唔到個種死實咸,我只係落左好少份量,咸足成日,真係好「喇脷」,飲左2支大水都唔掂﹗唔明點解個湯同支豉油可以咸到呢個點?你可能會話「豉油梗係咸架啦」,佢唔係一般咸.......係黑洞級別的咸﹗無影相,因為唔會再去﹗完。
聽講話呢間嘢好好食,唔使等位,即入﹗

叫左個角切魚生set,有蒸蛋、前菜、主菜、湯

蒸蛋,水多得滯了,太滑;唔合格;

前菜,無食

湯,有紅白蘿蔔一齊,一開以為青紅蘿蔔D朋友……但係好咸

無影相,因為唔會再去﹗

完。
題外話/補充資料: 原價好似$108,而家堂食8折﹗
2021-01-26
2021-01-26 239 瀏覽
適逢今天在南昌食晏,我見這家店的風評不錯,就來試試,支持一下 。 約莫等了五分鐘有位。服務態度不錯,叫了壽司定食,日本的風味,如果飯的濕潤度提高,魚生更加厚切就完美了! 配菜烏冬和蒸蛋一般,沙律不錯。 整體來說還是值得來吃! 性價比不錯。在午市不加一及有八折, 在中環吃相同的食物起碼貴50到一百元。這裡13件壽司(包括海膽及三文魚子)加烏冬一百五十元吃到,值得。
約莫等了五分鐘有位。服務態度不錯,叫了壽司定食

整體來說還是值得來吃! 性價比不錯。

2021-01-25 204 瀏覽
:【黃店推介 - 日式居酒屋 - 漁釧@南昌🍣】🐷🐷🐷🐷💭(幾十年前寫落嘅開場白)(當時仲入到戲院:/)放假難得老豆帶我地去睇卡通片, 嚟到V walk 搵野食, 以為大商場想搵間好食嘅黃店都冇? 一上黃藍地圖就搵到呢間, 格局好似high class版嘅和民, 以後大家就多個選擇啦!🐷🐷🐷🐷💬1️⃣栗米天婦羅$32menu 寫住店長推介, 又真係幾好食, 栗米粒配脆口嘅天婦羅炸粉, 小食嚟講唔貴!🐷🐷🐷🐷💬2️⃣鰻魚柳川鍋 $98又係店主推介, 其實即係鐵板原塊鰻魚炒滑蛋, 鰻魚好肥美好食, 而日本滑蛋又岩岩好唔會過熟, 用嚟送一整碗白飯都得!🐷🐷🐷🐷💬3️⃣吞拿魚腩蓉丼送漬飯用鯛魚湯 $98呢個除左係店主推介, 亦都係豬仔推介, 吞拿魚腩蓉當然冇刺身咁肥, 但都好鮮味, 而且夠多, 用嚟送飯都好夠, 但就咁食略嫌dry左啲, 重點係個漬飯用鯛魚湯, 熱辣辣淋上面, 成碗飯就昇華晒! 連醬油都唔使點都好夠味, 但要注意唔好一次過倒晒啲湯, 邊食邊倒就最好, 唔係碗底嘅飯就會索晒湯汁架啦!🐷🐷🐷🐷💬4️⃣特盛醬油濃雞白湯拉麵 $92呢款網上多人推介, 自然都要試下啦! 雞
【黃店推介 - 日式居酒屋 - 漁釧@南昌🍣】

🐷🐷🐷🐷💬1️⃣栗米天婦羅$32

🐷🐷🐷🐷💬2️⃣鰻魚柳川鍋 $98

🐷🐷🐷🐷💬3️⃣吞拿魚腩蓉丼送漬飯用鯛魚湯 $98

🐷🐷🐷🐷💬4️⃣特盛醬油濃雞白湯拉麵 $92
呢款網上多人推介, 自然都要試下啦! 雞湯非常濃, 配埋拉麵會幾好食! 塊豚肉都好滑, 唯一唔係好慣個麵身較為粗身, 個人比較鍾意幼身嘅拉麵!

🐷🐷🐷🐷💬5️⃣中拖羅 $26
嚟到食日本野幾飽都要整番舊壽司, 中拖羅未去到最肥美入口即熔果隻, 但脂肪比例岩岩好, 都有好濃魚鮮味

2021-01-10 414 瀏覽
天寒地凍!冇堂食!唔知有幾多人冒寒風係街外食晚餐?真係集體可悲回憶....今次我就買番屋企食希望武肺快點完! 呢間日本野都係最近先聽人講佢有良心,專程黎試試佢(本身仲以為vwalk得「美樂士多」岩傾)仲要係日本野,呢區其實都冇乜幾間.. $78角切魚生飯 睇圖可見幾肥美同魚生份量都多飯量都好足飯質素都okwasabi係好keng果種唔好點咁大pat呀 p.s. 魚生飯冇配飲品,圖中蜂蜜綠茶係隔離富昌邨商場(南昌薈)街市間「幸茶舍」(良)買既,都好好味架! 因買飯時,職員話要等20分鐘(好公道既,比錢前講明)我就趁機過對面馬路買,但結果15分鐘番到去問一問,飯已有得拎了,fyi
天寒地凍!冇堂食!
唔知有幾多人冒寒風係街外食晚餐?
真係集體可悲回憶....
今次我就買番屋企食
希望武肺快點完!

呢間日本野都係最近先聽人講佢有良心,專程黎試試佢
(本身仲以為vwalk得「美樂士多」岩傾

仲要係日本野,呢區其實都冇乜幾間..

$78角切魚生飯

睇圖可見幾肥美同魚生份量都多
飯量都好足
飯質素都ok
wasabi係好keng果種
唔好點咁大pat呀

因買飯時,職員話要等20分鐘(好公道既,比錢前講明)
2020-12-29
2020-12-30 397 瀏覽
最近疫症無晚市,但係想出街食飯,諗住近近地去南昌食午餐,去到v walk 商場行一個圈,見到呢間餐廳好日本feel 。~滑蛋雞肉飯 份量十足,前菜,沙律,茶碗蒸,麵豉湯,滑蛋好滑,雞肉唔會話好硬,不過米有啲偏硬,食落去會痴牙,~曼魚飯 同一樣 都有包前茶小食 ,曼魚食落唔會魚腥味,份量好足夠!
最近疫症無晚市,
但係想出街食飯,
諗住近近地去南昌食午餐,
去到v walk 商場行一個圈,
見到呢間餐廳好日本feel 。

滑蛋雞肉飯
份量十足,前菜,沙律,茶碗蒸,麵豉湯,
滑蛋好滑,雞肉唔會話好硬,
不過米有啲偏硬,食落去會痴牙,

曼魚飯 同一樣 都有包前茶小食 ,曼魚食落唔會魚腥味,
份量好足夠!
2020-09-19 2059 瀏覽
一直見人話漁釧好食,今晚專誠搭車去食7:30到,等左一陣。店內裝修想做到日本居酒屋咁,但燈光唔得,似普通日式餐廳1/ 雞白湯拉麵- 拉麵唔似拉麵,似烏冬,但唔好食啲。湯係濃,但冇雞味2/ 七味魷魚圈,$88得十舊仔,好貴3/ 銀杏,好苦唔香4/ 和牛壽司,好韌5/ 其他壽司一般,唔值咁貴,真係壽司郎仲好味6/ 鐵板牛舌,唔覺得係牛舌,個汁搶哂啲味總括係又貴又唔好食
一直見人話漁釧好食,今晚專誠搭車去食

1/ 雞白湯拉麵
- 拉麵唔似拉麵,似烏冬,但唔好食啲。湯係濃,但冇雞味

2/ 七味魷魚圈,$88得十舊仔,好貴

3/ 銀杏,好苦唔香

4/ 和牛壽司,好韌

5/ 其他壽司一般,唔值咁貴,真係壽司郎仲好味

6/ 鐵板牛舌,唔覺得係牛舌,個汁搶哂啲味

總括係又貴又唔好食
2020-09-12 1216 瀏覽
星期六晚七點左右,等了六個票號,大約廿分鐘左右。當時人不算太多。order了一個牛小排壽喜燒,牛舌串,雞肉串和自家制梅酒,大為滿意。牛小排份量不多,但味道很好,壽喜燒的菜多且挺新鮮,一個人吃也很夠。牛舌串最驚艷,又爽又好味!雞肉串普通,偏辣。自家制梅酒非常特別,梅味重於酒味!飲了我也不上頭,非常驚喜!當冰融化時,梅味比例越來越大。喜愛程度:牛舌串⟩梅酒⟩牛小排壽喜燒⟩雞肉串環境服務也不錯,上菜速度也可以。

牛舌串最驚艷,又爽又好味!

雞肉串普通,偏辣。

喜愛程度:牛舌串⟩梅酒⟩牛小排壽喜燒⟩雞肉串

環境服務也不錯,上菜速度也可以。
2020-09-11 1005 瀏覽
係V Walk既Y店真係好少。。搵左好耐。。終於搵到🤗🤗環境好好。。坐得好舒服。。上菜又快。。防疫仲做得好好👍👍🎏🎎👘叫左👇👇醬油濃湯白雞拉麵🍜海蝦🦐天婦羅🍤稻庭烏冬雞心串燒🍢雞皮串燒🍡
係V Walk既Y店真係好少。。
搵左好耐。。終於搵到🤗🤗
環境好好。。坐得好舒服。。上菜又快。。防疫仲做得好好👍👍
🎏🎎👘

醬油濃湯白雞拉麵
2020-09-10
醬油濃湯白雞拉麵
  • 特盛醬油濃雞白湯拉麵
👩🏻‍💻🤤每一啖都幸福感滿滿☺️角切刺身丼‼️ V Walk食店林立,日本菜都有三間,競爭都唔細🤔要突圍而出真係靠實力;店舖環境以日式設計,餐牌選擇多,今次揀咗角切刺身丼🤗因為唔想等位,外賣返屋企食,只係等咗十分鐘左右👍🏻🤤​​🍱角切刺身丼​🌟一打開,已經聞到鮮味十足既刺身‼️三文魚油脂分布均勻👍🏻鮮甜味美,細滑實在💕🤤蟹子卜卜鮮味爽口,同刺身混合口感豐富有層次‼️劍魚新鮮,肉質啖啖分明🤤青瓜粒清甜爽脆😋仲有八爪魚、玉子、蟹柳,用料色彩豐富,配以芥末豉油,甜甜既壽司飯真係味道一流😍👍🏻好食到停唔到口,每一啖都食到口感實在既刺身,幸福感滿滿🤤CP值好高嘅刺身丼💯💯💯‼️

🍱角切刺身丼​
角切刺身丼
2020-09-05
10 分鐘 (外賣自取)
角切刺身丼
2020-07-09 1426 瀏覽
📍#漁釗📍Isana Kushiro #IsanaKushiro.🇭🇰香港深水埗深旺道28號V Walk 地下19號舖🇭🇰 Shop 19, G/F, V Walk, 28 Sham Mong Road, Sham Shui Po, HK.🌐📌深水埗📌青衣📌將軍澳.#深水埗 #日本菜 #MFJ深水埗 #MFJ日本菜 #ShamShuiPo #JapaneseFood #MFJ_ShamShuIPo #MFJ_JapaneseFood .味道: 👅👅👅👅賣相: 👀👀👀👀價格: 💰💰💰💰環境: 🌹🌹🌹🌹服務: 👨🏻👨🏻👨🏻性價比: ⭐️⭐️⭐️⭐️回頭率: 🔆🔆🔆🔆.好日系的居酒居🇯🇵因為太趕時間,點咗個柳川鍋已為係有飯跟🤣發現時已經為時已晚🙊.⭐️鰻魚柳川鍋🥘HKD98賣相幾靚啊!👍🏻柳川鍋來自福岡縣柳川市,係鰻魚滑蛋牛蒡鍋滑蛋不錯,蛋白漿比較多,幾嫩滑,但食得慢會變得比較水裡面有好多牛蒡絲,增加不少口感!鰻魚煮得幾好!口感軟稔,醬汁十分入味,不錯!.價錢十分親民,下次要再去試其他!By the way,隻王將醬油碟真係好靚!😍.#eel #japaneseeel #eggpot #burdock
📍#漁釗
回頭率: 🔆🔆🔆🔆
好日系的居酒居🇯🇵

⭐️鰻魚柳川鍋🥘HKD98
賣相幾靚啊!👍🏻
柳川鍋來自福岡縣柳川市,係鰻魚滑蛋牛蒡鍋
滑蛋不錯,蛋白漿比較多,幾嫩滑,但食得慢會變得比較水
裡面有好多牛蒡絲,增加不少口感!
鰻魚煮得幾好!口感軟稔,醬汁十分入味,不錯!

鰻魚柳川鍋

價錢十分親民,下次要再去試其他!
By the way,隻王將醬油碟真係好靚!😍
#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #foodie #hkfoodie #fooddiary #foodblog #hkfoodblog #tastyfood #foodphotography #相機食先 #吃貨 #食好西 #香港美食指南 #美食推介
2020-06-22
2020-07-08 687 瀏覽
我學了日劇嘅主角一個人去居酒屋飲酒, 我搵了間未去過的居酒屋試下, 我點了一支以店名命名的清酒, 店員話同我講支酒很大支喎, 他應該是怕我飲吾曬, 好好笑...哈哈!當然一定要叫我想食左好耐既拖羅, 拖羅口即溶配上清酒真是絕配的組合, 因為我坐Bar枱見到師父在我面前製作炸蝦天婦羅, 當然要試下啦, 脆脆的口感, 外脆內鮮甜的炸蝦天婦羅, 各種食物都有著令人難以抗拒的魔力, 總括超滿意的一餐晚飯。

2020-07-03
2020-05-29 836 瀏覽
一級棒日式黃店座位環境:即使安排坐吧檯也非常舒適。餐飲:多選擇,有不同菜式提供。服務質素:壽司師傅很友善,有介紹不同食法和配搭。環境衛生:很整潔,壽司師傅也很衛生,每弄完一道菜都會立即洗手
一級棒日式黃店

座位環境:即使安排坐吧檯也非常舒適。

餐飲:多選擇,有不同菜式提供。

服務質素:壽司師傅很友善,有介紹不同食法和配搭。

2020-05-27