漁米鎮菜館

漁米鎮菜館 (已搬遷)

新店位置
漁米鎮菜館 (已搬遷)
Tarlo
冇得彈嘅炸魚片頭河粉
Tarlo
2019-07-30
關注
我次次去香港仔漁米鎮,多數都係食炸魚片頭湯河,因為我好鍾意食魚蛋,雖然魚蛋係平價食物,但係我覺得又抵食,營養價值又高最鍾意佢個河粉,切得好幼身,配合個魚湯,精心烹調,用少少胡椒劈去鮮魚本身的腥味,所以佢個魚湯底,只有鮮甜味,一啲腥味都冇,淨係飲過魚湯同啲河粉,都已經超值,炸魚片頭足足有五件,魚片頭咬落去又彈牙又有魚味,加上㚈皮炸得脆脆,好有咬口,落少少魚露,所有嘅鮮甜味出晒嚟套餐附送飲品,超值係我經常幫趁嘅原因查看更多
volvoclub
失望
volvoclub
2019-07-02
關注
星期六晚去漁米鎮不是很愉快!我訂了張枱7:45,我7:45到達,怎知那個四眼阿姐竟然同我講:都唔知你嚟唔嚟!然後點菜的時候,好多海鮮已經賣晒,老闆娘說我應該打電話來預訂,實情是我下午5點鐘有打電話來,問阿姐有什麼海鮮,但是阿姐沒有叫我預訂。之後點菜,老闆娘問我是不是上得,我跟她說可以,怎知上了一個菜之後,就沒有再上。我去追了3次,最後那個阿叔竟然說是因為我沒有叫上菜,我終於頂唔住氣,好大聲鬧佢!真喺好激氣!查看更多
chipok
陪老細晚飯
chipok
2019-02-02
關注
收工嗰陣,老細話車我出去香港仔食飯,話有嘢問我。抱著戰戰兢兢嘅心情上咗佢架辣跑,跑到去漁米鎮。 一坐低就叫啤酒俾我飲,莫非想灌醉我,套我口風? 天氣雖然涼,但係喺呢個環境,飲啤酒就啱晒,有鎮靜功效。 老細點咗兩個小菜: 金華醬茄子燒雞柳、孜然牛肉 老細話兩個小菜都好夠鑊氣,有如公司啲單咁,充滿鑊氣。牛肉嗰個牛肉好腍,寓意佢平事喺公司都腍善;雞柳嗰個就好惹味,寓意佢啲下屬做事太惹火,搞到新來個同事頂唔順劈炮唔做。 咁即係點? 即係食埋呢餐,要幫嗰個走咗個同事執手尾囉。 雖然呢餐啲餸菜幾好味,但係,其實好想唔嚟食。查看更多
kevin0leung
快餐
kevin0leung
2019-01-08
關注
今日有事入左香港仔,過來試一下前身係謝記既漁米鎮。叫左大艇,據聞佢既湯底用大地魚煲出來,先嚐一口湯,的確有陣魚香味,再試其他,河粉尚算滑口,魚旦同魚片都算彈牙,其他不提也罷,熱奶茶也過得去,以44蚊一個餐來說算是不過不失。查看更多
Celia Cheng SW
揀無可揀
Celia Cheng SW
2018-09-13
關注
香港仔區,好難搵到一啲好質素嘅酒樓食肆。存在都係啲大型嘅連鎖,快餐店及酒樓 。 初頭去漁 都覺得食物穩定不過就偏鹹同濃味道。但係近呢幾次去,真係每況月下 。 份量又少咗,食物又唔見有水準咗 。 荷葉金針蒸雞今日好咸,金針有酸味處理得唔好 。 佢哋推介我飲過豆腐魚仔湯,話唔知咩特別魚仔98蚊一煲,呢個湯魚腥到不得了 。 我就想要求退回但我家人就話算啦最多下次唔嚟 。查看更多
YEEMING6447
平民價$小菜
YEEMING6447
2018-07-05
關注
這間演米鎮已經去食過幾次😋小菜獲氣好足 蒸魚時間捉緊時間很好的,我經常下午去到會食艇仔粉 艇仔粉雖然不及艇仔嗰兩間出色 但總算ok的 另外非常值得一試就係她的炸魚片 晚飯一定要試蟹子炒粉絲超好味 最掂仲有佢的凍奶茶出色👍🏽查看更多
GabrielFung
家人聚會飯堂
GabrielFung
2018-05-05
關注
自己每次返香港都嚟同屋企人食飯,漁米鎮的員工亦變成好朋友,每次食飯都不會失望,高度推薦佢地下午茶餐的「大艇」,湯底是魚湯,每次都會飲乾淨,晚餐早好預訂否則要等好耐查看更多
TSZKIU823
不如以往。。。。
TSZKIU823
2018-04-05
關注
呢間小菜館以前成日去去到同收銀姐姐熟哂最開心係一入門口收銀姐姐即安排座位自己招呼又聞說呢間係TBB 某個女藝人開不過呢~呢排廚房出餐食物比以前差咗好多復活節假期去,叫咗個魚香茄子炆米一入口已經好咸食咗幾啖了一了個底好水好多汁咸到一個點之後今日去叫咗個魚香茄子炆伊麵+楊洲炒飯無論係米粉或伊麵。。。。都係好咸!!!!之前好鐘意食呢個嘅魚香茄子炆伊麵味道啱啱好唔知點解而家得個咸字楊洲炒飯不過不失正常好多埋單百幾蚊🤦🏻‍♀️食完好口乾查看更多
lailolo
都吾錯
lailolo
2018-01-16
關注
今晚同妹妹一家嚟呢度食飯,呢度前身就係好出名的謝記魚旦……結業後就變咗一間早午晚都有嘢食嘅地方........約七點半到達,好彩有位,我地連埋bb共五人,枱係夠大,但地方都吾係好闊落,晚市有小菜,之前都食過,係OK的......今晚點咗4個餸........1. 風沙雞半隻$118- 皮香、脆,吾錯幾好食....2. 斑腩煲 $138- 自從商品條例實行後,好多食肆都吾敢寫D魚係斑,而是用"班",但呢度真係石斑魚肉,咁件數當然吾多啦,伴有燒腩、枝竹,味道幾好.....3. 糖合桃百合炒野菌 $78-  合桃炸得好香脆,甜甜地好好食,炒百合、蜜豆、雲耳及鮮冬菇,清清地幾好4. 海皇賽螃蟹 $78- 賣相靚,碟頭夠大,不過蛋白杰身咗D,呢度海皇賽螃蟹 係用蝦仁、蟹籽加入蛋白中,蝦仁爽,但加咗蟹籽感覺有D腥味.....呢度吾加一,晚市吾收茶錢,好多人嚟,有時有節都要BOOK枱,晚飯食物吾錯的,價錢吾算平,但又吾算好貴,睇下係食D乜.....不過搵日要嚟試吓下午茶或午市先....... 查看更多
風沙雞半隻
糖合桃百合炒野菌
Christy Lau Shan Shan
抵食小菜館
Christy Lau Shan Shan
2017-04-15
關注
朋友介紹這間好食又抵食,於是4人一齊去這間試試。有七味脆皮豆腐,外層炸得夠脆,豆腐很滑不油膩,不錯;豉香拍蒜泰式炒椰菜苗,我覺得在出面食炒菜真係好好食的,因火候夠,炒出來的味道係特香,好味的,而且椰菜苗不是很多地方有得食,所以記得ORDER這個;椒鹽九肚魚,雖然係普通了點,但在起碼唔會覺得係油膩,美中不足如果裡面條骨起出來就好了;上湯中蝦伊麵,其實這裡還有芝士中蝦伊麵,但為了可試多D小菜,所以決定食上湯中蝦伊麵,香港仔果然是一個漁港,這裡的海鮮比出面的海鮮新鮮很多,蝦肉很有鮮蝦的味道,可食得出這是新鮮的蝦,不是雪藏蝦,最主要是這碟真係好抵食的,158蚊,出面食不到的;最後是蜜餞手揸骨,方便我們食,肉與骨很容易分離,咬入口夠淋,再配上醬汁真係好好味,每條骨的肉不會太少。這店每碟都不會太細碟,選擇又好多,太多野都好想食,又好吸引喎!就算叫龍蝦伊麵都不會太貴約5百幾,又有其他海鮮,在這裡食要叫海鮮。其他小菜都好好味,我下次都會再幫襯試其他的小菜。查看更多
蜜餞手揸骨
Fannlsan
2016-04-19
2K 瀏覽
關注
當年遠近馳名的謝記魚蛋,早已人面全非,取而代之的是叫做漁米鎮的餐廳。既然取代得一代名店,自然要去試一試味道。炸魚片回想當年魚片,爽口彈牙,肉身富有魚香味,新鮮出爐更是非吃不可的選擇。除了味道,更是代表南區人的傳統及集體回憶(媽媽叔叔常常帶我去吃)。現在這間的魚片,不但魚味欠佳,份量又少,更甚的是並不彈牙。沒有了過往的熟悉感,只餘下一種陌生的裝潢。茄子牛仔骨茄子煮得柔軟入味,茄子味十分豐富。相反牛仔骨味道不入味,而且汁跟牛仔骨配上來也是太淡的組合,食之無味,棄之可惜,肉質也不夠諗身。牛仔骨也太少了。椒鹽鮮尤炸得恰到好處的一道鮮尤,不會太油亦不會太乾,香口得來亦保持著鮮尤的柔軟。而且不會沾得整隻尤魚也是太多粉,好。炸子雞雞皮香脆,雞肉嫩滑,雞味亦算正常,好食的半隻雞。整體來說,炸的食物做得是不錯,火喉控制十足,相對的是小菜的份量及味道還有很大的改善空間。總結評分味道:7/10 (炸子雞,椒鹽鮮尤)價錢:6.5/10 (150)環境:6/10服務:6/10查看更多
(炸子雞,椒鹽鮮尤)
littlevibrantgirl
惹味小炒王
littlevibrantgirl
2016-03-13
關注
一向好鍾意食小炒,雖然又熱氣又邪惡,但真係好好味。椒鹽鮮魷(HK$88),香脆唔油膩,粉夠薄,魷魚一啲都唔韌,而且份量多,南丫島天虹海鮮酒家排第一,佢都排第二㗎喇。必食指數:4粒星醬爆茄子牛仔骨煲(HK$88),非常惹味,牛仔骨都腍,只係成個煲油咗少少。必食指數:4粒星秘製沙拉骨(HK$78),好濃味,不過肉質太韌,不推介。拍蒜臘味炒白菜仔(HK$68),白菜仔吸晒臘味精華,所以好惹味,係個汁杰咗少少,必食指數:3粒星生炒臘味糯米飯,味道唔錯,臘味量兔,不過炒得唔夠乾爽,必食指數:3粒星查看更多
醬爆茄子牛仔骨煲
漁民一號
2014-11-07
2K 瀏覽
關注
兩樣野,好簡單。艇粉,只係個名同香港仔碼頭個艇粉一樣,但味道,賣相。係無1%相似。炸魚片,只係張相同謝記有相似,但味道,賣相。係0%相似。仲要咸到無辦法接受。唔好咁啦!比D心機做好D啦!查看更多
Manlie
有朋自遠方來。下集
Manlie
2014-09-28
關注
有朋自遠方來。下集 - Day 2, 繼續做導遊, 是日到赤柱一遊, 的確好日都不會去南區, 哈哈...夜晚還去N年都無去的香港仔, 到友人介紹的食肆歎地道小菜, 讓遠方來的朋友試試小炒! 因為友人介紹, 已經幫我們訂定檯, 去到等一等就可以入座。這裡正正就是香港地道的小菜館的格局, 牆上貼滿小菜圖片, 檯與檯之間都是迫迫的, 反而美國朋友幾ENJOY這格局...都好, 體驗到香港的寫照...去到邊都是擠迫的...除了人還是人...因為太肚餓的關係懶得慢慢揀, 5個人叫了這個半圍套餐, 超多款!策略成功, 套餐都是比較快就上菜, 大大隻的白灼蝦! 蝦要是新鮮白灼就最好, 除了鮮味彈牙亦夠曬大隻呀!椒鹽鮮魷, 好脆口, 鮮魷剛好沒有老, 都幾大舊, 除了椒鹽還有少少咖哩香, 莫非用了咖哩粉調味? 脆皮牛腩, 第一次這個食法食牛腩, 牛腩多數都是燜的吧? 酥炸上? 上檯時都呆一呆, 心諗肉質會不會好老? 一啖咬落去就斷開, 又OK喔, 好濃的牛肉味, 又幾特別! 只是不太慣牛腩是乾上的, 哈哈!腰果海中寶, 當然有腰果, 還有西芹, 海中寶就是切了粒的蝦, 魚及帶子, 夠鑊氣, 好味!上湯蒜子浸時蔬, 蔬是白菜, 剛好稔身, 上湯是魚湯來的, 鮮而不腥!薑蔥炒蟹, 蟹都幾大隻, 肉質還好, 但未算很入薑蔥味道, OK啦~清蒸沙巴躉, 蒸得剛剛好, 沒有過火, 成條都好好食, 好滑好鮮, 無得頂!辣酒煮花螺, 套餐沒有的, 但負責人熱烈推薦就試試吧! 不過忘了價錢, 大概$90左右吧! 辣味超香, 都幾辣, 花螺份量多, SIZE 適中, 我諗我食了20粒左右!本身是霸王雞, 負責人知我們是識他的朋友就說轉個更好食的蒜香炸子雞給我們, 上檯蒜香撲鼻, 雞雞皮脆肉滑, 很不錯!基本中食完雞我都投降...好在美國朋友好擦得, 連伊麵同炒飯都清曬!! 初時怕太多, 原來剛剛好~~朋友說伊麵不算很油, 味道不怎麼樣, 還好!炒飯我都食了一小啖, 炒得乾身, 香口, 正常小菜館水平!P.S. 跟餐還有4罐汽水及兩支啤酒, 免加一。查看更多
+ 9
cheungchau
香港仔終於有番好食的魚蛋粉
cheungchau
2014-09-04
關注
唔洗CIB我一樣收到風原本以前謝記個舖位今個月賣番魚蛋粉所以call埋魚蛋fans速速趕黎試下先只系第三日原來好多人都系一樣專誠黎食下魚蛋粉一入門口就系話要魚蛋粉睇佢大menu有細艇又有大艇因為tea time細艇$26蚊再加$8蚊雞凍飲即刻叫左個魚蛋幼麵(無粗麵)再叫一個淨魚紮當然唔少得炸魚條d湯佢地講明用大地魚飲落確系魚湯幾好味唔會太咸魚蛋大粒有魚味加d辣油又幾香口淨魚紮都系三十幾蚊算系平魚肉皮做得唔鍺炸魚片order左四份一條約四十幾蚊新鮮脆口一定要用辣椒油點黎食實在忍唔住d湯又呷多幾啖總算有番碗似樣魚蛋粉食下樣樣都新鮮惹味湯底絕對得二十幾蚊碗有番咁上下水準確系難得希望佢地可以keep住呢個質素話晒以前謝記咁好味多多少少都d情意結前一排撞到佢地舊當家多得佢地首肯准許呢間舖頭賣魚蛋粉成班街坊又可以返呢度食下回味下二十幾蚊碗真系好選擇又值得試下查看更多
魚蛋麵
炸魚片