呢排天氣越嚟越凍,最適合打邊爐今晚約咗朋友嚟銅鑼灣行街,響OpenRice search吓邊度有得打邊爐,見到呢間漁火評價非常高,地點又方便,係地鐵站對面嘅京都廣場,一於拉朋友黎拾下拾下👅打邊爐個湯底絕對係靈魂,漁火嘅湯底原來出名冇味精同自家煲,除咗一般大路嘅湯底,仲有一啲非常養生同住家嘅老火湯底,我哋叫咗個出面好少見既菜乾杏汁燉豬骨,老闆娘好細心提醒我哋湯滾咗之後可以飲碗湯,一試就覺得非常之濃郁,絕對係真材實料!我哋首先梗係叫咗個小食醫肚,🥢鬼馬油條,油炸鬼配以墨魚肉,熱辣辣脆卜卜!🥢自家製竹蔗茅根-自家製嘅竹蔗茅根水比起市面一般買到嘅好明顯低糖同足料,一jar 夠每人三四杯就好抵飲❤️🥢鮮甜脆骨腩- 脆骨腩係打邊爐必會食嘅魚,呢度嘅骨腩係非常之爽脆,出邊通常係鯇魚好多骨,呢度係真脆骨腩冇乜細骨,連朋友平時唔食魚今次都食咗幾片🥢蘇格蘭蟶子皇- 問咗店員今日嘅蟶子王特別新鮮,所以叫咗一客同朋友分享,蟶子王非常厚肉同大隻,店員好細心介紹,只要淥12秒鐘就可以食,果然我哋根據指示去淥嘅聖子係非常之鮮甜,熟度啱啱好❤️🥢即炸鬆脆響鈴- 平時我唔會食響鈴嘅,因為覺得好油膩,店員話原來呢個響鈴係廚師

🥢即炸鬆脆響鈴- 平時我唔會食響鈴嘅,因為覺得好油膩,店員話原來呢個響鈴係廚師新鮮啱啱乍起,淥2秒鐘就食得,食落果然同平時街市買嘅係完全唔同呀,個皮非常之薄,果然冇介紹錯👍🏻

🥢招牌雲吞王-雲吞王非常大粒,足粒!餡料係肉同蝦,食得出有啲荽茜香

🥢漁火特選牛盛薈-打邊爐點可以冇牛肉,呢度嘅牛肉喺手切本地牛,我哋每款都想試吓,所以叫咗呢個盛會。店員都好細心提我哋每款淥熟就食得,唯獨係牛柳粒可以淥耐啲,因為會更加香口有趙口。朋友最愛係牛舌芯,我自己就鍾意牛柳粒,因為有趙口同牛味重❤️

象拔蚌刺身- 同店員傾偈先知原來佢地象拔蚌刺身一向好受歡迎,有唔同size,於是我哋就叫咗個推廣細size試吓,本身諗住好飽見到嚟到細size都咁大碟,以為會食唔晒,但食落佢哋個象拔蚌刺身真係非常之爽脆鮮甜,點少少Wasabi已經帶出本身海鮮嘅鮮味!呢個我哋食唔停口,好快食晒成碟❤️

呢餐飯真係食得好滿足,店員細心服務殷勤,食材真材實料又非常新鮮,絕對係高質打邊爐之選!
  • 漁火特選牛盛薈
  • 即炸鬆脆響鈴
  • 爽彈脆鯇片
  • 蘇格蘭蟶子皇
  • 爽脆珊瑚蚌
2024-01-18 57 瀏覽
咁有滋有味的海鮮火鍋,我實在是忍唔住要同大家分享一下啦!🔥嘅花甲海蝦魚湯底,簡直是清新撲鼻,喝落去係咁的滋味,痴痴地好味啊!然後肉食部分,手切頂級prime牛肉真係貴得嚟又值得,咬落去那個嫩滑,真係叫人停唔住口。再嚟講講極品黑豚腩肉啦,脂肪同瘦肉層次分明,煮得啱啱好,保持咗充滿彈性嘅肉質,真系正呀!海中鮮蝦同牡丹蝦都是海鮮控嘅心頭好,每一口都係那種爽口彈牙,蝦味十足嘅享受。至於蘇格蘭蟶子皇,每一啖都咁飽滿,味道清新得滯,就算食到一粒沙,都唔覺得礙事。話咁快就滲手指頭的即炸鬆脆響鈴和手打墨魚丸真係爆炸,墨魚滑同順德魚腐更加係滑溜溜,入口即化。聽我咁一講,你地係咪都已經流晒口水啊?即刻約定三五知己,搵個時間去打個邊爐,享受一下這份人間美味啦!😋✨🍲

2023-11-28 103 瀏覽
事業受挫,相約好友於晚上打邊爐一解鬱悶店內環境舒適整潔,冷氣和通風系統皆十分好裝修優雅時尚,有大量卡位,座位寬敞,可以慢慢食慢慢傾主打時令海鮮、刺身及多款招牌特色湯底,價錢合理醬料每位$15!生蔥、生蒜、炸蒜、紅椒粒皆即日新鮮準備招牌花膠響螺燉赤肉無味精,極度濃郁香甜又足料小食椒鹽九肚魚外層薄脆、魚肉嫩滑,配上喼汁十分惹味本地手切鮮牛頸脊切得厚實肥美、肉質鮮嫩限量必食海鮮蘇格蘭蟶子皇大大隻,灼15秒左右可保留到鮮甜口感鮮味海中蝦蝦肉扎實有口感,美味及鮮味十足鮮甜脆骨腩肉質札實、入口爽脆、魚油香味十足即炸鬆脆響鈴出品熱辣,放湯一燙即吃最可口田園蔬菜時令雜菜籃有白菜、菜心、生菜、冬菇及粟米,清甜又健康
事業受挫,相約好友於晚上打邊爐一解鬱悶
店內環境舒適整潔,冷氣和通風系統皆十分好
裝修優雅時尚,有大量卡位,座位寬敞,可以慢慢食慢慢傾
主打時令海鮮、刺身及多款招牌特色湯底,價錢合理
醬料每位$15!生蔥、生蒜、炸蒜、紅椒粒皆即日新鮮準備
花膠響螺燉赤肉
招牌花膠響螺燉赤肉無味精,極度濃郁香甜又足料
椒鹽九肚魚
小食椒鹽九肚魚外層薄脆、魚肉嫩滑,配上喼汁十分惹味
本地手切鮮牛頸脊
本地手切鮮牛頸脊切得厚實肥美、肉質鮮嫩
蘇格蘭蟶子皇
鮮味海中蝦蝦肉扎實有口感,美味及鮮味十足
鮮甜脆骨腩
鮮甜脆骨腩肉質札實、入口爽脆、魚油香味十足
即炸鬆脆響鈴出品熱辣,放湯一燙即吃最可口
2023-11-27
椒鹽九肚魚
本地手切鮮牛頸脊
鮮甜脆骨腩
2023-11-27 42 瀏覽
係萬聖節之夜,我同朋友去左銅鑼灣既漁火海鮮刺身鍋食晚餐。我哋揀左鴛鴦鍋,有招牌麻辣同鮮魚清湯鍋底。岩岩好一淡一濃,各有特色。而前菜我地叫左巧手糖心皮蛋。酸甜開胃既前菜,帶點泡椒既惹味,比較吸引醒神。再黎我哋叫左一系列火鍋配料。佢哋既花甲夠大隻,開口時見到肥美既花甲肉。配上魚湯汁,鮮味十足,口感一流!佢哋既手打四色丸係要必點之選。因為真係各有特色!我特別中意咸蛋黃豬肉丸。因為呢款外面好少食到。而且咸香正好突出豬肉的惹味。2都鬼甘夾。而墨丸同蝦丸打到起哂膠,煮熟一咬,彈牙QQ,口感十足。街市冰鮮貨簡直無得比!而即炸響鈴真係好難係普通火鍋店見到。膽卜卜既響鈴一秒間索入魚湯/ 麻辣湯底。一咬,係口腔溢出湯汁,同時保持酥脆口感。滿意度爆燈!而佢哋個手切Prime牛肉,色水同紋理都好令。放係邊一個湯底都好合適。滾十秒放落口,淡淡牛脂香滲透口腔。肉質較嫩,所以容易入口。最後大家可以一試佢哋個竹蓆茅根水,自家制,所以甜度適中之餘,解渴解膩一流!
係萬聖節之夜,我同朋友去左銅鑼灣既漁火海鮮刺身鍋食晚餐。

再黎我哋叫左一系列火鍋配料。

佢哋既手打四色丸係要必點之選。因為真係各有特色!

而即炸響鈴真係好難係普通火鍋店見到。
膽卜卜既響鈴一秒間索入魚湯/ 麻辣湯底。
一咬,係口腔溢出湯汁,同時保持酥脆口感。
滿意度爆燈!

2023-11-26 47 瀏覽
朋友之前介紹了銅鑼灣的「漁火海鮮刺身火鍋」,最近終於有機會一試,果然沒介紹錯,每樣食材都很新鮮高質,是一間充滿誠意的火鍋店,大推!**花膠響螺燉赤肉湯 ($228)花膠和響螺份量十分多,飲得出超足料同冇落味精,濃郁鮮甜。**手切頂級PRIME牛肉(中) ($248)PRIME牛肉脂肪分佈均衡,豐富大理石油花,入口即溶。**鮮味海中蝦($128)海中蝦每隻都十分大隻,肉質爽甜,味道濃郁有嚼口。**肥水大花甲($108)新鮮肥美大花甲,煮完都仲好大粒飽滿,入口鮮甜嫩滑。**鮮甜脆骨腩($88)這個超有驚喜,魚肉爽脆彈牙,一咬落去成個口充滿腩位魚油香**即炸鬆脆響鈴($58)上盤時仍然熱呼呼的,店員說是即炸響鈴,滾一滾就食得,吸晒湯既精華,正!**脆炸蝦餅($98)蝦餅炸得外皮香脆,內裡爽彈,配上泰式辣醬,十分香口!**自家韭菜餃($78)自家制韭菜餃粒粒都包勁大大粒,啖啖都勁多餡料,好滿足。**時令什菜籃($78)有三款菜和粟米冬菇,相當豐富,粟米超甜!**自家竹蔗茅根($58)打邊爐梗係要配支竹蔗茅根下火,飲落清涼解熱,甜度岩岩好。

**花膠響螺燉赤肉湯 ($228)
花膠和響螺份量十分多,飲得出超足料同冇落味精,濃郁鮮甜。

**手切頂級PRIME牛肉(中) ($248)
PRIME牛肉脂肪分佈均衡,豐富大理石油花,入口即溶。

**鮮味海中蝦($128)
海中蝦每隻都十分大隻,肉質爽甜,味道濃郁有嚼口。

**肥水大花甲($108)
新鮮肥美大花甲,煮完都仲好大粒飽滿,入口鮮甜嫩滑。

**鮮甜脆骨腩($88)
這個超有驚喜,魚肉爽脆彈牙,一咬落去成個口充滿腩位魚油香

**即炸鬆脆響鈴($58)

**脆炸蝦餅($98)
蝦餅炸得外皮香脆,內裡爽彈,配上泰式辣醬,十分香口!

**自家韭菜餃($78)
自家制韭菜餃粒粒都包勁大大粒,啖啖都勁多餡料,好滿足。

**時令什菜籃($78)
有三款菜和粟米冬菇,相當豐富,粟米超甜!

**自家竹蔗茅根($58)
打邊爐梗係要配支竹蔗茅根下火,飲落清涼解熱,甜度岩岩好。
2023-11-23
2023-11-21 39 瀏覽
天氣難得開始有小小凍,今次就約個朋友打便爐,梗係要揀返間我心水餐廳,就係專食高質火鍋料既火鍋店。可能相比所謂任食火鍋係偏貴,但真心只係俾多小小錢,係物超所值,值回票價,每一碟都係大大份,仲要每樣火鍋料新鮮,質素高。另外,呢度地方雖然唔大,坐落舒服,方便傾計花膠響螺燉赤肉每次黎食,都係揀佢個招牌湯底『花膠響螺燉赤肉』,相比出面湯底,完全係無味精,而且真係足料,有花膠、響螺、雞腳、乾瑤柱等。而店員都會強調一定係等個湯滾左之後,飲左第一啖先,如果唔係,咁快打便爐,就會破壞左個湯口感。講真個湯相比出面的專賣老火湯鋪頭一D都唔輸蝕,我唔覺意都飲左兩大碗。即炸鬆脆響鈴我每次都必叫佢個即炸響鈴,呢個都係吸引我黎原因之一,湯底淥一秒,口感都仲係鬆脆,仲要吸埋個湯汁,真係無得輸。另外,仲可以一物二食,可以問店員拎個泰式雞醬,蘸埋黎食,另一種口感,酸酸甜甜,蘇格蘭蟶子皇呢度海鮮都大份,絕無欺場,今次叫ge蟶子皇都超大隻,店員話淥12秒就食得,食落新鮮又爽口爽彈脆鯇片個朋友中意食魚,就叫左一碟脆鯇,碟鯇片大大塊,一樣又脆又鮮自家竹蔗茅根佢自家煲竹蔗茅根每次飲完,隔日都唔會有熱氣上火問題,仲要飲落清清甜甜,值

爽彈脆鯇片
個朋友中意食魚,就叫左一碟脆鯇,碟鯇片大大塊,一樣又脆又鮮

自家竹蔗茅根
佢自家煲竹蔗茅根每次飲完,隔日都唔會有熱氣上火問題,仲要飲落清清甜甜,值得推介

手切PRIME牛肉
手切牛肉味濃,而且有雪花,入口即溶係一定,係 必叫之選

一口和牛柳粒
店員送上前講明要淥夠5分鐘先可以食。和牛口感唔同手切牛,咬落煙韌,和牛味濃郁,值得一試

漁火特色四色丸
四色丸有墨魚丸、牛筋丸、咸蛋豬肉丸、鮮蝦丸,全部都係手打。每粒丸都彈牙,味道不一,但都好鬼好食

時令雜菜籃
雜菜籃大大份有白菜仔,菜心,粟米同冬菇,每款菜都新鮮同甜。
2023-11-20
2023-11-19 414 瀏覽
今日嚟到漁火食高質火鍋 ! 呢度除咗有一般嘅港式火鍋湯底 , 仲有燉湯 !! 燉湯做湯底非常奢華 😍😍 我哋就試試佢 !花膠響螺燉赤肉 ($228)好足料 !! 好多花膠 , 響螺 , 圓肉等 , 先飲湯 , 後打邊爐 ~ 個湯好好飲 !!! 好夠味 !! 好飲到覺得用呢個燉湯黎打邊爐有 d 嘥 😂😂 但眼闊肚窄又飲唔到咁多 脆炸蝦餅 ($98)自家製的 !! 好彈牙 !! 食到入面有一粒粒嘅蝦肉 !! 正 !!頂級桶蠔 ($168)好大隻 😲😲😲 份量又多 , 淥完唔會縮水 , 超高質 , 有驚喜 !肥水大花甲 ($108)呢個大花甲同樣超大隻 😋😋😋 半隻手掌咁大 !! 冇沙 , 飽滿 , 啖啖肉 , 勁 juicy ! 手切頂級 Prime 牛肉 ($248)油花分布平均 , 厚度適中 , 好食 ! 👍漁火特色四色丸 ($128)呢度嘅特色丸全部都係手打 👏👏 真材實料 !! 有潮州手打牛肉丸 , 手打蝦丸 , 手打墨魚丸同鹹蛋豬肉丸 , 我最鍾意牛丸同蝦丸 , 真係好彈呀 , 好 juicy !!即炸鬆脆響鈴 ($58)哇 !! 呢個響鈴超巨大呀 !! 新鮮炸起 , 勁香脆 ,
花膠響螺燉赤肉 ($228)
脆炸蝦餅 ($98)

頂級桶蠔 ($168)
肥水大花甲 ($108)
手切頂級 Prime 牛肉 ($248)
油花分布平均 , 厚度適中 , 好食 ! 👍

漁火特色四色丸 ($128)
即炸鬆脆響鈴 ($58)
哇 !! 呢個響鈴超巨大呀 !! 新鮮炸起 , 勁香脆 , 好食過出邊買個 d , 抵食 !
自家製竹蔗茅根 ($58)
一大扎 , 入邊冇放材料的 , 所要份量好多 , 足夠 3 - 4 人 share , 好清甜 😌😌 唔會太甜 ~

時令雜菜籃 ($78)
擺盤美美的 ~ 有粟米 , 冬菇 , 白菜 , 菜心同油麥菜 , 啲菜新鮮又洗得乾淨 !
整體黎講 , 食店位置方便 , 座位闊落 , 環境乾淨 ~ 食材選擇豐富 , 最鍾意佢嘅燉湯湯底 ~ 啱晒鍾意飲湯嘅朋友仔 ~ 而且每款火鍋配料都係好足料同高質 ! 😌😌 大花甲同桶蠔令我念念不忘 !! 超級推介大家嚟試下 !! 🤩🤩
  • 即炸鬆脆響鈴
  • 自家竹蔗茅根
  • 肥水大花甲
  • 手切頂級PRIME牛肉
  • 脆炸蝦餅
  • 美國頂級桶蠔
2023-11-18 40 瀏覽
今天下班後我去了銅鑼灣的一家位於駱克道的餐廳,這家火鍋真的有私房菜的感覺。一進去老闆娘就非常熱情,服務有非常周到,我們點了花膠響螺燉赤肉湯,裡面有花膠和響螺,湯底非常濃郁。之後我們還點了佢哋好多唔同嘅牛肉包括有雪花肥牛本地手切牛,另外要值得睇嘅就係佢哋嘅桂花蚌真係非常之好食,非常新鮮同甜美,最後當然係要食兩餅公仔麵去完成這個好嘅火鍋dinner,真是一次美妙的火鍋體驗!下次再會帶朋友食,或者推薦俾朋友去。
2023-11-18 33 瀏覽
今日放工去咗食銅鑼灣一間位於駱克道的餐廳,呢間打邊爐真係有私房菜的感覺,入到去老闆娘都已經好熱情,我哋嗌咗花膠嚮螺燉赤肉湯,入邊有花膠有響螺湯底都好濃郁,之後嗌咗椒鹽海中蝦,爽滑脆鯇片,即炸鬆脆訾竛,漁火特色四色丸,同埋時令蔬菜等等。其實佢哋都真係好熱情,特別係老闆娘,會問我哋味道點樣有咩需要改善,其實未到就真係唔錯,所以都講唔到有咩需要改善嘅地方,佢哋嘅椒鹽蝦真係非常彈牙!What a nice hotpot experience!
2023-11-15 24 瀏覽
花膠響螺燉赤肉湯 $228勁高質!有好多筒膠,夠晒滋潤養顏👍🏻放咗大量響螺、乾瑤柱、瘦肉、雞腳,所以湯底係極鮮甜,建議飲返2碗先開始打邊爐😍強烈推薦海鮮!所有都十分新鮮,全部靚野,性格比極高‼️蘇格蘭蟶子皇 $78@1鮮味海中蝦 $128爽脆珊瑚蚌 $148肥水大花甲 $108一口和牛柳粒 $168牛味好濃郁!店員細心提醒要滾5分鐘先可以食~肉質有咬口,但唔會靭!牛黃喉 $98爽脆!打邊爐必備招牌雲吞王 $98超巨型!成粒乒乓波咁大粒~入面包咗一隻完整蝦,加咗菜所以特別有口感即炸酥脆響鈴 $58自家製,即叫即炸~ 熱辣辣好簿好脆,浸落湯一秒就可以食自家竹蔗茅根 $58有好濃烈竹蔗同埋馬蹄味,清甜解渴👍🏻漁火海鮮刺身火鍋 (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場8樓

花膠響螺燉赤肉湯 $228
勁高質!有好多筒膠,夠晒滋潤養顏👍🏻

強烈推薦海鮮!
所有都十分新鮮,全部靚野,性格比極高‼️
蘇格蘭蟶子皇 $78@1
鮮味海中蝦 $128
爽脆珊瑚蚌 $148

肥水大花甲 $108

一口和牛柳粒 $168
牛味好濃郁!店員細心提醒要滾5分鐘先可以食~
肉質有咬口,但唔會靭!

牛黃喉 $98
爽脆!打邊爐必備

招牌雲吞王 $98
超巨型!成粒乒乓波咁大粒~
入面包咗一隻完整蝦,加咗菜所以特別有口感

即炸酥脆響鈴 $58
自家製,即叫即炸~ 熱辣辣
好簿好脆,浸落湯一秒就可以食

自家竹蔗茅根 $58
有好濃烈竹蔗同埋馬蹄味,清甜解渴👍🏻

漁火海鮮刺身火鍋 (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場8樓
2023-11-12 207 瀏覽
今日係銅鑼灣行街,晚飯黎左京都廣場搵搵食,呢棟大廈好多嘢食。我同朋友仔都想打邊爐就揀咗呢間漁火海鮮刺身火鍋。餐廳位置都係梳化卡位,好闊落舒服。我哋兩個人都係坐四張大枱。點餐就用畫紙落單。湯底揀咗菜乾白肺燉豬骨($168)湯底十分夠火候又清甜,飲得出係無落味精,呢個湯可以清熱潤肺,依家秋天飲就最適合不過。我地都飲咗幾碗🤭配料選擇都好多,特別海鮮類。唔同類別我地都叫咗黎試下😋以下同大家分享下鮮鱔片($148)好新鮮又大條,肉質結實,爽脆彈牙,完全無骨。淥一淥就食得,千其唔好淥太耐呀!😋肥水大花甲($108)花甲好大隻,滾開殻之後粒肉仲係漲卜卜,好鮮甜同無沙!😋鮮鵝腸($98)爽口彈牙,又夠肥美,幾正✌🏻即炸鬆脆響鈴($58)一份有六大條,真係即叫即炸。擺落湯底度一兩秒就食得。十分香脆可口,重點係炸得一D都唔油,食多幾條都唔會覺得有罪惡感。個人認為是必食推介。🥰招牌雲吞王($98)呢個雲吞超級大粒飽滿。一粒等同於平時嘅兩粒。 入邊有白菜豬肉同埋完整一隻蝦。皮薄餡靚都係必食推介🥰椒鹽海中蝦($128)椒鹽味十足,熱辣辣夠香脆。海蝦好大隻食落肉質彈牙新鮮。本地手切鮮牛頸脊($248)新鮮手切,厚

鮮鵝腸($98)
爽口彈牙,又夠肥美,幾正✌🏻

本地手切鮮牛頸脊($248)新鮮手切,厚簿適中,牛味好濃郁。鍾意食牛既朋友仔必點😋

自家竹蔗茅根 ($58)店家自己煲的,清清地唔會好甜。打邊爐飲最適合。

呢間餐廳份量都適中,我同朋友仔都食到好飽好滿足!
天氣開始涼,如果大家想食打邊爐不妨去試下😋😬
2023-11-09
餐廳:漁火海鮮刺身火鍋地點:銅鑼灣駱克道京都廣場菜式:海鮮刺身火鍋,以滋潤燉湯作為主打餐牌:多款湯底,小食,刺身,肉類,海鮮,多款火鍋配料包括自家制類,內臟配料,田園蔬菜,麵食。飲品有多款酒類,啤酒,汽水,果汁,茶等。茶位每位$8。花膠響螺燉赤肉 $228 另加一呢個花膠響螺燉赤肉係招牌,非常足料,有6大片花膠、三大隻響螺、三隻煲到淋嗮既雞腳、乾瑤柱、瘦肉、龍眼肉,蟲草花等。服務員提議滾起之後先飲啖湯,果然又清又健康,的確係燉湯味,絕對不含味精。花膠好漿嘴,高質唔會太薄。飲完湯之後服務員就幫手加骨湯打邊爐,個骨湯都好清淡。漁火特選牛盛薈 $468 另加一漁火特選牛盛薈賣相一流。一共有五款牛,擺得靚靚。牛頸脊切得夠厚,口感好好。牛邊位就多少少脂肪,唔會過韌。Prime牛肉油花平均,口感味道特別好,又嫩又多汁,牛味又濃,最正係呢款。牛舌芯口感彈牙,牛味濃。牛柳粒大大細細有14粒,淥大概3-5分鐘就食得,口感好好,完全唔會韌,肉汁又多,牛味濃。每款牛除左牛柳粒大概有8片左右,份量好多,而且質素高。蘇格蘭蟶子皇 $78一隻 另加一蘇格蘭蟶子皇超大隻,服務員建議滾12秒就食得,果然好鮮甜又爽口,
餐廳:漁火海鮮刺身火鍋
地點:銅鑼灣駱克道京都廣場
菜式:海鮮刺身火鍋,以滋潤燉湯作為主打

花膠響螺燉赤肉 $228 另加一

花膠響螺燉赤肉

花膠好漿嘴,高質唔會太薄。
花膠響螺燉赤肉

飲完湯之後服務員就幫手加骨湯打邊爐,個骨湯都好清淡。
骨湯

漁火特選牛盛薈 $468 另加一
漁火特選牛盛薈

漁火特選牛盛薈賣相一流。一共有五款牛,擺得靚靚。
牛頸脊切得夠厚,口感好好。
牛邊位就多少少脂肪,唔會過韌。
牛舌芯口感彈牙,牛味濃。
每款牛除左牛柳粒大概有8片左右,份量好多,而且質素高。

蘇格蘭蟶子皇 $78一隻 另加一
蘇格蘭蟶子皇超大隻,服務員建議滾12秒就食得,果然好鮮甜又爽口,好耐都無食過呢個質素既蟶子皇!
肥水大花甲

肥水大花甲 $108 另加一
肥水大花甲一客八大隻,淥到開口就可以食。肉都好大隻,好濃海水味,非常鮮甜。

爽彈脆鯇片 $68 另加一
爽彈脆鯇片一客八大片,果然又脆又鮮,加少少豉油提味更好味。

即炸鬆脆響鈴 $58 另加一
即炸鬆脆響鈴一客六大片,即叫即炸夠薄又夠脆,服務員提議淥一秒就可以食。口感好特別,淥耐d就會更吸汁。
脆炸蝦餅

脆炸蝦餅 $98 另加一
脆炸蝦餅一客五片,熱辣辣上枱,炸得皮脆肉彈牙,蝦味濃,伴有甜酸醬更好味。每塊都好厚肉。

時令雜菜籃 $78 另加一
時令雜菜籃有唔少白菜仔,菜心,油墨菜,粟米同冬菇各兩粒。質素新鮮,菜心特別甜。
其實每款肉類海鮮都伴有大量大白菜絲同生菜,今餐有好多菜食。

自家竹蔗茅根 $58一渣 另加一
自家竹蔗茅根味道好清甜,唔會過甜,非常解渴又夠凍,一渣大概有7杯。
醬料

醬料每位$15,有9款包括芫荽,蔥花,辣椒,白芝麻粒等等。豉油服務員會自動倒比你,提鮮一流。

今餐食物非常好,餐廳裝修唔錯,新淨光猛,冷氣夠凍。一坐低服務員就比酒精你消毒手,而且態度友善,上菜快速。今餐食得好開心又滿足。
2023-11-08
肥水大花甲
脆炸蝦餅
2023-11-03 28 瀏覽
♡每一篇都係很用心寫的食評♡⑅◡̈*!!✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡✿ฺ ♡✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡📍銅鑼灣區:漁火海鮮刺身火鍋✿ 👧🏻朋友成日話👧🏻唔帶佢食好嘢!今日👧🏻就特登book咗呢間火鍋專門店,帶佢食好嘢!✿✨!!菜式推介!!✨ 🍲招牌花膠響螺燉赤肉湯底 $228打邊爐之前一定要飲返幾碗湯🥹🥹佢嘅濃郁程度同媽咪喺屋企煲嘅差唔多😍仲要好足料!🦐招牌蟶子皇 $78each 好有鮮味😍😍😍而且咬落去係好彈牙又爽口!!🐚肥水大花甲 $128 大大隻好厚肉\(◦´-`◦)/♡而且唔臭冇沙!🥩手切頂級Prime牛肉 $248 係好靚嘅牛肉🥹🥹🥹好有肉味油脂分布平均!✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡✿ฺ ♡✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡✨小編評價✨👧🏻:所有嘅食材都好新鮮同埋好好食🥹😍✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡✿ฺ ♡✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡📍餐廳評分:味道:💗💗💗💗💗價錢:💗💗💗地點方便:💗💗💗💗💗餐廳服務:💗💗💗💗💗(老闆娘超Nice)餐廳整潔:💗💗💗CP值:💰💰💰回頭率:75%✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡✿ฺ ♡✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡地址📍 銅鑼灣駱克道京都廣場8F✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡✿ฺ ♡✿ฺ ♡ ✿ฺ ♡👧🏻👦🏻我哋係一

♡每一篇都係很用心寫的食評♡⑅◡̈*!!
📍銅鑼灣區:漁火海鮮刺身火鍋

👧🏻朋友成日話👧🏻唔帶佢食好嘢!
今日👧🏻就特登book咗呢間火鍋專門店,帶佢食好嘢!

✨!!菜式推介!!✨
🍲招牌花膠響螺燉赤肉湯底 $228
打邊爐之前一定要飲返幾碗湯🥹🥹
佢嘅濃郁程度同媽咪喺屋企煲嘅差唔多😍
仲要好足料!

🦐招牌蟶子皇 $78each
好有鮮味😍😍😍
而且咬落去係好彈牙又爽口!!

🐚肥水大花甲 $128
大大隻好厚肉\(◦´-`◦)/♡
而且唔臭冇沙!

🥩手切頂級Prime牛肉 $248
係好靚嘅牛肉🥹🥹🥹
好有肉味油脂分布平均!

✨小編評價✨
👧🏻:所有嘅食材都好新鮮同埋好好食🥹😍

📍餐廳評分:
味道:💗💗💗💗💗
價錢:💗💗💗
地點方便:💗💗💗💗💗
餐廳服務:💗💗💗💗💗(老闆娘超Nice)
餐廳整潔:💗💗💗

CP值:💰💰💰
回頭率:75%
地址
📍 銅鑼灣駱克道京都廣場8F

👧🏻👦🏻我哋係一對成日周圍食嘢嘅couple,
希望可以分享更加多好食嘅嘢俾大家!😋💗✨

#852foodie #hkfoodie #hkfood #hkfoodie #hkfoodblog #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkfoodpic #hkfoodporn #hkfoodieblogger #hkfoods #food #foodiehk #foodstagram #美食 #美食推薦 #美食日記 #香港美食 #香港好去處 #情侶好去處 #觀塘美食 #旺角美食 #荃灣美食 #尖沙咀美食 #太子美食 #couplefood
2023-11-02 36 瀏覽
銅鑼灣呢間樓上火鍋,坐得舒服之餘,味道都相當唔錯✨湯底🍲花膠響螺燉赤肉 $228-無味精嘅靚湯 滾起即可飲用 湯底非常鮮甜 仲有多嚿花膠 響螺等食材 入口舒服順喉 滋補之選🥩手切PRIME牛肉 $248-手切牛肉油花均勻 牛肉味都唔錯 入口幾嫩無筋位🦪肥水大花甲 $108-花甲滾到開殼就食得 粒肉漲卜卜好鮮甜 本身自帶海水鹹味 🐠爽彈脆鯇片 $68-鯇片脆口彈牙帶魚油香 中間微微小骨 食嘅時候要小心🔔即炸鬆脆響鈴 $58-響鈴即叫即炸 酥化程度爆滿 沉落湯底一秒就足夠 再浸多秒就會Over咗 🦐招牌雲吞王 $98-雲吞王大粒過乒乓波 餡料有豬肉及原粒彈牙大蝦 食一粒都相當飽👑蘇格籣蟶子皇 $156-是日MVP係呢隻蟶子皇 滾到一離殼就食得 極之鮮甜 口感彈牙 非常出色🥬時令雜菜籃 $78-湯底正就緊係唔少得吸味嘅蔬菜 唔同款式嘅菜 仲有粟米同冬菇🥂自家竹蔗茅根 $58-店家自己無 所以可以控制適合港人口味嘅少甜 清清地加微甜 解渴又解膩總括嚟講,味道服務都好好,地方又夠闊,幾舒服
銅鑼灣呢間樓上火鍋,坐得舒服之餘,味道都相當唔錯

✨湯底

🦐招牌雲吞王 $98

👑蘇格籣蟶子皇 $156

🥬時令雜菜籃 $78

🥂自家竹蔗茅根 $58

總括嚟講,味道服務都好好,地方又夠闊,幾舒服
秋風起,又到左火鍋既季節❤️黎銅鑼灣就搵到呢間火鍋店打邊爐🍲,餐廳環境闊落,坐得舒服,食物水準都幾出色必叫⭐️花膠響螺燉赤肉 無味精既靚湯品👍🏻,飲落超清甜,入面仲勁足料,除左花膠響螺,仲有豬骨雞腳等等,忍唔住飲左3碗😋,飲到滿足就可以叫職員加豬骨湯打邊爐🍲漁火特選牛盛薈 入面有牛頸脊、牛邊位、Prime牛肉、牛柳粒、牛舌芯,整體牛味都幾濃厚,份量都好多下,牛魔愛好者必叫😍蘇格蘭蟶子王 碌12秒就食得,勁嫩滑彈口,大大隻,肉身勁飽滿,爽口彈牙加拿大野生象拔蚌 口感勁爽脆,就咁食就好清甜,沾小小醬油同芥末,更帶出佢既清甜,非常好食🤤椒鹽海中蝦 蝦肉爽彈,椒鹽香氣亦滲透成隻蝦身,非常香口惹味即炸鬆脆響鈴 勁大卷,勁脆身,一秒就食得😋竹蓆茅根 自家製系列,清甜好味
秋風起,又到左火鍋既季節❤️

必叫⭐️花膠響螺燉赤肉

蘇格蘭蟶子王
碌12秒就食得,勁嫩滑彈口,大大隻,肉身勁飽滿,爽口彈牙

加拿大野生象拔蚌

椒鹽海中蝦
蝦肉爽彈,椒鹽香氣亦滲透成隻蝦身,非常香口惹味

即炸鬆脆響鈴
勁大卷,勁脆身,一秒就食得😋

竹蓆茅根
自家製系列,清甜好味