餐廳: 漁樂 (置富第一城)
資訊:

2024-04-19 255 瀏覽
基本上嚟親呢度都係食石煱肥牛湯河,每次見到門口張海南雞飯Poster都好想試吓,今日終於真係叫咗午餐嘅海南雞飯。呢度啲海南雞飯餐係冇湯嘅,不過有跟餐飲,如果唔想飲奶茶咖啡可以試吓佢哋冇檸檬嘅熱檸水。有啲似新鮮檸檬汁加熱水。我平時都係相機先食,今日可能係太餓,食咗一舊雞先發現未影相,砌返靚先影🤣。一舊雞加多一啖飯已經覺得好味到唔可以唔寫review。啲香飯真係好香、好好味,平時食少飯嘅我都食咗大半碗。😅啲雞更加係滑到令我呢個一向去皮食嘅人,都忍唔住有幾舊連皮食。🤣🤣😋😋佢哋嗰兜綠色嘅醬汁酸酸哋幾開胃。重點:雞皮薄、唔會有一層肥膏,我好少會影食到一半嘅嘢,不過今日都再攞手機出嚟影番咗張「薄皮滑雞」相。🤣🤣冇諗過佢哋啲海南雞咁正😋😋😋,以後唔使淨係食石煱肥牛湯河啦!🤣其實我見到佢哋有海南雞下午茶餐$42。輕量海南雞,香茅油飯 配碗仔翅加紅豆冰。不過因為我唔鍾意碗仔翅同紅豆冰,所以冇叫到。如果你好似我咁熱愛海南雞飯,可以嚟試吓。

海南雞 配雞油香飯(午)

2024-04-16
海南雞 配雞油香飯(午)
本人今天早上9點40分左右惠顧第一城漁樂早餐當中包括炒蛋,蒜蓉多士,火腿通粉和熱咖啡,價值$35連外賣盒:$36。問題本人足足等了15分鐘以上還未取到,而最離譜的是在我等候期間起碼有十多人入座,而堂食的顧客都巳經食完,而我的外賣仲未出。而且本人其後拿外賣回家才發現沒有提供外賣餐具,幸好我是買回家仲可以解決,咁如果不是拿回家中食用,咁應該如何處理?政府的走塑計劃是4月份才開始,原來而家食肆巳經開始拒絕提供外賣餐具?
2024-03-03
$36 (早餐)
2024-03-01 148 瀏覽
今次食咗個泰式煎蛋肉碎飯,偏辣😋🌶🌶隻太陽蛋係熟既,不過個人覺得D飯太冧有D一Pat pst既feel🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️唔係粒粒分明但味道係好食既佢地杯熱檸水係已經幫你加左檸檬汁🍋🍋唔洗自己篤又唔洗怕個檸檬皮浸太耐會苦,係幾好既
今次食咗個泰式煎蛋肉碎飯,偏辣😋🌶🌶
隻太陽蛋係熟既,不過個人覺得D飯太冧
唔係粒粒分明
但味道係好食既

佢地杯熱檸水係已經幫你加左檸檬汁🍋🍋
唔洗自己篤
又唔洗怕個檸檬皮浸太耐會苦,係幾好既

第一次食沒雞上髀嘅炸肶薯條,上次去食下午茶餐炸脾薯條等咗成20分鐘,點知畀左件冇雞上脾嘅炸畀薯條畀我,唔知畀老鼠食咗定畀人咬咗,不過見過切口咁整齊應該係畀廚師偷左,就係好明顯呢間餐廳為咗省錢而畀啲垃圾人哋食,咁樣都做得出真係好無恥。話說之前食咖哩雞飯都係好小雞肉,所以食呢間餐廳即係要諗清楚。唔只等得耐仲要食啲偷工減料嘅餐,食到一肚氣。我都好少寫食評,但係今次真係嬲到唔寫唔得。一舊雞髀仔咁到都要咁偷其他真係完全係垃圾啦,睇佢個餐牌呢個雞脾係咩冇畀人偷嘅咁如果佢咁樣畀人呢其實係違反商品說明條例。少少一嚿雞肉都呃,你叫我再點幫襯佢。

炸脾薯條

2023-12-16
下午茶
2024-01-26 165 瀏覽
琴晚開始天氣轉冷,今日跌到得番幾度仲要陰陰天落雨毛毛,天寒地凍最啱就係食啲熱辣辣嘅嘢。門口餐牌見到有石窩湯河,正!坐低一陣冇人俾餐牌,我問個阿姐,佢話你想自己落定我幫你?自己落冇所謂,不過冇QR Code俾我掃,最後佢哋俾咗張紙我自己掃碼落單,點知個系統真係純落單,「走蔥」「小甜」呢啲全部都唔得。我問個阿姐,佢話係唔得㗎😓,最後都係佢幫我落咗肥牛石窩湯河走蔥同西洋菜蜜小甜。個窩上到嚟,見到啲湯滾熱辣,呢個阿姐好細心,問我要唔要碗仔,放在入碗仔都仲好熱。夠哂熱、又好味,超正!不過剩係得兩塊肥牛同一啲肥牛肉碎。😅 杯西洋菜蜜好淡,下次唔使叫少甜喇!😂今餐本來都唔錯,不過我坐個位對住廚房出菜位,經常有餐廳員工聚集傾計,其中一個阿姐把聲大都震天,我戴住耳機都仍然清楚聽到,😓想慢慢食亨受個午餐都唔得,最後,快快脆脆會完走人。

石窩肥牛湯河
2024-01-23
石窩肥牛湯河
2023-10-06 445 瀏覽
叫咗兩個早餐 ,一個雞扒麵,一個豬扒河粉, 當進食嘅時候發覺兩個餐的粉同麵都係唔熟嘅, 河粉仲要咬唔開, 所以要求退換一碗新嘅, 服務員態度友善, 立即將兩個早餐攞返入廚房要求返煮, 但居然廚房師傅大聲叫出嚟, 話係兩個客人如果要求煮熟啲嘅話就一早出聲, 本人聽到的時候非常憤怒, 煮得唔熟攞畀客人食原來唔係佢嘅問題, 唔熟同埋煮得淋完全係兩回事? 今時今日咁嘅服務態度, 簡直係叫人失望!! 我係入嚟消費, 好唔好食都唔再講喇! 最基本嘅要求嗰樣嘢係要煮熟你先可以畀人食, 咁樣嘅食物質素同煮嘢食嘅態度, 唔怪得咁多港人會北上消費飲食。
2023-10-06
$40 (早餐)
2023-09-17 296 瀏覽
【沙田區】【漁樂】大家一見到呢篇嘢,可能會覺得我背棄咗唔寫大集團餐廳嘅理想,又或者覺得已經揭到我「呢本雜誌」嘅「廣告頁」。令大家失望嘅係我今次寫呢間餐廳係食咗兩餐而呢兩餐都係自費嘅,我做 1am第一城 係純粹益街坊嘅。第一次食呢間係食佢哋嘅茶餐,我就揀咗 $38 嘅「香茅雞髀」配「椒鹽炸豬皮」,通常呢啲餐都係配薯條或者沙律,配豬皮確實係特別,而且味道都可以。反而隻雞髀就認真麻麻,見佢燒得有啲深色仲有啲期望,但都係失望。嘢飲方面我加 $3 飲「凍美祿」,從來都好中意飲,唔使去新加坡,呢度都有得跟餐飲,正。我仲加 $15 叫咗兩串「沙嗲雞肉串」,反而呢碟唔差,令到埋單 $56 嘅價錢顯得更加抵。促使咗我第二次去,都係食佢哋啲茶餐。呢次係 $35 嘅「芝士火腿手抓餅」配「薯條」,屬於輕食類,味道都唔差喎,可能我本身中意食 roti 會有少少偏心。嘢飲我今次就飲唔使加錢嘅「熱美祿」,都係正,咁我本身中意飲吖嘛。埋單價就係 $35,下午茶嚟講可以。。。(地址:沙田銀城街1-2號置富第一城1樓107-108號舖)

2023-07-12 434 瀏覽
今天下午茶時間來漁樂吃了這個輕量香葉肉碎炒飯, 這個餐還配送一杯椰汁紅豆冰, $42 價錢合理. 炒飯用一個不大的石鍋盛載, 開始吃時以為份量不多, 始終餐牌也寫到明是輕量嘛, 怎料原來個石鍋是頗深的, 吃吃下發現份量一點也不輕量呀! 炒飯的質素是意料之外的, 整個飯熱騰騰炒得好香, 香葉味道突出又帶點微辣, 飯粒是用珍珠米的, 炒得粒粒分明, 但同時不會太油膩. 材料也挺足的, 內裡有許多菜粒, 蔥粒, 蒜片, 肉碎, 蛋絲, 等等, 口感真的不錯! 配送的椰汁紅豆冰也很好喝, 椰汁味香濃, 紅豆軟腍~一定會再來吃下午茶另外店員服務也是值得一讚, 例如下單時會特別提醒我這個炒飯是帶有一點點辣的~ 服務挺細心~

輕量香葉肉碎炒飯
2023-07-11
輕量香葉肉碎炒飯
2023-07-02 289 瀏覽
成日食茶記, 今晚想轉口味, 試試東南亞風味。跟職員表示三位, 職員向一位熟客耳語後, 騰出了一張四人餐桌給我們。餐牌選擇當然不及茶記那麼多, 而且來來去去都是那几款食材: 猪排, 雞排, 牛骨及魚, 配撘不同煮法及醤料, 然而餐牌上的照片張張看來都頗吸引, 賣相分數撘夠。1) 石鍋酸菜魚湯飯送來石鍋見到許多芫茜, 但食落唔香, 當綠色菜蔬食左就算。落單時預先通告小辣, 廚師的力度掌握得几好, 湯底帶辣卻不嗆喉。原石鍋上菜, 可保持熱力, 若是天寒地凍的日子來吃一定暖笠笠, 但, 今天太熱了!!! 點這個菜目標要試試它的魚片, 算是合格罷, 魚片切得夠薄, 浸在湯裡尚算滑身, 但魚肉質地問題, 稍嫌欠點爽口感。2) 葱香香茅猪排飯D葱超粗大, 名符其實好似一大碟葱放你面前, 但跟芫茜一樣, 唔香口。猪排應該是用半煎炸的方式處理, 味道不淡也不太鹹, 勝在夠腍身, 口感不錯。若然香茅, 葱等香草入較優質一點的貨源,   此菜會更吸引。3) 咖喱香茅猪排蛋蓋飯猪排跟飯是上面一樣, 不同的是加了咖喱汁及一層蛋蓋。它製作的次序是飯, 蛋蓋, 咖喱汁, 最後放兩片猪排肉。蛋蓋飯是一個易整難精的食
1) 石鍋酸菜魚湯飯
石鍋酸菜魚湯飯
2) 葱香香茅猪排飯
葱香香茅猪排飯
3) 咖喱香茅猪排蛋蓋飯

猪排跟飯是上面一樣, 不同的是加了咖喱汁及一層蛋蓋。它製作的次序是飯, 蛋蓋, 咖喱汁, 最後放兩片猪排肉。蛋蓋飯是一個易整難精的食法, 蛋汁稀杰及煮鍋熱力都大大影響蛋蓋成品賣相及口感; 這個蛋蓋也是合格的, 配咖喱汁送飯, 好快可以吃個清光。
咖喱香茅猪排蛋蓋飯
2023-06-29
2023-06-11 272 瀏覽
食物質素喺度就唔多講。今次想提提大家,買外賣一定要對啱張單先好走,三番四次都俾漏野,唔係漏碗粉 就係漏個餐,落去拎返就好似呃佢地咁,真心想問吓佢地點做生意。就算唔關乎誠信,返工都唔該拎個專心度出嚟囉
食物質素喺度就唔多講。

2023-06-11
10 分鐘 (外賣自取)
$40 (早餐)
2022-12-21 698 瀏覽
依家冇乜餐廳下午茶會去到六點,見到冇乜人應該好快有得食,入去叫咗個輕量咖喱雞飯同熱咖啡。杯嘢飲好快嚟到,不過等咗15分鐘,個飯都未嚟,追咗個阿姐,最後再等多5分鐘先送嚟。雖然等咗都幾耐,但係杯咖啡都唔錯,唔知佢哋用乜嘢奶,不過,我好似飲到椰子味😅,個飯份量都夠,咖哩汁又唔會太甜,雞肉得幾舊,但係勝在冇骨。本來等咗咁耐,有啲嬲嬲地,不過攞飯比我個呀姐,竟然同我講唔好意思。重點係個餐連飲品都係$39,仲唔使加一,份量同味都算幾okay,算係咁啦。

輕量咖喱雞飯
2022-12-05 392 瀏覽
杯檸茶似係用粉開, 再加d 檸檬渣, 未飲過咁難飲既涷檸茶, 以前係禾輋時好好食的, 食物種類多, 又多選擇, 我去禾輋一定食佢. 而家搬左落第一城, 可能貴租, 而家完全唔係果回事........期待佢搬返去禾輋
2022-11-23
2022-07-07 856 瀏覽
下午茶 14:00-18:00🍴輕量香茅脆雞咖哩飯配熱飲 $39石鍋睇落去細細兜似食唔飽, 不過食落飯嘅份量都唔會太少, 而雞件份量都可以喇, 以呢個價錢來計份量其實唔算好輕量飯粒唔會太淋算幾好咬口雞件熱辣辣, 有趙頭, 醃料味稍為鹹咗啲, 亦無香茅味, 咖哩味甜得來有少少辣☕熱檸茶 無原片檸檬, 有啲檸檬絲在茶裏面, 放上枱嗰刻, 有啲似畀人篤過嘅檸檬茶, 感覺不良好, 但係其實飲落去都ok嘅魚堅總評性價比 3👍(以5👍為滿分)
下午茶 14:00-18:00
🍴輕量香茅脆雞咖哩飯配熱飲 $39

飯粒唔會太淋算幾好咬口

☕熱檸茶

魚堅總評
性價比 3👍
(以5👍為滿分)
下午茶
2022-07-01 462 瀏覽
點咗個 石鍋湯河 同豬扒蓋飯食具太傳熱,我老公一食個石鍋飯食到燙親條脷! 問職員表示冇膠羮問有冇外賣羮,個收銀話佢老闆堅持用金屬羮🥲佢唔提個老闆還好,我老公問可否搵老闆傾下正視個問題收銀話打電話係搵唔到老闆😂之後我主動問 先俾個膠飯碗 放野係幾好食,不過建議夏天流流唔好出石鍋系列客人亦都唔好點🥲穩陣d不過lunch menu無乜選擇同埋第一城咁多小朋友,得金屬餐具唔理想只係一個小問題,但係冇人正視,係咪出咗事先去改?
點咗個 石鍋湯河 同豬扒蓋飯
食具太傳熱,我老公一食個石鍋飯食到燙親條脷!
問職員表示冇膠羮
問有冇外賣羮,個收銀話佢老闆堅持用金屬羮🥲

佢唔提個老闆還好,我老公問可否搵老闆傾下正視個問題
收銀話打電話係搵唔到老闆😂
之後我主動問 先俾個膠飯碗 放

野係幾好食,不過建議夏天流流唔好出石鍋系列
客人亦都唔好點🥲穩陣d

不過lunch menu無乜選擇

同埋第一城咁多小朋友,得金屬餐具唔理想
只係一個小問題,但係冇人正視,係咪出咗事先去改?

2022-05-18 522 瀏覽
喺第一城打滾咁耐都未試過嚟呢間位于置富第一城二樓嘅漁樂餐廳今日一早起身去沙田睇完醫生個肚餓到咕咕聲,周圍搵地方食嘢結果好多間都坐滿人,但呢間就小貓三四隻,遇上疫情我又不想去太多人嘅餐廳就試試呢間啦,伏就伏啦…就叫咗呢個香茅雞扒蛋蓋飯配黃咖喱汁結果其實又唔差喎,雞扒即煎脆皮熱辣辣飯都好夠熱,但係個咖喱就偏甜得嚟又真係有啲甜過頭,但喺咁肚餓嘅情況下都幾好食嘅。
喺第一城打滾咁耐都未試過嚟呢間
位于置富第一城二樓嘅漁樂餐廳
今日一早起身去沙田睇完醫生
個肚餓到咕咕聲,周圍搵地方食嘢
就試試呢間啦,伏就伏啦…
就叫咗呢個香茅雞扒蛋蓋飯配黃咖喱汁
結果其實又唔差喎,雞扒即煎脆皮熱辣辣
飯都好夠熱,但係個咖喱就偏甜得嚟
又真係有啲甜過頭,但喺咁肚餓嘅情況下
都幾好食嘅。
香茅雞扒蛋蓋飯配黃咖喱汁