2023-04-25 26 瀏覽
同事話公司附近有間丼飯幾好味,今日佢帶我上去買外賣,除左丼飯之外,仲有壽司卷物等。北海帆立海老丼 $188食材有帆立貝,牡丹蝦,赤蝦,甜蝦,對住我呢d中意食蝦嘅人超級鍾意,新鮮爽口,味道鮮甜,加上青檸汁酸甜開胃。醋飯比例非常好,份量多。北海帆立丼$198有帆立貝,海膽,三文魚籽,今日海膽無貨,我就揀左三文魚,帆立貝輕輕炙燒過表面,入口肉質彈牙,幾厚肉。三文魚籽粒粒分明,好飽滿,新鮮爽脆,三文魚厚切,肉質肥美。

北海帆立海老丼 $188

北海帆立丼$198

2023-04-23 33 瀏覽
漁吉特選丼賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧丼飯特選多款刺身,包括三文魚、油甘魚、磯煮飯魚、海膽、三文魚籽、櫻花魷魚、赤蝦、左口魚邊和帆立貝等,件件新鮮厚切,擺盤齊整用心,非常吸引。味道方面,各式刺身鮮甜味美,配搭壽司專用豉油和washabi 更突顯其鮮味。當中尤其喜愛大粒厚肉帆立貝,經火槍炙燒的帆立貝粒外脆內嫩,滋味十足,務必細嘗。丼飯採用日本原粒珍珠米,雪白圓潤,煙韌軟熟。北海帆立海老丼賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧丼飯包括主要四款刺身:帆立貝、牡丹蝦、赤蝦、甜蝦。幾款蝦刺身均肥美大隻,鮮豔誘人,十分吸睛。味道方面,各款蝦刺身爽滑彈牙,當中特別推薦牡丹蝦,蝦肉肥碩,鮮爽無比,甘甜濃郁,餘味悠長,絕佳味美良選,高度推薦。P.S. 每碗刺身丼飯都會附送一小瓶足量壽司豉油,十分理想。🐧❤️結語:刺身丼飯高質佳選。

賣相:🐧🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧🐧

丼飯採用日本原粒珍珠米,雪白圓潤,煙韌軟熟。

賣相:🐧🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧🐧

🐧❤️結語:刺身丼飯高質佳選。

2023-04-22
  • 漁吉特選丼
  • 北海帆立海老丼
2023-04-23 17 瀏覽
自從上次係觀塘食過丼飯🍱後,男朋友👱🏾‍♂️近排經常提起,早排見有時間就再去食過。😍次次嚟到都好鐘意️👀牆上嘅壁畫。寫住《本日大漁》,有日本式🇯🇵嘅風格。🦀️ 蟹王丼有海膽、三文魚籽,仲有重量級松葉蟹肉。😋松葉蟹肉份量多,同飯嘅比例接近1:1,每啖飯都食到蟹肉。🥰🦐 北海帆立海老丼有帆立貝、牡丹蝦、赤蝦、甜蝦。🦐🦐🦐揀呢個可以一次過食哂3款蝦。😎蝦肉甜美彈牙。帆立貝厚肉爽口。🤤食之前落埋青檸汁,味道更加清新。🥳🐟 比目帆立丼左口魚裙邊、帆立貝、三文魚籽。🤓每次食到印住餐廳名「漁吉」嘅玉子燒,🤩都覺得餐廳好有心思。🤠左口魚裙邊同帆立貝都係火炙嘅。🫶🏽燒過嘅左口魚裙邊魚油更加豐富。🤤而帆立貝肉厚,新鮮香甜。🤭餐廳食材仍然高質而且新鮮。❤️保持到水準。😋
自從上次係觀塘食過丼飯🍱後,
男朋友👱🏾‍♂️近排經常提起,早排見有時間就再去食過。😍

次次嚟到都好鐘意️👀牆上嘅壁畫。
寫住《本日大漁》,有日本式🇯🇵嘅風格。

🦀️ 蟹王丼
有海膽、三文魚籽,仲有重量級松葉蟹肉。😋
松葉蟹肉份量多,同飯嘅比例接近1:1,每啖飯都食到蟹肉。🥰

🦐 北海帆立海老丼
有帆立貝、牡丹蝦、赤蝦、甜蝦。🦐🦐🦐
揀呢個可以一次過食哂3款蝦。😎

蝦肉甜美彈牙。帆立貝厚肉爽口。🤤

食之前落埋青檸汁,味道更加清新。🥳

🐟 比目帆立丼
左口魚裙邊、帆立貝、三文魚籽。🤓
每次食到印住餐廳名「漁吉」嘅玉子燒,🤩
都覺得餐廳好有心思。🤠

左口魚裙邊同帆立貝都係火炙嘅。🫶🏽
燒過嘅左口魚裙邊魚油更加豐富。🤤
而帆立貝肉厚,新鮮香甜。🤭

餐廳食材仍然高質而且新鮮。❤️
保持到水準。😋
2023-04-22 26 瀏覽
朋友之前推薦過呢間漁吉丼飯專門店位於牛頭角嘅工廈入面 地鐵站行出去,10分鐘左右就到一間🍽️丼飯為主嘅日本菜餐廳今日想外賣返屋企食,等我可以慢慢煲劇環境都幾簡約 外賣同堂食都ok諗唔到叫咩好就叫咗佢哋嘅漁吉特選丼$188等咗10分鐘就拎得入邊乜都有啲咁有齊三文魚籽 三文魚🍣海膽 油甘魚 赤貝 鮑魚櫻花魷魚 左口魚邊 帆立貝同玉子燒超級豐富即叫即整用料新鮮都好厚切 啲餸仲多個飯海膽鮮甜赤貝大大隻鮑魚已經切好咗幾份 方便d食好細心
朋友之前推薦過呢間漁吉丼飯專門店
位於牛頭角嘅工廈入面 地鐵站行出去,10分鐘左右就到
一間🍽️丼飯為主嘅日本菜餐廳
今日想外賣返屋企食,等我可以慢慢煲劇
環境都幾簡約 外賣同堂食都ok

即叫即整用料新鮮都好厚切 啲餸仲多個飯
海膽鮮甜
赤貝大大隻
鮑魚已經切好咗幾份 方便d食好細心
天氣開始轉熱,黎到想食海鮮丼ge 季節😳,search 到附近的觀塘工廈ge依間隱世海鮮丼專門店就想試下🩷👉🏻北海帆立海老丼帆立貝4隻x牡丹蝦x赤蝦x甜蝦 帆立貝同蝦肉肉質爽口彈牙🐟蝦都勁滑勁鮮甜好幸福🩷大蝦個頭仲好大好多蝦膏🩷🩷🩷👉🏻三文魚親子丼好有驚喜三文魚肉比想像中厚切,每一口 都食得出佢肉同脂肪好平均,三文魚味ge 鮮味超濃厚🩷 食到停唔到口🐰🐰🐰另外其實佢個米飯好香好滑,配埋醬油同青檸汁,本身飯都已經好好味:3玉子都好甜同嫩🩷海鮮丼都好新鮮,啱啱食完真係超滿足🩷🩷🩷係好有驚喜ge 一次體驗,下次去觀塘工廈買野必食🩷

👉🏻北海帆立海老丼
帆立貝4隻x牡丹蝦x赤蝦x甜蝦

👉🏻三文魚親子丼

玉子都好甜同嫩🩷海鮮丼都好新鮮,

2023-04-21 20 瀏覽
我最近到了一家專門供應丼飯的日本餐廳,餐廳裡環境寧靜舒適,讓我可以放鬆享用美食。雖然每碗丼飯的價格介於168至228元之間,但餐點的品質絕對值得這個價錢。我推薦的兩道菜色是帶子刺身和三文魚子。帶子刺身非常新鮮,肉質鮮嫩,且沒有腥味。每一口都令人感到十分清爽。三文魚子則是口感鮮美,帶有微妙的甜味,非常適合搭配白飯食用。除此之外,餐廳裡的丼飯也相當值得一試。飯粒Q彈有嚼勁,且搭配豐富的配料。不過,建議大家提前預定,因為餐廳人氣很高,很容易爆滿。總結而言,這家日本餐廳雖然價格較貴,但絕對是一個值得品嚐的地方。餐廳的環境非常寧靜舒適,加上美食的美味,讓我感到非常滿足。如果您喜歡日本料理,那麼這家餐廳絕對是一個不容錯過的好去處。

2023-04-18 20 瀏覽
放工想食魚生飯,便來試觀塘這間主打刺身丼飯的日式餐廳,果然好高質!地點位於工廈,環境寧靜,最適合放工同朋友來享用美食😊 有堂食及外賣丼飯選擇好豐富,價錢由$98起,食物質素高,價格合理,亦有提供壽司、卷物等等丼飯份量多,絕對飽肚,魚生好新鮮😍晚市二人消費:$356💖食評💖漁吉特選丼 ($188)✨海膽、三文魚、赤蝦、油甘魚、櫻花魷魚、左口魚邊、帆立貝、磯煮鮑魚、三文魚籽、 產地直送鮮魚、玉子推薦!賣相好吸引,應有盡有 款款鮮味十足,食得好滋味😋 魚生全部都係厚切 肥美又鮮甜,油甘魚軟腍綿密,魷魚非常爽口彈牙,鮑魚煮得好入味 肉質鮮嫩彈牙😍 好值得食!北海帆立海老丼 ($168)✨赤蝦、帆立貝、牡丹蝦、甜蝦、玉子賣相好吸引,牡丹蝦好大隻😍 口感細綿帶爽,帆立貝輕輕炙燒過,味道更香口 肉質細緻柔軟😋

丼飯份量多,絕對飽肚,魚生好新鮮😍

晚市二人消費:$356

💖食評💖

漁吉特選丼 ($188)✨

北海帆立海老丼 ($168)✨
赤蝦、帆立貝、牡丹蝦、甜蝦、玉子
2023-04-18 19 瀏覽
好耐之前係九龍城食過一次呢間,覺得唔錯。朋友又無端端話想食刺身飯,我就醒起呢間,點知發現搬左去觀塘😂過黎試下,質素一樣咁高!環境幾大,空間感好夠,坐得幾舒服👍🏻店員都好有禮貌,解釋得好清楚👏🏻食物款式都好多,有唔同既壽司同刺身飯可以叫,價錢都好合理,性價比唔錯!😍漁吉特選丼 ($188)有三文魚,油甘魚,鮑魚,海膽,產地直送鮮魚,三文魚籽,櫻花魷魚,赤蝦左口魚邊,帆立貝。超級豐富😍😍每一件都係厚切加大件,一啲都唔孤寒,仲有飯都好大碗🤩唔太肚餓既話2個人食都得,份量好多,好抵食!刺身質素都好高,好鮮甜,而且口感一流。🤤鮑魚超好食,櫻花魷魚好有驚喜!叫呢個係超級滿足🥰豪快海鮮丼 ($128)呢個既刺身其實同上面既差唔多,只係小左幾款。份量相對會小d,價錢都會平d😂如果唔想食太多,我會建議叫呢個!😍夠飽肚,而且刺身高質,壽司飯都有質感同夠入味👍🏻係觀塘牛頭角返工既人返lunch一定要過黎試。🤩不過就算唔係呢頭返工,我覺得都值得過黎試😆
好耐之前係九龍城食過一次呢間,覺得唔錯。朋友又無端端話想食刺身飯,我就醒起呢間,點知發現搬左去觀塘😂過黎試下,質素一樣咁高!環境幾大,空間感好夠,坐得幾舒服👍🏻店員都好有禮貌,解釋得好清楚👏🏻食物款式都好多,有唔同既壽司刺身飯可以叫,價錢都好合理,性價比唔錯!😍

漁吉特選丼 ($188)

豪快海鮮丼 ($128)

今次去到牛頭角行到比較偏僻嘅工廈食左呢間主打魚生丼既餐廳.我地叫左漁吉特選丼($228)同北海帆立海老丼($168)~.漁吉特選丼($228)有三文魚、三文魚籽、海膽、油甘魚、磯煮鮑魚、櫻花魷魚、赤蝦、左口魚邊、帆立貝印有漁吉字樣既玉子燒蛋味香濃加埋少少甜味 好味!😋魚生全部都係厚切 肥美又鮮甜!魚籽:有著溫和既海水咸味 一絲甜味磯煮鮑魚:醬汁同昆布汁煮到好入味但煮既時間掌握得幾好肉質保持鮮嫩彈牙👍🏻櫻花魷魚:粉紅色既飛魚籽甜甜地 厚切魷魚條爽滑彈牙 口感豐富有層次😋左口魚邊:微微燒過既左口魚 油分豐富魚油好甘甜好濃郁~海膽都好鮮甜!北海帆立海老丼($168)帆立貝、牡丹蝦、赤蝦、甜蝦因為當日牡丹蝦賣哂店員好好咁比多隻赤蝦我😍帆立貝用火槍輕輕燒過表面少少焦 燒過嘅位置口感較實內裏軟嫩 味道鮮甜赤蝦同甜蝦都非常新鮮蝦肉都好清甜 口感充滿膠原蛋白 彈性及黏度十足👍🏻蝦表面亦有好多蟹子 撈埋芥末同白飯食 啖啖都好鮮甜好滿足🤤總結:牛頭角工廈既高質魚生丼及壽司店🍣雖然價錢睇落貴 但同魚生既品質係成正比😆得閒都要獎自己食好啲,呢間係唔錯既選擇!
今次去到牛頭角
行到比較偏僻嘅工廈
食左呢間主打魚生丼既餐廳

漁吉特選丼
漁吉特選丼($228)
印有漁吉字樣既玉子燒
蛋味香濃加埋少少甜味 好味!😋
魚生全部都係厚切 肥美又鮮甜!
魚籽:有著溫和既海水咸味 一絲甜味
磯煮鮑魚:醬汁同昆布汁煮到好入味
但煮既時間掌握得幾好
肉質保持鮮嫩彈牙👍🏻
櫻花魷魚:粉紅色既飛魚籽甜甜地
厚切魷魚條爽滑彈牙 口感豐富有層次😋
左口魚邊:微微燒過既左口魚 油分豐富
魚油好甘甜好濃郁~
海膽都好鮮甜!
北海帆立海老丼
北海帆立海老丼($168)
帆立貝、牡丹蝦、赤蝦、甜蝦
因為當日牡丹蝦賣哂
撈埋芥末同白飯食 啖啖都好鮮甜好滿足🤤

總結:
牛頭角工廈既高質魚生丼及壽司店🍣
雖然價錢睇落貴 但同魚生既品質係成正比😆
得閒都要獎自己食好啲,呢間係唔錯既選擇!
2023-04-11
2023-04-16 21 瀏覽
“漁吉特選丼”($188)“三文魚親子丼”($148)觀塘區嘅工廈一向都好多好嘢食😝今次就嚟咗呢間由九龍城搬過嚟嘅漁吉嚟得漁吉當然要叫呢道嘅海鮮丼😍我地點咗當中2款😚漁吉特選丼入面有三文魚,油甘魚,磯煮鮑魚,海膽,產地直送鮮魚,三文魚籽,櫻花魷魚,赤蝦,左口魚邊,帆立貝🤗真係超級豐富🥰🥰每款刺身都十分新鮮當中左口魚邊同帆立貝更加炙燒過,正😋另一碗點咗三文魚親子丼飯上面舖滿咗三文魚同三文魚籽😍三文魚更係非常之厚切🤤三文魚fans必點😝其實除咗海鮮丼,呢道都有提供壽司,卷物等不過一碗海鮮丼已經超大超飽肚😆所以已經點唔到其他嘢食🤣
“漁吉特選丼”($188)
“三文魚親子丼”($148)

觀塘區嘅工廈一向都好多好嘢食😝
今次就嚟咗呢間由九龍城搬過嚟嘅漁吉
嚟得漁吉當然要叫呢道嘅海鮮丼😍
我地點咗當中2款😚
漁吉特選丼入面有三文魚,油甘魚,磯煮鮑魚,
海膽,產地直送鮮魚,三文魚籽,櫻花魷魚,
赤蝦,左口魚邊,帆立貝🤗
真係超級豐富🥰🥰
每款刺身都十分新鮮
當中左口魚邊同帆立貝更加炙燒過,正😋
另一碗點咗三文魚親子丼
飯上面舖滿咗三文魚同三文魚籽😍
三文魚更係非常之厚切🤤
三文魚fans必點😝
其實除咗海鮮丼,呢道都有提供壽司,卷物等
不過一碗海鮮丼已經超大超飽肚😆
所以已經點唔到其他嘢食🤣
如果唔係openrice 我諗我唔會識搵野食搵到黎呢到😂 呢間食店為於工廈裡面,所以價錢都相對相宜~餐廳有唔同刺身嘅丼,可以揀返自己鍾意嘅刺身!漁吉特選丼($188) -三文魚、油甘魚、磯煮鮑魚、海膽、三文魚籽、櫻花魷魚、赤蝦、左口魚邊、帆立貝。-勁多刺身呀!!!! 好滿足 比目帆立丼($158)-左口魚裙邊、帆立貝、三文魚籽食材新鮮!刺身鮮甜! 餐廳比較早閂門,7:30 last order八點就閂嫁啦~所以有興趣去食嘅就要早啲啦! 😂

餐廳有唔同刺身嘅丼,可以揀返自己鍾意嘅刺身

漁吉特選丼($188)
-勁多刺身呀!!!! 好滿足

比目帆立丼($158)
-左口魚裙邊、帆立貝、三文魚籽

食材新鮮!刺身鮮甜!
2023-04-12 13 瀏覽
最近先知道漁吉海鮮丼專門店搬咗去觀塘,放工後就去點了外賣~因為佢地19:30就last order,所以叫外賣就唔洗家人趕過嚟~漁吉主打海鮮丼,亦有壽司、刺身、卷物等等。我地揀咗兩款丼飯🍚漁吉特選丼同比目帆立丼🐟✪ 漁吉特選丼 ⌫💲188份量好豐盛,裡面有三文魚、油甘魚、磯煮鮑魚、海膽、產地直送鮮魚、三文魚籽、櫻花魷魚、赤蝦、左口魚邊、帆立貝、蟹籽和玉子燒等多種食材。每一口都吃得到不同的鮮味,而且都非常新鮮,可以感受到魚肉的彈性和鮮嫩的口感。特別是磯煮鮑魚,好入味。✪ 比目帆立丼 ⌫ 💲158丼飯有左口魚裙邊、帆立貝、三文魚籽、蟹籽和玉子燒等食材。不過當天沒有三文魚籽,所以店家比多咗帆立貝比我地。帆立貝非常肥美,輕輕炙過,口感好彈牙。添加咗蟹籽令整體更有口感。【 漁吉海鮮丼專門店 】📌 觀塘觀塘道396號毅力工業中心8樓E室
最近先知道漁吉海鮮丼專門店搬咗去觀塘,放工後就去點了外賣~因為佢地19:30就last order,所以叫外賣就唔洗家人趕過嚟~漁吉主打海鮮丼,亦有壽司刺身、卷物等等。我地揀咗兩款丼飯🍚漁吉特選丼同比目帆立丼🐟

✪ 漁吉特選丼 ⌫💲188

✪ 比目帆立丼 ⌫ 💲158

【 漁吉海鮮丼專門店 】
📌 觀塘觀塘道396號毅力工業中心8樓E室
2023-04-12 15 瀏覽
今日收工又想食日本嘢 所以去咗呢間日本餐廳外賣丼飯 雖然佢唔算平 但好足料 刺身都好新鮮 所以間唔中都尼食下🤤-🍱漁吉特選丼 $188有三文魚 油甘魚 鮑魚 海膽 三文魚籽 櫻花魷魚 左口魚邊 帆立貝 赤蝦好豐富 可以食齊咁多種海鮮刺身 超級滿足 而且每一款刺身都好新鮮 左口魚邊燒咗 所以啲魚油出晒嚟 好正 -🦐北海帆立海老丼 $168有帆立貝 牡丹蝦 赤蝦 甜蝦有齊晒三種🦐 全部都好鮮甜 特別係赤蝦 雖然都要$168 但係我覺得呢個質素係值得嘅 飯嘅份量都幾多 食完夠飽🤣-📍漁吉海鮮丼專門店觀塘觀塘道396號毅力工業中心8樓E室

🍱漁吉特選丼 $188

🦐北海帆立海老丼 $168
有帆立貝 牡丹蝦 赤蝦 甜蝦

📍漁吉海鮮丼專門店
觀塘觀塘道396號毅力工業中心8樓E室
  • 漁吉特選丼
🍣刺身真的鮮甜又肥美😚🤤💖!🍣好喜歡發掘隱世於觀塘工廠大廈🏭的小店😙🥢豪快海鮮丼 $128[三文魚、油甘魚、帆立貝、產地直送鮮魚、甜蝦]🥢北海帆立海老丼 $168[帆立貝、牡丹蝦、赤蝦、甜蝦]▪️我最喜歡它的「油甘魚」、「甜蝦」!他們兩個都意外地鮮甜:)油甘魚本身油分比較高,所以吃下去,魚油的香氣真的會在嘴裡慢慢炸出來!油甘魚也譽為「出世魚」:寓意「改變」、「進步」、「步步高陞」!▪️這間很適合飯控來吃😆飯很🈵️很多!不過個人覺得醋味不是很夠!因為我個人是完全不喜歡吃飯(特別是無味的飯的人🙈😬)▪️看到碗裡有不同顏色覺得好美😂希望大家的內心世界也能是這樣🤣
🍣刺身真的鮮甜又肥美😚🤤💖!
🍣好喜歡發掘隱世於觀塘工廠大廈🏭的小店😙

🥢豪快海鮮丼 $128
[三文魚、油甘魚、帆立貝、產地直送鮮魚、甜蝦]

🥢北海帆立海老丼 $168
[帆立貝、牡丹蝦、赤蝦、甜蝦]

▪️我最喜歡它的「油甘魚」、「甜蝦」!
他們兩個都意外地鮮甜:)

2023-04-06 31 瀏覽
今日放工上左朋友介紹既觀塘工業區附近,有間有深度既日本食店😋我中於明點解佢點解推介我!因為性價比好高🥰我叫左一個三文魚親子丼,不過三文魚子冇哂 唐員幫我換左帆立貝!而且超級nice❤️個重點係 個三文魚勁厚切呀!最怕d孤寒鋪路比到紙咁薄 冇哂口感,又食路到魚味!依到就唔會👍🏻另外重叫左一個比目帆立丼👍🏻d帆立貝一樣 好新鮮又大粒!佢依到重有其他款式既壽司、卷物,當然唔少得刺身啦!下次又可以黎試下新野