2019-09-21 834 瀏覽
今日family day,陪媽咪去咗食滿記,媽咪係一個好鍾意食甜品嘅人,我就麻麻哋鍾意食甜品,媽咪想食嘅話都間唔中陪下佢嘅~有一段時間冇黎滿記,見佢好似轉左個新餐牌,而家所有嘅order加$10就可以有芋圓食喇。平時食開椰汁紫米露嘅我,今次就順便加埋芋圓,睇吓味道如何。本身自己都鍾意食芋圓,去到台灣旅行嘅話一定會叫芋圓嚟食。本身呢我就叫咗凍嘅椰汁紫米露,但職員就俾咗熱嘅我,最後職員都好好肯換返一碗凍嘅椰汁紫米露俾我。啲芋圓好彈牙,好好食呀~

椰汁紫米露

2019-08-13 303 瀏覽
食飽飯又想hea下時間就同frd去食埋個糖水,掛住個白雪黑珍珠,就情不自禁咁行左入滿記~除左白雪黑珍珠,今次叫左個椰汁紫米露。。。痴孖筋地難食勁漏,冇乜紫米,似飲緊椰汁,多過椰汁紫米露。。。佢d小丸子淋到一pat野咁,一d咬口都冇,真心 好!失!望!!!成碗野食完只係覺得好勁漏同滯好在 佢個白雪黑珍珠仲係一貫既水準~雖然佢都係用椰汁做底,但佢d奇異籽,同其他配料溝埋大大減低左個漏既level 所以最後既結論係以後都係叫返白雪黑珍珠算
除左白雪黑珍珠,今次叫左個椰汁紫米露。。。痴孖筋地難食

2019-07-23 320 瀏覽
星期六買左戲飛睇戲,睇戲前搵野食,德福商場好多食店價錢都唔平,但估唔到滿記糖水唔止得甜品,佢既意粉都非常唔錯。好喜歡呢個雞肉香草醬意粉,上面有好多松子仁,又香又好食。勁多香草,橄欖油份量剛好,雞肉都唔會覺得肥,仲啖啖肉又唔會鞋,只需幾十蚊老公食呢個秘製牛肋條意粉,佢就覺得一般,可能牛肋條份量滿足唔到佢既大食,但我都有食一點,味道都唔錯,牛肋條軟滑入味,幾十蚊算係唔錯了。當然忍唔住食甜品,唔想成日食凍野,餐牌又賣緊呢個蛋白杏仁茶,一於試下。杏仁茶一d都唔苦,好中意杏仁既味道蛋白好多,又好滑,食完好開心滿足

杏仁茶一d都唔苦,好中意杏仁既味道

蛋白好多,又好滑,食完好開心滿足
2019-07-22 202 瀏覽
經過滿記,想食朋友曾介紹嘅芋圓甜品。特價嘅芋圓甜品有兩款,包括綠豆仙草芋圓同埋白雪仙草芋 ,都係29蚊。其他甜品亦都可以加十蚊,就會有芋圓。本身甜品包括一球芋頭雪糕,好可惜店員同我哋講冇雪糕 ,結果轉咗做西米。冇咗球雪糕 ,外表冇咁靚 。唔緊要,試一啖先!白雪仙草芋圓上面有芋圓仙草 、薏米、 紅豆等等。白雪仙草芋圓嘅白雪即係用雲呢拿冰碎塾底。溶咗之後 ,好似啲雲呢拿味嘅汁 ,令到成碗甜品嘅滑度提升。另一碗綠豆仙草芋圓就冇白雪 ,個底係一啲類似綠豆沙 加冰碎墊底 。白雪仙草芋圓會好食啲,因為整體上會比較香甜和滑口。如果下次食有翻雪糕就好了!

經過滿記,想食朋友曾介紹嘅芋圓甜品
其他甜品亦都可以加十蚊,就會有芋圓。
本身甜品包括一球芋頭雪糕,好可惜店員同我哋講冇雪糕
,結果轉咗做西米。

冇咗球雪糕 ,外表冇咁靚 。唔緊要,試一啖先!

$29 (宵夜)
  • 白雪仙草芋圓
2019-07-19 133 瀏覽
見3:00幾係時候食下下午茶,就揀左滿記去食。見倒有個芒果窩夫就嗌左個黎試下。首先係即整既 所以上到枱仲係熱既脆既,加上雪糕,又冷又熱既感覺好正。唔會太大份女仔食完唔會有好大既飽腹感。推介!
2019-05-01 163 瀏覽
楊枝甘露 (9/10分)幾好味,足料,真係有西柚肉同芒果肉,而且都有10幾粒,啲肉都甘甜。佢比較重奶味,芒果汁就少啲,而且吾係嗰種假芒果汁味。佢嘅西米,一咬會爆汁,吾係軟淋淋個種,所以食落有口感!糖不甩 (8/10)煙韌再加椰絲花生碎,好香,而且吾會太甜,又吾會浸得太耐,個湯丸超爛,軟度味道都perfect.個人比較喜歡花生,如果佢吾好整到好碎,口感會更佳!焗荔茸西米布甸 (7/10)個中心吾夠熱,扣分!佢係芋頭再加西米布甸,西米就係平時軟淋淋個種,都okay,但吾驚喜
楊枝甘露 (9/10分)
佢嘅西米,一咬會爆汁,吾係軟淋淋個種,所以食落有口感!

糖不甩 (8/10)
個人比較喜歡花生,如果佢吾好整到好碎,口感會更佳!

焗荔茸西米布甸 (7/10)

個中心吾夠熱,扣分!
2019-04-21 150 瀏覽
邊個話去滿記一定要食甜品架?食午餐都得架!今日就係九龍灣做完野,想搵位食午餐時,比我發現滿記都有午餐食,仲要50蚊到包野飲,抵呀!今次試左個泡菜煙肉意粉,加杯涷檸檬薏米水!個意粉辣辣地,加埋啲香口煙肉,又幾過隱喎!好醒胃!個粉煮得啱啱好,最怕啲人煮到好淋,無曬口感,好彩佢又唔係,有啲彈牙!好食呀!杯檸檬薏米水,消暑一流呀!薏米可以去水腫,加埋檸檬可以消濟,杯野仲要係唔多甜野飲,感覺非常健康!好好飲!

2019-04-14 138 瀏覽
榴槤忘返 $48椰汁冰底加一球榴槤肉,一大球紫糯米。榴槤飄香😋夾住榴槤肉粒的榴槤蓉超有口感👍加埋椰汁冰一齊食好香滑,相反紫糯米唔好食一舊舊搞唔溶🤭🤭影響左成個甜品😅
榴槤忘返 $48
2019-04-07 60 瀏覽
椰汁紫米露$29椰汁太多了多到過火令到成碗紫米露好稀,多到紫米露變左白色😨😨平時食其他鋪頭既紫米露是很紫色的很多紫米同很結身的但佢稀到好似椰汁水咁🤭所以感覺一般🤭似椰汁西米露多D.......其實係咪紫米冇矖貨所以倒d椰汁補數?差到一個點👎評價:👎👎👎(👎五個最差)
椰汁紫米露$29

評價:👎👎👎(👎五個最差)
銀行電子支付優惠最後一日,平時唔係幾食甜野既我,都係黎左食。好耐無食甜品,望下menu, 原來都幾多選擇。有中式有西式,中式例如蕃薯糖水、木瓜雪耳、燕窩、芝麻糊等,西式有窩夫、雪糕類甜品、布丁等等。照顧曬唔同既口味。更加有啲好似幾健康既甜品,好似紅豆、海底椰、紅棗呢啲好補既配料。我平時咁為食,黎到見到有健康甜品,當然選擇健康啦。我就選擇左腐竹薏米配雞蛋。聽個名都夠曬健康。等左10分鐘左右就上喇。個樣都算貼近餐牌個張相既。食落唔會好甜,薏米夠曬林,好啱想健康但係又口痕想食甜品既你!
腐竹薏米配雞蛋糖水
2019-03-31
10 分鐘 (堂食)
腐竹薏米配雞蛋糖水
2019-03-09 117 瀏覽
滿記甜品推出了芋圓系列已一段時間,作為芋圓愛好者當然去試一試德福分店環境不錯,座位寬闊,適合和朋友靜靜聊天。點了白雪仙草芋圓$29,價錢比其他甜品實惠,而且份量亦不會太少,是作為飯後甜品的好選擇。最上一粒像雪糕的波波是芋泥,口感綿密,沒有顆粒,有芋頭香,是整個甜品最出色的一個部分。另外芋圓不過不失,其他配料亦不錯。其中最有驚喜的底下托底的沙冰,原來是呍呢拿沙冰,冰粒不會太大,脆口但不需太費勁咬。整體來說這是令人滿足的飯後甜品,再配合價錢和環境,性價比高!
德福分店環境不錯,座位寬闊,適合和朋友靜靜聊天。

2019-03-09
  • 白雪仙草芋圓
飽餐一頓後,沒有什麼比吃多1份好味道的甜品來得更美妙! 星期六的晚上,完成了團拜晚餐後,大家還意猶未盡,相討繼續去吃甜品呢! 於是就去同樣在德福的滿記。德福的滿記算是比較大間和坐得舒適的,不單設有卡位,我們一行8人,也可以在店中間即時拼出一張8人長枱。中式甜品就是熱食比較多,正適合冬季(雖然這個冬季不太冷,這天也有20度)和注重養生的我們。所以我們8人,有5人都點了熱的糖水。而本牛就點了新推出且做特價的綠豆仙草芋圓,一上枱,材料豐富呀,綠豆沙冰上鋪有薏米、涼粉、紅豆、雙色芋圓和一球芋茸。芋圓很有咬口,且吃到芋頭和蕃薯的味道,芋茸很滑,入口芋味充斥口腔,如果甜一點點會更好吃呢!芒果糯米糍 – 芒果很多,糯米皮煙韌 滿記星洲喳喳 – 材料不足,友人說椰汁味濃,不太甜糖不甩 -糯米丸子煙韌,花生芝麻碎很香熱薑湯暖心黑芝麻湯丸 – 友人說薑味很濃,是中辣,湯丸芝麻也香桑寄生紅棗蓮子蛋茶 – 友人說蛋有些老,且有些淡綠豆仙草芋圓 – 材料豐富,有薏米、涼粉、紅豆、雙色芋圓和芋茸白雪仙草芋圓 - 是椰汁底的芋圓紅棗雪蓮子燉桃膠 – 友人說桃膠有些硬,且不是很熱完成甜品後,身心都很滿足呢!

芒果糯米糍 – 芒果很多,糯米皮煙韌
滿記星洲喳喳 – 材料不足,友人說椰汁味濃,不太甜
糖不甩 -糯米丸子煙韌,花生芝麻碎很香
桑寄生紅棗蓮子蛋茶 – 友人說蛋有些老,且有些淡
白雪仙草芋圓 - 是椰汁底的芋圓
紅棗雪蓮子燉桃膠 – 友人說桃膠有些硬,且不是很熱

完成甜品後,身心都很滿足呢!

熱薑湯暖心黑芝麻湯丸

芒果糯米糍

綠豆仙草芋圓

糖不甩
桑寄生紅棗蓮子蛋茶
2019-02-16
10 分鐘 (堂食)
$36.5 (宵夜)
熱薑湯暖心黑芝麻湯丸
芒果糯米糍
綠豆仙草芋圓
糖不甩
2019-02-01 193 瀏覽
我地兩個人,嗌左兩個甜品,一個白雪仙草芋圓,一個榴蓮忘反。因為小妹我好唔中意榴蓮嗰種味,所以我必嗌芋圓🤤🤤✨朋友話榴蓮冰好香,紫糯米同啲冰都好夾,份量夠食。不過呢小妹我就完全體驗唔到中意食榴蓮嘅人所講嘅嗰陣香味🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️✨白雪仙草芋圓。故名思義即係有仙草有芋圓。除此之外仲有紅豆同芋泥🤤🤤雖然小妹唔中意食紅豆,但係食落去芋泥味好突出,完全無左紅豆味。芋泥超級香,配埋煙韌嘅芋圓,係簡直一流。最重要係,佢只係29蚊咋!!!!超抵食!
榴蓮忘返
2019-01-29
$35 (宵夜)
白雪仙草芋圓
環境還不錯,之前在中環經常去,這家也不錯,最愛芒果班戟榴蓮班戟,超好吃,欲罷不能。 「榴蓮班戟」散發著迷人的香味,哈哈哈,對榴蓮簡直無法抵抗,做的非常好,喜歡吃榴蓮的不要錯過,就是裡面的芯略有點膩。 「芒果班戟」感覺裡面的芒果沒味,不知道為啥「楊枝甘露」比較好吃,裡面有好多豆豆,咀嚼起來還不錯,可以推薦環境在商場內,可以服務也不錯,只不過要熱水半天沒給,應該是剛好碰上商家正在燒水。總體體驗不錯。
2019-01-05
$50 (宵夜)
2019-01-12 94 瀏覽
今日食完扒一定要食返個甜點去消消滯。 今次個榴連比正常冇咁重味, 個榴連都比起正常都好細。 黑糯米就一如既往咁彈牙咁好食。 朋友個芋圓真係可遇不可求👍🏼👍🏼,好彈牙好重料,不過最好味都係個芋泥好似迷客夏嗰啲咁好食😊😊