2023-05-23 561 瀏覽
520同朋友去咗白沙灣遊船河,夜晚大約八點左右路過一間喺碼頭非常隱蔽嘅茶餐廳食個快晚餐,可能呢頭主要係做街坊同埋去郊遊人士嘅生意,所以夜晚幾乎得我哋一枱。我哋一行三人叫咗三個餸。咕嚕肉 外脆內軟份量都多另外叫咗碟椒鹽魷魚 我最鍾意食啲邪惡野,呢個又幾脆口,不過太鹹🤣🤣🤣同埋叫咗 腐乳通菜炒牛肉腐乳見唔到朋友話啲通菜冇乜味牛肉就唔係太多,但係我就覺得OK嘅,因為我唔係好鍾意食太鹹太濃嘅嘢🤘🏻不過如果牛肉多幾塊就會好啲囉茶餐廳旁邊就係碼頭,晚上有人釣魚,白沙灣餐廳選擇不太多,所以如果想食唔貴又經濟實惠嘅晚餐可以喺呢度食個快嘅晚飯。
我哋一行三人叫咗三個餸。
咕嚕肉 外脆內軟份量都多
同埋叫咗 腐乳通菜炒牛肉
腐乳見唔到
朋友話啲通菜冇乜味
不過如果牛肉多幾塊就會好啲囉

2023-05-20
  • 咕嚕肉
2021-09-19 1389 瀏覽
星期六中午去滔滔茶餐廳食lunch, 之前食過好多次,三個人叫咗咖哩雞扒飯、 廈門炒米、咸牛肉蛋治、凍奶茶和兩杯茶走, 食物整體味道亦屬於一般😉。咖哩雞扒飯的雞扒口感太硬, 廈門炒米有鑊氣酸酸地易入口, 咸牛肉蛋治的餡料好少。 凍奶茶和茶走味道都幾好, 起碼有茶味唔會死甜。 但我發現帳單應該計多咗十幾蚊🤔, 唔知係咪星期六日要加一呢? 所以下次食我都要計清楚先, 因為冇寫單,即時心算。    滔滔餐廳地址: 西貢白沙灣141號地下

滔滔餐廳
地址: 西貢白沙灣141號地下
2021-09-19
下午茶
2021-07-22 759 瀏覽
白沙灣嘅餐廳比較少選擇,發現咗呢一間隱蔽嘅茶餐廳,食物嘅款式都幾多,今次就試咗佢嘅雞飯。由於忘記咗可以叫雞髀飯嘅關係,雞件都係比較細小嘅,叫咗小飯但係呢飯嘅份量比較多,仲送咗一碗湯味道唔錯,整體來講都幾好嘅。之前仲試過佢嘅早餐同埋晚餐,當中佢嘅熱Horlick同華田係沖得比較濃郁,唔使加糖都可以有飲品嘅味道。紅豆冰都非常之唔錯,主要係所有嘢食都新鮮即叫即整,所以如果大家喺西貢玩水嘅話都可以嚟幫襯一下。

2021-01-15 1013 瀏覽
原本諗住去獅子會食晏行吓,點知疫情關係聰鳴茶座唔開,最近有地方食嘢就係呢度,好彩有揸車,唔係都幾麻煩。食物不過不失,奶茶唔算突出,豬扒炒麵普通,還好麵底是脆的,西多士也是一般。值得一提,早前食晚飯,煲仔飯同炸雲吞就比較難忘。餐廳內環境無特別,反而如果有時間喺碼頭行吓就幾寫意,晚上有人釣魚,睇吓都幾得意架。

2020-12-29 731 瀏覽
行山之前到西貢白沙灣141號地下的滔滔餐廳吃午餐, 可能假日的關係都唔少人喎! 第一次到滔滔茶餐廳, 午餐有鮮茄牛肉飯$43、茶走$9、 乾炒牛河$50、 凍奶茶$10。鮮茄牛肉飯~ 牛肉份量都唔小, 鮮茄芡汁 太傑,味道普通。乾炒牛河~ 即叫即炒, 算有鑊氣的, 但味道淡。凍奶茶&茶走~ 飲品相比食物好, 奶茶有香濃的茶香味, 甜度適中。整體來說食物質素普通, 勝在位置方便入西貢人士。滔滔餐廳地址: 西貢白沙灣141號地下

鮮茄牛肉飯~ 牛肉份量都唔小, 鮮茄芡汁 太傑,味道普通。
鮮茄牛肉飯

乾炒牛河~ 即叫即炒, 算有鑊氣的, 但味道淡。
乾炒牛河

茶走

凍奶茶

整體來說食物質素普通, 勝在位置方便入西貢人士。

滔滔餐廳
地址: 西貢白沙灣141號地下

2020-12-27
茶走
凍奶茶
2019-11-13 1213 瀏覽
可能地點就腳 無咩競爭對手 反正客流源源不絕 煮咩劣食都有人棒場 但係叫份西多士都唔洗咁hea呀?純粹係麵包夾花生醬 蛋汁都唔浸下 就係咁易煎下就上枱?你d錢都幾易揾👍🏾 👍🏾👍🏾👍🏾👍🏾👍🏾
2019-11-12 1253 瀏覽
西貢「白沙灣」自從當地的海鮮酒家,連「開飯喇」都沒有相關資料的「海霸海景海鮮酒家」二十多年前結業之後,原址立刻拆卸重建,變成了一座層數不高的新酒店,酒店名稱叫做「西貢白沙灣碼頭酒店」。「西貢白沙灣碼頭酒店」雖然沒有提供自助餐的西餐廳,但是卻偏偏有一間主打日本菜和法國菜的西餐廳。反而在現在的「西貢白沙灣碼頭酒店」旁邊,還有一兩間小食肆獨立經營運作。西貢距離白沙灣碼頭十分接近,就算徒步前往白沙灣,也只需要十多分鐘而已。白沙灣碼頭跟附送一帶的平房,構成了一幅很美麗,賞心悅目的畫面。我坐在白沙灣碼頭,陣陣的海風令幾乎有點不想離開。例如在「西貢白沙灣碼頭酒店」背後的平房房屋樓下位置,就開了一間裝修很平民化,而且沒有店門的港式茶餐廳,茶餐廳的實際名稱叫做「滔滔茶餐廳」。「滔滔茶餐廳」樓面裝置了一部掛牆的電視機,電視機正在播放電視新聞臺。不過幸好電視機裡面的電視新聞臺,新聞報導跟它的聲浪不算很大,我只要能做到儘量不望電視機,就不會感覺不快。由於「滔滔茶餐廳」本身沒有向食客提供例如下午茶的茶餐餐牌,所以已經在午飯食完牛腩,對下午茶沒有要求的我,只能夠選擇一些價錢便宜,連罐裝汽水飲品一起上的「腿蛋麵」。

「滔滔茶餐廳」裡面的「腿蛋麵」,廚房把即食麵煮到接近九成熟的程度,所以即食麵的口感彈牙程度,已經所餘無幾,但是又未至於是煮到很腍的即食麵。

至於「腿蛋麵」裡面的火腿,火腿只是以類似水煮的方式,輕輕灼熟就擺到「腿蛋麵」上面,所以還是不用期望「腿蛋麵」火腿會有煎至脆邊的香口感覺。

至於,煎蛋裡面的蛋黃亦被「滔滔茶餐廳」廚房煎至近乎全熟,蛋黃都已經煎到快要熟透,剩下的蛋黃汁液已經所餘無幾了,也不是我最喜歡食的「太陽蛋」。

甚至「腿蛋麵」底層的湯底,湯底的味道其實都只是一般即食麵裡面的湯底而已。所以我覺得「滔滔茶餐廳」的「腿蛋麵」,無論是味道抑或是口感,都只有一般的水平而已。

即使「滔滔茶餐廳」已經為「腿蛋麵」配罐裝汽水,定了一個不算最昂貴的價錢,又沒有收加一服務費,但是「滔滔茶餐廳」「腿蛋麵」火腿沒有焦香,即食麵口感不算很彈牙,再配汽水成餐,性價比都只是一般程度而已。

至於「滔滔茶餐廳」的環境評分,本來「滔滔茶餐廳」位處於白沙灣碼頭旁邊,從西貢墟徒步前往白沙灣也十分方便,所需的時間有限。然而「滔滔茶餐廳」的景觀被酒店所遮蔽,店內又有礙眼的電視機,所以店舖環境評分被扣分,只是中等。
2019-10-16
2018-11-15 1423 瀏覽
尼到白沙灣碼頭,會見到地底下有一間茶餐廳,行幾級樓梯就到嫁啦。你唔好睇佢係地底好唔乾淨甘,但尼間的食物的確好味。我地次次黎到都係食兩三款食物。今次我地點左:鹽焗雞飯and豬手飯炒底多汁。佢既凍檬茶同凍奶茶都好好飲,真係香港茶餐廳風味。首先,鹽焗雞飯既雞滑嫩多汁,仲有佢既薑蔥真係好好味。就薑薑蔥配飯都可以食落一大碗。另外,個豬手飯炒底仲要多汁,炒飯多汁真係好野味,個豬手汁仲好有膠質,豬手皮膠肉嫩,炒飯底又好食。成碟真係好出色。大家可以黎試下🤤🤤
豬手飯炒底
鹽焗雞飯
豬手飯炒底
鹽焗雞飯
  • 豬手飯炒底多汁
2018-06-08 1025 瀏覽
白沙灣碼頭位越整越高級,還記得以前在那裏扒龍舟,還是有點落後古舊。雖然白沙灣越來越高尚像豪宅一般,但以前的泰式靚餐廳「舢舨」反而結業了,剩下滔滔這貼地的選擇。茄蛋燴意粉是素食之選,茄汁燴意也是不少老派茶餐廳的經典之作。這裡不算神級美味,但用來戀舊也不錯。鹹牛肉蛋治烘底,又是茶記經典,微微鹹香,大滿足。

鹹牛肉蛋治烘底,又是茶記經典,微微鹹香,大滿足。
2017-05-15 1415 瀏覽
今日有工作到打鼓嶺,順道走一轉落西貢市中心,可惜無街位錶位泊車,諗住走人,誰不知經過一碼頭見有好多泊車位下,見這間店有一定日子,入去試試,點了粟米斑腩飯,味道不錯,有四大塊魚,炸得夠時間,夠厚,一食到底如圖所示,初初無甚麼動機寫這評,是以$45碟下,可以推介。85分
2017-05-15
  • 粟米斑腩飯
2017-02-16 1290 瀏覽
話說下晏請左假之後,食完brunch🍾行完街就返左屋企執下屋洗下衫咁😬晚餐又唔知食咩?咁岩有電話入話不如去白沙灣食飯🤔 好呀!橫掂都未諗到食咩👏🏻 咁就一行六人入左白沙灣🌝朋友就介紹一間佢有食開既一間, 咁去到可能因為平日,所以唔洗等位👏🏻一坐低果位朋友就起勢咁叫野食🍲🍤🍅🍖叫左個海鮮湯,椒鹽白飯魚(勁大條同好好味),椒鹽鮮魷(好鬆脆)...仲叫左好多小菜😆8餸1湯+5枝可樂+6個白飯=$650真係好平呀,而且每碟都好大碟!又近屋低,要再返黎食!

8餸1湯+5枝可樂+6個白飯=$650
真係好平呀,而且每碟都好大碟!又近屋低,要再返黎食!
炸雲吞
椒鹽鮮魷
椒鹽白飯魚
2016-09-18 1155 瀏覽
每次去三星灣前都會黎醫肚,次次都好多人幫襯。食過餐蛋麵、豬扒通,今次因為係屋企食左野先岀黎,所以點左份奶油多。豬扒通好正!一大塊豬扒仲有一條菜。相反奶油多d醬唔夠,有d到喉唔到肺既感覺,下次黎都係食麵比較穩陣!

奶油多
2016-09-16
2015-10-15 1221 瀏覽
星期天跟認識多年的好友去郊遊, 難得在白沙灣上船, 早小小去到揾間餐廳食晏。白沙灣的餐廳少得可憐, 5隻手指數曬。揀了間經濟實惠的「滔滔茶餐廳」。位於碼頭附近的茶餐廳, 環境衛生不佳, 但是氣氛不錯。這裡沒有自由行, 只有街坊及郊遊人士。菜式同樣非常地道茶餐廳。牛腩湯河$25牛腩牛味欠奉, 牛腩碎濕濕, 味道偏咸。湯頭味道淡而且油淋淋。豉椒班腩炒河味道非常一般, 班腩味道淡味得很。河粉沒有炒到條條分明, 而且油淋。凍奶茶(+$9)用上黑白奶的奶茶, 味道不會太差。茶香奶滑, 有著傳統茶餐廳奶茶的味道。不錯!總結: 食完全身吸了油煙味, 抽風系統要好好改善。食物味道真是非常一般。
位於碼頭附近的茶餐廳, 環境衛生不佳, 但是氣氛不錯。
牛腩湯河$25
豉椒班腩炒河
凍奶茶(+$9)
2015-10-11
2014-10-01 971 瀏覽
西貢,乃香港的後花園,乃假日消遣好去處。在人煙罕至的三星灣泳灘hea了一個下午,一行三人搭船返回白沙灣。飢腸轆轆,不假思索地衝入了碼頭附近的滔滔餐廳大擦一頓。餐廳位處地面以下,視線被搭起的帳篷遮蔽,要向下走幾級樓梯。看下去破破舊舊的,環境衛生不太好。走到下層,始發現有數家餐廳聚集在一起,滔滔乃第一家,佔了地利之便。其隔離乃海鮮店,數名麻甩佬正坐在店外圓枱邊享用海鮮小菜,邊飲啤酒閒天。我們三人,仿如誤闖禁地的怪獸般,被眾人上下打量。只好,急急地避開,走入滔滔的卡座坐下。滔滔的環境衛生遠比我們想像為佳 - 小店內外井然有序,乾乾淨淨,地上沒有垃圾水漬;餐具也存放得宜,且沒有污迹。由於時間尚早,店內客人不多,大部份圓枱放有「留枱」的紙牌。一疑似老闆的男子招呼我們,先送上三杯茶水,並主動介紹食物。Cc點了一樽可口可樂,與小妹share,解渴清涼﹗云和Cc要了一碗白飯,小妹突然想吃白粥,想不到小店也有白粥提供,也要了一碗。白粥乃米水相分之作,稱不上是一碗靚粥,幸粥水夠稀身。白飯也是普通之作,這年頭,沒有多少間餐廳會用心煲白飯白粥了﹗用靚米煲飯或粥,更是少之又少﹗﹗蝦醬通菜$45相對上較貴,蝦醬味

Cc點了一樽可口可樂,與小妹share,解渴清涼﹗
蝦醬通菜$45相對上較貴,蝦醬味淡,渾然不太察覺也。Cc扁嘴,小妹則太不介意,因為素來對蝦醬興趣不大。通菜葉夠嫩滑,莖部稍嫌偏老,需費勁咀嚼,幸調味不錯,佐飯一流。
老闆表示椒鹽鮮魷$75乃名菜之一,果然咬下外層炸得酥香,內層鮮魷軟腍且嚼且帶鮮味。椒鹽味道恰到好處,鹹香之餘,絕不會奪去鮮魷本身的鮮味,水準不賴。
西檸煎軟雞$68以新鮮檸檬入饌,檸檬汁清香鮮甜帶酸而不苦澀,醒神開胃非常﹗剛炸起的雞塊熱辣辣的,酥脆香口異常,內裏的雞肉嫩滑入味,混入醬汁同吃,越吃越停不了口﹗
Cc無魚不歡,然,千挑萬選下,竟要了果皮蒸泥鯭$78
小妹一向只愛吃深海魚,多骨帶泥臭味的河魚不愛。泥鯭,更絕非小妹所好也﹗小店以果皮、芫茜和蔥段等清蒸泥鯭,可辟去泥腥味,確是明智之舉。泥鯭盡吸豉油、果皮、芫茜和蔥段等精華,魚肉入口頗為鮮美,魚質則不算嫩滑細緻非常。
2014-09-20
2014-01-05 597 瀏覽
好早去食早餐都幾多位下 唔洗等位.叫左蛋牛治(烘底)配熱豬古力蛋牛治(烘底)都幾好味的其實都好難唔好味 哈哈.熱豬古力還好一般吧 無咩特別但埋單要$26蛋牛治($13)+熱豬古力($8)+烘底($5)完全係覺得勁掠水囉真係有咩理由加熱飲要加$8咁多同埋烘底都要加$5真係不得了啊哩間野~總括:味道是可以的   但價錢真係不能太接受吧.
好早去食早餐
都幾多位下 唔洗等位.
蛋牛治烘底
叫左蛋牛治(烘底)
配熱豬古力
蛋牛治(烘底)都幾好味的
其實都好難唔好味 哈哈.
熱豬古力還好
一般吧 無咩特別

但埋單要$26
蛋牛治($13)+熱豬古力($8)+烘底($5)
完全係覺得勁掠水囉

真係有咩理由加熱飲要加$8咁多
同埋烘底都要加$5
真係不得了啊哩間野~

總括:味道是可以的
   但價錢真係不能太接受吧.
2014-01-05
$26 (早餐)
蛋牛治烘底