2023-05-02 530 瀏覽
呢間係出面望入去好黑,入到去啲燈好似無電咁款全場差不多滿座,咁心諗應該唔差order了雞肉酸辣米線 另加炭燒豬頸肉米線份量好多,湯好似唔夠咁,食食下變左撈面湯底味道一般,叫左小辣但唔辣豬頸肉以為要等一陣先有,點知好快就上枱無乜炭燒過既痕跡,而且無咩味道,唔香,似普通豬肉應該唔會再幫襯題外話,冷氣好大
呢間係出面望入去好黑,入到去啲燈好似無電咁款
全場差不多滿座,咁心諗應該唔差
order了雞肉酸辣米線 另加炭燒豬頸肉
米線份量好多,湯好似唔夠咁,食食下變左撈面
湯底味道一般,叫左小辣但唔辣
豬頸肉以為要等一陣先有,點知好快就上枱
無乜炭燒過既痕跡,而且無咩味道,唔香,似普通豬肉
應該唔會再幫襯
題外話,冷氣好大
2023-02-20 508 瀏覽
呢間小店係上水駐足多年,住上水嘅朋友應該都聽過,未試過嘅就要試下啦!除咗譚仔,食米線又多個選擇酸辣米線&小鍋紅薯粉先揀個米線或者紅薯粉做麵底,然後再揀餸~個人最中意食雲呑墨演,不過今次嗌咗生菜吸晒啲湯都好惹味😆最中意呢到可以嗌多少走芽/青👍🏼無論米線定紅薯粉都一樣咁彈牙有口感!特別推介炭燒豬頸肉!次次嚟都一定食😋食物:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️(五⭐️為最高分數)

酸辣米線&小鍋紅薯粉

特別推介炭燒豬頸肉!次次嚟都一定食😋

食物:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
(五⭐️為最高分數)
2022-10-09 548 瀏覽
最鍾意原味湯底,辣當中有點甜,但系又唔會真系得甜味,好多米線d辣都系d辣粉味,呢個唔會,雖然好多時候都睇師傅手勢,好似d湯嘅濃度,辣度,牛腩的部位等等😂所以中辣最安全, 叫埋野飲差不多50,不算很便宜,但系份量都足,喜歡食辣可以一試,但系都唔好有太大的期望(因為波動真的大)時不時就會去幫襯,好多分店都倒閉了,希望呢間可以一直堅持下去吧!
2022-08-14 500 瀏覽
我叫咗涼拌米線,上黎俾咗個熱嘅紅油米線俾我,又乾又油,可能呢個就係飲食界嘅最高境界。唔誇張,真係紅油加米線,難食到嘔。呢個價錢,食麥當勞都好過。環境又吾係乾淨,攞個垃圾袋包餐牌,見到都吾開胃
2022-07-28
2022-07-18 376 瀏覽
心血來潮想食紅薯粉,特登幫襯點左一碗湯紅薯粉配響鈴(走辣外賣)。返到屋企打開,只得紅薯粉及配料,冇響鈴。😡😡😡😡小食: 墨魚頭 ,個汁味道幾好,少少辣值得推介。
返到屋企打開,只得紅薯粉及配料,冇響鈴。
😡😡😡😡

小食: 墨魚頭 ,個汁味道幾好,少少辣值得推介。
響玲湯紅薯粉
外賣自取
2021-08-04 914 瀏覽
話說前晚同老婆去石湖墟搵野食,見到有間雲南米線咪入去試下,第一次試呢間店,點左個滇川小鍋米線同松花蛋兩個人食,差唔多食完個米線,我老婆發現到冇隻曱甴係湯底, 聽人講聽得多, 自己遇到都第一次,同老婆搵野食, 遇見 曱甴米線,仲要手指公咁大隻,入面內臟已經溶晒係湯,得番個曱甴殼,立即同職員投訴,佢話唔好意思,唔收我錢,叫廚房整多碗出黎,我話千其唔好,我已經好想嘔,事後同老婆去公廁扣喉 ,已經1823報食環,呢個回憶真係一生惡夢
2021-08-03
2021-03-22 805 瀏覽
最近口痕想食米線,係上水新祥街發現有間-滇川雲南小鍋米線,就入左去食午餐。而家食米線貴過食飯係真,食個兩餸米線加杯野飲都差唔多$50,真係唔平。我叫左酸辣米線,揀小辣,可配一款餸,揀左生菜,另外加一份炸醬,飲凍檸檬茶。哩度d米線都算大琬,湯夠多,米線份量唔算少,個酸辣湯底真係好正,又酸又辣,十分開胃,d炸醬就碎左d,但都好入味。凍檸檬茶好飲,大杯夠凍。

2020-07-27 1186 瀏覽
已經係度食過幾次喇 呢度既食物質素非常飄忽 好食既時候真係驚為天人咁美味 可以話係湯底又香又惹味 米線爽口又彈牙 令人未食完就諗起幾時再黎食過 但唔好食既時候真係會湯底又怪又過酸又唔熱 麵煮到稔晒 d餸超勁雪味 所以每次去食都好次賭博咁刺激 而餸方面選擇都幾多 響鈴 午餐肉 雞翼 雲吞 肥牛 同埋腩肉都係我經常嗌 比較推介既餸 而佢地既小窩麻辣紅薯粉都唔錯 比米線只係貴$2 算係幾抵食價錢方面米線算係幾底食 同出面其他米線舖比較算係平 但小食就比其他米線舖貴少少 不過就大份d 而服務方面就非常穩定 係穩定地差 好彩對我冇乜野 但次次都見到佢對其他客仔好晦氣 希望佢地改善下啦

響鈴墨丸小窩米線
響鈴墨丸小窩米線
2019-07-16 1576 瀏覽
大家好,今日小柔給大家介紹上水呢間小鍋米線叫滇川雲南小鍋米線🍜😂😂😂我地總共試左五款米線同食,分別係:1. 雞翼豬米線(酸辣)2.腩肉米線(酸辣)3.豬大腸墨魚丸米線(酸辣)4. 牛展米線(酸辣)5.響鈴火腿蟹柳鮑片米線(不辣)總括而言,碗碗都足料大大碗,味道好,酸辣都唔算太辣,鮑片果碗係真係鮑片架,好正好抵食啊,仲要係價錢都係30幾都40幾蚊碗,抵食到震啊問你死未所以全部滿分💯👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻小食方面係酥炸魷魚蘇,夠脆口仲有佢既墨魚嘴,好爽口超好味,送啤酒真係一流啊(不過我唔知米線店飲唔飲得酒,建議外賣都係好選擇)而且價錢又係好便好抵食,又係滿分💯👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻總括而言,平民價,好味,抵食👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
大家好,今日小柔給大家介紹上水呢間小鍋米線
叫滇川雲南小鍋米線🍜😂😂😂
我地總共試左五款米線同食,分別係:
1. 雞翼豬米線(酸辣)
2.腩肉米線(酸辣)
3.豬大腸墨魚丸米線(酸辣)
4. 牛展米線(酸辣)
5.響鈴火腿蟹柳鮑片米線(不辣)

所以全部滿分💯👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
小食方面係酥炸魷魚蘇,夠脆口
總括而言,平民價,好味,抵食👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2019-06-06 893 瀏覽
將近離開香港一段時間,當然要食多啲地道美食,米線係其中一樣。小窩米線餐牌寫唔辣,但係姐姐問我要咩辣嘅時候,我有好順口答左要小辣。個人又好鍾意食酸味,所以餸菜方面選擇咗酸菜,炸醬同蘿蔔。點知上到枱嘅時候先發現有辣度嘅湯底已經有酸菜,有點好奇。米線都爽口彈牙,湯底好濃豬骨香,嗰隻酸辣嘅味道係好普通好常見嘅。湯底已經算鹹,加埋炸醬就仲鹹。蘿蔔都清甜淋身,至於碗酸菜,我都唔知叫黎做乜。朋友嘅撈米線,淡淡滷水香,有少少甜味同酸味,都係好普通嘅味道。墨魚頭白灼,冇乜鮮味仲有啲難咬。腩肉有少許肉香,唔算乾但有啲鞋。雞翼不錯,煮得唔會太爛。

2018-07-27 1035 瀏覽
夜晚想搵飽肚既宵夜,呢間米線就岩哂,收夜晚十一點,每次十點去到都仲會有啲人客,的確係上水居民既宵夜因物地方尚算坐得舒服,最緊要係有電視睇,有時夜左但又想追電視睇,一路食順便追埋電視講返食物質素,米線軟硬剛好,而家好入味,雖然價錢唔係特別平但係份量係非常足既,配菜既種類都好夠多,個人就比較推介滇川風味米線,配料多,一次滿足食慾又勝價比較高

• 滇川風味米線
2018-03-25 885 瀏覽
前日夜晚經過。行左入去試下。。叫左小鍋米線。牛腩。豬大腸。小小辣。凍奶茶。菜肉餃。鴨臀。.....d野黎到一食。.米線變左中辣😓大腸唔好食。又少。。牛腩就不過不失。。果餃子就完全無味。。亦唔好食!!鴨臀一搬...不過整體黎講。甘嘅價錢算唔太貴...
2017-09-21 1069 瀏覽
於附近上班,已經不是每天叫外賣,但次次打親電話都無人聽,唔知真係以為好忙,有次打左15分鐘終於有人聽,點知又話唔夠人手唔送外賣,既然咁忙點解唔請多d人?唔新增多條電話線?一係就好似譚仔咁講明外賣自取,派得外賣紙比人又送唔到外賣,同呃人有咩分別?野食其實ok,但咁既營運系統,難怪只得3間分店!
外賣送餐
2017-07-05 1019 瀏覽
早排聽過朋友介紹呢間米線店,當時我已經好想食,不過冇機會。今日去左上水嘅老人院探朋友媽咪,咁就試下按圖索驥,去一個我平時甚少立足之地。一坐低,我發覺周邊嘅食客以非本地人居多,我再望下個餐牌,「咦,咁熟口面嘅?」我估計我食過新蒲崗景福街果間米線店,係同一老闆開的。我今日lunch食左:酸辣米線(少辣,走芽菜)$24,另加兩餸(腩肉及炸醬)$7x2雖然我叫左少辣,但因為我叫果兩個餸都有辣嘅,所以成碗米線都紅卜卜,既酸且辣,好開胃。兩個餸黎講,腩肉薄薄地又索汁,炸醬就重口味左d,整體味道唔錯!埋單$38,可以再訪!
早排聽過朋友介紹呢間米線店,當時我已經好想食,不過冇機會。

我估計我食過新蒲崗景福街果間米線店,係同一老闆開的。

埋單$38,可以再訪!
2017-07-01 851 瀏覽
Lunch 不太肚餓,求其食個麵去咗滇川雲南小鍋米粉,呢度冇乜服務,價錢平民化,食物水準不過不失,其實可以做得更好,不求改變亦好難與別家競爭,起碼不是我杯茶。小鍋麻辣紅薯粉加豬紅,紅薯粉是一個健康之選,酸辣紅薯粉的粉絲不夠彈牙及太過較身,成碗粉真的麻麻,不過湯底中少辣口味麻辣酸爽、濃香開胃,輔料有 少許香菜,小蔥,大蒜,生抽,醋,花椒粉,花椒油,辣椒油,麻辣燙調料,油酥黃生米,油酥黃豆,榨菜⋯⋯豬血彈牙不易碎,一整碗份量不少

小鍋麻辣紅薯粉加豬紅