2023-02-21 119 瀏覽
Cafe有露天及室內用餐位置, 我們當日剛好遇上有outdoor位, 就算太陽猛烈都決定要感受下🤣餐廳裝潢以白色及木系為主, 給人一種溫馨小店既感覺☺️食物方面提供自家製酸種麵包及甜點、bagel、意粉、三文治同all day💁🏻‍♀️🍴ᴍᴀɪɴ· 明太子蝦肉意大利粉 $128﹟意粉口感軟熟得黎帶點韌性, 每條意粉都掛滿醬汁, 整體入味之餘仲食到明太子既辛味🥰而蟹肉份量都適中, 加埋日光真係無得輸✨🍴ᴍᴀɪɴ· 烤大啡菇配自家製香草醬捲捲粉 $108﹟大啡菇超級juicy, 配料顏色鮮艷令人開胃😉捲捲粉口感亦帶點咬口, 唯獨係個青醬整得未係太入味, 只係stay左係捲粉面頭🤔🍞ʙʀᴇᴀᴅ·花生醬草莓醬貝果 $58﹟個bagel口感不錯, 有嚼口得黎唔會太硬, 欣賞佢地無糖花生醬質感濃稠更帶濃厚花生味道🥜😚就咁撩pat醬食好正🤣🥤ᴅʀɪɴᴋ· Matcha Latte $48﹟抹茶味幾突出但未至於有回甘, 但口感順滑, 零粉感, 唔會重奶, 兩者平衡不錯, 甜度都適中🥰🥤ᴅʀɪɴᴋ· Iced Mocha $48﹟朱古力同啡味都濃厚, 兩者互相平衡, 就算冰融左, 味道都無咩減退😛

🍴ᴍᴀɪɴ· 明太子蝦肉意大利粉 $128

🍴ᴍᴀɪɴ· 烤大啡菇配自家製香草醬捲捲粉 $108

🍞ʙʀᴇᴀᴅ·花生醬草莓醬貝果 $58

🥤ᴅʀɪɴᴋ· Matcha Latte $48

🥤ᴅʀɪɴᴋ· Iced Mocha $48
2023-02-16 964 瀏覽
-🦄 溫飽 @warmbread.coffee ・🧚🏻‍♀️ 有人問我 幸福是什麼東西 ?⚡️ 我便回答 幸福是純粹簡單。・🫧 反覆思索 其實… 幸福就是溫飽🌤️・✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿・🎪【 𝓦𝓪𝓻𝓶 𝓶𝓮, 𝓦𝓪𝓻𝓶 𝓶𝔂 𝓢𝓸𝓾𝓵 】・🎃 ᴘᴜᴍᴘᴋɪɴ & sᴇᴀғᴏᴏᴅ ʙɪsǫᴜᴇ ʜᴋᴅ138〰️ ʀᴀᴛɪɴɢ🌕🌕🌕🌕🌑私心是衝着這個而來的 沒辦法喇我是南瓜控喜歡這燦爛無比的金黃 喜歡你們用心的烹調相信要熬製這個南瓜湯 其實花的心思不會少南瓜湯中夾雜少量瓜蓉 整體口感是綿密濃稠絕不是那些水汪汪的湯 是厚重是軟綿順滑的可與其說它是碗南瓜湯 實際上本體是海鮮湯蝦頭蝦膏的味會比較重 充斥着濃郁的鮮蝦香還有點像在喝龍蝦湯呢 海鮮味濃得令人陶醉唯一有一點少可惜就是 南瓜味被海鮮蓋過了湯品中若多點南瓜蜜甜 真的是會令人受不了南瓜控在此默默地希望 南瓜靈魂能好好發揮酸種麵包真的很有水準 欣賞你們的烘焙心思外脆內軟已經不在話下 同時充斥著濃濃麥香香氣跟口感並種的麵包 我真的很愛不再多說無庸置疑麵包浸在湯中 浸久了就一定會變軟濕了水就會影響其口感 我自己其實都不太喜所以大家影了
🦄 溫飽 @warmbread.coffee

🧚🏻‍♀️ 有人問我 幸福是什麼東西 ?
⚡️ 我便回答 幸福是純粹簡單。

🫧 反覆思索 其實… 幸福就是溫飽🌤️

✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿

🎪【 𝓦𝓪𝓻𝓶 𝓶𝓮, 𝓦𝓪𝓻𝓶 𝓶𝔂 𝓢𝓸𝓾𝓵 】

私心是衝着這個而來的 沒辦法喇我是南瓜控

南瓜控在此默默地希望 南瓜靈魂能好好發揮

酸種麵包真的很有水準 欣賞你們的烘焙心思
外脆內軟已經不在話下 同時充斥著濃濃麥香
香氣跟口感並種的麵包 我真的很愛不再多說
ᴘᴜᴍᴘᴋɪɴ & sᴇᴀғᴏᴏᴅ ʙɪsǫᴜᴇ  +  ʙʟᴀᴄᴋ ᴛʀᴜғғʟᴇ ᴍᴜsʜʀᴏᴏᴍ

無庸置疑麵包浸在湯中 浸久了就一定會變軟
濕了水就會影響其口感 我自己其實都不太喜
所以大家影了美照之後 就要馬上拯救它們喔

🅟.🅢. 南瓜湯🎃一定要趁熱享用呀‼️🙏🏻

✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿

🍄 ʙʟᴀᴄᴋ ᴛʀᴜғғʟᴇ ᴍᴜsʜʀᴏᴏᴍ ʜᴋᴅ128
〰️ ʀᴀᴛɪɴɢ🌕🌕🌕🌖🌑

才能承托起珍貴的食材 也能造就更豐富口感
麵包部分真的是很軟綿 那個密度我也很滿意

🅟.🅢. 雖它真的很好吃…總感覺欠了些什麼🤔

✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿-✿

🍵 ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ ᴡ sᴏʏ ᴍɪʟᴋ ʜᴋᴅ54

是很有驚喜的抹茶拿鐵 抹茶茶甘香醇且濃厚

☕️ ʙʟᴀᴄᴋ ᴄᴏғғᴇᴇ (ɴᴜᴛᴛʏ) ʜᴋᴅ38
〰️ ʀᴀᴛɪɴɢ🌕🌕🌕🌗🌑

重堅果香氣的熱黑咖啡 我覺得是清中一點苦
我還是第一次喝咖啡呢 這杯我偷偷喝了一口
ʙʟᴀᴄᴋ ᴄᴏғғᴇᴇ (ɴᴜᴛᴛʏ)

說它苦其實好像也沒有 就是清幽與甘香夾雜

好像是店家的隱藏餐單 自家製德國紐結貝果
我好愛這種分明的口感 外皮煙韌內裡卻柔軟
表皮拉扯感強烈超級爽 中心部分反而很軟綿
味道是微鹹不太重口味 沒有粗大的鹽粒挺好
感覺是很簡單又很天然 それは幸せな人生 ♪

🅟.🅢. 謝謝店員送我自家製開心果玫瑰布朗尼
Pistachio  Rose  Brownie

🥀 濃稠可可伴隨開心果仁 是極致甜蜜享受!

2023-02-11
$200 (早餐)
ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ ᴡ sᴏʏ ᴍɪʟᴋ
ʙʟᴀᴄᴋ ᴄᴏғғᴇᴇ (ɴᴜᴛᴛʏ)
  • 南瓜海鮮濃湯配香烤酸種吐司
  • 黑松露大啡菇酸種吐司
小編今日來到西貢一間cafe「溫飽 Warm Bread」嘆早餐,裝潢以簡約白色淺木色為主的,門口設有台階陽台,帶著歐陸寫意輕鬆的感覺🧡 主打自家製酸種麵包、貝果等麵包製品🥯還有手沖咖啡,以當季多產地單品咖啡豆製成,來這裡過一個悠閒的早上🌞招牌「南瓜海鮮濃湯配酸種麵包」🍞🎃 熱湯一上枱已經充滿香濃的海鮮湯味☺️ 湯底亦非常足料,有打成蓉的南瓜和蜆肉,原隻海蝦、蟹肉、蜆肉和魷魚等等🦑🦐🦀 味道清甜而不膩,麵包蘸上海鮮海和Sour Cream味道超驚艷🧡 絕對是餐桌上必點的菜式 🥘「黑松露大啡菇酸種麵包」淋滿香濃忌廉黑松露醬,散發出更多香氣,酸種麵包外皮香脆煙韌內裡軟熟,因麵包充滿是氣孔,帶微細膩的酸香😄 麵包有如海綿般吸滿忌廉松露醬,有切粒大啡菇,和流心的水波流心蛋🥚,並以清新的火箭菜解膩,整體味道搭配一流,味道很有驚喜👏🏼Sourdough 冷知識💡酸種麵包原來更健康🧡由於酸種麵包利用天然酵母,將野生酵母、麵粉和水來培養出的「活麵種」,製作過程中如要保持活酵母及乳酸菌充分發酵,乳酸菌會降低升糖指數😎 酵母也有助分解麵包糖份及礦物質,讓人體易於吸收,是種天然降糖食品✨ 🍽 :南瓜海鮮濃湯配

Sourdough 冷知識💡

🍽 :南瓜海鮮濃湯配酸種麵包;黑松露大啡菇酸種麵包
👅好味指數:8.25/10;7.75/10
💰消費:HK$138;HK$128
📍 地址:溫飽 (西貢)
西貢市場街9號地舖
🈹推介優惠:N/A
2023-02-02 75 瀏覽
煙三文魚忌廉芝士bagel $98泰式冬蔭班尼迪克蛋 $128南瓜海鮮濃湯配香烤酸種吐司 $138慢煮雞胸配白酒蒜香忌廉汁意大利粉 $108烤焗大啡菇配自家製香草青醬捲捲粉 $108Iced Mocha $54Iced Americano $44Iced White $48Espresso Tonic $61Burnt Cheesecake $55.我想講 佢地啲野好好食🥺難怪長期咁多客人個人覺得佢地貝果比酸種吐司出色 煙三文魚唔會太咸 成個組合好好食 佢bagel唔係好硬好難咬個種佢地慢煮雞胸真係做到嫩滑 意粉掛汁唔溜青醬捲捲粉可以咸多少少就prefect 捲捲粉口感好似腸粉😂南瓜海鮮湯好濃好creamy🥰.不過泰式冬蔭味唔係好食得出味🧐.朋友話Espresso Tonic好好飲 連唔飲啡既我都覺得佢地Mocha好飲 Americano有分fruity/nutty 朋友揀左Fruity 話唔似得出面得死酸 所以好飲👍🏻.仲試左佢地burnt cheesecake 佢流心位做得好好 但我講極都講唔出 佢好似一種咩野食既味!😫有無人可以解答到我😂
煙三文魚忌廉芝士bagel $98
佢地慢煮雞胸真係做到嫩滑 意粉掛汁唔溜
南瓜海鮮湯好濃好creamy🥰
不過泰式冬蔭味唔係好食得出味🧐
2023-01-17 620 瀏覽
去西貢離島玩之前總喜歡係市中心蒲下cafe先😎呢間Warm Bread唔係開咗好耐,主打自家製sourdough、bagel等麵包🥯見唔少人都推薦,今次一於試下。餐牌主要以open sandwich、ADB、各款麵包為主,仲有咖啡豆可以買走呀。南瓜海鮮濃湯配香烤酸種吐司最多人點嘅招牌菜式,用上新鮮南瓜🎃餚製,加上魷魚圈、蝦同蜆肉等海鮮。南瓜味香濃,仲食到混入蝦膏嘅鮮甜味😽整體未見驚喜但都唔錯。Sourdough值得一試👍🏻👍🏻烘至外層脆卜卜,食到好香小麥味,沾南瓜湯食,暖胃滿足☺️溫飽全日早餐配貝果配料好豐富,有炒蛋、車厘茄、沙律菜、牛油果、煙三文魚、火腿,炒蛋好滑溜,每款配料都唔錯😛😛貝果幾得意,夾雜咗啲疑似甘筍粒粒,所以食落帶點甘筍香甜味,質感夠chewy😙Homemade SconeScone烘至鬆脆帶些微牛油香🧈內裡質感鬆化,唔會乾身或黏膩,配以酸酸咪咪嘅果醬同混雜咗杏脯粒嘅clotted cream,簡單好食🥳🥳Jasmine Tea/Cold BrewCold brew清爽得嚟飲到啲烘焙香,都唔錯。人均消費:$210推介指數(10分為滿分):8分

南瓜海鮮濃湯配香烤酸種吐司

溫飽全日早餐配貝果

Homemade Scone

Jasmine Tea/Cold Brew
Cold brew清爽得嚟飲到啲烘焙香,都唔錯。

人均消費:$210
推介指數(10分為滿分):8分
2023-01-15
2023-01-14 69 瀏覽
𓍯 Warm Bread 𓂃 There’s fewer things on earth better than fresh, Warm Bread @warm-bread.coffee 🍞Serving homemade bread & desserts, this cafe in Sai Kung will for sure be a favourite for carb lovers out there 🫶 One of my favs were their Smørrebrød - the Danish open sandwich rarely found here - homemade rye bread topped with cured salmon & pickled garnishes 🐟 ; Lobster-pumpkin bisque served with a side of sourdough was also a delight 🦞 Pastries selection change often, chanced upon their Pistachio
𓍯 Warm Bread 𓂃

Smoked Salmon Smørrebrød

Kanelbullar

Pastries selection change often, chanced upon their Pistachio Chocolate Brownie & Kanelbullar (Swedish Cinnamon roll), both excellent choices 🍫
Pistachio  Chocolate  brownie

᠃ ⚘᠂ ⚘ ˚ ⚘ ᠂ ⚘ ᠃

‧̥̥͙‧̥̥ ̥ ̮ ̥ ᴡʜᴀᴛ ᴡᴇ ᴏʀᴅᴇʀᴇᴅ ⊹ ‧̫‧⊱
✧ Smoked Salmon Smørrebrød ($118)
✧ Lobster Pumpkin Bisque w/ Toasted Sourdough ($138)
✧ Portobello Mushroom & Avo Bagel ($88)
✧ Kanelbullar ($58)
✧ Pistachio Chocolate Brownie ($55)
✧ Mentaikoo Crab Pasta ($128)
✧ Cold Brew ($55)
✧ Iced Americano ($38)
𖤥 Warm Bread @warmbread.coffee
2023-01-02
Smoked Salmon Smørrebrød
Kanelbullar
Pistachio  Chocolate  brownie
  • Smoked  salmon  smorrebread
2022-12-25 75 瀏覽
溫飽主打自家製酸種麵包、貝果,仲有自家製甜品。舖頭裝修白雪雪,有種溫馨嘅感覺,唔大唔係好多位,但坐得好舒服。*大啡菇牛油果貝果 Earthy Green $88貝果煙韌偏硬,但麥味未夠香。大啡菇、牛油果呢個軟腍組合實冇死。牛油果熟度啱啱好,少少腍,大啡菇煮到腍但唔夠juicy。最驚喜係有酸瓜,加咗一層脆口清爽嘅口感,比較似夏天嘅菜式。Cold brew $55今日嘅咖啡豆係偏酸fruity路線,但整體表現失望,味道好淡,飲至最後啲冰融晒仲淡。
大啡菇牛油果貝果 Earthy Green $88
大啡菇牛油果貝果

Cold brew $55
Cold brew
2022-12-10
大啡菇牛油果貝果
西貢一間好有heart的小cafe,餐單上的麵包全都是自家製,有sourdough, bagel, cinnamon roll。當中南瓜海鮮濃湯配sourdough更是人氣之選,個個食完都大讚。先係個湯海鮮十分足料有大蝦、蟹肉、魷魚,蝦鮮味最為突出,南瓜反而係配角,天然南瓜甜味配埋自家製sour cream作襯扎,湯好creamy但又唔會過杰,質地啱啱好。Sourdough烘得非常香脆,沾湯食💯。另外佢亦有自家製bagel,當日幸運遇上新鮮出爐pretzel bagel,真係非常出色,咬落超香脆煙韌再帶海鹽的鹹味,就咁食已經好正。配搭大啡菇、牛油果、番茄,一齊食又好味。很欣賞加入了pickles,清爽減膩。好欣賞店主對食物的要求,在擺碟同食物製作配搭上都很細心,食得出的用心製作而且高質,咖啡同latte也很不錯。平日來到人不多,坐得好舒服,超推薦❗️
南瓜海鮮濃湯配sourdough
homemade  bagel

bagel  sandwich

2022-12-12
南瓜海鮮濃湯配sourdough
homemade  bagel
bagel  sandwich
從街口開始沿著市場街走,要到比較遠一點的地方才會見得到這間咖啡店,亦因為如此,門面比起其他咖啡店更為清靜。要先走上幾級樓梯,才到達露天座位與室內位置的門口,感覺像好像在走進別人的民居用餐一樣,份外親切。❝南瓜海鮮濃湯配香烤酸種吐司❞ | $138煮到起沙的南瓜湯,喝每一口都可以在口腔裡停留好久好久,質感濃稠,南瓜的香甜氣味完全注入湯汁入面,沒有多餘調味,海鮮配料中最喜歡魷魚的彈牙肉質,來搭配南瓜湯軟綿綿的口感,烹煮湯底時,想必是用上大量大蝦,才令湯底充滿大蝦香味,面頭的忌廉令我想起瑞典傳統魚湯上面,讓湯頭昇華不少的濃醬。滲在南瓜湯內的酸種吐司,一半吸收了湯,一半保持原本模樣,酸味溫和,硬度大眾化,在以麵包為配角的菜式之中,恰到好處。❝明太子蟹肉意大利粉❞ | $128從意大利粉的al dente質感,感受到店家的誠意滿滿,在咖啡店出品的意大利麵條之中,它的質素之高令人相當驚喜,明太子的份量大方,幾乎可以佈滿每一條麵條之上,經過悉心調味後,把明太子鮮味與忌廉混合在一起地呈現,蟹肉在意大利粉上形成一座小山丘,看著也高興。❝Homemade Lemonade❞ | $48甜度偏高,不是最合我
從街口開始沿著市場街走,
要到比較遠一點的地方才會見得到這間咖啡店,
亦因為如此,門面比起其他咖啡店更為清靜。
要先走上幾級樓梯,才到達露天座位與室內位置的門口,
感覺像好像在走進別人的民居用餐一樣,份外親切。

❝南瓜海鮮濃湯配香烤酸種吐司❞ | $138
煮到起沙的南瓜湯,喝每一口都可以在口腔裡停留好久好久,
質感濃稠,南瓜的香甜氣味完全注入湯汁入面,沒有多餘調味,
海鮮配料中最喜歡魷魚的彈牙肉質,來搭配南瓜湯軟綿綿的口感,
烹煮湯底時,想必是用上大量大蝦,才令湯底充滿大蝦香味,
面頭的忌廉令我想起瑞典傳統魚湯上面,讓湯頭昇華不少的濃醬。
滲在南瓜湯內的酸種吐司,一半吸收了湯,一半保持原本模樣,
酸味溫和,硬度大眾化,在以麵包為配角的菜式之中,恰到好處。

❝明太子蟹肉意大利粉❞ | $128
從意大利粉的al dente質感,感受到店家的誠意滿滿,
在咖啡店出品的意大利麵條之中,它的質素之高令人相當驚喜,
明太子的份量大方,幾乎可以佈滿每一條麵條之上,
經過悉心調味後,把明太子鮮味與忌廉混合在一起地呈現,
蟹肉在意大利粉上形成一座小山丘,看著也高興。

❝Homemade Lemonade❞ | $48
甜度偏高,不是最合我口味的那種極致酸lemonade,
不過以乾檸檬為裝飾,卻成功令這杯lemonade變得更可愛。

𓂃𓈒 𓂂𓏸 溫飽 𓏸𓂂 𓈒𓂃 @warmbread.coffee
西貢市場街9號地舖

#17咖啡店

尋找更多高質感食事提案⋯
@17feelgood at your service ♡
2022-11-09 88 瀏覽
出發西貢前已找來了數家餐廳要嚐新,在網上查好營業時間,興致勃勃前往,怎料剛好遇上男店主身體抱恙店休,隔天離開西貢前無論如何也要一嚐。泰式冬蔭功班尼迪克蛋 $128成品色彩鮮明,醃漬過的watermelon radish甜甜酸酸,和冬蔭功荷蘭醬互相呼應;兩隻蛋都做到流心效果,加上不過鹹的煙三文魚,口感更豐富。唯一挑剔的是彎形碟雖淺但小,切起上來不就手,有點狼狽。南瓜海鮮濃湯配香烤酸種吐司 $138湯底用爆香過的蝦頭熬出,在開房式廚房內一路烹煮,香味一路傳出,令人更期待。南瓜湯海鮮味濃郁,比想像中稀,伴上的自家製酸種吐司脆身,感覺無添加。忙碌的店員見我們自備了生日牌,走過來輕聲地說了一聲生日快樂,親切窩心。人大了,生日不再想舖張,做什麼、吃什麼,都不太重要,有所愛的人在身邊就足夠。
泰式冬蔭功班尼迪克蛋 $128
南瓜海鮮濃湯配香烤酸種吐司 $138
2022-10-26 63 瀏覽
❤️溫飽全日早餐(配半個bagel)(HK$128) 【全部都幾好】✅烤焗大啡菇配自家制香草青醬捲捲粉 (HK$108) 【捲捲粉幾特別】✅Dirty (唔記得幾錢) 【啡味濃d更好】❤️Espresso Tonic (HK$55) 【啡底唔錯】結論:環境舒服😌 野食唔錯😋 espresso tonic幾正😆 推介😇
✅Dirty (唔記得幾錢) 【啡味濃d更好】

Espresso  Tonic
Dirty
2022-10-22
Espresso  Tonic
Dirty
🍪【#西貢】溫飽 WARM BREAD🎃蝦味濃郁海鮮南瓜湯 配暖笠笠自家製酸種麵包🎃.🍪 西貢市場街可謂西貢嘅cafe街🥰,溫飽於今年一月尾開業👶🏻,唔係太多評價可參考,抱住一試無妨嘅心態嚟幫襯😋。食物質素令人喜出望外😍!員工親切有禮,用餐體驗非常愉快。~~~~~~~~~~~~~~~~~🎃南瓜海鮮濃湯配香烤酸種吐司 $138(5/5)大推!南瓜海鮮湯混合🦐蝦頭蝦殼熬成,非常濃厚鮮甜🤤,味道有啲似龍蝦湯呢😍!入面有兩隻阿根廷紅蝦(有香濃蝦膏)、三件🦑魷魚圈、🦀蟹肉同蜆仔肉,海鮮多元又足料👍🏻!最後淋上自家發酵嘅法式忌廉。自家製酸種吐司暖笠笠😆!名副其實嘅WARM BREAD😛!外脆內軟好好味💯!.🍳温飽全日早餐 (可選酸種麵包/貝果半個) $128(4/5)超靚嘅全日早餐🤩!善用食材顏色配搭之餘,著重擺盤細節,例如煙三文魚捲起成玫瑰花形狀🌹。食材豐富且新鮮,有🍳炒蛋、🥑牛油果、🍅車厘茄、風乾火腿、🐟煙三文魚同🥯半個貝果。不過只有炒蛋一樣熱食🥹,我更鍾意食炒香菇、薯餅、煙肉、香腸等等🤪。~~~~~~~~~~~~~~~~~🍪室內環境以木色同白色為主調,全店採用明線佈局有少少礙眼😳。近窗口兩張
🍪【#西貢】溫飽 WARM BREAD
🎃蝦味濃郁海鮮南瓜湯 配暖笠笠自家製酸種麵包🎃
食物質素令人喜出望外😍!員工親切有禮,用餐體驗非常愉快。
~~~~~~~~~~~~~~~~~
🎃南瓜海鮮濃湯配香烤酸種吐司 $138(5/5)

~~~~~~~~~~~~~~~~~
🍪室內環境以木色同白色為主調,全店採用明線佈局有少少礙眼😳。近窗口兩張二人枱幾好座,再入啲就偏暗🙈。
🍪雖然餐廳名氣唔大,但相信好快成為下一間人龍店😎。
味道 Taste:🍪🍪🍪🍪🍪/5
環境 Ambience:🍪🍪🍪🍪/5
💸消費 Spending:$133 /人 Person
🔥推介度 Recommendation:5/5
📍 溫飽 WARM BREAD
@warmbread.coffee
Follow me on Instagram: hungrycookie15
2022-08-14
$133 (早餐)
2022-10-06 99 瀏覽
入西貢玩一定要食飽飽先 我又黎番愛店 實在太想念佢地既招牌酸種麵包🤤🤤如果有得買返屋企就好🥺🥺▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃❀南瓜🎃海鮮濃湯配酸種吐司🍞 🌟 ($138 )濃湯入面有蝦 魷魚圈 蜆 蟹肉 飲得出有絲絲南瓜蓉 真材實料吾係罐頭湯😍😍 個吐司勁香脆 沾滿濃湯後更美味🥰 👉🏻惟獨🦐質感吾彈牙🫢🥺❀蕃茄海蝦意大利粉 ($118)份量都唔算少 意粉口感煮得剛好 採用扁意粉更加掛汁 充滿濃郁既蝦膏蝦油味 有驚喜😍同時蕃茄令意粉更加清新 不過有同樣問題,蝦吾夠爽彈🥲🥲❀ Cold brew ($55)❀Single origin chocolate 🌟 ($55)員工見我地帶左小朋友 好細心地問使唔使加返少少糖 啱番小朋友口味 小朋友表示10分滿意 飲唔停 我都飲左幾啖 好醇香既朱古力味 又吾太甜 奶又滑 好飲!

▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃

❀南瓜🎃海鮮濃湯配酸種吐司🍞 🌟 ($138 )
個吐司勁香脆 沾滿濃湯後更美味🥰
👉🏻惟獨🦐質感吾彈牙🫢🥺

❀蕃茄海蝦意大利粉 ($118)
不過有同樣問題,蝦吾夠爽彈🥲🥲

❀ Cold brew ($55)

員工見我地帶左小朋友
我都飲左幾啖 好醇香既朱古力味 又吾太甜 奶又滑 好飲!
早餐
2022-09-01 82 瀏覽
今個夏天好似日日都落緊雨咁,終於等到個有陽光嘅週末☀️梗係要去遠啲嘅地方玩下啦!呢間係市場街嘅cafe係我地係西貢嘅第二站☕️小店行小清新路,環境以白色為主調。餐廳賣嘅係瑞典式肉桂捲🇸🇪有別於常見係連鎖店嘅美式肉桂捲,呢款會無咁甜,香料辛辣嘅味道會更明顯。麵包外脆內軟,外層有幾粒珍珠糖食落去脆脆地咁,口感豐富😋推薦!!👍🏻👍🏻咖啡就正正常常,比較重奶味。環境舒適,店員友善👍🏻冷氣好夠凍,同洗手間都幾乾淨(加分!)我地到訪個日就淨係得一位廚師,加上餐廳坐滿客人,所以上菜速度比較慢。見到隔離枱食緊南瓜海鮮湯配sourdough好吸引🤩下次再黎西貢嘅話會再訪!
今個夏天好似日日都落緊雨咁,
終於等到個有陽光嘅週末☀️
梗係要去遠啲嘅地方玩下啦!

呢間係市場街嘅cafe係我地係西貢嘅第二站☕️
小店行小清新路,環境以白色為主調。
餐廳賣嘅係瑞典式肉桂捲🇸🇪
有別於常見係連鎖店嘅美式肉桂捲,
呢款會無咁甜,香料辛辣嘅味道會更明顯。
麵包外脆內軟,外層有幾粒珍珠糖
食落去脆脆地咁,口感豐富😋
推薦!!👍🏻👍🏻
咖啡就正正常常,比較重奶味。
瑞典式肉桂捲
環境舒適,店員友善👍🏻
冷氣好夠凍,同洗手間都幾乾淨(加分!)
我地到訪個日就淨係得一位廚師
加上餐廳坐滿客人,所以上菜速度比較慢。

見到隔離枱食緊南瓜海鮮湯配sourdough好吸引🤩
下次再黎西貢嘅話會再訪!
2022-06-25
瑞典式肉桂捲
2022-08-24 59 瀏覽
There’re lots of new coffee shops emerging in Sai Kung. However, not every shop could catch my attention, except this one, Warmbread.As a coffee lover, I could say that they put a lot of effort on the quality of their coffee. They offer beans from Morgon Coffee, which is a roastery from Sweden. There’re two types of beans you can choose from, including fruity and nutty. If you know nothing about coffee, the waiter would explain in details. That’s why you don’t have to worry.My friend tried espre

My friend tried espresso tonic with washed Columbia beans. Its caramel flavour wasn’t strong but pomegranate was quite sharp. Personally, I would choose Americano coz tonic water would ‘destroy’ the taste…

For main, we ordered portobello avocado bagel. I really like the sauce, which was like Italian vinegar. The portobello was juicy and thick. The avocado was fresh and green, unlike the tiny ones.