餐廳: 源記車仔麵
資訊:

2019-08-05 391 瀏覽
長期都坐滿人既街坊車仔麵,今日終於可以試下。今日叫左三餸,仲同朋友交換左d餸黎試。首先講下個湯底,我叫左最多人叫既辣汁,味道都幾濃下,仲有好多蝦米仔另個湯惹味不少。我最欣賞佢每一款餸份量都好多,起碼有4-5舊。講下佢雞翼同大腸,味道係一樣,同樣滷到入哂味👍🏻👍🏻👍🏻菜肉餃好大隻,不過就略嫌個皮厚左啲。蘿蔔係好大舊,好清甜😋呢間性價比高,身為街坊既我,一定會再幫襯
長期都坐滿人既街坊車仔麵,今日終於可以試下。
今日叫左三餸,仲同朋友交換左d餸黎試。
我最欣賞佢每一款餸份量都好多,起碼有4-5舊。
講下佢雞翼同大腸,味道係一樣,同樣滷到入哂味👍🏻👍🏻👍🏻
菜肉餃好大隻,不過就略嫌個皮厚左啲。
蘿蔔係好大舊,好清甜😋
呢間性價比高,身為街坊既我,一定會再幫襯
2019-04-14 466 瀏覽
柴灣附近冇乜車仔麵食 🤩🤩🤩🤩但呢間亦係唯一一間幾得 集合左平靚正既鋪頭☺️呢間附近都幾多其他食肆 🥺🥺但源記一到lunch time就好多人排隊 究竟係點?等我試試咩料先😏😏😏鹵水雞翼 腩肉 豬大腸 🤩🤩😛😜😝每次食車仔麵都會叫既送 雞翼夠鹵水味 🤤一咬出汁 大大舊 好Juicyyy 🤗😯豬大腸偏細舊 但都幾爽口 好味👨‍🍳三個送加埋底都係38蚊 係柴灣來講算係抵啦🥳住柴灣既朋友真係有富啦xdddd
柴灣附近冇乜車仔麵食 🤩🤩🤩🤩

但呢間亦係唯一一間幾得 集合左平靚正既鋪頭☺️

呢間附近都幾多其他食肆 🥺🥺

但源記一到lunch time就好多人排隊 究竟係點?

等我試試咩料先😏😏😏

鹵水雞翼 腩肉 豬大腸 🤩🤩😛😜😝

每次食車仔麵都會叫既送 雞翼夠鹵水味 🤤

一咬出汁 大大舊 好Juicyyy 🤗😯

豬大腸偏細舊 但都幾爽口 好味👨‍🍳

三個送加埋底都係38蚊 係柴灣來講算係抵啦🥳

住柴灣既朋友真係有富啦xdddd

2018-11-17 707 瀏覽
放假懶洋洋起身唔想煮飯,就去咗屋企附近嘅車仔麵。車仔麵餸的選擇很多,而且價錢亦不貴,所以係平有平食,貴有貴食,車仔麵真係一個豐儉由人嘅好選擇。我叫咗四餸:蘿蔔,炸燒賣,牛腩,韭菜餃配河粉,再加一罐可樂,價錢才是$42!這間店的自家製辣醬非常好味,而且他的湯底配上炸的小蝦米,所以湯底跟平時食嘅車仔麵有所不同,令到整個車仔麵的味道很特別,很好吃,所以很多食客都是老熟客👍🏻另外炸燒賣係必食之一,炸到外脆內軟,好味到有時我會叫一碟小食炸燒賣來吃👍🏻
放假懶洋洋起身唔想煮飯,
就去咗屋企附近嘅車仔麵。

這間店的自家製辣醬非常好味,
而且他的湯底配上炸的小蝦米,

另外炸燒賣係必食之一,
炸到外脆內軟,好味到有時我會叫一碟小食炸燒賣來吃👍🏻
2018-11-17
  • 炸燒賣
2018-09-09 595 瀏覽
今日叫左碗車仔麵,咖喱湯底,好似水溝咖喱粉咁😩😩(正常既,咖哩湯嘛🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️唔係水溝咖喱粉,唔通溝咩呢🤷🏻‍♂️🤷🏻‍♂️)完‼️
那渣麵
2018-08-03 586 瀏覽
有時很趕急要吃一餐的話,車仔麵好像是不錯的選擇?這家開在柴灣道角落位的車仔麵店常常在搭巴士回家的路上看到,這天終於有機會來吃吃看!想吃什麼就自己劃紙再給店員。座位不算太多,如果坐滿人的話會頗迫我點了 - 自選二餸車仔麵 ($26)有魚腐和秘制豬紅~魚腐沒有很腥,所以還好。但相較之下豬紅比較惹味,而且份算也算多吧湯底選腩汁也是滿惹味,不過特別的是這湯還加了蝦和蔥~不喜歡的話劃單時可以走掉。麵底選擇除了麵外,也有米線、紅薯粉等,或者加錢可以轉烏冬!我的是幼麵,煮得偏硬身點~最後還加了豆漿 ($8)
有時很趕急要吃一餐的話,車仔麵好像是不錯的選擇?

我點了 - 自選二餸車仔麵 ($26)
有魚腐和秘制豬紅~魚腐沒有很腥,所以還好。
但相較之下豬紅比較惹味,而且份算也算多吧
自選二餸車仔麵

麵底選擇除了麵外,也有米線、紅薯粉等,或者加錢可以轉烏冬!
我的是幼麵,煮得偏硬身點~
最後還加了豆漿 ($8)
豆漿
2018-07-19
2018-02-06 989 瀏覽
第一次係大少👦🏻帶我黎食,之後再去柴灣都要食番呢間車仔麵😆😆車仔麵既餸有好多選擇,3餸車仔麵只係$31,最特別係佢個湯底,除左可以揀腩汁/咖喱汁/麻辣汁/清湯,而且仲有啲小蝦乾提鮮,有別其他車仔麵店😆😆3餸車仔麵 $31湯底幾香,河粉食落順滑~ 豬頸肉同雞翼都唔錯,夠晒入味❤️不過食完會有d口渴~3餸車仔麵 $31朋友幾中意食個豬紅~點菜紙不過就座得有d逼,食完就要走~~📸源記車仔麵地址:柴灣柴灣道345號10號舖

3餸車仔麵 $31

湯底幾香,河粉食落順滑~ 豬頸肉同雞翼都唔錯,夠晒入味❤️
不過食完會有d口渴~

3餸車仔麵 $31

朋友幾中意食個豬紅~

點菜紙

不過就座得有d逼,食完就要走~~

📸源記車仔麵
地址:柴灣柴灣道345號10號舖
2017-10-17 933 瀏覽
叫外賣等咗半個鐘有多,問佢有咪就發脾氣仲鬧我「啱啱叫咗好耐喇」我就企起門口隔離點解聽唔到你叫?個外賣兜又廢,啲湯漏曬落袋剩翻五份一湯起個兜到啲餸係得雞翼同蘿蔔食得落口豬頸肉碎濕濕白烚豬肉絲咁款牛腩過老又無柱候香味湯就滾水溝辣醬咁啲米線淋到一pat叫五餸俾得4餸我,收我$39蚊唔俾全料柴灣最廢食肆咁嘅鋪頭食店真係不可長大家行過都唔好食,廢時俾錢受人氣服務態度差人手分配不足食物質素低管理不善唔知點解可以起柴灣做咁耐
叫外賣
等咗半個鐘有多,問佢有咪就發脾氣
仲鬧我「啱啱叫咗好耐喇」我就企起門口隔離點解聽唔到你叫?
個外賣兜又廢,啲湯漏曬落袋
剩翻五份一湯起個兜到
啲米線淋到一pat
叫五餸俾得4餸我,收我$39蚊唔俾全料
柴灣最廢食肆
咁嘅鋪頭食店真係不可長
大家行過都唔好食,廢時俾錢受人氣

服務態度差
人手分配不足
食物質素低
管理不善
唔知點解可以起柴灣做咁耐

2017-10-17
45 分鐘 (外賣自取)
2017-10-02 581 瀏覽
剛才買外賣,我買了淨送菜底+籮白+豬紅+牛腩+豬腸+冬菇。打開後發現又執錯隻鹵蛋、少了豬紅。其實唔係第一次發生的,一次半次都可以體諒;次次都是外賣自取發生的,當時3點左右人流亦不多,忙中有錯完全不成立。唔老實的店舖,食物味道幾好都無用,何況味道只是一般,可以列入黑名單。
剛才買外賣,我買了淨送菜底+籮白+豬紅+牛腩+豬腸+冬菇。
打開後發現又執錯隻鹵蛋、少了豬紅。
2017-10-02
8 分鐘 (外賣自取)
2016-12-29 1294 瀏覽
聽聞有食客會山長水遠到柴灣食源記車仔麵,今日經過就試試。平時食車仔麵都會叫多辣,務求食到重口味+口渴。今日唔太舒服想食清淡d。叫左蘿蔔,蝦春卷,薯粉+2蚊,小辣。埋單26蚊,街坊價。蝦春卷應該係炸完再淥返熱,可想像到係點。因為叫個湯底係清,又冇咩辣,成碗麵個味都唔係太出。其中秘製辣醬有點似老干媽。值得提及嘅係湯底加了小蝦干,有別於其他車仔麵。如果下次再來,會再試下重口味d。
聽聞有食客會山長水遠到柴灣食源記車仔麵,今日經過就試試。

值得提及嘅係湯底加了小蝦干,有別於其他車仔麵。

如果下次再來,會再試下重口味d。
2016-12-17
2016-07-31 1589 瀏覽
兩人叫左兩個三送車仔面$30@+可樂一罐$6+通菜一碟$12幼麵過淋、😊豬紅+豬皮+大腸都幾好!粗麵適中、😊貢丸+豬潤+牛腩都唔差!麻辣汁好勁,好正!因為鋪頭細細,快食快走!👏🏻冷氣夠,唔洗食到身水身汗!😅下次再黎!

幼麵過淋、😊豬紅+豬皮+大腸都幾好!
粗麵適中、😊貢丸+豬潤+牛腩都唔差!

麻辣汁好勁,好正!

因為鋪頭細細,快食快走!👏🏻
冷氣夠,唔洗食到身水身汗!😅

下次再黎!
2016-07-31
身為荃灣友,就用米芝蓮推介的荃灣榮安做個比較,而柴灣源記有過之而無不及同事推薦嘅餐廳。星期五晚八點半,甚是爆場,一排面壁站加中間四人枱,堂食約坐到10個客左右。落外賣嘅電話響過不停,一直有客在店外等外賣。冷氣勁大風,吹到個頭有啲痛。雖然得一個姐姐做樓面,又忙到hihi, 但服務還不錯。落完單都要等5分鐘左右先上菜,唔似一般車仔麵店夾夾夾即叫即有。叫咗三餸,豬頸肉、鹵水雞翼同齋,河粉底小辣汁,$30。份量超多,豬頸肉看來是招牌菜,因為在餐牌上只有豬頸肉有加「回味」呢個形容詞,的確幾令人回味,脆邊惹味,肉嫰香口。齋也有三大嚿,吸湯一流。雞翼非常淋身入味,阿婆無牙都食到。招牌辣汁其實係一pat極濃沙爹醬嘅質地,要攪均落個湯度,雖然係小辣,但我已經流哂鼻水,好在呢度有免費紙巾供應。最特色係個湯有啲細細蝦乾仔,第一眼仲以為係炸蒜,為個湯帶嚟獨得的咸香鮮味。
2016-06-03
  • 豬頸肉
2016-05-21 940 瀏覽
我想食車仔麵呢間源記開左好耐都未食過 聽好多柴灣街坊講唔錯真心真係的起心肝好食下其實都幾平 4餸34蚊今次叫左豬紅,豬大腸,魷魚翼同炸魚皮小辣都已經好香,我食開辣野覺得可以再辣dd 有少許蔥同蝦皮俾你放埋落湯到令到個湯底好好味 咸香味好正豬紅好有味,魷魚翼唔係水魷又唔un 炸魚皮一浸落湯到渣渣聲 好夠脆不過豬腸就出晒事,太多肥膏仲肥過我條腸,有陣豬腸臭味 會再黎 但唔會再叫豬腸btw 鋪頭太細 坐得唔太舒服 唔怪之得好多人叫外賣
我想食車仔麵
呢間源記開左好耐都未食過
聽好多柴灣街坊講唔錯
真心真係的起心肝好食下
其實都幾平 4餸34蚊
今次叫左豬紅,豬大腸,魷魚翼同炸魚皮
豬紅好有味,魷魚翼唔係水魷又唔un
炸魚皮一浸落湯到渣渣聲 好夠脆
炸魚皮
不過豬腸就出晒事,太多肥膏仲肥過我條腸,有陣豬腸臭味
會再黎 但唔會再叫豬腸

btw 鋪頭太細 坐得唔太舒服 唔怪之得好多人叫外賣
2016-03-31 575 瀏覽
本時都幫襯開呢間車仔麵,貪佢又平又好食。今日如常點左兩餸車仔麵,不過就由平時既$23加到$24,不過依然抵食!我點左雞翼同牛腩,再加$2轉左薯粉。牛腩好炆多好「林」好入味,有大概4舊到,以呢個價錢嚟講都幾抵。雞翼就有兩隻,味道不過不失,都係好「林」。而我次次食都會轉薯粉,薯粉好有口感,而且佢有唔同湯底揀,有辣有唔辣,又有腩汁果啲揀。overall,呢間野選擇都幾多,而且價錢親民,食得過
本時都幫襯開呢間車仔麵,貪佢又平又好食。

我點左雞翼同牛腩,再加$2轉左薯粉。

雞翼就有兩隻,味道不過不失,都係好「林」。

overall,呢間野選擇都幾多,而且價錢親民,食得過
2016-03-31
10 分鐘 (外賣自取)
  • 紅薯粉
  • 牛腩
2016-03-01 393 瀏覽
要搵一碗有水準嘅車仔麵,唔好以為响柴灣呢啲舊區就唔難搵,除咗家陣出哂名,我由細食到大嘅財記之外,有風味嘅舊式熟食市場都買少見少,難得源記都仲維持到相當水準,坐室內有冷氣,雖然少咗啲地道風味(地下濕滑,亂七八糟,冇冷氣果啲呢),但係可以舒舒服服食碗車仔麵,都算唔錯。源記嘅車仔麵用料足,份量夠。每樣餸都最少有四舊,魷魚唔係泡到肉色半透明嗰啲,而係無浸製過嘅魷魚翼,一啲都唔韌。冬菇大大隻,不過可能太厚,唔夠入味。豬紅都唔錯,入味啲就仲好(皆因本人重口味)。辣椒醬就不過不失啦,有鹹有香都夠辣。加埋炸蒜同蔥仲有炸蝦米,香味十足。個炸魚皮都唔錯, 夠脆, 唔太薄, 味道剛好.平民住宅區有度好,食野唔貴,四餸一麵三十三蚊,港島區真係冇幾多間。至於味道,個湯就梗係唔夠老銅60幾蚊一碗果啲咁把炮啦,不過樣樣配料都有誠意,又係街坊生意,如果你咁啱黎開柴灣呢個山卡啦,不妨試下。
秘製辣椒油
個炸魚皮都唔錯, 夠脆, 唔太薄, 味道剛好.

2016-01-01
秘製辣椒油
2015-12-22 380 瀏覽
臨近聖誕,一心想和男友去赤柱的聖誕市集浪漫一番,誰知中途塞車,等候了一小時左右都沒有半點可以前進的消息,只好放棄,掉頭到附近找食肆填飽飢腸轆轆的肚子。剛看到這車仔麺的小店,實在沒有多想便進去了,實在太餓,早上到下午五點還沒有半點食物入肚。店內環境十分狹窄,只容下十多人的座位,一切都非常簡陋,但外賣的人數極多。看到這張點餐紙,我笑了,如此便宜,居然還有凈餸菜底的選擇,正合心意。自選三餸 - $29 (鹵水雞中翼,牛腩,豬膶)配料中發現了有迷你的炸蝦乾,鮮,香!不得不推介的是豬膶,清洗得很乾淨,新鮮而且沒有苦澀味,入口爽脆,嘴嚼中能感受到豬膶獨特的流沙質感,正!男友點的炸魚皮,入口酥脆,沒有魚皮的腥味,不錯。如此便宜而且味道不俗的車仔麺,笑評實至名歸!
自選三餸車仔面
自選三餸 - $29 (鹵水雞中翼,牛腩,豬膶)
配料中發現了有迷你的炸蝦乾,鮮,香!
豬膶
炸魚皮
男友點的炸魚皮,入口酥脆,沒有魚皮的腥味,不錯。
C+檸檬
如此便宜而且味道不俗的車仔麺,笑評實至名歸!

2015-12-19
自選三餸車仔面