2022-09-24 730 瀏覽
上年轉工到上環上班,一舊同事介紹源興的奶茶好好飲,叫我一定要試,自始源興便成為我半個飯堂。早餐最鍾意腿蛋治配奶茶,午餐就係雞扒炒意或酸菜米,佢啲雞扒好入味又炸得好香口,食極都唔厭。街市環境預佐唔會坐得好舒服,但這裡(其他檔都係)事頭和食客會一齊傾計好似一家人咁,偏偏就是因為這份人情味,當然仲有好味的食物,所以經常幫襯。

2019-05-24 2451 瀏覽
上環街市熟食市場係區內上班族嘅窮人飯堂,價廉物美,食得你飽,又唔使太貴,識搵食仲可以搵到啲好好味嘅嘢食。除咗出晒名嗰啲之外(我反而好少食),仲有好多都係臥虎藏龍。啱啱先同朋友講起喺上環好難搵一間蛋治煮得好食嘅茶記,點知今日就咁岩嚟咗呢度。叫咗件蛋牛治,實在係區內食過覺得最好食嘅 (因為本來最好食嗰間蛇竇已經冇咗,變咗呢度係最好食)。首先係塊麵包,嗰種柔軟程度,如果你唔話俾我聽呢度係上環街市熟食中心,我以為自己去咗啲日式洋食店食三文治,因為嗰塊麵包嘅質感,實在就係日式方包一樣咁軟滑!炒蛋恰到好處,大概就係七成熟,配埋碎牛,超正!入口無論由麵包去到雞蛋再去到碎牛,都係差不多嘅軟滑質感,成件蛋治就融為一體,好掂!而且師傅好窩心,整件蛋治一開四,食起嚟好方便!唔係好夠皮,叫多碟意粉,見到有紅腸,二話不說就叫個煎蛋紅腸意粉,而家去茶記想搵紅腸食真係碩果僅存!煎蛋好夠火候,啱啱好起焦有燶邊索埋d豉油汁係一絕夠惹味,而中間蛋黃仍然係半生熟有蛋汁,撈落意粉度食真係童年回憶返晒黎!今次食住呢兩樣先。

今次食住呢兩樣先。

2019-05-24
2017-01-19 2652 瀏覽
係上環附近返工,成日忍唔住就行左去食茄汁雞扒燴意粉。源興既雞扒唔肥,又多汁,上菜速度又快。雖然係邪惡嘅,但間唔中食下真係好滿足。不得不說有位侍應哥哥,成日見佢好忙依然笑容滿面,仲同客人有講有笑~輕鬆既茶檔lunch~如果lunch食既,大家要有等位或者搭枱既心理準備。不過等位平均速度都快嘅,所以如果同事一齊傾下計應該到了。話說源興除左有雞扒、仲有牛扒,豬扒嗰啲,今日見到隔離嗰碗沙爹牛米都好似唔錯。值得推薦

值得推薦
蕃茄雞扒燴意粉
蕃茄雞扒燴意粉
2016-07-25 1929 瀏覽
:脆皮腸雙蛋黑椒汁意粉 $28 本身想食乾炒意,點知叔叔話廚房個爐唔得,推介我食呢個🙈估唔到lunch hour咁多人,叔叔都勁好招呼 仲介紹我食黑椒汁😍而且不斷過黎吹水,問我岩唔岩食,會唔會太辣😂😂本身一開頭仲struggle緊要沙爹定黑椒,都係覺得微辣會惹味d haha 意粉份量絕對唔少,重點係汁醬剛剛好!最怕多到好似湯咁既,而且食太多醬汁真係會卡路里超標😆雖然煎蛋好普通,但佢係脆卜卜架!仲要有半流心蛋黃 係屋企要煎到咁真係好高難度🍳脆皮腸就太耐冇食所以想試下 都有四條咁多架😎係上環街市,真係好邪惡 我宜家好有罪惡感 嗚嗚😭😭
:脆皮腸雙蛋黑椒汁意粉 $28
本身想食乾炒意,點知叔叔話廚房個爐唔得,推介我食呢個🙈
而且不斷過黎吹水,問我岩唔岩食,會唔會太辣😂😂

意粉份量絕對唔少,重點係汁醬剛剛好!
最怕多到好似湯咁既,而且食太多醬汁真係會卡路里超標😆

脆皮腸就太耐冇食所以想試下 都有四條咁多架😎
係上環街市,真係好邪惡 我宜家好有罪惡感 嗚嗚😭😭
2016-03-16 1475 瀏覽
很懷念上環的美食,今天放假便找舊同事一起吃午餐,她們問我想吃什麼,我二話不說便選擇了源興;我先到達找了位置,始終午飯時間比較難找位置。源興的選擇也很多,坐下來後感覺愉快及有親切感。登,登!我最期待的茄汁豬排蛋飯,熟悉的味道,還是一樣的好吃,豬排嫩滑,獨特的茄汁(不會太酸和甜)加上蛋配白飯吃,就是這個味道了。再配一杯「茶走」,充滿活力的午餐。
源興的選擇也很多,坐下來後感覺愉快及有親切感。

2016-03-16
  • 茄汁豬排飯
2015-06-10 1220 瀏覽
茶檔驚喜平民雞翼 By ✪ Miss H’s ®eview ✪  本身甚少食茶餐廳,因為怕啲嘢油同多汁,好易食得好飽滯,我腸胃麻麻地...加上有時環境唔太乾淨。不過今日心情唔太好,午飯時間,冇idea食乜,周圍行行吓去到上環市政大樓,求求其其入咗呢間茶餐廳。望望餐牌,燴飯/意粉/米粉拼任揀嘅餸—扒/雞翼/腸蛋/餐蛋etc... 係一啲平時唔食嘅嘢,今日explore吓give it a go!原本imagine雞翼會係2/3舊縮晒水煎燶晒乾晒嘅翼仔, 之但係行過見到有顧客食緊雞翼,竟然係大大隻全翼,仲幾金黃色同啲汁幾靚,好啦雞翼先生您win.. 味道 8/10雞翼豉油汁意粉 $26雞翼真係幾大隻,首先一定好味過大部分茶記同連鎖快餐店,唔會炸到啲肉實同燶晒,唔厚粉唔係deep fried ;新鮮整起,個醃料個味調到岩岩好,唔覺超強味精,sides係脆脆地,入面肉嫩Juicy同啲油mix埋好正。反而有啲失望係個汁,色水靚,但係好似冇乜味,連老抽味都冇乜!有啲好奇咩構成咁深色,不過如果佢咸少少,多啲豉油豆香味、老水或瑞士汁,可以提升全個意粉—可惜依家只係提升到.........個
茶檔驚喜平民雞翼

By ✪ Miss H’s ®eview ✪

味道 8/10

雞翼豉油汁意粉 $26
燴雞翼豉油汁意粉
反而有啲失望係個汁,色水靚,但係好似冇乜味,連老抽味都冇乜!有啲好奇咩構成咁深色,不過如果佢咸少少,多啲豉油豆香味、老水或瑞士汁,可以提升全個意粉—可惜依家只係提升到.........個look..lol 好在意粉質感ok, 唔痴唔硬唔過軟。

賣相比我想像嘅茶餐廳食物image好,講真如果佢改下個靚碟,改個靚名,加個國家名,例如「馳名秘制(瑞士)汁雞翼意粉」,絕對上到名牌餐廳的枱,賣貴2-3倍。

茶 $0
老闆超忙落柯打同遞餸,分身都不暇,但仍然中途好體貼地:「比杯茶您丫呀妹」,其實大部分人有叫嘢飲,佢都留意到我冇;雖然當時已食到一半,覺得好窩心呀,起碼佢唔嫌棄只做得我$26大元生意咁少!

環境服務 6.5/10

市政大樓嘅茶檔環境都係咁啦,圓枱同人搭枱,窄窄地,呀姐大大聲咁,坐一陣食個飽飯咁都冇問題嘅,都係貪佢快同平姐!不過由於上述提及嘅一杯溫暖嘅茶,加咗分!

價格 8.5/10
哇唔好玩啦,$26一個(改名後)「馳名秘制汁雞翼意粉」,大大碟,簡直超值啦—一杯咖啡都唔洗嘅錢,上環午市,即叫即做,what else are u looking for?

Conclusion: 本身真係冇乜期待,只諗住求其搵啲食物stuff吓個肚就算,但竟然比到驚喜我呀!令我有啲對茶餐廳改觀,唔係淨係serve d炸到燶晒細細舊肉大大pat落飯面,good discovery!

再嚟嗎?

好,可能遲啲先,因為始終今日食完有啲覺得好頂肚少少滯,但會再嚟,因為好好味—但下次會試雞扒,睇落好大塊好靚好多人叫!
燴雞翼豉油汁意粉
  • chicken wings
2014-08-29 698 瀏覽
今早上嚟《上環市政大廈熟食中心》覓食,刻意行到最後排,發現有間《源興茶檔》,見未幫襯過,又試試啦。餐蛋一了配凍檸茶,餐肉冇煎香,煎蛋還可以,外面煎得香而內裡保留有蛋汁,出前一丁亦處理得不錯,有咬口,唔會腍。凍檸茶,茶味不算香濃,埋單$28,整體算係可以接受啦。
凍檸茶,茶味不算香濃,埋單$28,整體算係可以接受啦。
2012-12-19 253 瀏覽
心血來潮來到上環街巿食個早餐,本人對大埔街巿內的美食情有獨鐘,心諗上環咁多美食,街巿檔應有一定水準。可惜,事與願遺,差太多了。他们家的奶茶跟奶水没兩様,米線冧到夾唔起咁濟。最后埋單31元,比出面街舖還要貴,但食物水準差很多。
十一月十四日 (星期一)繼續我們的追擊上環街市系列是日沒有選定目標,來到就走進了這家茶檔這裡吃的是燴意粉,炒意粉等等是街市版的意粉屋耶?雜錦包括火腿,雞扒,豬扒和煎蛋雞扒和豬扒份量各半塊,咬落有點"嚡"口沙嗲汁太稠,外觀不討好但味道尚可,至少能為意粉帶來額外滋味意粉煮得過稔,大大影響口感炒意粉的汁有點豉油味,頗香口的意粉炒得不錯,很入味,而且少粉碎,吃得頗滋味兩條腸仔加一隻煎蛋,最簡單不過的配搭,很家庭的感覺份量較少,男士可能不夠吃以下是追擊上環街市第一至三回,供大家參考:
十一月十四日 (星期一)

繼續我們的追擊上環街市系列

是日沒有選定目標,來到就走進了這家茶檔
這裡吃的是燴意粉,炒意粉等等
是街市版的意粉屋耶?
沙爹汁公司燴意粉
雜錦包括火腿,雞扒,豬扒和煎蛋
雞扒和豬扒份量各半塊,咬落有點"嚡"口
沙嗲汁太稠,外觀不討好
但味道尚可,至少能為意粉帶來額外滋味
意粉煮得過稔,大大影響口感
腸仔煎蛋炒意粉
炒意粉的汁有點豉油味,頗香口的
意粉炒得不錯,很入味,而且少粉碎,吃得頗滋味
兩條腸仔加一隻煎蛋,最簡單不過的配搭,很家庭的感覺
份量較少,男士可能不夠吃

以下是追擊上環街市第一至三回,供大家參考:
題外話/補充資料: [i]追擊上環街市第一回 - 拇指棟起[/i] [b]棟記飯店[/b] [u]http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2193165[/u] [i]追擊上環街市第二回 - 特大盅飯[/i] [b]利香茶居[/b] [u]http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2195935[/u] [i]追擊上環街市第三回 - 有趣的三而竭[/i] [b]瑞記咖啡[/b] [u]http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2200382[/u]
2011-11-14
腸仔煎蛋炒意粉
2010-02-23 159 瀏覽
晨早蕩至上環一帶找早餐吃,想起上環市政大廈的熟食中心,姑且看看有邊間茶檔可供小弟坐一坐,飲杯茶,吃個麵.結果,在源興茶檔找個位坐下.要個例牌早餐,沙爹牛通加熱奶茶,煎蛋都沒多一隻,盛惠$22,同土瓜灣白宮比,$16一個早餐有雙蛋,有沙爹牛通粉加奶茶,都算幾大差距.不過,一個上環,一個土瓜灣,根本不同世界.奶茶用玻璃杯上,茶味偏弱,奶味較強.沙爹牛肉份量不多,反而湯就差點多到滿瀉.沙爹味本身已不強,被湯底溝淡之後更加食之無味,牛肉比梳打粉醃過,得個彈,沒有肉味.想起吃罷還要附上$22,唉,早知的話,回到白宮吃早餐也未遲.

2009-01-10 129 瀏覽
本來打算去文武廟/太平山街那頭找食的. 不過適逢是尾牙, 公司交帶的事交由同事仔辦理, 自己要等埋個call先閃得. 那順路順便沒有了. 行出公司便要特登黎到上環, 在上環街市落車後, 天頭凍又未有力量行上山, 就不如街市找找看. 慣例繞場一週, 想找家食點心的, 一間已經食得多, 一間下午點心已經收爐, 咁點算呢. 街市茶記吧. 上環街市設計好特別, 不是一行行的設計, 而是一個個亭, 一個亭四個檔, 再加上旁邊凹位檔, 所以, 要找一個檔, 唔熟地頭的真的要繞場一週. 而源興茶檔正正是在街市旁邊的凹位檔.天寒, 總是食點暖胃的好, 但不想吃飯, 意粉亦不感興趣. 加$$ 原來可轉公仔麵, 火腿燴公仔麵吧. 要試一家茶檔, 最好從簡單著手. 火腿, 是很久沒有食過的煎香火腿, 看見因為油煎令火腿稍為凸起的小氣泡, 不過, 唔夠燶, 3塊火腿燶少少香少少更佳. 公仔麵呢, 說是燴麵, 但感覺像撈公, 不過那甜而濃的豉油汁令平凡的公仔麵, 添下色彩.奶茶, 果然是滾熱辣的奶茶, 在寒冬的日子, 此等奶茶, 雖不能令人精神一振, 但絕對能駒走身上的寒氣. 用上黑白淡奶, 夠濃香, 夠奶味.

奶茶, 果然是滾熱辣的奶茶, 在寒冬的日子, 此等奶茶, 雖不能令人精神一振, 但絕對能駒走身上的寒氣. 用上黑白淡奶, 夠濃香, 夠奶味. 愛港式茶人仕, 絕對不能忽視街市茶檔的奶茶 .

再行過西環, 找那家老式茶樓, 不過是疲倦, 是那份公仔麵份量夠, 只是在門口看看, 想著, 都係下次先啦......
2008-10-24 105 瀏覽
2008-10-23以為呢度有廿幾蚊o既炒公仔麵, 點知俾呢度o的牆o的過期價錢+唔清楚寫法fake 晒要炒公仔麵, 得, 加$8要了最平的$24 炒o野 ─ 鮮牛蛋炒米粉味道平平啦, o的牛唔"那", 有細細隻太陽蛋, 炒得乾身, 不過比其他炒o野要等耐o的但唔鹹已經非常之好
2008-10-23

要炒公仔麵, 得, 加$8

要了最平的$24 炒o野 ─ 鮮牛蛋炒米粉
但唔鹹已經非常之好
2006-03-28 144 瀏覽
勝香園未開番,早年想飲杯熱鴦又要周圍撞。忽然醒起上環街市都有好幾間街檔,趁是日星期五沒有OFB,就來試一試新地方。景記已試過,就行入最埋邊的源興。例牌是奶油多、鴦走少甜。油多烘得唔湯唔水,熱但不脆,油多過奶,吃落還有點膩,麻麻地;鴦走就幾好,始終叫得做「茶檔」,奶茶咖啡是主打之一。埋單13蚊,抵食,難怪在熟食市場的最埋邊都有不少人幫襯,不過就人皆一支煙。