2008-01-05 3 瀏覽
$10一杯既啤酒杯飲品,最好既就係雙檸蜜,好開心架,有新鮮既檸檬仲有咸檸檬,最正既佢唔係用"鞋"口既檸蜜做底,而係香滑既菜蜜,每一次飲完之後少冰既版本都係D冰岩岩溶曬,我鍾意呀!你叫佢外賣係比個人地外賣粥既碗你載,仲要好小心咁幫你開個口放飲管,十蚊就係咁多。野食都幾好架,我覺得佢好玩既地方就係你見到D咩都可以配,即係我上次叫左個咖哩豬頸肉炒丁,雖然唔好食,不過都幾過癮。真係好食既有滑蛋叉燒河,味道不太濃配埋佢地自制既蝦仔醬就好夾。蝦仔醬有D似XO醬,不過就無咁辣囉。佢既多士都幾好味架,厚厚既。炸燒賣都幾抵食架,不過就最好叫佢比D黑椒汁去配,惹味D好。一女仔唔會食得曨一份所以都係多數3個女仔叫2個再加1份多士或炸燒賣。
蝦仔醬有D似XO醬,不過就無咁辣囉。
佢既多士都幾好味架,厚厚既。
炸燒賣都幾抵食架,不過就最好叫佢比D黑椒汁去配,惹味D好。
2007-12-03 8 瀏覽
星期曰同baba mama去街事食野見到源成興d位坐到滿唒!羊群心理~見到甘多人食~應該實無死!源成興真係抵食來大件~細食D~一個餐可2個share ~ 都已經好飽俾多3蚊~可以轉啤酒杯凍飲!真係抵到爛!嗌左杯凍檸茶~竟然有成個檸檬~簡值無得嘆!!!雖然甘平!但都幾好食!!!食物質素完全係價錢之上!!!!咕嚕肉飯好正!星洲炒米就普通左D~不過都ok既~~雖然好多人~服務質素都okD阿姐幾好人~~好好笑容三個字~平~靚~正難怪甘興旺la ~~
星期曰同baba mama去街事食野
見到源成興d位坐到滿唒!
羊群心理~見到甘多人食~應該實無死!

源成興真係抵食來大件~
細食D~一個餐可2個share ~ 都已經好飽
俾多3蚊~可以轉啤酒杯凍飲!真係抵到爛!
嗌左杯凍檸茶~竟然有成個檸檬~簡值無得嘆!!!

雖然甘平!但都幾好食!!!
食物質素完全係價錢之上!!!!
咕嚕肉飯好正!
星洲炒米就普通左D~不過都ok既~~

雖然好多人~服務質素都ok
D阿姐幾好人~~好好笑容
三個字~平~靚~正
難怪甘興旺la ~~
(非會員)
2007-07-02 7 瀏覽
星期日,食咗個沙爹牛肉漢堡飽連一杯熱檸茶,個飽好大件,足料,個汁略欠惹味,牛肉頗新鮮,服務殷勤,下次要試埋其他飯款至得
2006-09-29 5 瀏覽
其實西環街市d野真係好好味。呢間d野,講真好好味就吳算架喇,不過服務真係頂級好。早餐公仔面,都係才記好食得多。不過呢度d野食野飲又平又大碟,勁多料。我自問超大食,都食吳哂佢d野。有時見到熟客又會比多d料你,d套餐吳鐘意是但一樣又可以換,真係好好人。飯、面其實都ok有餘,推介其他野啦:1.菠蘿橙特飲2.焦yim燒賣
其實西環街市d野真係好好味。
呢間d野,講真好好味就吳算架喇,
不過服務真係頂級好。
早餐公仔面,都係才記好食得多。
不過呢度d野食野飲又平又大碟,
勁多料。
我自問超大食,都食吳哂佢d野。
有時見到熟客又會比多d料你,
d套餐吳鐘意是但一樣又可以換,
真係好好人。

飯、面其實都ok有餘,
推介其他野啦:
1.菠蘿橙特飲
2.焦yim燒賣
2006-09-14 21 瀏覽
差不多已過午飯時間,去到士美菲道熟食中心,大記以外,還有四、五家檔口。當中除了卓記,都賣差不多的茶記粉粉麵飯。就由食客去投票,行左一個圈,坐了來這裡,因為除了人客夠多,也有我想吃的湯飯~夏天吃湯飯,真不錯。旋風式﹝阿姐真的跑住來又跑住走的﹞的要了個蕃茄炒蛋湯飯,加一大杯紅荳涼粉冰。「一大杯」是一個很大的啤酒杯,冰冰涼涼的很夠睇頭,大熱天時喝這個,真不錯。要「大杯」只需加兩蚊,難怪是檯檯都叫。除了紅荳涼粉,還有不少特色飲品如「雙檸特飲」、「話梅可樂」、「柚子可樂」等等,都幾得意。等了一陣至有得食,似乎不是很多人吃湯飯。份量夠又大碗,湯多飯又多,二人分吃也沒有問題。蛋炒得一堆的,蕃茄也只求其一個切開幾件放下湯,煮也未煮過的。可幸湯加了香茜菜,都幾香,有點味精,都算不錯啦。服務出乎意料地不錯,快手又醒目,見我去拿胡椒粉,伙記立即放下一樽蝦米XO醬,就「呢樽好野,試試啦」,在排檔,有這個服務,仲想點?埋單25蚊,非常經濟,也難怪這麼多人幫襯。

埋單25蚊,非常經濟,也難怪這麼多人幫襯。
2006-09-11 15 瀏覽
今日晏晝又去左呢度開餐, 今次一行5人, 其中一人黎黐餐, 另外一人已經食飽飽, 所以只叫兩碟: 三絲炒烏冬, 茄汁雜扒意粉, 餐飲要威路士提子汁同菠蘿冰, 兩杯都轉啤酒杯。只係食左炒烏冬同飲左菠蘿冰, 炒烏冬好油, 不過預左, 已比想像中冇咁油。烏冬唔腍bat bat又唔乾爭爭, 幾好, 三絲係叉燒, 瘦肉同火腿, 份量幾夠。味道方面亦幾好, 鹹味岩岩好, 只係三絲味道唔太出, 叉燒炒得略嫌乾身。菠蘿冰好甜, 不過成1/3杯都係菠蘿, 的確好足料, 功課交齊晒。望落雜扒都幾ok, 有一條腸仔, 雞扒豬扒同牛扒都有, 都唔細塊。意粉望落個樣似係偏腍, 但係應該都ok。提子汁係加左不少椰果在內, 朋友話幾好飲。今日知道原來呢度加飯係唔駛錢, 有朋友試過加左兩大碗飯都唔駛錢, 老闆真夠闊佬! 而且, 星期日叫非午餐碟頭飯炒粉麵飯, 啤酒杯飲品理應加$7, 但老闆就計我地齊頭$50。熟客係有著數。另外, 我地開餐時已經係2點幾, 當四周o既檔口都坐唔過一半時, 呢度卻係9成半滿, 我地到場時差點兒要等位, 都咪話唔誇張。

唔止, 仲係一路嗌住好味咁飽死是日又係補課天, 不過今日係朝早補課放學和同學一齊黎呢度食lunch, 原定食獲氣十足o既炒粉麵飯, 但係因為老師請食西餅o既關係, 係half-full情況下冇可能食得到-___-"於是我改叫蛋治轉麥心飽炕底+熱鴛鴦, 同學就叫左早餐:沙嗲牛丁+腸仔炒蛋+油多, 另加一個啤酒杯特飲--菠蘿荔枝冰先講我果份, 麥心飽有兩款, 一款係全麥, 一款係甜麥心, 我揀o既係甜麥心, 炕得好脆, 微甜, 個包好好, 可惜衰係蛋度, 叫炒蛋, 變左係發渾o既煎蛋, 味道一般, 蛋只佔包o既3分2面積。總括來說, 成份三文治都算好。=] 鴛鴦飲落有好少好少好少o既鞋口, 味道一般, 唔夠熱唔夠香, 不過不失而已。試左一口同學o既牛肉, 沙嗲味適中, 彈牙, 略欠牛味, 都幾好, 應該冇經梳打粉洗禮。油多係嘉頓方包(慶幸自己轉麥心), 冇特別, 炒蛋冇試更加冇野講。我係呢度常客, 啤酒杯如何重量級唔係第一次見識, 朋友要少冰但係都係好多冰, 不過始終杯野真係好大杯。朋友話味道ok, 我信佢。朋友食完之後飽到連打幾嗝。老闆好醒目, 我去左2兩次已經認得我, 之後每次去, 離
唔止, 仲係一路嗌住好味咁飽死

是日又係補課天, 不過今日係朝早補課

老闆好醒目, 我去左2兩次已經認得我, 之後每次去, 離10米遠見到我就幫我搵定位, 唔該前多謝後, 搞錯會主動道歉, 除左小錯誤唔算少之外, 服務冇大問題。

至於呢度最讚都係抵食到爆燈
1.炕底唔加錢
2.碟頭飯同炒粉麵飯超級大碟, 3個細食女仔share一碟都夠飽, 但價錢一律$23, 送熱飲一杯
3.轉凍飲只加$1, 轉啤酒杯亦只加$2, 但份量就比普通杯多一倍!
4.味道幾好, 尤其係炒粉麵飯, 呢度o既星洲炒米係我心頭好之一, 另外心水推介仲有炒公仔麵, 咖喱炒飯, 小食類首推熱到辣口炸燒賣, 點埋泰式辣醬, 酸酸甜甜, 絕對冇可能難食!
5.啤酒杯特飲只賣$10, 今日見到隔離叫紅豆冰, 大杯到我呆晒, 雖然見慣啤酒杯, 但係咁大杯紅豆冰真係第一次見。我諗如果我今日淨叫個紅豆冰, 分分鐘可能仲飽過三文治+鴛鴦。比大家樂平$1, 但係份量多成倍, 抵到拍爛手掌。

注:味道扣一分係因為飲品味道稍遜。當然, 若果你拎佢同以奶茶咖啡出名o既金鳳﹑勝香園或檀香黎比, 咁係你蠢。