2009-01-08 37 瀏覽
其實係男友聽日講佢呢度d野份量好多好大.所以就心思思拉我去食 lunch 啦~~事實上又真係冇失望既.我地2個人叫左牛扒炒丁同豬扒炒到每人一杯飲品個炒丁真係好大份!!! d 油仲多到唔駛$咁....極油!!! 不過牛扒豬扒都好難吃...因為完全乾哂的(其賁即係 junk food 啦)飲品亦係極大份量!!! 你見過用肥大啤酒杯既奶茶未?以男友呢d大胃王既身型高度同胃口都要好耐先飲得哂.所以又真係抵飲既環境就係有冷氣既街市~~ 不錯家service就見人見智ar 伯係好快手同好熟咁介紹你呢樣果樣不過個人覺得佢惡左少少呀下...埋單都係每人20元.真係抵到難唔求味道只求飽肚既男人應該最錐意
其實係男友聽日講佢呢度d野份量好多好大.
所以就心思思拉我去食 lunch 啦~~

事實上又真係冇失望既.
我地2個人叫左牛扒炒丁同豬扒炒到
每人一杯飲品

個炒丁真係好大份!!!
d 油仲多到唔駛$咁....極油!!!
不過牛扒豬扒都好難吃...因為完全乾哂的
(其賁即係 junk food 啦)

飲品亦係極大份量!!! 你見過用肥大啤酒杯既奶茶未?
以男友呢d大胃王既身型高度同胃口
都要好耐先飲得哂.所以又真係抵飲既

環境就係有冷氣既街市~~ 不錯家
service就見人見智
ar 伯係好快手同好熟咁介紹你呢樣果樣
不過個人覺得佢惡左少少呀下...

埋單都係每人20元.真係抵到難
唔求味道只求飽肚既男人應該最錐意
2008-12-02 75 瀏覽
嘩,唔講你唔知,呢度的凍檸樂,係用大beer 杯,差不多成隻檸檬! 仲比完枝大可樂! 好正呀!呢度d 午餐碟頭飯都好夠鑊氣,幾好味架!三十多元已有大檸樂同飯,都 okay 喎!

呢度d 午餐碟頭飯都好夠鑊氣,幾好味架!

三十多元已有大檸樂同飯,都 okay 喎!
2008-08-21 14 瀏覽
我同Alex都好喜歡到這裡食All day breakfast牛奶麥皮+厚多士+飲品都只要 16 大元但都絕不欺場的環境比較差可能放了太多食物了都有1-2隻的蒼蠅在煩擾你進餐大家小心呀
牛奶麥皮+厚多士+飲品都只要 16 大元

大家小心呀
正+大碗
油醬多_食左一件啦
Alex的雞扒拉麵 15 大元
$16 (早餐)
正+大碗
油醬多_食左一件啦
Alex的雞扒拉麵 15 大元
  • 雞扒拉麵
2008-08-12 29 瀏覽
沙爹豬扒炒丁,不是説笑,足足有兩三個麵餅。丁麵炒得夠香夠散,每條都能沾上醬汁。連骨豬扒本身夠大塊,碎上也有六大件,而且醃制入味,鬆軟可口。這一帶食肆,除了卓記以平到笑的價錢作招徠之外(最平為$4),原來士美菲路市政裏面的源成興亦不遑多讓。碟頭飯只賣$20-$22,而且沒有將貨就價,做的都是足料豐厚版本。就這個炒丁,不過是$21。雖然不是列在午餐當中,但加熱飲,亦收午餐價錢:$24,改大杯的話,只需多加一文,$25就能埋單,認真抵食!!另外,每張枱上都有甖蝦子醬,記住要試。雖然跟炒丁不太配,還是試吃了一點。蝦子醬鹹香中帶點辛辣,非常惹味,送湯麵一流!

2008-07-29 49 瀏覽
大學幾年 都好鍾意去呢度食尤其係朝早練完早波 (好似好健康...其實係無咩訓過去打.......)就來離開大學今日特登單拖去食個lunch 懷念一番叫了咖喱豬頸肉炒丁又香又多料 啤酒杯威路士特飲大熱天時o岩哂水準依然極高都係$26!!!咁耐都只係加左1蚊
大學幾年

又香又多料
啤酒杯威路士特飲
大熱天時o岩哂
水準依然極高

都係$26!!!
咁耐都只係加左1蚊
  • 大杯o野飲
2008-07-19 20 瀏覽
果日上Openrice search吓有咩食, 見到呢間好多好評. 住係西環幾年都唔知街市有呢間野. 一於去馬. 其實寫呢個食評之前都叫過幾次外賣, 每次都無失望. 今次外賣肉絲炒麵 + 椰汁紅豆冰, 真係大件甲底食, 細食D兩個人都夠食. 肉絲炒麵大大碟唔在講, 椰汁紅豆冰係用平時D外賣湯碗裝既, $27邊度穩. 今次XO醬用外賣三文治袋裝 .. 哈. 唯一既投訴係每次D野都咸左少少, 不過係可以接受既.
唯一既投訴係每次D野都咸左少少, 不過係可以接受既.
大件甲底食
2008-06-23 32 瀏覽
2008年6月22日早上7:30 同沙牛男友click 吓 click 吓搵到呢間, 由灣仔去到西環試下佢先. 我地要咗:1) 沙爹牛麵 – 不錯! 水準以上2) 雪菜肉絲米 – 都好好味! 新鮮雪菜, 肉絲都幾多3) 奶油包 – 沙牛男友以為係用豬仔包, 點知=白麵包4) 奶油多 – 多士唔熱, 牛油唔溶, 亦用媽之蓮, 不好味5) 熱奶茶 – 好味! 唔會稀稀, 都算幾濃味6) 凍奶茶 – 好甜! 已經叫咗走甜, 可能姐姐唔記得咗***** 枱上有一樽醬, 叔叔推介我地落, 一打開…好香啊! 鹹蝦味啊! 沙牛男友勁鐘意, 落咗好多, 我覺得齋米+呢個醬係最完美, 但係會唔會比人鬧呢? 一定有下次!

1) 沙爹牛麵 – 不錯! 水準以上
2) 雪菜肉絲米 – 都好好味! 新鮮雪菜, 肉絲都幾多
3) 奶油包 – 沙牛男友以為係用豬仔包, 點知=白麵包
5) 熱奶茶 – 好味! 唔會稀稀, 都算幾濃味
6) 凍奶茶 – 好甜! 已經叫咗走甜, 可能姐姐唔記得咗

一定有下次!
  • 蝦米醬(唔洗錢)
2008-06-17 39 瀏覽
做野做左成個上晝,終於到左開餐時間。食得瑪麗K1多,今日同同事落西環食,就去我地去開既源成興。呢度出名大碟頭,所以一定食得飽。但係呢到唔單只大碟頭,而且仲好好味!唔好睇呢度大排檔,佢地間唔中都有d新野出,好似今日多左一個菓汁先生雜飲,又大杯又好飲。炒丁夠鑊氣,好好味。佢地有個蝦仔醬,好香口!加埋落炒丁度,簡直一流!

• 炒丁系列、菓汁先生、大威路士
(非會員)
2008-05-31 19 瀏覽
一向覺得街市的熟食中心除左環境差左d特別係夏天無冷氣之外, 有好多好味抵食的食店等待發掘. 在尼頭住左幾年, 卻極少到此覓食, 因為日日都要過海返學, 而且無晚市....因同學推介, 游水後到來, 來到時只有尼檔仲有客人, 叫左干炒牛河+凍華田補充體力即炒等左十幾分鐘先上, 牛河大大碟! 唔算上品, 不過都好吸引, 加上超大杯華田.....飽到上心口之餘仲有剩, 滿足的一餐在街市熟食中心之中環境衛生係中上, 而且無記錯因為室內所以有冷氣, 夏天都唔怕啦專登去就唔哂啦, 不過如果路過此區想食個lunch, high個tea, 此處值得推介

飽到上心口之餘仲有剩
, 滿足的一餐

, 夏天都唔怕啦

$~2x (午餐)
3月15日, 長洲之旅翌日, 抖抖先, 我地瞓醒就去咗街市食茶餐, 食過幾次知道哩度d份量好多, 所以都唔敢叫太多野食~ 另外哩間係咁多間最多人, 如果第一次黎可以試哩間先~::: 炸芝士卷腸仔炒蛋::: $16 (+$4特飲)炸芝士卷好特別~ 係用方包包住d芝士黎炸, 炸到面頭好脆~ 芝士好黏, 咬一啖芝士仲可以拉長添~ 唔錯唔錯~ 炒蛋都幾滑, 不過油多咗d……::: 沙爹牛肉炒公仔麵::: $21咪睇餐牌上冇哩樣就唔叫得, 其實你噏得出, 唔係太離譜都可以自由配搭,佢地都會好好人整俾你. 好似茶餐乜乜麵+乜乜奄列/乜乜炒蛋都得~ 炒公仔麵真係超得, 好大碟, 足有2個公仔麵餅, 炒得好乾爽啖啖都食得出有沙爹味, 配料芽菜, 蔥, 蘿蔔絲份量不多不少~ 牛肉幾淋, 沙爹味十足, 咁抵真係服咗你~::: 特飲荔枝菠蘿冰:::唔好飲~ 以為係菠蘿汁加雪碧好似m記既菠蘿特飲, 原來係荔枝+菠蘿+梳打水, 我地都唔係好鍾意飲梳打水, d味好怪, 又唔甜, 荔枝同菠蘿既味道又滲入唔到d液體到, 特飲可能係特別難飲咁解, 影響咗我地下次再叫新既特飲既信心, 不過個威路士就真係幾好.隔離枱見到

::: 炸芝士卷腸仔炒蛋::: $16 (+$4特飲)

::: 沙爹牛肉炒公仔麵::: $21

::: 特飲荔枝菠蘿冰:::

隔離枱見到我地碟沙牛炒公都叫咗一碟, 可見有保證~ 其他野都唔差, 種類選擇亦多~ 唔怪之得好多街坊, 學生同地盤佬工廠友黎食,平之餘又大件頭, 吸引唔少朋友
2008-03-20 21 瀏覽
全層共有幾間類似店舖,但試勻之後以此檔最好,無論是食品或服務質素。奶茶夠香濃(週末早上差一啲,因為由老闆娘負責煲及沖…) 黑白淡奶份量落得剛好,勝過不少茶餐廳。早餐雖然只是一般大路配搭,但加些自家炒製的蝦米醬(用個甜柑桔玻璃樽盛載),吃落格外開胃醒神。值得試還有其豉油王炒麵、厚身麥包多士、大啤酒杯裝的凍飲(加三元),乜嘢口渴肯定冇哂。留意此店每隔一週逢禮拜三休息,我也試過「摸門釘」…

留意此店每隔一週逢禮拜三休息,我也試過「摸門釘」…
2008-01-05 19 瀏覽
$10一杯既啤酒杯飲品,最好既就係雙檸蜜,好開心架,有新鮮既檸檬仲有咸檸檬,最正既佢唔係用"鞋"口既檸蜜做底,而係香滑既菜蜜,每一次飲完之後少冰既版本都係D冰岩岩溶曬,我鍾意呀!你叫佢外賣係比個人地外賣粥既碗你載,仲要好小心咁幫你開個口放飲管,十蚊就係咁多。野食都幾好架,我覺得佢好玩既地方就係你見到D咩都可以配,即係我上次叫左個咖哩豬頸肉炒丁,雖然唔好食,不過都幾過癮。真係好食既有滑蛋叉燒河,味道不太濃配埋佢地自制既蝦仔醬就好夾。蝦仔醬有D似XO醬,不過就無咁辣囉。佢既多士都幾好味架,厚厚既。炸燒賣都幾抵食架,不過就最好叫佢比D黑椒汁去配,惹味D好。一女仔唔會食得曨一份所以都係多數3個女仔叫2個再加1份多士或炸燒賣。
蝦仔醬有D似XO醬,不過就無咁辣囉。
佢既多士都幾好味架,厚厚既。
炸燒賣都幾抵食架,不過就最好叫佢比D黑椒汁去配,惹味D好。
2007-12-03 37 瀏覽
星期曰同baba mama去街事食野見到源成興d位坐到滿唒!羊群心理~見到甘多人食~應該實無死!源成興真係抵食來大件~細食D~一個餐可2個share ~ 都已經好飽俾多3蚊~可以轉啤酒杯凍飲!真係抵到爛!嗌左杯凍檸茶~竟然有成個檸檬~簡值無得嘆!!!雖然甘平!但都幾好食!!!食物質素完全係價錢之上!!!!咕嚕肉飯好正!星洲炒米就普通左D~不過都ok既~~雖然好多人~服務質素都okD阿姐幾好人~~好好笑容三個字~平~靚~正難怪甘興旺la ~~
星期曰同baba mama去街事食野
見到源成興d位坐到滿唒!
羊群心理~見到甘多人食~應該實無死!

源成興真係抵食來大件~
細食D~一個餐可2個share ~ 都已經好飽
俾多3蚊~可以轉啤酒杯凍飲!真係抵到爛!
嗌左杯凍檸茶~竟然有成個檸檬~簡值無得嘆!!!

雖然甘平!但都幾好食!!!
食物質素完全係價錢之上!!!!
咕嚕肉飯好正!
星洲炒米就普通左D~不過都ok既~~

雖然好多人~服務質素都ok
D阿姐幾好人~~好好笑容
三個字~平~靚~正
難怪甘興旺la ~~
(非會員)
2007-07-02 24 瀏覽
星期日,食咗個沙爹牛肉漢堡飽連一杯熱檸茶,個飽好大件,足料,個汁略欠惹味,牛肉頗新鮮,服務殷勤,下次要試埋其他飯款至得
2006-09-29 18 瀏覽
其實西環街市d野真係好好味。呢間d野,講真好好味就吳算架喇,不過服務真係頂級好。早餐公仔面,都係才記好食得多。不過呢度d野食野飲又平又大碟,勁多料。我自問超大食,都食吳哂佢d野。有時見到熟客又會比多d料你,d套餐吳鐘意是但一樣又可以換,真係好好人。飯、面其實都ok有餘,推介其他野啦:1.菠蘿橙特飲2.焦yim燒賣
其實西環街市d野真係好好味。
呢間d野,講真好好味就吳算架喇,
不過服務真係頂級好。
早餐公仔面,都係才記好食得多。
不過呢度d野食野飲又平又大碟,
勁多料。
我自問超大食,都食吳哂佢d野。
有時見到熟客又會比多d料你,
d套餐吳鐘意是但一樣又可以換,
真係好好人。

飯、面其實都ok有餘,
推介其他野啦:
1.菠蘿橙特飲