2019-12-09 252 瀏覽
过来旅游,听说这家店味道还可以,就过来尝一下,点了一份烤鱼,和炒菜及凉菜超级超级难吃菜品除了辣味,没有其他味道,酸菜鱼也太酸了,而且价格也太贵,一份酸菜鱼只有15片160多港币,一份烤鱼1斤不到卖260多港币
2019-11-28
2019-11-23 125 瀏覽
朋友係長沙灣返工,午餐個時係附近,見到一間“源味開元米線”,見到晚市有烤魚或者米線食,就約我放工後去食,其實我都好鐘意食烤魚,不過平時就食開配料任食的,今次就試下模式不一樣的烤魚,睇下有咩分別🥢去到餐廳已經見到有不少客人了,原來晚市真係會有人食米線而唔係只食烤魚,我之前去其他餐廳食個時係下午先食米線,晚上只會有烤魚食,所以我覺得這間餐廳好好,可以有2種唔同款式選擇,可以俾唔同需要既人都食到心儀食物魚類就選擇左海鱸魚$268魚肉味道鮮美嫩滑,而且魚刺不多,可以食到滿口都是魚肉烤魚是將海鱸魚打理乾淨,再將肚子裏由內部切開,令魚肉更加入味,仲將青瓜開花做裝飾,十分有心思手工寬粉$16寬粉表面晶瑩,不粘連,口感Q彈肥牛$78雖然肥膏多,但食落口,好有牛肉味,而且感覺不肥膩

魚類就選擇左海鱸魚$268
魚肉味道鮮美嫩滑,而且魚刺不多,可以食到滿口都是魚肉

手工寬粉$16
寬粉表面晶瑩,不粘連,口感Q彈

肥牛$78
雖然肥膏多,但食落口,好有牛肉味,而且感覺不肥膩

2019-11-21 69 瀏覽
新品自家制作手工米線;在老區長沙灣青山道232號源味開元米線店;找到自家制作手工米線;味道爽口、新鮮彈牙,與一般米線店之出口;有著天淵之別。再嘗到配以其他新鮮食材;更是一絶。值得一贊。
手工米線
2019-11-21
手工米線
2019-11-20 52 瀏覽
冬天必食🤗又平又好味🥰食完即刻暖粒粒☺️啲魚好新鮮🐟🐠,百香果一定要飲好鬼正🥤🥤鴨血、萵筍、寬粉同大豆芽必食🤤包你食完唔會肥🥰包你食過返尋味🤪🤪
2019-11-20
  • 寬粉
  • 大豆芽
  • 萵筍
  • 酸菜蒜香烤魚
2019-11-20 60 瀏覽
天氣涼左,食完暖笠笠,魚大大條好新鮮又厚肉,菜式多,魔芋、蒿筍、鴨血、寬粉真係必食,勁吸湯汁,唔食得辣既可以揀小辣,絕對handle到,飲品推介百香果汁好味又解辣,性價比高,4個人食都係每人百幾蚊。
2019-11-20 19 瀏覽
天氣開始凍,食辣食魚好正呀🤤配料多,一定要寬粉蘿蔔同埋鴨血!勁入味試咗幾次,食唔同嘅魚,唔同辣度必定要飲爽芒果🥭解辣又好味!性價比高,2個人食每人百幾蚊就得啦!
天氣開始凍,食辣食魚好正呀🤤
必定要飲爽芒果🥭解辣又好味!
性價比高,2個人食每人百幾蚊就得啦!
2019-11-20
2019-11-05 29 瀏覽
之前去開長沙灣,經過這一間米線鋪,佢除咗米線之外仲有烤魚同好多特色小食。門面,一間米線店賣埋烤魚同小菜,都幾多元化環境乾淨,牆壁上有壁畫,座位寬闊,坐得舒服😌餐牌大大本,照片大大張分2本,一本係烤魚既,而另一本係小菜既照片幾吸引,價錢亦唔算貴本來見隔離枱食烤魚,好想叫。但份量太多了,怕食唔哂大部分既菜式都可選辣度食辣野點少得汽水!大杯的口水雞好快就到了!好多蒜粒,細細碟,開胃之後就係夫妻肺片,都係好多蒜粒,份量比口水雞大一點主菜到了!今次黎到決定唔叫烤魚,想叫餸食飯。但係點都要試下酸菜烤魚!可以隨個人接受到既辣度選擇,這個是BB辣樣子不錯,辣椒不多,魚湯味濃!一口氣飲了幾碗魚片薄切,幾入味。接住上既係油渣菜芯。好少地方有得食,難得這裡有除左酸菜魚之外,這個餸亦都係我好中意既!不過整體來講偏油,但好香,我地好快就食哂了開胃炒飯都算開胃,飯粒較濕,味道適中,帶少許鹹同酸,係真正的開胃整體來講幾好,不用加一

門面,一間米線店賣埋烤魚同小菜,都幾多元化

環境乾淨,牆壁上有壁畫,座位寬闊,坐得舒服😌

餐牌大大本,照片大大張

分2本,一本係烤魚既,而另一本係小菜既
照片幾吸引,價錢亦唔算貴
本來見隔離枱食烤魚,好想叫。但份量太多了,怕食唔哂
大部分既菜式都可選辣度
金橘鹹檸七

食辣野點少得汽水!大杯的
源味口水雞

口水雞好快就到了!好多蒜粒,細細碟,開胃

夫妻肺片

之後就係夫妻肺片,都係好多蒜粒,份量比口水雞大一點
川蜀酸菜魚

可以隨個人接受到既辣度選擇,這個是BB辣
樣子不錯,辣椒不多,魚湯味濃!一口氣飲了幾碗

魚片薄切,幾入味。
油渣菜心

接住上既係油渣菜芯。好少地方有得食,難得這裡有

開胃炒飯

整體來講幾好,不用加一
2019-10-16
金橘鹹檸七
川蜀酸菜魚
油渣菜心
2019-11-02 26 瀏覽
●豬骨湯手工麵(豬大腸+墨魚丸+鮮冬菇+豆卜+蘿蔔+炸魚皮)●走訪一間位於長沙灣青山道嘅川菜小店~淨面26蚊 每個餸就加6至16蚊不等 價錢同譚仔差唔多 嗌咗比較有特色嘅手工麵😆 個麵底都幾得意 比較有咬口 食得出有少少回彈 豬骨湯係走清淡路線 肉味唔係好濃郁但係好清嘅味道🐷🐷🐷● 川味涼粉($28)●幾鍾意佢嘅麻辣醬溝埋小小豆瓣醬同辣椒油 所以做到又麻又香🤩 但個涼粉同我一般認知嘅涼粉有啲唔同(?)口感好淋 唔係q彈 有韌性嘅🐷🐷🐷●涼拌皮蛋($28)●皮蛋只要靚嘅話 其實好難做得難食 佢個皮蛋好溏心好高質 😍😍😍🐷🐷🐷●麻婆豆腐($58)●除咗米線面 鋪頭都有提供川味小菜 所以就嗌咗個試吓 但略嫌醬太側重辣味 欠缺咗少少鹹味同香味🐷🐷🐷●健康爽芒/霸氣百香果($38)●食辣嘢一定要配返杯嘢飲㗎 兩杯特飲都勁足料 可以飲到勁多百香果同埋芒果果肉🥰😍😍💭💭💭好味(7/⑩)抵食 (7/⑩)💭💭💭
走訪一間位於長沙灣青山道嘅川菜小店~
● 川味涼粉($28)●
●涼拌皮蛋($28)●
●麻婆豆腐($58)●
●健康爽芒/霸氣百香果($38)●
💭💭💭
好味(7/⑩)
抵食 (7/⑩)
💭💭💭
2019-10-16 45 瀏覽
今日去咗朋友仔介紹的一間烤魚店到食飯~講起烤魚,大家一定會諗到北上,因為又平又好味,但最近都無乜朋友返大陸咁就算la,所以朋友一講起香港有間唔錯,就黎試試佢喇!呢間鋪店員數量唔多,似以家庭式兩公婆打理為主。男店員很用心,食烤魚前用心講解唔同湯底及魚的分別,就好似上咗堂四川烤魚課一樣。他說,自家設有魚池,所有的魚唔會養多過一天,極為新鮮!佢有款魚可以選擇,但海魚就只有一款,我同朋友就選擇了海魚。而湯底男店員也有介紹有辣有唔辣,有麻,有酸菜,都幾多可以選!仲話唔加化學香料!我同朋友要咗個青辣椒的湯底,小麻小辣。味道都幾香,但唔似紅色辣椒的特色,先先有氣味衝擊,它是慢慢的香起來。好辣的朋友可以等魚上菜後再煮一會才食,味道會更好。小麻小辣都唔算好辣,所以能夠食得辣的朋友仔可以再叫辣啲。到條魚喇,海魚果然係正,肉質彈牙,條魚先有微微走油,就算再喺鍋到烤都唔會令肉質變硬。所以唔錯唔錯!整體值得一試~~
今日去咗朋友仔介紹的一間烤魚店到食飯~

呢間鋪店員數量唔多,似以家庭式兩公婆打理為主。

我同朋友要咗個青辣椒的湯底,小麻小辣。

整體值得一試~~
烤魚邊爐、由上年冬天講到夏天,今日終於有機會食烤魚邊爐,真係想食左好耐架啦【源味開元米線】 係長沙灣新開,有朋友食過推介左幾次,感覺上好別樹一格;幾特別。雖然近日社會氣氛並不好,但飯也終須要食,本身仲擔心位於「長沙灣/深水埗站」後一條街嘅【源味開元米線】 今晚仲開唔開,但其實未受影響,入夜後仲幾好生意呢。店裡環境很大,一條長長我正方形,當中位置好闊落,兩旁都多座位。店內更有牆上手繪畫,又帶點港式晚玩味,有特式...坐低左之後,店裡都冇瀰漫著刺鼻既麻辣味,但食烤魚怎能冇辣呢...未點都見到每桌都會點了大一盤烤魚啊。期待!呢度有5款烤魚食,我點了豆花烤魚,因為豆花比較少吃得到。而魚都有4款揀,「有桂花魚、江團魚、海鱸魚、鯇魚」。店長同店員都有細心比我地建議,同解答我地既問題,所以我地又點烤魚、又點左其他四川小食呢。💋豆花烤魚-海鱸魚-中辣 $268今次我就選擇食海鱸魚,因為比較熟悉,海鱸魚也是非常營養美味的鱸魚,與淡水鱸魚相比,它的個頭更大,肉質更加的鮮美。新鮮即叫即劏,烤魚一端上桌就已經香氣四溢,原來廚師預先煎了魚的背面,加上配上驚人份量的配料超豐富「芽菜、蒜、炸黃豆、豆腐、菜、西芹、青

呢度有5款烤魚食,我點了豆花烤魚,因為豆花比較少吃得到。

💋豆花烤魚-海鱸魚-中辣 $268
豆花烤魚-海鱸魚-中辣

新鮮即叫即劏,烤魚一端上桌就已經香氣四溢,原來廚師預先煎了魚的背面,加上配上驚人份量的配料超豐富「芽菜、蒜、炸黃豆、豆腐、菜、西芹、青瓜、酸菜和粟米」增加爽口感覺,吃得很過癮!
豆花烤魚-海鱸魚-中辣

食個陣,又提我地先撈起部份辣椒,面層既料,逐啲逐啲加返落條烤魚度就可以調節辣度。
豆花烤魚-海鱸魚-中辣

天氣漸漸熱了,口味也需要稍作調整,中辣是完全可以接受的程度,香辣的湯汁,甜中帶辣,放在四角的配料味道香濃,而且令魚肉浸在湯裏變得香與味俱全,很惹味,味道特出。BTW魚好嫩滑、鮮甜;既麻辣又有毛血旺特色;雙附雙承!不過又真係多左小小多細骨既...所以食個陣要小心D呀!兩個人吃這個超夠飽!!
豆花烤魚-海鱸魚-中辣

不過我沒有跟餐點烤魚配料而點左其他小食。
💋源味口水雞 $42
四川菜就會諗起口水雞...口水雞我本人就好喜愛呢,不過呢度既口水雞的確比較辣,但都係個句好過癮呀!因為當中帶點麻,辣椒辣油外更有加入花生粒提香了,蔥花又提香了又多樣野食啦。
源味口水雞

頗為滑嫩,即使雞胸部位亦很細滑,整體...口感超讚,挺推薦吃架。

💋川北涼粉 $28
四川南充的著名小吃,但口感同我想像不一,因為形狀是長帶厚身,我想像的是平平闊闊的。
所以失望了點點。但味道有點酸辣。
同外面既唔同。
川北涼粉

💋豆豉鯪魚炒麥油菜$58
被列入簡易家常菜清單中的菜式,豆豉鯪魚炒油麥菜會是其中一款,事關其烹調方式簡易,就是菜如其名,以豆豉鯪魚炒香油麥菜。好好食!呢個炒得好香。送飯一流!不錯不錯...
豆豉鯪魚炒麥油菜

其寶豆豉鯪魚炒苦瓜,或者炒雞蛋都非常美味。
豆豉鯪魚炒麥油菜

另外,各特式米線、手工麵及紅薯粉都吸引...一定會再來【源味】!家鄉味道不是隨處有呀!店員真的很客易近人,好Nice又Talk得!可能四川人是不是特別多野講呢?哈哈...唔洗返深圳都食到咁四川既四川菜同烤魚...近近地又多個選擇啦。
  • 豆花烤魚-海鱸魚
2019-10-15 21 瀏覽
長沙灣好推介,唔使返大陸長沙灣都食到好烤魚。 今日經過長沙灣見到間米線舖新開張 ,當然要入去試一試佢 。入到去先發現原來是一間非一般的米線店。 入邊唔單止有米先線仲有烤魚同雞煲。 呢排食得太多肉所以嗌條烤魚試一試佢, 老闆仲同我哋講呢度嘅嘢食 ,用咗好多心機去整 用埋正宗四川香料炮製 。講到咁梗係必試, 我哋嗌咗條海鱸魚用酸菜煮, 魚先煎封再在盤上煮, 上邊有薯仔豆腐酸菜等等。薯仔切條非常入味而且住得夠淋,令我食唔停口, 跟住食主角海鱸魚,魚肉結實非常新鮮。 加上煎封嘅做法加上酸菜,真係好夾。 至於配料我哋嗌咗手工麵, 原來呢度嘅手工麵大有來頭,係每晚 由拉麵大師傅即場打造 ,食落口感非常特別,絕非 一般交貨。絕對要試,另外我哋嗌咗小食麻辣肺片, 肺片夠麻夠辣 想食正宗四川味道絕對要試。另外是飲咗呢度嘅百香果,唔太酸亦唔太甜。味道剛剛好非常解渴。而且充滿咗百香果粒,老闆日同我講呢度嘅嘢飲喺佢哋即場新鮮打造。 喺出面飲唔到。係呢度一定要試。最後我地又飽住走,滿足的一餐。

最後我地又飽住走,滿足的一餐。
2019-10-04 25 瀏覽
見佢店名以為係譚仔/雲桂香個類米線店,但係門口又有川味酸菜魚圖,似乎內有乾坤,好辣之徒緊係唔放過尋味高汁川菜嘅機會,推門入去!菜單中都是期待中的川菜!水煮魚、毛血旺、辣子雞、烤魚~~~敢打賭一定有四川背景,唔知係師傅定老闆呢?!川北涼粉個香味不得了!一上枱飄出嚟,以為自己返咗四川!就係呢種辛香!樣子仲好pro咁喎,調味料小小麻,唔算辣,但係整體味道同我係四川食過的有九成似!香辣脆皮蝦用兩種辣椒去炒,紅辣椒乾同新鮮青椒,追求各層次嘅辣都出現!味道果然非同小可,蝦大大隻,鮮甜有蝦味,蝦殼脆卜卜可以連殼食,又香又辣,辣味又唔會過左火搶走蝦味,食唔到辣嘅剝殼就唔會辣,有功架!開胃炒飯最初見到以為係用酸菜,落單嗰陣老闆娘仲問 炒飯要唔要都食辣,話加青椒絲落去更加好食,menu冇寫可以揀辣,似乎係hidden menu!不過我哋最後都係冇揀,因為唔知其他餸有幾辣,哈哈。賣相普通但係食過返尋味!完全冇想像嘅酸味,但係堅開胃,食完一碗又想添飯,到底佢落咗咩魔法?!好耐冇食過一餐咁滿意嘅川菜, 真可謂色香味俱全,川菜迷不能錯過!

川北涼粉

香辣脆皮蝦

2019-09-20 27 瀏覽
今日去長沙灣,有D2 place 有好多手作買行完街就去找好野食!找到一家食正中川菜!嗯🌶辣野!我們點了麻辣涼粉第一次食,汁醬似xo醬,粉似腸粉,但比較軟一的!😝水煮牛肉牛肉肉味香濃!內面好多配菜有芽菜,香菜仲有薯粉!麻辣皮蛋皮蛋好好味,是甜心皮蛋!同我出面買的不一樣!夫妻肺片第一次食!都幾得意!麻辣牛肉麻麻辣辣!牛肉好有口感!口水雞好內味!麻麻辣辣!香濃好味!芒果爽內面有八香果,酸酸甜甜好好味!
今日去長沙灣,有D2 place 有好多手作買
行完街就去找好野食!
找到一家食正中川菜!嗯🌶辣野!
我們點了
麻辣涼粉
第一次食,汁醬似xo醬,粉似腸粉,但比較軟一的!😝

水煮牛肉
牛肉肉味香濃!內面好多配菜有芽菜,香菜仲有薯粉!

麻辣皮蛋
皮蛋好好味,是甜心皮蛋!同我出面買的不一樣!

夫妻肺片
第一次食!都幾得意!

麻辣牛肉
麻麻辣辣!牛肉好有口感!

口水雞
好內味!麻麻辣辣!香濃好味!

芒果爽
內面有八香果,酸酸甜甜好好味!

2019-09-18 33 瀏覽
突然心情興起,想食辣。咁啱係長沙灣搵人,見到哩間竟然有烤魚時,啱曬,即刻二話不說就試下。兩個人點左一份烤魚,再加左四款餸,已經好豐富,食到好飽。我地點左江團魚,真係無點錯!首先,佢D烤魚係會先炸過,再上盤既。魚肉外乾脆,內裡既魚肉都嫩滑既,唔會話炸得太老,幾好,我幾鐘意佢先炸過條魚既整法,覺得比一般烤魚更香口。重點!江團魚係無咩細骨,全部都係大骨,幾好清,怕魚骨既人食烤魚,好推薦試江團魚~我地點左鮮青椒烤魚,小麻小辣。青椒係第一次試,我覺得幾惹味得來又幾清新,唔會怕食耐左會“漏”。麻同辣味係相當,我朋友係好鐘意食辣,佢覺得係辣得幾正宗,唔會為左港人口味而調節左,正宗~我地點左四份配菜:蓮藕片、海帶、炸腐竹、鴨血除左鴨血建議淥耐D,其他配菜淥下應該就食得,海帶已經係淋左既。霸氣百香果果味好濃好清新,鐘意~健康檸檬茶感覺茶底無咁澀,好醇整體來講,烤魚真係好唔錯,江團魚真係要試下。哩間小店咁認真做辣,值得支持。店員既服務都好殷勤同親切有禮,食得好開心^^
兩個人點左一份烤魚,再加左四款餸,已經好豐富,食到好飽。
我地點左四份配菜:蓮藕片、海帶、炸腐竹、鴨血
霸氣百香果
果味好濃好清新,鐘意~
健康檸檬茶
感覺茶底無咁澀,好醇
2019-09-15 39 瀏覽
今日放工約左奶奶一齊食晚飯.因為佢話俾我知公司附近開咗間新嘅源味開元米線.所以就叫我一齊試吓!估唔到去到呢間餐廳原來唔止有米線食㗎!食物真係好多元化,一睇餐牌除左基本米線外.原來仲有多款烤魚.雞煲同多款火鍋配料!落單嘅店員會介紹一下烤魚嘅款式煮法,同埋佢話廚房入邊有個魚缸養住啲魚架.確保所有食材都係新鮮製作!烤魚除了基本香辣味、鮮青椒味、泡椒味及豆花烤魚..還有可以整唔辣的菌香豆豉味及酸菜蒜香味烤魚.照顧埋唔食辣既朋友!而雞煲都有四款口味啱哂一班朋友嚟食雞煲飲啤酒! 最估唔到有較為小見既酸菜雞煲😬下次一定要試下😬而咁多選擇奶奶選左較特別的豆花烤海爐魚.上枱已經嗅到香噴噴.用上原條烤魚先炸脆但又能保持肉質鮮嫩,配上洋蔥青豆粟米及嫩滑嘅豆腐.真係好好味!食到唔停口😬另外還叫了招牌口水雞.他們是堅持是用鮮土雞去做菜.比起其他店的冰鮮雞.這道口水雞辣度剛剛好.即使有好多醬料.亦食得出雞嘅味道👍飲品奶奶叫了大大杯無添加百香果汁,酸酸甜甜.開胃之餘亦好解辣👍
估唔到去到呢間餐廳原來唔止有米線食㗎!