2017-05-30 944 瀏覽
這晚路過葵芳地鐵站, 想起近葵青劇院有一間吃四川湖南菜。 近日天氣潮濕多雨,偶然都會想吃一頓四川菜菜醒醒胃辣过痛快, 今晚決定一試"湘川滬"。 這裏除了四川菜湖南菜竟然也有上海菜,似乎也迎合一些不嗜辣的朋友。 茗茶也有些講究有幾款精選的茶葉可供選擇。打開餐牌決定要一個水煮 。。什麼都可以。 又想吃雙色魚頭但只得兩個人且要慢慢嘆食吓骨, 最後還是選了水煮魚片。一大盆水煮魚片紅噹噹的非常搶眼!賣相超吸引 ,即時食指大動。 看見表面灑上一些生蒜, 把它和湯底隨隨混合, 味道又提升了。魚片很厚肉,問了部長是什麼魚片,原來是龍脷柳, 怪不得肥厚肉多且不容易夾散。 這個水煮魚應有的味道都齊, 麻辣得來有鮮香帶辛辣, 那些花椒辣椒油燙燙的包著的魚塊會令你越吃越想吃。 以為兩個人會太多吃不完, 估唔到是最快K.O.的一道菜, 怪不得每檯也點了這款。 水煮魚內裏還有墊底的四川粉, 有驚喜之餘簡直豐富了成個菜!另外我們叫了"小籠包", "韭黃炒鱔糊" 和"火腿奶油津白"。 小籠包皮很薄 ,內裏超多湯汁 ,餡料肥瘦肉適中。 韭黃炒鱔糊: 鱔肉嘅分量也頗多, 但炒得比較濕和腍, 不知是否因為這道菜上檯時有一些

水煮魚片

韭黃炒鱔糊
另外我們叫了"小籠包", "韭黃炒鱔糊" 和"火腿奶油津白"。 小籠包皮很薄 ,內裏超多湯汁 ,餡料肥瘦肉適中。 韭黃炒鱔糊: 鱔肉嘅分量也頗多, 但炒得比較濕和腍, 不知是否因為這道菜上檯時有一些坐熱的設備, 會愈熱愈腍。 整體來說味道也調教得不錯。
金華火腿奶油津白也配合得很好
, 因為金華火腿並不是得個鹹字, 有鹹香的火腿味配上奶油汁以及 肥厚多汁的津白。
整體來說晚飯水準不錯, 以平日來說,七點多鐘已經座無虛席相信也很受街坊歡迎。
火腿津白
紀念日
水煮魚片
韭黃炒鱔糊
火腿津白
2017-05-27 437 瀏覽
其實一向都好喜歡食上海菜今日lunch同朋友黎到葵芳呢間中菜飲茶茶款都有幾款 ,除左平時叫開果d之外,仲有碧螺春,人參烏龍,我地選左荔枝紅茶,淡淡荔枝味好,清香。推介呢度嘅醉雞,好入味,重酒味雞肉好嫩滑!其他嘅點心好似咸水角都好正,好脆又唔油,另外叫左個黃金枝豆,係用旦黃漿炸枝豆,想食炸野心理上健康D嘅蔬菜😂呢度嘅staff好主動,秒速加茶,讚一下!
其實一向都好喜歡食上海菜
今日lunch同朋友黎到
葵芳呢間中菜飲茶
  • 小籠包
2017-05-26 775 瀏覽
同同事Farewell lunch, 揀左公司附近既湘川滬。呢度有多款傳統既中式點心外, 仲有北京菜、上海菜等中式美食小炒。 午市茶位每人$7, 茶芥可以接受。 我地叫左幾個點心、一個羹同埋幾款上海菜食。 每次order點心定必叫既蝦餃、燒賣、鳳爪同埋咖哩土魷所有點心都熱辣辣上檯蝦餃都幾大粒, 脹卜卜,  皮薄, 而且入面既蝦都幾爽, 很鮮甜燒賣亦很大粒, 入面既豬肉亦很鮮甜鳳爪很入味, 而且都幾多, 都有六隻咖哩土魷 魷魚幾爽, 底下有好多蘿白吸味, 不過咖哩味唔太出, 同埋個汁有d稀, 但唔食得辣既朋友都食到 【花膠四寶羹】HK$78例牌有6碗左右。湯比較杰身, 味道類似平時去飲既紅燒翅湯底, 不過花膠被切成一條條絲, 失去左花膠本身既膠質口感, 反而用左大量既爽脆筍絲增加口感, 但湯料算幾豐富, 呢個價錢, 有呢個份量同質素, 算係咁~ 包類之中, 最有特色一定係呢個野菌包,【素菌蘑菇包】HK$32包點賣相同東菇外表一模一樣,  麵包鬆軟, 一咬開, 入面有大量既菇菌、煤菜, 淡淡既菇菌味慢慢飄出, 就算唔係食素既朋友, 都會喜歡! 【灌湯小籠包】HK$36 (4隻)呢度既小籠包

每次order點心定必叫既蝦餃、燒賣、鳳爪同埋咖哩土魷
所有點心都熱辣辣上檯

蝦餃

燒賣亦很大粒, 入面既豬肉亦很鮮甜
燒賣

鳳爪很入味, 而且都幾多, 都有六隻
鳳爪

咖哩土魷

【花膠四寶羹】HK$78
花膠四寶羹

包類之中, 最有特色一定係呢個野菌包,
【素菌蘑菇包】HK$32
素菌蘑菇包

【灌湯小籠包】HK$36 (4隻)
灌湯小籠包

呢度既小籠包都有幾款, 感覺上覺得” 灌湯”應該最為JUICY, 所以就點左呢個
雖然皮唔算好薄, 但至少摺口位亦唔會有硬既口感, 一咬開, 入面鮮甜湯汁很澎湃地湧出, 豬肉鮮甜味更加十足。

【花鵰醉雞】HK$62 (例)
花鵰醉雞

外皮色澤金黃, 而且沒什麼肥油層, 每件雞都有香純既酒香味, 肉質鮮嫩

【紅油抄手】HK$36 (6粒)
紅油抄手

一碟已經有半打, 皮薄, 而且豬肉餡豐富, 配上甜豉油同大量既蒜蓉, 食落口更加香口, 味道更為突出

【香滑雙皮奶】(大點)
香滑雙皮奶

熱食, 口應好滑, 微微既甜味, 不過奶味較淡

【高力豆沙】
高力豆沙

表面唔會油林林, 糖粉另外分開上, 可以自行調教甜度, 入面有一小片香蕉同埋少少紅豆蓉, 整體都唔會太甜。
2017-05-22
蝦餃
花鵰醉雞
高力豆沙
2017-05-25 294 瀏覽
番工平時都係帶飯多, 難得出街食一次飯, 梗係要飲下茶啦~今次揀哩度係因為茶芥唔貴, 都係7蚊一位~黎到先知原來除左點心哩度lunch time都仲小菜食!今次揀左以下既野黎食蟹子燒賣皇去親飲茶都一定會叫! 間間酒樓都差唔多, 但唔知點解近年食啲燒賣愈黎愈細粒! 但哩間仍然係大大粒, 入面仲有我最愛既冬菇粒!!素菌蘑菇包第二張係個包既底部, 真係好似粒菇嫁 !! 仿菇度極高!!! 入面有粒粒蘑菇做餡, 睇得又食得!豉椒蒸鳳爪都係例牌去飲茶會叫, 但哩間酒樓同出面唔同, 啲鳳爪唔會蒸到爛哂咁, 啲皮仲保留到爽口感覺蝦餃皇足料之選!! 同燒賣一樣都係大大粒嫁!!咖喱蒸土魷啲土魷大大塊嫁, 無偷工減料!紅油抄手哩個一定要叫!!!! 估唔到咁好食, 佢個汁入口係甜甜地, 一開頭仲以為唔辣, 點知去到喉嚨先開始辣上黎, 但都無阻我要食第二粒!!加埋啲蒜蓉黎食又有唔同感覺!! 佢辣既程度係食唔到辣既人都會食到!三鮮鍋貼皮有點厚, 又無肉汁, 不過!!! 有蝦粒做餡, 不過不失啦~!小籠包皮都係有點厚, 但有個好處, 就係唔會咁易夾穿, 食小籠包因為夾穿而無哂湯汁真係會好沮喪! 雖然皮有點厚!!但入

黎到先知原來除左點心哩度lunch time都仲小菜食!
今次揀左以下既野黎食

蟹子燒賣皇

豉椒蒸鳳爪

蝦餃皇

足料之選!! 同燒賣一樣都係大大粒嫁!!

咖喱蒸土魷

啲土魷大大塊嫁, 無偷工減料!

三鮮鍋貼

小籠包

皮都係有點厚, 但有個好處, 就係唔會咁易夾穿, 食小籠包因為夾穿而無哂湯汁真係會好沮喪! 雖然皮有點厚!!但入面有滿滿湯汁! 好味!

瑤柱賽螃蟹

今餐唯一一個小菜~ 蛋白粒粒分明, 唔會炒到過老, 份量都足, 加啲醋一齊食好開胃, 唯一美中不足係中間無左隻生蛋黃呀!!!!

高力豆沙香蕉

作為今餐既甜品, 糖霜係另上嫁!  食到勁飽以為會食唔落, 好彩都仲食得落一粒, 入面有少少豆沙同一粒香蕉做餡, 唔太甜, 剛好!
望落好大粒, 其實係唔佔胃既甜品!
2017-05-22
2017-04-25 661 瀏覽
事源我一個月前打去訂位,到左今日去到。佢話冇冇我紀錄之後話全店得一張大枱但已俾人book左叫我不如改食第二日或者分枱坐而家問題出自你地公司,點解係我要就返你地?之後佢地話一係迫埋一張12枱啦。我話如坐到ok啦,因唔想老人家失望。個位職員就話實迫到咖,不過上菜就可能會撞到你地d頭,成枱骨又冇辦法換碟囉。你地又唔肯分枱坐係咁⋯⋯今次真係令我好失望。每年黎做生日都好開心,從未試過會咁。今年反而令大家都唔開心
事源我一個月前打去訂位,到左今日去到。佢話冇冇我紀錄
之後話全店得一張大枱但已俾人book左
叫我不如改食第二日或者分枱坐
而家問題出自你地公司,點解係我要就返你地?

2017-04-04 537 瀏覽
坊間平價上海菜比比皆是,要做到又便宜又好食實屬難求。這次就由住在附近的朋友帶路,到了湘川滬。吃上海菜,小籠包是少不免的項目。可惜這裡的小籠包皮厚餡少,肉汁幾近乎無,在別處隨便叫一個蒸包也比它還要多汁,失敗之作。涼拌青瓜的醬汁少甜,還透出微微酸意,味道尚可接受,惟瓜肉不夠爽凍,欠缺了些涼拌菜式的神韻。炒鱔糊雖然油了一點,幸好味道沒有過咸,鱔肉腍中帶爽,又夠入味,可能很久沒吃,覺得蠻不錯的。試過一次,尚可接受。

涼拌青瓜
炒鱔糊
試過一次,尚可接受。
炒鱔糊
  • 炒膳糊
2016-12-07 2298 瀏覽
家姐請食飯~近近地去左葵芳試呢間,三個人食,點左五樣野:1. 手撕雞賣相就一般,食落夠味,唔點鼓油都ok2. 炒四季豆四季豆好正、好好味、夠鍋氣3. 清湯雲吞好清 有雞味 雲吞好吃4. 小籠包皮略厚,無乜特別5. 杭州醬鴨比較乾,但味道還好,不過不失
家姐請食飯~近近地去左葵芳試呢間,三個人食,點左五樣野:

1. 手撕雞
賣相就一般,食落夠味,唔點鼓油都ok

2. 炒四季豆
四季豆好正、好好味、夠鍋氣

3. 清湯雲吞
好清 有雞味 雲吞好吃

4. 小籠包
皮略厚,無乜特別

5. 杭州醬鴨
比較乾,但味道還好,不過不失
2016-11-22 1941 瀏覽
無意之中碌yahoo團購見到有呢間既優惠卷用$99就買左幾張$200既優惠卷啦咁岩屋企人呢排又話想試下川菜即刻買黎同佢地試下先係門口就見到周圍都坐滿曬人 等左陣先有位入到去之後 環境佈置都唔錯 幾靚幾舒服雖然啲員工好忙 馬不停蹄咁 但問佢地野都會好詳細講番 態度唔錯不得不推介既就係呢個八寶鴨味道頂呱呱 全晚大家都爭住食呢個仲有食左水煮魚、醉豬手、小籠包水煮魚夠辣又入味 仲打包左個返屋企食豬手夠爽口 酒味又唔會話太重 適中最後當然唔少得賣相吸引既桂花蜜糕做甜品收尾啦初初以為蒸籠出係熱食黎 後來先發現係凍食扣左三張團購卷 埋單都係俾返大概百一左右實際黎講 人頭消費都係一百蚊左右 抵食
無意之中碌yahoo團購見到有呢間既優惠卷

入到去之後 環境佈置都唔錯 幾靚幾舒服

不得不推介既就係呢個八寶鴨
八寶鴨
味道頂呱呱 全晚大家都爭住食呢個

仲有食左水煮魚、醉豬手、小籠包

水煮魚夠辣又入味 仲打包左個返屋企食

用餐優惠
團購
八寶鴨
2016-10-04 2354 瀏覽
(僅限當晚我們4人的意見)講真,其實去到邊度食野都希望有良好既服務態度。而當晚服務態度真係唔掂,可能是我地太高估左呢間野既整體水準!食到中間時,我地幾個因好耐無見,所以開始聊天,但邊聊亦有邊食。過左一陣,有個服務生就埋黎執野,但當時我們太投入聊天喇,起初都無注意佢原來係幫我地清枱,當時時間晚上9點半,我地8點半多入坐的,到發現既時候...我當時只係打開個口想叫佢唔好收走我愛吃既賽螃蟹,但未發音亦已太遲...!我朋友更問我『你唔係好鐘意食既咩』,但碟餸已倒到“下難車”了....!唉.,我真係好無耐,對於吒間餐館,我地絕對唔會有下次!!
(僅限當晚我們4人的意見)

,可能是我地太高估左呢間野既整體水準!

唉.,我真係好無耐,對於吒間餐館,我地絕對唔會有下次!!
雞絲拌粉皮
北京蔥油餅
天府水煮魚片
榨菜肉末(叉子燒餅三件)"唔知點解比左6件我地,我地得4個人,當都都計錢", 瑤柱賽螃蟹,砂鍋雲吞雞(半隻),蔥油海蜇,小籠包,雞絲拌粉皮,北京蔥油餅,天府水煮魚片
小籠包
題外話/補充資料: 當晚4個人,每人埋單獨180,叫左8樣野。
2016-10-03
雞絲拌粉皮
2016-09-09 1982 瀏覽
湘菜唔似湘菜,川菜唔似川菜,服務態度極差,好似我欠咗佢錢沒還咁,九唔搭八嘅一餐飯——————————————————————————————
2016-07-03 2682 瀏覽
臨近父親節, 因為我地冇訂位, 所以等左大半個鐘先有得入座😣 首先就係每次必點的炒黃鱔, 醬汁做得好入味! 但黃鱔煮得耐左冇咁有咬口~ 今次既小籠包皮則做得比較厚身, 咬落去皮既部分會黏住牙齒, 湯都非常夠味. 另外仲點左醬茶鴨, 但係鴨比較老, 唔太好食, 再配上面包更加覺得乾澀. 幸好有個雲吞雞調和返, 清雞湯配滑滑雲吞, 味道唔太咸好清甜. 最後係健康之選松子炒飯, 有紅米造米加粒粒松子, 好易入口!!
2016-06-17
父親節
2016-07-02 1540 瀏覽
由於地點就腳, 不時都同屋企人嚟呢度食飯~ 呢度個荔枝紅茶同人蔘烏龍都好好飲, 唔知佢d 茶葉賣唔賣嘅呢? 🤔基本上叫親炒菜都唔會失望, 次次都好好食! 之前有款餸係蠟肉炒芥蘭係非常好味, 可惜而家冇咗, 變咗蠟肉炒涼瓜...麻婆豆腐撈飯一流!呢個蝦球都幾好食, 但d 飯焦就略嫌偏乾, 如果有汁點可能會好dd西檸雞整得一般, 坦白講都幾失望...🙄呢個豆腐真係好好食, 每次必點!!! 另外蘑菇包都好好味, 不過唔記得影 haha家姐申請咗VIP 卡, 閒日嚟有85折, 星期六日有九折, 咁我地以後應該會成日嚟幫襯
蝦醬通菜
基本上叫親炒菜都唔會失望, 次次都好好食!
麻婆豆腐
麻婆豆腐撈飯一流!
鹹香蝦球飯焦
西檸雞
西檸雞整得一般, 坦白講都幾失望...🙄
蝦子鍋塌豆腐
呢個豆腐真係好好食, 每次必點!!!

另外蘑菇包都好好味, 不過唔記得影 haha

蝦醬通菜
麻婆豆腐
蝦子鍋塌豆腐
2016-06-29 1002 瀏覽
今日收工之後接到家人電話,話想食中菜,於是就決定去葵芳呢間食過幾次嘅酒樓食飯。我地叫咗6餸1湯+菇菇包小食。而我覺得最好味嘅就係酸菜魚、蝦子鍋塌豆腐、黃金蝦球飯焦同麻婆豆腐。酸菜魚嘅湯好足味,一啖酸菜湯加埋魚塊一齊食非常開胃。蝦子豆腐皮薄得嚟豆腐好滑,唔會覺得漏。黃金蝦球味道正正常常,飯焦好脆麻婆豆腐辣辣地,滑滑嘅豆腐加上肉碎送飯一流!順道一提嚟呢到必食菜飯同埋飲荔枝紅茶/人參烏龍。

我地叫咗6餸1湯+菇菇包小食。

麻婆豆腐辣辣地,滑滑嘅豆腐加上肉碎送飯一流!

順道一提嚟呢到必食菜飯同埋飲荔枝紅茶/人參烏龍。

2016-06-29
用餐優惠
信用卡優惠
  • 麻婆豆腐
  • 蝦子鍋塌豆腐
  • 酸菜魚
2016-04-19 1006 瀏覽
星期日晚上葵芳大部分食店都爆~ 未夠六點半諗起呢度多數有位~ 過到黎仲有一張卡坐~ 太好了~ 再晏少少都全場坐滿了估唔到😅 記得對上次黎應該年幾有多了~ 必點人參烏龍茶👍🏻☕️ 海蜇幾爽口~ 炒豆苖好味~ 水煮魚可以選小辣~ 味道有少少麻辣~ 魚塊無骨滑溜~ 而且份量夠多~ 小籠包賣相麻麻~ 一夾就爛了~ 唔夠 juicy~ 回鍋肉比較油膩~ 上海粗炒👎🏻 甜品香蕉高力豆沙~ 暖暖地味道 ok~ 呢度除左坐得比較舒服~ 食物依舊好一般~~

必點人參烏龍茶👍🏻☕️

海蜇幾爽口~

炒豆苖好味~

小籠包賣相麻麻~ 一夾就爛了~ 唔夠 juicy~
回鍋肉比較油膩~

上海粗炒👎🏻

甜品香蕉高力豆沙~ 暖暖地味道 ok~

呢度除左坐得比較舒服~ 食物依舊好一般~~
精明消費的女朋友最擅長團購, 咁啱今期湘川滬有團購, 真係幾抵食, 已經好多年無再食過湘川滬, 今次正好趁團購機會返去試多次~~提起湘川滬, 呢間野真可謂係歷史悠久, 記得當年最初落戶葵青劇院開始, 小弟就已經經常光顧, 幾乎稱得上係半個飯堂, 想當年湘川滬的食物質素相當高, 而且價錢便宜, cp值真係高到無與倫比, 可惜後來大廚二廚相繼離開, 加上多次易手之後, 質素越來越差, 價錢又越加越貴, 漸漸就無再去光顧, 事隨幾年, 估唔到會返嚟再試多次~~甫一踏進湘川滬, 我當堂嚇左一跳, 然後就得啖笑, 是咁的, 皆因店內所有食桌都鋪上左酒樓專用果種白色枱布...我心想, 咩料呀? 你湘川滬假假地都算係半間中高檔次的菜館, 如今竟然搞到同屋邨酒樓無分別咁款, 昔日果種文化格調立時蕩然無存, 真係唔知好嬲定好笑... 餐牌外觀印象中都無變, 好似同當年差唔多款...傳說中的「識得飲必定係飲人蔘烏龍」的湘川滬名茶, 當年簡直係招牌咁滯, 可惜今天... 我靠, 怎麼我覺得自己在飲的只是加了茶色的水!? @@雞絲粉皮, 理論上來說冷盤的退步空間相對唔會太大, 事實上都仲勉強keep得住水準~

餐牌外觀印象中都無變, 好似同當年差唔多款...
人蔘烏龍
雞絲粉皮
雞絲粉皮, 理論上來說冷盤的退步空間相對唔會太大, 事實上都仲勉強keep得住水準~~
紅油抄手
呢碟紅油抄手就真係退步得好緊要, 現今香港地好多餐廳整的抄手都只係「紅油」「水餃」, 但其實正宗的抄手同水餃係有分別的, 可惜今天連湘川滬都已經淪落到「抄手=水餃」的地步...
炸銀絲卷
醃篤鮮
呢盤醃篤鮮真係不能不提, 盛惠$98, 價錢相當高, 睇落好似好大盤, 睇真d, 入面原來比起以前落少左勁多料!! 再試飲一下, 嘩! 無味嘅? 呢盤係水嚟架wo老細 (加上極微量雞精)...
四川擔擔麵
呢個擔擔麵同樣離譜, 曾幾何時係湘川滬的招牌菜, 但如今的味道, 我實在搞唔清楚個廚師到底想表達d咩味道, 古靈精怪到不能用言語去形容...
嫩雞煨麵
雖然擔擔麵真係好差, 但另一邊廂呢個嫩雞煨麵就真係keep得住, 個湯底相當好味, 誠意推薦~~
高力豆沙香蕉
嚟到湘川滬不能不吃的招牌高力豆沙~~
豆沙鍋餅
至於豆沙鍋餅就唔好試喇......
2016-04-14
嫩雞煨麵