2018-08-28 190 瀏覽
星期日,唔想吃太多,就來到湘川滬,看到餐牌有不同選擇,兩個人都揀了麪食套餐,共兩個麪和兩個小食。我最喜歡吃三鮮蒸餃,餃內肉汁多,又夠熱,磨菇包造型極似磨菇,味道可口,不過炸醬麪和雞絲拌冷麫味道就一般。炸醬麪磨菇包雞絲伴冷麫 (雞絲比較小加咗蟹柳)三鮮蒸餃環境舒適

炸醬麪

磨菇包

雞絲伴冷麫
(雞絲比較小加咗蟹柳)

三鮮蒸餃

環境舒適

2018-08-27 148 瀏覽
咁啱係粉嶺收工,就去搜尋下有啲乜嘢美食。朋友推介呢間上海菜啲水煮系列都唔錯,就專程去試吓。餐廳嘅設計擺設主要以雲石為主,而餐牌以紅色為主,招牌嘅字底下仲有燈箱,非常揚眼。實在太肚餓了,我哋一口氣叫咗以下嘅食物。上海排骨湯麵排骨炸得好香脆可口,而且肉質好鮮嫩,咬落去肉汁滲透晒出嚟。炸醬拉麵一向都鍾意食辣野,炸醬拉麵唔算好辣,而且肉碎份量都幾多,湯底好夠味,拉麵好入味。火腿津白賣相清清地,菜汁都好多,蔬菜好爽口鮮甜。鳳梨糖醋魚塊魚肉份量都幾多,酸酸甜甜嘅味道好開胃。除此之外,仲有天府水煮牛肉賣相好有睇頭,牛肉非常入味,肉質鮮嫩,幾好食。食少少辣嘅嘢,飲番杯豆漿爽一爽喉嚨。而上海回鍋肉同埋花雕醉雞,朋友都讚好食。總括而言,極度推介呢間上海餐廳,係一大班人一齊共聚晚餐、傾吓計嘅好地方,而且每款食物都好好食,非常滋味。
咁啱係粉嶺收工,就去搜尋下有啲乜嘢美食。
朋友推介呢間上海菜啲水煮系列都唔錯,就專程去試吓。

實在太肚餓了,我哋一口氣叫咗以下嘅食物。

上海排骨湯麵
排骨炸得好香脆可口,而且肉質好鮮嫩,咬落去肉汁滲透晒出嚟。

炸醬拉麵

火腿津白
賣相清清地,菜汁都好多,蔬菜好爽口鮮甜。

鳳梨糖醋魚塊
魚肉份量都幾多,酸酸甜甜嘅味道好開胃。

食少少辣嘅嘢,飲番杯豆漿爽一爽喉嚨。

而上海回鍋肉同埋花雕醉雞,朋友都讚好食。

2018-08-27 140 瀏覽
粉嶺一間位於商場入面嘅上海菜館,裝修華麗豪華,我哋幾個就入去試吓。店員服務親切,隨即俾咗幾杯熱茶我地。餐牌食物圖片非常吸引,而且圖文並茂。見到個個都飲豆漿,當然我哋每人都叫番一杯豆漿。大豆味道濃郁,仲有熱飲添。order左我最鍾意嘅上海回鍋肉,仲有要求啲菜炒林啲。果然回鍋肉炒得好有鑊氣,包菜非常入味,而且唔算好辣,回鍋肉份量都幾多,半肥瘦好好食。花雕醉雞啲雞肉好滑,食落去仲有少少酒味道,非常開胃。除此之外,仲叫咗上海排骨湯麵、炸醬拉麵、火腿津白、鳳梨糖醋魚塊同埋天府水煮牛肉等。當中嘅晚市推廣-水煮牛肉仲有優惠價添,價值$68一大盤,好抵食,仲要三揀一。由於我哋四位大人食,所以只可以揀一款優惠小菜。最後四個人食埋單都只係$700有找,每人平均消費百幾蚊,就可以享用到咁舒適嘅環境同埋員工嘅殷勤服務,而且食物有質素,一定會再encore。

店員服務親切,隨即俾咗幾杯熱茶我地。

餐牌食物圖片非常吸引,而且圖文並茂。

見到個個都飲豆漿,當然我哋每人都叫番一杯豆漿。
大豆味道濃郁,仲有熱飲添。

order左我最鍾意嘅上海回鍋肉,仲有要求啲菜炒林啲。

花雕醉雞啲雞肉好滑,食落去仲有少少酒味道,非常開胃。

由於我哋四位大人食,所以只可以揀一款優惠小菜。

2018-08-22 109 瀏覽
去湘川滬同屋企人食完飯, 見到已經有月餅poster, 係窩話咁快又中秋, 時間真係過得快.見到, 咦, 迷你裝, 仲要吸奶黃酥皮, 正窩! 原價208 會員有平, 186 6舊, 本來覺得有少少貴, 望真d, 買月餅仲送個燈籠仔同有個康樂棋盤, 好似幾抵玩, 每逢中秋又會有親戚仔女成大班咁來, 當禮物仔都好窩~ 跟住即刻買左盒來試, 早d買到時真係吾得可以再買.6個裝真係幾迷你, 個康樂棋同燈籠都好正. 口痕試左個月餅, 喂得窩!搵日再去買多盒, 如果吾係一個吾覺意可能未到中秋已經比我食曬哈哈!
雙黃白蓮蓉月餅
2018-08-22
外賣自取
  • 迷你奶黃酥皮月餅
2018-08-09 118 瀏覽
記得次前唔知睇到咩雜誌有介紹依個,湘川滬既咸水角,成個辣椒既樣,個名仲叫”椒椒慕慕”,所以我都好深刻印象。唔講佢係咸水角真係睇唔出係咩尼,同平時食開個啲有好大分別。除左食依樣,仲叫左小籠包,皮薄多汁,一啲都唔粉,唔錯。另外仲有排骨面、雞絲粉皮、湖南豆酥魚,好香,幾有特色既川菜。好建議一家大細個尼食,環境似茶樓咁,唔錯。
2018-07-31 161 瀏覽
粉嶺中心裝修左好耐,近排知道進駐了不同餐廳,有西式有中式,今次家人選擇了這間湘川滬食晚飯,7點到達,已全場滿座,要等位了,湘川滬有湖南,四川,上海菜式選擇。 湖南腊肉炒韭菜花腊肉超鹹超鹹,韭菜花炒得唔老小籠包4隻包內超多汁,湯汁超熱,皮薄餡靚。鳳梨糖醋魚塊魚塊炸得比較硬身,酸酸甜甜好開胃。干扁四季豆(忘了拍照)每次都會點,送飯一流。黃金炒飯楊洲炒飯加蛋黃碎炒,炒得乾身。餐廳味道都唔錯,而且多好多菜式選擇~~~~

湖南腊肉炒韭菜花
腊肉超鹹超鹹,韭菜花炒得唔老

小籠包4隻
包內超多汁,湯汁超熱,皮薄餡靚。

鳳梨糖醋魚塊
魚塊炸得比較硬身,酸酸甜甜好開胃。

干扁四季豆(忘了拍照)
每次都會點,送飯一流。

黃金炒飯
楊洲炒飯加蛋黃碎炒,炒得乾身。

餐廳味道都唔錯,而且多好多菜式選擇~~~~
2018-07-12 1038 瀏覽
放假當然得約長輩一起吃飯,順便看望他們!奶奶提議到粉嶺中心嘗試一下這間「湘川滬」川菜館,原本我還納悶,奶奶是完全不能吃辣的,居然會想來「湘川滬」!原來「湘川滬」在她公司的同事口中好評不斷!所以奶奶也就一直等待和我們一起去品嚐看看!空間感尚算不錯,桌面也足夠空間,不會過於狹窄碗碟擺放整齊兼略有設計感咕嚕魚塊魚塊部份 魚肉有彈性 酸甜醬適中小籠包 推薦指數👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻湯汁很濃郁,內餡很飽滿;吃完還想再下單😋魚香茄子 大受奶奶好評,茄子油炸過後卻不吸油反而很飽滿茄子原有的汁液;超香超配飯生煎包 超級失望!根本不是平常吃的那種生煎包!這裡的根本就是肉包子,煎一煎屁股就充當生煎包了!雖然我知道,有不同的生煎包!但是這個還是讓我失望了😞東坡肉很精緻,沒有想到川菜館也可以有這麼精緻的美食!四四方方的飯碗大的一塊,不油膩,是屬於精瘦版的東坡肉!個人覺得還不賴👍🏻👍🏻最後這個是甜品來的!好像叫「黃金流沙蛋白包」?應該是吧😂外面一層很像肉包的其實是蛋白打發再弄成包子的樣子吃起來不像包子那種紮實的口感流沙就蠻正常的!
放假當然得約長輩一起吃飯,順便看望他們!
原來「湘川滬」在她公司的同事口中好評不斷!
所以奶奶也就一直等待和我們一起去品嚐看看!

空間感尚算不錯,桌面也足夠空間,不會過於狹窄

碗碟擺放整齊兼略有設計感

咕嚕魚塊
魚塊部份 魚肉有彈性 酸甜醬適中

小籠包 推薦指數👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
湯汁很濃郁,內餡很飽滿;吃完還想再下單😋

魚香茄子

生煎包
超級失望!根本不是平常吃的那種生煎包!

東坡肉

最後這個是甜品來的!好像叫「黃金流沙蛋白包」?應該是吧😂
外面一層很像肉包的其實是蛋白打發再弄成包子的樣子

吃起來不像包子那種紮實的口感
流沙就蠻正常的!

2018-07-08
5 分鐘 (堂食)
  • 招牌小籠包
2018-07-09 177 瀏覽
上海菜入面我最愛就係小籠包! 呢間既小籠包唔錯,皮夠薄,有汁,最緊要係佢熱辣辣上枱好好味. 不過上菜只有一碟醋就無俾到薑絲我地,呢度就扣少少分喇然後仲叫咗回鍋肉, 肉多菜多又好送飯,係豆腐乾就少D, 而且唔算多肥肉,味道算係咁上下啦 最後叫咗個桂花蜜拉糕 ,佢面頭有D桂花係度所以好香,下面個布丁好滑.算係一個特別既甜品. 可能因為食咗頭兩樣主食之後都幾濟下所以覺得佢好解膩,好清新.兩個人食三樣野已經好飽, Menu仲有好多有趣既點心都未試到,不過小籠包一定會encore 再encore呀!
上海菜入面我最愛就係小籠包! 呢間既小籠包唔錯,皮夠薄,
小籠包

然後仲叫咗回鍋肉, 肉多菜多又好送飯,
係豆腐乾就少D, 而且唔算多肥肉,味道算係咁上下啦
回鍋肉

最後叫咗個桂花蜜拉糕 ,佢面頭有D桂花係度所以好香,

2018-07-07
10 分鐘 (堂食)
2018-07-01 1535 瀏覽
🤣聽到紫薯我心入面曾經淆底左一陣嫁!放心我唔係食個d 紫薯拉絲芝士乜乜乜乜雞😂我係黎食辣野😎 都好多人bro! 不過又未致於會要排隊既😹火焰土匪牛肉☺️辣野呀!好呃like🤣因為係會點火嫁🤣🤣🤣🤣!牛肉配埋d 薑呀,蒜呀!炒得超香!會好想叫1個白飯成碟連辣椒食☺️!正! 辣而不油👍🏻臭豆腐😯佢上面個醬係甜辣醬!臭豆腐,真係遠遠就聞到🤣不過食落係唔臭嫁😎重點黎啦!🤤🤤🤤喂呀!同張相一樣!上面既紫薯蓉唔會太甜!蓉入面重有好細粒既紫薯小粒!超級正😻😻😻 你睇下我地兩碗都食到清光光!超級大推介👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🤤🤤🤤🤤🤤🤤超級肥厚既魚片呀🙀!熱辣辣食超滑!配埋上面d 脆脆!omg 又要送飯食!!!上面既好似係黃金蒜🤤🤤🤤 係新式既咸水角🤣呃like 用鎮江餚肉lee 道菜手工真係唔少🤔 可以原條夾起係唔會散開,比d 掌聲大廚哥哥先!***商埸消費滿200 可以免費泊車兩小時🤗
🤣聽到紫薯我心入面曾經淆底左一陣嫁!
放心我唔係食個d 紫薯拉絲芝士乜乜乜乜雞😂

我係黎食辣野😎 都好多人bro! 不過又未致於會要排隊既😹

火焰土匪牛肉☺️

臭豆腐😯

重點黎啦!🤤🤤🤤
喂呀!同張相一樣!

係新式既咸水角🤣呃like 用

鎮江餚肉

***商埸消費滿200 可以免費泊車兩小時
🤗
為左親自交收張好重嘅bb櫈(讚下自己係一個好好心地嘅代購先^^), 特登叫老公揸車去粉嶺中心<半日遊>, 老公成日話我蝕住做, 但我又睇唔過眼坊間咁貴(根本無左代購的意義)嘛. 同買家吹左陣水問個mall有咩好野食介紹, 就嗌我地食li間高汁上海菜la. 裝修, 枱櫈setting採用隨時搬得郁嘅長方型枱, 我地兩個食就安排左兩張拼埋(貼心der). 火焰土匪牛肉 (HKD88 > HKD72) 原來火焰嘅意思係土匪牛肉連四方鏟上, 即場昇起火焰(for a few seconds), 隔離枱都望過黎睇. 以為大量紅辣椒無咩牛肉, 點知成底都係, 每片牛肉都俾辣椒同香葉爆到好香好入味, 嗜辣之人一定要挑戰挑戰, 再咬左啖辣椒, 火已噴. 干炸臭豆腐 (HKD58 > HKD50) 鐘意食臭豆腐嘅朋友留意, 隨住被迫式微嘅熟食小販逐漸消失, 入鋪臭豆腐一大陣萬年油味. 一場黎到見到menu有, 唔可以錯過. 特別嘅發酵過程加上DEEP FRIED才有的獨特美味, 我夾起最頂個舊, 發現淋面嘅醬甜甜地辣辣地, 係嗅覺+味蕾嘅衝擊, 一不小心食多幾舊

火焰土匪牛肉 (HKD88 > HKD72)
火焰土匪牛肉

干炸臭豆腐 (HKD58 > HKD50)
干炸臭豆腐

鐘意食臭豆腐嘅朋友留意, 隨住被迫式微嘅熟食小販逐漸消失, 入鋪臭豆腐一大陣萬年油味. 一場黎到見到menu有, 唔可以錯過. 特別嘅發酵過程加上DEEP FRIED才有的獨特美味, 我夾起最頂個舊, 發現淋面嘅醬甜甜地辣辣地, 係嗅覺+味蕾嘅衝擊, 一不小心食多幾舊.

鹹水角
咸水角

落單阿姐推介的特別鹹水角果然無令人失望. 賣想好似一枝肥嘟嘟嘅辣椒, 咬落exactly咸水角口感:炸得外層脆脆, 軟糯感get嘅皮厚度適中, 而內裡嘅餡料同平時食開完全唔同, 咬開係滿滿肉碎, 切粒豆干, 冬菇, 紅蘿蔔, 仲有松子&紅椒, 味道勁多層次之餘, 都係辣到跳起der

湖南豆酥魚片 (HKD88 > HKD72)
湖南豆酥魚片

煎炸過嘅魚片, 上枱時係白色厚身魚肉加脆脆, 魚肉嫩滑, 包圍魚片嘅脆蒜係送粥之選.

紫薯雙皮奶 (HKD28)
紫薯雙皮奶

最後亦係最期待嘅期間限定紫薯雙皮奶, 雙皮奶滑就不在話下, 面頭厚厚紫薯醬+啖啖紫薯粒, 女人有第二個胃黎講我可以食多碗哈哈!最鐘意佢天然甜味, 無添加, 採用時令紫薯, 推介!

^泊車free左, 即係全單慳左HKD40> 好滿足der
題外話/補充資料: 侍應nice, 2點半後入座有特價menu
2018-06-28
火焰土匪牛肉
干炸臭豆腐
咸水角
湖南豆酥魚片
紫薯雙皮奶
2018-06-26 886 瀏覽
同屋企人補慶父親節,為左方便家人,所以就係附近揀食肆。自從附近商場裝修後,搵食都多左選擇,而今次就揀呢間川、湘、滬集於一身既小店—湘川滬。上網見佢正評唔少,而且每到食飯時間都會大排長龍,與隔離既一間酒家形成強烈對比。本身諗住BOOK枱,但原來要8位以上先可以BOOK,唯有早D拎位;不過估唔到6點4黎到已經要排隊…結果排左半個幾鐘,終於入去。店內地方唔算大,但枱與枱之間唔會話好迫,可以接受。餐牌中有唔少選擇,川菜除左有水煮野外,仲有干鍋,睇相好吸引,但由於家人唔食得辣,所以就無點川菜。韭黃炒鱔糊 ($108)媽咪中意食鱔,所以點名要試。上枱果陣連埋個爉燭爐仔,食到尾都仲熱辣辣。不過呢度既鱔切成幼條,食落無口感之餘,仲無魚味,只有強烈既胡椒味砂鍋什錦津白 ($88)呢度服務都幾好,職員主動幫我地分碗上枱。砂鍋內有海蔘、花膠、津白、豆腐、粉絲等,味道唔錯,不過由於胡椒味偏重,感覺比覺適合冬天飲咸肉松子苔條炒飯 ($70)師傅調味重左,好鹹!! 炒飯炒得好均勻,白飯粒粒分明,而且每粒都沾上海苔,食落都重海苔味上海粗炒 ($68)面條雖然彈牙,但整體令人頗為失望,一黎色水唔夠深,二黎味淡,真係食

韭黃炒鱔糊 ($108)
韭黃炒鱔糊

媽咪中意食鱔,所以點名要試。
韭黃炒鱔糊

砂鍋什錦津白 ($88)
砂鍋什錦津白

咸肉松子苔條炒飯 ($70)
咸肉松子苔條炒飯

上海粗炒 ($68)
上海粗炒

面條雖然彈牙,但整體令人頗為失望,一黎色水唔夠深,二黎味淡,真係食之無味、棄之可惜;

花膠肉碎四季豆 ($78)
花膠肉碎四季豆

估唔到$78都有幾舊花膠,而且炒得有鑊氣,呢個調味岩岩好

糟溜魚片 ($78)
糟溜魚片

魚片滑溜,但好似粟粉落太多,魚片都比一層厚厚既透明粉漿包住,食落只有紹興酒同酸味

小籠包4隻 ($36)
小籠包4隻

呢個非常唔錯,皮薄、多汁、餡足,食之前仲可以望到個包入面D湯”朗黎朗去”
小籠包4隻

酸辣湯 ($25)
酸辣湯

呢個妹妹話要試,但佢話料少,味道一般

總結,除左小籠包之外,其他都麻麻,一黎師傅調味時好時壞,二黎煮法都唔岩我地口味,所以暫時都無下次

雖然食店唔係開左好耐,但餐牌爛熔熔,唔係好敢掀...🙄
2018-06-24
45 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
父親節
砂鍋什錦津白
花膠肉碎四季豆
2018-06-19 186 瀏覽
今日幾個同事留守公司做野,中午去了呢間上海菜餐廳,去到唔使等位,地方乾淨企理,大家都叫午餐,食物好快到!擔擔麵($42)好濃嘅湯式,花生味重,有微微焦味(我唔知係呢間嘅特色,或是真係煮過火咗)幼麵微微彈牙,幾滑,灑上花生碎、芝麻、青蔥花增加香味!ok春卷(跟餐)炸得香脆,餡料有香甜蘿蔔絲,加爽脆蔬菜絲,點陳醋好味!鮮魚羹(跟餐加$5)細細碗,超級熱,有荀絲、冬菇絲、魚碎,唔會腥,鹹香好味!同事食:酸辣湯麵($42)乾蔥豆豉雞($55)陳醋小黃瓜(跟餐)上海回鍋肉($48)麻辣豬耳(跟餐)食物幾好,店員好勤快,上菜上菜都好爽!不錯的上海菜
地方乾淨企理,大家都叫午餐,食物好快到!
擔擔麵

春卷

同事食:
酸辣湯

酸辣湯麵($42)
乾蔥豆豉雞($55)
陳醋青瓜

陳醋小黃瓜(跟餐)
回鍋肉

上海回鍋肉($48)
麻辣豬耳

麻辣豬耳(跟餐)

食物幾好,店員好勤快,上菜上菜都好爽!

不錯的上海菜
2018-05-02
春卷
2018-06-14 111 瀏覽
上次食過“湘川滬”覺得好唔錯,加上我朋友又送左張50蚊既優惠券比我,所以今年提早慶祝父親節,特登帶屋企人尼食依間川菜,因為佢地個餐牌有好多選擇,有好多唔同中式傳統既菜餚,可以揀清清地,濃味既或者辣,岩晒我地一家大細,老人家同小朋友都岩食。我地個晚叫左個涼菜,鎮江餚肉,整得好好,剔透,有肥有瘦。又叫左小籠包,每籠得四粒,所以一籠係唔夠我地食,佢地個皮都整得皮薄多汁,唔會好粉同好乾,水準唔錯。叫左碟菜,清清地,味道外觀都正正常常。仲有豆穌魚片,好香既豆瓣醬,香噴噴,魚肉滑嫩多汁,我媽媽好中意食魚,依碟魚片真係佢最愛。

我地個晚叫左個涼菜,鎮江餚肉,整得好好,剔透,有肥有瘦。

叫左碟菜,清清地,味道外觀都正正常常。

2018-06-11 161 瀏覽
粉嶺中心翻新後多左好多食肆又cafe swan 又Starbucks 仲有呢間上海菜不過次次黎都好多人等位今次星期日晚 6:15黎到等左35-40分鐘先入到去不過又真係幾抵食我地一行三人叫左5樣野回鍋肉唔係好辣,都好夠味仲配薄餅包住黎食無咁咸👌小籠包好大隻的!熱辣辣好多肉汁!唔錯喎👍🏻不過塊皮厚左少少蔥油餅好味呀呢個,好香口又唔會太油皮夠酥,餡係炒過既蔥咸度岩岩好瑤柱蛋白炒飯清清地既炒飯,味度掌握得剛好唔太咸又唔太淡仲炒得好乾身👌👌是不錯的上湯蒜子浸皇帝苗都ok gei但啲菜就煮得腍得濟但味道不錯Overall 黎講係好抵食既水準同出面的餐廳差不多仲要上菜夠快菜夠熱👍🏻👍🏻服務都ok 難怪咁多人等位😂😅
粉嶺中心翻新後多左好多食肆

好大隻的!熱辣辣好多肉汁!唔錯喎👍🏻
不過塊皮厚左少少

好味呀呢個,好香口
又唔會太油
皮夠酥,餡係炒過既蔥
咸度岩岩好

瑤柱蛋白炒飯
清清地既炒飯,味度掌握得剛好
唔太咸又唔太淡

仲要上菜夠快
菜夠熱👍🏻👍🏻
服務都ok
難怪咁多人等位😂😅
40 分鐘 (堂食)
2018-06-01 87 瀏覽
同屋企人食 都頗有期望既 嗌左個擔擔面 小籠包 蒜泥白肉 炸銀絲卷 回鍋肉 其實都食得過 都叫做好食 系冇上海小館甘有味架喇 我想講 佢個擔擔面好古怪 系咪fusion嘢黎 又有花生醬味又有麻辣嘅味道 做乜姐🤨 同埋個回鍋肉,全世界都知道個回鍋肉唔會大蒜 唉 搶哂啲回鍋肉豆瓣醬既香味

2018-06-01