今日同閨蜜gathering,到咗湊湊 airside分店 打邊爐🍲 order咗一個四人套餐🥰首先我哋揀台式麻辣鍋 配 清涼椰子雞鍋😍 食材都好豐富,有四人海鮮拼盤、時蔬湊湊、烏雞肉卷、伊比利亞黑豬肉、芝士魚腐、荔枝蝦球、通粉同烏冬😋 呢個餐仲會附送飲品同甜品,食完飽到上心口😎

首先我哋揀台式麻辣鍋 配 清涼椰子雞鍋😍

呢個餐仲會附送飲品同甜品,食完飽到上心口😎

5天前 0 瀏覽
中秋節快到了,我哋今日找到一個好地方,環境寬敞舒適,亦非常適合一大班人聚會。我哋發現餐廳更推出了非常應節的中秋主題食物,都幾得意應節呢!鴛鴦鍋(酸菜白肉湯底 拼 臺式麻辣鍋) 🌸花好月圓🌙海鮮拼盤拼盤包括鮮嫩扇貝、基圍跳跳蝦、鮮活南非鮑魚、新鮮白鱔片同野味文蛤。所有海鮮都非常新鮮,我最喜歡他的新鮮南非鮑魚,因為連細佬都食得好軟熟彈牙,口感一流。至於扇貝、基圍蝦和。文蛤都很鮮味。🌟🐧企鵝賞月企鵝丸造型十分趣緻,以墨魚漿製作,彈牙爽口,味道不錯,外型可愛,很受小朋友歡迎。🌟新鮮白鱔片喜歡吃白鱔的朋友一定要必叫,白鱔肉夠新鮮彈牙,只是用清湯都已非常鮮味。🌟美國牛肩胛肉牛肩肉夠薄又夠肉味,不會太油膩,辣和不辣也味道很好。🌟爽口牛黃喉口感超級爽脆,我自己很喜歡這個質感,加上麻辣火鍋湯底更加出色。🌟油墨菜吃過肉類和海鮮,油墨菜是蔬菜類不錯的選擇,因為豐富的食物湯底完全遮蓋本身油墨菜的苦澀味,吸了鮮味湯之後很好吃。🍹雙柚愛玉茉莉(冰沙)夏天之選,酸酸甜甜又透被涼的感覺,很解渴。🍸雙柚愛玉茉香茶我比較喜歡茉香茶,因為沙冰太凍,但這個剛剛好的溫度,又有愛玉增加口感。估唔到今次身高1.2米以下之小朋友更可

鴛鴦鍋(酸菜白肉湯底 拼 臺式麻辣鍋)

🌸花好月圓🌙海鮮拼盤

🌟🐧企鵝賞月

🌟新鮮白鱔片

🌟美國牛肩胛肉
牛肩肉夠薄又夠肉味,不會太油膩,辣和不辣也味道很好。

🌟爽口牛黃喉

🌟油墨菜

🍹雙柚愛玉茉莉(冰沙)
夏天之選,酸酸甜甜又透被涼的感覺,很解渴。

🍸雙柚愛玉茉香茶

估唔到今次身高1.2米以下之小朋友更可免費享用由法國藍帶主廚研製的兒童餐,包括菠菜、日本和牛、西班牙伊比利亞豬,深海昆布柴魚高湯同活白蝦,主食可選米飯或烏冬,味道都不錯㗎。
2024-09-11
2024-09-13 0 瀏覽
再次嚟到在Airside的「湊湊。甄選」,好喜歡佢嘅環境,中秋節快到了,從門外佈置到食物款式都有中秋的元素,好應節!🍲駕鴦鍋(酸菜白肉湯底 拼台式招牌)呢度嘅湯底不用解釋,尤其係招牌麻辣鍋,職員主動替我們把鴨血豆腐無限添加!🌕花好月圓海鮮拼盤所有海鮮都好新鮮,海蝦生猛到仲郁緊,廚師細心倒將鮑魚𠝹花,好有誠意。🐧企鵝賞月有四隻用墨魚漿製企鵝仔造型丸及月球狀的飛魚籽墨魚滑,兩款食物皆鮮味!🥢新鮮白鱔片擺盤精美,白鱔片肉質彈牙,好食。🐮美國牛肩胛肉肉質鮮嫩,油脂豐富,入口即溶!🐂爽口牛黃喉呢個絕對要點,真的好爽口!🥬油墨菜我最喜歡油麥菜,美味又健康。還有這裏的台式飲品很有水準,我叫了以下兩杯:🥤雙柚愛玉茉莉(冰沙)及🥤雙柚愛玉茉香茶,大杯又抵飲!

🍲駕鴦鍋(酸菜白肉湯底 拼台式招牌)

🌕花好月圓海鮮拼盤

🐧企鵝賞月

🥢新鮮白鱔片
擺盤精美,白鱔片肉質彈牙,好食。

🐮美國牛肩胛肉
肉質鮮嫩,油脂豐富,入口即溶!

🐂爽口牛黃喉
呢個絕對要點,真的好爽口!

🥬油墨菜
我最喜歡油麥菜,美味又健康。

2024-09-13 0 瀏覽
湊湊甄選 (AIRSIDE)📍啟德協調道2號AIRSIDE 6樓L603號舖下個星期就中秋節自己都開始諗緊同屋企人去邊度食飯今日嚟咗湊湊 相信都係個好選擇鴛鴦鍋(酸菜白肉湯底 拼 台式招牌)酸菜白肉湯底鍋底有酸菜、豬肉片和旺菜,酸酸的湯底非常適合夏天,能夠引起食慾。酸菜的酸味與豬肉片的鮮甜完美結合,讓人回味無窮。台式招牌麻辣鍋入面嘅配料都係可以在任叫嘅呢度嘅鴨血當然保持返台灣嘅水準十分之QQ同埋好有麻辣味🌶花好月圓海鮮拼盤有鮑魚 基圍蝦 沙白 扇貝海鮮食得出好新鮮完美保留海鮮風味企鵝賞月擺盤超有心思 其實係墨丸配蝦滑但係就擺到好似一班企鵝賞月咁新鮮白鱔片呢份脆鱔份量一啲都唔細脆得香脆 鱔肉好肥美美國牛肩胛肉出面食好貴 呢個價錢好親民大塊得黎又油脂分布平均爽口牛黃喉好特別嘅位置 爽口脆彈油墨菜雙柚愛玉茉莉(冰沙)/ 雙柚愛玉茉香茶鍾意食湊湊既原因係因為有手搖飲品兩杯都好貼合中秋主題 打邊爐飲好解渴寶寶童樂餐👶🏻今晚帶埋BB嚟食飯原來湊湊同左專業營養師合作以無油非煎炸健康烹調有日本 A4 和牛、西班牙伊比利亞豬、海釣鱸魚片、鮮活帶子及白蝦,水耕菠菜等主食係以4 小時熬製深海昆布柴魚高湯配烏
湊湊甄選 (AIRSIDE)
📍啟德協調道2號AIRSIDE 6樓L603號舖

下個星期就中秋節
自己都開始諗緊同屋企人去邊度食飯
今日嚟咗湊湊 相信都係個好選擇

鴛鴦鍋(酸菜白肉湯底 拼 台式招牌)
酸菜白肉湯底
鍋底有酸菜、豬肉片和旺菜,

台式招牌麻辣鍋

今晚帶埋BB嚟食飯
原來湊湊同左專業營養師合作
以無油非煎炸健康烹調
有日本 A4 和牛、西班牙伊比利亞豬、
海釣鱸魚片、鮮活帶子及白蝦,水耕菠菜等
主食係以4 小時熬製深海昆布柴魚高湯配烏冬, 重有白飯
小朋友都食得好開心

2024-08-28 766 瀏覽
老公放假Lunch嚟探班,我哋揀咗台式半自助午市套餐食。點咗寶島慢煮番茄牛肉小火鍋和經典紅顏花膠雞小火鍋,兩者均展現出濃厚的風味,用兩個小火煱熱住上,牛肉肉質鮮嫩,湯頭濃郁鮮甜,正👍🏻花膠雞肉嫩滑,感覺好滋補養顏。半自助餐包括新鮮水果會不停轉款:西瓜、哈蜜瓜仲有台灣嘅芭樂。唔夠飽仲有無限添食白飯配魯肉,前菜2款小辣凍食既魚皮+雞髀菇。茶飲方面,大紅袍珍珠奶茶和冬瓜大紅袍同期望一樣咁有茶香。環境優雅,大玻璃望景色,員工服務細緻周到。套餐價格合理性價比高,食物豐富。

茶飲方面,大紅袍珍珠奶茶和冬瓜大紅袍同期望一樣咁有茶香。

2024-08-26 770 瀏覽
之前去過湊湊食晚市火鍋念念不忘,今次見到湊湊做緊個午市台式半自助套餐,好抵食,決定去湊湊食個午餐解下火鍋癮!午餐set由$78-$98,包左一個套餐,我點左個經典紅顏花膠雞小火鍋(配烏冬),除左個小火鍋,仲有個前菜、同埋個滷豆腐、鴨血。套餐已經好豐富,但唔好唔記得一定要出去夾前菜食,有好彈牙爽口的麻辣魚皮、仲有麻辣鮑魚菇片,好好食。如果怕唔夠飽,就可以出去舀滷肉飯食,任添唔嬲,而且好高質,個肉燥唔會太肥太油,個味又做得剛剛好,送飯一流。最後一定要出去拎水果,有西瓜、哈蜜瓜,好清甜呀,做飯後甜品啱哂。我朋友叫左個係寶島慢煮蕃茄牛肉小火鍋,見到好多件牛肉,都唔錯。

湊湊中午時間好多人等位,原來餐廳最近推出全新的半自助台式午市套餐,性價比很高,有自助吧,可以用二維碼點餐。即是只要點一個套餐就可以享用自助吧。自助吧有水果、涼菜,包括涼拌魚皮、雞髀菇和無限量的滷肉,滷肉飯味道不錯。老壇酸菜魚小火鍋 $88酸菜魚少辣,魚肉嫩滑,不過薑味較重,配料有芽菜、酸菜和木耳,還有鴨血豆腐和滷肉娃娃菜作配菜,份量很足。甜品是紅豆布丁。飲品可以半價配搭,小編選擇了大紅袍燕麥奶茶,不會太甜,飲下去還能咬到燕麥的口感。

老壇酸菜魚小火鍋 $88
2024-08-16 1148 瀏覽
今日係airside行街,呢到呢間湊湊好多人等位,原來有新既lunch set,性價比好高,又有自助吧,就決定入去試下自助吧有水果、涼菜有涼拌魚皮及雞髀菇,仲有任食鹵肉飯,一定夠飽佢地既小火鍋午餐配埋前菜同鴨血豆腐,夠哂份量經典紅顏花膠雞小火鍋配烏冬 雞肉係冇骨既,湯底夠濃郁,配埋烏冬食好正寶島慢煮番茄牛肉小火鍋配烏冬 蕃茄湯夠哂fresh,牛肉啖啖肉炆得好林身仲可以半價加配飲品,兩杯都各有特色冰黃金桔茶大紅袍燕麥奶茶Lunch set仲有埋紅豆布甸做甜品,夠哂滿足

佢地既小火鍋午餐配埋前菜同鴨血豆腐,夠哂份量

經典紅顏花膠雞小火鍋配烏冬
雞肉係冇骨既,湯底夠濃郁,配埋烏冬食好正

寶島慢煮番茄牛肉小火鍋配烏冬
蕃茄湯夠哂fresh,牛肉啖啖肉炆得好林身

仲可以半價加配飲品,兩杯都各有特色
冰黃金桔茶
大紅袍燕麥奶茶

Lunch set仲有埋紅豆布甸做甜品,夠哂滿足
༺ 湊湊‧甄選 ༻湊湊火鍋新出午市套餐,做會員即可享有自助吧~ 自助吧有水果、前菜及滷肉飯,滷肉飯味道不錯😚🪄︎︎◝✩ 𝙁𝙤𝙤𝙙 𝙍𝙚𝙫𝙞𝙚𝙬 ⤵➳ 老壇酸菜魚小火鍋($88)酸菜魚少辣,魚肉嫩滑!配料有芽菜酸菜和木耳~ 而且有鴨血豆腐和滷肉娃娃菜作配菜!感覺好豐富🥰➳ 高雄鮮蝦牛肉八寶黑輪麵($98)黑輪麵是烏冬,配菜豐富😆有鮮蝦、牛肉、牛丸、福袋、芝士蟹柳、芝士丸、蘿蔔和生菜~ 湯底像關東煮湯底比較清🙈➳ 經典珍珠奶茶($29)➳ 粒粒紅柚茉香茶($33)兩杯飲品都好大杯, 做會員可半價加購~ 湊湊火鍋新出午市套餐,做會員即可享有自助吧
༺ 湊湊‧甄選 ༻

🪄︎︎◝✩ 𝙁𝙤𝙤𝙙 𝙍𝙚𝙫𝙞𝙚𝙬 ⤵
➳ 老壇酸菜魚小火鍋($88)

➳ 高雄鮮蝦牛肉八寶黑輪麵($98)

➳ 經典珍珠奶茶($29)
➳ 粒粒紅柚茉香茶($33)
兩杯飲品都好大杯, 做會員可半價加購~
湊湊火鍋新出午市套餐,做會員即可享有自助吧
2024-08-08 1155 瀏覽
《湊湊》多分店眾所周知,今日來到Airside,見到6樓都有一間,心血來潮想試吓,餐廳環境舒適,職員安排我們坐窗邊位,可以用二維碼落單,原本想食火鍋,但發現原來現在有全新半自助台式午市套餐,即是叫一個套餐便可享用自助吧,可以任食滷肉飯、前菜及水果等,真係非常超值!午市套餐有多款選擇,我叫了以下兩個:🌟經典紅顏花膠雞小火鍋花膠湯底味道濃郁,雞肉嫩滑,套餐還有小食鴨血、滷豆腐、滷水蛋等,配烏冬都好好食。🌟高雄鮮蝦牛肉八寶黑輪麵材料豐富,蝦肉新鮮,湯底亦都好鮮甜。職員自動奉上甜品,原來係紅豆豆腐花,好有驚喜!大滿足!

午市套餐有多款選擇,我叫了以下兩個:
🌟經典紅顏花膠雞小火鍋

🌟高雄鮮蝦牛肉八寶黑輪麵
材料豐富,蝦肉新鮮,湯底亦都好鮮甜。

職員自動奉上甜品,原來係紅豆豆腐花,好有驚喜!大滿足!

啟德Airside台式火鍋店午市限定推出了半自助套餐🤘🏻餐廳空間廣闊,落地大玻離透視陽光,望見廣闊的啟德一帶。午市推出的半自助餐,是以台式定食為主,客人可以在自助區域任食台式肉燥飯、水果、餐前涼拌小吃,全都是任吃的!🤘🏻而午市套餐則選了以下兩款,《台北燉排骨飯》$88有小小微辣的排骨湯,以台式的方法烹製,排骨大大舊,啖啖肉,肉容易離骨,口感軟熟易咬,而且豆腐也很入味,送飯一流!《高雄鮮蝦牛肉八寶黑輪麵》$98非常豐富足料的鮮蝦牛肉八寶黑輪麵,黑輪麵即是烏冬,食材很足料,包括有鮮蝦、牛肉、貢丸、牛丸、福袋、蝦柳,湯底也很清新可口。
啟德Airside台式火鍋店午市限定推出了半自助套餐🤘🏻

餐廳空間廣闊,落地大玻離透視陽光,望見廣闊的啟德一帶。

而午市套餐則選了以下兩款,
《台北燉排骨飯》$88

《高雄鮮蝦牛肉八寶黑輪麵》$98

朋友剛知道湊湊有午市餐套就找我去食,半自助午市套餐竟$100有找?記得經openrice訂座喇!先睇餐牌飲品選擇多*如做了湊湊會員,like fB社交平台, 可以拎埋飲品半價優惠點了花膠雞小火鍋和蕃茄牛肉小火鍋。之後去自助吧拎 是日前菜:小小辣魚皮和小小辣雞脾菇、肉燥飯和 是日水果:橙肉瓜和西瓜。10分鐘左右小火鍋已到,好有效率。拎完自助吧已有東西吃。花膠雞湯較杰身,花膠都大舊,意外地還有粒小鮑魚?!蕃茄湯蕃味濃,牛肉有五舊,發現可以不叫烏冬,個人比較喜歡肉燥飯。加錢要了大紅袍珍珠奶茶和美人烏龍珍珠奶茶,果然茶味和經典的有分別,很香醇。想不到還有 迷你紅豆豆腐花 為甜品作結尾,好開心。很滿足的一餐。略嫌最入的座位較熱,頭20分鐘都在出汗。
記得經openrice訂座喇!

先睇餐牌
飲品選擇多

魚皮和雞脾菇
肉燥飯
10分鐘左右小火鍋已到,好有效率。拎完自助吧已有東西吃。
慢煮蕃茄牛肉小火鍋和紅顏花膠雞小火鍋 追加 珍珠奶茶
花膠雞湯較杰身,花膠都大舊,意外地還有粒小鮑魚?!
慢煮蕃茄牛肉小火鍋
想不到還有 迷你紅豆豆腐花 為甜品作結尾,好開心。
迷你紅豆豆腐花
很滿足的一餐。略嫌最入的座位較熱,頭20分鐘都在出汗。
1992 瀏覽
2024-08-01
魚皮和雞脾菇
肉燥飯
慢煮蕃茄牛肉小火鍋和紅顏花膠雞小火鍋 追加 珍珠奶茶
慢煮蕃茄牛肉小火鍋
迷你紅豆豆腐花
  • 慢煮蕃茄牛肉小火鍋和紅顏花膠雞小火鍋追加珍珠奶茶
之前喺尖沙咀食過呢一間,同朋友慶祝生日揀咗喺啟德新商場食。🩷由台灣過江龍開到嚟香港,啟德分店終於有食啦。鍋底方面,由於我有選擇困難症😆所以今次揀咗鴛鴦鍋底,喇沙湯底&清涼椰子雞。椰子雞湯好清香,個人十分推介喇沙湯底,有冇人鍾意去新加坡食喇沙湯,呢度呢款鍋底完全做到我喺新加坡食嘅海鮮喇沙鍋味道喎,濃頭好濃郁而且充滿喇沙香氣。冰鮮白鱔片 薄薄嘅白鱔片放落湯底淥一淥就食得,冇泥味好緊要,彈牙鮮甜👍🏻爽口牛黃喉 個人推介喇沙湯底食呢款好夾,牛黃喉都係入湯淥一淥就食得,入口勁爽彈!另外都推介呢一款90%鮮蝦肉製人氣蝦滑,蝦滑食落啖啖蝦肉,入口口感好滑咬落好爽彈!蝦肉嘅比例好多,所以食落都好鮮呀。油麥菜浸落湯度吸晒湯同埋各款海鮮嘅精華鮮甜!必食推介大家呢款澳洲西岸曼杜拉龍蝦🦞龍蝦即叫即劏,上枱嘅時候仲郁吓郁吓好生猛啊新鮮嘅龍蝦肉配上濃香喇沙湯底真係冇得輸!另外仲有自助區域有唔同款式嘅前菜同埋時令水果自選,仲有台式肉燥飯添!加分整體來講餐廳用餐環境舒適,而且闊落。所以都幾適合同一大班friend一齊聚會打邊爐。
之前喺尖沙咀食過呢一間,同朋友慶祝生日揀咗喺啟德新商場食。
🩷
由台灣過江龍開到嚟香港,啟德分店終於有食啦。

喇沙湯底&清涼椰子雞

90%鮮蝦肉製人氣蝦滑

必食推介大家呢款澳洲西岸曼杜拉龍蝦🦞
澳洲西岸曼杜拉龍蝦
龍蝦即叫即劏,上枱嘅時候仲郁吓郁吓好生猛啊
澳洲西岸曼杜拉龍蝦
新鮮嘅龍蝦肉配上濃香喇沙湯底真係冇得輸!

喇沙湯底&清涼椰子雞
90%鮮蝦肉製人氣蝦滑
  • 喇沙湯底
2024-07-12 572 瀏覽
第n次到访,家人聚餐好去处菠萝冰沙解腻免费的鸭血吃个够海鲜很新鲜且分量大小食多样化老人小孩都很巴适贴心的服务态度从小菜到最后的甜品保证你走着进门扶着墙出门哈哈哈
2024-07-12
2024-06-25 601 瀏覽
花膠雞湯非常濃郁,好飲,食材新鮮,調味都好好,好多醬料選擇,仲有西瓜同哈密瓜,芋泥波波都好好食。台式飲品好多選擇,茶底同奶都好香,飲得出唔係cheap cheap茶粉沖出來的麻辣鴨血豆腐湯底的鴨血同豆腐任添,呢個好抵食,同埋好滑好嫩,都好好味overall very good and nice dining experience, highly recommend for people who want to try out Taiwanese hot pot.
2024-06-25
紀念日