2024-01-16 374 瀏覽
天氣冷,突然想買碗熱糖水暖一下胃點了份番薯糖水+三色芋圓番薯還挺好吃,分量還挺足感覺芋圓還是配椰奶好吃點沒想到這家店有好多種選擇還可以自選配任何配料👍🏻下次嘗嘗其他口味糖水😋
天氣冷,突然想買碗熱糖水暖一下胃
點了份番薯糖水+三色芋圓

番薯還挺好吃,分量還挺足
感覺芋圓還是配椰奶好吃點

沒想到這家店有好多種選擇
還可以自選配任何配料👍🏻
下次嘗嘗其他口味糖水😋
外賣自取
2024-01-07 204 瀏覽
入去等左10幾分鐘滿懷期望,點了個芝麻豆腐花,合桃糊,黑珍珠馬蹄露,彩虹明珠,四個都係唔太好食,啲芝麻糊起哂漿,但一啲芝麻味都無,合桃露又係,另外個兩個都試左兩嗒得個甜字,真係覺得唔太好食無咩特別,食到碗野剩一半都未夠,就不斷有待應行埋黎問你碗野係咪食完,5分鐘唔夠行左過黎兩次問,叫你食快啲趕你走,忙無服務都都唔怪你,食到一半都未有就趕客走,令我唔會再返聽頭,只可講依間野好伏!依間野名大過於實,可能個頭選擇不多
2023-07-04 796 瀏覽
喺觀塘同朋友食完飯,  意猶未盡當然係時候搵下有咩糖水食下啦. 咁就上openrice 搵下啦.  搵到間港記糖水. 好近裕民坊附近. 去到坐爆曬 滿坐, 好似好正咁. 只好門口等下啦. 順便睇下有咩食啦.門口成幅牆貼左所有糖水,  一睇就頭都暈. D 選擇多到成百款. 我呢D 三心兩意, 有選擇困難症嘅就大鑊. 左睇下右睇下, 老闆叫有位喇, 可以入坐, 我都未揀到食咩. 坐低左再糾結一番, 終於揀到. 朋友叫左彩虹明珠 - 鮮雜果, 大西米, 涼粉, 鮮芒果汁. 我就叫左芒果清涼爽 -  芒果, 水晶涼粉, 爆珠, 大西米, Q果 , 忌廉奶.  D 水果好新鮮. 超正有爆珠. 以前讀書成日食呢種糖水.  宜家真係唔係區區有呢類糖水店. 好好食. 以後去觀塘食完飯一定會再黎 ! 老闆娘又好有禮貌. 讚 !
去到坐爆曬 滿坐, 好似好正咁. 只好門口等下啦.
我呢D 三心兩意, 有選擇困難症嘅就大鑊.
坐低左再糾結一番, 終於揀到.

2023-07-03
2023-04-12 567 瀏覽
食完宵夜,梗係要用甜品來做結尾啦🥰見到隔離有間懷舊港式糖水舖 咁就當然要入去試一試咩料啦見個天仲熱熱地,咁梗係要食啲凍嘢❄️本人就係呢個豆腐花嘅愛好者 所以見到呢個芋圓豆腐花加雪糕🍦 即刻忍唔住嗌咗黎試 佢豆腐花嘅豆味一般 冇加任何糖水糖漿 淨係用雪糕本身嘅調味同芋圓天然嘅甜味去襯托 令到成個甜品唔會太甜 而且佢雪糕係用經典嘅朱古力碎片雪糕 唔係哈X大師嗰啲 令到成件事更加貼地 更加有香港風味☺️至於我朋友嗌呢個涼粉豆腐花 份量都十足 而且見佢啲涼粉都大大粒好似幾好食咁😋🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘地理 7/10環境 7/10味道 7.5/10服務 7/10🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘
食完宵夜,梗係要用甜品來做結尾啦🥰
見到隔離有間懷舊港式糖水舖 咁就當然要入去試一試咩料啦

見個天仲熱熱地,咁梗係要食啲凍嘢❄️

🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘
地理 7/10
環境 7/10
味道 7.5/10
服務 7/10
🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘🥘
2023-03-24
$40 (宵夜)
2023-01-13 587 瀏覽
以前中學喺附近 成日放學都會同啲同學一齊過嚟食甜品😚不過畢咗業之後就好少機會食😔今日難得同班中學同學舊地重遊😝一定係過嚟食港記!推薦🌞夏日之戀夏日之戀算係港記嘅招牌😍有雜果、煙靭大西米、兩球雪糕撈芒果汁同花椰奶👍🏼乜都有齊哂😋食完超滿足雪糕西米露友人揀左曲奇雪糕 味道冇乜驚喜😉芒果清涼爽呢碟賣相好colourful🤣而且非常足料😚有芒果、大小西米、水晶涼粉、爆珠😝食落味道都係冇乜驚喜😛不過賣相好靚芒果芋圓仙草非常大碟!料超級豐富😚分別有芒果、仙草、紅豆、芋圓😋食落冇乜驚喜不過勝在份量夠多👍🏼整體嚟緊有好多款式嘅糖水👍🏼而且價錢比較親民份量非常滿足🤤

推薦🌞夏日之戀

雪糕西米露

友人揀左曲奇雪糕 味道冇乜驚喜😉

芒果清涼爽

芒果芋圓仙草

整體嚟緊有好多款式嘅糖水👍🏼而且價錢比較親民份量非常滿足🤤
2022-11-17 432 瀏覽
𝕀𝔾: 𝕙𝕜𝕡𝕝𝕒𝕪𝕝𝕚𝕤𝕥📍港記糖水 雜果刨冰可自由選擇紅豆底定西米露底 🙈CP值高一大碗都只係35蚊!有奇異果、西瓜、蜜瓜、椰果、係底,而刨冰面更係滿滿一大碗,相反佢既芒果士多啤梨醬更是滿滿加足🤤十分足份量🤭
𝕀𝔾: 𝕙𝕜𝕡𝕝𝕒𝕪𝕝𝕚𝕤𝕥
📍港記糖水

2022-10-29 360 瀏覽
夜媽媽緊係食個港記糖水,呢間已經同屋企人食咗數十次,食極都唔厭😅今晚食完晚飯見黎到附近就忍唔住又入去食返碗糖水先。上餐時間都真係好快,唔洗5分鐘已經有,我自己基本上每次都係叫五寶湯丸,佢分別有芝麻,奶黃,紫米,綠茶,花生,以前嘅薑汁好夠味好辣,不過今日就差少少🤏而我屋企人就叫咗紫米榴連西米露,味道都幾好,特別係一搞完之後嘅榴連味勁重,食到成個口都係呢陣味😂啲紫米味都好重,食完之後仲想整多一碗,不過算了,留返下次再嚟啦。
宵夜
2022-10-22 332 瀏覽
今日觀塘食完晚餐就去康寧道食個糖水。😛鮮雜果刨冰$37我就唔太喜歡食綿花冰,因為無咩咬口,刨冰就簡單黎講就係碎冰,食落有d咬口,咬落沙沙聲。呢度可以落d果汁係面,我就要求咩汁都加食去。上枱個陣見到無生果仲以為落錯單,原來全部都係晒底,用d冰蓋住左。😅味道ok,但d冰就融得太快,所以d冰水會浸住d生果。建議生果可以放面,美觀且好食d。😘紅豆粒爆珠芋圓仙草$36呢個可以係話集合糖份同澱粉質嘅混合物,食得糖水就唔好嫌肥!鍾意d爆珠,芒果味😛😛😛
今日觀塘食完晚餐就去康寧道食個糖水。😛
鮮雜果刨冰

鮮雜果刨冰$37

紅豆粒爆珠芋圓仙草

紅豆粒爆珠芋圓仙草$36
2022-10-20
宵夜
鮮雜果刨冰
同朋友喺觀塘食完飯去咗食糖水~~港記相信係觀塘友由細食到大~~通常都係食啲傳統甜品✔️芒果綿綿雪花冰 $34食落個味道係雀巢芒果雪糕 上面有朱古力醬同棉花糖粒🤣🤣🤣但啲棉花糖粒好硬😂✔️薑汁三寶湯圓 $26芝麻花生奶黃~大大粒薑汁底薑味濃甜味適中👍🏻👍🏻花生味同芝麻味最好食 奶皇味唔係好濃郁✔️鮮雜果芋圓仙草 $39見到好大碟 生果同芋圓都好料🤔仙草食落去都幾解渴 夏天食好適合✔️榴槤富士山(+芋圓) $45+6幾好味喎榴槤肉加椰汁加西米好食榴槤肉都好香同埋有肉質 份量都ok~雖然呢間唔係話啲甜品好好食,但係有時都唔係為咗食,而係為左同朋友揾個地方坐底傾下計~ 由中學食到宜家,係一個充滿回憶既地方😊😊
同朋友喺觀塘食完飯去咗食糖水~~
港記相信係觀塘友由細食到大~~

通常都係食啲傳統甜品

仙草食落去都幾解渴 夏天食好適合

✔️榴槤富士山(+芋圓) $45+6

幾好味喎
榴槤肉加椰汁加西米好食
榴槤肉都好香同埋有肉質 份量都ok~

港記糖水 🕳店如其名 主打港式糖水 當中不乏常見的西米露 綿綿冰 還有第一次見嘅流星和水晶涼粉😯 友人說它的芒果西米露不錯 芒果夠甜😆————————————————————————🐕 椰汁紫米露 ($22)🐕(加$10要了綠茶和紫米奶皇湯圓各一顆)⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯以奶皇作餡的湯圓並不常見嚐鮮的我各口味叫了一顆咬開一半 耀眼的奶黃披露頭目它較像冇乜油分且固態的吉士醬 🤨而非月餅那種沙沙的流沙奶黃不知是否被紫米露搶了風頭感覺奶黃味淡 未及傳統的花生芝麻惹味😣如是咸香的流沙奶黃 應該更為合適除了內餡 湯圓也換上了新衣綠茶清幽甘香 紫米顆層次分明外皮比起煙韌 更偏向軟糯黏身第二主角紫米露則正正常常稍微溝多咗少少水 但可接受如多啲椰汁會更香————————————————————————🐕朱古力奇趣脆冰 ($34)🐕⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯外貌不揚 但絕對有驚喜✨✨吃下去先有綿綿冰薄如履冰的口感🍧再於口腔化成雪糕的質地🍨朱古力非常濃郁 帶點苦甜苦甜像是吃了生朱古力的感覺 愛朱古力的人不妨一試🍫😋但絕不是尋清爽者之首選——————————————————
港記糖水 🕳

🐕 椰汁紫米露 ($22)🐕
(加$10要了綠茶和紫米奶皇湯圓各一顆)
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

綠茶奶皇湯圓
朱古力奇趣脆冰
朱古力奇趣脆冰
2022-08-08 190 瀏覽
剛剛外賣APP叫了一碗芝麻綠豆沙和一碗紅豆綠豆沙,原本話10-20分鐘到,結果等左半小時後才到。到了發現其中一碗送錯左,由紅豆綠豆沙整錯左芝麻紅豆沙,打電話去舖頭問,個店長仲大大聲話係呀,咁想掂?要掂?!整錯糖水一句道歉都冇,仲問我想點,要點丫。。。我方便就自己去買啦!貴又貴過人!今時今日咁嘅服務態度點得架?香港有你哋咁嘅店員真係。。。!唔想做就唔好做啦!買糖水用外賣APP 費用已經加了價,刺激經濟,送錯左仲要受氣😤😤😤😤😤
糖水
外賣送餐
2022-07-26 196 瀏覽
剛剛趁其接近收工時,買咗三碗甜品,楊枝金露,芒果西米露,布甸加芒果……水準係我預料之上,頗有水準,在觀塘一間小店實在好難得,我都甚少讚賞甜品店,比較其他所謂名牌或有朵之甜品店更有水準,穩打穩紮,價錢合理。楊枝金露,有香味,西米爽有咬口,香滑 甜味適中芒果西米露,香滑,西米爽,芒果足料布甸加芒果,够香滑,芒果配料足最重要三碗甜品都够凍,炎熱天氣下入口感覺良好,清爽做到最基本美食哲學熱食嘅食物要够熱,凍食嘅食物要够凍服務良好,臨接近收工仲禮貌話做埋我呢張單之收工。真心讚,希望能夠繼續保持
楊枝金露,有香味,西米爽有咬口,香滑 甜味適中
芒果西米露,香滑,西米爽,芒果足料
布甸加芒果,够香滑,芒果配料足

最重要三碗甜品都够凍,炎熱天氣下入口感覺良好,清爽

做到最基本美食哲學

熱食嘅食物要够熱,凍食嘅食物要够凍
服務良好,臨接近收工仲禮貌話做埋我呢張單之收工。
真心讚,希望能夠繼續保持
外賣自取
  • 布甸加芒果
  • 芒果西米露
  • 楊枝金露
大熱天時最啱就係食糖水🥵今次就試咗呢間港記糖水。因為我到嘅時候門口排咗好多人,所以我決定買返屋企食! 咁熱就最啱食夏日之戀🌬聽名都知消暑一流啦!睇圖發現佢有2球雪糕再配搭多種水果,有奇異果、西瓜、芒果等等。但本人係一個不折不扣嘅芒果控,所以我就膽粗粗問老闆娘可唔可以將水果轉哂做芒果!好好人嘅佢一口就答應咗🤤 講返味道~啖啖芒果肉配上雪糕真係人間享受🤤芒果低完全唔會水,加上大西米啖啖有咬口,食到我停唔到!!!
2022-04-24 304 瀏覽
從未試過食啲咁難食既糖水!!!喺外賣APP叫外賣,滿心歡喜有糖水食,點知難食到痴線!芒果除左外形似芒果之外,無樣野似!一啲芒果味都無!係完全無芒果味!!所謂既椰果簡直係水啫喱!無口感!無味!我究竟食左啲乜???海底椰涼粉得2塊海底椰!認真咩?無哂貨咪講囉!唔好hea我淨係俾2塊我,之後俾啲唔知乜野黎既啡色物體我!就算之前食過唔好食既糖水,都唔係唔好味到好似呢間叫做難食!!!絕對無下次!!!
從未試過食啲咁難食既糖水!!!

喺外賣APP叫外賣,滿心歡喜有糖水食,點知難食到痴線!

所謂既椰果簡直係水啫喱!無口感!無味!我究竟食左啲乜???

2022-04-23
外賣送餐
2021-10-31 447 瀏覽
突然想食糖水 就拉埋班同事一齊落水 雖然我好鍾意食多花款嘅甜品 但今日突然想簡簡單單 飲下薑汁糖水 食吓湯圓😍😍呢間主打湯圓係自家手工制 一收到外賣時見到每粒湯圓 圖圓轆轆 白白淨淨 心情即刻靚晒💁🏻‍♀️ 一打開蓋 薑味撲面而來 先試左一啖薑湯先 姜嘅味道很溫和 湯水唔會太甜 同薑味配合得唔錯 到正題啦 先咬一半湯圓 睇吓質素如何🙆🏻‍♀️感覺上粉團嘅比例較多 芝麻餡雖然有流沙同埋芝麻味濃 只係外層嘅粉團過厚 顯得芝麻餡比例不足 不過粉團都算好食 咬落有嚼勁 好味過急凍湯圓好多👍🏻👍🏻

2021-10-21
25 分鐘 (外賣送餐)