2021-04-01 118 瀏覽
去人哋屋企開餐想斬料,竟然搵到高質燒味,超有驚喜!買完上車勁老尷,因為袋燒味勁香,成架車都係嗰陣味,我諗大家聞到都打曬鼓😂😂😂😂最最最開心係啲叉燒,買咗一斤,可以全部半肥瘦,係舊舊都咁靚仔!香味味道同口感一律冇嘢好講。熱烈推薦屋企加餸過嚟斬斤叉燒番去,包你食過番噚味🔥🔥🔥🔥燒鵝叫咗一隻,斬出嚟有四大盒咁多,最後當然食唔曬,仲留番一大盒第二日炒嚟食超正👍🏻鵝建議點咗醬先食👊🏻
去人哋屋企開餐想斬料,竟然搵到高質燒味,超有驚喜!

2021-03-31
5 分鐘 (外賣自取)
叉燒
門口沒有一件件掛在窗邊的燒味、亦沒有看似行走江湖數十年的燒味師傅站在門口,這間《港猿燒味》打正「慢煮」旗號,走著與傳統截然不同的路線,卻炮製出別具風味兼出色的港式燒味!四寶飯 $60慢煮叉燒、燒鵝、咸蛋根據店主早前在其他Media的訪問,他們是利用慢煮方法,令叉燒外層有脆口的香焦效果、同時保持到肉質的水份及軟腍質感。的確,看似奇貌不揚、沒有半點肥膏的叉燒,意外地鮮嫩兼帶點juicy,表層帶點蜜糖焦香味,是本人食到少數高水準的叉燒。雙拼飯 (燒鵝 + 燒腩仔) - $49另一位主角燒鵝肉及脂肪可說是完美比例,帶著濃濃煙燻焦香,而且肉質香嫩可口,送飯一流。備受讚譽的燒腩仔真的名不虛傳,肉質脂肪分明又爽口,而且最最最重要的外皮真的超!脆!口!稱之為完美燒腩仔絕不為過!價錢雖說比街外傳統燒味店貴,但整體味道質素都絕對值得此價錢來品嚐。

四寶飯 $60
慢煮叉燒、燒鵝、咸蛋

雙拼飯 (燒鵝 + 燒腩仔) - $49

2021-02-16
2021-02-16 253 瀏覽
同朋友踩單車經過,見到門面好吸引前面有個客發騷蘇話等得耐🤔聽到店員客氣咁講話叉燒賣晒聽到幾失望轉頭再去問,店員講叉燒岩岩出爐即叫個叉燒燒肉飯外賣叉燒外脆內軟,多肉汁,表面有蜜糖香甜仲有焦香味,好出色,好耐冇食過d 咁正既叉燒燒腩仔一樣出色表皮香脆,多肉汁相當出色既叉燒,下次踩單車黎再食🥰
同朋友踩單車經過,見到門面好吸引
前面有個客發騷蘇話等得耐🤔
聽到店員客氣咁講話叉燒賣晒
聽到幾失望

轉頭再去問,店員講叉燒岩岩出爐
即叫個叉燒燒肉飯外賣

燒腩仔一樣出色表皮香脆,多肉汁

相當出色既叉燒,下次踩單車黎再食🥰
叉燒燒肉飯
叉燒燒肉飯
2020-12-14 753 瀏覽
聽聞呢間燒味店主打慢煮,有別於傳統嘅明爐燒味,今次一於黎試下佢喇🤤。叉燒燒腩飯 $49望落去已經相當吸引,睇落叉燒肥瘦適中,食落去非常淋身仲有肉汁💦,而且食得出表面除咗有蜜糖🍯,仲有一粒粒嘅糖粒,帶焦糖嘅香味。至於燒腩仔方面都相當出色,唔似一啲燒味店咁只有鹹味,肥豬肉🐷嘅部份唔會太多,只會出現喺肉同肉之間。而重點係個皮非常香脆!雖然食落係室溫,但保持到乾爽既脆皮😋。主角燒味相當有驚喜,但飯同豉油就尚嫌失色。飯粒🍚水份好多,有啲啲爛既口感;豉油就好似睇落咁淡色咁淡口,得好少好少咸味外就無其他香味,所以做左大晒鬼食剩飯😣。整體黎講,都算係幾好食值得大家一試,下次想試下其他燒味,希望啲飯都會有進步喇💪🏻!

叉燒燒腩飯 $49

2020-12-06 418 瀏覽
與男友係到諗去邊之際忽發奇想前往聯和墟一趟行行下就發現呢間標榜慢煮ge餐廳😍慢煮wor!!!平時慢煮係西餐廳就試得多無諗過港式燒味都可以慢煮所以諗都冇諗就入去試點了個單拼叉燒飯及雙拼燒肉燒鵝飯沒等多久, 食物就來了🍽叉燒飯叉燒不是半肥瘦那種也不帶半點肥膏卻沒有一般瘦叉燒那種「鞋」身的感覺而是挺腍身的這大概就係慢煮讓食物保存水份及保持軟腍的功力吧, 不錯不錯👍😋🍽燒肉燒鵝飯燒肉, 皮脆且薄, 肉同樣腍身肉同埋脂肪嘅比例啱啱好🤤好食😋而燒鵝則帶點煙熏焦香肉嫩不攝牙聯和墟有許多餐廳之前試過另一間裝修精美的西餐而呢間慢煮燒味也絕對值得一試!
與男友係到諗去邊之際
忽發奇想前往聯和墟一趟
行行下就發現呢間標榜慢煮ge餐廳😍
慢煮wor!!!平時慢煮係西餐廳就試得多
無諗過港式燒味都可以慢煮
所以諗都冇諗就入去試

點了個單拼叉燒飯及雙拼燒肉燒鵝飯

沒等多久, 食物就來了
🍽叉燒飯
叉燒不是半肥瘦那種
也不帶半點肥膏
卻沒有一般瘦叉燒那種「鞋」身的感覺
而是挺腍身的

🍽燒肉燒鵝飯
燒肉, 皮脆且薄, 肉同樣腍身
肉同埋脂肪嘅比例啱啱好🤤
好食😋
而燒鵝則帶點煙熏焦香
肉嫩不攝牙

聯和墟有許多餐廳
之前試過另一間裝修精美的西餐
而呢間慢煮燒味也絕對值得一試!
2020-09-27 763 瀏覽
聯和墟又一名店係電視台睇到有一集講叉燒飯,見主持人盛讚碗叉燒煮得非常有心,用慢煮既方法,所以肉唔會老,外皮都有燒焦既效果.,而且價錢重要唔貴.到節目完左,就見到討論區既人講先知,原來係講緊港猿.港猿店內寬闊,門口附近重放左燒味既裝飾.因為疫情關係,店鋪做緊外賣優惠,買左半斤叉燒同半斤燒腩仔.番到屋企煲個飯就食得啦燒腩仔皮脆,肉同脂肪分明,隔左陣都重好脆口.叉燒就冇電視機節目果時咁顏色豔麗,不過的確外表有焦糖化既效果,而肉唔會老.
聯和墟又一名店

到節目完左,就見到討論區既人講先知,原來係講緊港猿.
港猿店內寬闊,門口附近重放左燒味既裝飾.
因為疫情關係,店鋪做緊外賣優惠,買左半斤叉燒同半斤燒腩仔.

番到屋企煲個飯就食得啦

燒腩仔皮脆,肉同脂肪分明,隔左陣都重好脆口.
2020-07-28 882 瀏覽
因為政府既禁堂食政策😌 今日係最後一日享受堂食既午餐 所以返工前走去食呢間燒味餐廳 佢主打慢煮燒味😛 我叫左個叉燒燒腩仔飯 😋 一見到個飯就覺得好足料 而且有好多舊好飽肚 加上佢有少少菜 減少油膩感👍🏻 本人極推燒腩仔😋😋 皮脆肉嫩 勁正🤤
雙拼飯
雙拼飯
2020-07-04 881 瀏覽
一樂大埔店摺埋之後,新界東已經無咩燒味店可以引到我去食 (我住新界西),咁聽到話聯和墟有新野,即試。今日買左 鵝髀雞髀飯,叉燒例牌。先講個鵝,食鵝注重肉質多過脆皮,呢道既鵝肉肥瘦十分適中,有好濃既煙薰味 (佢主打煙薰),咬落去夠鬆軟,皮因為我外賣番屋企食,唔脆就預左,而個皮又燒到鬼咁靚,掂。如果一樂有 10 分,港猿我比 9 分。叉燒略為鹹左少少 (我食得偏淡),燶邊好香口,肉偏瘦,肉質就略為唔夠淋,咬到尾有少少柴,如果新桂香係 10 分既話,齒留香、天天會係 9 分,港猿我比 7.5 分。切雞有驚起,咬落好軟滑,我係甚少係燒味店叫雞既,想食雞我會去隔離街食海南雞飯,但呢道既雞,比坊間大部份燒味店掂。白飯算 ok, 煮得淋左少少 (亦可能係汁多左 d)。價錢無咩可批評,真係好抵食。餐具用左環保 d 既紙盒,like。聽聞燒腩係佢拿手,一定會再嚟食。

今日買左 鵝髀雞髀飯,叉燒例牌。

白飯算 ok, 煮得淋左少少 (亦可能係汁多左 d)。

聽聞燒腩係佢拿手,一定會再嚟食。
2020-07-03
5 分鐘 (外賣自取)
  • 燒鵝
2020-06-10 712 瀏覽
估唔到燒味都有黃店!!仲要係慢煮燒味😍 「不愛Fine Dine~ 只❤️燒味」一點左右去到唔洗等位就入得 但食完走果時就開始多人了😂 見佢都有做埋斬料/網上外賣平台外賣燒腩仔係我最想去試的燒味🥰 所以兩盒飯都要燒腩仔。燒腩仔要整得好食好難,印象中好食嘅燒腩仔唔多,要做到外皮即使放耐咗都要夠脆,肉質嫩口唔柴更加唔容易!港猿既燒腩仔正正就做到呢兩點,所以已經納入咗我心目中燒腩仔頭幾位🤤 店舖除咗提供基本燒腩仔芥末醬外,加$1仲可以有蜜糖芥末醬(雖然今次冇試到,但相信都會有另一種風味😋)切雞中上,雖然雞肉淋又嫩口,但係當日仲見到雞骨有血色☹️扣咗分 而蔥油就不過不失,係一般舖頭食到嘅蔥油慢煮叉燒反而有驚喜,食落有一陣特別嘅烤肉味,叉燒唔會太肥,某幾舊有脂肪的又淋又有咬口,有幾舊睇落好柴好乾,但食落又唔會乾身🥰 雖然冇平時響街食嘅叉燒咁多汁兩盒飯份量都真係好多,畢竟近$50嘅燒味雙拼飯對普羅大眾黎講係有d貴,但賣點係慢煮燒味,我又覺得呢個價係值得比😄
估唔到燒味都有黃店!!仲要係慢煮燒味😍
「不愛Fine Dine~ 只❤️燒味」

慢煮切雞拼慢煮燒腩仔飯
慢煮叉燒拼慢煮燒腩仔飯
2020-06-02
慢煮切雞拼慢煮燒腩仔飯
慢煮叉燒拼慢煮燒腩仔飯
  • 慢煮燒腩仔
  • 慢煮叉燒
2020-06-04 440 瀏覽
今日叫外賣, 今日叫左一斤X燒, 同埋一個燒肉飯.X燒呢, 我見到咁細盒,同例牌一樣盒. 拎上手磅下., 比一斤多左10%以上 ]打開先見原來成個盒塞到密晒.燒肉飯第一次食, 脆皮, 上水有間7層燒肉, 不過老實講無呢間咁好食,. 因為7層果間食親都凍的, X你凍左邊好食.今次食左200 , 相信唔用外賣APP叫可能140 左右搞店, 如果住附近自己去買, 真係無得輸.啦好肯定街市咁買呢就肯定110蚊搞店, 不過貴30蚊, 食好幾倍, 抵唔抵見仁見智, D豬肉質地好明顯好好多.
今日叫外賣, 今日叫左一斤X燒, 同埋一個燒肉飯.

X燒呢, 我見到咁細盒,同例牌一樣盒.
 拎上手磅下., 比一斤多左10%以上 ]

打開先見原來成個盒塞到密晒.

因為7層果間食親都凍的, X你凍左邊好食.

D豬肉質地好明顯好好多.
2020-06-04
外賣送餐
  • 燒肉
2020-05-26 351 瀏覽
夜晚經過,order佐燒腩仔同切雞外賣返屋企試😋😋試完第一次後都繼續有幫襯,因為真係好好味啊😍😍職員既態度又好好😼😼👍首先係燒腩仔,買佐返去後隔佐陣時間先開飯,雖然已經凍佐,但佢個皮依然係脆的好似薯片咁唔會冧佐😳😳入口脆脆既口感加埋少少肥肉令到口感很豐富😋好香👍切雞好滑,中間有啫喱唔使加醬都好好味😼不過,佢有個蜜糖芥末醬,都幾襯,唔係得傳統的蔥油醬😽得閒經過要入去懲罰下!!

2020-04-22
10 分鐘 (外賣自取)
  • 燒腩仔
2020-05-17 214 瀏覽
SORRY 唔記得影相.我叫左個雙併的。講下有咩加分位。1。紙盒,加分。2。乾淨,加分。3。份量大,加分。4。味道,認真真心勁好食。5。包裝紙袋勁靚。加分。6。調味料獨立包裝裝比你,勁有心。你好難想像新界食到個中環區包裝的食物,更重要係D野真係好食。無錯同普通燒味當比係貴15蚊左右的,不過人地包裝貴好多,仲有野飲係罐裝可樂,唔係普通平價大陸凍寧茶紙包。貴15蚊,不過食物質素又好食好多,認真,我好少打食評,但呢間野真心好食。
SORRY 唔記得影相.

我叫左個雙併的。
講下有咩加分位。

1。紙盒,加分。
2。乾淨,加分。
3。份量大,加分。
4。味道,認真真心勁好食。
5。包裝紙袋勁靚。加分。
6。調味料獨立包裝裝比你,勁有心。

2020-05-17
外賣送餐
  • 雙併飯
2020-04-25 503 瀏覽
呢個抗疫時期,屋企有大有細, 最岩就係買外賣.外賣首選一定係燒味飯 快! 靚! 正!呢間新開無耐既燒味舖, 連個名都充滿港式味道.經友人推介, 今日終於有機會試下. 雙拼飯我差唔多隔個禮拜都會食. 食過咁多間都食唔出有咩大分別,  所以普遍都會揀間最平既黎食. 但今日呢間港猿絕對可以為燒味平反!我Order叫左兩個雙拼飯1.  雙拼 (叉燒+燒腩仔)叉燒肉嫩有肉汁. 唔鞋. 最重要係個燒腩仔!我諗係佢間舖既靈魂都不為過. 個皮仲脆過薯片!我仲要特登過去外賣. 返屋企都要半個鐘.但返到屋企都仲咁脆. 可想而知堂食應該會好感動  2. 雙拼(叉燒+燒鵝)呢個飯又係好有驚喜. 我地去到叫店員推介下.佢好親切咁推介個燒鵝. 原來個燒鵝係用荔枝柴煙燻.我本身好鍾意食燒鵝. 但真係唔係間間燒鵝都好食. 有D食落好肥. 有D又好鞋. 但試左呢間. 真係好好食 ! 皮脆肉滑. 仲真係有陣煙燻味. 樓下雙拼$25, 係求其食餐飽飯.港猿雙拼$49, 係求真正既港式燒味質素. 講真! 就咁睇相. 我都睇唔到同平時D燒味有咩分別.所以食物一定要放落口先知係珍饈定係豬兜個燒腩仔我一定會黎翻兜 ! 真係超好食
呢個抗疫時期,屋企有大有細, 最岩就係買外賣.
外賣首選一定係燒味飯 快! 靚! 正!
呢間新開無耐既燒味舖, 連個名[港猿]都充滿港式味道.
經友人推介, 今日終於有機會試下.

但今日呢間港猿絕對可以為燒味平反!

我Order叫左兩個雙拼飯
1.  雙拼 (叉燒+燒腩仔)
[雙拼飯]叉燒 加 燒腩仔
叉燒肉嫩有肉汁. 唔鞋.
我仲要特登過去外賣. 返屋企都要半個鐘.
但返到屋企都仲咁脆. 可想而知堂食應該會好感動

2. 雙拼(叉燒+燒鵝)
[雙拼飯]叉燒 加 燒鵝
呢個飯又係好有驚喜. 我地去到叫店員推介下.
佢好親切咁推介個燒鵝. 原來個燒鵝係用荔枝柴煙燻.

樓下雙拼$25, 係求其食餐飽飯.
港猿雙拼$49, 係求真正既港式燒味質素.

講真! 就咁睇相. 我都睇唔到同平時D燒味有咩分別.
所以食物一定要放落口先知係珍饈
定係豬兜

個燒腩仔我一定會黎翻兜 ! 真係超好食 !

P.S 佢地連外賣個袋都有設計. 利害!
2020-04-25
外賣自取
[雙拼飯]叉燒 加 燒腩仔
[雙拼飯]叉燒 加 燒鵝
  • 脆皮燒腩仔
2020-04-02 451 瀏覽
This is not your typical Siu Mei restaurant. It prides itself on its slow roast cooking methods to deliver a more succulent and juicy finish.EnvironmentA new restaurant in this area. It’s newly refurbished with a clean and fresh layout. Can sit around 20 to 30 customers, mostly on high chairs and tables.ServiceFriendly enough staff and very helpful. As I had ordered for take-away, I didn’t thoroughly experience the service. However, from what I picked up, after paying, you will collect a number

Environment

Friendly enough staff and very helpful. As I had ordered for take-away, I didn’t thoroughly experience the service. However, from what I picked up, after paying, you will collect a number tag and the server will give you your food at your seat.

Food

The usual selection of roast meat you would expect from any other Siu Mei restaurant (Chicken, Char Siu, Goose and Roast Pork Belly but no Duck)

I ordered the chicken and char siu rice. The rice was fresh but not top quality. The veg on the side was also fresh and not they cold leftover type that is usually served in other places. The chicken was very average (flavour was not very strong) and the roast pork was slightly on the dry side and its sauce was quite salty.

Very average restaurant and will probably not visit again.

2020-04-01 334 瀏覽
今日咁啱去到聯和墟食嘢其實都好耐冇嚟聯和墟啦!見到有間新開嘅餐廳就試下入去食下啦!原本以為快餐店嚟嘅 原來裏面係賣燒味裝修有別於一般傳統燒味店,新穎係令我幾想去試下嘅! 經過店員友善推介王牌燒腩仔,親切嘅語氣令我感覺佢哋應該都係做開街方嘅生意,可惜我唔係對燒肉太有興趣,不過就想試下其他決定+$10試多款(三拼)黎到有少少西式感覺嘅擺盤都幾合後生仔嘅口味!睇得出佢哋自家嘅品牌落足心思!3款裏面最鍾意都係個白切雞,肥尾又滑嫩,其次慢煮叉燒偏瘦都係我自己鍾意食嘅口感想食燒味但係又怕肥嘅人可以考慮一下唔知係咪有燒鵝喺飯嘅上面令啲飯十分好味有油香!店內仲有紙包飲品提供,下次都會再嚟幫襯!ps 印像中都好少好燒味店係黃色陣營, 呢間一定要撐下!
今日咁啱去到聯和墟食嘢

其實都好耐冇嚟聯和墟啦!
見到有間新開嘅餐廳就試下入去食下啦!
原本以為快餐店嚟嘅 原來裏面係賣燒味
裝修有別於一般傳統燒味店,

新穎係令我幾想去試下嘅!

經過店員友善推介王牌燒腩仔,
親切嘅語氣令我感覺
佢哋應該都係做開街方嘅生意,
可惜我唔係對燒肉太有興趣,不過就想試下其他
決定+$10試多款(三拼)

黎到有少少西式感覺嘅擺盤都幾合後生仔嘅口味!
睇得出佢哋自家嘅品牌落足心思!

3款裏面最鍾意都係個白切雞
,肥尾又滑嫩,
其次慢煮叉燒
偏瘦都係我自己鍾意食嘅口感
想食燒味但係又怕肥嘅人可以考慮一下

唔知係咪有燒鵝喺飯
嘅上面令啲飯十分好味有油香!

店內仲有紙包飲品提供,下次都會再嚟幫襯!

ps
印像中都好少好燒味店係黃色陣營, 呢間一定要撐下!

2020-03-11
  • 白切雞