2016-07-03 1171 瀏覽
雙皮奶好滑,又夠涷,唔似得澳牛個d,又唔夠涷,又唔夠滑.....咖央多都唔錯!個地方都好乾淨,又光猛,我見到d伙記親切既笑容,友善既眼神,完全感覺到佢地既誠意.....
咖央多都唔錯!
2016-07-02
生日
  • 雙皮奶
2016-06-13 979 瀏覽
今日同fds 去咗佐敦行, 想去食啲嘢,多數人都會去澳牛,不過我哋覺得太嘈,想靜靜食。見到義順冇乜人,就入咗去雙皮奶好重牛奶味,好滑,好好食,好快就食晒成碗芒果奶,雖然係呢幾樣嘢最貴嘅一樣,不過好好飲,好重芒果味,有夠甜豬扒包好香好脆,個包就好好食,不過覺得個豬扒太乾同太薄身,冇咩口感
雙皮奶
雙皮奶好重牛奶味,好滑,好好食,好快就食晒成碗
芒果奶
豬扒包
芒果奶
  • 馳名雙皮燉奶
2016-06-09 812 瀏覽
今日喺尖沙咀果頭wet,然後想食翻個下午茶,於是就系尖沙咀一路行過嚟,都唔算好遠,如果唔鐘意行路嘅話,亦可以直接搭地鐵到佐敦站出嚟行一兩分鐘就到啦!!個門面幾復古,店面入邊幾光,而且乾淨整潔。原味雙皮奶嘅奶味好重好重,上面仲有一層牛奶衣,營養豐富~~!!朱古力雙皮奶,朱古力味比較濃郁,反而奶味就少咗啲,不過都系雙皮奶,好嫩好滑~!!呢度嘅豬扒包都係一大特色,麵包烤得好香脆,入面夾著嘅豬扒好入味,肉嫩多汁!!好味好味..
個門面幾復古,店面入邊幾光,而且乾淨整潔。
2016-05-22
2016-06-03 757 瀏覽
餐點貴些但吃了不受氣,早餐比澳洲牛奶公司好,不知論價格與品質,服務生都老婦,用餐氣氛悠哉,優良店家值得推薦,如果有第一次來香港觀光的朋友可以選擇到此吃你的第一頓早餐與蛋白燉奶。
早餐A
蛋白燉奶
2016-06-03
$50 (早餐)
早餐A
蛋白燉奶
  • 馳名雙皮燉奶
2016-04-01 1232 瀏覽
😍保持都係好滑奶味好濃🍼🍼🐄好內之前食過 依家食翻😍👍🏻水準依然👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻😏最衰無得打包😂想試埋朱古力味😍
😍保持都係好滑

奶味好濃🍼🍼🐄

好內之前食過 依家食翻😍👍🏻

水準依然👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻😏

最衰無得打包😂

想試埋朱古力味😍
2016-02-15 1666 瀏覽
今天特意到佐敦吃麥文記,幹掉兩碗麵還意猶未盡,決意到旁邊街的港澳義順重温雙皮奶的滋味。一街之隔,只花了兩三分鐘腳程便到。坐下,突然想起十多年前往澳門義順光顧的情景,那幅乳牛照片突然在腦內出現,還記得我問店員(應該是老闆但不能確定)香港義順跟澳門的區別,她說兩店同氣連枝,屬同一家族的後輩持有,但兩地店鋪財務及管理皆獨立自主,奶的貨源亦不一樣,她指着壁上的牛照說:『澳門義順有自營牧場,奶的用料比香港濃香。』後來我都不時有光顧港澳兩地義順,她說得沒錯,奶是澳門那邊的濃,味道澳門亦較甜,香港的出品較淡但較澳門的滑,個人比較喜歡香港的淡味出品。點了熱紅豆雙皮奶HK$36紅豆大大粒,很飽滿,不能確定是台灣貨還是泰國貨,但按體積看,它一定不是產自中國,綿滑有豆香,甜度不高,很對小弟口胃。雙皮奶,面層的第一塊奶皮很小,澳門義順的可能比它大上一倍不止,可引證一點澳門的奶比香港的濃,因做法上奶在撞入蛋青前先要煮一下才可造出奶皮,奶越濃煮熱後凝固的皮面積會越大。吃一口,很滑而不太甜,這也是我愛它猶過於澳門義順出品的原因,澳門的太稠太甜了,香港的沒那麼膩。已有兩年沒有踏足澳門了,記憶中澳門義順的木瓜鮮奶較香港

一街之隔,只花了兩三分鐘腳程便到。

點了熱紅豆雙皮奶HK$36
熱紅豆雙皮奶

紅豆
已有兩年沒有踏足澳門了,記憶中澳門義順的木瓜鮮奶較香港的合口味,今年勢到澳門重温一下這滋味。
2016-01-29
$36 (其他)
熱紅豆雙皮奶
紅豆
2016-02-05 984 瀏覽
此店聲名已久,我自覺孤陋寡聞,一直未有機會嚐試。第一次到此店,選了雙皮奶,單單是雙皮奶,索價$32,對我而言不便宜。雙皮奶一點即來,非常熱騰騰,一勺吃下,熱中帶甜,軟中帶滑,還有明顯的奶香,個人非常喜歡,吃下內心感到溫暖滿足。不愧索價$32,的確物有所值,但依然認為是昂貴之選。一吃已留下印象,確實高質素,值得讚賞和推介。
2016-01-22
$32 (其他)
2016-01-19 751 瀏覽
有朋友黎香港當然係要帶佢去掃街啦~由佐敦行去旺角意外遇到義順 其實之前係澳門都有見過佢不過冇食到上午去冇咩人~入到去坐低當然叫佢最出名嘅嫩奶~ 行得太耐有d熱 所以叫左碗凍嘅~燉奶係好涼透心 好滑但味道我個人覺得偏淡而且如果食過大良雙皮奶嘅燉奶 會覺得一山還有一山高而且果邊幾蚊就有碗可能呢度係食個名啦30幾蚊碗真係有d唔抵 加上服務態度認真差明明先岩岩開舖一直比人黑面-.-仲要明明見到兩個人食整係比一隻匙唔應該持住出名而唔做好服務呢點

有朋友黎香港

當然係要帶佢去掃街啦~

由佐敦行去旺角

意外遇到義順

其實之前係澳門都有見過佢不過冇食到

上午去冇咩人~

入到去坐低當然叫佢最出名嘅嫩奶~

行得太耐有d熱 所以叫左碗凍嘅~

燉奶係好涼透心 好滑

整係比一隻匙

唔應該持住出名而唔做好服務呢點
2016-01-17
2016-01-05 813 瀏覽
朋友過來香港可能就系為左香港嘅美食,剛剛先食完午餐一陣就開始同我講要去試下義順嘅雙皮奶了,好啦,既然咁遠嚟到,無可能要佢掃興嘅,咁就行左一陣就又陪距去義順了。既然目標系雙皮奶,就梗系點雙皮奶先啦,好細一碗,表面有奶皮,朋友話食落好滑,奶香自然浓醇,甜度適中,比較正中,佢食完仲想再點一碗。我就點左姜撞奶,姜撞奶表面睇落比較雙皮奶滑,姜味好濃,對唔系好接受姜嘅朋友仔來講可能會覺得辣,我就覺得剛剛好,又好滑,甜度剛剛好。最后點左個豬扒三文治,睇個樣就唔錯,食落就感覺一般,三文治覺得有D硬,豬扒又覺得油,怕油膩溉朋友仔就要考慮下啦。

2016-01-02
2016-01-04 845 瀏覽
佐敦有兩家出名的雙皮奶。與澳x牛奶公司只係一個街口之隔 澳x太誇張了。。一日到黑人龍不散到底一日會否有d鐘數是不用等呢義順雙皮奶 $32奶味夠。甜度剛好口感像豆腐花很滑如”傑”一些更好 個價錢拍得住一碗通粉因為制作需時考功夫吧 牛肉通 $30湯夠滾夠熱湯底肉汁重。香口不肥不覺有味精 牛肉同通粉沒特別但個湯底贏哂了 原本為雙皮奶而來。而家反被通粉吸引會再encore
佐敦有兩家出名的雙皮奶。
與澳x牛奶公司只係一個街口之隔
澳x太誇張了。。一日到黑人龍不散
到底一日會否有d鐘數是不用等呢

個價錢拍得住一碗通粉
因為制作需時考功夫吧

牛肉通 $30
湯夠滾夠熱
湯底肉汁重。香口不肥
不覺有味精
牛肉同通粉沒特別
但個湯底贏哂了

原本為雙皮奶而來。
而家反被通粉吸引
會再encore
2015-12-30 638 瀏覽
雖然間嘢睇落去唔大,而且裝修得ok簡單,不過一入門口就見到有好多雙皮奶,原本剛中午食完都未消化完,不過見到啲雙皮奶咁誘惑,又好不自自然咁行左入去間鋪頭到一坐低就即刻叫左碗雙皮奶,都幾大碗下嘎。碗雙皮奶好熱吖,而且表面有一層奶皮,下面係又滑又白噶雙皮奶,奶味好香,而且甜度適中。不過個豬扒三文治就麻麻地啦,麵包好硬,無乜味道,而且油比較多個通心粉唔知係咪因為煮太耐呢,都係麻麻地。不過都叫幾飽肚,又大份,經濟實惠囖。
一坐低就即刻叫左碗雙皮奶,都幾大碗下嘎。
個通心粉唔知係咪因為煮太耐呢,都係麻麻地。
不過都叫幾飽肚,又大份,經濟實惠囖。
2015-12-28
2015-12-29 472 瀏覽
昨晚聖誕和朋友晚餐完,近近地行去吃甜品。我們一坐底發覺坐位很迫,因為我孭背包更加迫到唔駛郁。跟着我想去厠所,但衹見到後面有男厠,於是問一位男侍應厠所係邊,之後佢話“係果邊呀駛唔駛帶埋你去呀”聽了後好噩然,我好聲好氣問佢竟然得到咁無禮的對待。我朋友覺得他好過份即時回應一句“要呀”但佢就咋聽唔到。本來我想即刻走返正未叫野食,但見佢地冇走嘅舉動而且是聖誕佳節無謂掃大家興於是免强迫住來食。但一路食一路比人監視著很不舒服,他們時常盯著我們,想我們快D食完快D走。我們每人叫了一碗燉鮮奶,我覺得衹是一般沒什麼特別,但價錢太貴$26,呢個價錢我食碗魚蛋粉都得,而且仲要受氣。咁大個人第一次見識呢D療交嗌嘅服務態度,所以奉讙各位千其唔好幫襯呢間。
2015-12-25
2015-10-13 1741 瀏覽
Whenever I get the chance to visit Hong Kong, I will indulge myself in all their street food. Then even when I am super full from dinner and snacking on all the junk in between, I will still have space to eat the famous desserts from Yee Shun. They are well known for two things which so happens to me my favourite - Egg custard & Milk Pudding. Their Egg Custard is unlike any that I have ever tried in KL. It is incredibly soft and smooth without being overly watery. Nor does it taste like there is

Egg Custard
It is incredibly soft and smooth without being overly watery. Nor does it taste like there is more water and/or milk than the egg. It's just a nice bowl of gentle perfection. Although I never ever liked eating egg custard back in KL, this is a must have whenever I am in Hong Kong and manage to navigate the streets to find a Yee shun near my hotel.
Milk Pudding
Then there's the Milk Pudding which is amaaaaaazing. Each mouthful is like take a bite out of a cloud because of how soft and gentle this pudding is.

So the rumor is that this is incredibly good for smooth and fair skin, whether that is entirely true is unknown to me but that doesn't stop me from eating another bowl of this. Something that can only be gotten in Hong Kong, I indulge in a bowl of this almost every night that I am there.

Although the other food in Yee shun isn't exactly my favourite and the crowds can often proof to be incredibly hectic with servers that are less than friendly, this two bowls of dessert makes it all worth it. Wish we had something similar in KL cause I miss it terribly when I am home.
Egg Custard
Milk Pudding
2015-09-03 1400 瀏覽
從尖沙咀特地殺來佐敦光顧義順我們點左:套餐(火腿通粉+熱咖啡+香腸奄列+奶油多士)額外加點冰凍木瓜鮮奶$21+花生醬多士$7火腿通粉清澈的湯頭帶有開胃略鹹的湯頭,讓人一口接一口喝香腸煎得很入味,吃起來有些微煎香味花生醬多士花生醬都是略偏鹹,但也頗讚木瓜牛奶一定要推薦的,正
從尖沙咀特地殺來佐敦光顧義順

我們點左:
套餐(火腿通粉+熱咖啡+香腸奄列+奶油多士)
額外加點冰凍木瓜鮮奶$21+花生醬多士$7
火腿通粉
清澈的湯頭帶有開胃略鹹的湯頭,讓人一口接一口喝
香腸
煎得很入味,吃起來有些微煎香味
花生醬多士
花生醬都是略偏鹹,但也頗讚

木瓜牛奶
一定要推薦的,正
早餐
2015-08-17 1377 瀏覽
住係佐敦咁耐, 第一次離食今日吃左豬扒三文治+雙皮奶當晚餐。呢度地方坐得比澳洲牛奶舒服,雖然無快手快腳既超人侍應,不過都有位好好人既侍應叔叔。等左一陣,叔叔口中好著名既豬扒三文治到,真係好味!豬扒無骨啖啖肉,入面仲有肉汁唔係乾爭爭,果然好野,如果唔係咁夜,實行encore。食食下唔多夠又叫碗雙皮奶,個面真係有塊皮,好滑哦!不過唔可以了佢,要片黎吃,如果唔係就好似我咁搞到水汪汪><最後仲買左碗薑汁燉奶比媽媽食TIM~
住係佐敦咁耐, 第一次離食

今日吃左豬扒三文治+雙皮奶當晚餐。
等左一陣,叔叔口中好著名既豬扒三文治到,真係好味!
最後仲買左碗薑汁燉奶比媽媽食TIM~

2015-08-12
$50 (宵夜)
  • 豬扒三文治