2022-09-03 1404 瀏覽
筲箕灣東大街港滋味原來係食星馬小菜為主打,肉骨茶,喇沙等等應有盡有。奶油麥片蝦,賣相幾正宗!滿佈金黃脆絲的大蝦,拉出幼細的蛋絲。因為難做,所以不常吃到!充滿著牛油香氣,蝦肉夠鮮味,充份地入味!炒得幾有鑊氣,肉質又夠彈牙!再叫了碗油飯,香到不得了!陣陣黃薑香茅味滲出。好高質!吉隆坡黑叉燒,7分肥3分瘦,這個非常好既比例!肥而不膩,入口鬆化啖啖肉,再配上特製醬汁,更加吸引。旁邊既菠蘿都好香,酸甜感重夠開胃。雜錦喇沙,喇沙湯香而不辣!麵底似為瀨粉,爽彈有質感,豆卜非常吸味,另有蝦,豬肚,豬潤,豬腩邊!比較多豬雜,出面少地方食到!整體又香又惹味,份量仲幾大碗,抵食!

2022-09-02 722 瀏覽
抵食港式x星馬菜😋因為朋友喺筲箕灣住食過讚不絕口,於是就過去試下。我地先叫左個櫻花蝦叉燒炒飯,炒飯上面鋪咗勁多櫻花蝦😍 炒飯粒粒分明味道香口,大大碟都只係$58 真係性價比極高。極力推介👍🏻重有巴東牛肉,牛肉炆得好淋又夠哂入味,配炒飯一流😋 另外我地重叫左個豆酥黃花魚,少少辣但勝在夠鮮味,魚肉好鮮甜!蒜蓉炒生菜夠哂鑊氣,爽口清甜,送飯一流!重有自家制嘅話梅吉仔水,解渴生津止渴,超滿足一餐😋😋
抵食港式x星馬菜😋

2022-08-29 1322 瀏覽
東大街食店林立,真的是選擇困難。經過港滋味看過餐牌,發覺既有肉骨茶喇沙,又有中式小炒,是很有趣的配搭,無況一試。話梅桔仔水處暑過後,天氣依然炎熱,自製話梅桔仔水微酸微甜又帶點鹹味,帶有桔仔果香味道,清新開胃。自家製海菜豆腐自家製海菜豆腐是將海藻黏在豆腐上,豆腐清香滑溜,海藻帶有海水的味道,味道鮮美。豆酥一夜黃花魚 最初接觸一夜干是日本的花魚,魚肉紮實,鹹香鮮味,後來才知原來馬友黃花魚都可以製作一夜干。豆酥是黃豆製作豆漿過後,將剩餘的豆渣加油及調味料炒香入味,炸出帶酥脆口感的豆酥。酥脆微辣豆酥,配上嫩滑鮮甜的黃花魚,是今晚最喜愛及最滿意的菜式。櫻花蝦雙味芥蘭 真的意想不到芥蘭都可以製成像川椒雞的炸珍珠葉,雙味芥蘭配上櫻花蝦,口感豐富特別,極具創意。巴東牛肉 印尼國菜巴東牛肉以多種香料醃製而成,色澤紅潤腍滑,入口香辣滋味,味道濃郁。

話梅桔仔水

自家製海菜豆腐

豆酥一夜黃花魚

櫻花蝦雙味芥蘭

巴東牛肉
2022-08-27
2022-08-28 460 瀏覽
筲箕灣東大街嘅港滋味,係一間主打港式菜同埋東南亞菜嘅小餐館!豆酥一夜鮮黃花魚 $98原條蒸黃花魚,開邊容易食!上面鋪滿豆酥同埋炸蒜茸,加埋秘製辣油,口感及味道同樣豐富!菠蘿咕嚕肉 $88菠蘿食落超Fresh同埋Juicy!咕嚕肉嘅醬汁調得出色,酸酸甜甜嘅感覺啱啱好!鹹蛋肉碎茄子扇 $88茄子用特別嘅方法切開,形狀好似一梳蕉咁,上面鋪滿肉碎同埋鹹蛋黃!茄子軟綿入味,唔錯!吉隆坡黑叉燒 $168有別於廣東燒味,吉隆坡黑叉燒嘅醬汁係咖啡色!叉燒用了上等靚肉,入口極為軟腍!罐裝汽水 $12/罐冰凍可樂,消暑一流!冰底加$3! 油飯 $15/碗加入香料同埋黃薑粉煮出嚟嘅油飯,格外香口!

豆酥一夜鮮黃花魚 $98

菠蘿咕嚕肉 $88

鹹蛋肉碎茄子扇 $88

吉隆坡黑叉燒 $168

罐裝汽水 $12/罐
冰凍可樂,消暑一流!冰底加$3!

油飯 $15/碗
加入香料同埋黃薑粉煮出嚟嘅油飯,格外香口!
2022-08-20 330 瀏覽
筲箕灣東大街「美食街」美食琳瑯滿目;推介大家首選中式歺館#港滋味#以港式融會新加坡款式,創出另一番風味!夠清新;首選招牌菜三燒腩叉、用新鮮豬肉烹調,話明招牌菜,特別搶手、下午六點已經售罄⋯⋯😂新加坡式海南雞、選用新鮮雞隻、雞肉與雞皮中間含有一層薄薄透明啫喱、加上油飯、天生一對、絕配!😄黃花魚⋯加上滿滿台式豆酥清蒸,第一次品嘗,口感豐富、巧巧特色!👍🏻海菜豆腐、自家製、質感類似玉子豆腐、豆腐面釀了一層海菜、完全冇腥味,配搭非常夾、豆腐軟滑再加配搭菇菌、健康又美味蒜蓉開邊蒸龍蝦、採用本地龍蝦、啖啖肉結實爽甜好新鮮、蒜蓉好惹味!有驚喜櫻花蝦雙味芥蘭、芥蘭上鋪滿粉紅色嘅櫻花蝦、店主提議、食之前先兜一兜、每顆菜沾上櫻花蝦、味道一流!有須要可電話預訂位和菜式⋯充滿人情味、夠熱情、港人特色!😊😊
以港式融會新加坡款式,創出另一番風味!夠清新;

2022-08-20
  • 海苔豆腐
  • 櫻花蝦雙味芥蘭
放假過嚟朋友屋企煲劇,然後佢帶我落去佢樓下常來的街坊餐廳食飯,餐廳有兩層,除卡位外及仲有不少大枱,適合家庭聚餐。我一坐低,她就建議點呢個龍蝦餐,睇落已經覺得好正。🦞蒜蓉開邊蒸龍蝦龍蝦大大隻又多肉,肉質彈牙鮮甜,加埋蒜頭清蒸,特別香口,感覺好滿足。🐥新加坡式海南雞呢碟海南雞雞肉好滑,仲好有雞味,配以新加坡辣椒醬及黑醬油。🐟台式豆酥蒸黃花魚蒜蓉拍上麵粉,再炸得金黃香口,帶點質感,加埋蔥花,鋪滿喺黃花魚上,賣相好靚,黃花魚肉好嫩滑,食到我哋舔舔脷。🌱海菜豆腐自家製嘅海菜豆腐,店員話係用海帶打碎做嘅雙色豆腐,再以雜菌一齊炆煮,非常特別,幾好味。🥣 爵士湯$40呢個係套餐以外我哋自己加嘅,因為見到有爵士湯好想飲,材料有哈密瓜、沙參、玉竹、鮑魚、雪耳等,好滋潤。🥬蒜蓉炒時蔬$78我哋再加多個炒菜,健康啲嘛,炒得十分清爽。

我一坐低,她就建議點呢個龍蝦餐,睇落已經覺得好正。

🦞蒜蓉開邊蒸龍蝦

🐥新加坡式海南雞
呢碟海南雞雞肉好滑,仲好有雞味,配以新加坡辣椒醬及黑醬油。

🐟台式豆酥蒸黃花魚

🌱海菜豆腐

🥣 爵士湯$40

🥬蒜蓉炒時蔬$78
我哋再加多個炒菜,健康啲嘛,炒得十分清爽。
筲箕灣東大街不嬲都多食肆,係呢區出名嘅食街。咁岩朋友係附近放工就過嚟覓食,最後揀咗呢間試一試,貪佢門面光猛,睇到d位好闊落,坐得舒適唔駛逼埋一舊。我哋叫咗個二人餐(因為抵食D)再加個佢哋嘅“招牌”三燒腩叉(真係“招牌”,因為招牌上面大大隻字印住,冇伏😂)1.海菜豆腐個豆腐同上面塊海苔嘅味好夾,個碟底有塊薄薄嘅蛋皮,可以捲起個底再包住d雜菌嚟食~2.三燒腩叉有少少偏硬,但肉味濃郁,配返個靚仔(白飯)食岩岩好。伴碟嘅菠蘿正好俾我食完濃味嘅食物中和返味蕾食其他菜式。3. 新加坡式海南雞雞肉頗滑,但如果係去骨嘅更加好(岩晒我呢d唔鍾意lur骨嘅懶人🤣)。4. 豆酥黃花魚呢個我覺得最有驚喜最好食! 豆酥口感有d似比較冧嘅炸蒜,味道香中帶辣,黃花魚肉滑少細骨有魚油又唔會蒸過龍鞋颯颯,配埋d豆酥一啖食落去味道好配合,大推👍👍👍5. 蒜蓉蒸龍蝦呢個價錢有呢個Size我覺得幾抵食😊蒜蓉份量頗多,食完龍蝦再撈埋d蒜蓉送飯一流~食食吓飯有個小插曲,個侍應留意到另一枱客揀開碟餸D材料嚟食,就主動問嗰枱客碟餸有d咩唔岩食,原來其中一個怕辣,於是侍應就叫廚房將未出菜嘅餸走辣,呢個我覺得間嘢都幾貼心。總括而言我

1.海菜豆腐

2.三燒腩叉

3. 新加坡式海南雞

4. 豆酥黃花魚

5. 蒜蓉蒸龍蝦

食食吓飯有個小插曲,個侍應留意到另一枱客
心。

總括而言我比較鍾意呢度嘅海鮮類菜式。

2022-08-17 168 瀏覽
東大街較尾尾有間生面口既餐廳,位置比較隱世,但味道就驚為天人。坐低d 位都好寬敞。點佐個2人餐B,每人加多個湯。1)新加坡式海南雞 🐔 新鮮雞做海南雞真係第一次食,食落雞肉有彈性,有雞味,暖暖地。 個辣醬更加食到停唔到口👍🏻2)蒜蓉開邊蒸龍蝦 🦞$388呢個價錢既2人餐,有龍蝦食,仲可以有咩要求。d 肉彈牙有鮮味,一食就知係新鮮。3)台式豆酥蒸黃花魚 🐟 豆酥微辣又惹味,黃花魚既肉可以做到一舊舊咁夾出黎,啖啖肉😋4)海菜豆腐 🍽豆腐煮到好滑,而且有好多菇,好好餸飯。- 黑蒜烏雞湯 同 爵士湯 都好足料👍🏻爵士湯係用中湯黎😮(第一次飲)有蜜瓜、沙參、玉竹同其他配料,清甜好味。Overall 黎講,呢餐真係好滿意,我會再去食。

坐低d 位都好寬敞。點佐個2人餐B,每人加多個湯。

1)新加坡式海南雞 🐔
新加坡式海南雞

2)蒜蓉開邊蒸龍蝦 🦞
蒜蓉開邊蒸龍蝦

3)台式豆酥蒸黃花魚 🐟
豆酥微辣又惹味,黃花魚既肉可以做到一舊舊咁夾出黎,啖啖肉😋

4)海菜豆腐 🍽
豆腐煮到好滑,而且有好多菇,好好餸飯。
海菜豆腐

黑蒜烏雞湯 同 爵士湯

Overall 黎講,呢餐真係好滿意,我會再去食。
2022-08-17
新加坡式海南雞
蒜蓉開邊蒸龍蝦
2022-08-06 104 瀏覽
抵食豐富二人餐 $388我地睇見樣樣都想食,望一望蒜蓉龍蝦好正甘,我地即刻簡左呢個二人餐B,有魚有雞有龍蝦同菜,超豐富-蒜蓉開邊蒸龍蝦蒜蓉開邊,一上枱都聞到香,岩岩蒸起,個碟仲好熱手,食落夠哂鮮甜,肉質結實彈牙,龍蝦啖啖肉大大舊,個頭仲有膏-新加坡式海南雞份量幾多,肉質新鮮, 黑豉油同辣椒汁都唔錯-台式豆酥蒸黄花魚黄花魚開邊蒸,好多肉又嫩滑,鋪起面豆酥先係重點,好有特食,一啖豆酥一啖魚配埋一齊食好食-海菜豆腐豆腐面用左海菜鋪係面先再蒸,真係心機之作,睇得出呢間餐廳真係有落作心思,豆腐好香好嫩滑-黑蒜烏雞湯 $60/碗飲得出無味精,夠味,不過個人鐘意黑蒜味再濃D*免收加一*食完見到有自家制涼茶,下次都想試試,環境乾淨企理,去廁所嗰陣先發現原來仲有樓上一層,樓上可以包房,下次一大班人食小菜可以考慮呢度港滋味筲箕灣筲箕灣東大街37號地下
抵食豐富二人餐 $388

-蒜蓉開邊蒸龍蝦

-新加坡式海南雞
份量幾多,肉質新鮮, 黑豉油同辣椒汁都唔錯

-台式豆酥蒸黄花魚

-海菜豆腐

-黑蒜烏雞湯 $60/碗
飲得出無味精,夠味,不過個人鐘意黑蒜味再濃D

*免收加一*

港滋味
筲箕灣筲箕灣東大街37號地下
有啲事要喺筲箕灣處理,好少嚟呢區,所以事先特登約住喺筲箕灣嘅朋友,等我處理完事情之後,叫佢帶我去開飯,結果佢就帶咗我嚟呢間小店開餐😆呢度有 $388 嘅「特價二人餐👫」,我哋揀咗「二人👫餐B」,包括以下食物😆:-「新加坡🇸🇬式海南雞🐓」:海南雞🐓雞肉幾滑,仲有新加坡🇸🇬式 黑豉油 同 辣椒汁,要來沾雞肉,特別美味😋-「蒜蓉🧄開邊蒸龍蝦🦞」:龍蝦🦞大大隻,肉質結實,感覺新鮮,仲加咗好多蒜蓉🧄,特別香口😋-「台式豆酥蒸黃花魚🐠」:呢個落咗勁多蒜蓉,非常惹味😋;黃花魚🐠本身肉質亦都幾鮮甜😋-「海菜🥬豆腐」:似乎係廚師👨‍🍳自家創作🤔,海菜🥬豆腐 有兩層,黑色嘅一層似乎係加咗海苔🤔,整體幾好味又幾滑😆,仲加咗一啲菇菌一齊煮😋另外再加一個 $78嘅「蒜蓉🧄炒雜菜🥬🥦🌶🍀」,簡單、新鮮、幾好食😋感謝筲箕灣嘅朋友帶我嚟食咗實實在在嘅一餐😋😆

感謝筲箕灣嘅朋友帶我嚟食咗實實在在嘅一餐😋😆
2022-07-12 899 瀏覽
東大街呢間🤩特色小館主打各款🤤港式滋味菜式,💰價錢大眾化而且菜式幾創新🎊。入面有大枱有卡位👍,地方幾濶落☺️,係中式飯館🥢嘅裝修感覺。呢度有兩款💰特價二人餐,兩款都係$388,我哋揀咗二人餐A,有:冰鎮🧊凍鮑魚、首創三🔥燒腩叉🐖、蒜蓉🧄黄花魚🐟同埋鹹蛋🥚肉碎🍆茄子扇,十分之🤤豐富!冰鎮🧊凍鮑魚口感幾爽😆,味道偏清淡。佢哋🎊首創嘅三🔥燒腩叉🐖肥瘦適中入口鬆軟而且🔥火喉十足,仲有少少🤏菠蘿🍍味好開胃!蒜蓉🧄黄花魚🐟蒸得啱啱好👍,上面仲有唔少蒜蓉🧄,一上枱就十分之香🤤。肉質肥美🥰十分之鮮甜,餸白飯🍚一流!鹹蛋🥚肉碎🍆茄子扇賣相幾有霸氣😎。🍆茄子好腍滑,上面配咗鹹蛋🥚黃同埋肉碎🐖咸香美味😋,又係另一個白飯🍚小偷!咸檸🍋陳皮🍊啫白鱔$128,呢個組合我係出面之前冇見過😮,感覺幾特別,所以叫咗來試吓🤤。白鱔肉質肥美彈牙🦷,入口有咸檸🍋同埋陳皮🍊嘅酸甜味😋唔會腥,味道都幾夾🥰。

冰鎮🧊凍鮑魚口感幾爽😆,味道偏清淡。

肉質肥美🥰十分之鮮甜,餸白飯🍚一流!

鹹蛋🥚肉碎🍆茄子扇賣相幾有霸氣😎。

2022-07-10 108 瀏覽
近排行過東大街呢條美食街有一間食中菜既幾吸引眼球,又見幾多人食,於是一家人就去試下。 2人餐$388,有魚、海鮮、雞又有菜,都真係幾抵食。蒜蓉開邊蒸龍蝦,蒜蓉超香,啖啖肉真係好正,肉質結實彈牙 ,帶點鮮甜,個餐最期待呢樣,高質。台式豆酥蒸黃花魚,超滑! 魚肉真係好嫩滑又好有魚味,骨亦唔算好多,面頭舖滿豆酥同薑蔥炸蒜,香脆既炸蒜配住軟滑既魚食,不同口感,層次豐富!海菜·豆腐,皮薄滑嫩,外皮有微微脆感,D海菜釀左係上面,夾起唔會散但又入口即化。另外仲有不同菇類配搭,好有驚喜。新加玻式海南雞雖然有骨,但肉質都係嫩滑,仲有幾片雞腎,配有不同醬汁,可以加配白飯或油飯。大澳蝦醬骨 ,非常酥脆唔會太油膩,蝦醬味濃郁好入味,仲啖啖肉!成個餐都太好送飯,真係連D汁都撈埋,仲唔需要加一服務費,係東大街黎講真係好抵食。好多街坊都係食套餐! 所以下次經過記住要留意下呢間好野!

2人餐$388,有魚、海鮮、雞又有菜,都真係幾抵食。

好多街坊都係食套餐! 所以下次經過記住要留意下呢間好野!
  • 蒜蓉開邊蒸龍蝦
2022-07-08 90 瀏覽
東大街出名多好嘢食,住東區嘅我,週末約埋妹妹呢來食港滋味😍💕餐廳環境不錯,我們獲安排坐在卡位。特價二人餐有兩款,好抵食,$388已經食到海南雞,蒜蓉開邊蒸龍蝦,豆酥黃花魚,海菜豆腐。🐔海南雞嫩滑,味道正宗。🦞龍蝦大隻又新鮮。🐟黃花魚好香,肉質嫩滑。呢度全日冇加一,又唔收茶芥,係食小菜好選擇,超抵食💯另外再叫酸菜龍躉斑片$128 , 平時食酸菜好少用上龍躉,今次食到矜貴嘅龍躉,啖啖新鮮魚肉,十分滿足。

餐廳環境不錯,我們獲安排坐在卡位。

🐔海南雞嫩滑,味道正宗。

🦞龍蝦大隻又新鮮。

🐟黃花魚好香,肉質嫩滑。

呢度全日冇加一,又唔收茶芥,係食小菜好選擇,超抵食💯

2022-07-08
2022-07-08 82 瀏覽
東大街一向都是東區街坊的食街,各式各樣的餐廳都能夠搵到,今天就給我發現一間實惠又勁好吃的餐廳———港滋味。餐廳推出兩款特價二人餐,四個餸,有龍蝦、黃花魚、鮮雞做的海南雞和第一次吃到的海菜豆腐,四個餸都勁好味,這餐廳肯定會回頭。特價二人餐B $388《海南雞+油飯》油飯飯粒分明不油膩,且香氣十足,海南雞雞肉嫩滑雞皮爽,海南雞上桌時連雞雜一起,所以必定是鮮雞,冰鮮雞又點會有雞雜呢!《蒜蓉開邊蒸龍蝦》龍蝦雖然不是很大隻,但鮮味十足,而且蒜蓉惹味,撈飯最啱。《海菜豆腐》一塊塊豆腐上面釀著海菜,雖然不知道海菜是什麼,但入口很鮮,很特別,有驚喜。《豆酥黃花魚》因為是二人套餐,黃花魚有啲细,但味道還是很鮮甜,最精彩應該是豆酥,這東西真的很香口,送酒一絕。

特價二人餐B $388
《海南雞+油飯》

《蒜蓉開邊蒸龍蝦》
龍蝦雖然不是很大隻,但鮮味十足,而且蒜蓉惹味,撈飯最啱。

《海菜豆腐》

《豆酥黃花魚》

• 二人套餐
2022-07-08 92 瀏覽
好耐冇食地道中式小炒,今日就去咗呢間喺筲箕灣東大街嘅港式餐廳食返幾味撚手小菜。叫咗個特價二人餐A ($388),貪佢有魚有肉又有菜,好似都幾豐富。冰鎮凍鮑魚先上嘅係冷盤小食嘅冰鎮鮑魚,鮑魚清洗得夠乾淨,口感爽脆彈牙,食落仲有少少酒香。首創三燒腩叉肉類方面有腩肉叉燒,叉燒燒得好香,半肥瘦,肉質腍嫩,蜜味香濃。蒜蓉蒸黃花魚除咗肉,套餐亦有黃花魚,豉汁蒜蓉蒸夠晒入味,蒸魚火候控制得岩岩好,魚肉鮮甜嫩滑。鹹蛋肉碎茄子扇套餐仲有呢味茄子,茄子切成扇形非常有心思,面頭鋪滿咗鹹香嘅鹹蛋肉碎。茄子先炸後蒸嘅做法令佢唔會腍哂,keep到爽嫩嘅口感,入口juicy。大澳蝦醬骨 $88我哋另外仲加咗碟蝦醬骨,排骨炸到酥香脆身,蝦醬夠哂惹味得黎份量岩岩好,唔會太鹹。。。港滋味 (筲箕灣)筲箕灣筲箕灣東大街37號地下。。

冰鎮凍鮑魚

首創三燒腩叉

蒜蓉蒸黃花魚

鹹蛋肉碎茄子扇

大澳蝦醬骨 $88

港滋味 (筲箕灣)
筲箕灣筲箕灣東大街37號地下