餐廳: 温野菜
資訊:

2023-12-11 1119 瀏覽
很佩服叙福樓能「轉型」為牛角集團。在牛角食燒肉遠比在叙福樓吃燒腩仔滋味噴香,在牛涮鍋涮牛肉遠比在叙福樓吃火鍋衞生快意。轉換時空的概念,把日本飲食文化植入。牛涮鍋再分支溫野菜,植得不好,離地! 十大建議: 1️⃣香港溫野菜與牛涮鍋最大分別,是沒有了放題,轉而由數量回歸質素。蔬菜和牛肉質素是明顯提升,粗略計,價格每位平均約由200多元,增至300多元(會員有折扣)。中上價定位,只宜在海港城、又一城和太古城這類中檔商場「種植」。與同系店競爭亦處弱勢。個人觀察牛角與溫野菜一舖位兩店,牛棚門前擁擠,青年人等位亦少轉入菜田。店內亦同樣強烈對比。午市來吃套餐B,每位185元,比晚餐便宜很多,約付每位220元。 2️⃣接近雙素食的策略只適合少衆。重質素之外,是偏近素食。野菜全是日本輸入,比香港一般蔬菜價錢倍升。紅蘿蔔片甜得醉人,在湯鍋蕩漾,如舞女的裙擺。素食在香港漸溫熱,生飲食者亦增加,但素食以自助餐和新穎西餐較配合市場需要。 3️⃣少油鹽的健康飲食,亦是此店標榜的。我們點選壽喜燒和蒙古炎湯底,覺得較清淡,後者明顯失色。與香港人近年愛咸嗜辛辣的習慣背道而馳。4️⃣午市套餐B有鹿兒島雞腿和美國牛小排肉,牛肉是比牛涮鍋靚
很佩服叙福樓能「轉型」為牛角集團。

牛涮鍋再分支溫野菜,植得不好,離地!

十大建議:

2️⃣接近雙素食的策略只適合少衆。

3️⃣少油鹽的健康飲食,亦是此店標榜的。
我們點選壽喜燒和蒙古炎湯底,覺得較清淡,後者明顯失色。

與香港人近年愛咸嗜辛辣的習慣背道而馳。

4️⃣午市套餐B有鹿兒島雞腿和美國牛小排肉,牛肉是比牛涮鍋靚,但極薄切,份量太少。

三文魚方堍粉紅帶紫,味道鮮香。

麵質很優秀。

可多捷供這類日式火鍋材料。

5️⃣沙律菜嚴重硬實,很多網評已提及,要放入火鍋煮熟。

6️⃣市場只能配合青人,中年好食神和小朋友少來。加水要求、點選食物全在網絡,待應少出現。服務不見得熱誠。

7️⃣好處是靜靜的暗黑餐廳,少人打擾。

8️⃣該讚是切餅費只收50元,只存放蛋糕是免費。

9️⃣戰略上只宜寄生在牛角做藤蔓,撥出少數面積做實驗店,多鑽研如何把日本品牌香港化。

🔟平價餐只有雀籠火鍋下午茶餐,但你會在下午茶時間食火鍋
生日
2023-12-29 454 瀏覽
朋友兜兜轉轉,終於落腳喺呢間畀人讚口不絕嘅和風火鍋店,呢一晚嘅味蕾旅程真係非一般!🤤 先講佢哋嘅佐賀和牛,嘩,講真,每一片嘅薄切肉入口即溶,肉香配上脂肪嘅滑潤,真係口感一流。😌但轉頭睇埋美國和牛肩脊肉,同場加碼嘅丹麥豚梅肉,肩脊肉滋味十足,豚梅就略薄於期望,肥瘦比例唔太均勻。海鮮方面,啲帶子同白蜆明顯就差咗啲火候,唔夠新鮮,俾佢嘅烏冬同全家福野菜拋離幾條街。🍜講下湯底,熊仔湯底唔單止Q萌討喜,連我呢個唔太注重顏值嘅食客都要讚一讚。酒酸湯底有個性,不過真心建議試吓相比之下更藥膳香濃嘅選擇。至於配料,啲野菜我喺有限嘅格調中,都嗅到少少自然矜貴嘅氣息,簡直係蟹柳同福袋嘅尊貴表親。總結呢次食味之旅,一句話—質素高,量略嫌不足。🍲 肉質無得較,新鮮蔬菜打得過某啲江湖老店,如果唔係太計較份量同層次,嚟呢度瞓一瞓,品嚐下佢哋嘅多款肉類同特色湯底,確係一場味覺同視覺嘅雙重盛宴。

2023-11-28 641 瀏覽
第一次來食,感覺中規中矩。餐廳寬闊,氛圍舒適。湯底揀的是和牛湯底,鹹味略大於鮮味,如有下次會揀其他湯底。蔬菜擺盤靚麗,和牛腿肉涮起頗嫩滑,麻醬同柚子醬油亦味道好,清新得來突出食物本味。但可能侍應帶我去的位較偏之緣故,很少見到侍應過來,續茶要自己起身,這點影響體驗。餐後派的鹽檸檬糖極好吃,算是意外之喜。
2023-10-21 850 瀏覽
一行十人工作完畢,下午一點多在九龍塘午飯,幸好有可愛同事早已訂座,好快已入座這家以一人火鍋聞名的人氣食店,各人用手機點份心水午市定食。落單才5分鐘,已經有侍應送上湯鍋,及蔬菜,並幫忙點火熬湯。湯底選擇多,今次點了鰹魚湯底,鍋內放有鰹魚乾片,讓湯底一直保持鮮味。時令蔬菜又紅又綠的,非常新鮮。和牛肩脊肉有兩盤,一盤是澳洲M9和牛,另一盤是日本和牛,兩者質素屬上等,旗鼓相當,若要比較個人較喜歡日本牛,入口即溶。是日鍋肴包括四粒丸,應該是花枝丸及墨魚丸,Q彈好食。

溫野菜盛合
澳洲和牛
是日鍋肴包括四粒丸,應該是花枝丸及墨魚丸,Q彈好食。
2023-10-19
溫野菜盛合
澳洲和牛
2023-08-07 1156 瀏覽
在九龍塘溫野菜火鍋店排隊等位的經驗充滿了期待和興奮。朋友們一起聚集在火鍋店外,大家互相交流著期待今晚的美食之旅。隨著時間慢慢過去,排隊的人數逐漸增多,營造出一種共同期盼的氛圍。當終於輪到我們進入火鍋店時,彷彿進入了另一個世界。熱鬧的人群和熱氣籠罩的環境讓我能感受到火鍋的熱情。侍應迅速引導我們入座,讓我們能盡早開始享受火鍋盛宴。菜單上各式各樣的食材展示了無限的可能性,我們興奮地開始點選自己喜歡的食材,從新鮮的肉類、海鮮到各種蔬菜,滿足了每個人的口味。等待食材送到桌上的時候,朋友們間不時交換著期待的眼神,仿佛已經能嘗到美味的滋味。火鍋一旦開始,我們忙碌地將食材放入湯底中烹煮,交流著食材的烹調時間和湯底的風味。大家互相分享自己的喜好,一邊煮一邊笑語不斷,營造出歡樂的用餐氛圍。整個用餐過程充滿了互動和歡樂,朋友們共同創造了一個難忘的回憶。九龍塘溫野菜火鍋店不僅給予美味的食物,更帶來了朋友間的情感連結和共同的回憶,讓這次排隊等位的經驗變得更加珍貴。

2023-07-16
2023-06-03 1472 瀏覽
好耐冇食shabu shabu,第一時間就諗起温野菜。今次星期日去温野菜,享受了他們的假日午市套餐,這絕對是一次難忘的經驗。餐廳提供的是set lunch的餐點,可以選擇不同的肉類和蔬菜,搭配各種醬汁和湯底。我選擇了牛肉和豬肉,肉質鮮嫩多汁,非常美味。蔬菜也很新鮮,包括了生菜、豆腐和菇等等,搭配火鍋湯底一起煮食,味道更上一層樓。此外,他們的醬汁也非常豐富多樣,可以依照自己的口味調整。除了食物之外,餐廳的服務也非常周到,服務員總是笑容滿面,讓人感到非常溫暖。餐廳的環境也非常優美,裝潢十分舒適,氛圍非常放鬆。總的來說,温野菜的假日午市套餐是一個非常值得推薦的用餐體驗。食物的品質高,服務周到,環境優美,絕對是一個讓人心情愉悅的用餐場所。如果你是一位喜愛日本shabu shabu 的食客,這裡絕對是你不容錯過的好去處。

2023-05-18 1111 瀏覽
同朋友去咗九龍塘溫野菜食晚餐,見到唔算想像中咁多人,可能係價錢偏貴嘅關係。不過,我真心覺得佢哋嘅肉質好食得有啲料到🫡✨配上佢哋嘅壽喜燒湯底,真係好味,直頭覺得自己去咗日本。湯底濃郁而且可以自選好多配菜。價錢相對貴啲,但係質素真係唔錯,值得一試🍜

價錢相對貴啲,但係質素真係唔錯,值得一試🍜
2023-05-11 876 瀏覽
平時食牛角比較多,weekend 因為都多人等所以試下溫野菜。it’s not all-you-can-eat 但係個假日lunch set 都唔錯,fair price.USUK Beef Set 試過都幾好,三盒牛,有啲丸有啲菜。 冇叫好靚既和牛就要好好control牛既成數!Hotpot 食set 有另一個好就係唔太會眼闊肚窄。

Hotpot 食set 有另一個好就係唔太會眼闊肚窄。
2023-04-01 2135 瀏覽
🔸️温野菜📍九龍塘達之路80號又一城LG1樓LG1-29號舖打邊爐愛好者﹐前兩日食完港式邊爐沙田頭火鍋﹐今日同朋友再戰日式火鍋溫野菜。兩位食左$523 (金卡折後價) ﹐一人一窩﹐又可以選擇自己鍾意既湯底﹐唔洗爭。我要左和牛湯﹐飲落係咸咸地﹐重牛味﹐上面有舊牛脂係度一直煲住佢。 朋友要左佢最愛既壽喜燒湯﹐最重要係加蛋﹐用黎點牛係一流既。食物方面都叫左幾多野食😝🗨 肉類: 美國牛頸脊﹐牛肋肉﹐牛胸腹肉2碟﹐宮琦黑毛和牛肩脊肉( 會員電子割引換)🗨 海鮮類: 帶子及虎蝦( 會員用分數換)🗨 丸類: 芥辣豬肉丸﹐芝士燒魚卷﹐年糕福袋﹐腐皮餃子🗨 蔬菜類: 平菇﹐油麥菜﹐水菜🗨 麵類: 寬條麵食物全部細細碟﹐慢慢食﹐而且每次黎都係可以保持食物既質素係唔錯~黑毛和牛肩脊肉係超正啦, 個樣脂肪分佈均勻﹐用COUPON換都唔會比D差既肉﹐原價要$189架~ 而我覺得牛胸腹肉係好食既﹐最後ENCORE多一碟。反而佢地既海鮮無太特別﹐芥辣豬肉丸﹐芝士燒魚卷都值得推介。温野菜都提供出面少見既菜類﹐日本直送﹐試下都唔錯。最後加左個寬條麵做結尾﹐佢似厚身唔易爛既河粉﹐下次都係叫番烏冬先
🔸️温野菜
📍九龍塘達之路80號又一城LG1樓LG1-29號舖

食物方面都叫左幾多野食😝

🗨 海鮮類: 帶子及虎蝦( 會員用分數換)
🗨 丸類: 芥辣豬肉丸﹐芝士燒魚卷﹐年糕福袋﹐腐皮餃子
🗨 蔬菜類: 平菇﹐油麥菜﹐水菜
🗨 麵類: 寬條麵

2023-03-31
2023-03-04 1129 瀏覽
今次同友人去到又一城温野菜,最喜歡一人一鍋🍲🍲因為可以吾洗食肉,自己一個鍋放咩都可以😃😃🥰🥰我揀左個素湯底,檸檬🍋柚子湯,好清新,酸酸地,配埋每張桌面上的柚子醬油😍😍一絕🧡🧡💛💜老娘第一次來吃,店員講解得十分清楚💯💯今次我點了素菜拼盤,有水菜、啡色金菇、生菜、娃娃菜等等、腐竹😗、黑松露新豬肉餃😋😋、竹笙😍😍、芝士獅子狗、牛肉(友人點)、蟹柳等。最後有點甜品-杏仁豆腐和雜菌炊飯。🔵雜菌炊飯,有店員幫客人煮的,我問店員:你們都會為每枱客人煮炊飯的嗎? 他説: 不會呀~ 只為第一次來店的客人煮的😮😮我問: 你又知我們第一次來? 他説: 因為我未見過你地🤣🤣 我心諗你又真系全都客人都認得咁厲害👍🏻👍🏻🤗 真系要有敬業精神才能把工作做到出色😌😌炊飯都幾特別啊😗😗好味吾好味就見仁見智😏🟠食材都算新鮮,但不是每種食材都好味,蟹柳可以不用點。其他都可以點😉😉🟢不吃肉之旅的一人一鍋,總括而言,我覺得黑松露新豬肉餃、腐竹、竹笙、芝士獅子狗系好味的啊🥰🟤過於電子化的時代,下單、叫店務員、加水、加湯、埋單等等,全部都透過手機傳達訊息,但我依舊會見店務員經過時,拜託他們幫忙😙😙因為。我。真。的。很。不。喜。歡。
今次同友人去到又一城温野菜,最喜歡一人一鍋🍲🍲
因為可以吾洗食肉,自己一個鍋放咩都可以😃😃🥰🥰

🟤過於電子化的時代,下單、叫店務員、加水、加湯、埋單等等,全部都透過手機傳達訊息,但我依舊會見店務員經過時,拜託他們幫忙😙😙因為。我。真。的。很。不。喜。歡。電。子。🟢🟡🟠🔴🟤
柚子檸檬湯底
2023-03-02
柚子檸檬湯底
  • 雜菌炊飯
  • 黑松露新豬肉素餃
2022-10-25 1971 瀏覽
🥚蛋美最深印象就係啲菜好新鮮😹九龍塘午市一人定食火鍋自選肉類👍🏻環境舒適服務佳最啱同朋友冬天食😻.呢間其實係咁啱諗住book牛角個陣見到👍🏻佢同牛角開喺隔離,午市有定食同放題揀👍🏻今次就揀咗定食😻價錢中上可接受🤔唔知大家覺唔覺翻工出去食多咗會想有時健康啲🙈我自己就鍾意呢餐清淡但滋味🤍1️⃣Set B (💰$128)套餐包括 美國牛肋肉同美國牛胸腹肉 + 是日鍋肴(芝心雞肉丸+芋絲+木耳)+ 溫野菜盛合+白飯/烏冬/蕎麥麵 +飲品👍🏻 整體嚟講感覺幾健康同滿足嘅😽🤍最鍾意係鍋肴入面粒丸同蔬菜夠新鮮😻肉嘅質素中上,佢有胡蔴醬同柚子醬油可以點,前者濃啲後者清啲🤔兩個都各有特色,我個人覺得佢胡蔴醬同出面幾唔同,芝麻味比較重用嚟點肉食幾正❣️不過最衰係蕎麥麵送上嚟一粒粒基本上唔覺食緊麵🥺見到朋友叫咗讚歧烏冬好羨慕😿.📍温野菜 (九龍塘)九龍塘達之路80號又一城低層地下1樓29號舖🤍 .#蛋美在九龍塘 #香港美食 #九龍塘美食 #hkfoodie #九龍 #九龍美食 #hkeat #hkig #九龍塘 #hongkongfood #美食地圖 #852food #hkfoodig #美食推介 #美食分享
🥚蛋美最深印象就係啲菜好新鮮😹
九龍塘午市一人定食火鍋自選肉類👍🏻
環境舒適服務佳最啱同朋友冬天食😻

1️⃣Set B (💰$128)
📍温野菜 (九龍塘)
九龍塘達之路80號又一城低層地下1樓29號舖
🤍[7/10]
#蛋美在九龍塘 #香港美食 #九龍塘美食 #hkfoodie #九龍 #九龍美食 #hkeat #hkig #九龍塘 #hongkongfood #美食地圖 #852food #hkfoodig #美食推介 #美食分享 #日本菜 #日式火鍋 #一人火鍋 #一人邊爐 #午市定食 #定食火鍋 #日式料理 #自助火鍋 #自選肉類 #任食火鍋 #蛋美吃日本菜 #溫野菜
📌 温野菜 - 九龍塘達之路80號又一城低層地下1樓29號舖🗓(1/10) 星期六 ⏰ 下午12:45左右 💈特式:放假又國慶出去行下,今日去到九龍塘又一城,諗緊想食咩lunch就見到溫野菜,呢間火鍋我每次去親日本都肯定會食一次,嚟緊book到2023先可以去大阪,咁就而家係香港食返次先。溫野菜你香港有4間分店,但只有銅鑼灣先有做放題,今次係九龍塘呢間咁啱假期就係食佢個假日menu set。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:今次叫左佢個假日午市定食美國.英國牛定食,價值$188,等我同大家講下味道先......湯底 - 因為係一人一鍋,所以就選擇左兩個唔同湯底,一個係唔洗另加錢嘅昆布湯底,一個就加$10要左壽喜燒月見湯底。昆布湯底就差唔多係清水加幾條匙昆布,無咩想講😓;壽喜燒就幾正宗嘅味道但有少少太濃,不過隻蛋就真係一定係日本蛋,一食落口就知,完全唔同其他國家蛋,又濃又香。牛肉 - 個set如果唔加錢就已經食到3款唔同嘅牛肉,包括美國牛肋肉/美國牛胸腹肉/英國安格斯牛肋肉,每碟都有大約5片,味道我就覺得英國安格斯牛肋肉最好食,油脂比率最豐富,其次係美國牛肋肉,最普通係美國牛胸
🗓(1/10) 星期六 ⏰ 下午12:45左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

牛肉 - 個set如果唔加錢就已經食到3款唔同嘅牛肉,包括美國牛肋肉/美國牛胸腹肉/英國安格斯牛肋肉,每碟都有大約5片,味道我就覺得英國安格斯牛肋肉最好食,油脂比率最豐富,其次係美國牛肋肉,最普通係美國牛胸腹肉,雖然佢已經係3款之中最普通,但都好食過香港其他日式火鍋嘅中高級數牛肉。

溫野菜盛盒 - 佢d蔬果好新鮮,店只有講係由日本直送,係日本食個時好鐘意食呢d不同種類嘅蔬菜,雖然無係日本食時咁好食,但都好新鮮。

配料 - 跟餐仲有墨汁墨魚丸同年榚條,不過就係普通野,無乜特別。

免冶雞肉 - 呢個我特登加$22加配,因為係日本食過呢個免冶雞肉好好食,入面仲會有d軟骨,好有咬口。

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 - 跟餐會有汽水/烏龍茶/梳打水/薑味汽水/柚子茶等等。

🍽環境:餐廳環境唔錯,2人會提供一張用隔板分隔的6人枱,所以枱面空間都足夠,坐得都舒服,餐廳抽氣做得好好,室內無乜油煙味,亦唔會煙霧離漫。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服務:職員服務唔錯,不過可能因為假日,餐廳都爆場,佢地好明顯忙到踢晒腳,但都仍保持到良好服務態度。

💰💸價錢:叫左個兩人set埋單唔洗$450,雖然任食,但個餐都食到我肚飽飽,食物質素又好過一般日式火鍋,環境都舒適,所以都屬終合理範圍。

🐲💬總結:無得去日本食當地嘅溫野菜,有時係香港不妨食返一餐半餐,$200多d又唔係太貴,所以都可以時不時去食下。

推薦指數:❤️❤️❤️❤️🤍
2022-10-01
  • 免冶雞肉
牛角就食得多,反而同公司既溫野菜我竟然係第一次食,朋友話都不錯的就去食宵夜時段。要選主餐1個+1個湯底 或 2個主餐,之後就有指定食物可以75折order🤞🏻▪主餐D :宮崎黑毛和牛牛肩脊肉 $308宮崎黑毛和牛牛肩脊肉,英國安格斯牛肋肉,2x 濃厚芝士腸,3x 半件東菇,少量葛絲, 紅心蘿蔔,京蔥,白蘿蔔,油麥菜,旺菜。-秘傳月見壽喜汁配鮮雞蛋-可樂宵夜時段75折後:▪️美國和牛肩胛眼 $89.3▪️美國安格斯牛肋肉 $59.3▪️丹麥豚梅肉 $31.5▪️廣島蠔 $36.8叫咗很多肉肉,最好食都係和牛入口即溶,主餐果份和牛是最好的。宵夜時段只係等一個位就入到,都幾抵食。▫️ 温野菜 (九龍塘)📍九龍塘達之路80號又一城低層地下1樓29號舖<宵夜時段星期一至日,晚上9時後入座>

▪主餐D :宮崎黑毛和牛牛肩脊肉 $308
-秘傳月見壽喜汁配鮮雞蛋
-可樂

宵夜時段75折後:
▪️美國和牛肩胛眼 $89.3
▪️美國安格斯牛肋肉 $59.3
▪️丹麥豚梅肉 $31.5
▪️廣島蠔 $36.8

▫️ 温野菜 (九龍塘)
📍九龍塘達之路80號又一城低層地下1樓29號舖
丹麥豚梅肉 $31.5
美國牛肋肉 $59.3
另叫的湯底
廣島蠔 $36.8
🇯🇵溫野菜,相信是港人很熟悉的一間日式火鍋店,餐廳主打優質食材全部都是來自日本,因而吸引很多喜愛日本的香港人朝聖。😋這次,小廚神與大吃貨到達又一城分店,想要來爭鮮,感受一下日本食材的美味。😊✅店員向我們推介信用卡優惠套餐,我們先選了一個優惠套餐,然後再單點食品。👩‍❤️‍👨小廚神與大吃貨都點了藥膳養生鍋。都市人生活節奏忙碌,如果店家可以提供在忙碌中的一點健康元素,的確是很吸引的🥰這間餐廳會把鑰匙我哋材料展現在即係眼前,並逐一介紹它們的功效,實在十分貼心👏🏻不同的材料陸續上桌,有日本國產牛肉、黑豚肉、新鮮雞肉、和其他蔬菜及配料😍😍每一樣都非常新鮮及吃得出不是一般火鍋店的水準。而且,由於大吃貨很喜歡吃海鮮,我們還加點了草蝦🦐和一份黑豚肉🐷🇯🇵溫野菜不但在食物質素和服務質素上,都對得起價錢。說不上昂貴,但是食物的品質和用餐的愉快確是令食客會再回頭的原因。👩‍❤️‍👨⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️溫野菜地址:九龍塘達之路80號又一城低層地下1樓29號舖電話:31064218

溫野菜

地址:九龍塘達之路80號又一城低層地下1樓29號舖
電話:31064218
2022-08-25 1155 瀏覽
減肥人士。真係好適合去食溫野菜噶,因為佢注重營養價值。少澱粉,多蔬菜,生酮都好啱食!靚肉🥩💯 #黑松露三文魚沙律日式沙律,加上🐹造型芝士!勁香嘅黑松露味,三文魚碎加埋沙律醬酸酸甜甜🥗🥗 #PuiPui海鮮寶箱鍋見到大大龍蝦🦞大大隻鮑魚,已經好吸引啦!加埋新鮮嘅蔬菜🥬,湯底立即鮮味曬! #骨膠原野菜寶石盃好可愛,一開始唔知係咩,原來係骨膠原!甘筍造型,食之前要加落火鍋湯底度! #滑滑和牛盛合有兩款和牛,#宮崎黑毛和牛肩脊肉 同 #美國和牛肩胛眼,一次食曬兩款。好滿足! #甘筍活乳酸特飲清爽解渴又開胃。重點係好健康。 #DIYPuiPui天竺鼠車車雪糕有得玩又有得食。小朋友一定好開心❤️真係一家大細都啱嘅餐廳!

#黑松露三文魚沙律

#PuiPui海鮮寶箱鍋

#骨膠原野菜寶石盃
好可愛,一開始唔知係咩,原來係骨膠原!
甘筍造型,食之前要加落火鍋湯底度!

#滑滑和牛盛合

#甘筍活乳酸特飲
清爽解渴又開胃。重點係好健康。

#DIYPuiPui天竺鼠車車雪糕