2021-07-04 39 瀏覽
•渣哥一九九六東涌難得搵到既良心店👍🏽👍🏽👏🏽👏🏽😌😌💛💛💛💛💛·~~~~~~~~·1️⃣渣哥三寶($30)*渣哥三寶有豬皮、蘿蔔同魚蛋,裝到滿一滿好滿足😍😍蘿蔔係最底,蘿蔔就咁用清水馺,無浸住汁,係中間落豬皮時有汁流落底,蘿蔔根位比較多,但都好腍👍🏽👍🏽👍🏽😋😋😋*豬皮係中間,極之入味,份量都好多😆😆😆*魚旦係最面,有6粒,係普通魚蛋,唔係陳皮魚蛋嗰隻,辣魚蛋又唔係好辣個種,入口好適合😋😋😋(score: 4/5)•·-評分👑賣相:✨✨✨✨✨味道:👅👅👅👅👅價錢:💰💰💰💰推介:⭐️⭐️⭐⭐⭐(5分滿分)~~~~~~~~~~

渣哥一九九六
東涌難得搵到既良心店
👍🏽👍🏽👏🏽👏🏽😌😌
💛💛💛💛💛
~~~~~~~~
1️⃣渣哥三寶($30)
*豬皮係中間,極之入味,份量都好多😆😆😆
(score: 4/5)

評分👑
賣相:✨✨✨✨✨
味道:👅👅👅👅👅
價錢:💰💰💰💰
推介:⭐️⭐️⭐⭐⭐
(5分滿分)
~~~~~~~~~~
2021-04-15 265 瀏覽
係東涌返工,成日都唔知食咩好,好彩地鐵站有間渣哥。佢既早餐算幾抵,我分別試過佢既燒賣、魚蛋、腸粉同蛋治。燒賣跟餐份量唔係好多,好似有8粒,都係魚肉燒賣黎,煮得幾淋。魚蛋夠彈牙同咖喱汁好入味。腸粉我鐘意跟佢standard既汁同醬,樣樣都落啲夠惹味,同腸粉唔會太厚身。個蛋治份量真心多,公司啲男同事食完都話好飽,佢既蛋好滑,炒得好好味,個包烘過,脆脆的,好鐘意。可惜佢係一間外賣早餐店冇得坐低慢慢食,好多人都係旁邊既ramp度食埋先走,熱食真係好味過買返公司食!
係東涌返工,成日都唔知食咩好,好彩地鐵站有間渣哥。

2021-04-11 173 瀏覽
武漢肺炎搞到大家冇得去旅行,d年假都唔知要嚟做乜。。。 所以我地而家會放平日去郊遊, 因為weekend實在有太多人出去避武漢肺炎,搞到d郊區旺過旺角,我地冇理由同人迫架嘛, weekday咪少d人囉~呢日響東涌集合,早咗少少到,搵嘢食先~ 食飽先上路 見到有渣哥, 咁就唔駛諗啦, 睇嚟睇去, 成個東涌都冇乜嘢食嘅, 住呢邊真係幾慘。。。。 佢原來有早餐set, 送嘢飲, 我叫咗頭抽腸粉套餐, 26 蚊連嘢飲, 都幾ok, 佢個腸粉都幾好食,又多醬, 一d都唔孤寒,仲有幾粒魚蛋同燒賣,食到我超飽,真係幾大份,好抵食 仲要呢邊冇乜嘢食, 真係清泉呀

呢日響東涌集合,早咗少少到,搵嘢食先~ 食飽先上路

仲要呢邊冇乜嘢食, 真係清泉呀

熱柚子蜜

2021-04-09
$26 (早餐)
熱柚子蜜
2021-02-28 227 瀏覽
這年,我來東涌的日子應是過往的總和,皆因東涌是幾個離島熱點的出發點。而我每次來東涌,幾乎都會吃渣哥。當天我和朋友約了去大澳,我早到而且未吃早餐。由東涌到大澳要一小時,但我們會在那裏吃很多東西,於是我少少地選了渣哥三寶。渣哥三寶有很多蘿蔔、豬皮和魚蛋。咖喱味突出而辣,就是那種港式的辣。蘿蔔很甜,有一點解辣的功用。豬皮和魚蛋是咖喱的絕配,只是豬皮有點豬毛。整碗渣哥很大碗,建議兩個人一起吃更好,這些小吃就是要跟別人分享吧。

2021-01-30
早餐
2021-01-06 242 瀏覽
呢幾日去開東涌上堂,呢頭黃店嘅選擇唔多,所以幾日lunch都食渣哥。我覺得佢個咖喱三寶同埋兩溝都好好食,個兩溝入面有勁多魚肉,食極都有😍加埋樽裝奶茶,啱啱好😊
呢幾日去開東涌上堂,
呢頭黃店嘅選擇唔多,
所以幾日lunch都食渣哥。

我覺得佢個咖喱三寶同埋兩溝都好好食,
個兩溝入面有勁多魚肉,
食極都有😍

加埋樽裝奶茶,
啱啱好😊
2020-12-09 298 瀏覽
最近有堂食限制, 晚餐最方便就是經過地鐵站買這個街頭小食。這家渣哥的炒麵做得不錯, 簡單的豉油王炒麵配咖哩汁, 很惹味。 唯一是他味精多了一點。 魚蛋不是爽口彈牙的哪一款, 比較軟淋淋的。燒賣是典型香港的魚肉燒賣, 內裏軟淋淋,熱辣辣, 再配上辣油, 十足香港風味。
最近有堂食限制, 晚餐最方便就是經過地鐵站買這個街頭小食。

2020-10-27 256 瀏覽
渣哥嘅早餐真係好抵食,份蛋治好厚,基本上食半份已經夠飽,今次叫左咸牛肉蛋治,牛肉味同蛋味混合得岩岩好,牛肉唔會搶左蛋味,雞蛋都好滑,重有少少蛋醬,真係抵食早餐之選!
咸牛肉蛋治
咸牛肉蛋治
要數嫩蛋,點名「渣哥」,當然唔係講辣魚蛋啦!係真真正正的炒雞蛋。我邊食緊「渣哥」腸粉,邊寫呢篇文。記得五年前「渣哥」在銅鑼灣開張,落去幫襯,並寫了一篇 blog 。現在從看,重溫了當年小環窩心的親身小故事,悸動仍在。五年後的今日,更加唔使我多敘述。呢排真係食多咗好多「渣哥」,鐵膽係「頭抽腸粉餐」包辣魚蛋、燒賣;有時夜晚會叫生菜魚肉、酸齋、辣牛筋丸等等回家加餸,相信同路人都食唔少。今次想推介下它們的早餐,早上11時之前供應,除了一般腸粉、炒麵之外,它的厚蛋治也是一絕。厚蛋三文治可配芝士、火腿、鹹牛肉,$28 送熱飲。有時我就會買一份,企喺度食完先搭車返工。「芝士厚蛋治」兩大件,麵包鬆軟,厚滑蛋實而不華,沒多花巧,吃得出是真材實料沒下奶油的堅 • 炒蛋。而且都是新鮮整起,芝士夾在中間呈現半熔狀態,食完好治癒!心地好,出品好食,價錢合理,雖然要排隊,我都會排,實在沒有不幫襯的理由。我寧願早10分鐘起床,去排隊買早餐,支持一下。相比起其它有良知香港人的付出,我這些簡直是微不足道。大家若有機會,一定要去一試他們的真功夫炒滑蛋。

2019-12-01
  • 頭抽腸粉餐
  • 芝士厚蛋治
2020-08-28 321 瀏覽
🔸頭抽腸粉套餐 ($26)分數: (7.8/10)混醬最正🤤腸粉幾滑,腸粉唔會黐埋一舊一劈劈。咖喱魚蛋個醬好惹味,夠濃夠辣。燒賣稍遜,質感一般,太稔,會黐住其他。
🔸頭抽腸粉套餐 ($26)
分數: (7.8/10)
混醬最正🤤
腸粉幾滑,腸粉唔會黐埋一舊一劈劈。
咖喱魚蛋個醬好惹味,夠濃夠辣。
燒賣稍遜,質感一般,太稔,會黐住其他。
2020-08-08
$26 (早餐)
2020-08-03 255 瀏覽
魚蛋沒熟就賣,很硬,很難吃,反映了假裝聽不見。服務差至極,買了就上當。所賣的小食看上去很不新鮮,價格偏貴,吃完的拉圾也不讓回收,太差了吧!還開什麼舖?沒有服務可言,失望的體驗。希望好好檢討。
2020-08-03
  • 不推介
2020-07-31 189 瀏覽
應該冇乜人唔識呢間掛😌 老老實實小食定價算中上,唔特別平,不過味道嚟講佢真係每款都唔錯🧐,完勝藍店鴻x堂嗰d麵粉燒賣😗⠀🧆 頭抽腸粉套餐 $26套裝有魚蛋、燒賣各四粒,再加幾條腸粉~ 魚蛋係彈牙,唔係一餅嘢的😌 燒賣咬開係透明燒賣(有冇人明😂😂),最喜歡呢d燒賣😙😙😙 有d煙韌唔會成口粉😌 最後腸粉都好滑,但比起魚蛋燒賣就冇咁特別😝🥡 燒賣 $18/8pcs + 熱飲女仔嚟講都夠飽~ 男仔都未必😗 總括嚟講我見到會再食,但佢d分店真係冇一間近我🤧 開多幾間就好~

🧆 頭抽腸粉套餐 $26

🥡 燒賣 $18/8pcs + 熱飲

2020-06-24 159 瀏覽
無想過渣哥會響東涌開小店,咁照顧東涌既居民,跟銅鑼燒樣都係小食店,食物都係同銅鑼灣分店差不多。買左一份三寶,裡面有蘿白、豬皮同魚蛋,如果有試過銅鑼灣渣哥既都知佢d魚蛋好好味,個汁調得好好唔係一味得個辣字,所以用黎煮豬皮好入味,order完見到女職員將豬皮放入外賣碗,成碗滿滿的鹵水雞脾,有少少少少靭,但基於份量(超巨型),滿意可接受
鹵水雞脾,有少少少少靭,但基於份量(超巨型),滿意可接受
2020-05-08 182 瀏覽
連放幾日假~又因為疫情有冇乜點出街咁耐, 索性出去行下山~行完東澳古道去東涌已經八點幾, 雖然都唔算好肚餓~因為中途有補給,但係都係想搵下嘢食~ 咁就梗係開app搵下啦要係東涌搵間啱心水啱信念嘅舖頭~ 最近最方便一定係渣哥, 雖然自己講過唔好再幫襯鐵路鋪頭, 但今日權宜行事~渣哥啲腸粉呀真係無令我失望~好滑,呢一間魚蛋嘅辣度仲非常之正~好啱我口味~雖然話行過路過先至會幫襯嘅機會都好少~ 不過無可否認渣哥係一個好嘅選擇
連放幾日假~又因為疫情有冇乜點出街咁耐, 索性出去行下山~

• 腸粉
2020-03-26 272 瀏覽
抄麵 唔用工具,戴著膠手套,直接用手抄,抄抄下,又做其他嘢,包外賣,用嚟用去都係同一隻手膠,之後又唔換新手膠!手膠本身已經唔衛生,根本唔適合直接掂食物,仲要唔換手套!D人態度又差,做到咁悔氣不如唔好做!下次唔會幫襯
2020-03-11 204 瀏覽
今日有時間特登去到支持下,但真係一個客都無。嘢食講真一般,除非在屋企樓下方便就會特登去下。主力賣啲現成到處都可以食到的燒賣、魚蛋就無太大驚喜、真係難以長期幫襯⋯⋯
2020-03-11