2025-05-25
約咗朋友閨蜜食生日飯,被安排坐吧枱中間位置,右手邊有兩男兩女食omakase,入去嘅時候已經心知不妙,因為兩位男士講嘢係用震耳欲聾嘅聲音大嗌大笑, 嘈過灣仔啲酒吧!佢哋幾杯落肚,又食到中段,完全係high到一個點。 餐廳內嘅高級經理見到四位食omakase 嘅大客同佢哋搭晒膊頭friend過夾band,個高級經理講嘢仲大聲過啲客,用‘’震耳欲聾‘’嚟形容一d 冇誇張,有好幾次高級經理甚至隔住我同我嘅朋友同佢哋大聲對講,極度之興奮,有幾下我後方傳來震耳欲聾嘅巨笑聲、極度興奮嘅傾談聲,我仲忍唔住擰轉頭望係唔係兩位食客喺我後面一左一右傾,原來係右手邊食omakase的一位男士同餐廳高級經理,係我後方嘅一左一右傾,佢哋傾計嘅聲量完全係男人落蘭桂芳吧大嗌,或者地盤佬在潮州打冷用丹田氣大叫果種音量,係嘈到一個點。 我同我個friend 只係距離一尺,但聽唔到對方講嘢!講返食物,佢嘅食物質素係ok嘅。不過既然揀得日本餐廳同朋友食飯,真係想靜靜地放咗工,有得傾下計輕鬆下,而唔係期望好似去咗酒吧或者潮州打冷餐廳咁嘈,我想強調係嘈過酒樓好多好多,因為酒樓嘅聲音咁係喺一個大廳裡面分散,但呢間日本餐廳其實好細
講返食物,佢嘅食物質素係ok嘅。
不過既然揀得日本餐廳同朋友食飯,真係想靜靜地放咗工,有得傾下計輕鬆下,而唔係期望好似去咗酒吧或者潮州打冷餐廳咁嘈,我想強調係嘈過酒樓好多好多,因為酒樓嘅聲音咁係喺一個大廳裡面分散,但呢間日本餐廳其實好細,大概只有200平方尺裝得落大約14個客人。佢哋咁樣用大叫嘅方式嚟傾計,真係令我全晚都好頭痛。最令我眼都突埋嘅係竟然日本餐廳高級經理同4個客一齊好亢奮嘅狀態咁樣大笑大叫,無言,完全冇顧及過其他客人需要一個正常嘅環境進餐,亦都冇留意到其他客人係皺曬眉頭,要用交頭接耳嘅方式先聽到自己嘅朋友講嘢。
永不錄用,真係咁大個女冇食過咁唔舒服嘅日本菜。