2019-11-03 9 瀏覽
秋天到了,係懶惰既季節,所以去返屋企附近食飯😂平時行過已經留意到呢間小店,每次都係門口望下就算,估唔到櫥櫃隔離有堂食位置。堂食空間比較狹窄,勉強坐到4個人。唔介意的話,室外都有幾個位置。室內好可愛😍招財貓,迷你食物連櫥櫃。雖然坐位幾逼,不過裝飾搭救幾有心。小店有一個姨姨負責收錢接待工作,主動斟茶,又會介紹下壽司👍原本打算叫個海膽丼飯,一聽到+$88有一板馬糞海膽,即刻一試。三文魚壽司劍魚腩壽司黑瀨油甘魚壽司葱粒吞拿魚腩軍艦螺肉軍艦每款壽司即叫即握👍等待時間長少少,要體諒下小店呀。壽司飯少少醋味,飯質軟身。三文魚$7一件性價比唔錯。軍艦紫菜keep到脆身😎馬糞海膽+$88 一板😋脆脆紫菜放上滿滿海膽,鮮味十足。新鮮唔會腥臭。明太子醬燒三文魚壽司浦燒鰻魚丼壽司飯唔覺重醋味,反而熟食丼飯醋味太多。鰻魚有少少細骨可接受,整體頗厚身大條,對得住呢個價錢👍以後買外賣又多一個好去處啦😋👍

三文魚壽司

馬糞海膽

明太子醬燒三文魚壽司

以後買外賣又多一個好去處啦😋👍
2019-06-20 798 瀏覽
今晚去個住九龍城既friend屋企打牌, 順手就買埋外賣上去大家食, 泰國野就食得多, 今晚打牌就買外賣壽司又方便又可以試下新野個friend話平時見依間渡邊屋都好多人買, 叫我早少少黎所以6點零鐘就到左lu~好多款式, 懶得諗亦可以選擇師傅pack好左既, 入面仲有3,4個位可以堂食, 都見到有熟客仔係度食住同老闆傾計~最後我揀左2個壽司套餐, 再加左d自己另外叫既壽司~三文魚and三文魚腩壽司新鮮色澤好靚, 三文魚腩肥美有油香原味海鰻壽司就黎長過筷子既海鰻, 鰻魚汁燒既味道好香芝味蟹棒依個係朋友指定要叫既, 大大塊芝士加上火炙令其半溶既狀態, 正火炙帆立貝推介依款! 帆立貝肉厚之餘口感新鮮, 唔會淋badbad~再加埋火炙既焦香非常好味呀魚仔豉油呀, 童年回憶呀~聽人講魚仔豉油因為成本高d所以而家已經無乜鋪會用, 轉哂包裝, 估唔到係度見番~我同朋友都好滿意, 覺得佢雖然細細間, 但係壽司夠新鮮之餘只係賣番小店價錢, 十分抵食, 可以留番d錢黎做麻雀本😂

最後我揀左2個壽司套餐, 再加左d自己另外叫既壽司~

三文魚and三文魚腩壽司
新鮮
色澤好靚, 三文魚腩肥美有油香

原味海鰻壽司
就黎長過筷子既海鰻, 鰻魚汁燒既味道好香

芝味蟹棒

火炙帆立貝

2019-06-16
外賣自取
2019-11-03 16 瀏覽
又嚟到九龍城,真係花多眼亂,八國聯餐咁,又泰國嘢、日本嘢、越南嘢、來佬嘢、local嘢,齋諗食乜都好頭痕,經過一間好迷你屈躓嘅日本嘢,空間越細大胃就越想挑戰吓買午餐有汽水送,不過入面冇位,暫時坐出嚟先老闆娘一拎出嚟,火炙之香羨煞旁人,有位小妹妹經過望到實一實,好似見到男神咁唔好以為得咁多,仲有魚生飯跟餐,真係超抵食壽司餐好好味,鰻魚最好食等咗一陣終於有位入返去食,唔使俾人眼矎矎最最最應該食應該係鰻魚飯,好肥美,又軟熟

買午餐有汽水送,不過入面冇位,暫時坐出嚟先

火炙壽司套餐

唔好以為得咁多,仲有魚生飯跟餐,真係超抵食

壽司套餐拼迷你魚生丼

壽司餐好好味,鰻魚最好食

等咗一陣終於有位入返去食,唔使俾人眼矎矎

浦燒鰻魚丼

最最最應該食應該係鰻魚飯,好肥美,又軟熟
2019-11-03
火炙壽司套餐
壽司套餐拼迷你魚生丼
2019-11-01 15 瀏覽
今日請左半日假,要去九龍城老人院探患病的叔公,之後要趕返公司,冇時間食午餐,諗住買外賣,見到一間日式壽司店,名叫渡邊屋,以外賣為主,店內都有座位可以讓客人用餐。近門口外賣架上放上不同的日式食品供客人選購,另外也有寫點餐紙,多款壽司、刺身、丼飯等即叫即做,我立刻下單買些回公司食。特盛刺身丼:三文魚新鮮肥美,厚切又大片,鋪滿整碗壽司飯,魚脂甘香的三文魚加左一些蟹子增加口感,壽司飯味道調得剛剛好,軟硬適中。壽司套餐B:三文魚4件、三文魚腩2件、海鰻2件、赤海蝦2件、蟹棒2件。三文魚腩油脂特別豐富甘香,海鰻惹味、赤海蝦和蟹棒鮮美。加多2件壽司,赤貝壽司鮮味爽口,花之戀壽司:兩片三文魚魚生包着壽司飯,上面放滿蟹子和蛋黃醬,一口咬下去,滿口蟹子、三文魚和壽司飯混合了蛋黃醬,有鮮味和多重口感。外賣包裝整潔乾淨。
近門口外賣架上放上不同的日式食品供客人選購,另外也有寫點餐紙,多款壽司刺身、丼飯等即叫即做,我立刻下單買些回公司食。
外賣包裝整潔乾淨。
2019-10-18
10 分鐘 (外賣自取)
2019-10-26 47 瀏覽
平時想壽司外賣返屋企食都係食開D整定晒的, 而今日去開九龍城做野, 見到渡邊屋係做即整壽司, 而且價錢都唔貴, 即買返去同屋企人當TEA咁食下鋪仔細細, 但都有堂食既地方除左壽司外, 仲有丼飯, 刺身如果想再平D, 都仲有整好的比你選擇, 但我當然要選即點即叫啦去到戲玉啦, 即點即叫壽司! 我都等左成10分鐘先整好, 但為左食好野, 等下都值得的返到屋企啦, 睇落好吸引! 左口魚邊壽司- 超香口, 油脂味充滿在你的口蟹膏壽司-入口真係一陣海洋味在你口中, 濃濃的蟹膏味火炙三文魚壽司-火炙得岩岩好, 唔會令三文魚過熟但有火炙味增加香味, 正帆立貝壽司-超新鮮, 又大大粒, 一啖放晒入口慢慢食冇得輸總結,件件壽司都好正, 而且即點即叫確保壽司唔會放太耐而影響到壽司質素, 過開九龍城會再去買過!
而且價錢都唔貴, 即買返去同屋企人當TEA咁食下
鋪仔細細, 但都有堂食既地方
除左壽司外, 仲有丼飯, 刺身

返到屋企啦, 睇落好吸引!
左口魚邊壽司- 超香口, 油脂味充滿在你的口
蟹膏壽司-入口真係一陣海洋味在你口中, 濃濃的蟹膏味
帆立貝壽司-超新鮮, 又大大粒, 一啖放晒入口慢慢食冇得輸

2019-10-22
2019-10-20 59 瀏覽
住九龍城個中同大大力推介呢間小店比我,所以就趁今個weekend試試佢!「渡邊屋」確實係小店,店內得幾個座位,但食物選擇都有好多,食材亦非常新鮮,果然係好推介😍😍😍我媽咪一向高要求,但佢都大讚個「火炙特大阿根廷紅蝦」,面頭火炙得剛好,蝦肉好新鮮爽口,然後蝦膏爆哂出黎,整體超好食!!三文魚腩丼係我最中意嘅一樣。三文魚腩新鮮得黎亦油脂豐腴。每啖都係鮮甜嘅三文魚腩,食落都覺得好幸福🥰 佢地個飯當然係用日本米,粒粒分明,帶輕輕嘅醋味,令我食唔停口!整體壽司質素極高,係好值得支持嘅小店!

整體壽司質素極高,係好值得支持嘅小店!

2019-10-20 48 瀏覽
Suddenly got a phone call from my sister on my way home that I had to get something for dinner. So the easiest way I could think of was to get some takeaway sushi!I remember passing by this little takeaway sushi place in Kowloon City last week so I decided to give it a try.Most of what I got was salmon, and I have to say, the salmon was AMAZING!! So fatty and fresh, they literally melted in my mouth once I tasted it.I also recommend the scallop and the Argentine prawn sushi. The latter was at $3

I also recommend the scallop and the Argentine prawn sushi. The latter was at $35 a piece and it tasted just like the fresh seafood I had in Argentina last Summer!!

2019-10-20 49 瀏覽
這家日本壽司店可以堂食, 亦可以外賣。假日晚飯前來了這裏外賣一些壽司帶回家, 和家人一起吃。壽司款式多, 類別有壽司、刺身丼飯、軍艦、刺身、手卷、卷物, 亦有店內推介的壽司。一共點了熟蝦壽司、鰻魚壽司、三文魚腩壽司、赤海老壽司、火炙三文魚腩壽司、火炙芝士鱈場蟹棒壽司、螺肉軍艦、鱈場蟹棒手卷、加州卷。熟蝦壽司 - 熟蝦質感爽口彈牙。鰻魚壽司 - 帶一點甜甜的醬油味, 幾惹味的。三文魚腩壽司 - 鮮甜肥美, 啖啖油香, 壽司飯夠軟熟。加州卷一共有6件, 方便家人分享。火炙三文魚腩壽司 - 三文魚表層有輕輕炙燒過, 魚肉很嫩。
這家日本壽司店可以堂食, 亦可以外賣。假日晚飯前來了這裏外賣一些壽司帶回家, 和家人一起吃。壽司款式多, 類別有壽司刺身丼飯、軍艦、刺身、手卷、卷物, 亦有店內推介的壽司

熟蝦壽司 - 熟蝦質感爽口彈牙。

鰻魚壽司 - 帶一點甜甜的醬油味, 幾惹味的。

三文魚腩壽司 - 鮮甜肥美, 啖啖油香, 壽司飯夠軟熟。

加州卷一共有6件, 方便家人分享。
火炙三文魚腩壽司 - 三文魚表層有輕輕炙燒過, 魚肉很嫩。
2019-10-20
15 分鐘 (外賣自取)
2019-10-20 19 瀏覽
九龍城呢間街口壽司店設有外賣及堂食,價錢親民,不錯喔!刺身飯丼由$68-$138不等,價錢非常吸引!學生order壽司套餐仲有9折優優喔!同honey各叫了一個丼飯及壽司套餐!呢個極上刺身丼有:三文魚魚刺身、吞拿魚刺身、魚籽、牡丹蝦及帆立貝...份量唔算少,男生都夠飽喔!三文魚刺身厚切肥美,好味😋壽司飯撈上魚籽食,口感一流!男友order嘅B餐壽司套餐有三文魚壽司、海鰻壽司、蟹棒壽司及赤海蝦壽司...全部都係即叫即握,夠哂新鮮!壽司同而頭嘅刺身比例完美,唔會飯大舊過刺身喔!鰻魚細卷mini size 作為小吃也不錯!細細件,一啖一口,非常滋味!

九龍城呢間街口壽司店設有外賣及堂食,價錢親民,不錯喔!
刺身飯丼由$68-$138不等,價錢非常吸引!
學生order壽司套餐仲有9折優優喔!

同honey各叫了一個丼飯及壽司套餐!
三文魚刺身厚切肥美,好味😋
壽司飯撈上魚籽食,口感一流!

壽司同而頭嘅刺身比例完美,唔會飯大舊過刺身喔!

鰻魚細卷mini size 作為小吃也不錯!
細細件,一啖一口,非常滋味!
2019-10-19 30 瀏覽
成日行過九龍城都見到呢間渡邊屋壽司店,見到佢外面嘅裝橫非常之搶眼,但係就從來都未入過去食,今日放工決定過嚟買外賣返屋企食,原來鋪仔細細都算有幾多壽司選擇。火灸阿根廷紅蝦壽司呢份壽司係老闆娘介紹嘅,佢話阿根廷紅蝦好大隻,而且新鮮到貨,食落真係好大隻而且好新鮮、肉質好彈牙亦都唔會有腥味。原條海鰻壽司我見到佢哋鋪頭有原條海鰻壽司嘅相片,就覺得好吸引,佢真係原條海鰻放咗喺壽司飯上面,要分開兩次嚟食先食得晒條海鰻,海鰻味都唔醒而且鰻魚汁做得非常之入味,唔錯。加拿大海膽軍艦加拿大海膽一向都好出名,我叫咗呢件加拿大海膽軍艦入邊加咗一舊青瓜,令到我食起上嚟咩都唔會太膩,海膽都算幾甜好creamy, 份量都啱啱好。三文魚壽司要睇一間壽司譜嘅壽司做得好唔好味,一定要有最基本食起,所以我都有點一啲三文魚嚟食,佢哋三文魚都不過不失,可以一試。明太子醬燒劍魚腩壽司呢個我諗算係比較創新嘅壽司款式,明太子醬甜甜地配上劍魚腩,燒出嚟原來個味覺衝擊都幾夾,鍾意食火炙壽司嘅人一定要試呢一個。北寄貝沙律軍艦不嬲都好鍾意食北寄貝沙律軍艦,呢件都幾好味。桃酒老闆娘介紹呢隻桃酒味道好似果汁,入邊有少少啫喱,飲落甜甜地酒味唔算太濃

火灸阿根廷紅蝦壽司

加拿大海膽軍艦

三文魚壽司

明太子醬燒劍魚腩壽司

北寄貝沙律軍艦
不嬲都好鍾意食北寄貝沙律軍艦,呢件都幾好味。

桃酒
老闆娘介紹呢隻桃酒味道好似果汁,入邊有少少啫喱,飲落甜甜地酒味唔算太濃,好適合女仔飲。
2019-07-20 612 瀏覽
一大班Friend開Party,叫壽司就最開心!-今次揀左九龍城渡邊屋,專做外賣,佈置走日本風,小店確實不大,但仍可有提供坐位快食。小店除了有刺身丼飯, 也有即叫即握的壽司, 師傳以前曾任omakase , 質素有保證, 多選擇之餘價格都係平民街坊價。--壽司套餐有大路的三文魚、甜蝦、北寄貝、蟹棒和八爪魚, 每件都即叫即握。----然而最不能不提的是其他特色壽司,--原條海鰻壽司震撼又澎湃的原條海鰻,長度足足是一般鰻魚壽司的4倍!!原條海鰻食落去啖啖肉,肉質嫩滑火炙帆立貝壽司炙燒為 鮮甜的帆立貝 的鮮味增加一份熾熱火炙左口魚邊壽司左口魚裙邊是整條左 口魚最鮮美的部份,火炙後甘甜魚油緩緩滲出,層次豐富明太子醬燒帆立貝壽司明太子醬很濃,跟鮮甜的帆立貝很是匹配,超好吃月見吞拿魚腩軍艦吞拿魚腩的豐腴甘美已教人神魂顛倒,加埋生而 香滑的鵪鶉蛋, 讓整個吞拿魚腩更加滑不溜口。-北寄貝沙律軍艦北寄貝鮮甜爽彈口感煙韌,與沙律醬汁味道十分配襯阿根廷紅蝦壽司阿根廷紅蝦甜味媲美牡丹蝦,但價格卻親民得多了。天生橙紅色肉質軟滑,甜味媲美牡丹蝦,的確不錯。--蟹膏軍艦整件壽司 彷彿只有蟹膏 ,濃郁的蟹膏,極品滋味
一大班Friend開Party,叫壽司就最開心!

帆立貝壽司

然而最不能不提的是其他特色壽司,

炙燒為 鮮甜的帆立貝 的鮮味增加一份熾熱

明太子醬燒帆立貝壽司

明太子醬很濃,跟鮮甜的帆立貝很是匹配,超好吃

北寄貝沙律軍艦

北寄貝鮮甜爽彈口感煙韌,與沙律醬汁味道十分配襯

蟹膏軍艦

整件壽司 彷彿只有蟹膏 ,濃郁的蟹膏,極品滋味讓人想念!
帆立貝壽司
2019-06-27 645 瀏覽
今日去完九龍城買完少少野諗住買個外賣返屋企慢慢嘆。經過一間壽司鋪,平時食開d連鎖店.今次就試下佢先一入門口就有成個櫃比我簡食咩,不過我比較鍾意係自己配搭下食咩壽司。最後叫左盒刺身,魚生飯同壽司。三文魚切到好厚好大件,一啖咬落去好肥美,真係食多兩舊都飽飽地。成盒壽司最滿意既係燒三文魚,可能本身就好鍾意食,真係覺得燒完食係另一番風味。最後食埋個海膽魚生飯,海膽比我想像既多,同埋味道都唔錯,食哂碗飯都仲有少少海膽剩,食完真係好飽。

最後叫左盒刺身,魚生飯同壽司