2019-06-20 240 瀏覽
今晚去個住九龍城既friend屋企打牌, 順手就買埋外賣上去大家食, 泰國野就食得多, 今晚打牌就買外賣壽司又方便又可以試下新野個friend話平時見依間渡邊屋都好多人買, 叫我早少少黎所以6點零鐘就到左lu~好多款式, 懶得諗亦可以選擇師傅pack好左既, 入面仲有3,4個位可以堂食, 都見到有熟客仔係度食住同老闆傾計~最後我揀左2個壽司套餐, 再加左d自己另外叫既壽司~三文魚and三文魚腩壽司新鮮色澤好靚, 三文魚腩肥美有油香原味海鰻壽司就黎長過筷子既海鰻, 鰻魚汁燒既味道好香芝味蟹棒依個係朋友指定要叫既, 大大塊芝士加上火炙令其半溶既狀態, 正火炙帆立貝推介依款! 帆立貝肉厚之餘口感新鮮, 唔會淋badbad~再加埋火炙既焦香非常好味呀魚仔豉油呀, 童年回憶呀~聽人講魚仔豉油因為成本高d所以而家已經無乜鋪會用, 轉哂包裝, 估唔到係度見番~我同朋友都好滿意, 覺得佢雖然細細間, 但係壽司夠新鮮之餘只係賣番小店價錢, 十分抵食, 可以留番d錢黎做麻雀本😂

最後我揀左2個壽司套餐, 再加左d自己另外叫既壽司~

三文魚and三文魚腩壽司
新鮮
色澤好靚, 三文魚腩肥美有油香

原味海鰻壽司
就黎長過筷子既海鰻, 鰻魚汁燒既味道好香

芝味蟹棒

火炙帆立貝

2019-06-16
2019-07-20 400 瀏覽
一大班Friend開Party,叫壽司就最開心!-今次揀左九龍城渡邊屋,專做外賣,佈置走日本風,小店確實不大,但仍可有提供坐位快食。小店除了有刺身丼飯, 也有即叫即握的壽司, 師傳以前曾任omakase , 質素有保證, 多選擇之餘價格都係平民街坊價。--壽司套餐有大路的三文魚、甜蝦、北寄貝、蟹棒和八爪魚, 每件都即叫即握。----然而最不能不提的是其他特色壽司,--原條海鰻壽司震撼又澎湃的原條海鰻,長度足足是一般鰻魚壽司的4倍!!原條海鰻食落去啖啖肉,肉質嫩滑火炙帆立貝壽司炙燒為 鮮甜的帆立貝 的鮮味增加一份熾熱火炙左口魚邊壽司左口魚裙邊是整條左 口魚最鮮美的部份,火炙後甘甜魚油緩緩滲出,層次豐富明太子醬燒帆立貝壽司明太子醬很濃,跟鮮甜的帆立貝很是匹配,超好吃月見吞拿魚腩軍艦吞拿魚腩的豐腴甘美已教人神魂顛倒,加埋生而 香滑的鵪鶉蛋, 讓整個吞拿魚腩更加滑不溜口。-北寄貝沙律軍艦北寄貝鮮甜爽彈口感煙韌,與沙律醬汁味道十分配襯阿根廷紅蝦壽司阿根廷紅蝦甜味媲美牡丹蝦,但價格卻親民得多了。天生橙紅色肉質軟滑,甜味媲美牡丹蝦,的確不錯。--蟹膏軍艦整件壽司 彷彿只有蟹膏 ,濃郁的蟹膏,極品滋味
一大班Friend開Party,叫壽司就最開心!

帆立貝壽司

然而最不能不提的是其他特色壽司,

炙燒為 鮮甜的帆立貝 的鮮味增加一份熾熱

明太子醬燒帆立貝壽司

明太子醬很濃,跟鮮甜的帆立貝很是匹配,超好吃

北寄貝沙律軍艦

北寄貝鮮甜爽彈口感煙韌,與沙律醬汁味道十分配襯

蟹膏軍艦

整件壽司 彷彿只有蟹膏 ,濃郁的蟹膏,極品滋味讓人想念!
帆立貝壽司
2019-06-27 483 瀏覽
今日去完九龍城買完少少野諗住買個外賣返屋企慢慢嘆。經過一間壽司鋪,平時食開d連鎖店.今次就試下佢先一入門口就有成個櫃比我簡食咩,不過我比較鍾意係自己配搭下食咩壽司。最後叫左盒刺身,魚生飯同壽司。三文魚切到好厚好大件,一啖咬落去好肥美,真係食多兩舊都飽飽地。成盒壽司最滿意既係燒三文魚,可能本身就好鍾意食,真係覺得燒完食係另一番風味。最後食埋個海膽魚生飯,海膽比我想像既多,同埋味道都唔錯,食哂碗飯都仲有少少海膽剩,食完真係好飽。

最後叫左盒刺身,魚生飯同壽司

2019-06-27 279 瀏覽
今日揸車經過九龍城見到呢間日本野就諗住試下,店舖好細只可是坐兩個客人,但佢以外賣為主,揸左車所以外賣返屋企食就唔緊要。種類都好多,而且價錢都唔算太貴。叫左呢個三文魚腩刺身,好肥美,食落口魚腩嗰陣油味會係個口到回甘,真係好新鮮好味,值得推介👍🏻壽司就揀左自己鐘諗食咩就食咩,飯量適中,唔會太大舊太飽。呢個海膽三文魚丼,海膽份量都多,價錢親民唔貴,新鮮最重要,唔錯👍🏻最後叫左小食同d熟食壽司,總括黎講,呢間小店讚👍🏻推介!
種類都好多,而且價錢都唔算太貴。

壽司就揀左自己鐘諗食咩就食咩,飯量適中,唔會太大舊太飽。

最後叫左小食同d熟食壽司,總括黎講,呢間小店讚👍🏻推介!
2019-06-22 283 瀏覽
九龍城 有 許多 食肆, 嗰日 經過 衙前圍道 渡邊屋 日本壽司店 。鋪面幾特別 ,好似喺日本見到啲舖頭一樣。 於是 入去 試下 佢啲 刺身 同壽司 。成間鋪頭 得 四個座位, 原來主力係外賣壽司嘅 。嚟到 就 試下佢啲刺身飯丼 ,鰻魚丼,海膽盛丼 ,同埋多款壽司 ,再叫多幾款小食 。小食包括螺肉, 芝麻八爪魚, 甜番薯 。壽司大大件 ,材料好新鮮 ,鰻魚丼 甜蛋中和 咗 鰻魚汁 嘅 濃郁未 , 撈埋啲飯就好好食 。海膽 盛丼 海膽勁多, 海膽非 常鮮味 入口即溶咗。 八爪魚非常爽脆 ,螺肉有口感, 日本甜蕃薯就好好食 。食完仲買咗一份壽司外賣回家-。
九龍城 有 許多 食肆, 嗰日 經過 衙前圍道 渡邊屋 日本壽司店 。鋪面幾特別 ,好似喺日本見到啲舖頭一樣。 於是 入去 試下 佢啲 刺身壽司 。成間鋪頭 得 四個座位, 原來主力係外賣壽司嘅 。嚟到 就 試下佢啲刺身飯丼 ,鰻魚丼,海膽盛丼 ,同埋多款壽司 ,再叫多幾款小食 。小食包括螺肉, 芝麻八爪魚, 甜番薯 。壽司大大件 ,材料好新鮮 ,鰻魚丼 甜蛋中和 咗 鰻魚汁 嘅 濃郁未 , 撈埋啲飯就好好食 。海膽 盛丼 海膽勁多, 海膽非 常鮮味 入口即溶咗。 八爪魚非常爽脆 ,螺肉有口感, 日本甜蕃薯就好好食 。食完仲買咗一份壽司外賣回家-。
2019-06-21 147 瀏覽
昨天跟老公到九龍城渡边屋晚餐,這是朋友食過之後介紹我們去的,這日本餐廳的地方雖然很細,但食物款式就不少,有多款刺食飯丼,有三文魚,帆立貝,甜蝦,鰻魚,三文魚籽,海膽,……我就選擇咗鰻魚丼,還點了很多小食如芝麻八爪魚,螺肉,日本甜番薯……,我一向較喜歡食鰻魚,渡边屋烹調的鳗魚特別好味,好新鮮,海膽也很值得推介給大家,因為日本刺身最重要就是新鮮,渡边屋就做得到,其實其他食物也非常不錯,如大家去到無位,可以外賣回家慢慢歎,學生去食還有9折優惠,更加抵食。

2019-06-20 80 瀏覽
前兩天又一年一度的生日,阿仔話一齊食日本菜慶祝。 嚟到九龍城渡邊屋真係超細間,只有四個位,但係睇到張菜單,嘩然, 原來好多靚嘢都有得食。我哋 要咗個壽司 拼盤,有三文魚壽司、北寄貝、鮮蝦、鰻魚、 仲有八爪魚和蟹棒,好新鮮、好鮮甜。要個海膽丼,好多海膽好正 yummy yummy。再要一個鰻魚丼配甜蛋,D鰻魚超好味,D甜蛋不會乾硬, 鬆軟甜甜哋好有 水準。 野味螺肉、燒甜蕃薯都係佢哋其中 嘅小食,仲有手卷、沙律、軍艦…… 怪不得我 見好多人都買外賣,價錢好合理,真底食。

怪不得我 見好多人都買外賣,價錢好合理,真底食。
2019-06-17 25 瀏覽
今日又去九龍城啦~買完牛肉餅行行下見到呢間日式店,係門口見到有張日本產食材認定証,又寫住壽司即叫即整,望下MENU價錢唔貴喎,仲有set叫,於是買左2個set加散叫d壽司外賣番屋企食~每個SET有12件壽司,A餐$72有三文魚、北寄貝、八爪魚同甜蝦,B餐$86有三文魚、三文魚腩、海鰻、赤海蝦同蟹棒,除番開$10都唔駛有一件,好抵!另外散叫左芥末八爪魚、北寄貝沙律、原條海鰻、玉子、芝味蟹棒同火灸帆立貝壽司。落左單之後因為即叫即造既關係係要等既~大概15分鐘就拎得!靚女店員仲好有禮貌問我地要幾多對筷子同起勢俾左好多豉油同wasabi我地~須知平時外賣壽司店方俾豉油俾得好孤寒,次次都唔夠點,呢次夠哂有餘~讚!壽司坐完巴士都keep到冇散~番到屋企開出黎,4大盒攤出黎個樣件件都好新鮮好吸引!食果陣終於知點解D壽司冇咁易散,因為每件既飯都黏得好實,而且頗大件,食多幾件已經好有飽足感!特別推介下火灸帆立貝同原條海鰻壽司,前者火灸灸燒味香氣突出,帆立貝夠鮮甜夠厚,後者原條海鰻出動份量好足,平時好怕鰻魚類,覺得有陣腥味,但呢個原條海鰻冇腥味之餘仲食到好香灸燒味~推介~~我地5個人食左40幾件壽司,超級

我地5個人食左40幾件壽司,超級滿足又飽肚~除番開每人$100都唔駛,仲要即叫即整~好開心又係九龍城發掘到正野!

2019-06-12 77 瀏覽
平時都很喜歡吃壽司,之前在紅磡都會點小小的日式壽司鋪,今次來到九龍城選擇了這家壽司鋪~菜單的選擇十分多,如下:店鋪面積細細,但都有堂食位置和壽司盒裝外賣櫃。這次外賣點了油甘魚、帆立貝、甜蝦、赤蝦、虎蝦、三文魚腩、三文魚醬油、左口魚、吞拿魚卷、厚切鰻魚、三文魚籽和海膽壽司!超豐富,回到家吃滿心歡喜~每一件刺身真是吃得出很新鮮,價錢是比連鎖壽司店貴一些,但絕對是物有所值,每件都是人手包,壽司飯是暖暖的,帶醋味,不是冷冰冰的!最喜歡是加拿大海膽壽司,很鮮呀!而且海膽大大塊,很滿足~所有壽司都吃得出用心製作,所以間中試下小店的高質壽司都不錯!

2019-06-11 26 瀏覽
常常去九龍城只會想吃火鍋、泰國菜或甜品等等,往往經過衙前圍道都見到「渡邊屋」都好吸引,想停步試試手卷及其他壽司。今次剛好時間尚早又去九龍城跟朋友去買水果,當經過「渡邊屋」就忍不住去幫襯。打開餐牌選擇十分多,有壽司、火炙壽司、卷物、軍艦、手卷、小食及刺身丼,款式多到眼花撩亂。終於我同朋友選擇了壽司拼盤,有三文魚、甜蝦、赤貝、腐皮、熟蝦等等,價錢合理,份量十足,性價比都很高。此外朋友大愛鏝魚細卷,一口一啖,肥美鮮甜。我就比較喜歡加拿大海膽手卷,是季節限定的,海膽超多,而且相當甜美,很好吃。

此外朋友大愛鏝魚細卷,一口一啖,肥美鮮甜。

2019-06-11 76 瀏覽
經常經過九龍城,又常常經過它,就決定與友人一嚐這家壽司,環境雖然不算十分寛敞,店內有四個座位,兩個人吃算是剛剛好,店內的壽司也算種類齊全。首先叫了半磅三文魚刺身,每件三文魚也算是份量十足,入口時也感受到三文魚的鮮味在口腔爆發,原來半磅的三文魚也頗飽肚,接著,又叫了火炙芝味三文魚、花之戀、甜蝦刺身以及左口魚邊,喜愛吃三文魚的我當然不斷都是叫三文魚,想不到轉角這家壽司店口味也不錯,份量也很足夠,原以為要再點也不用了。
經常經過九龍城,又常常經過它,就決定與友人一嚐這家壽司

首先叫了半磅三文魚刺身

2019-06-06
  • 三文魚刺身
2019-06-09 35 瀏覽
前幾年開始迷上左九龍城一間食日式燒肉既日本餐廳,多左去九龍城。某日發現一個轉角位開左間外賣壽司店,係一個日本人師傳主理,同埋有一個本地阿姨員工。之後日本人師傅係隔離街開左拉麵店,請左員工負責整壽司。果陣既裝修格局比較隱蔽,而且一直以為會好貴,所以一路都無試過。直到之後轉左裝修,認真睇下個meun發現其實好抵wor!!! 咁咪試下囉!點知呢一試就返唔到轉頭⋯食唔返連鎖集團d大陸珍珠米⋯我諗呢間壽司店既壽司成本有一大半都去左舊飯度,佢地係用日本米!而且煮得好好!一般火炙壽司黎講我最鍾意左口魚邊,但呢度既火炙三文魚醬油漬真係無得頂。燒完既三文魚油脂香味加醬油漬既咸香,完全帶出左日本米既甘甜🤤不得了!三文魚,吞拿魚,蝦呀果d正路,生既最推薦海膽,好鮮甜。琴日好想食壽司,好熱又唔想行過九龍城,係app叫外賣,一樣咁好食🤤。始終成30度,叫外賣食熟d安心d😆呢個價錢呢個水準,我覺得交足功課架啦!最平$6一件,你唔會拎中環銅鑼灣尖沙咀既omakase去比呱?

三文魚,吞拿魚,蝦呀果d正路,
生既最推薦海膽,好鮮甜。

琴日好想食壽司,好熱又唔想行過九龍城,
係app叫外賣,一樣咁好食🤤。
始終成30度,叫外賣食熟d安心d😆

呢個價錢呢個水準,我覺得交足功課架啦!
外賣送餐
  • 火炙三文魚醬油漬
今日行過九龍城, 喺呢邊返學嗰陣, 就好想試下呢間日本餐廳, 但基於佢得吧檯位, 唔好坐所以就一直冇試,但今日同屋企人想買嘢返屋企食, 所以就嚟試一試啦😍入到去雖然細,但係好有日本風味, 佢哋亦比較多外賣嘅客,店員亦十分熱情,亦向我們介紹食物,而介紹得十分適合我們,而 我哋叫咗個三文魚腩丼, 三文魚腩鋪滿成個飯,而三文魚腩入口即溶, 蟹子亦都增加咗飯個口感, 食完十分之滿足. 之後仲嗌咗一盒壽司, 六舊炙燒三文魚腩 壽司, 再加一個隻燒嘅帶子壽司, 三文魚腩同大仔都係入口即溶, 加埋炙燒個燒味, 簡直想人一試再試, 食材新鮮不在話下, 一定會再次光顧😊

一定會再次光顧😊

今日係九龍城等母親大人嘅時候好肚餓😩,你係唔會知道佢會行幾耐架,😗所以要買點食物,一路食住等。☺️九龍城其實除左泰國野之外,😍呢到都有好多好野食,例如出名嘅蛋撻、串燒、糖水等等⋯⋯😋但我要飽肚感,好想食米飯,咁岩見到有間好似外賣壽司嘅店,🍣所以就入去睇睇。原來佢係食日本菜架,唔係只得外賣壽司咁簡單,仲有即叫即製嘅壽司同丼等。😍⛩入面位置就唔算多,見佢都好多客係打左電話黎,外賣自取。👍🏼佢有午餐set相當抵食!由於我想食其他嘅關係,我就自己散叫左。😋⭐️海膽盛丼❤️大滿足‼️啲魚生好新鮮,我留意到佢係Japan food supporter ,相信佢嘅食材都係日本貨🇯🇵,估唔到咁細嘅一間店,質素可以咁高‼️⭐️三文魚牛油果卷我最喜歡嘅三文魚同牛油果🥑夾埋一齊,好清新嘅感覺,仲好好味添!👍🏼下次一定再黎食,佢仲有下午茶呢d Set, 十分有趣。😂