2020-04-07 1247 瀏覽
今日去九龍城開會, 見仲有D時間就係附近搵D可以速食既餐廳醫肚。經過見到呢間壽司小店, 提供外賣壽司, 仲有少量座位供堂食, 雖然座位唔算闊落, 但速食黎講還可接受啦!雪櫃有少量已pack好既壽司拼盤, 唔想等既可以買現盛。亦可以click紙仔另外落order即叫即做。平日午市order丼飯, 仲送罐裝汽水, 揀左【特盛刺身飯】HK$927片都幾有厚度既三文魚, 配上三文魚籽, 層次豐富, 三文魚略帶魚香, 但嫌壽司醋飯有D實淨, 不過係幾飽肚撐胃。【螺肉】HK$20螺肉幾爽, 有幾粒size好大粒, 配埋個汁甜甜地, 正~另外仲order左幾款壽司,【希靈魚壽司】HK$6希靈魚甜甜地, 質地爽脆【赤海老壽司】HK$7赤海老開邊, size厚度唔算大隻, 但食到赤海老甜甜既原汁原味【帆立貝壽司】HK$12帆立貝還算厚切, 味道鮮甜【黑瀨油甘魚壽司】HK$10油甘魚魚質有d乾, 沒有預期既厚切同甘香, 比較失望【火灸三文魚壽司】HK$8雖然三文魚薄切, 但表面火灸後又幾香, 加上沙律醬汁, 味道更提升即叫即做, 就食到軍艦脆脆既紫菜【蔥粒吞拿魚腩軍艦】HK$12吞拿魚腩蓉雖然魚油不算豐富

平日午市order丼飯, 仲送罐裝汽水,
揀左【特盛刺身飯】HK$92
特盛刺身飯

【螺肉】HK$20
螺肉幾爽, 有幾粒size好大粒, 配埋個汁甜甜地, 正~
螺肉

另外仲order左幾款壽司,

【希靈魚壽司】HK$6
希靈魚甜甜地, 質地爽脆

【赤海老壽司】HK$7

【帆立貝壽司】HK$12
帆立貝還算厚切, 味道鮮甜

【黑瀨油甘魚壽司】HK$10
油甘魚魚質有d乾, 沒有預期既厚切同甘香, 比較失望

【火灸三文魚壽司】HK$8

即叫即做, 就食到軍艦脆脆既紫菜
【蔥粒吞拿魚腩軍艦】HK$12
吞拿魚腩蓉雖然魚油不算豐富, 但有魚香, 加上軟棉棉口感, 呢個價錢算唔錯

【辣味三文魚軍艦】HK$12
粒粒三文魚, 配上微辣醬汁, 唔洗點醬油, 已經唔錯
2020-04-06
螺肉
2020-04-24 468 瀏覽
疫情之下唔少人都多咗食外賣咁岩經過九龍城 見到有一間好細間嘅壽司店而且價錢合理 一於試吓佢壽司可以自己揀逐件嗌 或者有唔同嘅套餐門口仲有冰櫃放左一啲細盒既壽司望落都非常新鮮最後我地決定單點 特別要推介既有:三文魚腩壽司厚切三文魚油脂非常豐富 一咬落去魚油香味充斥口腔海膽壽司 海膽份量好多 味道鮮甜配上爽脆紫菜 仲有炙燒左口魚裙邊壽司 輕輕燒過左口魚 將佢嘅油脂迫晒出嚟 入口即溶 令人食過返尋味雖然店舖唔大 但老闆親切 壽司即叫即整 而且價錢合理 艱難時期就支持下小店啦

疫情之下唔少人都多咗食外賣

三文魚腩壽司
厚切三文魚油脂非常豐富 一咬落去魚油香味充斥口腔

海膽壽司 海膽份量好多 味道鮮甜配上爽脆紫菜

外賣自取
渡邊屋@九龍城呢排疫情仍然持續堂食好多都冇晒位買外賣就係最好選擇次次去親九龍城都想試下不過次次都因為想堂食🤷🏻‍♂️試完又覺得係日式外賣好選擇👍🏻 🔅海膽盛丼咁岩冇馬糞海膽店家竟然俾加拿大海膽☺️加拿大膽味道比較濃郁口感比較厚實 冇馬糞咁滑海膽份量好多 足足有3格食完都幾heavy☺️但好食 🔅五式刺身每日師傅會俾最好的刺身俾客人刺身新鮮好味三文魚鮮甜希寧魚北寄貝爽口😋味道:7/10💰消費:100(每人).
渡邊屋@九龍城

刺身新鮮好味
三文魚鮮甜
希寧魚北寄貝爽口

😋味道:7/10
💰消費:100(每人)
2020-04-08
  • 海膽盛丼
2020-04-18 237 瀏覽
今早去九龍城見客,化左半日重未攪掂d文件,個客覺肚餓建議買外賣回來食,佢話衙前圍道有間渡邊屋,刺身壽司唔錯,佢地公司同事都讚好!渡邊屋地方不大,主要做外賣,近門口有座雪櫃,有現成壽司盒、小食和飲品,給客人選購,另外也可以下單,即叫即做。午市飯餐和下午茶還送汽水一罐。三文魚親子丼,角切三文魚蓋滿飯面,份量都好多,中間放咗三文魚籽,三文魚新鮮肥美,因混有角切三文魚腩,所以魚脂特別甘香,與味道咸鮮的三文魚籽和壽司飯一齊食,有口感有鮮味!鰻魚丼,客人喜歡食鰻魚,大大塊鳗魚高質又厚身,魚肉嫩滑,加入蒲燒醬汁撈埋壽司飯食,十分惹味!午市外賣套餐送汽水。帆立貝壽司,帆立貝肉身肥厚,味道鮮爽帶甜。花之戀,三文魚包住壽司飯加些沙律醬,上面放滿蟹子,有口感又好味!
午市飯餐和下午茶還送汽水一罐。
2020-04-13 184 瀏覽
呢排疫情嚴峻, 都係少出街為妙😂 就算食飯 都係嗌外賣返屋企食穩陣啲😝 九龍城呢間渡邊屋專食日本嘢🍣 壽司/刺身飯都可以即叫即整😍 勁多款式! 可以揀啱心水, 再叫師傅落單即刻整 ,而且都幾快手喎👍我哋兩個人嗌咗一個刺身飯同埋自選壽司攞走☺☺極上刺身丼🍚一碗有晒三文魚🐟大赤蝦🐳帆立貝🐋吞拿魚🐬魚子🐠 刺身普遍肥美大片厚切魚子分量非常多好鮮甜,刺身夠新鮮!!!甜蝦壽司🦐帆立貝壽司🦪 火炙三文魚腩壽司 🐟火炙左口魚邊壽司 🐠明太子炙燒三文魚壽司🐡私心鍾意食火炙壽司🥰🥰尤其是左口魚邊😋輕一燒已經將油脂嘅香味揮到淋漓盡致😍😍明太子炙燒三文魚亦都係另一推介必食之選👍👍👍明太子味道非常之夾, 基本豉油都唔使點唔使點☺☺

極上刺身丼🍚

2020-04-13 85 瀏覽
呢排唔出街食又懶得煮真係食多左外賣💤有日試左呢間九龍城壽司店🏘.呢間小店舖仔細細🏡主要做外賣生意🥡有得自選壽司、海鮮丼同刺身呢個極上海鮮丼$92🍚刺身都好新鮮肥美 赤蝦好彈牙厚肉🦐係吞拿魚少左啲脂肪😌白飯係珍珠米 好煙靭飽滿而且甜甜的☺️.🍣自選壽司平均$6-$10一件 即叫即整都好肥美 可以自選就岩哂自己口味💁🏻‍♀️人均消費:$90推介指數:👅👅👅👅👅👅👅👅(8/10)Encore 指數:🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻(7/10)
呢排唔出街食又懶得煮真係食多左外賣💤
有日試左呢間九龍城壽司店🏘

呢間小店舖仔細細🏡
主要做外賣生意🥡
有得自選壽司、海鮮丼同刺身
呢個極上海鮮丼$92🍚
刺身都好新鮮肥美 赤蝦好彈牙厚肉🦐
係吞拿魚少左啲脂肪😌
白飯係珍珠米 好煙靭飽滿而且甜甜的☺️

🍣自選壽司
平均$6-$10一件 即叫即整
都好肥美 可以自選就岩哂自己口味💁🏻‍♀️
人均消費:$90
推介指數:👅👅👅👅👅👅👅👅(8/10)
2020-04-09 59 瀏覽
平時我都唔會寫食評,但係啲嘢實在太垃圾,令我有感而發!寫咗要三份餐具,得兩份油甘魚腩同埋劍魚腩霉嘅。三文魚質素仲衰過爭鮮。叫黃金蟹膏軍艦,送件平價嘅黃金魷魚俾我哋,無言。唯一滿意嘅就係左口魚
平時我都唔會寫食評,但係啲嘢實在太垃圾,令我有感而發!

寫咗要三份餐具,得兩份

油甘魚腩同埋劍魚腩霉嘅。

三文魚質素仲衰過爭鮮。

叫黃金蟹膏軍艦,送件平價嘅黃金魷魚俾我哋,無言。

唯一滿意嘅就係左口魚

2020-04-09
外賣送餐
2020-04-08 67 瀏覽
落咗樓下壽司鋪買外賣,佢哋專做外賣生意,都有幾個吧枱位可以坐,雪櫃入邊有現成嘅壽司,我就自己落order,大概10分鐘就整到佢哋仲有午餐可以選擇,又有下午茶,原來仲有壽司套餐可以揀火炙壽司超香,隔住個盒都聞到,最推薦火炙三文魚壽司,個魚油勁香另外火炙帆立貝都好好食,個帆立貝好大件軍艦壽司都好好食,而且個紫菜唔會淋本來想叫鰻魚壽司,咁我就試過厚切鰻魚壽司,個口感真係豐富,鰻魚好厚實下次可以試吓堂食,師傅即叫即整,相信更加可以食到壽司嘅水準

佢哋仲有午餐可以選擇,又有下午茶,原來仲有壽司套餐可以揀

另外火炙帆立貝都好好食,個帆立貝好大件
軍艦壽司都好好食,而且個紫菜唔會淋

下次可以試吓堂食,師傅即叫即整,相信更加可以食到壽司嘅水準
2020-04-03 65 瀏覽
今日去左屋企附近既一間日式食店到買lunch,店面細細間,睇餐牌見到有好多選擇!呢間店主打外賣,亦都有少量座位可堂食。我點左個海膽盛丼,呢個丼飯好吸引,佢入面有勁多海膽,海膽好fresh,口感綿密。另外仲有三文魚同埋吞拿魚,好豐富,三文魚同吞拿魚都好厚身,又新鮮!另外,仲點左甜蝦蟹膏手卷,蟹膏好濃郁,配埋鮮甜既甜蝦,好match啊!另外,仲點左帆立貝同埋黑瀨油甘魚腩壽司,好吸引!呢間店啲野食又高質又底食,唔想煮飯時可以過黎買外賣!
呢間店主打外賣,亦都有少量座位可堂食。

另外,仲點左帆立貝同埋黑瀨油甘魚腩壽司,好吸引!
呢間店啲野食又高質又底食,唔想煮飯時可以過黎買外賣!
2020-02-18 148 瀏覽
住附近嘅朋友介紹嚟呢一間壽司小店,真係唔係街坊都唔太知有呢間舖頭😆 不過食落又幾有驚喜,所以就介紹返~ 裹面有堂食位,不過就相對細小小,同個朋友貪方面就坐係裏面食。因為招呼客人唔多,所以老闆都幾好招呼,照顧周到。 平時都見到多人買外賣走,有已經set好嘅壽司拼盤放係舖頭裏面。 叫咗一個甜蝦蟹膏丼,甜蝦好新鮮好甜呀~而且甜蝦佈滿咗成碗飯賣相好好,食落都好開胃。 蔥粒吞拿魚腩卷,蔥味令到個卷物更加有層次,裏面嘅吞拿魚腩都唔失色。唯一係紫菜唔多脆🙈 同朋友夾份散叫嘅壽司,記得朋友話海膽幾好食。總體水準之上又幾抵食,值得推介。

2020-01-13 202 瀏覽
呢間小型壽司店真係好細,得四個位,不過可以外賣,有啲係已經整好左放在雪櫃,還有些飲品,前菜,至於如果需要其他壽司可以即叫即整。壽司選擇幾多,材料都算唔錯,價格適宜,值得一試。呢間店材料比得足,小店而言係中上。
2019-12-22 221 瀏覽
最近個個都食厭d大財團,好想幫襯返小店👍喺九龍城衙前圍道發現咗呢間渡邊屋,鋪頭細細, 但係食物一啲都唔馬虎!!!哩度得四個吧枱位,可以選擇外賣自取或者坐喺度食個又得。 價錢相議得黎都幾多選擇喎🤗🤗親子丼 $68 🐟🐟🐟性價比一流!!!超大碗😍😍切粒三文魚同魚子份量都好多,新鮮得黎啖啖肉👍👍 平民價錢高質享受😙😙😙三文魚子海膽丼$138☡☡☡大推!!!!!☡☡☡ OMG 估唔到小店都會出哩極品配搭😆😆之前喺旺角一間日本菜排長龍食過一間都要$238一碗😲😲哩度差唔多半價就食到!!! 海膽非常新鮮 👍👍一啲一啲都唔腥 😎份量夠多, 配飯食或者用紫菜捲嚟食都各有風味!! 海膽控必點🤗 波子汽水只係15蚊🍾下次我一定會再因為呢個海膽丼而返嚟㗎❤❤

親子丼 $68 🐟🐟🐟

三文魚子海膽丼$138

波子汽水只係15蚊🍾
下次我一定會再因為呢個海膽丼而返嚟㗎❤❤

2019-12-20
2019-12-19 175 瀏覽
去九龍城朋友屋企幫佢維修電腦,在街口見到一間渡邊屋。近門口的外賣壽司吸引我入內,店內裝潢簡樸,只有數個座位,主要是做外賣,有各款壽司、軍艦、手卷、卷物、刺身、刺身丼飯等。食材有証明來自日本,有質素又新鮮。我就買了一些做午餐。特盛刺身丼:厚切三文魚有鮮味,色澤鮮明,口感細膩,配以蟹籽添加口感,壽司飯味道調得不錯,十分美味。三文魚腩丼,三文魚最肥美的就是腩位,魚油特別豐富甘香,配合埋一大堆蟹籽好有口感。帆立貝壽司,帆立貝肉厚肥美,富彈性又鮮甜。芝味蟹棒壽司:芝士的香濃味道混和皇帝蟹柳極之惹味!
去九龍城朋友屋企幫佢維修電腦,在街口見到一間渡邊屋。
近門口的外賣壽司吸引我入內,店內裝潢簡樸,只有數個座位,主要是做外賣,有各款壽司、軍艦、手卷、卷物、刺身刺身丼飯等。
食材有証明來自日本,有質素又新鮮。我就買了一些做午餐。
2019-12-18 161 瀏覽
九龍城隱世日本壽司店 雖然店舖面積唔大 但係勝在麻雀雖小 五臟俱全 一入到去就有老闆娘熱情嘅招待 仲有唔同類型嘅食物嘅推介 即時試試佢.-阿根廷紅蝦蝦膏壽司-呢個係老闆娘嘅推薦 所以我哋都想試一試 雖然製作大概都要10分鐘 但係時間都係值得等待 一上到黎見到鮮蝦好新鮮 而且上面有滿滿嘅蝦膏 入口即時食到蝦膏嘅香味 彈牙又好食.-海膽盛丼-一上黎見到成碗有成三行海膽 講緊佢哋用緊嘅係靚海膽 所以即刻覺得好抵 海膽鮮味十足 口感都幾實淨 已經可以食到成碗飯 加上佢仲有油脂分明嘅厚身三文魚 真係好正.-厚切鰻魚壽司-本身點左一個普通鰻魚壽司 經過老闆娘推薦就試吓厚切嘅版本 咬落去非常有口感 而且燒汁將成個買魚嘅感覺提升 $14呢個價錢絕對唔貴 .-親子 丼-滿滿嘅三文魚同埋魚子 而且明顯地佢哋用咗唔同嘅三文魚混合 所以成個飯層次感好高 包括左唔同油脂分布嘅三文魚 咁大個丼都只係 $68 我覺得都係必食之選
-阿根廷紅蝦蝦膏壽司-
-海膽盛丼-
-厚切鰻魚壽司-
-親子 丼-
2019-12-12 1243 瀏覽
九龍城依間日本壽司想試好耐,因為每次經過都見到好多人排隊叫外賣,不過今次我地選擇咗堂食!首先我地叫左個親子丼($68)一上到黎都真係好驚訝,滿滿都係三文魚魚子粒!而且佢哋個飯出名好食,加埋豉油自己調味,入口新鮮之餘亦都好有彈性。而且都見到佢有挑選到三文魚腩,混合左唔同油脂分布嘅三文魚,令到成個飯好有質感。之後我哋叫咗一個海膽盛丼($138)除咗有好厚身既三文魚外,海膽嘅份量都好多!而且入口都幾甜,一點都唔水,好惹味。食靚海膽泥講,一啲都唔貴!之後都叫咗幾款壽司,包括左加州卷,厚切鰻魚,花之戀,甜蝦壽司,同埋最期待嘅燒三文魚腩。自己來講覺得厚切壽司真係好抵食,$14有如此水準,真係不得了!燃燒三文魚腩嘅柚子味好香,都係值得一試!最後嘅重頭戲一定會係阿根廷紅蝦蝦膏壽司($35)呢個價錢我覺得真係幾抵食。首先講緊佢係即時拆蝦,挑出蝦膏,再用火槍燒香,鮮蝦都好大隻,而且非常新鮮。最重要係蝦膏真係好香口!食完絕對係有種齒頰留香嘅感覺。老闆娘亦都好熱情,即是好多外賣,佢都會同食客嘅食下溝通,仲會介紹特色嘅嘢食,下次都一定會來!

首先我地叫左個親子丼($68)

之後我哋叫咗一個海膽盛丼($138)

• 海膽盛丼
  • 阿根廷紅蝦蝦膏壽司