餐廳: 渝味曉宇重慶老火鍋 (聚賢逸居)
優惠: 食飯都有得賺里數? 仲唔即刻訂枱?
條款及細則:
須受其他「亞洲萬里通」條款及細則約束
冷冷雨喎喎,天氣凍凍地,熊貓梗係要去打邊爐啦!熊貓前幾日去西環探朋友,熊貓朋友就建議大家一齊去呢度打邊爐啦。呢度最出名梗係麻辣火鍋,不過係朋友就唔食得太辣嘅,不過原來啲面介紹可以減小辣,所以我哋就帶咗個鴛鴦鍋食啦!不過呢個麻辣湯底真係好正,尤其用嚟淥牛肉,簡直係一流!除咗麻辣湯底之外,其實呢度仲有好多唔同嘅湯底。所以我哋鴛鴦鍋令一款就選咗大骨湯。打邊爐湯底當然最緊要啦,但係嘢食亦都係非常重要。以熊貓覺得呢度嘅嘢食係非常唔錯。頭先就係有安格斯肥牛啦,肥瘦均勻嘅牛肉,配上麻辣嘅湯底,食落去唔使點豉油都咁好食。首先介紹呢度嘅丸類,估唔到呢度嘅雲吞仲正過正宗潮州雲吞麵店嗰啲。大大粒,皮薄餡靚,而且入邊非常足料,鮮蝦大大隻,熊貓必點推介!另一樣非常推薦比大家就係蝦滑!非常足料,爽口彈牙,必點推介!點解咁好食?因為真係手打!呢度好多隻菜都好好食,特別推介娃娃菜。重點推介,梗係呢度嘅海鮮啦!你仲一樣非常非常好食嘅就係桂花蚌😍😍😍又爽又新鮮!另一款必點海鮮就係鮑魚😍30秒鐘已經食得!😍😍大家要留意,食之前最好book定枱,尤其是星期六日會好full

呢度好多隻菜都好好食,特別推介娃娃菜。

另一款必點海鮮就係鮑魚😍30秒鐘已經食得!

• 鴛鴦鍋
  • 鮮蝦雲吞
2020-11-08 193 瀏覽
餐廳好大,亦都好多卡位,坐得好舒服☺️呢度用手機落單,十分方便餐廳都有提供即用即棄圍裙👍🏻唔怕食到件衫污糟哂😆佢地會俾餐前糖水,食辣野前飲左先,無咁傷胃☺️🥢鴛鴦鍋因為驚太辣所以唔敢嗌9宮格麻辣湯🤣麻辣湯唔算多油,食落麻味都夠👍🏻芫茜皮蛋湯好足料,仲有馬蹄添🥢美國安格斯優肥牛果然係優質,雪花比例相當唔錯,而且厚薄適中,淥20秒就食得。可能因為喺美國肥牛嘅關係,比較有肉味,而且脂肪比例唔錯入口唔會好乾,配麻辣湯底食一流😁🥢手打蝦滑睇個顏色就知道全部都係鮮蝦嚟嘅,冇乜話再溝啲豬肉。識落幾爽口亦都有蝦嘅鮮味配埋蟹子食唔錯🥢八頭鮮鮑魚聽侍應講而家八頭新鮮鮑魚做緊推廣,於是嗌左兩隻嚟試吓估唔到又幾新鮮幾大隻好埋幾中意佢每一樣食物都有塊牌寫住要淥幾耐👍🏻🥢桂花蚌好厚身亦都好爽口😁好新鮮🥢稻田毛肚淥10秒食得🤣好爽口,都配碗麻辣湯食好正👍🏻🥢曉宇苕粉呢樣我覺得係必嗌!好特別同麻辣湯好夾☺️質地又煙煙韌韌咁👍🏻嗌半份2個人食岩岩好
餐廳好大,亦都好多卡位,坐得好舒服☺️
呢度用手機落單,十分方便

餐廳都有提供即用即棄圍裙👍🏻唔怕食到件衫污糟哂😆
佢地會俾餐前糖水,食辣野前飲左先,無咁傷胃☺️

🥢鴛鴦鍋
因為驚太辣所以唔敢嗌9宮格麻辣湯🤣
麻辣湯唔算多油,食落麻味都夠👍🏻
芫茜皮蛋湯好足料,仲有馬蹄添

🥢美國安格斯優肥牛

🥢手打蝦滑
睇個顏色就知道全部都係鮮蝦嚟嘅,冇乜話再溝啲豬肉。
識落幾爽口亦都有蝦嘅鮮味配埋蟹子食唔錯

🥢八頭鮮鮑魚
侍應講而家八頭新鮮鮑魚做緊推廣,於是嗌左兩隻嚟試吓
估唔到又幾新鮮幾大隻

嗌半份2個人食岩岩好
  • 美國安格斯優質肥牛
  • 紅棗雪耳糖水
2020-08-20 648 瀏覽
好耐無食麻辣火煱,好懷念那種麻辣的口感,咁橋A又好想吃,咁就約埋一齊食啦。點餐只需用手機掃QR code, 方便又環保。A好食到辣,所以今晚我就挑戰自己嘅極限, 捨命陪君子, 陪他吃勁辣麻辣口味,叫左九宫格麻辣,D麻辣味撲面而來,勁麻勁辣,好刺激!鍋底每人$38,超底!鍋底以清海牛油起鑊,加入豆瓣,生薑,大蒜等多種香料。湯底用了重慶最辣的“朝天紅”辣椒,加入茂沒大紅袍和金陽青花椒,經40分鐘不斷炒料淆製, 湯底味辛香酥辣,油脂四溢,極具層次。火鍋未到前, 店員已奉上每人一碗冰涼的冰糖紅棗雪耳,清涼又潤喉,正呀!重慶炸酥肉(半份)$32~外脆內嫩又唔油腻,好香的小吃。美國安格斯優質肥牛(一份)$216~ 雪花紋理好平均好靚,色澤鮮嫩,牛味濃郁,入口即溶,好好味呀!我和A都是牛肉控,所以忍晤住再order了半份。鴨血(半份)$42~ 鴨血絕對是食麻辣火鍋不能缺少的配料,鴨血非常大件,軟嫩彈滑,索滿麻辣湯汁鲜香美味。桂花蚌(半份)$42~新鮮爽脆,鮮甜。鮮魚鰾(半份)$32~爽口,鮮甜。韭菜豬肉水餃(半份)$32~ 皮薄多餡料,豬肉鬆軟,韭菜味濃郁。牛筋丸(半份)$32~牛味濃郁,彈牙爽脆。

點餐只需用手機掃QR code, 方便又環保。

鍋底每人$38,超底!

重慶炸酥肉(半份)$32~外脆內嫩又唔油腻,好香的小吃。

我和A都是牛肉控,所以忍晤住再order了半份。

桂花蚌(半份)$42~新鮮爽脆,鮮甜。

鮮魚鰾(半份)$32~爽口,鮮甜。

牛筋丸(半份)$32~牛味濃郁,彈牙爽脆。

蔬菜類叫了鮮竹笙(半份)$32,黄金菇(半份)$26和
唐生菜(半份)$18,全部新鮮爽脆,黃金菇為台灣有機栽種,色澤金黃, 索埋湯汁真係不得了,真係食到頭皮發麻, 汗流浹背,好辣,但很過瘾。
2020-06-24
2020-11-28 34 瀏覽
成日睇地鐵見到渝味曉宇既廣告,覺得好正好吸引,今日終於有時間嚟到一試!!🤩🤩今次去咗佢堅尼地道分店,舖頭無論內外嘅裝修都好有特色,紅紅黑黑,一睇就知係麻辣火鍋嘅味道。店內裝修好用心,充滿中國風,亦都坐得好舒適。舖頭衛生同埋防疫措施做足,有提供口罩袋,十分貼心。仲有印上佢地招牌既小圍裙(一次性),防止衫褲被濺污👍🏻未開始點餐前,待應就送上每人一碗冰糖雪耳紅棗糖水! 好清甜又唔膩,話係為麻辣火鍋打個底先,不怕傷腸胃。唔算好食得辣既我地揀咗鴛鴦湯底(麻辣&豬骨)。佢地個麻辣湯做到香、麻、辣,唔係死辣,平時唔係好食辣嘅我都食得好過癮!呢度食物可以叫半份,今次同朋友二個人來,都可以叫好多款,材料好新鮮,上菜速度亦好快,瞬間就嚟齊晒,方便影相🙊🙊重慶炸酥肉即食小食,點麻辣湯食仲正🤩又熱辣辣又鬆脆,超香口!!紅糖糍粑食啲澱粉質打多個底😛 糯米燒到外脆內軟,配上黑糖,米香一流👍🏻👍🏻手打蝦滑蝦滑分量幾多,囗感彈牙爽滑!鮮甜!本來想叫安格斯肥牛,但見幾貴就索性試下新嘢,點知執到寶!!🙊🙊 叫咗嫩牛肉絕對驚喜,呢款牛口感極之滑,落麻辣鍋灼上辣味簡直頂級!! 好食到忍唔住encore咗🤣🤣💯💯💯必食鴨血出名

重慶炸酥肉

即食小食,點麻辣湯食仲正🤩又熱辣辣又鬆脆,超香口!!

紅糖糍粑

手打蝦滑
蝦滑分量幾多,囗感彈牙爽滑!鮮甜!

💯💯💯必食

鴨血

出名麻辣火鍋必食!足料入味,口感滑嫩,名不虛傳😆😆

鵝腸

鵝腸灼十秒就食得,好爽口😛😛 like!!

稻田毛肚

毛肚本身大片、厚實,灼完口感冇鵝腸咁爽口

重慶耗兒魚

耗兒魚第一次食, 一片片食好方便,魚肉有一種獨特香味,都好喜歡👍🏻👍🏻而且好滑!Like!!!

田園菜籃
一籃多款蔬菜,絕對新鮮!! 食咁多肉清下腸胃都要!

曉宇苕粉

呢個係每次都必點,比一般寬粉粗,好有口感,又飽肚!索晒湯既精華😍

仲有凍豆腐& 雲吞
普通火鍋材料,但兩樣都係一樣高質,用料新鮮👍🏻👍🏻
2020-11-19 42 瀏覽
朋友好鐘意食辣,佢就帶我黎食呢間渝味曉宇,一上去到個環境好大好高級既感覺,有去左台灣食無老鍋既feel~落單好方便,係用QR code自己落單,仲有圍巾以防被湯濺到,好細心呀!枱面有火鍋醬料,俾你自製香蒜麻油,可以用黎解辣~湯底費係每位 $38,唔係用一個鍋咁計,2個人黎食好似咁樣計抵d!同埋呢度所有野食都可以叫半份,價錢亦都唔貴,如果少人黎食可以嗌多幾樣,試多D唔同既野!鴛鴦鍋,滋補大骨與重慶麻辣(因為我平時譚仔都係食10小辣,同店員講小辣,佢就幫我安排左bb辣,食開10小辣既我覺得都係有d辣)滋補大骨就好清甜,主要用黎煮蔬菜。-一坐底就送上熱紅棗雪耳糖水,先滋潤一下,打個底先。美國安格斯優質肥牛肥牛油脂分佈平均,厚薄適中,桂花蚌新鮮爽口,上菜時寫明下鍋時間,仲俾埋timer你計時~手打蝦滑彈牙,一口咬下Q彈有嚼勁,特別鐘意放落麻辣湯,又辣又彈牙好正香茜牛肉滑,同樣都係彈牙十足,食落口好似飲茶食既山竹牛肉球。八頭鮑魚,半份一人一隻岩岩好,鮑魚預先去殻𠝹花,灼30秒就食得,有咬口好新鮮。鮮蝦雲吞皮薄饀靚,一定要試!!最後一人食左$400,鐘意食辣不可錯過!
朋友好鐘意食辣,佢就帶我黎食呢間渝味曉宇,

枱面有火鍋醬料,俾你自製香蒜麻油,可以用黎解辣~

滋補大骨就好清甜,主要用黎煮蔬菜。

一坐底就送上熱紅棗雪耳糖水,先滋潤一下,打個底先。

美國安格斯優質肥牛
肥牛油脂分佈平均,厚薄適中,

鮮蝦雲吞皮薄饀靚,一定要試!!
最後一人食左$400,鐘意食辣不可錯過!
2020-11-19 23 瀏覽
話說我同肥妹仔一直都好鍾意打邊爐,呢間鋪我地睇過雜誌吹到好行, 非試不可!!於是一早BOOK定枱, 滿心歡喜一試!!當日我地大約11點半去到, 全場無乜人,唔駛點排隊, 但係全場得兩位服務員!!一個仲要掛住點貨, 叫我地用電話落單就OK!!咁我地用電話落單, 問服務員有無乜好介紹,佢就叫我地點二人餐, 佢話所有人都係點呢個餐多!!落左單見到D野黎齊晒就覺得好伏,對於我黎講有好大落差, 覺得佢個價錢唔係太值!!講真, 真係有D失望...因為我地真係因為佢個名氣去幫襯佢...最後可以總結下...服務無, 食物質素差...名過於實, 而且份量每樣都係俾你過下口癮咁,牛肉完全無咩味...就算加埋餸都唔太夠食,不過有樣野好, 打咭呃LIKE影相唔錯囉...
於是一早BOOK定枱, 滿心歡喜一試!!

當日我地大約11點半去到, 全場無乜人,
唔駛點排隊, 但係全場得兩位服務員!!
一個仲要掛住點貨, 叫我地用電話落單就OK!!
咁我地用電話落單, 問服務員有無乜好介紹,
佢就叫我地點二人餐, 佢話所有人都係點呢個餐多!!
落左單見到D野黎齊晒就覺得好伏,
對於我黎講有好大落差, 覺得佢個價錢唔係太值!!
講真, 真係有D失望...
因為我地真係因為佢個名氣去幫襯佢...

最後可以總結下...
服務無, 食物質素差...
名過於實, 而且份量每樣都係俾你過下口癮咁,
牛肉完全無咩味...
就算加埋餸都唔太夠食,
不過有樣野好, 打咭呃LIKE影相唔錯囉...
二人餐
題外話/補充資料: 真係唔好聽服務員講, 叫話好多人食既二人餐, 真心伏!!
2020-11-16
凍冰冰嘅天氣下 食個熱辣辣嘅麻辣火鍋~~~最近天氣越嚟越凍 加上疫情好轉 防疫設施放寬咗 所以是日收工之後就約埋三五知己去打邊爐 呢間裝修紅噹噹嘅餐廳 朋友話係重慶嗰邊非常之出名嘅 火鍋店 一坐低首先我哋就即刻叫咗藍妹啤酒 打邊爐又點可以冇酒飲呀
~~~湯底嗰度我哋要咗鴛鴦湯底 一邊係豬骨湯底 另外一邊係重頭戲麻辣湯底 呢度嘅點餐係以手機形式落單 非常方便 成個過程都好自助 ~~~
火鍋料嗰度我哋叫咗:
1 X 紐西蘭精品羊肉卷(半份)
1 X 淮山條(一份)
1 X 萵筍條(一份)
1 X 鰻魚(白鱔)(半份)
1 X 黑豚腩肉(半份)
1 X 稻庭烏冬(半份)
1 X 唐生菜(一份)
而醬料茶介就係$20位~~~整體來講每一款火鍋料味道都好出色 豬肉羊肉 兩款肉裏面 個人更加推介羊肉卷 因為羊肉嘅味道同麻辣真係好夾 而豬肉個人就覺得比較襯日式火鍋~~~另外佢哋有兩款萵筍 一個係萵筍條 一個係功夫萵筍片個人就覺得前者更加有口感~~~另外鰻魚亦都非常正 雖然半份得三片 但係每一片都非常厚切 入口油脂味十足~~~佢哋嘅淮山亦幾有特色 裏面有兩種顏色嘅淮山一款係紫紫地 一款係白色 紫色會比
凍冰冰嘅天氣下 食個熱辣辣嘅麻辣火鍋
火鍋料嗰度我哋叫咗:
1 X 紐西蘭精品羊肉卷(半份)
1 X 淮山條(一份)
1 X 萵筍條(一份)
1 X 鰻魚(白鱔)(半份)
1 X 黑豚腩肉(半份)
1 X 稻庭烏冬(半份)
1 X 唐生菜(一份)
而醬料茶介就係$20位
~~~
佢哋嘅淮山亦幾有特色 裏面有兩種顏色嘅淮山一款係紫紫地 一款係白色 紫色會比較軟身入口即化白色就比較爽口 建議白色落麻辣湯 紫色就落豬骨湯 因為紫色比較腍身 吸左啲辣汁會辣到飛起 除非自認好食得辣 如果唔係真係會食到噴火㗎
最近秋意涼涼,令人的火鍋癮又開始出浮現。下班去了堅尼地城看樓盤,看完之後就來了這家重慶火鍋過一下火鍋癮。餐廳有一整邊都是窗戶,早上感覺開揚,夜晚則感覺浪漫,而且很驚喜地,還挺多外國人吃的。他們的餐點可以點半份或者一份,喜歡吃多款式的朋友絕對會喜歡這個貼心的設定。-紅糖慈粑:任性的我們什麼都還沒有吃就先叫了一份甜品,我這個紅糖糍粑是我們很喜歡的甜品,而這裏的糍粑味道並沒有令我們失望,黏黏糯糯的糍粑炸得香脆,紅糖汁甜度適中,加上一大兜黃豆粉隨意沾點,每啖一口都非常滿足又飽肚,正好填一填我們的胃。
重慶炸酥肉:之所以叫這個,是因為看到隔離枱的外國人吃得很開心,一啖啤酒,一啖炸酥肉,一堆人一起傾偈,整個畫面非常愉快。叫完之後,發現酥肉確實非常香脆,不過中間的肉會比較肥,雖然好吃,但亦很邪惡,怕熱氣怕肥的朋友可要想清楚。-
曉宇苕粉:煙煙韌韌的苕粉,同麻辣湯底簡直就是天作之合。索了麻辣湯的粉條,辣度驚人,令人吃得頭皮發麻汗水直流,喜愛吃辣的人,絕對會一試愛上,因為真的超級爽,真係幾辣都要食
手打蝦滑:鮮、滑、彈,無論配辣嘅湯底定係唔辣嘅湯底,味道都非常之好。

鴨血:食得麻辣鍋,當然唔可以少

最近秋意涼涼,令人的火鍋癮又開始出浮現。

鴨血:食得麻辣鍋,當然唔可以少得鴨血啦,佢哋嘅鴨血質地幾嫩口,不過放在麻辣湯裡面要煮好耐先入味,大家記得煮耐少少。

重慶耗兒魚:鮮味非常突出,魚肉細膩,叫了半份之後非常後悔,下次這個一定要叫一份。

2020-11-08 36 瀏覽
今日去完數碼港見客,經過堅尼地城食埋野返屋企,原來呢度都有渝味曉宇嘅分店,橫掂好耐都冇食麻辣火鍋,就喺度食。原來佢哋轉用咗QR code點單,真係比以前方便好多,基本上食材同埋湯底都冇乜大嘅變動,今次點左麻辣鴛鴦鍋。亦都因為冇咗點菜紙,唔係每種食材都有標示煮嘅時間,只有幾種菜式還有煮熟時間,起初都擔心有時會煮得太熟,但發現大部分煮來啲質素都保持到。四寶丸水準高,結實又彈牙。重慶耗魚兒係必點菜之一,煮15分鐘左右,魚肉嫩滑鮮甜,又冇乜骨。功夫萵筍片亦係我最鍾意嘅蔬菜之一,刀工切得薄,令到菜變得爽甜。嫩牛肉梗係要點嚟食,煮得耐仍然都好滑,牛肉味濃厚。

四寶丸水準高,結實又彈牙。

嫩牛肉梗係要點嚟食,煮得耐仍然都好滑,牛肉味濃厚。
2020-11-05
2020-11-06 47 瀏覽
夜晚打邊爐梗係正但貴好多,難得同老公清大假,食個邊爐Lunch先夠精彩,最正係Lunch食真係好抵食啊!餐廳光猛乾淨最鐘意坐卡位夠曬闊落,落單用QR code夠方便一人一爐邊爐夠曬衛生啦,每人百幾蚊,但個套餐好多料,我再加多4隻鮮鮑都係$58。隻鮑好大隻,長過我隻手指,食落仲好鮮甜好彈牙安格斯肥牛好濃牛味,滾廿秒就食得,好正餐入面有丸,有餐肉有腸有烏龍麵同埋仲有大量菜。仲有隻蝦又係好新鮮,超甜鮮好味,百幾蚊一個餐真係好抵,可惜午餐只係星期一至五先有,否則我真係會每個星期都嚟食一次。

隻鮑好大隻,長過我隻手指,食落仲好鮮甜好彈牙

安格斯肥牛好濃牛味,滾廿秒就食得,好正

餐入面有丸,有餐肉有腸有烏龍麵同埋仲有大量菜。

2020-11-05 23 瀏覽
令人懷念嘅麻辣火鍋今日剛剛嚟香港大學探亞仔,順便嚟呢度打邊爐,之前嚟過都冇叫麻辣鍋,今日終於可以試麻辣鴛鴦鍋,因為我係普通辣所以我都可以接受得到。今次試咗個帶到牛肝,上邊有鵪鶉蛋撈勻左先至放落去煮2分鐘,我幾鍾意牛肝嘅口感軟軟綿綿。另外試吓豬肉貢菜滑,加上貢菜後香氣增加不少,豬肉滑夠結實彈牙。亦係第一次食海帶苗,口感幾特別。當然唔少得我最鍾意嘅嫩牛肉,真係好佩服佢哋揀牛肉嘅功夫,點樣煮啲牛肉依然好滑。另外曉宇苕粉亦都係阿仔必食之選,煙煙韌韌,煮完之後仍然有一陣陣番薯嘅香氣。好欣賞佢哋唔同分店個水準都保持得10分一致。
令人懷念嘅麻辣火鍋

亦係第一次食海帶苗,口感幾特別。

好欣賞佢哋唔同分店個水準都保持得10分一致。
2020-11-04
好耐冇去西環碼頭吹下海風 散下步🌊⛵️咁啱有間渝味曉宇麻辣火鍋🌶於是Lunchtime 就嚟打邊爐👩‍🍳一入去就聞到陣熟識嘅麻辣火鍋味💕一坐低店員亦送上一碗紅棗雪耳糖水💝可以解辣 非常貼心💖湯底方面 叫咗鴛鴦鍋 (午市湯底唔使錢 )✌🏻麻辣🌶+ 皮蛋芫荽湯底 🌱✨黑毛豬腩片(一份) $ 82豬腩肉有一定厚度 有啲嚼口 正呀😝🐷最憎某啲火鍋店肉切到好薄😐✨桂花蚌(一份)$129 食得出好新鮮 仲啖啖海水味🌊最好淥落清淡啲嘅湯底 就更加原汁原味😋✨鴨血(半份) $ 42 🦆口感好似jelly 咁 😃個人認為好食過豬紅👍🏻✨白蘿白(半份)$16味道清甜 解辣一流😍✨娃娃菜(一份)$32蔬菜非常新鮮 洗得又乾淨 食得放心🥬🥰
好耐冇去西環碼頭吹下海風 散下步🌊⛵️

味道清甜 解辣一流😍

✨娃娃菜(一份)$32

蔬菜非常新鮮 洗得又乾淨 食得放心🥬🥰

2020-11-05 19 瀏覽
呢間麻辣火鍋之前一直都好欣賞,今次黎到西環見有分店當然要再享受一下🤩。.湯底:香菜皮蛋湯x麻辣(普通辣)香菜皮蛋湯一直都係我嘅最愛💕,不過唔鍾意香菜嘅就唔係太適合啦,因為都幾濃味🙈,而麻辣湯底一直都好正,夠辣又好香🤤。.白鱔(鰻魚):白鱔絕對係我火鍋必叫之一,真係夠曬肥美😆,不過食嘅時候要小心細骨🐟。.韭菜豬肉水餃:水餃嘅餡料真係好重要,而韭菜夠曬香就啱曬😍。.蝦滑:蝦滑嘅賣相好靚😂,而且食落又好爽口😋。.
湯底:香菜皮蛋湯x麻辣(普通辣)
韭菜豬肉水餃:水餃嘅餡料真係好重要,而韭菜夠曬香就啱曬😍。
蝦滑:蝦滑嘅賣相好靚😂,而且食落又好爽口😋。