2019-09-08 278 瀏覽
午餐來吃的,食物味道挺不錯。海南雞飯,雞的肉質嫩滑,油飯也很香。豬頸肉加雞翼的湯金邊粉。豬頸肉燒的很香,有肉汁不會乾。湯金邊粉的湯底味道剛好,不會太重味精味。飲品的選擇太多食客都會飲咸檸七或者椰子冰。
午餐來吃的,食物味道挺不錯。

海南雞飯,雞的肉質嫩滑,油飯也很香。

豬頸肉加雞翼的湯金邊粉。
豬頸肉燒的很香,有肉汁不會乾。
湯金邊粉的湯底味道剛好,不會太重味精味。

飲品的選擇太多食客都會飲咸檸七或者椰子冰。
2019-07-15 382 瀏覽
呢間排賽意外地平靚正星期六去咗長洲玩,晚餐唔想食海鮮,所以就睇下有冇泰菜可以食。沿住碼頭嗰條路行,見到一間泰菜,就望下佢個餐牌,價錢都非常合理。 當時只係六點鐘已經有一兩枱客,我諗應該ok嘅,就畀個機會佢啦 !入到去過多陣,客人陸續入黎,都差唔多坐滿咗成間餐廳啦。幫襯嘅有三四台似乎都係當地人。當地人會返轉頭食嘅,應該唔差得去邊既! 我哋叫咗套餐。套餐有冬陰功湯、蝦醬炒飯 、生菜包、芒果卷。 都係二百七十蚊!我覺得都算抵食!咁多款送入面,令我印象最深刻既係冬陰功湯。 佢落咗好多好多嘅香料, 同埋好多嘅餸又蝦又青口。 成個湯飲落好甜但感覺又唔係落得太多味精。我非常之鍾意呢碗湯!第二要推介嘅係佢嘅蝦醬炒飯。 個蝦醬炒飯有蝦醬味之餘, 仲落咗好多菜粒去住。食落好味之餘又有豐富嘅口感。 係我第二鍾意生菜包其實都係好食嘅只不過對於本身唔食辣嘅我嚟講有啲辣 呢個二人套餐其實夠三個人食,人少就唔好叫呢個餐啦下次如果再去,我會想試下散叫嘅嘢食。例如串燒呀、芝士焗扇貝呀等等,我見隔離枱都食得津津有味!
呢間排賽意外地平靚正

我哋叫咗套餐。套餐有冬陰功湯、蝦醬炒飯
、生菜包、芒果卷。 都係二百七十蚊!我覺得都算抵食!

生菜包其實都係好食嘅只不過對於本身唔食辣嘅我嚟講有啲辣

呢個二人套餐其實夠三個人食,人少就唔好叫呢個餐啦

• 冬陰公湯
2019-05-13 463 瀏覽
係繁華既市區生活得太耐,就算得兩日假期,都想遠離下城市既喧囂,享受短暫既寧靜,我地一致認同,不遠既長州島是最好既去處。因為喜歡泰國菜,就算黎到長州,都要食。哈哈😄食泰國菜點可以少左肉碎生菜包。正常好食。生菜一睇就知好新鮮。D肉碎炒得夠香。個炒飯一上臺就知中伏,因為唔明點解個海鮮炒飯會有番茄🍅,而且口感偏濕。無鑊氣。雖然有八爪魚,蝦仁,蝦米等海鮮但卻無咩鮮味。個豬頸肉份量好多,雖然燒得偏干。但有個汁點下都ok。薄餅都幾香口,配上咖哩一定好正。不過不失既一餐,不會影響快樂度假既心情。

因為喜歡泰國菜,就算黎到長州,都要食。哈哈😄

個豬頸肉份量好多,雖然燒得偏干。但有個汁點下都ok。

薄餅都幾香口,配上咖哩一定好正。

不過不失既一餐,不會影響快樂度假既心情。
2019-04-12 491 瀏覽
長洲有幾間泰國嘢,今次就幫襯咗呢間清邁. Lunch有set餐, 48蚊免加一,送埋嘢飲,好抵食. 海南雞,係好食嘅,雖然無三隻醬汁揀,但雞夠嫩夠滑,但量就唔算多,要慳住食🤣!飯係雞油飯,好香,配埋d雞係一流. 炒金邊粉,好大份量,味道ok,甜甜的,但食到最尾有d油. 餐飲都多選擇,有椰汁冰,珍多冰,龍眼水,鹹檸七等等,全部跟餐免費,唔洗計住計住. 價錢適中,嘢食ok,位置都算方便,去長洲諗唔到食咩可以試吓黎間.

2018-12-21 626 瀏覽
趁長假期未開始,和朋友入來長洲住兩天。在小島走了兩個圈,見這間泰菜的 menu 有蝦醬炒飯,我們就決定今晚來吃晚飯。-晚巿 5:30PM 開始,我們準時來到門口,但侍應說未開始;然後問我們有沒有訂位,她說已訂滿了。如果我們沒有預訂,要 8:00PM 才有枱。-我心想:「這麼受歡迎?今天才星期五!」-唯有下次才試,結果我們去了另一間泰菜。18:48PM 吃飽飽,沿途回去經過這間「清邁」,我們目定口呆了,全間餐廳..... 只有一張枱!-說好的 「8:00PM 才有枱」是什麼一回事?-如果因為 5:30 太早,廚房未準備好,老實說就好了,不用吹牛來推客的,不好看。
我心想:「這麼受歡迎?今天才星期五!」
說好的 「8:00PM 才有枱」是什麼一回事?

2018-12-03 437 瀏覽
去長洲玩唔想食海鮮,見到哩間泰菜,裝修幾有小島風情又企理,就想試下。吉列芝士魚肉卷哩個卷幾好食,外皮都ok脆,咬開中心係軟軟熱熱。香辣肉碎生菜包我覺D肉碎有少少咸左,用生菜包同配飯都ok。泰式炒金邊粉哩個粉幾有泰國地道既味道,有少少甜甜地,我幾鐘意,但食多d就覺得有少少油左。海蝦冬蔭功湯冬蔭功湯酸酸辣辣,又唔會太辣,幾惹味,不過餸就比較少,得一隻蝦咋,不過肉都爽口同新鮮既。點左個set,兩百五有四款餸,價錢中規中矩。如果去到長洲,唔想次次都係食海鮮,又想坐得舒服d,可以試下哩間泰國菜~

吉列芝士魚肉卷

哩個卷幾好食,外皮都ok脆,咬開中心係軟軟熱熱。

香辣肉碎生菜包

我覺D肉碎有少少咸左,用生菜包同配飯都ok。

泰式炒金邊粉

海蝦冬蔭功湯

2018-10-24 405 瀏覽
星期六無咩野做,走左入去長洲行下,隨便食埋夜晚,行過間泰國野。見餐廳同餐牌都唔錯就行左入去食野,叫左個海鮮炒金邊炒同小食併盤,嘢飲就叫左班蘭香茅茶同椰青飲。先講下個海鮮炒金邊粉,黎到個賣相都相當吸引,配料同海鮮都真係好多,對我嚟講成碟嘅份量都一般啦,味道真係唔錯,雖然少左份泰國風味,但係就真係好啱香港人口味,味道無咁辣、偏向甜甜地,我自己就覺得非常好味👍👍推介俾香港人另外,個小食併盤就真係好一般般,無咩特別。都講下嘢飲方面,個椰青都唔錯,至於個班蘭香茅茶就真係失望。因為自己預期香茅茶係啡色好入味的,但嚟到好似凍檸茶感覺無咩味😅😅
海鮮炒金邊粉
另外,個小食併盤就真係好一般般,無咩特別。
小食併盤
都講下嘢飲方面,個椰青都唔錯,至於
椰青
班蘭香茅茶
海鮮炒金邊粉
椰青
2018-08-18 438 瀏覽
好耐無黎長洲,今日難得一齊入到黎!先找間餐廳食下野,找了這間食泰菜的環境唔錯,算乾淨簡單!都有客人來食,就試一試幾樣食物!1. 青咖啡雞雞肉滑,唔算太辣!咖哩汁點麵包或飯一定好正!下次一定要試下蒜蓉飽,好似好吸引2. 馬拉戔椰菜苗好翠綠,好野味!上面在馬拉戔是微微辣的,香口又健康!3. 炒金邊粉(走蛋)因為朋友蛋敏感,所以走蛋!酸酸辣辣好野味,材料有:魷魚、菜、花生等等,都算唔錯!服務員態度一般,不算欣勤(特別是紋身矮一點的),如果改善了,會更好
好耐無黎長洲,今日難得一齊入到黎!
先找間餐廳食下野,找了這間食泰菜的

環境唔錯,算乾淨簡單!都有客人來食,就試一試幾樣食物!

1. 青咖啡雞
青咖哩雞肉

雞肉滑,唔算太辣!咖哩汁點麵包或飯一定好正!
下次一定要試下蒜蓉飽,好似好吸引
2. 馬拉戔椰菜苗
馬拉戔椰菜苗

好翠綠,好野味!上面在馬拉戔是微微辣的,香口又健康!

3. 炒金邊粉(走蛋)
炒金邊粉(走蛋)

2018-08-18
馬拉戔椰菜苗
2018-06-24 472 瀏覽
本身入黎諗住食午餐,見48蚊仲有野飲送,點知原來星期日冇,變左58蚊冇野飲。開頭冇太大期望,見到朋友碟飯普通size,點知我碟金邊粉黎到勁大碟,真係嚇親我,可能因為粉平過碟豬頸肉飯啦。個汁酸酸甜甜幾開胃,火候適中,都幾好食,雖然我份人唔係話特別大食,但係最後都有堅持食曬成碟粉,唔好浪費人地一番心機。題外話,d女店員都幾靚女,女人仔打理間餐廳,應該都幾辛苦,但裝修都有設計過,絕對比得上出面d餐廳。大家入長洲都可以試下系度lunch呀,最好星期一至五黎啦!
2018-06-24
  • 泰式金邊粉
2018-06-23 347 瀏覽
長洲其實真係好多嘢食,間間都想試!支持一下小店,唔洗下下都食集團嘢!又唔洗排隊,更加唔洗限時交檯!懶得諗食乜,就咁叫個二人餐,二人餐當中,我地揀左:串燒,有六串,可選雞/豬,三雞三豬都得,小店嘅好處係彈性高,客制化!個沙嗲醬好得!我以為二人餐焗扇貝有兩隻,點知都係五隻,仲大大隻,不過芝士焗好似浪費左啲海鮮嘅鮮甜。個鐵板蠔仔蛋直得推薦,同一般食到嘅蠔仔蛋唔同,佢砌到好高,原來中間好似奄列咁,夾左好多菜絲喺入面,令到成碟嘢有多重口感,又可以有菜到肚,平衡反鐵板嘅油膩感,感覺輕盈左,好味!個餐無包飲品,自選椰青,呢餐泰晚飯就完滿了。

懶得諗食乜,就咁叫個二人餐,二人餐當中,我地揀左:

個餐無包飲品,自選椰青,呢餐泰晚飯就完滿了。
2018-06-15
2018-04-09 548 瀏覽
和家人到長洲半天遊,到午餐時間 ,找地方用善!雖然去過長洲每幾次,但都是第一次在長洲食泰菜,餐廳環境舒適,地方整潔、食物好味,性價比高!!👍🏻👍🏻價錢比市區的泰菜平!(不收加一服務費)
2018-04-07
2018-01-03 680 瀏覽
朋友説:「這泰國飱廳經常爆滿,他去了二次,但都因沒有訂座而未能進入。」難得一年的第一天,信步長洲,走至傍晚約六時許,路過這飱廳,抱著辜且一試之心,竟有座位!雖被通知7:30要交枱,但朋友已樂甚😂坐下來,即叫了青咖哩薄餅。青咖哩完全不香,只有糊糊的漿,亦無椰汁香味。薄餅雖熱騰騰,但稍嫌乾硬。燒豬頸肉烤的香濃美味,相當不錯!沙嗲濃度適中,樣子看來挺不錯,但入口仍稍欠香味,肉串稍欠鬆軟彈性芥蘭新鮮香脆,辣度可自選:)
坐下來,即叫了青咖哩薄餅。

青咖哩薄餅

燒豬頸肉

燒豬頸肉烤的香濃美味,相當不錯!

沙嗲豬肉、雞肉串

飛天芥蘭

芥蘭新鮮香脆,辣度可自選:)

2018-01-01
燒豬頸肉
飛天芥蘭
第二次食呢間,對上一次係長洲搵唔到食咩🤦🏻‍♀️所以錯有錯著 黎呢度食晚飯點知真係唔錯所以今次放長假冇野做就即興入黎食野我地嗌二人b餐$258有4個菜,各有兩款選擇另外再嗌左1.蒜蓉包 $28 有五塊 因為係呢樣野令我對呢度有印象,濃濃蒜蓉味加牛油,好脆但唔燶,正🤤2. 椰青 $30/一個 超甜,頂部肉比較硬但中間位置開嫩😆😆😆到個餐喇A.虎蝦冬陰公/豆腐肉碎蠔仔湯B.芝士魚條/蝦餅C.海鮮炒金邊粉/蝦醬肉鬆炒飯D.生菜包/無骨鳳爪每個選擇既第一款就係我嗌既野食芝士魚條熱騰騰 多小小咸會好啲金邊粉唔錯 最驚食一夠痴住哂咁呢到冇呢個問題生菜包 可以重小小味 (可能平時重口味開)冬陰公 我好辣好酸 所以我覺得好啱我口味 但我身邊果個就同我完全相反 所以佢覺得酸埋單$346 性價比超高平時係出邊食可能只可以嗌到兩三樣野同荃灣金泰坊呀或者金不換或者啲連鎖式 我覺得佢贏哂但如果同九龍城比 佢當然冇果幾間老店正宗同好食 但人地果啲都幾貴嫁如果你同泰國比 咁我唔玩呢個遊戲喇 都唔公平即係叫係拎泰國既中式點心同香港比 大哥你唔好玩我喎所以呢間結論係性價比高 質素唔錯 我唔會寫食評 但呢間我真係覺得要幫吓
第二次食呢間,對上一次係長洲搵唔到食咩🤦🏻‍♀️
所以錯有錯著 黎呢度食晚飯
D.生菜包/無骨鳳爪
每個選擇既第一款就係我嗌既野食

芝士魚條熱騰騰 多小小咸會好啲
金邊粉唔錯 最驚食一夠痴住哂咁呢到冇呢個問題
生菜包 可以重小小味 (可能平時重口味開)

埋單$346 性價比超高

當然唔好有風使盡利 擺人地到話之後拎返喇

題外話:廁所超乾淨 😆😆😆

2017-11-09
2017-08-22 761 瀏覽
心血來潮,一行三人8月20日入去長洲,今次決定慢行,而且還會食完晚飯才會離開,故此,掃街只食了少許.行到晚上6點,最終選擇此店清邁泰國菜料理,我們是首位顧客,落單叫了無骨海南雞飯,咖哩大頭蝦及印度薄餅及桂圓肉特飲.無骨海南雞飯,是達標的,雞肉嫩滑,雞油飯有泰式香茅薑粒味道,配合泰式酸辣汁,真的很美味。咖哩大頭蝦,一窩有5隻大頭蝦,食蝦時食到拉過油的味,可能廚師唔夠時間隔油,相反咖哩汁很好味,唔太辣,蛋花配合印度薄餅十分酥香可口.還有雜菜 (香茅,香芹,青椒,蔥,洋蔥等等)桂圓肉特飲也很清甜,炎炎夏日,消暑一流.入坐不久已全店坐滿了客人,有一位客人是自備鮮魚來加工,有一位一進來坐下就先叫了一隻燒雞,客人都很自便,吃得自在.
2017-08-20
  • 無骨海南雞飯
  • 咖哩大頭蝦及印度薄餅
2017-08-12 732 瀏覽
每次入長洲 總是不斷掃街吃不同的小食 到了晚飯當然就是海鮮時候💦🦐🐟🦀 其實每次都經過這間泰國菜 但覺得外觀沒有特別吸引 所以就沒進去了 今次晚上想重口味點 就入了這間鋪 因為鄰近碼頭 走也方便🙊🙊🙊結果一試難忘喔!海南雞飯正 雞很滑 黃咖哩豬🤤很美味 咖喱味濃郁再配上很重的椰汁味 加埋個 蒜蓉包 絕配 ❣️ 蒜蓉包真的做得非常好 外脆內軟 蒜蓉分量十足👍🏻👍🏻👍🏻生菜包 很fresh 馬拉盞通菜中上水平 整體而言 非常棒👐🏾👐🏾👐🏾🙌🏾🙌🏾🙌🏾👍🏻👍🏻👍🏻✌🏻✌🏻✌🏻下次到長洲 不只大魚蛋跟海鮮了 泰國菜也是選擇之一😁😍😂
蒜蓉包
生菜包 很fresh