2011-02-16 267 瀏覽
我和朋友二人到"佐敦SHABU SHABU 清湯牛肉",因為座位唔太多, 所以幾日前已訂位,叫咗一個二人SET, 分別有:1/煙鴨胸沙律 2/三文魚+鮮蝦+帶子 刺身3/野菌什菜拼海鮮 4/頂級安格斯肉眼5/日本黑毛豚肉 6/跟一個白飯同烏冬7/SUKIYAKI 湯底 8/甜品煙鴨胸沙律, 啲生洋蔥太勁, 所有冇晒鴨胸味道, No good!三文魚+鮮蝦+帶子 刺身, 整體嚟講, 一般新鮮, OK!頂級安格斯肉眼, 份量得六片, 但係一入口感覺到SIZE+厚度 等如其他餐廳二倍大, 好抵食, 幾好!日本黑毛豚肉,賣相唔似日本豚, 食落唔算嚡, 一般啦!野菌什菜拼海鮮, 菜都係普通料, 至於海鮮有青口+蝦, 青口一般, 而蝦就肉梅唔新鮮!SUKIYAKI 湯底, 應該帶甜, 可惜偏咸, 唔得!跟咗一個白飯 同 一個烏冬, 白飯係普通珍珠米 , 統一牌烏冬, 但係都幾彈口, OK!最後係甜品係士多啤利雪糕, 冇特別, 但都算香滑!*比大家TIPS 係, 呢度如果以SHABU SHABU餐廳嚟講算抵食可一試, 最好平日WEEKDAY去, 人會小啲, 裝修偏舊
我和朋友二人到"佐敦SHABU SHABU 清湯牛肉",
因為座位唔太多, 所以幾日前已訂位,
叫咗一個二人SET, 分別有:
1/煙鴨胸沙律 2/三文魚+鮮蝦+帶子 刺身
3/野菌什菜拼海鮮 4/頂級安格斯肉眼
5/日本黑毛豚肉 6/跟一個白飯同烏冬
7/SUKIYAKI 湯底 8/甜品

三文魚+鮮蝦+帶子 刺身, 整體嚟講, 一般新鮮, OK!

日本黑毛豚肉,賣相唔似日本豚, 食落唔算嚡, 一般啦!

SUKIYAKI 湯底, 應該帶甜, 可惜偏咸, 唔得!

最後係甜品係士多啤利雪糕, 冇特別, 但都算香滑!

最好平日WEEKDAY去, 人會小啲, 裝修偏舊, 有八十年代FEEL 呀!
煙鴨胸沙律
2011-02-14
情人節
頂級安格斯肉眼
2011-01-07 96 瀏覽
早在一年前已到過這裡吃shabu shabu, 當時對這間坐落在街角, 毫不起眼的店子感覺一般, 剛巧今日有友人提起這店, 氣溫又開始驟降, 正好再試一試它的真章.六點半左右已經到達, 在門外探頭一望, 咦? 一個人都沒有. 看過餐牌, 其實選擇不算多, 主要是選湯底及要哪重肉類. 上次經驗是吃淡淡的清湯湯底, 今次決定改吃濃味的sukiyaki, 再配上牛肉; 而朋友則繼續清淡, 選了清湯, 配豚肉+海鮮.先來一個"沙律"開開胃, 但其實是罐頭粟米菠蘿加幾片青瓜, 不吃也罷.開火燒熱了鍋, 侍應小姐先下一塊牛脂"起鑊", 不得了, 即時聞到陣陣濃濃的香味 脂肪這東西真令人又愛又恨! 之後再加上洋蔥同炒及醬汁, 一鍋油香四溢的sukiyaki湯底就完成了~牛肉與sukiyaki湯底相當配合, 雖然跟餐牛肉牛味不算濃, 但勝在嫩滑無渣, 加上湯底及生雞蛋的蛋香, 也令人吃得津津有味~ 蔬菜方面都算新鮮, 但可惜吃到最後的西洋菜很"韌", 有點美中不足.又試一下友人的清湯豚肉, 似乎就給sukiyaki比下去了, 如果不加醬料, 其實有點似吃湯渣的感覺~ 至於海鮮方面也有點"搵笨"之嫌,

食緊都係一個人都沒有

蔬菜份量都不少
海鮮
有點韌的豚肉
又試一下友人的清湯豚肉, 似乎就給sukiyaki比下去了, 如果不加醬料, 其實有點似吃湯渣的感覺~ 至於海鮮方面也有點"搵笨"之嫌, 只有兩隻蝦, 兩隻青口及一條蟹柳, 而肉質只是一般而已, 下次可專心吃肉了. 雖然清湯味道較淡, 但到尾聲時混和各種肉味, 再加飯煮成雜炊, 又有意想不到的清甜味道.
美味的自製雜炊
除了兩個火鍋set之外, 我們還點了熱sake和三文魚刺身, 合共$460左右. 其實整體質素令人滿意, 尤其是sukiyaki湯底濃郁, 吃完全身暖笠笠感覺很舒服. 但如果以每人二百多元的價值, 佐敦區其實還有很多選擇, 難怪在我們用餐的兩小時內, 都只有7個客人了.

2011-01-06
食緊都係一個人都沒有
美味的自製雜炊
  • sukiyaki湯底
2010-06-13 62 瀏覽
this little shop made me recall cwb's 勝手, similar setting and content.with my friend we ordered: サーモン さしみ: okay, not very good quality but it was not bad うめしゅ: okay, but got warm quickly since it's not iced. prefer うめしゅ on the rock~ しゃぶしゃぶ with double portions of beef, and my friend's しゃぶしゃぶ with seafood & lamb. beef and lamb were fresh and tasty, good. mine was clear soup base and my friend's みそ, both were good. mine's became yummy after cooking all the meats.this little restaurant is goo

with my friend we ordered:

this little restaurant is good for some slow dinner and chats, as it's not noisy and on a saturday night, it's visited by 4 groups of customers only. may be due to world cup?!
2010-06-12
2010-05-26 51 瀏覽
個標題是沒有貶義的,在呢間店我個人來說感受不到日式感覺...12點30先去到,一個人都無.一個餐52元....都算抵食....點了菜後.好奇怪...又話有自助沙律.見唔到的...原來店員末拿出來.....鍾意食幾多都有...有點好笑.貼住話沙律作火鍋食要加28元...誰會喜歡吃熱沙律??吃沙律途中我加的三文魚到左.18元好抵食....完全沒有雪味.入口鮮甜.....主菜我要牛肉火鍋到左......立魚湯淡如水....有白菜.西洋菜紹菜牛肉同一個烏冬牛肉有點騒..牛肉係濃的...但不算好吃...個火鍋什有港式一人一鍋感覺.不知店員係咪知食物淡.俾左好多調味粉人客...去到最後我飲左一碗湯只有菜味.......上一位食家話呢間店係前世的勝手,我覺得係末進化的勝手,但52元食到飽上心口...又食左好多菜....好健康....我估我會回頭....牆上有某位樂壇天后的簽名,我估係偏僻,引起樂壇天后的興趣...哈哈
主菜我要牛肉火鍋到左......
立魚湯淡如水....有白菜.西洋菜紹菜牛肉同一個烏冬
幾平的...無加一
一個簡陋的沙律吧
看來有的冷清
好健康的沙律
加錢的三文魚新鮮
2010-03-30 37 瀏覽
十月上旬•晴 在勝手開業之初,跟其主理人談過,也說到是吃過同類型的日式火窩店,才想起經營勝手,我第一時間想起這裡。 是日約了朋友交收,見很久沒來這裡了,下午經過,是一個客人也沒有的,就來吃一次吧。這裡開業多年,從牆上的客人簽名可以看出來。不過這裡的裝修也真的舊了,到處也可以看到歲月的痕跡,坦白說,要跟時下一眾裝修雅致的日本料理店子競爭,是絕對的有難度。午市的一人火窩定食,可選牛、羊、雞又或是駝鳥肉。頭盤是自助的沙律吧,簡單的,坦白說,是不會令人有去吃的意欲。有幾款湯底可選,要了個味噌湯底,淡如水,就當是有點味道的清水湯底吧。兩個人要了牛及羊,羊肉比預期中好。坐至後段,也只是得三幾個客人,說不出的冷清。結賬每人六十,以吃一人火窩來說,也不算很貴。想看足本食評及所有食物相片,請來這裡:http://gourmetkc.blogspot.com/2010/01/blog-post_16.html
十月上旬•晴

想看足本食評及所有食物相片,請來這裡:

一個頗有歷史的地方
是日有點冷清
一個頗有歷史的地方
是日有點冷清
2009-12-07 16 瀏覽
星期日去左呢間Shabu 老店食晚餐 試左個sukiyaki湯底唔錯~湯底夠香濃同牛肉很搭配~店員介紹我配埋白飯食更可口~真是不錯介紹~我還加了一碟$32蚊既三文魚~超值大大片~有成5大片~大多數係腩部~好甘香~店員話佢地一大條三文魚只賣3天 保證新鮮供應
店員話佢地一大條三文魚只賣3天 保證新鮮供應
  • sukiyaki
2009-08-15 8 瀏覽
在油麻地看完台灣小眾電影「停車」的西打,在太陽底下只想快點找個地方吃清涼的地方吃午餐。雖然有點遠,但西打還是拼了命的走到佐敦,只因想嚐一嚐在網上有著不少好評的清湯牛肉。是一家很奇怪的店,網上的食評大多只圍繞著廉價午餐的,西打真的要看一看真偽!西打點的木魚清湯愛濃味的路人甲點的沙嗲湯底前排是路人甲的牛肉套餐西打點的雞肉套餐。由於西打點了木魚清湯,味道更加清淡。有點覺得沒味道啦!吃しゃぶしゃぶ配麻醬當然最適合。送上來的醬料除了麻醬,還有醬油。西打最初以為是為了遷就港人口味,但一嚐之下,那個醬油...酸酸的,卻又有一點點鹹味。好古怪的!整頓飯說不上難吃,但就是沒有驚喜,每樣東西都太清淡了......延伸閱讀:http://blog.yam.com/ywjoseph928/article/23174113

西打點的木魚清湯

愛濃味的路人甲點的沙嗲湯底

前排是路人甲的牛肉套餐

2009-07-09 12 瀏覽
出身自佐敦一帶,但卻是從來沒有來過幫襯的。位置隱敝可能是其一原因,另一因素可能是小弟從小在這一區,一向總喜歡找些如麥文記或澳牛等的店舖,入內吃些"小吃"如雲吞麵或三文治有關。要吃shabu shabu,小弟總會在其地方尋選擇,不會想過要到這兒 (尤其是在炎炎夏日,坐在爐邊邊吃邊滴汗,真箇受不了呢)....但偏偏是日兩口子就到來吃個shabu shabu午餐,所以有時口味的轉變,真的是很不可思議呢....五十多大洋一個午市套餐,還包有一個任吃任添的沙律作頭盤,用料只是很普通的切片蕃茄、粒粒粟米、生菜片及青瓜等。料不算十分的新鮮,但勝在是任吃的。收得這般的價錢,是不可以有太過份的要求了....要了個木魚湯底。未放材料之前先喝了一口湯,味淡如清水。不要看小這有如清水般的湯,這可是很傳統的日本shabu shabu吃法 (其他的那些如沙嗲湯底的,只是用來迎合港人的口味而已)。當將肉及菜蔬放入湯內再滾一會後,這湯之味自然截然不同....肉的選擇有牛、羊及鴕烏的。我兩口子愛的只是獨沽一味的牛肉,就來個雙份。看見店方有蠔供應,太太暫時不能吃,小弟唯有暫時"捱義氣"一人獨享吧....生蠔一碟三小隻,樣
)....

....

生蠔一碟三小隻,樣子看上去十分飽滿,味道亦是十分的肥美鮮甜。想不到能在這裡吃到有不俗水準的蠔件...

牛肉是明符其實的"雪藏貨" (因端出來時那些附在肉上的雪粒是還來溶解的),不過淥熟後吃起來倒是不韌無渣的,醮點芝蔴醬而食之,也覺不錯;蔬菜類則有大量的生菜、西洋菜、豆腐及金菇,不怕吃不飽
....

到最後淥熟些粉絲,放些已滲入肉香的湯底進內,下些葱及蒜蓉粒在上,轉眼又可吃多幾碗了

2009-06-17 19 瀏覽
地膽友人約食飯, 介紹我來Shabu Shabu。以前不時路過, 但見店內昏暗, 加上對火鍋類食品不大感興趣, 所以還是第一次來。推門入店, 地方果然不算光猛, 只有寥寥無幾的食客, 都坐在 U 形迴轉壽司枱狀的高身枱來吃。牆上滿佈顧客簽名, 也是店子的特色。午市火鍋套餐 $52 一位, 一人一鍋, 乾手淨腳。先來自助沙律吧, 其實只是店裡一角的少許生菜蕃茄西瓜菠蘿, 普通之至, 不吃也罷。好笑的是, 店家貼上說明, 如用這些沙律材料來當火鍋料的話, 每位收 $28, 但究竟誰會拿這些東西來烚呢? 湯底選了最正路的木魚清湯。果真好清, 才不會蓋過食材的味道。只是那個放鍋的洞洞安放的太遠, 手臂稍短的, 伸過去烚東西可能有點困難。自己要了鴕鳥肉, 朋友就我不吃牛就點了羊肉。配菜不外是些時菜、豆腐、金菇、粉絲之類, 再加一人一餅烏冬麵。蘸醬就有芝麻醬和日式醬油汁, 調味架上還有些辣油和柚子醋等。吃火鍋, 基本上是沒有技巧, 但也是很考技巧的一回事。最簡單的, 什麼都丟進鍋裡, 之後拿上來便是, 但是什麼時候放什麼下去, 拿什麼上來就大有學問了。我掛住跟友人傾談, 連鴕鳥肉烚過了頭也不知道。

午市火鍋套餐 $52 一位, 一人一鍋, 乾手淨腳。

自己要了鴕鳥肉, 朋友就我不吃牛就點了羊肉

火鍋, 基本上是沒有技巧, 但也是很考技巧的一回事。最簡單的, 什麼都丟進鍋裡, 之後拿上來便是, 但是什麼時候放什麼下去, 拿什麼上來就大有學問了。我掛住跟友人傾談, 連鴕鳥肉烚過了頭也不知道。不過單從生肉的賣相看來, 還不太差的。吃了兩片友人的羊肉, 可能比較薄身, 沒我的鴕鳥肉般堅韌。吃到尾都不怎吃得下烏冬了, 嗯其實這烏冬也真一般, 尤其是我瞥見廚房內之乾坤, 知道它的來頭之後...

這天是一個服務生對全場五六個客人, 好在還不太忙亂。記憶中午市不用加一, 很抵食又算不上, 不過女生吃應該都夠飽。要吃火鍋的話, 附近大把中式火鍋店, 除非你想吃點清淡些的東西, 又或者是單人匹馬來吃吧。
傳媒報導
傳媒報導
2009-05-08 12 瀏覽
係附近上完堂已經九點, 剛巧朋友又打完波就提議來這裡食個 late dinner我點了牛肉sukiyaki, 朋友點了木魚清湯 + 雙份NZ牛肉+海鮮隨餐附送的沙律沒甚特別sukiyaki 湯底超正~ 好入味! 朋友試完都覺得好~ 木魚清湯嘛, 我都試左幾啖, 唔錯既, 不過我都係鐘意濃味既野多d牛肉都幾鮮, 半生熟非常好, 不過附設既麻醬唔夠香~ 青口唔錯蝦... 本身冇乜特別, 不過因為有人幫我剝埋殼, 所以加晒分 菜, 奇怪囉, 日本人好似唔食芥蘭/ 唐生菜... 唔知點解佢唔俾津白或者白菜?烏冬都係用sukiyaki 湯來淥入味d兩個人食剩 1/4 個烏冬only, 好飽~!!!幾時encore呀?
係附近上完堂已經九點, 剛巧朋友又打完波
就提議來這裡食個 late dinner

隨餐附送的沙律沒甚特別

sukiyaki 湯底超正~ 好入味! 朋友試完都覺得好~

牛肉都幾鮮, 半生熟非常好, 不過附設既麻醬唔夠香~
青口唔錯

烏冬都係用sukiyaki 湯來淥入味d

兩個人食剩 1/4 個烏冬only, 好飽~!!!

幾時encore呀?
2009-05-01 6 瀏覽
星期四, 是5.1長假期之前的一天, 想找女友出街, 但因為有姊妹團而其表妹一早示意叫我Hand off. 找兄長摸杯底又不果. 突然舊同事來電. 終於有節目了, 舊同事伉儷來訪, 商量食什麼好. 問了女的, 問了男的. 提及了 Shabu Shabu. 我上openrice 找找. 得意地找到呢一間好似好特別既 Shabu Shabu 店. 三人心血來潮. 就決定一試.3人在金鐘等巴士, 等了超過10分鐘, 第一次係繁時等104等咁耐. 過了海, 在後街找到呢一間老店. 一打開門, 裝潢果然是一間舊店. 店小姐安排我們坐在 "U" 形長吧檯的最末端. 剛好對正電視. 往後望, 簽滿名的牆, 是客人食完表示滿意的小作. 這裡一人一鍋. 長檯一個個燒燶了的小洞, 是為了放火鍋而設, 而且是明火火鍋, 所以熱力十足. 見到個洞被燒燶毫知啦.這裡說明是清湯嘛, 當然要尊重其清淡的味道. 木魚清湯, 清得見底. 灼出來的東西味道真的是淡, 不過奉上, 一碗花生醬同一個天婦羅汁, 把食物加上應有的味道. 牛肉是紐西蘭牛肉, 兩個男的叫了一個雙份. 所以可以牛肉鴕鳥肉雙併. 兩樣肉質都鮮美, 牛肉

牛肉是紐西蘭牛肉, 兩個男的叫了一個雙份. 所以可以牛肉鴕鳥肉雙併. 兩樣肉質都鮮美, 牛肉因為是套餐牛肉, 所以未給到最頂級的牛肉, 要最靚牛, 錢錢錢錢..............

同事女友不食牛, 要了一份雞肉, 她給了我們每人一塊小試. 夠嫩的, 不錯.

說回湯底, 只說我的清湯吧. 灼過所有菜, 肉, 生蠔, 以及一隻蝦, 一隻青口的清湯, 變得鮮味十足. 清湯易入口而且不覺膩. (海鮮也是由舊同事之女友提供).

再叫多一份三文魚刺身. 普通. 食食下當中, 發覺我的鴕鳥肉好似快要熟...原來碟太過近爐了, 肉差點被 "熱" 熟. 而我亦因為快趣拿走隻碟而 "辣" 親. 店員連忙拿冰給我敷一敷. 而我就叫多一支仔Sake, 同朋友仔碰碰杯.

對面, 坐著一位大叔, 應該是一名熟客仔. 同店員妹妹有說有笑. 他拿起電話, 說出一口正宗日語. 果然, 好味道, 吸引到旅港日僑做常客. 圖中有一份餐前沙律....不用提了.
地方其實幾舊下
木魚清湯, 清見底, 清清淡淡幾好
麵豉湯
肥牛加鴕鳥肉
地方其實幾舊下
  • 木魚清湯
2009-04-19 3 瀏覽
090315 火鍋套餐$52 x2自助沙律吧菜、金菇、豆腐、粉絲鴕鳥肉牛肉木魚清湯日本麵豉湯加$5挪威三文魚$18合共$127.00唔係去長樂街搵PETER仔,知我講咩應該有番咁上……年紀門面好似日本味重,入到去發覺都幾舊沙律得蕃茄、菠蘿、青瓜同粟米,dressing有千島醬、蛋黃醬,以呢個價錢冇得要求咁多木魚清湯好淡,落得唔夠木魚碎,最好重手少少,反而個麵豉湯似番個樣,幾夠味牛肉同鴕鳥肉,都冇雪味,牛肉嘅肉味唔濃,唔算太肥,鴕鳥肉本身係冇肉味,入口好淡拉麵好重梘水味,烏冬就係普通一般三文魚幾肥美,切得厚,有五件,質數不錯個下午套餐食完幾舊飽吓
火鍋套餐$52 x2
自助沙律吧
菜、金菇、豆腐、粉絲
鴕鳥肉
木魚清湯
日本麵豉湯加$5
合共$127.00

唔係去長樂街搵PETER仔,知我講咩應該有番咁上……年紀
門面好似日本味重,入到去發覺都幾舊
拉麵好重梘水味,烏冬就係普通一般
三文魚幾肥美,切得厚,有五件,質數不錯

個下午套餐食完幾舊飽吓
自助沙律吧
鴕鳥肉
木魚清湯
日本麵豉湯
拉麵、烏冬
2009-03-15
2009-04-14 5 瀏覽
我最中意食SHABU SHABU, 但這間就普普通通啦, 叫左沙啦, 無咩特別, 最慘係我最喜歡的牛肉都係普通唔夠鮮, 味道質感都唔夠鮮, 湯底又唔夠味 我令願行多幾步去講冬道新開那間廣東SHABU SHABU, 正好鬼多. 有SHABU SHABU, 又有燒味食又有私房菜, 價錢差唔多, 值得一試.

2009-04-09
(非會員)
2008-12-10 10 瀏覽
12月6日晚上book左2位, 都差唔多full (全場只有廿零個位).坐得鬆動舒服, 但bar檯冇地方放野(褸, 袋, etc.).叫左一個紐牛海鮮餐面豉湯烏冬, 一個雙份紐牛面豉湯公仔面.上菜速度極慢...前菜個沙律可有可無, 好廢.菜多, 逼你食多d菜, 好事, 湯又清, 唔會好口渴.海鮮有2隻大蝦2隻青口, 好開心.豆腐好滑好味.紐牛嫌片得太薄, 冇乜野咬, 但有麻醬同檸檬醋, 勁好食!食埋個烏冬, 全個餐食晒, over左少少, 滿足!
叫左一個紐牛海鮮餐面豉湯烏冬, 一個雙份紐牛面豉湯公仔面.
上菜速度極慢...
前菜個沙律可有可無, 好廢.
菜多, 逼你食多d菜, 好事, 湯又清, 唔會好口渴.
海鮮有2隻大蝦2隻青口, 好開心.
豆腐好滑好味.
紐牛嫌片得太薄, 冇乜野咬, 但有麻醬同檸檬醋, 勁好食!
食埋個烏冬, 全個餐食晒, over左少少, 滿足!
(非會員)
2008-11-26 7 瀏覽
上星期五收左工~就如常去左呢間店食晚飯~我依舊要左d餐, 清湯同埋烏冬,咁多年來都係咁食,食左都有5-6年啦,佢算係日式火鍋店的老店啦~聽聞開左16年啦~~~~廢話少講先 ,講下個餐先,1. 有一大碟新鮮時蔬,我這次有生菜同西洋才,份量夠晒e+的健康要求 2.有一碟20零片的雪花牛肉,牛肉真係唔錯都keep 住水準,牛肉係來自紐西蘭的,牛肉味好重,又滑,師傅功夫也不錯,切到d牛肉唔會太薄,有嚼感,最後放個烏冬落去,吸收晒所有精華,好正...................
上星期五收左工~就如常去左呢間店食晚飯~
我依舊要左d餐, 清湯同埋烏冬,

• 紐西蘭牛肉