2021-01-25 608 瀏覽
講起Food court,以前係好多香港人既集體回憶💭依加講起,大家可能首先諗起既就係大食x之類了…其實都幾好可惜架😔油尖旺區食肆林立,今日想介紹既就係Food court😋唔講你真係未必知,佢竟然係位於係逸東酒店入面既。保存住老規舉,位要自己搵,不過環境自然就升哂Lv啦🤪有吧台、卡位等,都算闊落既~☺️👍🏻入面仲有好多不同種類既餐廳,中西日菜式齊備,一次滿足你唔同願望🤩如果係附近諗唔到食乜,入去行個圈可能都係一個好選擇🤣👍🏻今次我地就試左其中2間啦~1.牛柳($99/300g)(跟餐+$18) 🌟3.5/5分有得揀唔同部位、份量既牛肉,而且係即切磅重收錢,咁就可以揀返岩自己食既份量啦👍🏻又唔會浪費啦~😎我地揀左牛柳,品質唔錯,非常厚、肉味幾濃,食落幾淋😋牛柳只係燒左個表面就放上鐵板,不過個鐵板太薄啦,熱力保存效果一般,返到埋位已經唔算非常熱啦🥺最後牛柳只係食到5成熟咋!😝如果食唔慣既朋友就要注意下‼️叫師傳燒耐少少~食開生少少既朋友就無問題啦😆因為佢個底有洋蔥托起,減少overcook既機會,非常細心!😚跟餐+$18,可以係飯、牛肉湯、沙津、汽水中揀3樣。推薦牛肉湯🤩非常清甜,入面真係有

牛柳($99/300g)(跟餐+$18)

跟餐+$18,可以係飯、牛肉湯、沙津、汽水中揀3樣。推薦牛肉湯🤩非常清甜,入面真係有牛肉粒架😍~
📍混亂 STEAK
📍佐敦彌敦道380號香港逸東酒店LG樓5號舖
總括來講,逸東Food court環境舒服乾淨👍🏻食物選擇多,餐廳普遍質素唔錯☺️岩晒想各自食唔同類型/想share既朋友仔🤣
2020-11-07 705 瀏覽
🔹環境通常當我想食好 d, 但又唔想太貴嘅時候,我就會諗起逸東酒店個 food court (´▽`)氣氛環境同下一層嘅自助餐極相似,但平幾倍價錢就食到。飾面色調復古得黎配以玩味擺設/Graphic, chill 得黎不失高雅。🔹混亂牛扒 300g $78牛扒即切即磅,隨手就切到 300g,剛剛好。葱蒜油有三款,而且可以揀份量。但有 d 後悔貪心揀咗三倍份量😅會遮蓋咗牛肉味。但等候時間相對長,果晚同男友食住good court 另一間餐廳嘅 nachos 等咗大約半小時。🔹小結『平靚正据扒』回頭率:🌕🌕🌕🌕🌕環境:🌕🌕🌕🌕🌕味道:🌕🌕🌕🌕🌕價錢:HKD 78/Person

🔹環境

味道:🌕🌕🌕🌕🌕
價錢:HKD 78/Person
混亂牛扒300g
2020-10-24 655 瀏覽
點餐程序:先揀牛扒嘅種類(混亂牛扒/牛柳/西冷)➡️揀牛扒嘅重量(300g起)➡️揀配搭蔥油/洋蔥油/蒜油(任選份量)➡️最後可以選擇用$18加配套餐,有白飯、沙津、牛肉湯及飲品(4選3)➡️搵位等食❗️.<西冷 300g $147>加咗3倍蒜油🤤,西冷油脂分布幾靚同幾重牛味,上咗鐵板煮咗陣大概5成熟,唔會血淋淋又唔會太熟,食落口感啱啱好~<牛柳 400g $132 +套餐 $18>套餐揀咗白飯、牛肉湯同汽水,都係加咗3倍蒜油🤤,但上咗鐵板塊牛好多位幾乎變咗全熟,有啲位多筋比較韌,唔係好咬得到,牛味都冇咁突出,比較嘅話西冷好食好多。牛肉湯就冇咩特色,有幾粒牛肉碎喺入面,都算ok🤪.👫:如果你係蒜蓉fans,又唔怕太多蒜會掩蓋咗啲牛味,咁就一定要試吓3倍蒜油,塊牛扒上面會形成一個蒜山💯
<西冷 300g $147>
西冷

<牛柳 400g $132 +套餐 $18>

西冷
2020-10-07 404 瀏覽
因為位置好,地方乾淨,所以昨晚吃了牛柳餐配白飯沙津可樂……,石板只微微暖,牛柳完全無味,汁亦無味(只是顏色液體),亦無鹽味給客人自己調較,牛柳略為煎過,約3成,整體質素,唔推介給朋友。
2020-06-24 1077 瀏覽
位於Eaton Hotel 🏨 Foodhall 我哋拍拖👫🏻都好鐘意嚟呢個好舒服ge foodcourt😌好坐得嚟,夠冷氣,重點係呢個價錢有一個咁好嘅環境喎,嗱,人哋食自助餐都係坐低你一層咋,偷笑😏🤪呢個平民牛扒,逐gram計錢,夠唒實際,已經配有粟米粒🌽同香蒜片😋放喺鐵板上,好細心,仲有兩塊圍裙俾我哋,相機📷食先之餘,身為港女,當然要影張著住圍裙預備食牛扒嘅相啦🤣😂.牛扒鮮欶,非常juicy,夠濃味嘅😋我哋呢個係400g 牛扒,$104 ,兩個人食,另外加$18,有飯,湯同UCC烏龍茶🤗

位於Eaton Hotel 🏨 Foodhall

另外加$18,有飯,湯同UCC烏龍茶🤗
牛扒  400g
2020-06-23
牛扒  400g
之前有一晚忽然好掛住鐵板牛扒,好想聽到d咋咋聲於是第二日就去左呢間日式鐵板牛扒度食飯~呢度同平時d鐵板牛扒最大嘅分別係佢有得揀重量如果係細食嘅話可以叫少d,如果想食多d肉就可以叫多d。佢寫到明每款肉係每克幾多錢,明碼實價,唔洗驚海鮮價比人呃~點餐嘅時候,要同左店員講揀邊款肉先,之後佢會問你大約要幾多重量,最後會問你揀咩汁。點完餐之後就要企埋一邊等。我地叫左300g牛柳配蔥油,叫完之後都等左大約15分鐘先有得食。個牛扒一出到黎好香蔥油味,而且仲咋咋聲,令人食指大動成個餐配左個湯、沙律、牛柳同埋白飯,都好豐富同埋份量都幾多至於味道方面,個牛柳都算多汁。不過點餐時冇得揀熟度,黎到已經係過左七成熟,所以都有d韌最令人驚喜其實係個牛肉湯,真係超!好!飲!佢係清湯黎,一d都唔油,但牛肉味好濃好濃,飲完一碗係唔夠喉呢個真係大力推薦!牛柳餐大大塊牛柳總括而言,呢間餐廳係抵食嘅,不過牛柳嘅味道就一般,只係過下口癮都ok嘅
之前有一晚忽然好掛住鐵板牛扒,好想聽到d咋咋聲

於是第二日就去左呢間日式鐵板牛扒度食飯~

呢度同平時d鐵板牛扒最大嘅分別係佢有得揀重量

如果係細食嘅話可以叫少d,如果想食多d肉就可以叫多d。
佢寫到明每款肉係每克幾多錢,明碼實價,唔洗驚海鮮價比人呃~

點完餐之後就要企埋一邊等。

個牛扒一出到黎好香蔥油味,而且仲咋咋聲,令人食指大動

成個餐配左個湯、沙律、牛柳同埋白飯,都好豐富同埋份量都幾多

至於味道方面,個牛柳都算多汁。
不過點餐時冇得揀熟度,黎到已經係過左七成熟,所以都有d韌

最令人驚喜其實係個牛肉湯,真係超!好!飲!

佢係清湯黎,一d都唔油,但牛肉味好濃好濃,飲完一碗係唔夠喉

呢個真係大力推薦!
牛柳餐
大大塊牛柳

2020-04-03
2020-05-26 761 瀏覽
三個友人晚餐是我提出、因為我想試🐂、覺得要切牛後磅一下、好似幾好、但一定🔪多左10元以上!雖然menu 分了幾種部位牛部位挑選,當然三個人叫order 不同、可以share 試吓、eh...牛肉味道feel,feel唔到牛扒味道,佢哋嗰d一樣、可能我期望太高最後失望。今餐填肚是充滿飽字、好唔好味另計
位於佐敦逸東酒店內Food Court的「混亂STEAK 」,由拉麵達人 Meter Chan所開。⁣⁣店舖用的牛扒都是來自美國、新西蘭、巴西等地。相對平價的牛肉,以西日式鐵板風格處理,最平$78就可以吃到300g(約10安士)的肉眼扒,店員會在你面前即場磅切,有多有少都同你講,貨真價實,絕無花假。⁣⁣然後選配料,葱蒜油有三款俾你選擇,份量任你選。另外加$18就可轉定食,包括牛肉湯、白飯、沙律、氣水或烏龍茶,任選三款,感覺豐富。⁣⁣牛肉湯有驚喜😋好重牛肉味道,仲有舊牛肉係度添,無落味精,真係用牛肉烹調成的湯。⁣———————————————————⁣⛳️混亂 STEAK (佐敦)⁣佐敦彌敦道380號香港逸東酒店LG樓5號舖⁣⏰星期一至日 12:00-15:00,18:00-22:00⁣

———————————————————⁣
⛳️混亂 STEAK (佐敦)⁣
佐敦彌敦道380號香港逸東酒店LG樓5號舖⁣
混亂 STEAK
2020-05-02 478 瀏覽
We came to this restaurant after hiking. We were surprised that this is in the food court and we need find the seats by ourselves. It was almost full but after five minutes seeking, we fortunately found seats.I ordered 300g of sirloin with tail soup, salad and sprite. The meat was a bit sinewy but okay. The total price is only HKD175- and it’s worth ordering!

Sirloin
Sirloin
2020-04-30 448 瀏覽
佐敦逸東酒店內原來隱藏了一個裝修極為型格的food court,內裡供應了各地菜式,這次我和朋友被鐵板聲吸引著,便嘗試了鐵板牛扒餐,真的大件夾抵食。全店只售賣3款牛扒:混亂牛扒、牛柳及西冷部位,其實完全想不通混亂牛扒是什麼便試了,但最少需購買300g,店員會即場於客人面前切割牛扒並將其磅重,非常均真,完全是酒店級的享受,我更選了添加一倍蒜油。牛扒肉質嫩滑易入口,搭配啖啖蒜油美味至極,而跟餐的牛肉湯卻出奇的甜美,並不是沒誠意的味精湯。但其實對於女性而言,300g牛扒跟餐配白飯牛肉湯及汽水,實在是太飽了。
2020-04-26
《👽食神大媽食扒》🥩 牛柳 300g HKD99 @ 🌟 Confusion Steak.👽 大媽聽朋友講酒店地庫竟然改裝成美食廣場,同埋裡面食物有驚喜,所以就去𥄫𥄫👀。比大媽意外發現開左一間呢幾年好流行嘅石燒牛扒店,個名好得意,叫「混乱」😆。.店舖好整齊一D都唔混亂架,都係同大部分石燒牛扒店一樣,分唔同部位、唔同重量、唔同價錢。大媽每一次試牛扒都鍾意試牛柳,因為要對比唔同餐廳,呢個部位差異性唔會好似其他部位咁大,唔會話呢塊特別多筋另一塊特別多肥膏。.網上對呢間店舖評價好壞參半,大媽就覺得,其實佢價錢相對其他同類餐廳係便宜的,但質素無真係差好多。同埋佢嘅熱度、醬料選擇,都同其他同類店舖相若,佢甚至俾你選擇牛油、洋蔥、蒜蓉配料,令牛扒更添香味!😋.👽 大媽呢一次嘅體驗絕對唔覺得佢有差,甚至大媽覺得呢塊肉質非常嫩,並無雪藏腥味,性價比頗高。💰👍.大媽唔鍾意幫牛扒美圖秀秀到好juicy好金黃照騙,所以大家見到佢啡啡黑黑,唔代表佢唔好食,人地真係咁嘅色架嘛,大家都要學識唔好太沈溺修圖嘅假象啦 🤣.⠀❤️ 歡迎報料 ❤️⠀.💯 最真實的美食吃播點評⠀長駐:香港🇭🇰 台灣 🇹🇼⠀常駐:澳門🇲🇴 泰國🇹
《👽食神大媽食扒》

❤️ 歡迎報料 ❤️⠀
💯 最真實的美食吃播點評⠀
長駐:香港🇭🇰 台灣 🇹🇼⠀
常駐:澳門🇲🇴 泰國🇹🇭 日本🇯🇵 英國🇬🇧⠀
.⠀
👽 美食紀錄|真實點評|酒店實測|旅遊休閒|心理諮詢|外星人忠實粉絲 🛸⠀
  • 牛柳  Tenderloin  300g

最平$78就可以吃到300g

最平$78就可以吃到300g
2020-04-17 303 瀏覽
逸東酒店的food court好啱年青人,種類繁多。今日我試咗混亂steak。一入酒店門口已經有人幫你量體溫,送餐時也附上信封一個給你放口罩用,這個很貼心。可惜佢只收現金。咁啱沒有現金在身,所以要過對面銀行㩒機。相反其他價位相對低的店舖也可以用paywave俾錢。這裏是以牛扒重量來計,300g起,佢會即時切一片落嚟,但通常克數都係會比預期多少少,但你又會不好意思而要埋佢,不至浪費,所以雖然係明碼實價但也會感覺有少少取巧。(笑)加$18就可以跟餐,也是滿足的。職員服務態度不錯也幾貼心。這次叫了兩倍蒜蓉。下次也想試試蔥油。牛肉湯有很重薑味,由於我不能吃薑所以只能了幾口。這個也算是一個驚喜。(笑)最高難度的事情要來了。就是估計牛扒有幾生,應該切晒定唔切好呢?唔切晒又驚鐵板唔熱最後要吃生肉,切晒又驚鐡板太熱會過熟。到最後還是順應天意。

加$18就可以跟餐,也是滿足的。

2020-03-31 297 瀏覽
喺佐敦呢一間酒店入面有一個平民式嘅美食廣場,。喺宜家疫症期間,佢喺門口有專人幫你量體溫,所以入去嘅人食得都好安心。入到去我就揀咗呢一間食牛扒嘅舖頭試一試, 佢有三款牛畀你揀,我就揀咗佢嘅混亂牛扒嚟試下。 佢呢度係以牛扒重量黎計,即場喺你面前切一塊落嚟磅,冇花冇假明碼實價。另外,我仲加多咗18蚊可以揀三樣嘢做一個餐,包括有:牛肉湯 、汽水同埋飯。🍖混亂牛扒 75蚊望落去幾大塊亦都好厚身,而且佢唔會煮得太老,砌到去嘅時候都feel到有啲肉汁標出嚟。 不過食落去嘅咬口就比較韌小小。 不過配埋佢嘅汁同埋啲蒜蓉配埋個飯食都幾好食。 要求唔算高嘅話都可以嚟試一下。不過最估唔到佢嘅牛肉湯好好味,湯入面有啲燉到好淋嘅牛肉,食落口好似唔使咬咁好軟綿綿。整體嚟講呢個價錢算係平價牛扒啦,輕鬆鬆食一餐都ok嘅。

🍖混亂牛扒 75蚊

整體嚟講呢個價錢算係平價牛扒啦,輕鬆鬆食一餐都ok嘅。
2020-03-28 202 瀏覽
鐵板好快就凍,基本上成舊牛扒都係生然後牛排非常之韌,有部分肉係咬唔爛唔推介依間而且非常之唔衛生,店員帶住手套收錢,收完錢唔換手套就掂舊牛肉。感覺非常不良唔會再嘗試
鐵板好快就凍,基本上成舊牛扒都係生
然後牛排非常之韌,有部分肉係咬唔爛
唔推介依間

唔會再嘗試