2022-10-24 408 瀏覽
之前去過渌鼎記吃火鍋放題,今日午飯時間來飲茶吃點心。正午十二時抵達,店已差不多坐滿客人,好不熱鬧。客人用barcode自己落單,好方便又有效率,減少出錯機會,點了甚麽食物和價錢幾多一目了然。餐單選擇很多,今日人少重點吃點心,滿意。多款列為匠心之作的點心都好吸引,叫了幾款試下,果然有料到。野菌鮮蝦菜苗餃三大粒,樣子飽滿熱辣辣好新鮮,皮滑餡豐富,蝦肉爽甜,加埋野菌菜苗吃落有層次口感。蝦干肉片蒸日本珍珠米飯一盅上,新鮮出爐好好味。豬肉片有肉味肥瘦得宜,蝦干鮮甜,珍珠米飯有豬肉和蝦干的鮮味,推介。金鉑芝麻卷好有芝麻味,爽甜好食,我一口氣吃完三條。香芋天鵝酥賣相靚,食落芋蓉,肉碎和蝦米很夾味。酥皮鳳梨叉燒飽好好食,叉燒餡加埋菠籮粒好惹味。流心紫薯也不錯,食落煙韌微甜有番薯味。吃得滿意,人均消費$100,抵食。下次叫多幾個朋友來。
之前去過渌鼎記吃火鍋放題,今日午飯時間來飲茶吃點心。

正午十二時抵達,店已差不多坐滿客人,好不熱鬧。

餐單選擇很多,今日人少重點吃點心,滿意。

多款列為匠心之作的點心都好吸引,叫了幾款試下,果然有料到。

金鉑芝麻卷好有芝麻味,爽甜好食,我一口氣吃完三條。

香芋天鵝酥賣相靚,食落芋蓉,肉碎和蝦米很夾味。

酥皮鳳梨叉燒飽好好食,叉燒餡加埋菠籮粒好惹味。

流心紫薯也不錯,食落煙韌微甜有番薯味。

吃得滿意,人均消費$100,抵食。下次叫多幾個朋友來。
2022-10-22 302 瀏覽
經openrice 訂座後如期出席,但被當缺席! Send支付宝收據作証但遭否決,一直經openrice訂座亦沒發生過類似問題, 真的百思不得其解! 喺Openrice 搜尋觀塘區點心,睇食評後經openrice訂座後第一次去。二人點了蝦餃、燒賣、流沙包、鮮竹卷、叉燒腸、擂沙湯丸、棗糕個人覺得點心除了蝦餃、燒賣外,其餘點心味道真的剛合格!但擂沙湯丸、鮮竹卷真的不合格! 擂沙湯丸皮厚、硬 , 饀少且稀。鮮竹卷味好淡! 不知道 “好評” 的是不是指晚飯/火鍋.
二人點了蝦餃、燒賣、流沙包、鮮竹卷、叉燒腸、擂沙湯丸、棗糕
不知道 “好評” 的是不是指晚飯/火鍋.
最鐘意好多人一齊打邊爐,可以食到好多款美食🥰 今次同屋企人去食全新既鰲拜套餐($488/每位) 套餐包左前菜、刺身、生醃、主菜、火鍋和甜品,超級豐富滿足😍 前菜✨黃金炸魚皮✨豉椒炒鵝腸炸魚皮炸得好脆,鹹蛋黃味道濃郁,炒鵝腸口感新鮮爽脆,加埋豉椒好正刺身✨象拔蚌超爽口彈牙,點少少壽司醬油,鮮味逼人!生醃✨泰式生醃(龍蝦、天使蝦、鮑魚)平時去泰國舖會叫泰式生蝦,個醬汁味道好相似,酸辣惹味😍 龍蝦好鮮甜,滑滑地,而鮑魚係好有咬口好正!主菜✨老壇酸菜魚有5款選擇分別係老壇酸菜鱸魚/重慶雞煲/香辣烤魚/水煮牛肉/椰子雞。好幸運叫左酸菜魚,好有驚喜,大家都大讚!魚肉新鮮嫩滑,份量好足!湯底酸酸辣辣好唔錯,入面既配菜都冇剩😆火鍋✨花膠美人鍋火鍋就有6個選擇,揀咗花膠美人鍋,有好多舊花膠!湯底清甜,打邊爐首選~每位會限量贈送,錦繡前菜,安格斯頂級牛小排等等。手切牛拼盤有牛小排、牛頸脊、牛舌、牛仔粒。牛頸脊脂肪比較多,牛既表面有雪花,牛味香濃之餘亦都好嫩。另外仲有一大盤桂花魚,魚肉好嫩滑!牛丸係日本直送,爆汁牛丸超級推介!
醃、主菜、火鍋甜品,超級豐富滿足😍

前菜
✨黃金炸魚皮
✨豉椒炒鵝腸

刺身
✨象拔蚌
超爽口彈牙,點少少壽司醬油,鮮味逼人!

生醃
✨泰式生醃(龍蝦、天使蝦、鮑魚)

主菜
✨老壇酸菜魚

火鍋
✨花膠美人鍋

2022-10-18 258 瀏覽
好耐未試過返工的時候去飲茶了~今日就同同事lunch去隔離飲茶🍵呢度款式較精緻😛特別係流沙奶皇包~未食前已比個樣吸引一咬落去真係流心的超靚蛋黃色,味道也唔太甜🤪仲見到差唔多每台都會order🫔黑松露赤螺三文魚酥~兩者味道配好match~食完已經有飽肚的感覺🥟黃金🦐蝦餃皇,大大粒面層再劃左筆金箔,最重要入面冇筍,因為外間好多有筍的🌯花膠蟲草花高湯鮮竹卷~湯清淡得來又唔會冇味,而且鮮竹笙咬落仲會bid汁😁最鐘意呢度的茶係每位比獨立茶包~乾淨又衛生
呢度款式較精緻😛特別係流沙奶皇包~未食前已比個樣吸引
最鐘意呢度的茶係每位比獨立茶包~乾淨又衛生
2022-10-16 421 瀏覽
「爵爺來了」😎位於one pacific <<淥鼎記>>經常座無虛席🍽️所以今次就食晚市的早場5:30 round 1😜已經有1x人係lift口等梗入座了~烤魚大大條~唔算太辣﹑魚肉又夠入味美國SRF和牛🐮🥓x 鹿兒島夢幻豚🥩🐷(1930前離座), 另再每位+$28升級加烤魚~就可以一邊食香辣烤魚🍲一邊火鍋🥘★湯底都選左菜膳湯底★😂清清地,同烤魚有濃清對比~除了升級烤魚外~還有其他選擇如雞煲/椰子雞/酸菜魚🤭總有一款岩口味除左主菜外~當然唔少得就係任食火鍋啦自助吧乾淨之餘選擇仲有好多。。。當然唔少得火鍋必備的炸魚皮同響鈴
烤魚大大條~唔算太辣﹑魚肉又夠入味
★湯底都選左菜膳湯底★😂清清地,同烤魚有濃清對比~
除左主菜外~當然唔少得就係任食火鍋
天氣凍凍地 · 係時候又去打邊爐以中國風為主題既淥鼎記餐廳帶濃厚既中式古典裝飾坐位寬敞無壓迫感♡ 堂主套餐120分鐘($268)店家會先上錦繡前菜手拍青瓜|麻辣鴨血|咸菜豬肚|鹽酥雞酸辣咸香都齊哂 · 最愛係鹽酥雞仲熱辣辣 · 外脆內嫩而點餐以QR code形式 · 簡單明瞭手機點餐主要以肉類|湯底為主湯底點了藥膳湯底藥材味唔會過濃而搶哂鏡仲帶陣陣既蔘香肉類有牛肉|豬肉 |海鮮 |手打丸美國安格斯牛肩胛超大一塊脂肪分佈平均 · 肉味超濃郁牛板腱相對地脂肪少啲 · 但肉質軟腍兩種牛肉都值得encore海鮮試了脆肉鯇口感爽彈到不行自取區ꔅ丸類蔬果 |餃類|牛柏葉|響鈴魚皮|粉麵選擇非常多應有盡有 · 一隻碗裝唔哂系列ꔅ飲品區除了一般汽水 · 仲有店家自製茶飲涼茶竹蔗茅根值得一試 ༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞(๑•́‧̫•̀๑)ఌ小小總結:如果你是食肉獸 · 衝住牛肉去食就岩牛肉質素絕對有驚喜不過其他款式唔算多就好似濃縮精華版 · 貴精不貴多

天氣凍凍地 · 係時候又去打邊爐
以中國風為主題既淥鼎記
餐廳帶濃厚既中式古典裝飾
坐位寬敞無壓迫感

♡ 堂主套餐120分鐘($268)
店家會先上錦繡前菜

牛肉質素絕對有驚喜
不過其他款式唔算多
就好似濃縮精華版 · 貴精不貴多
2022-10-14 264 瀏覽
經朋友介紹呢個淥鼎記,難得出開觀塘就一於trytry佢🤣因為本人唔想食肉又唔太餓既關係,所以揀左個小寶餐$228加一(就算唔好食都唔肉赤麻🤣)任食足足有2個鐘👍🏻可以慢慢食慢慢吹下水😌環境唔錯成層都係佢既,而且全位夠哂闊落,繞腳坐都冇問題👍🏻👍🏻套餐可以加錢食埋雞煲/酸菜魚個啲,但我真係唔太餓所以冇加到🤧🤧例牌揀返個大紅袍麻辣湯刺激食慾先😏辣度冇得揀,但辣唔算重,反而好有蒜香味👍🏻前菜係送既:有鴨血/青瓜/雞軟骨/豬肚前菜好味,完全冇渣流灘👍🏻尤其係個鴨血❤攪到我都開始期待配料🤣出面有好多種類既醬俾客混🤭個人推薦酸汁配肉食👍🏻成件事會昇華哂蔬菜丸類都需要出外面自取,食幾多拎幾多唔做大嘥鬼🤣款類好足,仲有好多唔同餃子,總有一款啱你口味😍飲品類都好多選擇,仲有2款茶同竹蔗茅根選擇👍🏻個人鍾意飲綠研茉莉茶,夠哂香❤❤另外值得一讚係除左雪櫃外,佢仲室溫櫃有放飲品,超細心❤小寶餐有牛肉(安格斯肥牛,美國安格斯牛肩胛,安格斯牛板腱),豬(豬卷腩同黑毛豬),羊肉片,雞件,各款滑類,脆肉鯇等等計埋自取既配料,呢個價錢算多👍🏻👍🏻而且每款都好新鮮👍🏻連豬肉都冇臭騷味👍🏻👍🏻總括黎講呢間真係值得推介😏已經
經朋友介紹呢個淥鼎記,難得出開觀塘就一於trytry佢🤣

任食足足有2個鐘👍🏻可以慢慢食慢慢吹下水😌

例牌揀返個大紅袍麻辣湯刺激食慾先😏

辣度冇得揀,但辣唔算重,反而好有蒜香味👍🏻

前菜係送既:有鴨血/青瓜/雞軟骨/豬肚
前菜好味,完全冇渣流灘👍🏻尤其係個鴨血❤
攪到我都開始期待配料🤣

蔬菜丸類都需要出外面自取,食幾多拎幾多唔做大嘥鬼🤣
款類好足,仲有好多唔同餃子,總有一款啱你口味😍

另外值得一讚係除左雪櫃外,佢仲室溫櫃有放飲品,超細心❤

計埋自取既配料,呢個價錢算多👍🏻👍🏻
而且每款都好新鮮👍🏻連豬肉都冇臭騷味👍🏻👍🏻

總括黎講呢間真係值得推介😏
已經bookmark左入我為食list🤣
下次可以食個勁啲既爵爺套餐🤤🤤
7點半前離坐仲有平啲😍
而且唔使走去排餐死先食得😏😏
好後悔依家先知🤧🤧🤧

2022-10-14 222 瀏覽
[ 淥鼎記 ]之前聽過呢間晚市打邊爐非常有名氣,原來午市仲有更多選擇😧點心小吃、米線、小炒、刺身、甜品都有提供,總有一款啱你口味。✿ 蟹籽龍皇燒賣(2件) $181籠2件,啱哂樣樣都想食嘅你😋燒賣蒸得熱烘烘,食落好香蝦&豬肉味!✿ 黃金蝦餃皇(2件) $18面頭有金箔,非常精緻高貴✨,蝦餃皮薄餡靚👅✿ 香芋天鵝酥(3件) $36呢款點心天鵝造型好靚🦢🦢💕,食落脆口,入面有芋頭&豬肉餡料。✿ 酥皮鳳梨叉燒包(3件) $28叉燒包整得好酥脆,裡面除咗叉燒仲有菠蘿果肉🍍,味道偏甜。✿ 蝦膠煎釀虎皮椒 $30一份有四條尖椒,面頭加咗木魚碎,食落辣辣地🫑,好惹味。✿ 春風得意腸粉$36腸粉切成6嚿,份量充足。腸粉皮整得嫩滑,入面有炸両&素菜配料,口感豐富。✿ 熊仔奶茶🧸 $20見到每台都點嘅熊仔奶茶,忍唔住叫番杯😝😝超得意,奶茶飲落都好香濃,睇得又飲得!總結🫦午市餐廳超旺場,受一眾附近嘅打工仔歡迎,而且選擇多多,啱哂唔同人嘅喜好👍🏻👍🏻✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿淥鼎記地址: 觀塘觀塘道414號1亞太中心8樓電話: 27555328✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
[ 淥鼎記 ]

之前聽過呢間晚市打邊爐非常有名氣,原來午市仲有更多選擇😧點心小吃、米線、小炒、刺身甜品都有提供,總有一款啱你口味。

✿ 蟹籽龍皇燒賣(2件) $18

✿ 黃金蝦餃皇(2件) $18
面頭有金箔,非常精緻高貴✨,蝦餃皮薄餡靚👅

✿ 香芋天鵝酥(3件) $36

✿ 酥皮鳳梨叉燒包(3件) $28
叉燒包整得好酥脆,裡面除咗叉燒仲有菠蘿果肉🍍,味道偏甜。

✿ 蝦膠煎釀虎皮椒 $30
一份有四條尖椒,面頭加咗木魚碎,食落辣辣地🫑,好惹味。

✿ 春風得意腸粉$36

• 香芋天鵝酥
  • 黃金鮮蝦餃
1K
2022-10-04 8523 瀏覽
前排經過觀塘見到呢間向來好受歡迎嘅火鍋店做緊5:30-7:30 時段優惠,有$238 兩小時任食,身為大胃王嘅我,當日趁平日放假去下!(ps 星期六日12-3pm都可以食到呢個價錢的!)先點了個「花膠美人鍋」湯底,係真材實料的!入面好多片厚厚花膠,口感滑香,感覺好滋潤。點了湯底後就要開動了,個人推介三樣必點的:1️⃣紐西蘭羊肉片+豬肉片羊肉片薄片得來肉質有嚼勁,而且只係少少肥,水準幾好,encore左好幾次!另外豬肉片肉質軟嫩,吸曬美人鍋精華,食落去甜甜的幾特別。2️⃣ 自家包餃子外面雪櫃放了好幾款餐廳自家包嘅餃子款,特別喜歡水餃,入面好多雲耳,配上大大隻蝦,皮薄滑香。3️⃣手打丸還可以用qr code order 手打丸,蝦丸手打丸難得地非一般彈口,蝦味夠濃🤩其他款式同樣有水準,脆鯇魚魚腩係厚切的,食落去口感脆,肉質juicy。另外外面有好多款菜,一碗碗的包好曬,真係非常衛生,當日西洋菜夠香口。飲品方面,真係好多選擇,除了一般嘅汽水,茶外,仲有餐廳自家飲品如清香泡茶同有竹䉀茅根等,好適合打邊爐飲!PS 餐廳D位都坐得舒服,好大好夠空間感,不過6:30開始多人,所以要去記得book位~呢個套餐嘅野

2016 瀏覽

花膠美人鍋

點了湯底後就要開動了,個人推介三樣必點的:

1️⃣紐西蘭羊肉片+豬肉片
紐西蘭羊肉片

另外豬肉片肉質軟嫩,吸曬美人鍋精華,食落去甜甜的幾特別。

2️⃣ 自家包餃子

3️⃣手打丸

呢個套餐嘅野食可以話係貴精不貴多,下次有機會再去食加$30有海鮮嘅堂主套餐!
花膠美人鍋
2022-10-03 660 瀏覽
平時中午都經常與同事們一起到淥鼎記飲茶🥢,位於觀塘觀塘道414號1亞太中心8樓。 店內座位舒適又闊落,今日可以準時放工, 就即興再來吃火鍋放題, 📌早鳥優惠$228一位, 另外每位加$28✨就可以品嚐老壇酸菜魚。🔹錦繡前菜 ~ 坐低不久店員為我們先送上錦繡前菜,有鹽酥雞、 手拍青瓜、麻辣鴨血和鹹菜豬肚, 四款都各有特色, 開胃又惹味🤤。 🔹澳門豬骨湯 ~ 白濃濃的豬骨湯, 湯底有幾件大豬骨,味道清甜。 🔸老壇酸菜魚 ~ 香噴噴的味道,忍不住先試一啖湯底🤤, 湯頭酸香鮮味,魚塊入口嫩滑,配料有我喜歡的窩筍、蓮藕和寬粉,整體微辣不腻。 🔸火鍋配料 ~ 先在QR Code📲點了安格斯極佳精選肥牛、 美國安格斯牛肩胛、 安格斯牛板腱、 紐西蘭羊肉片、 脆鯇魚片、 墨魚手彈丸和蝦丸手打丸, 幾款肉類當中我最喜歡牛板腱🤤, 肉質細嫩有韌勁👍🏻。 手打丸口感鮮彈, 一定要試下。 另外自助區有各款丸類、餃類、蔬菜類和飲品等等, 記得飲返杯竹蔗茅根🥤,味道甜美又清爽! 最後點少得出前一丁, 打邊爐必備✌🏻, 配上香濃的豬骨湯底, 食得好滿足。 淥鼎記除了點心做得出色, 打邊爐和酸菜魚都值得一讚👏🏻。🏷️溫

火鍋+老壇酸菜魚

錦繡前菜

澳門豬骨湯

安格斯牛板腱

丸類、餃類

脆鯇魚片、 墨魚手彈丸和蝦丸手打丸

出前一丁

竹蔗茅根

淥鼎記除了點心做得出色, 打邊爐和酸菜魚都值得一讚👏🏻。

2022-09-29
丸類、餃類
脆鯇魚片、 墨魚手彈丸和蝦丸手打丸
出前一丁
竹蔗茅根
  • 脆鯇魚片、墨魚手彈丸和蝦丸手打丸
  • 安格斯極佳精選肥牛、美國安格斯牛肩胛、安格斯牛板腱、紐西蘭羊肉片
2022-10-03 266 瀏覽
配料真係非常多!基本嘅丸,餃子同埋菜都有好多款,餐廳仲另外有小海鮮比食客任拎!😆醬料方面都有好多選擇,基本嘅蔥同埋蒜頭等等都有。佢仲有個醬汁叫做花生芝麻醬,個味道都幾香幾特別,可以一試👍🏻喺等緊火鍋之前仲有啲冷盤小食提供,有手帕青瓜,炸雞粒,豬肚同埋鴨血等等。個人覺得炸雞粒最好食!火鍋店有提供咁多款小食都算意料之外😆😆👏🏻首先可以揀咗湯底先,喺六款湯底入邊我哋就揀咗麻辣鍋~ 佢係冇辣度可以揀嘅,個人覺得唔係好辣,不過可以叫員工幫你加辣嘅~🤣 一上枱個鍋睇落好fancy! 睇住啲湯料同啲湯水慢慢融合埋一齊~ 😆打邊爐就肯定係要揀咗牛肉先啦,分別有肥牛,牛肩胛同埋牛板腱~ 肥牛會偏向油花多啲,另外兩款牛肉就肥瘦適中,燙一燙佢就可以食!另外仲有豬肉同埋羊肉片可以叫,任食火鍋來講質素都唔錯👏🏻另外覺得佢嘅金牌手打丸幾有水準,重食材味又夠口感~ encore左幾次😆 嘢飲亦都係又唔飲嘅,款式到相當多,另外仲有餐廳自己沖泡嘅冷凍茶~👍🏻 總括嚟講覺得餐廳食物質素幾好,性價比高👏🏻

2022-09-20
2022-10-03 224 瀏覽
🐳天氣涼了一點,就想吃火鍋了。🤩🐳位於觀塘亞太中心8樓的淥鼎記是一間川菜店,晚市時段有火鍋供應。價錢非常合理👍,可以先吃雞煲再吃火鍋😋。不過今次我們直接叫了120分鐘自助任食火鍋套餐(小寶套餐)💰228 ,餐廳會提供一次性的前菜小碟,分別有麻辣青瓜,酸菜豬肚,和炸雞件🐥。🐳自助火鍋區,選擇多,十分乾淨和衛生✨,每款食材都有蓋和包得很好,絕對放心保證😌。而且每樣食材都新鮮,雖然我們沒有每款都嚐試,但起碼我們點的和拿的都很好。🐳肉類方面,喜歡肉類的朋友一定不要錯過任食安格斯牛的機會🥳🥳,不同的部位也可供選擇,而且所有肉類都很嫩很鮮甜。🐳湯底:我們選擇了花膠人鍋,濃濃的花膠湯,好飲又養顏,正🤤🤤!🔍 觀塘觀塘道414號1亞太中心8樓
🐳天氣涼了一點,就想吃火鍋了。🤩

🔍 觀塘觀塘道414號1亞太中心8樓
2022-10-02 221 瀏覽
講明食套餐之後帶左入位,枱面有杯同水壺。後來有個侍應問係咪飲茶,我哋話唔係。佢就已經收晒啲杯。後來散叫左啲野食後,朋友有需要飲水,問佢攞杯。佢話唔飲茶就唔會提供水,如果淨係要水都要收茶錢,之後我哋話唔洗啦。佢就連個壺都收埋,原來個壺水淨係拎黎洗餐具囉
2022-10-02 239 瀏覽
同朋友出完街梗係唔少得去打邊爐啦🍲叫咗堂主套餐 $258-首先就嚟咗個小食拼盤俾我哋先😜呢個拼盤好出色,絕對唔係hea!酸菜豬肚真係有呀媽煮既味道,鴨血亦都入味,鹽酥雞必食!完全停唔到口係咁食,都怕怕地邊爐煲都未黎就食飽左🤪-係最愛既兩款鴛鴦湯底☺️-蝦🦐係我既最愛❤️新鮮彈牙👍完全係食蝦已經值回票價-d蜆都係必食!粒粒脹卜卜,食落去係海水湧上嚟嘅味道🥰-打邊爐點少得肥牛🐂要大大力同大家推介沙茶醬!好難得會搵到好食嘅沙茶醬,《淥鼎記》既好岩我口味,市面上好多係似沙爹醬,哩款真係好正宗👍-有雞子呀🥰完全唔會覺得腥臭,食得出係新鮮既!-生蠔亦都好有蠔味,就算滾起左都係大大粒,唔會話縮晒水🥳
同朋友出完街梗係唔少得去打邊爐啦🍲
叫咗堂主套餐 $258

首先就嚟咗個小食拼盤俾我哋先😜
呢個拼盤好出色,絕對唔係hea!

係最愛既兩款鴛鴦湯底☺️

蝦🦐係我既最愛❤️
新鮮彈牙👍完全係食蝦已經值回票價

d蜆都係必食!
粒粒脹卜卜,食落去係海水湧上嚟嘅味道🥰

打邊爐點少得肥牛🐂
要大大力同大家推介沙茶醬!

有雞子呀🥰完全唔會覺得腥臭,食得出係新鮮既!

生蠔亦都好有蠔味,就算滾起左都係大大粒,唔會話縮晒水🥳
2022-09-30 4648 瀏覽
202209週末-淥鼎記熊仔奶茶金萡蝦餃打卡淥鼎記地點位於觀塘道414號1亞太中心8樓充滿喜慶感的入口當天三個人,在開飯預訂了下午茶時間,二時十五分準時到達,可即時安排入座三人被安排坐在接近六人的座位,非常寬敞用茶包泡茶,點了鐵觀音$9/位茶色彩斑爛的餐具,餐碟可放上筷子QR Code點餐熊仔奶茶($20)可愛的造型,打卡必點一支有一杯多的份量,奶茶味不錯黃金鮮蝦餃皇($18)蝦餃皮上有金萡,餃皮厚薄適中,煙煙韌韌鮮甜爽彈蝦仁,真材實料蟹籽龍皇燒賣($18) 豬肉鮮味,口感偏實,食落唔會太散,燒賣上的蟹籽增加了口感香芋天鵝酥($36)造型精緻天鵝頭頸有點硬,我就咬唔到,外皮酥脆,芋茸粉糯清甜特式奶皇流沙包($30)三色公仔造型流沙奶黃,香甜濃郁又帶有咸蛋黃咸香味蝦膠煎釀虎皮椒($30)蝦膠鮮味彈牙有勁,尖椒爽口帶有辣味星洲炒米($88)炒米上枱大家都被份量足、大大碟,豐盛的材料賣相吸引,材料有雪藏蝦仁、蛋,叉燒等碟頭大,可惜味道不似預期,炒米炒得偏濕,咖喱味不足,味道不香,也不濃金鉑芝麻卷($24)芝麻卷加上金鉑,令這道傳統甜品添上貴氣,芝麻味不太特出埋單: 週未下午茶價$320點心水
202209週末-淥鼎記熊仔奶茶金萡蝦餃打卡

淥鼎記地點位於觀塘道414號1亞太中心8樓
充滿喜慶感的入口
三人被安排坐在接近六人的座位,非常寬敞

用茶包泡茶,點了鐵觀音
$9/位茶
色彩斑爛的餐具,餐碟可放上筷子
QR Code點餐

熊仔奶茶($20)
可愛的造型,打卡必點
一支有一杯多的份量,奶茶味不錯
黃金鮮蝦餃皇($18)
蝦餃皮上有金萡,餃皮厚薄適中,煙煙韌韌
鮮甜爽彈蝦仁,真材實料
蟹籽龍皇燒賣($18)
豬肉鮮味,口感偏實,食落唔會太散,燒賣上的蟹籽增加了口感
香芋天鵝酥($36)
造型精緻
天鵝頭頸有點硬,我就咬唔到,外皮酥脆,芋茸粉糯清甜

特式奶皇流沙包($30)
三色公仔造型
流沙奶黃,香甜濃郁又帶有咸蛋黃咸香味

蝦膠煎釀虎皮椒($30)
蝦膠鮮味彈牙有勁,尖椒爽口帶有辣味

星洲炒米($88)
金鉑芝麻卷($24)
芝麻卷加上金鉑,令這道傳統甜品添上貴氣,芝麻味不太特出

埋單: 週未下午茶價$320
點心水準合格,價錢合理,服務尚可,我坐的位置較幽暗,如可座窗邊位,感覺會較好

整體來說,一試無妨,有機會去試試火鍋
2022-09-17